Honda FC Sport Concept

Auteur: , 35 Reacties

Honda doet ons verrassen op de LA Auto Show. Zonder gelekte info of enige vooraankondiging toonde het Japanse automerk een nieuwe conceptcar. And it looks good!

We hebben afgelopen tijd de CR-Z concept en de Insight hybrid concept gezien, nu komt Honda met de FC Sport concept. Deze conceptcar is gemaakt ten faveure van de brandstofcel, onder de kap vinden we daarom de V-Flow fuel cell stack en elektrische aandrijving die we kennen uit de FCX Clarity.

De FC Sport heeft een centrale bestuurder, met twee potentiële passagiers aan beide kanten (denk McLaren F1). Tevens heeft de FC Sport de beschikking over een soort vleugeldeuren (denk McLaren F1). De brandstofcel zit achter de cockpit in de zogenaamde “pod”, zie ook dit begeleidende filmpje.

Honda FC Sport Design Study Suggests Hydrogen Sports Car Future

Innovative fuel cell packaging demonstrates green performance potential

LOS ANGELES, Nov. 19, 2008 – Honda today revealed the Honda FC Sport design study model, a hydrogen-powered, three-seat sports car concept, at the 2008 Los Angeles Auto Show.
The FC Sport emphasizes the design flexibility and potential of Honda’s V Flow fuel cell technology – already deployed in the Honda FCX Clarity sedan – and reconfigures it into a lightweight sports car design with an ultra-low center of gravity, powerful electric motor performance and zero-emissions. The design study concept is inspired by supercar levels of performance through low weight and a high-performance, electrically driven fuel cell powertrain.

“The Honda FC Sport explores how to satisfy automotive performance enthusiasts in a world beyond petroleum,” said Dan Bonawitz, vice president of American Honda Motor Co., Inc. “People who love sports cars will still have a reason to love in a hydrogen-powered future.”

The high-output Honda fuel cell powertrain and a sleek, aerodynamic body contribute to the vehicle’s performance potential. A modular approach to fuel cell component packaging and the electric drivetrain contribute to the FC Sport’s low center of gravity with the majority of vehicle mass distributed between the axles, creating the balanced weight distribution sought after in sports cars.

The ideal placement of the Honda V-Flow fuel cell stack and related components demonstrates the benefits of a platform-specific, hydrogen-powered fuel cell powertrain. The FC Sport is configured to accommodate a custom-formed high-power fuel cell stack, located between the rear seats, and a battery pack placed low in the middle of the vehicle. The electric motor resides just forward of the rear axle. Two fuel storage tanks, visible from above, are located above the rear axle.
The optimal placement of fuel cell components for performance also allows for a relatively large passenger cabin by conventional supercar standards with enough space for three seating positions. The interior layout focuses primarily on the driver with a racecar-like center driving position. The enclosed canopy opens upward from the rear to allow for entry and exit. Two rear passenger seats flank the driver’s left and right side.

The sleek, low-profile body is designed to convey a high-technology appearance with sculpting that combines angular shapes in the front of the vehicle that taper into geometric, hex forms in the rear. The rear hex forms house cooling radiators for the fuel cell. Formula 1-style barge boards behind the front wheels enhance high speed aerodynamics and convey the vehicle’s racing pedigree. The hydrogen storage tanks, visible from the rear deck, showcase the FC Sports fuel cell technology in much the same way that a “naked bike” motorcycle showcases its engineering technology.
The glacier white body color conveys the FC Sport’s clean environmental aspirations while the dark wheels and deeply tinted glass provide a symbolic contrast befitting of the vehicle’s unique combination of clean power and high performance. Green construction techniques further contribute to a reduced carbon footprint. An organic, bio-structure theme is carried through to the body construction where exterior panels are intended to use plant-derived bio-plastics.

The Advanced Design Studio of Honda R&D Americas, in Pasadena, California, developed the FC Sport design study with the primary objective of using existing fuel cell technology as the basis for an ultimate Honda sports car. Designer Jason Wilbur led the design efforts.

Honda R&D Americas, Inc. began its operations in California in 1975 with local market research activities and has steadily grown its capabilities over the past 33 years to include all aspects of new vehicle design and development. Recent development efforts include trend-setting products such as the Honda Pilot, Ridgeline, Element, Civic Coupe and Civic Si.
In 2008, the company opened two new design centers in Southern California: the Acura Design Studio (Torrance), for the research and design of new Acura products; and the Advanced Design Studio (Pasadena), for the exploration and development of advanced design themes for both Honda and Acura.

The company operates 11 major R&D facilities in North America, including a full vehicle development center in Raymond, Ohio, and three design studios in Southern California. Honda R&D designers, engineers and support personnel are engaged in the development of Honda and Acura automobiles, powersports products, and power equipment for North America and global markets. The company’s main centers of operation include the Los Angeles Center (Torrance, California), responsible for market research, concept development and styling design; the Ohio Center (Raymond, Ohio), responsible for complete product development, testing, and support of North American supplier and manufacturing operations; and a dynamic test facility in Cantil, California.35 reacties

“And it looks good!”

Ik hoop heel erg dat dat sarcastisch bedoeld was :X
die mogen ze zo uitbrengen maja tegen dat ie uitkomt
is het een heel andere wagen
Heel erg futuristisch, maar toch mooie auto naar mijn mening !
RX-7/6US Owner
@ babbaloerie
Ik denk het niet…maar wie ben ik om dat te beslissen.

maar waar staat dit concept kwa uiterlijk voor een nsx schootingbreak mischien :p
@babbaloerie: nope, vind em wel strak!
Meestal als ik de specs bij een concept zie dan roept er altijd een stemmetje in mij:

“Show me the money!”

En vervolgens zie ik nóóit geld….
http://www.huisdierkennis.nl/site2/cursussen/images/perzische_kat_staand.jpg

Ik weet waar hij op gebaseerd is!
Ik vind hem niet zo mooi :/ Maar wel mooie techniek aan boord!
eens met babbaloerie, wa een lelyk uitstekende puntige kont bah moet het niet by vrouwe hebbe en zeker nie bij auto’s
Oops, die had niet vergroot moeten worden. Sorry mods!
De zijkant is OK wat mij betreft, maar de rest….. De achterkant lijkt wel een stekkerdoos en de voorkant een eng litteken. Die designer moet echt wanhopig geweest zijn.
neej totaal niet voor mij:s
That’s 1 freaky ass…

Niet zo mooi, lijkt eerder geknutsel in een Britse shed.
best leuke bmw velgen heeft ie
carsofcoolhaven.nl
Die achterkant, daar moeten ze nog even aan sleutelen, maar voor de rest… in ieder geval uitgesproken. En ik heb een enorme Honda feel bij deze auto, maar waarom? Ik heb eigenlijk geen duidelijk beeld waarom? Vormen de hoeken net zoals hun H logo? Zit er stiekem een stukje Civic ergens in het ontwerp? Ik kan mijn vingers er niet op krijgen. Nu helpt het niet dat het merendeel van de fotos oogt als een Paint tekening ;-)

Ben trouwens ook, als je eenmaal voorbij die idiote kont kunt kijken, eigenlijk ook niet echt gecharmeerd van het dak. die lijnen ondersteunen niks! Doodlopende punten die niet door de carrosserie gedragen worden, het oogt wat gekunsteld.

En hang me niet op aan het aantal r-en en s-en in dat koetswerk-woord, het is laat, het is whisky, het… oh well dat was het eigenlijk al wel ;-)
zijn ze in godsnaam nog steeds geld aan het verspillen aan die waardeloze waterstof brandstofcel autos…. :(
Weer iets waar de jappies zich mogen op uitleven tunegewijs… Waar is de tijd? (supra, rx-7; eclipse, skyline, NSX, 240sx…)
Kan zo meespelen in Transformers.
@Mtyn, heel treffend. Wat vind je van deze?
http://www.andrewchin.nl/autoblog/wittepoes.jpg
Vind ‘m en profile wel wat van de Diablo hebben!
Kijk maar eens goed…hebben ze bij Honda ook gedaan ;)
Lelijk..
@DRU,

Dat is hem! Je hebt het levende voorbeeld voor de Honda FC concept gevonden! ;)
Tja, Honda doet me steeds meer aan toyota denken! Dit is ook weer zo een conceptcar waarvan je zegt ‘hmmmm’. Hier wordt ook een vormtaal gehanteerd waar je je afvraagd, is dit nou de toekomst en ga ik dit esthetisch aanvaarden of is dit gewoon een no go? Moet een alternatieve energiebron weerspiegeld worden door een alternatieve styling? Moet dit een nieuwe trend voorstellen die scherpe randen aan de fenders ( idem bij peugeot) ?

In ieder geval, er komen hier teveel vragen in mij naar boven. Dit is geen liefde op het eerste gezicht bij mij!
The_Don_Cartagena
looks good my ass

it looks like shit
Is dit van Honda? Niet van een afgezonderd Russisch amateurmerk? Honda, ga je schamen!
Normaal denk je bij conceptcars : WOW die is ubergaaf en dan is de echte een slap aftreksen van dat …

Nu vind ik dit al walgelijk lelijk …
Als ik dit zie vind ik de Fiat Multipla ineens een mooie auto.
Vind de voorkant en de achterkant niet mooi. Vreemde vormen. Zijkant is wel aardig.
Sneeuwschuiver
Atomic Wedgie
Het lijkt we alsof ze de achterkant van een spyker hebben geprobeerd na te maken maar dan met legostenen.
Ik vind hem super ! Achterkant misschien effe wennen, maar wat een gave voorkant ! Helaas een concept, ander konden ze mij vast op de lijst zetten…
gatverdamme mischien moet ik er aan wennen maar mijn eerste indruk is een dikke 4
karel(atr-t owner)
vindt ‘m wel geslaagt op de puist van een kont na.
Niet alles van Honda vind ik goed. Dat zou erg gestoord van mij zijn. Dat front is spuuglelijk. Jullie zijn getuigen van mijn eerste kritiek op Honda!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).