Laat GM alsjeblieft snel failliet gaan!

Auteur: , 62 Reacties

Het bestuur van de Amerikaanse autoproducent General Motors houdt alle opties open, inclusief het aanvragen van een faillissement. Zo wist de zakenkrant Wall Street Journal vandaag te melden. Volgens insiders is het bestuur van GM het oneens met topman Rick Wagoner, die een faillissement van GM altijd van de hand heeft gewezen.

Ondertussen is GM druk bezig om het media-schandaal rond de “corporate jets” te verdedigen. Topman Rick Wagoner vloog afgelopen week (net zoals de topmannen van Chrysler en Ford) in een eigen vliegtuig naar de bespreking met het Amerikaanse Congres, alwaar ze hun hand ophielden voor 25 miljard dollar noodhulp. Niet handig. En dat illustreert perfect dat deze bedrijven geen gezonde instelling hebben en niet klaar zijn voor de toekomst.

“There’s a delicious irony in seeing private luxury jets flying in to Washington, D.C., and people coming off of them with tin cups in their hands saying that they’re going to be trimming down and streamlining their businesses,” zo zei de democraat Gary Ackerman tijdens het debat. Na alle kritiek heeft GM gisteren laten weten dat men twee van de zeven jets zal inleveren… Wat een gebaar! Ford snapt het beter, die is aan het kijken of men alle corporate jets kan verkopen.

Naast het imago-probleempje met de eigen vliegtuigen hebben twee topmannen van de Big Three een nogal buitensporige beloningsstructuur. Ford-topman Mulally ontving vorig jaar 22 miljoen dollar salaris, Gm-topman Wagoner mocht 15,7 miljoen bijschrijven. Alleen Chrysler-topman Robert Nardelli snapt het, hij heeft een jaarsalaris van één dollar!

Het lijkt mij dan ook onzin om bedrijven zoals GM kunstmatig overeind te houden, in plaats van een natuurlijk faillissement. Dat kost op korte termijn misschien meer geld, maar het is wel erg naïef om te denken dat men na de eerste ronde van 25 miljard niet terugkomt voor een tweede (en derde) tranche…62 reacties

klopt, zo ben je gewoon geld aan het weg gooien. GM redt het allemaal wel, die is te groot om zomaar failliet te gaan en te verdwijnen
-edit: dank u, is gefixt-
Als ze failliet zijn, dan mag je er donders zeker van zijn dat GM (waaronder opel en saab) worden opgekocht voor een prikje door chinese automerken zoals SAIC en Dongfeng enz;
Aangezien er geen of nauwelijks markt is voor de producten die men maakt en er geen geld meer is om lang te overleven is een faillissement ook gelijk het einde voor honderduizenden banen (zoniet miljoenen). Niemand gaat in de huidige markt de modellen van GM maken laat staan een redelijke prijs betalen voor de fabrieken incl personeel.

Ja er zit veel scheef daar en ja ze hebben er een puinhoop van gemaakt met hun struisvogelpolitiek (alweer want in de jaren 70 was het niet anders). Los dat dan op ipv de tent te laten klappen en de economie in een (nog) diepe(re) recessie te stroten… De ellende zal de VS en misschien zelfs de wereld nog vele jaren achtervolgen als ze dat doen.

Zonder een forse kaptiaalinjectie is het voor het einde van het eerste kwartaal van 2009 einde verhaal….
Ongelofelijk hoe dit soort mensen in tijden van voorspoed zich verre verheven voelt boven de politiek (“snappen er niets van, neem een voorbeeld aan ons”) en vergaande open marktprincipes wil, en in tijden van tegenspoed bij de eerste tekenen van marktwerking de hand ophoudt bij de overheid. Veel mensen hebben dit al gezegd, maar ik blijf het verbazingwekkend vinden.
Het echt sneue is dat iedereen met meer dan 4 ons gezond verstand deze GM-crisis zo’n 10 jaar geleden al kon zien aankomen. Maar zoals w00dy hierboven al de spijker op de kop slaat, zorgde de struisvogelpolitiek ervoor dat ze nu pas echt in paniek raken. Veel te laat, natuurlijk.

“It’s almost like seeing a guy show up at the soup kitchen in high hat and tuxedo. It kind of makes you a little bit suspicious.”

He added, “couldn’t you all have downgraded to first class or jet-pooled or something to get here? It would have at least sent a message that you do get it.”

lol. “jet-pooled”.

An sich zou ik er niets op tegen hebben GM, of enig ander autobouwer, te steunen met overheidsgeld (even afgezien van alle economische hangijzers die daaraan vast zitten), maar dan zou je toch wel willen weten dat het bedrijf in kwestie ook verantwoordelijk met die zak geld omgaat. Nu lopen ze bij GM al zo lang te modderen en aan te klojen dat je zoiets hebt van “laat ook maar”.
Typisch Amerikaans, ipv te focussen op het grote probleem gaan ze massaal de kranten volschrijven over onnozelheden zoals private jets.

Je gaat GM niet redden door wat private jets te verkopen of de lease ervan stop te zetten, en met mentaliteit heeft het ook al helemaal niks te maken. Das gewoon een kwestie van efficiëntie, die gasten reizen constant de wereld rond, als ze vanaf nu altijd moeten wachten op een commerical flight, gaan ze vast nog een pak meer geld verliezen, dan hetgeen die private jets kosten!
kan me niet voorstellen dat de regering van de vs, gm failiet laat gaan, laat staan gm verkopen aan de chinezen!
Volgens de regels van de vrije-markteconomie zou GM failliet moeten. Maar volgens diezelfde regels zou er dan een ander, concurrerend bedrijf moeten zijn die het faillisement van GM zogezegd kan ‘opvangen’. En als we allemaal eerlijk zijn, is er daarvoor niemand.
Toyota? Mss wel de grootste verkoper, maar imho denk ik niet dat zij hun capaciteit zomaar eventjes kunnen wereldwijd verdubbelen
VW? Nog lang geen echte vaste grond in de USA, nog altijd dé markt waar alles min of meer bepaald wordt
Eén of ander Indisch of Chinees merk? Hmja, waarom niet. Laten we dan allemaal maar gelijk hun respectievelijke landstalen beginnen leren ook, anders komen we binnen de korste keren tolken te kort. En geloof me, die zal je dan wel broodnodig hebben, al is het maar voor een simpel onderhoudsboekje te laten vertalen van één of andere wagen die vanuit de States, over Azië, in Europa beland.
@memphis,
Jij begrijpt het denk ik nog niet helemaal. Het gaat de senaat ook helemaal niet om die Private Jets (in directe zin dan), maar om de philosofie die erachter zit. Het komt er op neer dat de directie wel om 25mrd komen vragen en ondertussen wel miljoenen salaris incasseren en rondvliegen in een privé jet van de zaak die op faillisement staat…

De beginselen van het bedrijf moeten helemaal opnieuw geschreven worden. De instelling van hun zal absoluut geen toegevoegde waarde geven aan het de heropbouw van het bedrijf…
Misschien als the big three failliet gaat koopt de amerikaanse staat de bedrijven wel op?
memphis:

deze mensen sturen supersupersuper olietankers aan. Hun huidige gedrag laat zien dat ze tien jaar geleden vergeten zijn op te kijken hoe het klimaat ervoor staat. Ìt`s a done deal zoals men in amerika zegt. Dit gaat alleen nog maar over toegeven of niet ..en een beetje blufpoker spelen. Door te dreigen met hun omvang kunnen ze politici bangmaken en nog iets langer doormodderen..ondertussen hopen op een wonder. Of een mogelijkheid de schuld te verleggen. Door de klassieke oplichterstruc. Nu 25 miljard..daarna nog eens 100 en anders is het de schuld van de overheid.
@autoblogger, aub de vertaling??
jongens ieder zijn werk he, praat niet over dingen waar je de ballen niet van snapt.
Colocatie Belgie
indien de big 3 failliet zouden gaan zijn de gevolgen niet te overzien. 3 miljoen amerikanen zitten rechtstreeks zonder job (werknemers van de 3 zelf, toeleveransiers, dealers) daarnaast raken nog eens 12 miljoen amerikanen die rekenen op ziektezorg, pensoenen etc getroffen.

De economische crisis is nu 0,3% achteruit gegaan en we hebben al een van de zwaarste crisissen ooit. Als de grote 3 failliet gaan is dat een terug val van 4% !!

Ik ben het eens dat er een beter bestuurd moet komen bij o.a. gm en chrysler indien ze hulp krijgen. Ford is in europa heel goed bezig.
maar ze failliet laten gaan is zeker geen optie
Colocatie Belgie
De economische crisis => De economie

foutje :p
Ik denk wel dat men bij GM uit een heel ander vaatje moet gaan tappen wil men uberhaupt aanspraak maken op enige financiering van wie dan ook. Al die jets moeten verkocht worden, de salarissen van die topmannen moet fors omlaag en men moet verliesgevende onderdelen afstoten. Alleen dan kan GM voort blijven bestaan. Maar die k*t Amerikanen lijken dit maar niet te willen snappen.
jaja, nu is het zeker: GM wordt chinees (spijtig)
typisch Amerikaans ..
de CEO,s staan voor 1 dollar per jaar op de loonlijst ..

ze moeten een voorbeeld aan europa nemen ..
lekker roven en stelen voor dat de boel klapt ..

overgens betalen de fabrieken nog steeds hun verliezen zelf ..
zouden ze in europa noooooooit doen ..
GM zeker niet steunen met geld zoals door anderen opgemerkt hier. GM heeft al 25 miljard ”gekregen” om innovatieve modellen te maken . Het resultaat ?
Past ook niet in het principe van het amerikaanse vrije denken . Geen producten die de klanten willen betekent voor elk berijf einde oefening . Staatsingrijpen is taboe en moet het blijven. Op nieuw beginnen is het devies , hetgeen het grote voordeel zal zijn van deze crisis .
De belasting betaler zou eens gevraagd moeten worden ….
BTW wie volgt er met ook steun willen hebben , waar is het einde ?. Tis leuk geweest dus.
Zouden GM limousines te snel kapot gaan?

Zonder gekheid, steun aan een bedrijf dat auto’s met verlies verkoopt, heeft alleen maar verliezers tot gevolg.
Als er iemand nu naar voren moet stappen die 25 Miljard even gaat ophoesten dan is het wel de Amerikaanse Olie Industrie. Het is schandalig wat die de afgelopen decenia aan de ze slurpers hebben verdient. Laten die nu eens te hulp schieten met hun miljarden winsten. Zij hebben er ook het meeste baad bij.
STEL:

Ik ben Bakker Bart en ik bak wit brood…

Mijn klanten vragen om tarwe brood…

Ik verkoop niets….!!

Moet ik dan naar Den Haag en mijn hand ophouden, of bakken wat de klant wil??!!
Wie zijn jullie of een of andere democraat om het gebruik van corporate jets te bekritiseren? Die dingen zijn nodig, flink ook.
Die dingen zijn, zeker de gezien de financiële crisis waarin GM verkeert, overbodige luxe. Die dingen kosten ontzettend veel geld om te gebruiken, dat geld kunnen ze beter in GM zelf steken! Die jets had men als aller eerste al moeten verkopen!
Laat GM GM inderdaad zo snel mogelijk failliet gaan!

Al is het maar om van deze verschrikkelijk slecht soap af te komen.

Krijg je natuurlijk wel weer huilende medewerkers in het nieuws. Roepen dat het zo verschrikkelijk is enzo….maar goed, dat duurt als het goed is ook maar 15 minuten. Hun fame.
@Rick dos: ik denk dat je anders piept als wij ook allemaal een tiental % in moeten leveren omdat onze economie ook onderuit gaat….. als gevolg van de ellende in de VS.
@wOoOdy

Ik denk dat jij je teveel focused op de negatieve kanten van het verhaal.

Nogmaals, en met de zekerheid dat ik in herhaling val, dit alles zal zeker zijn gevolgen hebben. Daar hoef je geen helderziende voor te zijn.

Máár wil je de big three echt herstructureren, dan zullen ze met een faillisement veel van hun molenstenen die om hun collectieve nek hangen kunnen afwerpen en overnieuw beginnen.

Met een faillisement is het niet per definitie dat iedereen hun baan verliest. Er zullen onderdelen afgestoten worden, GM zal in een andere en slankere vorm een doorstart kunnen maken, onderdelen die potentie hebben zullen opgekocht of een doorstart op eigen benen kunnen maken. Dit alles brengt met zich mee dat een groot gedeelte van de medewerkers hun baan zouden kunnen behouden.

Bijna iedereen kan wel zien dat de injectie van 25 miljard in het huidige GM, Ford en Chrysler een druppel op een gloeiende plaat is.

Dan ben ik eerder groot voorstander om nog eens goed naar de situatie te kijken, de gevolgen op korte termijn te accepteren maar de kapitaalinjecties zodanig te injecteren dat het op langere termij veel effectiever is dan dat dat nu het geval zou zijn.

In het huidige klimaat zou de injectie zoals die is voorgesteld een uitstel van executie zijn…
@Wooody:Ik ben het vaak met je eens maar een hoop mensen met jouw zeggen vaak dat het komt omdat de 3 auto’s maken waar niemand op zit te wachten maar dat vind ik niet kloppen. Ze zijn volgens mij alleen maar in de problemen gekomen door die (voor hun doen) hoge benzineprijzen.
Want de meest verkochte auto ter wereld was pas nog de F150 de meest verkochte sportwagen de Vette en de Mustang werd ook heel goed verkocht en zo nog veel meer modellen ( Charger,Cobalt,Escalade,Silverado enz)
Tuurlijk was er (te)veel concurrentie van de Jappen maar het was echt niet alleen maar het modellenprogramma wat ze de nek heeft omgedaan, veel Amerikanen kopen gewoon altijd nog het liefst American!
Hoe gaat het met de kleine,alles ok? :)
@Rick Dos: Ben het dit keer toch weer is een keer eens met je en dat terwijl het een Amerikaans topic is, het moet niet gekker worden! :)
Kort samen gevat:Failliet laten gaan, doorstarten,dure managers/wat personeel en jets eruit,
slecht renderende onderdelen afstoten,dan pas steun van de overheid en dan gauw mijn Camaro bouwen! :)

P.S. Maar alles in Amerikaanse handen houden en zekers niks aan die Chineesjes verkopen!
@ Rob USA,

Die benzineprijs hebben ze zelf altijd laag gehouden , terwijl je tegenwoordig al lang zou moeten beseffen dat zoiets niet meer kan in deze wereld .
Komaan , denk je nu echt dat een Amerikaan absoluut nood heeft aan een 20L slurpende V8 om op zijn werk te geraken?
Het is een luxe die ze zichzelf altijd toegewezen hebben en die hun nu duur te staan komt.

Qua lonen voor topfuncties kennen we hier in België hetzelfde verhaal in verschillende multinationals .
Carrefour opent een nieuwe hypermarkt onder een nieuw statuut waarin ze hun personeel kunnen uitbetalen in de laagste categorie van lonen , terwijl de voormalige topman een totale onstlagvergoeding opstreek van 38 miljoen €.
@Rob Usa: het gaat bij mijn opmerking ook niet zozeer om wat men een tijd geleden wilde. Het gaat erom wat de andere autofabrikanten zouden willen….

Ik denk dat er behalve de Corvette en de eyecatchers als de Camaro/ Challenger/Mustang weinig modellen zijn die de concurrentie graag aan zijn/haar modellenprogramma wil toevoegen. Dat is het probleem. Wie wil de f150 bouwen en denkt er ook nog geld aan te gaan verdienen? Wie gaat een slecht presterend bedrijf(sonderdeel) opkopen met alle ellende van dien (want je moet eerst ook reorganiseren….)?

Ik denk dat de concurrenten de markt moeiteloos overnemen met hun eigen modellen. De belangrijkste zorg voor een aantal merken die in de VS produceren is dat de toeleveranciers failliet gaan. Daar zal het geld naar toe vloeien als GM (want die staan er het slechtst voor) failliet gaat en niet naar fabrieken die auto’s maken die inwisselbaar zijn.
@ Rick dos

Helemaal gelijk!
@Rob USA,

Ik dacht dat de Toyota Corolla de meest verkochte auto ter wereld was?
http://www.autoblog.nl/archive/2006/09/06/top-5-s-werelds-meest-succesvolle-autos-ooit

OT;

Ik ben het met diegene eens dat een falliet gaan het beste is voor “de grote 3”. De impact voor Europa en/of Azië acht ik helemaal niet zo groot.
Immers is de vraag naar dure (duurzame) consumentengoederen wereldwijd gezakt. De impact lijkt mij dan niet zo heftig, maar wie ben ik?
Jezus Autoblogger, heb je uberhaupt iets met economie gemeen?
Als je GM failliet laat gaan staan er 500k mensen op straat. Veel bedrijven gaan failliet omdat ze een grote klant moeten missen, de staat moet heel veel geld ophoesten, hoe dan ook, het is het goedkoopste om het kunstmatig overeind ter houden.

GM kan een jaar verder, 2 nog wel, de recessies en krediet krisis is dan grotendeels over, mensen durven weer geld uit te geven, en GM kan weer door. Dán bespaar je geld.
“Als je GM failliet laat gaan staan er 500k mensen op straat”

Dus?
Ben jij nou zo dom of ik nou zo slim?
Wat denk je dat er met je economie gebeurt als er ineens 500 mensen bij de sociale dienst aan moeten kloppen? Mensen die hun hypotheek niet meer kunnen verzorgen, de school van hun kinderen niet meer kunnen betalen, voor wie health care te duur word?

Denk eens na man, damn!
Rob usa , ik denk dat jet niet niet moet romantiseren . De Amerikanen hebben lang geprobeerd japan bv. buiten de deur te houden die het wel veel beter begrijpen. Want wie zit er nu te wachten op auto”s voor de gewone man uit de usa ? Slecht afgewerkt , weggedrag ondermaats , niet bepaald een uiterlijk waar de europeaan op zit te wachten. Algehele kwaliteit ?
En dat hebben de amerikanen ook heel goed begrepen , die nemen een lexus of infiniti of…..
Nee uithuilen en opnieuw beginnen op welke manier dan ook . De eerdere 25 miljard is dan voor de belastingbetaler (om af te betalen )
In deze hele discussie hebben we twee groepen. De mensen die micro-economische naar het probleem kijken en dan dingen roepen zoals Turbo en de groep die iets verder kijkt en op een macro-economisch niveau het probleem benadert.

Micro-economisch is failliet gaan best een optie en door dan gelijk flink de bezem erdoor te halen kunnen veel stappen in de goede richting worden gezet. Vanuit die optiek ben ik wel voor. Er moet veel veranderen en via een faillisement is dat misschien wel makkelijker dan zonder.

Alleen….
Macro-economisch denk ik dat je gigantisch veel ellende veroorzaakt en dat de Amerikaanse economie nu al zo in de touwen hangt dat ze dat er niet nog eens bij kunnen hebben.

De scenario’s die geschetst worden waarbij andere partijen delen opkopen en gewoon verder kunnen draaien acht ik voor volstrekt irreëel. Niemand gaat die fabrieken “going concern” overnemen. De modellen zullen voor bijna alle concurrenten niet interessant genoeg zijn. Uitzondering zijn wellicht wat Chinese merken, maar of die voet aan land mogen krijgen in de VS dat is weer een heel andere discussie.

Dat betekent dat er een activa passiva transactie zou komen en daarbij kunnen nog steeds gigantische hoeveelheden banen verloren gaan. Of de toeleveranciers het dan overleven is maar zeer de vraag….. dus nog meer ontslagen? En als Honda en Toyota hun toeleveranciers kwijtraken… wat moeten zij dan? Stoppen? Nog meer ontslagen. De leveranciers opkopen? Waar halen ze dat geld vandaan? Wie gaat dat financieren? Hoe krijg je die business-case rond? Ik geloof daar niet zo in. Wellicht dat Honda, Toyota en de overheid samen zoiets zouden kunnen doen….

Chrysler zal waarschijnlijk worden opgesplitst en die zie ik het nog wel gaan redden, Ford misschien ook wel (Ford Europa heeft veel aantrekkelijke modellen en die kunnen relatief eenvoudig de amerikaanse productie vervangen….) Al zullen er bij beide veel ontslagen vallen en moeten de toeleveranciers overeind worden gehouden…. (overheid? de concurrentie?).

Voor Gm zie ik het heel erg somber in. In europa kunnen ze het hoofd boven water houden denk ik, maar in de VS zie ik nauwelijks ruimte. Het modellenprogramma is gewoonweg niet “up to it”. Al die pickups en SUV’s… (GMC, Cadillac, Hummer, Chevy….) het is een drama. De sedans is al niet veel beter…. Buick, Chevy, Cadillac, Saturn…. allemaal makkelijk te vervangen door een concurrent. Daarmee zie ik dus voor 2/3 van het totale assoriment geen concurrent die het gaat overnemen…..

Bottom-line is wat mij betreft dat er idd enorm veel moet veranderen omdat het management van de Grote 3 heeft zitten slapen en te arrogant is geweest. In zoverre “eigenschuld dikke bult”. MAAR verder denk ik dat als de overheid dat saneringsplan niet met leningen of aandelenkapitaal steunt er weinig van GM overblijft.
500.000 trouwens~, 500 is bar weinig in zo’n land uiteraard.
@Rob USA

Kijk, zie je nou wel. Het kan dus toch. ;)

Ben alleen helaas niet eens met dit deel van je analyse:

“Ze zijn volgens mij alleen maar in de problemen gekomen door die (voor hun doen) hoge benzineprijzen.”

De grote drie zitten al sinds de jaren ’90 in grote problemen. Elk jaar hebben ze verliezen gehad. Ik kan me van de afgelopen 10 tot 15 jaar niet meer herinneren dat er winstcijfers naar buiten werden gebracht door de grote 3.

Ik persoonlijk vind het nogal knap dat ze het zolang hebben kunnen volhouden.

Mijn mening is dan ook dat het niet de schuld van de benzineprijzen is dat ze in de problemen zijn geraakt, maar dat het wel (wellicht) de genadeklap zal zijn.
volgens mij is het de schuld van iedereen ..
behalve van GM ..
Woody, jouw analyse vind ik een haarscherp stukje tekst waar ik me behoorlijk in kan vinden! Vooral jouw laatste alinea ben ik het 100% mee eens, die arrogante amerikanen hebben gewoon liggen slapen!
@stef, dat mensen hun baan wellicht verliezen kan nooit een reden zijn om een bedrijf met staatssteun omhoog te houden. Je kan dan in dezelfde lijn pleiten voor het ‘redden’ van alle 4.000 ondernemingen in Nederland die statistisch ieder jaar failliet gaan. Immers, stel je voor dat er mensen op straat komen.

Enron, Parmalat, Fokker, Swissair, noem het maar op. Allemaal hadden ze aan het staatsinfuus gemoeten, want mensen die hun baan verliezen moet koste wat kost voorkomen worden. De ultieme consequentie van jouw redenering.

Dat is pas een onhoudbare economische benadering.

Je vergeet de pluspunten op te sommen van een faillissement (of surseance) bij GM: 1. kapitaal dat vrijkomt en naar WEL productieve activiteiten kan stromen 2. gezonde doorstart voor WEL levensvatbare onderdelen 3. baanbehoud voor een aantal GM medewerkers in die levensvatbare onderdelen 4. geen extra last voor de belastingbetaler om een ongezond bedrijf omhoog te houden en tot slot 5. net alsof van die 500 miljoen mensen geen enkele persoon elders een baan kan/gaat vinden.

Als het gaat om banen, kan de overheid die 25 miljard beter besteden aan de wegen en daarvoor ex-GM werknemers inschakelen tegen betaling. Dan krijgt de VS er tenminste echt nog wat voor terug.

Zoals Obama met de leuze ‘Change’ leurde, moet GM ook met ‘Change’ leren omgaan. Aanpassen of failliet gaan, SIM-PEL.
@Rick Dos: Je hebt alweer gelijk. :)
Was idd het woordje “extra” (in de problemen) vergeten en wat betreft de verliezen die waren vooral omdat ze onder druk van de concurrentie en voorraden de auto’s haast moesten weggeven, maar de auto’s opzich waren best nog in trek.
@Wooody:Kan met je verhaal een heel stuk mee maar dat het programma niet up for it is dat vind ik niet terecht. Wat je in de States vollop ziet rijden zijn juist SUV’s,pick-up’s ( en niet alleen voor de looks maar voor het echte gebruik) Dat daar de klad in is gekomen is echt vooral door die gestegen benzineprijzen gekomen. Buick doet het heel goed in China, de Caddilac CTS word heel goed ontvangen.
Alleen Europa blijft er niet voor warm lopen.
Leuk te zien dat iedereen hier econoom is en het antwoord weet.
Luisterend naar de echte economen wordt gesteld dat het leuk is geweest en we ons ver van steun moeten houden. Vergeet niet dat de grote 3 net ook al 25 miljard heeft gekregen , hetgeen hier niemand meldt cq weet.
Een failliessement is , zoals al gemeldt hier, niet alleen maar kommer en knel. Na gegeven steun is er de volgende die hulp nodig heeft , een extra motivatie dus dit te weigeren.
Wat ik merkwaardig vind is dat vrijwel iedereen het zo zwart of wit ziet….. of een faillissement (wat volgens sommigen verhalen bijna een zegen lijkt die alles weer goed maakt) OF staatsteun waarbij er niets verandert.

Ik denk dat de oplossing een combinatie van maatregelen moet zijn. En fors saneren (en schijt hebben aan de vakbonden en botweg lonen verlagen en arbeidsvoorwaarden aanpassen) EN staatssteun om de sanering überhaupt te kunnen overleven. Een chapter11 zou daar deel van uit kunnen maken, maar zonder geld zullen de toeleveranciers geen onderdelen leveren, dus hoe dan ook er moet geld komen. Gegeven de marktomstandigheden en de onzekere positie van bijna alle concurrenten denk ik niet dat het geld van de verkoop van bedrijfsonderdelen kan komen….. wel een beetje, maar zoals je ziet aan de verkoop van 20% van de aandelen in Mazda…. alleen tegen slechte prijzen en dat levert dus lang niet genoeg op.

Massa ontslagen zullen de bestedingen in de VS doen krimpen. En ondanks de opmerkingen van JPM die beweert dat Keynes niet meer geldt…. De lijdende economen in de wereld denken daar anders over, zoals blijkt uit de uitspraken van Olivier Blanchard… bestedingen zijn in deze situatie nodig om de economie draaiende te houden.

Dus garantstellingen, leningen of een belang in de fabrikanten om de crisis te overleven. Afstoten wat kan tegen redelijke bedragen (Jaguar, Buick, Cadillac misschien, Opel wellicht, Ford Europa, Dodge misschien) kan in het geheel een deel van de oplossing zijn, maar de markt zit erg tegen.

Hetzelfde probleem heeft ook bij Fortis voor veel problemen gezorgd…. afstoten moest, maar aan wie en tegen welke prijs? In de huidige markt bleek het vrijwel niet mogelijk marginaal winstgevende onderdelen te verkopen tegen een normale prijs…. binnen een korte termijn. En veel tijd hebben de grote 3 niet meer.
@wOoOdy .. zo werkt dat toch ..
welke beslissing er ook genomen wordt ..
naderhand is er altijd spijt ..
maakt niet uit wat er gaat gebeuren ..

gewoon nu alvast stelling nemen ..
kan je altijd zeggen “ik heb het nog zo gezegd” ..
werkt altijd bij Nederlanders ..

behalve als het NedCar aangaat natuurlijk .. want dat is een ver van ons bedshow ..
LOL ik zie dat ik een woordspeling heb gemaakt zonder dat ik er erg in had. Grappige fout.
DAF ging begin jaren 90 failliet, maakte een doorstart en heeft sindsdien geen jaar verlies gedraait…
@ Jan C.

DAF heeft na het faillisement opnieuw de productie op kunnen starten gebasseerd op DAF 95 modellen en de vele varianten hierop.
DAF heeft sinddien geen gloednieuw truck platform meer ontwikkeld. (wat bakken met geld kost)
Ze hebben slechts productie gedraaid en minim,aal geïnvesteerd in ontwikkeling..
En je ziet nu ook bij DAF dat de zog. kredietcrisis keihard toeslaat.
GM maakt toch al jaren miljarden verliezen. Vind het nog vrij brutaal dat ze durven aan te kloppen bij de overheid. Dus alle macro- en micro-economische analyses kloppen in zekere zin wel, maar er is al decennia lang sprake van mismanagement. Dus iedereen heeft gelijk maar ook niet. Opsplitsen en verkopen dat bedrijf. Alle individuele divisies kunnen best winst maken…
@Jan.C .. Paccar .. is een Amerikaanse toko ..
de enige die het goed doet op nederlandse bodem ..
Update over GM: “Failure is not an option” nou ja zoiets….
http://www.nu.nl/news/1854906/73/GM%3A_%26%238220%3Bfaillissement_geen_optie%26%238221%3B.html
The Donald is het met me eens: ;)
http://www.autojunk.nl/clips/view/152672
@autoblogger .. the easy way out .. noemen we dat in de volksmond ..
Tja, linkse rakkers zouden het waarschijnlijk met je eens zijn. Gewoon de lonen nog een beetje omhoog en extra subsidie vragen, dat is het alternatief?
@autoblogger .. tja .. linkse rakkers zouden het met jouw eens zijn ..
als GM klapt zijn ze ontheven van alle verantwoordelijkheid van hun ex-werknemers .. en huidige werknemers ..
een bedrijf is verantwoordelijk voor haar werknemers ..
en nog belangerijker .. werknemers zijn verantwoordelijk voor het bedrijf waar ze werken ..
ze MOETEN elkaar in leven houden ..

lonen omlaag en de schouders eronder .. neuzen dezelfde kant op ..
en vakbonden ?? stuur daar maar een “Henry Bennett” op af ..
(Google maar effe) ..
als je nix te doen hebt kan je over die kwast nog eens een topic maken ..
Het is allemaal de schuld van ene Hudson en de Nederlanders. ;)
Wat een doortastendheid in de VS met die nieuwe president !
De patient GM is allang overleden maar krijgt nog steeds injekties !

Dus de kop boven het artikel ( inmiddels al meer dan 3 maand oud ) is blijkbaar nog steeds niet doorgedrongen !!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).