Dit is de nieuwe Nissan Cube, ook voor Europa

Auteur: , 36 Reacties

Da's nog eens een spannend begin van je woensdag, niet? De oorspronkelijke Cube, waarvan er sinds 1998 in Japan bijna een miljoen verkocht zijn, heeft z'n beste tijd gehad. De opvolger staat klaar om onthuld te worden op de Los Angeles Auto Show, die vandaag van start gaat. Dat betekent ook dat deze Cube niet blijft voorbehouden aan Japan - er komen deze keer ook versies voor Amerika en Europa.

We vroegen ons bij de vorige Cube al af of er een Europese versie in zou zitten, en nu is dan eindelijk het heuglijke moment aangebroken. Bovenstaande foto is van de Amerikaanse versie, die licht verschilt van de Japanse met o.a. een grotere voorbumper en oranje stadslichten.

Ook de nieuwe Cube is weer vierkant, met een lengte van minder dan vier meter, asymmetrische ruiten aan de zij-/achterkant en nog meer ruimte binnenin. De stoelen kunnen op talloze manieren geconfigureerd worden en doen door hun dikke kussens denken aan een sofa.

Voor de aandrijving van de Japanse variant zorgt een 1,5 liter viercilinder gekoppeld aan een CVT-automaat. Amerika krijgt in ieder geval een grotere motor; te verwachten valt dat er in de Europese versie ook een diesel verkrijgbaar zal zijn. Je kunt de Cube met voor- of vierwielaandrijving bestellen.

Typisch is de doelgroep waar Nissan zich met deze auto op richt. Yosuke Iwasa, Segment Chief Product Specialist:

“The new Cube is designed for people who (…) have grown tired of the never-ending pursuit of faster, more powerful, more outrageously styled cars.”

Daar bedoelt ie ons vast niet mee, maar we zijn toch benieuwd naar dit autootje. In Japan begint de Cube bij ¥1.449.000 (€11.900) voor de voorwielaangedreven versie; de 4WD-variant moet minimaal ¥1.687.350 (€13.800) opbrengen.

Nissan Cube zet koers naar Europa

Het asymmetrische design en het lounge-interieur van de derde generatie Cube zijn betoverend en verrassend functioneel

Nissan heeft in zijn eigen Londense designcentrum de volledig nieuwe Cube gepresenteerd. De auto verschijnt eind 2009 in de Nederlandse showrooms. Op de thuismarkt in Japan is de Cube reeds een begrip en ook in de Verenigde Staten, waar de verkoop komend voorjaar start, is de Nissan Cube positief ontvangen.

De Nissan Cube heeft zijn naam natuurlijk te danken aan zijn kubusvorm, de stompe neuspartij en de sterk afgeronde raamsponningen. Typerend voor de karaktervolle auto is de asymmetrische achterruit, die aan de rechterkant panoramisch is en aan de linkerkant een brede achterstijl heeft. Daarmee behoudt hij de belangrijkste stijlelementen van de vorige generatie Nissan Cube.

Het is niet alleen de markante geometrie waardoor deze auto zich onderscheidt. De nieuwe Cube geeft een volledig andere kijk op auto’s – het is een auto die niet wil worden gedefinieerd als een auto. ‘Door een uniek design te combineren met veel ruimte en een warm karakter, zal de Nissan Cube een bijzondere plek verwerven op de markt’, zegt Simon Thomas, Senior Vice President Sales en Marketing van Nissan Europe. ‘Dit is een auto waarop mensen van alle leeftijden verliefd kunnen worden, ongeacht de mate waarin ze belangstelling hebben voor auto’s.’

Uitdagend en rationeel

Hoewel zijn uniek gestileerde, asymmetrische carrosserie een duidelijk statement is tegen hedendaagse auto’s waarvan er dertien in een dozijn gaan, is er ook een groot aantal rationele argumenten om hem aan te schaffen.

‘De nieuwe Nissan Cube zal worden gekocht door individuen die de auto zien als het verlengstuk van hun karakter en een weerspiegeling van hun individualisme’, zegt Thomas. ‘Cube-rijders zijn geen uitslovers, maar nuchtere, verstandige en stijlbewuste mensen.’

Zelfverzekerd als een buldog

De nieuwe Nissan Cube komt voort uit bestaand DNA waaraan hij zijn markante design en dynamische karakter aan ontleent. Door zijn lange wielbasis (2.530 mm) in verhouding tot zijn totale lengte (3.980 mm) en grote spoorbreedte, steken de wielen enigszins vooruit. De zelfverzekerde houding en vastberaden blik die de Cube hierdoor krijgt, doet nog het meest denken aan een buldog met een zonnebril.

‘De inspanningen en passie die het de ontwerpers en ingenieurs heeft gekost om de derde generatie Cube te realiseren, was ongekend en misschien wel te vergelijken met de wijze waarop de Nissan GT-R tot stand kwam’, legt Pierre Loing, Vice President Product Planning van Nissan Europe, uit. ‘Ze waren voortdurend aan het tekenen en kleuren en voedden het ontwerp keer op keer met nieuwe ideeën en gedachten. Op die manier kreeg de buldog langzaam maar zeker gestalte. Van een reguliere ontwerpfase was in geen geval sprake.’

De buldoguitstraling van de Nissan Cube wordt nog eens versterkt door de langwerpige, horizontale koplampen aan weerszijden van de opvallende grille, een gespierd ‘lijf’ en een korte ‘staart’. Aan de achterzijde springen de liggende, langgerekte achterlampen in het oog. De ontwerpers van de Nissan Cube zochten ook – met succes – naar een uiting van puur design. Door terughoudend te zijn met de carrosserielijnen, voegden zij eenvoud en frisheid toe aan het ontwerp.

Een ander bijzonder aspect van het exterieur van de Nissan Cube zijn de rechtopstaande ramen en A-stijlen, waardoor het zicht naar voren uitstekend is. Opvallend aan de zijruiten is dat ze zijn geïnspireerd op een fotolijstje. De asymmetrische achterruit is aan de rechterkant is panoramisch, wat de bestuurder helpt bij inhaalmanoeuvres en achteruit inparkeren.

‘De asymmetrische achterruit is de handtekening van de Nissan Cube’, zegt Loing. ‘En hoewel zich aan beide zijden van de Cube D-stijlen bevinden, is de smallere stijl aan de passagierszijde een opmerkelijk detail in het totaalplaatje. En deze look wordt nog eens versterkt door de asymmetrische achterdeur.’

De grote achterdeur van de Cube, die aan de rechterzijde scharniert, is eenvoudig te openen en makkelijk toegankelijk. Ook wanneer de Nissan Cube dicht op een achterligger geparkeerd staat, kan de deur probleemloos open en dicht.

De nieuwe Nissan Cube is verkrijgbaar in verscheidene aparte kleuren die bijzondere namen hebben meegekregen als Witty Military, White Pearl, Sea Turquoise en Bitter Chocolate.

En dat is nog niet alles. De consument kan zijn Nissan Cube naar eigen smaak aanpassen, waarbij hij keuze heeft uit meerdere uitvoeringen van het glazen panoramadak en opvallende bestickering.

Lounge-interieur

‘Binnenin de Nissan Cube springt direct het verrassend ruime interieur in het oog. Vijf personen kunnen met gemak plaatsnemen in de ontspannen omgeving waarin zij op een relaxte manier met elkaar kunnen converseren. Het interieur kan worden aangepast aan de smaak van de eigenaar, waarbij hij alle kanten op kan met zijn persoonlijke wensen’, zegt Loing.

Het interactieve interieur wordt gekenmerkt door veel gebogen elementen. Voorbeelden daarvan zijn de subtiel gewelfde vorm van het instrumentenpaneel, de deurpanelen, de stoelen, de opvallende, druppelvormige bekerhouders en het ronde cluster met daarin de bedieningsknoppen voor de climate control. Deze interieurdelen zijn geïnspireerd op de natuur en de kalmerende werking die uitgaat van de rimpels die een vallende druppel achterlaat op water.

Het comfortabele meubilair in de Cube voorziet in een aparte bestuurder- en passagierstoel en een verschuifbare achterbank die veel weg heeft van een loungesofa. De verschuifbare achterbank kent drie standen en is, net als in een theater, hoger gepositioneerd dan de voorstoelen. Dat vergroot het comfort en het zicht van de achterpassagiers rondom. ‘Het interieur van de nieuwe Cube biedt alle ruimte voor verbeelding en een persoonlijke invulling, maar is vooral erg praktisch’, legt Loing uit.

Ontspannen rijden

Een aantal factoren dragen bij aan een stressvrije rijbeleving in de Cube. Zo is een hoge zitpositie mogelijk door de grote carrosseriehoogte. Een extreem korte motorkap zorgt ervoor dat de bestuurder zich geen zorgen hoeft te maken dat hij de voorzijde van de auto slecht kan overzien. Parkeren en achteruitrijden is gemakkelijk door een goed zicht naar achteren.

Een groot zonnedak doet het interieur van de Cube goed, omdat het zorgt voor een grote lichtinval en de inzittenden een ruimtelijk gevoel bezorgt. Een licht doorlatend zonnepaneel, waarmee het glazen dak is af te dekken, zorgt ervoor dat bij mooi weer de temperatuur in het interieur niet te hoog oploopt. Als voorbeeld voor het zonnescherm dienden de traditionele Japanse kamerschermen van rijstpapier.

Voor een beter onderscheid van de snelheidsmeter en de toerenteller is de verlichting daarvan respectievelijk lichtblauw en wit. Die kleuren zorgen voor een natuurlijke sfeer en zijn afgeleid van de aarde – die vanuit de ruimte gezien blauw is – en de maan. Als een uiting van flair zwaaien de tellernaalden naar rechts zodra de bestuurder de motor start.

Ruimte voor personalisering

Handige opbergruimten en beker-/flessenhouders zijn overvloedig aanwezig in het Cube-interieur. Ook is voorzien in afneembare, multifunctionele haakjes voor het ophangen van tassen of hoeden. De haakjes kunnen verspreid door het interieur worden geplaatst; van het dashboard tot aan de achterportieren.

Bovenop en aan de rechterzijde van het dashboard is ook een opbergvak te vinden. Wie die opbergvakken van een persoonlijk tintje wil voorzien, kan kiezen voor een houtkleurige afwerking of hoogpolig tapijt. Nog een leuke accessoire voor de Cube zijn de in rood, geel, oranje en zilver verkrijgbare elastieken. Die zorgen ervoor dat in uitsparingen van de armsteunen in de portieren zaken als wegenkaarten, foto’s, handdoeken, visitekaartjes en knuffelbeesten op hun plek blijven.

‘Het interieurconcept van de Cube sluit aan bij de wensen van de inzittenden en niet andersom. Je kunt je lievelingsspullen kwijt waar je maar wilt en niet waar de auto dat wenst’, zegt Loing. ‘De ontwerpers hebben altijd de bedoeling gehad elk interieuraspect van de Cube zo te maken dat het er niet alleen mooi uitziet maar ook praktisch is in het gebruik.’

Het interieur van de Cube is leverbaar in twee kleuren: zwart en beige. Beide uitvoeringen zijn leverbaar met gewatteerd meubilair dat overtrokken is met een suèdeachtige stof. De stiksels banen zich op een natuurlijk golvende wijze een weg over de stoelen en de achterbank. Dat draagt bij aan een ontspannen en plezierige rit.

Slim en simpel

‘Onderscheidend, plezierig en plooibaar. De Nissan Cube belichaamt op een ongeëvenaarde wijze het idee van ‘slimme simpelheid’ en is gebaseerd op het zogenoemde Cube-DNA. Dat kenmerkt zich door individualiteit en een stijl die geen gemeengoed is in de autowereld. Bovendien ademt de Cube een grote mate van menslievendheid en slim design uit’, zegt Loing. ‘We weten dat er een groep Europese autokopers is, die zich volledig kan identificeren met de Cube. Deze mensen zullen vooral vallen voor zijn praktische bruikbaarheid en zijn persoonlijkheid.’

De Cube zal aantrekkingskracht uitoefenen op mensen die misschien geen passie hebben voor auto’s, maar graag als persoon een statement maken. Een modegril is de Cube niet, maar hij straalt een missie uit: ik geniet volop van het leven. Iets unieks en onderscheidends, vriendelijkheid en plezier. Dat is wat de Cube autokopers te bieden heeft. De auto is een waar verlengstuk van het karakter van zijn eigenaar.

In Europa wordt de Cube leverbaar met een 1,5-liter benzinemotor en een 1,6-liter dieselkrachtbron. Meer details over deze motoren volgen nog.36 reacties

belikenoother
haha, ben benieuwd wat het gaat geven als deze bij ons op de markt komt ….
Er staat er altijd eentje bij me school. Grappig dingetje!:)
Hier KAN je geen 12.000 euro voor over hebben. Dan koop je je toch liever iets trendy, leuk. Desnoods voor ietsje meer.
Het is meer een opgeblazen scootmobiel, speciaal voor mensen die niet van snelle, mooi gestylede auto’s houden!! Zouden de mensen die zich aangesproken voelen even willen reageren op dit artikel :)
De voorkant kan ik nog mee leven, maar die achterkant….!!! Wat een gedrocht…. Kunnen ze deze niet gewoon in Amerika en Japan houden aub….
@Autofans.be: Als de Cube niet trendy is, wat is dan wel trendy?

Dit is een originele verschijning voor de openbare weg. Het is anders en tegendraads wat vormgeving betreft. Bovendien is het functioneel. Wat wilt een trendy-persoon nog meer?
bbbrrrr,, als nieuwe eigenaar wordt zeker verwacht dat-ie ook een blokhoofd heeft??
Typisch dat je de voorstaand linker zijkant nergens op de foto’s ziet, maar alleen die speciale zij/achterruit van de rechterzijde! Zou de andere kant nog lelijker zijn?
Het idee van deze assymetrische auto vindt ik wel leuk, maar ik krijg toch een beetje een gevoel van een Multipla ofzoiets dergelijks!
Vind het een grappig ding.

Nadeel daarvan is, dat de nieuwigheid er na 2 jaar af is, en je er dan geen reet meer voor terug krijgt bij inruil. Zie bijvoorbeeld ook de Materia.

Saaie zwarte VW Polo’s of witte Aygo’s, die willen we hebben.

Maar bij scholieren in Amerika kan het best een succes worden.
De eerste Japanse versie zag er aardig uit. Hij deed zijn naam eer aan.
Als ik aan een blok (cube) denk, zie ik strakke rechte lijnen voor me en niet een duikboot met patrijs poortjes. Jammer.
Scooperdepoep
Ik zie dit ding al jaren op foto’s de ronde doen. Ooit was dit hip.
dat met die rolstoel is wel verrekt handig als je gedwongen bent om altijd in een karretje te moeten rijden!
(heb ook al een station gezien met dikke airride om er de rolstoel in te kunnen rijden… was geen zicht om hem met zen neus omhoog te zien staan ;))
vind hem geweldig. lekker stoer bakkie
MIsschien leuk om voor Europa een Nismo Cube uit te brengen ;)
@ Forza!
en dan met een chopped roof :p
Leuk, zal de concurrentie aangaan met die Daihatsu waarvan de naam me ontschoten is?
Die Rider-versie (zie foto’s) lijkt me wel interessant. Meer info hierover?
Toch leuk, zo’n witte Pieter Post auto
Lijkt eerder een facelift. Zeker dat ie nieuw is?

Is er allezins niet op vooruit gegaan.
Hé, komt er ook een Infiniti-versie??
@lazy
trendy personen willen allemaal hetzelfde, daarom zijn ze trendy.
Trendy zou je kunnen vervangen door marketingslachtoffer, maar dat zou niet hip zijn en slecht voor de economische groei.
zou die assymetrie in het achterraam ook links kunnen?
lijkt me beter voor het dode hoek gebeuren.

voor de rest, leuk wagentje, laat maar komen. Als ze hem in een 14% bijtelling configuratie kunnen leveren met cvt, lijkt me dit een lease-topper voor de makelaars (als die dan nog bestaan), lekker veel ruimte voor reclame, automaat…
Best een aardig wagentje vind ik eigenlijk, is een beetje hippe concurrent van de Renault Kango en Citroën berlingo denk ik. Als bedrijfswagen zou die het ook goed kunnen doen. Ik hoop alleen wel dat ze voor Amerika en Europa de achterdeur aan de andere kant monteren (of gewoon een achterklep) anders zit dat ding altijd in de weg als je aan het in of uitladen bent.
@Forza!

Er komt geen nismo maar wel een Autech cube.
carsofcoolhaven.nl
Vierkant, dus. Brrr. En als de doelgroep achter het stuur kruipt, vast ook nog wel een enkele Nissan Trapezium. die rem- en gaspedalen lijken ook allemaal zo op mekaar, en ze zitten pal naast mekaar! Gossiemoppie!

;-)
@ klassiekerrally; De Materia… Dat was ook waar ik gelijk aan dacht!
lijkt een beetje op doos waar mijn velgen in toegekomen zijn… kan mij toch niet voorstellen dat iemand daar in gezien wil worden, mischien de 65plussers hier in europa of azie. En dan nog voor 12.000 euro voor dit ding is dit niet serieus overpriced? In mijn garage beginnen de prijzen van voledig gerestaureerde muscle cars bij 12.000 euro :roll:
Dit is niet trendy, dit is lelijk. De auto is geen eens symmetrisch, de achterste raamstijl ontbreekt gewoon. :? Hoekig geval op kleine wieltjes, een rijdend hok als je het mij vraagt. Net een speelgoed autotje.
Geweldig idee! Maar wat een kleine wieltjes! En dat vierkante design zal wel een hoop windherrie opleveren. Bovendien vind ik het raar dat ze op een vierkant autootje van die ramen met ronde hoeken en ovalen koplampen zetten. hou het dan een beetje vierkant allemaal!
Björn Borgmoer
@ Ruben Baeten: de oorspronkelijke Cube heeft zijn beste tijd toch allang gehad (in 2002 zelfs al, als ik de wiki mag geloven)?

Die eerste versie was spuuglelijk, die tweede kon me vanwege z’n originaliteit wel bekoren. Ik zou het i.i.g. niet erg vinden als de derde variant ook hier op weg verschijnt. Is tenminste weer wat anders.
ik vind hem mooier (tjah “mooier” een schoonheidsprijs zal hij nooit winnen) met die ronde lichtjes niet met van die rare
Vind hem wel doop eigenlijk!
Vette bak jazeker! Ben er in Japan helemaal verliefd op geworden. Maar ik ben bang dat Nederlanders er nog niet klaar voor zijn, ze zijn te conservatief.
Precies wat Laurens schrijft: Hollanders kopen liever een saaie Polo omdat die een hogere inruilwaarde zou hebben. Sneu.
haha wat een stunt een vierkant autootje echt iets voor japanners!! ik zie mezelf er nog niet in rijden
Wat een verrekte leuk ding. Laat maar komen. Lekker prijskaartje eraan (in de categorie ‘kleine 3’) en het wordt kassa voor Nissan. En wie zeurt er nou over lagere inruilprijzen? De Cube is nog niet eens op de markt.
Inmiddels is bekend geworden, dat Nissan de Cube ook in Noord-Amerika (USA en Canada) op de markt gaat brengen. Volgens de laatste berichten begint de levering eind april, begin mei. Met name in Canada (ik ken het land een beetje) kijkt men met belangstelling uit naar de komst van de Cube. Want ook de Canadezen kiezen steeds vaker voor compact en zuinig. Verwacht wordt een vanafprijs van CAD 12.000, ofwel ca. 7.300 euro. Een prijs, waar we in Europa alleen maar van kunnen dromen. A propos prijzen. Het is en blijft onbegrijpelijk, dat we hier door het knellende belastingstelsel zulke absuurd hoge prijzen voor onze auto’s op tafel moeten leggen. Als ik nog heel even een vergelijk met Canada mag maken. Een VW Golf koop je vanaf ca. CAD 15.500, ofwel plm. 9.300 euro. Ik bedoel maar.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).