Fijnstoftaks betaald? Je krijgt je geld terug!

Auteur: , 11 Reacties

We hoorden half oktober al dat de rechter de op 1 april ingevoerde fijnstoftaks van tafel heeft geveegd. Maar er is nog meer goed nieuws! Het bolle mannetje dat je zo vriendelijk ziet lachen is namelijk staatssecretaris Jan-Kees de Jager van Financiën en hij heeft besloten dat iedereen die dit jaar fijnstoftaks betaald heeft dat terugkrijgt van de overheid! De Belastingdient zal de betaalde BPM-verhogingen automatisch terugbetalen. En als je heel braaf geweest bent en een 'schone' diesel gekocht hebt?

Ook dan heb je geluk, want de bonus die je dan hebt ontvangen mag je houden van Jan-Kees. Het lijkt Sinterklaas wel. Per 1 januari 2009 zal de regeling officieel eindigen. Als je tot die tijd een nieuwe diesel koopt, krijgt nog wel de BPM-bonus als die van toepassing is, maar hoef je dus geen boete meer te betalen. Per 1 januari wil jan-Kees weer de oude subsidie van 600 euro voor auto’s met roetfilter.

Volgens mij kan dit een mooi (onverwacht) zakcentje opleveren voor mensen die dit jaar ‘vieze’ diesel gekocht hebben.

Krijg jij geld terug? En hoeveel krijg je dan? (via: bovag)11 reacties

Die lui weten ook niet wat ze willen he, gadverdamme.. met al hun taksen.
Onze die sul is alweer van 2005, dus ik kan geen bedragen noemen!
chill

dat is een goede regeling nu kan ik weer genoeg rondrijden in mijn ford f-250 diesel en mijn 2002 e-220diesel
Wat een aardig bol mannetje is dat toch. :)
Wacht even, dus auto’s als een Landrover Defender Diesel gaan weer flink in prijs naar beneden?
Het was toch zo dat de overheid bij het Europese Hof gelijk kreeg en dus de fijnstof taks te recht is???

Zou wel gek zijn als de overheid dit als nog doet, want het kost dan weer geld.
Wacht even… de overheid die geld terug geeft, ongevraagd…
Hey!! Whats going on in here?! :o
@ Ferrari fan; Nu je het zegt… Eerst had het gerechtshof besloten dat het in strijd was met de eerlijke concurrentie, en dus zou het verboden moeten worden. Maar inderdaad stond gisteren in de krant dat het Europees Hof weer had besloten dat het wél terecht was, en dat het mocht blijven… Het toont maar weer aan dat de overheid zich niet zo snel aanpast aan nieuws. Blijkbaar hadden ze dit al besloten voordat uitkwam dat het wél mocht… :?
Euh, de rechter heeft de overheid toch weer gelijk gegeven in hoger beroep? Waarom gaan ze dan nu alsnog geld teruggeven?

Dit was nou net zo’n beetje de enige extra belasting die imo wél terecht was (hoewel huidige voorraad had mogen worden uitgesloten wat mij betreft).
Het Europees Hof heeft afgelopen week aangegeven dat Nederland toch een roetfilter verplicht mag stellen. De Nederlandse overheid wilde dit al in 2006, maar werd toen teruggefloten. Aangezien op Europees niveau een roetfilter vanaf 2009 verplicht is, heeft deze uitspraken specifiek voor Nederland niet echt gevolgen meer. Het is immers al bijna 2009.

Hier gaat bovenstaand artikel echter niet over. Deze gaat over de fijnstofdifferentiatie binnen de BPM die verboden is. Sinds april 2008 geldt een bonus/malus regeling t.a.v. de fijnstof uitstoot van auto’s. Doordat het Hof in Den Haag deze heeft verboden, moet de overheid de betaalde boetes logischerwijs terugbetalen. Gelukkig gaan ze de uitgekeerde bonussen niet terugvorderen. Echter de komende jaren moeten de gemiste inkomsten natuurlijk wel terugverdiend worden. De BPM gaat (de overheid kennende) waarschijnlijk dus minder hard afnemen dan gepland…..
BeQuietAndDrive
Uiteindelijk krijgen maar een paar ensen geld terug, het aantal verkochte auto’s sinds 1 april waar fijnstofbelasting op is geheven is erg klein. Veruit de meeste auto’s voldoen ruimschoots aan de norm waarbij de belasting in het voordeel van de koper is, door de roetfilters. Bij grijze import neemt het wel belemmeringen weg nu.
@Sorcerer: Een milieubelasting die terecht is? Laat je nakijken!

Vorig jaar gerapporteerd dat in NL de opwarming sneller zou gaan dan gemiddeld. Reden: de te schone lucht in ons land, en dan gaan ze de lucht nog schoner maken? Welkom in Sahanederland!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).