Nederlands klaaguurtje: we betalen teveel parkeergeld

Auteur: , 24 Reacties

We kunnen toch zo lekker zaniken met z'n allen. Wat is er deze keer aan de hand? Het schijnt dat wij ons groen en geel ergeren aan alles wat met parkeren te maken heeft. En dan bedoel ik niet eens zozeer dat er te weinig plekken zijn of dat onze lease-SUV'tjes er niet in passen, maar dat we teveel geld in die verduivelde parkeermeters gooien, terwijl we vaak alweer vertrekken als de tijd nog niet eens is afgelopen! Ach en wee!

Ja mensen, zo geven wij elke week zo’n €3 miljoen teveel uit aan parkeren. Maar liefst 86% van de automobilisten gooit wel eens teveel muntjes in de meter; bij ruim de helft is dat zelfs meer dan een euro. En dat allemaal omdat we niet kunnen inschatten hoe lang we ergens onze auto willen neerzetten. Dat is dan ook een van de andere ergernissen: hoe moeten we dat nou van tevoren weten?!

Verder moeten we vaak huilen om mensen die dubbel parkeren, het lange zoeken naar een plekje (dus toch) en defecte parkeermeters waardoor we extra ver moeten lopen. Ook worden we van binnen diep ongelukkig van wegwaaiende parkeerkaartjes, of als we niet genoeg kleingeld/een lege Chipknip op zak hebben.

Dit alles blijkt uit het Grote Parkeeronderzoek (met hoofdletters) dat door de mobiele parkeerservice Park-Line werd uitgevoerd onder 608 jankerds automobilisten. Uiteraard is de uitkomst van het onderzoek dat belparkeren, waarbij je je via je mobieltje aan- en afmeldt bij de parkeerdienst, de oplossing biedt voor alle problemen. En dat lijkt ons ook. Of wees gewoon even een flinke knaap/meid en zeur niet zo.

Den Haag, 10 december 2008 – Nederlanders* ergeren zich groen en geel aan alledaagse parkeerproblemen. Top 5 ergernissen zijn: van tevoren moeten bedenken hoe lang je gaat parkeren, het lang zoeken naar een lege parkeerplek, defecte parkeermeters, dubbel parkeergedrag en hoge parkeerkosten. Dat laatste is geen wonder want Nederlanders betalen wekelijks maar liefst 3 miljoen euro te veel aan parkeergeld. 80% van de grootste parkeerergernissen is op te lossen met belparkeren. Dit alles blijkt uit het Grote Parkeeronderzoek**, onafhankelijk uitgevoerd in opdracht van mobiele parkeerservice Park-line onder 608 autobezitters.

De Nederlander betaalt massaal teveel parkeergeld
Nederlanders geven structureel teveel geld uit aan parkeren bij parkeermeters. 86% van Nederlanders betaalt wel eens tot altijd teveel parkeergeld. Alles bij elkaar opgeteld betaalt Nederland wekelijks meer dan 3 miljoen te veel aan parkeergeld. De oorzaak lijkt te zijn dat mensen niet goed kunnen inschatten hoe lang ze blijven staan; bijna de helft van de Nederlanders betaalt gemiddeld € 1,- of meer te veel aan parkeergeld per keer.

Vooral betalen met kleingeld is nog populair, dit doet nog 88% van de Nederlanders. De chipknip wordt door meer dan de helft gebruikt (55%) en belparkeren is sterk in opkomst.

Niet betalen als noodzaak of alternatief
Er wordt soms ook niet betaald: een derde doet dit als ze geen kleingeld of chipknip bij zich hebben en 1 op de 10 Nederlanders koopt bewust te weinig parkeertijd in met risico op een boete.
Bij een defecte parkeermeter betaalt een kwart van de Nederlanders eenvoudigweg niet. Toch zoekt het grootste deel van de Nederlanders (71%) te voet naar een andere (werkende) parkeermeter. In Amsterdam is maar 50% zo braaf en betaalt men vaker niet.

Daarnaast lijken parkeerders in grote steden assertiever en zelfs agressiever. Zo proberen zij vaker onder een parkeerboete uit te komen (45% vs. 28%) en vieren zij hun frustraties twee keer zo vaak bot op een parkeerwachter (18% vs. 9%). Hard tegen een defecte parkeerpaal trappen doen ze drie keer zo vaak als in de rest van het land.

Top 5 parkeerergernissen
Nederlanders ergeren zich het meest aan de volgende parkeerperikelen:
1.Dubbelparkeren (in twee vakken staan in plaats van één)
2.Parkeren is veel te duur
3.Van te voren moeten bedenken hoe lang je er gaat staan
4.Defecte parkeermeter
5.Geen parkeerplek kunnen vinden

Autobezitters ergeren zich ook aan wegwaaiende parkeerkaartjes, maximale parkeertijden en niet genoeg kleingeld hebben voor de meter.

Meer dan de helft van de top 5 is op te lossen met belparkeren, een betaalmethode die snel aan gebruikers wint.

Belparkeren
Met belparkeren betaal je alleen voor de tijd die je ook daadwerkelijk staat geparkeerd. Aan- en afmelden gaat simpel via je mobiele telefoon en de code boven iedere parkeermeter. Je betaalt achteraf en hoeft dus niet van te voren te bedenken hoe lang je wegblijft. Hierdoor bespaar je geld dat je anders teveel betaalt. Of juist boetes als je te weinig betaalt.
Defecte parkeermeters of rijen voor de meter kan je nu omzeilen. Ook is de ergernis van geen kleingeld of een lege chipknip verleden tijd, het enige dat je nodig hebt is een mobiele telefoon. En deze heeft het leeuwendeel van de Nederlanders altijd bij zich.24 reacties

Dat van dat lege chip ofzo hebben is inderdaad ERG irritant. Omdat als je em dan wilt opladen, je dan weer een hele f*cking reis moet maken om naar een oplaadpunt te gaan. Ondertussen gaat de tijd gewoon fijn door van je parkeermeter
In Zwolle kan je alleen met 50 centen of meer betalen.. ook zoiets belachelijks!
JA in Zwolle betaal je altijd teveel. Kan alleen maar weer met 50eurocent of hoger.

En in Zwolle ben ik liever 5 minuten te vroeg of 1 minuut te laat! Die grote blauwe helden struinen soms met 4 man tegelijk de parkeerplaatsen af.
Zwolle is een klotestad geworden met hun parkeerbeleidt.
De parkeergarages zijn ook te duur. Gemiddeld 1 euro per kwartier.
Bij mij voor huis staat een kapotte meter! Daar klaag ik niet over hoor! Altijd gratis parkeren!
Herstel liever 5 minuten te vroeg DAN 1 minuut te laat
Dit heeft niets met zeiken te maken, dit zijn puur uitkomsten van een onderzoek.
CheapOldCarsForSale
Te veel parkeer geld??

Ik maak mezelf meer zorgen over het godsvermogen dat ik soms kwijtraak aan lullige snelheidsovertredingen.
Maarten Overgaauw
Nouja zeiken, ok. Als je het niet kan betalen moet je gewoon niet gaan. En als je je druk moet maken op dat parkeergeld zou k ook maar wat anders doen. Maargoed. Leg eens uit dat die zes vierkante meter grond die je huurt (excl. gas/licht) in A’dam centrum 2325 euro netto in de maand kost…

En dan die wielklem. Voor Ausländer, allá. Maar waarom bij mij? Als je honderd euro wil dan zet je toch 100,00 op mn bon? Waarom die klem dan? Als het ze te doen is om het leefbaar houden van de stad, dus begaanbaar met auto’s en dat het dus erom gaat dat ik in de weg sta, dan schiet zo’n klemn z’n doel voorbij daar ik er daardoor alleen maar langer sta.
@ Dennis: idd! En dan hebben ze ook nog op de potgietersingel elke week ongeveer 3 P-plaatsen voor die petten erbij gemaakt ofzo. Blijft er helemaal geen plek meer over.
@Dennis

nu moet je me toch eens vertellen hoe je erin slaagt om een dt-fout te maken in een woord dat niet eens een werkwoord is… parkeerbeleidt ???
@ Endlezz Volgens mij parkeerbelijdten we heel wat af in Nederland.
@ Dennis,

Je mag 10 minuten te laat komen hoor. Als ze die regel niet hanteren in Zwolle zou ik toch even een briefje schrijven.

En dat parkeren met in en uit bellen werkt ook niet, tenminste als we Top Gear moeten geloven: http://www.youtube.com/watch?v=-nHgV5AvJmM

Ook was er een aflevering met May en Clarkson in hun klassiekers in Londen waar je dit probleem weer zag.
Ik heb hier al eens naar zitten kijken. In feite is parkeergeld belasting en betaal je te veel. Is er geen wet die zegt dat je dat te veel betaalde geld terug moet kunnen vorderen?

Gebroeders Anker, hebben jullie toevallig een rustige decembermaand en durven jullie de uitdaging aan…? ;)

Laatst in Utrecht bijvoorbeeld meegemaakt dat in hartje centrum een afspraak niet doorging. Zomaar ruim 5 euro parkeergeld voor niets gechipt (want cash doe ik niet aan :P)
@ Thijs

In Amsterdam oud-zuid heb je het omgekeerde. Daar kan je het bedrag wat je wil chippen kiezen met een knop die het bedrag telkens met 10 cent verhoogt… In een 3.40 per uur parkeergebied. Dus je drukt je helemaal suf. En tot overmaat van ramp reageert het apparaat met een vertraging, dus als je een heleboel keer drukt, en je stopt als de tijd je bevalt, gaat hij vaak nog een klikje of 10 door, en kan je het of slikken, of overnieuw beginnen…
Betalen via mobieltje werkt erg goed. Het is wel niet overal mogelijk.
Ook gemakkelijk dat je 1x per maand betaalt en de factuur kan downloaden en (indien mogelijk) zo kan doorsturen naar je werkgever..
Vorig jaar werd het parkeertarief voor gasten verdubbeld in mijn wijk. Ik betaal 15 euro per kwartaal voor parkeren in Wittevrouwen, Utrecht. Die verdubbeling was om het autoverkeer onaantrekkelijk te maken. Ik zeg dan, doe dan heel de wijk alleen voor vergunninghouders. Klaar. Zet iedereen zijn auto voortaan aan de rand van de stad (dream on). Dit jaar gaat het tarief voor gastparkeren en voor mij met 20% omhoog wegens de gestegen kosten. Mmm. Wanneer is er nu gelogen? Vorig jaar? Of nu?

Ik ga overigens allang niet meer met de auto naar Amsterdam. Twee uur parkeren is duurder aan een retourtje vanuit Utrecht. Dus bij mij werkt het in ieder geval wel afschrikkend.
– Belgische Proton is niet compatibel met de Nederlandse Chipknip.
– GSM is van het werk dus daar kan ik niet mee betalen.
– Kleingeld heb ik nooit op zak. Enkel wat koperen munten die je overal terug krijgt. En die neemt die stomme automaat ook niet aan !

Wat nu ? Nummerplaten er af schroeven en in de kofferbak leggen ?
Wij van wc-eend adviseren wc-eend.
Wij van Park-Line adviseren Park-Line.
Waarom neemt autoblog, maar nemen ook serieuzere media als De Pers zo’n reclamepersbericht over? Of krijgen de heren autobloggers er geld voor? Dan vind ik het prima, de centen zijn jullie gegund.
Vandaag bij Snowworld landgraaf geweest, door de slagboom gerede, kom ik terug moet ik muntje hebben, dat had ik dus niet, dus weer auto parkeren, na binne om muntje te gaan hale aan de kassa, zegt dat meisje daar aan de muur hangt een automaat, daar kun je je muntje hale. Dus ik gehaald door de slagboom heen, maar dit kost ff 2 euro he, toen later op die dag moest ik weer terug dus weer door de slagboom heen, zeg ik tege dat meisje 1x borde met materiaal, zegt ze wilt u daar een muntje voor het parkeren bij?! ik zeg ik ben voor de tweede keer hier vandaag, kan dat niet gratis ! nee nee bla bla, wat ik hier mee wil zegge is dat eerst kan ik geen muntje krijgen en moet ik na de automaat, later die dag kan dat wel plots. en om ff te kunne parkere ben je dus 4 fkng euro’s kwijt!!
GezondVerstand
Beter iets te vroeg weg dan een prent van de parkeertaliban.

Uurtje parkeren 020 centrum nu € 5 per uur.

Duurder dan menig hotel. En dan heb je meer m2 en verwarmd, gestoffeerd en met TV, bad, toilet en een ontbijtje.

SCHANDE die autopesterij van die “groene” bende. Groene tussen “” want milieu is alleen een excuus voor geldklopperij.
OF gewoon GEEN parkeergeld en de gemeente laten betalen! Die hebben/krijgen toch genoeg geld.

Precies hoe GezondVerstand zegt, het is alleen om geld te kloppen, 95% van het hele milieugedoe!
Het is terecht dat er over wordt geklaagd. Gemeentes misbruiken parkeerplaatsen voor verkapte belastingen.

De meeste parkeerplaatsen zijn in de jaren ’70 met gemeenschapsgeld (dus ons geld) aangelegd. We hebben die plekken al betaald.

En als je een schandalige €5 per uur durft te vragen voor een te krappe plek, en je dan niet de mogelijkheid geeft om per minuut af te rekenen, dan ben je een asociale volksverlakker.

Het argument van een Gemeente is vaak het bestrijden van wildgroei van auto’s. Maar als elke burger een auto voor de deur wil, dan hoort een overheid zich dienstbaar op te stellen en te zorgen voor voldoende parkeerruimte.

Bovendien zijn er genoeg steden waar in wijken en straten voldoende plek is, en men alsnog parkeergelden int. Zoals ik zei: verkapte belastingen en pure pesterij van automobilisten.
“Maar als elke burger een auto voor de deur wil, dan hoort een overheid zich dienstbaar op te stellen en te zorgen voor voldoende parkeerruimte.”
Whoeha. Wat een onzin, als het belangrijk vind om je auto voor je deur te parkeren (luie donder) dan ga je toch niet ergens wonen waar dat niet kan? Duidelijk een afweging van prioriteiten en niet iets om de gemeente mee op te zadelen.
Parkeer geld heffen is toch al ONZIN en zeker als je er NIETS voor terug krijgt , zo als voldoenden parkeer gelegenheid en dat je te duur betalde zuur verdinde auto wat veiliger geparkeert kan staan .

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).