Aston Martin V8 Vantage GT4 volgt N24 op [updated]

Auteur: , 6 Reacties

Kennen we de V8 Vantage N24 nog? Je weet wel die auto waar James May zo'n onwijze fan van is. Het is simpelweg normale V8 Vantage, maar dan omgebouwd tot raceauto (in GT4 spec). En aangezien Aston Martin onlangs de straatversie een sterkere motor heeft gegeven, kan de versie voor het circuit natuurlijk niet achterblijven.

De afgelopen 6 maanden is Aston Martin Racing druk bezig geweest met het ontwikkelen van de V8 Vantage GT4. Een exact vermogen wordt niet gegeven (helaas), maar het is wel te verwachten dat het iets meer zal zijn dan de 425 pk en 470 Nm die de straatversie eruit perst. De V8 Vantage GT4 weegt slechts 1.330 kg en dat is 300 kilo minder dan de straatversie.

Het is te hopen dat deze nieuwe GT4 net zo succesvol zal zijn als zijn voorganger. Die onder meer de 24H van de Nurburgring heeft gewonnen en enkele FIA GT4 races.

Prijzen starten bij ‘slechts’ 112.000 euro. Maar dan kan je er natuurlijk niet de openbare weg mee op. De verkoop zal in januari van start gaan.

Aston Martin V8 Vantage GT4

Aston Martin V8 Vantage GT4

Aston Martin Racing launches new Vantage GT4
Aston Martin Racing has released the 2009 specification Vantage GT4 based on Aston Martin’s new 4.7 litre V8 Vantage. The new Vantage GT4 builds on the success of its predecessor, the 4.3 litre Vantage N24.

The Vantage GT4 has been under development for six months and was unveiled in Dubai this week by Aston Martin chairman, David Richards, and tested extensively at the Dubai Autodrome.

The car is an evolution of the N24 with the larger capacity engine being more responsive with increased torque throughout the rev range. The suspension has been retuned to enhance the handling, including modified front uprights to give increased camber. The 2009 Vantage GT4 also has larger front brake discs with revised cooling.

“In the last two years, the N24 has proved to be one of the most successful cars in its class; winning the Nurburgring 24 Hours this year, as well as several FIA GT4 races,” said David Richards. “We have built on this success to develop the Vantage GT4, a competitive racing car for professional and semi-professional drivers, but also a forgiving car which will appeal to enthusiasts who wish to use it for track days and club racing.”

The Vantage GT4 is built to FIA GT4 regulations and is eligible to compete in the following series: FIA GT4 European Cup; British GT4 Championship; Britcar Endurance Series; German GT4 Championship; Dutch Supercar Challenge; Dutch GT4 Championship; VLN Endurance Championship at the Nurburgring; Australian Endurance Championship; the American SCCA Championship; and the Aston Martin Owners Club Race Series.

The Vantage GT4 comes with either a manual or sportshift transmission. It is priced from £96,645 and is available to order now with delivery in January 2009.

Aston Martin Racing is now the only manufacturer to produce cars in each of the GT classes: GT1, GT2, GT3 and GT4.

The Vantage GT4
The GT4 is based on the latest 4.7 litre V8 Vantage and is hand built by Aston Martin Racing.

The 4.7 litre eight cylinder engine has an engine management system recalibrated for race use. It also has a free flow exhaust system and air filters, and the standard V8 dry sump lubrication system is retained, helping to prevent oil surge during cornering.

The Vantage GT4 can be supplied with either a six speed manual, or a Sportshift transmission with paddle controls. Both versions have a Valeo twin-plate cerametallic racing clutch and lightweight flywheel to complete the powertrain specification.

At 1,330 kg the Vantage GT4 is 300 kg lighter than the standard car. This has been achieved through a range of weight reduction measures. The interior trim is removed with the exception of the facia moulding, which is re-trimmed in Alcantara, and the console and door casings are replaced by new lightweight mouldings.

The chassis has been fitted with a high-strength steel rollcage and Recaro competition seats. A suede-trimmed steering wheel with a quick release mechanism is also fitted as standard. The Vantage GT4’s safety features are completed with a Sabelt sixpoint safety harness with a push-button release and Lifeline Zero 360 gas extinguisher system.

The V8 Vantage road car’s suspension has required only minor adjustments for optimal track performance. These include larger diameter front and rear anti-roll bars and adjustable ride height aluminium dampers, as well as single rate, flat ground springs with separate helper springs. The front subframe is modified for extra camber and castor. Cast magnesium front and rear wheels are standard fit with high performance Yokohama A048-R tyres. The brakes are uprated with Pagid RS 29 race pads.

As further endorsement of the standard V8 Vantage underframe, the active safety systems are directly carried over to the Vantage GT4, including: dynamic stability control, traction control, ABS and electronic brakeforce distribution, providing reassurance and enhanced control in slippery conditions.

En als bonus nog een keer de ‘oude’ N24 met James achter het stuur.6 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Die bonus is echt geweldig! :D
Top Gear for life!
Mocht je dan wel met de eerste versie op straat? Of is dit gewoon voor Top Gear dat ze dit toelaten?
@Tommeke, je kan je N24 bij Aston Martin geschikt laten maken voor gebruik op de openbare weg:
http://www.autoblog.nl/archive/2007/06/13/v8-vantage-n24-voor-de-straat

Een beetje omslachtig natuurlijk :D
Eerst een straatauto ombouwen tot raceauto en vervolgens die raceauto weer geschikt maken voor de race. Misschien dat Aston Martin daarom zoveel geld verdient ;)
Hé kijk, een Aston opgepimpt met lippestift om zn mondje :’)
Haha, nee maar serieus, hij ziet er echt geil uit! Ik heb liever in de richting van 500 pk! :D
Hmm. Zou deze er iets mee te maken hebben? (achteraan)
Nee das volgens mij een DBRS9

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).