Opel Insignia is auto van het jaar 2009

Auteur: , 71 Reacties

Zo, het was weer ongekend spannend in de burelen van de jury!!! Zeker omdat de Insignia met maar 1 punt verschil won van de Ford Fiesta. De sponsoring door TENA for Men-beschermingsproducten bleek echter een gouden greep.

De Opel Insignia haalde 321 punten en de Fiesta 320. Hadden ze bij Ford maar minder geld richting James Bond en meer geld richting de kiescommissie moeten schuiven. Dit zal ze leren.

Plaats 3 is voor de Golf 5,5 VI met 223 punten. De Citroën C5 (198), Alfa Romeo MiTodie andere auto van het jaar (148), Skoda Superb (144) en Renault Mégane (121) deden ook mee, maar mochten niet plaats nemen op het ereschavot.

Het leukste is natuurlijk dat straks iedere Insignia rijder zo’n coole Auto van het Jaar sticker op de achterruit krijgt geplakt. Daar kun je je buurman gek mee maken.71 reacties

Zal wel aan mij liggen, maar volgens mij is het nog 2008.
Het is best een mooie wagen hoor, maar waarom nou zo’n ongeinspireerde auto als auto van het jaar kiezen :S
Alles wat nieuw is werkt en verkoopt goed. Het blijft een lelijke auto, maar ik zag ergens V6 staan en dat maakt weer veel goed. En hoeveel heeft Ford dit keer betaalt om de Fiësta met 320 punten te laten eindigen ?
Leuke opsteker voor GM, kunnen ze goed gebruiken
@WiseGuy: daarom staat het in de categorie marketing ;)

Anyway, die Insignia is serieus een leuke auto, maar die sticker maakt het een stuk minder aantrekkelijk…

The Insignia is the first Opel to win in 22 years but General Motors’ European company has been runner-up four times – and in 2007 the Opel Corsa lost by just two points to the Ford S-Max.
Of the 59 car of the Year jurors representing 23 European countries, 20 gave the Insignia top points, while 19 put the Fiesta in first place.
Mochten er dit jaar bavianen stemmen ? Wat een foeilelijke bagger-auto zonder de minste originaliteit.
En dan mag ik het al niet zo voor de koplampen van de Mito hebben, een gedurfd wagentje is het zeker, met rijplezier zoals ze het alleen bij Alfa kunnen. Alleen al voor het DNA-systeem verdienen ze de prijs.
Ford hoeft daar niet voor te betalen. Ze zetten met de nieuwe Fiesta gewoon weer de standaard voor goede rijeigenschappen in deze klasse.

Hij heeft laatst in een Autoweek Multitest ook weer de titel gepakt tot beste auto in zijn klasse.
@Maijnstar, jammer he, dat er niet zo’n door jou geliefde BMW aan mee deed. Ga lekker een andere auto afzeiken joh. Mag ik je bijvoorbeeld even helpen herinneren aan al die BMWs die enige James Bondfilms het doek hebben bevuild?
Deden die dan niet hetzelfde als Ford momenteel doet?
Overigens is betaald met een d.
Best een jammere uitslag. Ik had eigenlijk verwacht dat mensen met verstand van auto’s meedoen in de jury… Maar niet dus… een opel…. tssss….
@Marcel: inderdaad! heb ook vernomen dat de prodcuers van de nieuwe Bondfilm daarom de Ka hebben gekozen. Echt waar.
@Ringmaster: Ik vond de Ka niet zo indrukwekkend de film. Heb meer bewondering voor de Alfa 159 die een Aston Martin DBS met 007 aan het stuur kon bijhouden ;)
@marcel; jij beschouwt de test in zo’n reclame magazine als maatgevend? :shock:

Wel interessant is de vraag óf er straks nog wel een auto v’h jaar 2009 te koop zal zijn; als GM omvalt en Duitsland Opel NIET de helpende hand toesteekt…. of is dit doemdenken?

Anyway, proficiat OPEL, eindelijk weer eens een fraaie auto vanuit Rüsselsheim…
Doe mij maar zo’n Sports Tourer met 2.8 V6 Turbo ECOTEC® en 4wd !! :mrgreen:
Terecht. De Opel en Skoda waren wat mij betreft de favorieten. Beiden met interesante inovaties die de (betaalbare) auto verder helpen.
Ik ben absoluut geen Opel fan, maar deze titel is verdiend.

Opel, gefeliciteerd.
Ik gun het Opel ook wel. Ik vind de Insignia in elk geval indrukwekkender dan die opgewarmde Golf 5 en die Kia met Renault badge ;) De MiTo is ook geen nieuwe wagen.
@t markieanta. Daar is over nagedacht. Als Bmw mee zou doen, dan zou dat een belediging zijn voor hun. Cker als je weet wie er no. 1 & 2 zijn geworden ? Wat staat James Bond beter ? Een Bmw of een Ford Mondeo ? En je bent The Transporter vergeten.

Bmw betaalt niet om te verliezen met 1 punt ( markieanta ). ?
Als de geschiedenis ons iets heeft geleerd is dat je de auto van het jaar NIET moet kopen. De Rover SD1, Simca’s, NSU Ro80 (prachtige wagen, maar die motor was aanvankelijk zo slecht), Fiat’s e.d. bleken bepaald niet de beste koop…
Terechte winnaar. Mooie stijlvolle en tijdoze auto. Mooie prijzen en bovendien goed uitgerust. Enkel het gewicht mag heel wat minder… op dit vlak scoort de Ford Fiesta dan beter doordat het nieuwe model minder weegt dat het uittredende model.
Hoe oud zijn de jury leden? Ik bedoel, mijn oma had een Opel.
Gefeliciflapstaart! Ook al vind ik een Mito of een C5 een betere keuze. De Mito omdat ie er leuk uitziet en de C5 omdat die gewoon goed rijd.


Het is trouwens geen wonder dat GM bijna failliet is. Ze geven geld uit aan dit soort onzin verkiezingen…….
De Slopel Insignia auto van het jaar???? Wat een lachertje…. Dat ding ziet eruit als elke d-klasse auto. Dan liever de Fiesta.
Maar iedereen ziet toch dat de MITO er ver bovenuit steekt. Of hebben ze stront in hun ogen???
trekt op niets!
@sturm; Slopel??? die kende ik nog niet, maar Alfa da’s toch Allemaal Lastige Flut Auto’s, Roesten Onder Meest Eenvoudige Omstandigheden ???

Die str..t zit die niet bij jezelf in de oogkassen?

@Jaap, zoals de meeste oma’s waarschijnlijk in een Kadett rondreden ;)
Een Aston Martin zou ik zo zeggen, oh wacht, was dat tot voor kort geen onderdeel van Ford…
Ford heeft er ook niet voor betaald en laat je niet zo kennen, want je kunt toch zelf ook nog wel verklaren dat auto’s hiervoor worden geselecteerd en dat niet degene die het meeste betaald wint.
Das lullig… heeft OPEL eindelijk een auto die in de smaakt valt, gaan ze failliet..

TOO LATE!
zal volgens sommige wel een leuk auto zijn die insignia maar hoe die station deruit ziet dan zou ik toch maar een ford fiesta kiezen als auto van het jaar!
@ Tinus, misschien gaan ze door de insignia niet falliet.
Wat voor een onzeker ventje moet je zijn om steeds maar weer te ranten bij een berichtje over een verkiezing. Altijd weer die: “Nee, mijn favoriete merk is veel beter boehoehoe” maar dan met flink wat spelfouten. Wees een man en loop niet zo te janken dat jouw smaak niet wordt bevestigd in een of andere lobby-verkiezing.
TOP!
Zoals ik al hoopte: De INSIGNIA auto van het jaar!
Jammer voor die Alfa liefhebbers… haha
@peekaa, of juist wel
@ Rolf

Gefeliciteerd, je bent de eerste Opelfanboy!
De Opel Insignia ziet er voor een Opel best goed uit. Het zal een prima auto zijn. Snap alleen niet dat Opel het niet voor elkaar krijgt de CO2 waarden lager te houden. Een Insignia begint bij een CO2 uitstoot van 154 g/km (voor een 110pk diesel!!). Voor een compleet nieuwe auto gewoon slecht. Aangezien verbruik en CO2 steeds belangrijker worden, begrijp ik niet dat zo’n auto kan winnen…
Jammer deze uitslag. Ik had het de Alfa MiTo gegund! Fantastische auto!
Van het genoemde rijtje is de Insignia de grootste stap vooruit. Gefeliciteerd, GM. Goed nieuws in moeilijke tijden.

PS: gelukkig niet de MiTo, Auto van het Jaar sticker van mijn toekomstige achterruit krabben, laat maar.
Mijn opa zei altijd:

“Opel is popel,
und Popel ist Dreck,
und Dreck schmeit mann weg!”

Mijn opa was visionair!
@Herman, inderdaad een te grote onzuinige auto in dat opzicht (aangezien gewicht ook steeds belangrijker wordt).
de insignia is hoe je het ook bekijkt gewoon een fantastische auto, van 1.6 tot v6 turbo met uitstekende techniek.

alfa is mooier maar de techniek is bagger….face it
Mooie auto.
Hopelijk doet BMW wat inspiratie op voor de nieuwe drie reeks want de huidige kan niet vlug genoeg vervangen worden.
De nieuwe drie wordt waarschijnlijk voorwielaangedreven en dat zou bij BMW een grote stap voorwaarts zijn.
@Dirk

Wow, je laat me wel erg schrikken met dat soort opmerkingen.
Een BMW met voorwielaandrijving een vooruitgang noemen vind ik angstaanjagend en bovendien absurd!

Ik heb je bericht twee keer moeten lezen voordat ik het zeker wist dat ik het goed las ! :)
Vind hem persoonlijk niet mooi.
Vooral die achterkant staat me niet aan.
Had liever de alfa gezien.
Trouwens geen 1 jap bij de genomineerde dat vind ik jammer.
En op welk gebied is deze (sl)Opel innovatief? Oersaai design en nog saaier imago misschien?
De auto van het jaar verkiezing is mijns insziens in het leven geroepen als een soort innovatie prijs. Het was een onderscheiding voor fabrikanten die werkelijk iets nieuws probeerden. Ik persoonlijk vind het heel erg vreemd dat BMW nooit heeft gewonnen toen ze efficient dynamics introduceerden. Of Volkswagen toen ze met de DSG bak op de proppen kwamen. En zo zijn er nog wel meer innovaties te verzinnen die op deze manier gewoon dood worden gezwegen en niet het verschil wordt gegund dat ze kunnen maken. Als de Toyota IQ in het jaar van zijn introductie niet wint, geef ik het geloof in deze verkiezing definitief op.
Opel zit in GROTE TROUBLES en DAT is de reden voor deze titel lijkt me
sorry alfa boyssssssssss
Eh Heren van autoblog,

Wisten jullie niet een aantal weken geleden te melden dat uitgelekt was dat de Mito gewonnen had????
Ah ja, verbaast me niks. Zag Ton Roks (autovisie) er vorige week in rijden in Soest, en aangezien autovisie iedere dag in de Telegraaf die luladvertenties had staan van Auto van het jaar 2009, verbaast mij dit niets..
@ 406_v6
Inderdaad, een Opel Kadett, kleur dunnepoepbruin :-)
Wat een trieste kinderen hier, ga toch eens normaal doen of ga met de blokken spelen. Altijd dat kinderachtig gedrag als de naam Opel valt. Reageer toch eens volwassen.

Terecht dat de Insignia wint, tenminste een grote vooruitgang t.o.v. van de voorganger.
Lekker belangrijk.Het blijft een opel.Dus duf imago..Zal het goed doen in het duffe autolease wereldtje,dus met een kleerhanger achterop de bestuurders stoel
Ik vind dat auto van het jaar zo’n onzin, hoe kan je nou een auto beoordelen die nog niet op de weg is geweest. Doe het dan lekker aan het eind van het jaar 2009 niet eind van het jaar 2008 terwijl de meeste van het rijtje zich nog moeten bewijzen,..
Wat is die ford toch zo een lelijk ding.
Het gaf echt een lelijk contrast tussen al die andere auto’s die meededen op de nieuwe 007 film.
Dan zie je er ook nog zo een lekker ding in rijden, ze zal wel flinke duiten gekregen hebben om zo een lelijk ford stuurtje vast te houden.

Die ford jongens toch… ze leren het nooit, ze WILLEN telkens de beste uitkomen maar geraken er nooit niet. Ford is net zo een merk als die zielige alfa’s.

Greetz, Ford & Alfa hater
Brokkenpiloot
Vandaag in 4 en 5 deurs model gezeten in Almere maar ik vind de auto nogal teleurstellend. Begin volgend jaar moet (mag) ik weer een andere auto uitzoeken maar de Opel maakt na vandaag een stuk minder kans. Mooi? Ja, best wel. Ruimte? Dat valt tegen! Ik ben 1.93 meter en met de stoel in mijn stand past m’n zoon nauwelijks achter mij.
@The Apple: Dat doen Ford en Volkswagen dan een stuk beter.
@remcunian: doe maar klikken op dat linkje van “die andere auto van het jaar”
Idd Luc, kortzichtigheid ten top hier.
@The Apple

Ben jij een ipoot?

Maar ben het met je eens, in een rijtje Aston’s detoneert de Fiësta. Is namelijk de enige die legaal verdiend is.
(intolerante leiperd modus “on” ) ..
ttssss .. je reinste volksverlakkerij ..
Lincoln had auto van het jaar moeten worden ..
(intolerante leiperd modus “off” ) ..
Bah!! Dat zoiets auto van het jaar moet worden.. Volgens mij doen ze het alleen maar om Opel een hart onder de riem te steken.
Mja als het een beetje tegen zit verkoopt Opel volgend jaar helemaal geen auto’s van het jaar. =)
Brokkenpiloot
Even serieus, de Insignia is wel mooi om te zien. Bij de dealer stonden een zwarte 5 deurs turbo en een pannacotta 4 deurs tdci. Natuurlijk v.z.v. allerlei opties (leer, 20″ velgen, kortom: dure uitvoeringen) maar wel een ergg fraaie auto, zeker qua interieur. Leuke details zoals bijvoorbeeld de handrem.
Maakt me toch benieuwd naar de Tourer.
Geniaal stukje, Wouter! Zo’n klein stukje tekst met zoveel sarcasme; leest leuk! ;-)

Absoluut totale onzin natuurlijk die hele verkiezing, maar leuk voor Opel. Dan is ook lekker-burgerlijk-Nederland overtuigd dat dit een goeie bak is.

Nog meer marketing-geneuzel dat hier, volgens mij, nog niet voorbij was gekomen: http://www.opel-theswitch.nl/. GeenStijl prijst de nieuwe Insignia aan! Leuke discussie of GeenStijl hiermee z’n waarden compleet te grabbel gooit, maar waar ’t nu even om gaat: de mensen van Opel zien ook dat ‘Opel’ niet zo lekker ligt en dat ze er serieus wat aan proberen te doen. Wat mij betreft zijn ze met het omkopen van GeenStijl (als hoofdvertegenwoorders van afzetting tegen burgerlijkheid) super goed bezig. Puik werk bij die dames en heren van Opel!
Is er ook prijzengeld aan verbonden?
Begreep net dat men in Russelheim het op prijs zouden stellen als dit een miljardje of 1 bedraagt.
kinders…NL doet altijd alsof het de belangrijkste automarkt is.
Heb ik nieuws…dat is het niet.

Iedereen afzeiken en dan zelf niks maken…
Kan er geen minimumleeftijd van 18 jaar op het forum geplaatst worden? Of de vereiste dat je over een stuur moet kunnen kijken alvorens je mag reageren…Ik word doodziek van dat puberale braaksel van mensen die nog nooit een stuur in hun handen hebben gehad.
OMG.

Kan nog steeds niet geloven dat die ouwe lullen bak auto van het jaar is geworden.
Er zit ook werkelijk niets aan waarvan je zecht dat is pakkend of vernieuwend.

Nee, neem dan de Alfa Mito; die straalt tenminste wat uit, is vernieuwend, en qua design gewoon vet!
ED,

Je bent een bevooroordeelde puber…
(volgens mij)
Een terechte winnaar een auto om van te genieten als je inderdaad van A naar B gaat. Maar zeker een mooie verschijning voor het oog!

En ook om nog ff te lachen, na de Insignia proefrit in een passat gereden! Oordeel zelf. . . . . . ( als je een rijbewijs hebt natuurlijk!!)
@ Erik:

Jij was er ook? :P

Slalom met Pedro de la Rosa was wel indrukwekkend niet? Bij de elandtest aan 120 km/u krabte ik toch ook even aan mijn oren.. :shock:
Maar het klopt als een bus wat je zegt. Ook bij de referentie (Mondeo) had ik echt last van onderstuur.

Ik had het geluk ’s avonds de 2.8 V6 Turbo mee te hebben, incluis de Flexride, AFLII en 20″ sloeffen. Bekeuring is nog niet binnen…

Toch sterk hé, zo’n 60 mensen met een uitgesproken mening maar slechts 2 (buiten de redactie dan) die er daadwerkelijk mee gereden hebben :roll:
@Erik: De huidige Passat rijdt alweer sinds 2005, geen goeie vergelijking dus. Het wordt tijd dat Volkswagen de Passat weer eens een update geeft hoewel die het trouwens nog niet eens zo slecht doet. Ik snap wel waarom deze het is geworden, het is een “veilige” (al dan niet saaie) auto die een doorsnee persoon wel kan waarderen.
De Insignia zal meer een concurrent zijn voor de Passat CC, alleen moeten ze dan wel de saaie leasebakpassat schrappen.
@the Apple, wat een kenner bent u zeg haha er was als ik de goede informatie over de bond film heb gekregen geen fiesta in te bekenen alleen maar een ford Ka en die is inderdaad een stukkie minder.
Dit is gewoon een juweel. Eindelijk heeft Opel gesnapt hoe een wagen er vanbinnen moet uitzien. Al kan ik de buitenkant ook best pruimen…lol.
Fantastische wagen met alles erop en eraan. Proficiat Opel.
Op zich best een leuke auto, waar het niet dat ook bij dee auto originaliteit ver te zoeken is.
Model lijkt een beetje op de nieuwe Passat. Interactieve bediening is afgekeken van BMW, ook de radioconsole met navigatiescherm lijkt sterk op die van BMW.
Heb de afgelopen 25 jaar Opel gereden, vroeger kon Opel de competitie met de markt goed aan, maar op dit moment is er voor hetzelfde geld echt wel beter op de markt te vinden. Het is niet normaal dat mijn huidige Vectra na 3 jaar al roestproblemen kent en er al voor 4500 euro aan storingen (natuurlijk buiten de garantie) is opgetreden. Opel heeft voor mij volledig afgedaan en na 25 jaar ga ik toch echt op zoek naar een ander merk.
Verder vraag ik mij af of de opvolger van de Vectra nog wel voor deze doelgroep is te betalen
eurocommissaris van economische zaken schetste de huidige status tijdens deze creditcrisis over Opel als volgt:
Opel loop technisch ver achter bij de concurrentie, ook zijn ze niet meer goedkoop en qua degelijkheid zijn ze door vele merken voorbijgestreefd. Opel; Tijd voor een andere visie op de markt.
@ dora:

In je laatste zin beschrijf je waar Opel vandaag net komaf aan het maken is. Of ga je een Parlementariër zijn woorden maar voor lief nemen? Dan denk ik dat deze blog niet geschikt is voor jou.
De meeste mensen geloven ook de sprookjes van Opel!!
Waarom die van een Parlementarier dan in twijfel trekken!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).