Chinezen gaan GM en Chrysler overnemen?

Auteur: , 51 Reacties

Volgens de Chinese krant "21st Century Business Herald", een vooraanstaande zakelijke die dagelijks door meer dan 3 miljoen mensen wordt gelezen, bereiden de Chinese autobouwers SAIC en Dongfeng plannen voor om GM en Chrysler over te nemen. De krant baseert zich op uitspraken van de Chinese minister voor Industrie en Informatie Technologie. De minister zou suggereren dat de twee grote Chinese autobouwers zowel het vermogen als de intentie hebben om de door de kredietcrisis geplaagde Amerikaanse autobouwers op te kopen. Dergelijke suggesties worden in China zelden zonder onderbouwing gedaan. Bovendien werden ze gedaan enkele dagen nadat de Chinese overheid autobouwers toestemming had gegeven om in het buitenland te investeren.

Een dergelijke overname zou perfect passen in de toekomstplannen van China. Om succesvol auto’s te kunnen ontwikkelen en exporteren over de hele wereld, is China voor een groot deel afhankelijk van buitenlandse technologie. Die wordt nu veelal afgekeken en gekopieerd (vaak slecht en soms iets beter), vandaar dat de Chinezen mikken op joint ventures met buitenlandse producenten.

China wil niet enkel bekend staan om de goedkope producten, maar wil voorop lopen wat betreft innovatie en technologische ontwikkeling. Wanneer een (potentiële) joint venture partner voor een prikkie kan worden overgenomen, dan zullen de Chinezen hier niet voor weglopen. Met behulp van de Chinese overheid, die beschikt over een enorme reserve cash, zou de overname van GM en Chrysler door de Chinese autoreuzen financieel geen enkel probleem moeten zijn.

Ik ben benieuwd of het werkelijk zover zal komen, want volstrekt ondenkbaar is het niet. De Amerikaanse autobouwers hebben vooral zichzelf in de nesten gewerkt door te lang auto’s te blijven bouwen waar de wereld al lang niet meer op zit te wachten. Door de lage benzineprijzen in de VS was er geen enkele prikkel om zuinige auto’s te ontwikkelen, waardoor ze nu een enorme achterstand hebben ten opzichte van de concurrenten. Washington staat nog niet te springen om te hulp te schieten, dus dan zou China nog weleens de redding kunnen zijn. (via: thetruthaboutcars)51 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Zullen die Amerikanen leuk vinden :)
Dit laat de Amerikaanse overheid echt niet toe.. GM is echt een icoon van de US. Als die joint venture er zou komen betekend dit visueel de ondergang van de economische overheersing van Amerika.
China staat nu nog niet bovenaan in de lijst van wereldmachten, maar het gaat niet lang meer duren of ze gaan Amerika voorbij…
China had Amerika toch al een jaar of 2 geleden opgekocht ??
auw dit gaat pijn doen aan het ego van de amerikanen
Geweldig.

Eerst kopen de Amerikanen zich op de pof suf in China. Die stoppen dat geld in een sok. Vervolgens kunnen zelfs de Yanks geen geld meer lenen, stort de boel daar in elkaar en gaan de Chinezen lekker shoppen bij de faillissementsverkoop.

Dat is misschien het voordeel van een centraal geleide economie.

Alleen een paar hele knappe koppen in een min of meer communistisch systeem kunnen zoiets bedenken en dan ook uitvoeren!

Maar of ze het met voorbedachte rade gedaan hebben?
Nooo.. not again..

Kvin et echt geen goe idee:p laten z GM maar overlaten aan dat zonneenergiebedrijf.
Gewoon globalisering van de economie. Een troost: in afwerking en design komen ze aardig overeen.
Neeeeee, alsjeblieft niet, niet goed voor het westerse imago…
Dan krijgen we wel wagens met een iets ecologische verantwoordelijkheid. De zuipmodellen van GM heeft ze nu de das omgedaan, al kan je het enorme belang van de crisis niet wegschuiven
Alsof ze GM gaan overnemen. Had geloof ik op Nu.nl gelezen dat GM 100 miljoen euro per dag verbrand. Lijkt me wel erg veel maar al is het de helft dan moet je dus ongelooflijk veel tijd en dus geld om GM winstgevend te maken. Dat is ook voor chineze fabrikanten niet te betalen. De grote drie had toch 25 miljard aan steun gevraagd op korte termijn. Dat moeten de chinese fabrikanten minimaal kunnen op hoesten.

Het amerikaanse congres twijfelt om ze geld te geven omdat wannneer ze failliet gaan dit een grote impact heeft op de economie met misschien wel miljoenen werklozen. Waarom zou de chinese overheid hier dan geld in willen steken als de amerikanen al twijfelen terwijl daar nog een belang op het spel staat.

En naast dat het veel geld kost hebben de chinezen er niet veel aan. Alleen de know how zullen ze niet kunnen kopen. Vakbonden en overheid zal niet akkoord gaan om de fabrieken in amerika te laten sluiten. En wil je wereldwijd auto´s verkopen dan moet je toch ook fabrieken hebben in Amerika.

Ik denk zelf dat niet zo groot gedacht moet worden maar dat er een bepaald merk gekocht gaat worden. Buick is een gewild merk in China.
The Honda Spirit
humor…na MG hebben ze dan ook GM.
Nog een keer :-) om aan te geven dat ik de vorige post als MG liefhebber grappig vond (mijn eerdere :-) kwam niet door de ballotage).
@ lincoln

Nee dat is Japan :)
Robertovicioro
Lol, krijgen we straks allemaal ssangyong’s rondrijden

Ach ze zijn pas in de fase dat ze ‘plannen voorbereiden’ dus dat zal zo’n vaart niet lopen
Ssangyong is korea.
@JPM
ja, maar de usa heeft wel verschrikkelijk veel geld geleend van china. Als china effe een deurwaarder langsstuurt kunnen ze GM denk ik zo meenemen.
Het westen gaat vallen.
Wat moeten ze met die zooi? Ze werken al lang samen met fatsoenlijke (Europese en Japanse) automerken, en ontwikkelen zelf ook aardige technieken. Waarom zou je dan zo’n ongezond bedrijf als GM overnemen?

Hoewel, je hebt natuurlijk wel meteen een voet tussen de deur op de Amerikaanse markt.
@Simon, het is lastig voor de chinezen om een dealernetwerk te starten in een vreemd land en een goed imago.. dit mag veel geld kost, en dat hebben ze ook
@ markieanta: Ssangyong behoort tot SAIC en is dus nu in Chineze handen.

Dit artikel moet niet teveel waarden aan gesteld worden. Dit gaat nooit gebeuren.
@ Super

Nou nee dat kan niet. Het zijn staatsobligaties, daar komen geen deurwaarders bij kijken.

Overigens wordt de staatsschuld van de VS vaak overdreven, de EU heeft relatief gezien een grotere staatsschuld.
Na hun grootste biermerk ook hun auto industrie in buitenlandse handen. Dat zal het ego van de amerikaanders niet goed doen.
@ zeen; mss dat hun ogen nu stillaan opengaan…
hun neoliberale ideologie faalt duidelijk
@ berend
De Chrysler building in Manhattan hebben ze toch ook verpatst aan een stel arabieren?

@ Simon
“Waarom zou de chinese overheid hier dan geld in willen steken als de amerikanen al twijfelen terwijl daar nog een belang op het spel staat.”

Waarschijnlijk omdat men in China van gekkigheid niet weet wat ze met de 1400 duizend miljard dollar die in de staatskluis ligt moeten doen.
@simon en Fred: de Chinezen hoeven de fabrieken niet te sluiten. Opschonen, saneren en geschikt maken voor de eigen productie. Ervaren werkers in overvloed, die maar al te graag weer aan de slag gaan. Mooier kun je het toch niet krijgen?
@chrizzzzziiieeeeeee, dank je, weer wat geleerd.
En hoe zit et met de 300 miljard dollar schuld die GM heeft , die krijg je er gratis bij ? Niemand zit toch te wachten om een bedrijf over te nemen met zon schuld en alle andere ellende die GM meebrengt ?
@ thom en anderen
In het artikel staat duidelijk dat de Chinezen op de technologische kennis doelen, en die is er zeker binnen GM. Daarnaast willen ze dolgraag hun fors groeiende auto-industrie uitbreiden met afzet buiten de landsgrens.
@JPM
ja, weet ik wel, was slechts grappig bedoeld. Ik weet niet precies wie meer geld schuldig is aan china, amerika of europa, weet wel dat japan en china samen een behoorlijk deel van de amerikaanse schuld financieren (minstens 500 miljard meen ik en daar kun je een aardig autofabriekje van kopen.)
@Thom

Het enige dat GM zelfstandig kan doen is failliet gaan. Elke andere oplossing vereist een tweede partij, en die moet inderdaad wel volkomen gestoord zijn (of de Amerikaanse overheid) om dat bedrijf te willen hebben. Het is denk ik nog goedkoper om vanaf nul een automerk op te zetten. Het is spijtig, maar helaas.

Overigens heeft de overname van MG/Rover de Chinezen niet veel gebracht. Een paar modellen die ondertussen sterk verouderd zijn. Een merknaam die al jaren niet meer was wat het geweest is. Een verouderde productielijn in Engeland.

BMW was heel verstandig toen ze MG/Rover zo snel mogelijk weer afstootte. Het maken van 4×4 voertuigen kunnen ze aantoonbaar beter zelf.

De MGF is in een gepimpte versie in Engeland te koop. Denk dat het resultaat daarvan geen reden zal zijn het ding in Nederland te herintroduceren.
@ RS

“Passat Lingyu
Ook de Passat Lingyu, de tweede VW-wereldprimeur in Shanghai, is een Zero Emission auto en zijn tijd ver vooruit. Dit door Volkswagen in samenwerking met de gerenommeerde Chinese Tongji Universiteit ontwikkelde prototype met brandstofcel maakt duidelijk dat Volkswagen op alle continenten met inventieve deskundigen samenwerkt om nieuwe oplossingen voor een schone toekomst te ontwikkelen.”

Dus waarom GM overnemen met een dergelijke schuld ?
@ thom
De Volkswagen Group China is nog altijd in handen van de Duitsers. China wil zelf auto’s bouwen, niet alleen betrokken zijn bij het productieproces.
Das de doodt van de Amerikaanse autoindustrie.
als grote GM fan zou ik dit echt erg vinden, GM=USA wat willen die chinezen nog? Een patent op “Apple Pie” of een populatie bald eagles?
Advies aan de Chinezen: Draai de M gewoon om, en noem het bedrijf Great Wall.
(Met dank aan degene die de afbeelding in het artikel heeft gemaakt)
Verwonderd me eigenlijk niks. Ik vraag me wel af wat dat gaat worden Chinese fords enzo :S
Fieldmarshall
Neeeeeeeeeeeeeee, geen Chinese Saab!!!
@ fructis
Die rijden er al rond in de grote steden aangezien Ford reeds fabrieken in China heeft staan. Hier een stuk Focus:

http://www.gasgoo.com/resource/editor/Focus2(3).jpg
Dan hoop ik dat Porsche Opel overneemt. Ik heb liever dat Opel een zuster- of zelfs dochterbedrijf van VW wordt dan dat het in de handen van de Chinezen komt…
@ Al degenen die hier zitten te bleiten dat GM chinees wordt:

Jammer, maar je zal nog veel meer moeten janken. This is inevitable! GM ZAL Chinees worden. Hoe erg je dit ook kan vinden, het kan er alleen maar beter op worden. De schulden, daar kunnen ze wel mee overweg. Hopen modellen zullen sneuvelen (en terecht).

@berend: “Dit laat de Amerikaanse overheid echt niet toe.. GM is echt een icoon van de US. Als die joint venture er zou komen betekend dit visueel de ondergang van de economische overheersing van Amerika.”

Over iconen gesproken: de Amerikanen hebben toch ook aanvaardt dat de Chinezen IBM overnamen? En dat is toch ook een US-icon?
Als de US-government dit tegenhoudt gaan ze trouwens in tegen het principe waarop de US groot geworden is: een vrije en open markteconomie.

@Turan: VW kan niets aanvangen met Opel, dan maken ze dezelfde fout als GM, Ford en BL: te veel merken op dezelfde markt.

Iedereen die bang is van het opkomende China, wel, ik heb daar compassie mee. Wie dit niet zag aankomen is gewoonweg blind. China kent een exponentiële groei in het binnenland. De volgende stap is de wereld. De USA heeft net hetzelfde gedaan destijds, nu is het aan het nieuwe wereldrijk. Ik snap echt niet hoe mensen (en natuurlijk vooral Amerikanen) niet kunnen snappen dat ‘een wereldrijk zijn’ maar tijdelijk is. Elk wereldrijk, hoe mooi, krachtig, uitgestrekt, sterk het ook mag zijn, er komt steeds een eind aan. De geschiedenis leert ons dat. De US heeft zijn positie als wereldrijk onmiskenbaar gemaakt in 1945, om er een datum op te plakken, op 6 augustus 1945 (Hiroshima). Sindsdien stond heel de Westerse wereld en een deel van Azië onder Amerikaanse controle. Die tijd is nu stilaan voorbij. Over 50 jaar zullen de geschiedenisboeken het verval van het Amerikaanse rijk omschrijven en iedereen zal de presidentsverkiezingen van China en/of India volgen zoals men nu die in Amerika volgt.
“presidentsverkiezingen van China”

Ik geloof niet dat wij dat mee zullen maken. Misschien onze kinderen… :roll:
@Franco: Ik zei dan ook ‘over 50 jaar’ :)
Waarom roepen de Amerikanen niet de hulp in van Europese autobouwers ? Er zijn er genoeg die wachten op een kans om in de VS door te breken, en die gespecialiseerd zijn in kleine, zuinige wagens. Via een gesubsidieerde joint-venture is er heel wat mogelijk, zonder die Chinezen.
het is niet meer dan normaal dat in economische slechte tijden de ‘slechte’ bedrijven failliet gaan, een zogenaamde shake-out. Je kunt het vergelijken met het darwinisme van survival of the fittest. dit is ook de theorie van het neo klassieke economische systeem.
Ondersteuning van de staat is niet gewenst, want zo ga je de survival of the fittest tegen en blijven economisch zwakke bedrijven bestaan. Ik vind het dan ook niet raar als de US government geen geld geeft aan de autobedrijven; de bedrijven krijgen nu de rekening gepresenteerd van vele jaren wanbeleid.
@esprit de flandre
hehe eindelijk iemand die het echt snapt. je hebt helemaal gelijk de tijd is aangebroken voor een nieuwe wereldmacht genaamd china!!!
iedereen die hier nog steeds niet van overtuigt is nodig ik uit om er is een kijkje te gaan nemen.
Ik denk niet dat de Chinezen interesse hebben in verliesgevende bedrijven. Tenzij als onderpand uit een failliete boedel.

Auto’s maken kunnen ze zelf ook wel.
Op 1 punt kunnen de Amerikanen zich niet veroorloven om de grote drie aan de Chinezen over te laten doen : Defensie, de Amerikanen kunnen het never nooit toestaan dat ze dan bij een buitenlandse firma hun defensie voertuigen moeten kopen.

Referend aan British Leyland: een van de belangrijkste redenen destijds om BL maar te laten doormodderen, was het feit dat BL binnen 48 uur kon omschakelen naar oorlogsproduktie, en dat in de tijd van de koude oorlog was een belangrijk argument om de tent dan maar draaiend te houden.
hela niks over British Leyland he… daar komt onze top of the bill ’78 Bedford CF gepimpte bandbus vandaan.
@sjazzz Bedford komt bij Vauxhall UK oftewel General Motors vandaan, Leyland bouwde de Sherpa en de latere DAF 200 en 400 series !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).