Video: Jay Leno en de allereerste Corvette ZR1

Auteur: , 78 Reacties

Een van mijn favoriete auto's en een van mijn favoriete tv-persoonlijkheden samen in een filmpje, negen minuten lang... Daar kijk ik al de hele dag naar uit. Jay Leno heeft de allereerste Corvette ZR1 van de productielijn geplukt en geeft 'm goed de sporen, precies zoals het hoort.

Het blijft mooi om te zien hoe gepassioneerd en geïnformeerd de man over auto’s kan praten. Zoals gewoonlijk kunnen we weer veel leren van zijn commentaar, zoals het feit dat de clearcoat die over de lak van de ZR1 is aangebracht speciale bescherming biedt aan de koolstofvezel carrosserie en maar liefst $60.000 per gallon kost. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk: “this is what the Founding Fathers wanted us to be driving!” (bron: jaylenosgarage)78 reacties

FlorisFerrari
Tuurlijk hij is weer de gelukkige :P
Weer de eerste,

Hoewel er is in de VS natuurlijk nog maar 1 iemand die die auto’s koopt en dat is Jay leno himself
Hij is echt de aangewezen persoon om TopGear in de USA te presenteren. (of gaat hij dat doen? als het al door gaat haha)
:S viper had toch 500pk standaard? HUD had BMW toch al veeeel eerder dan de Corvette :S?
Da’s nou eens een man die ‘FIRST!’ mag schreeuwen! :P
Wel een toffe wagen, alleen het imago van de corvette als je ermee in europa rondrijdt…
“Nice heads up display, Corvette is the only car which haves that I think”

…. denk ’t niet mr. Leno ;)
@Lampuhkap: De Vette heeft het sinds de C5-generatie (1997-2004).
het blijft allemaal rotzooi die troep uit de USA.
ik zeg over de kop met die troep.
LOL “hey its a chevy you can fix it with a hammer” :D wat een zalige auto perfect in elk opzicht, eat this BMW

en by the way: die man moet de gelukkigste man terwereld zijn met al zijn autos, hoeveel muscle cars en dergelijke zou die man hebben? Ik ben meer jaloers op hem dan op “Hugh Heffner” him self ;)
@Lampuhkap

Nope Viper heeft 600 pk, vroeger was het 500 maar met de ‘facelift’ heeft hij er 600 en is nu volgens mij 8.4 ipv 8.3 V10.

Oh wat is het toch een geluksvogel :D Wat een heerlijke bak, echt schitterend!!
FXX-remmen voor en Enzo-voorremmen achter. Dat zijn niet de minste stoppers :)
Zo cool om de eerste te mogen hebben van zo een brute bak. Desalniettemin ben ik blij met ieder chassisnummer van dit beestje.
Dit is hoe de Vette eigenlijk altijd had moeten zijn;
– hoogtoerige v8 met standaard titanium drijfstangen
– brembo’s die wel op hun taak kunnen volbrengen
– lichtgewicht
– goede wegligging dankzij elektromagnetische dempers
– handgeschakelde 6-versnellingsbak en koppeling die niet na 3 burnouts kapot gaan

Hoe ironisch dat ze deze Amerikaanse icoon nu eindelijk voor elkaar hebben, de not-so-Big-Three het zwaard van Damocles wel erg dichtbij zien komen.
Zelfs de NL-importeur Kroymans heeft het bijltje erbij neer gelegd.
De fabriek heeft er inmiddels rond de 500 geproduceerd, #500 is bestemd voor ene Mario Andretti… Staan er nog wel een aantal (30-40) bij de dealers.
yep .. tis toch een typische GM guy .. inmiddels ook zijn sponsor ..

vind em leuker praten over ouwe meuk ..
hij kan zo goed de charme overbrengen .. verhalen vertellen over designers en fabrieksmedewerkers en hoe soms de meest absurde beslissingen toen de genomen waren ..
Omdat we in het algemeen liever in een dure europeaan rijden dan een goedkope amerikaan (oke deze kost toch snel over de 200.000 euro…) maar ergens is het wel zo. Ook telt BPM geneuzel er enorm bij op, in USA rijdt bijv veel studentenvolk in een Nissan 350Z… tja ze kosten er 20.000 euro omgerekend! Kun je nagaan wat een tweedehandsje doet ;-)
Dit is de mijne bai de wee:

http://img383.imageshack.us/img383/6461/orddigzn1.jpg

Helemaal van mij alleen tot dat de wekker gaat!
In deze kleur toch wel heel bescheiden, tegen het classy aan en echt het overdenken waard.Maar dan ligt gebruikt om in mijn prijsklasse te vallen wat ik voor een auto uitgeef. Again Jay is the man.
Bullitproof and the cost of an Cobalt klinkt me wel heeel goed in de oren.
In vergelijking met Ferrari en Lambo zal een grote beurt wel eens heeel veeel voordeliger uitvallen. Dacht dat van bepaalde Ferrari’s dat kan oplopen naar 10.000 euri!
Had het filmpje al gezien, schitterende auto. Maar neem ‘em toch maar in het geel of donkerrood. ;)
@ lincoln
Thank god for you, ik dacht al dat ik de enige was die een nuance verschil aanvoelde… Wss met de Big Three-zaak: wat hij zegt over kwaliteit enzo… Uitwijden over andere merken… Het is allemaal een beetje niet-Leno, maar als je de bedoeling achter zijn verkooppraat achterhaalt, is het wel weer typisch Leno! :P En dat is de enige die van mij eens mag verkoopsprietpraat verkopen! :D
@ C6.R
Blij dat je het onderwerp dromen opbrengt: hebben jullie al vaak gedroomd over auto’s? Bij mij is het zo om de 2-3 dromen die ik herinner… Is dat gezond? :P
Ik onthou maar zelden mn dromen maar ik heb er wel eens een gehad over een gele Z06 die ik had geleend van iemand en die ik kwijt raakte omdat er opeens tientallen gele Z06en rondreden… Paniek dus en zwetend wakker worden!

Sad I know! :lol:
@ de vlaeminck

Ik heb een keer een hemelse droom gehad :D Ik had een knalgele Corvette C3 met zwarte racestrepen en een hele dikke motor erin (letterlijk mijn droomauto), en een of andere knakker in een LP640 die dacht dat ie me straight-up kon verslaan.. natuurlijk eindigde het weer in een nachtmerrie door te crashen, maar het begon heerlijk :D
LOL @ C6.R, AutoGeek!
Ik droomde eens dat ik Bentley’s aan het verplaatsen was in een automuseum! En dat ik lekker aan het cruisen was in een DB9! Ook nog eens iets met een Ferrari, ik geloof dat het ook zoiets was als met die DB9… Iig, da’s lekker dromen hoor! :)
“I have about 4 or 5 Corvette’s”. Mèeeen, die kerel weet niet eens hoeveel ie er heeft.. Wat zou ik graag een keer een dagje in zijn auto’s rijden.
@VLA .. and for you dude .. idd net effe geen passionele puurheid .. en iets teveel “heartbeat of america” ..

aan de andere kant zijn je zintuigen er ook een beetje op gespitst ..
moeilijk moeilijk als je er over na gaat denken ..

niet denken en je gevoel maar achterna dan .. altijd goed ..
Jay Leno is cool met zijn super hippe spijkerblouse!!! Hij koopt zoveel auto’s dat hij geen geld meer heeft voor fatsoenlijke kleren… Geef hem eens ongelijk…
@ lincoln
Het is niet moeilijk als je citeert: De ‘dong’ van een Cadillac, de headsup display welke Citroën al jaren heeft maar Chevrolet zou de enige zijn, magnetische vering die GM uitgevonden zou zijn waardoor hij rijdt als een Cadillac, Chevrolet dat goedkoop en makkelijk te fiksen is,… Maar aan de andere kant: als een gewone Amerikaan over de ZR1 zou gepraat hebben, was die nog zo veel keer euforischer!
@ Moge Maarten
Voor hem is dat ‘dressed up’! Geloof me maar! :D
Echt een topauto! Mooi, degelijke techniek, simpel interieurtje en een moddervette sound. Heel leuk vind ik die on-board-interviews, hoor je de motor mooi z’n werk doen…

En alweer: hij geeft z’n auto toch wel 3 seconden lang de sporen, woehoew!
ik vind het een abstracte lul die alleen maar over z’n eigen auto kan praten, omdat hij amerikaans is….
HAHA! ClearCoat! Coen Brothers? Fargo? “Do you want the ClearCoat, sir?”
Voor iedereen die de film “Fargo” nog nooit heeft gezien: kijken! NU!
@ Panamera
Blijkbaar ken jij niets van Jay Leno. Maar dan ook echt niets. Is dit de eerste review die je ziet ofzo? Zoek eens wat rond: http://www.jaylenosgarage.com
@Panamera: spoel je mond eens even…
@panamera
kom, we gaan uw mond eens me zeep wassen
^^ Panamera zal het nooit begrijpen, hij is een carspotter die voor 99% alleen maar duitse auto’s onder zijn naam heeft staan dus hij weet niet beter!
‘de headsup display welke Citroën al jaren heeft’

Ook in Amerika?
Blijf Amerikaanse rotzooi. Herinner me nog een leuk stukje bij Top Gear. Lieten ze zien van welk goedkoop en zacht plastic die achterbumper was. Kon je zo indrukken
@terazino: als je echt geen idee hebt waarover je het hebt dan kun je een reactie ook prima achterwegen laten…. tis maar een tip.
@terazino ..
iets vertellen wat je op Top gear hebt gezien maakt jou een uiterst interessant persoon ..
jij zal het goed doen op verjaardagen ..

@Panamera .. reken er maar dat ie voorlopig dan niet uitgeluld is ..
jij dan weer wel ..
@ RS
Daar heb je me! Maar Chevrolet was iig niet de eerste… Ik zoek het ff op…
BMW, Citroën, GM en Nissan. Ik neem aan in die volgorde.
@ de vlaeminck
Had BMW het niet pas vanaf de huidige 5 serie? Corvette gebruikte het al eind jaren negentig in ieder geval.
GM was eerder dan BMW, ben ik van overtuigd. Maar of ze de eerste waren? Misschien niet.
@ RS en VonStroke
Hmm… Ik zocht gewoon HUD op, en die drie merken kwamen tevoorschijn… Maar er zullen absoluut pioniers zijn, zoals jullie zeggen
Inderdaad. Volgens deze bron beschikten in 1988 de Pontiac Grand Prix en de Oldsmobile Cutlass Supreme al over een HUD. Verbaasd me overigens niets.
@head-up display: Zoals ik al zei, de Vette heeft het sinds de C5 en die zag in 1997 het levenslicht. Of de optie meteen in dat jaar beschikbaar was weet ik even niet, de vroegste Vette waar ik er een op gezien heb was van ’99. In ieder geval eerder dan BMW.

Verder: zoals je op Leno’s site kunt zien sponsort GM hem niet langer, ze hebben geen geld meer voor dat soort dingen.
@ Ruben Baeten en RS
Ahzo! Dan hebben jullie gelijk!

@ Ruben Baeten
Hij heeft praktisch elke week een andere sponsor, deze week zag ik trouwens een hilarisch, er werd gesproken “What’s the best way of expressing your love to your woman? Diamonds.”. :lol: Maar ik vind dat hij gewoon zorgt dat het autolievend volk de grote drie eens in een ander daglicht ziet. Wat volkomen normaal is. (ik zou het niet doen, moest ik Amerikaan zijn, maar whatever)
De beste ‘Vette ooit!

Jay kan idd. mooi vertellen.

Soort van Amerikaanse Clarkson. Ze hebben beide hetzelfde gevoel voor mode overigens.

HUD, fiberglass bladveer achter… who cares.

Z06 gaat als vergif!
Ben geen Corvette fan, nooit geweest. Maar na enig zoeken ben ik wel onder de indruk van de techniek. 1,520 kg, handbak, high-tech demping…
Toen ik dit las was ik helemaal om: “The differential is a limited slip with carbon and steel plates.” wat zoveel betekent als de retorische vraag “hoe dwars wil je een bocht uit komen?”.
Hopelijk trap ik niemand op zijn tenen als ik zeg, bijna on-Amerikaans goed.
Volgens mij hebben we hier te maken met de ultieme basis voor coachbuilding.

Ik kan me er enigszins in vinden dat dit niet de meest briljante review van Leno is, maar kan altijd wel van zijn enthousiasme genieten. De reviews van zijn klassiekers en in het bijzonder zijn stoom-auto’s zijn erg aanstekelijk; toen ik zijn site voor het eerst ontdekte heb ik de hele nacht filmpjes gekeken.
De filmpjes van Jay met z’n steamcars en oude Bentley’s of Duesie’s zijn zeker stukken vermakelijker om naar te kijken! (Niet dat dit filmpje vervelend is, alleen ik hoor niets nieuws, dat clearcoat verhaal wordt al sinds den beginne door GM verteld)
ja lampukap je loopt aardig achter in amerika bestond de hud al in de jaren 80 en corvette was er als eerste in de produktie mee .
nou dan doe ik het maar ff, jongens de hud komt gewoon uit de usa , het is ontstaan in gevechts, vliegtuigen , daarvoor ontwikkeld, daar na gebruikt in o a buick pontiac en toen geproduceerd in corvette , en ja bmw mocht er jaaaaaren later zoals citroen ook van proeven .
Wat ik niet begrijp is dat iemand als Jay leno niet beschikt over een wagen als de C1, C2, C3,C4….. als ie dan toch zo gek is van corvette?
volgens wat ik opgezocht heb beschikt de “arme” man alleen over enkel varianten op de C06. Welliswaar knap, maar de nostalgie en kracht van de amerikaanse musclecar corvette in de beginjaren heeft ie niet staan? en hij noemt zich dan een verzamelaar? Zonder C1, een mooie “little red corvette”, een stingray etc kun je dat niet serieus menen….
Zo ontbreekt ook de mustang in zijn sterke uitvoeringen in zen collectie. De man heeft nog wat uitgavens voor de boeg….
Jay Leno is God.

De verzemeling van die man is ongelofelijk. Er zijn natuurlijk zoveel verzemelaars van mooie en voor veel van ons onbereikbare auto’s. Maar hij verzameld uit liefde voor de auto’s. Niet zoals vele om van dr geld af te komen. Hij weet ook van iedere auto van de hoed en de rand. En heeft ze niet alleen maar voor de heb en voor de show. De auto’s die het kunnen hebben die geeft hij ook regelmatig op hun donder. Een echte liefhebber.

Ik zeg ook TopGear US en dan met Jay Leno!!!
Toch wel raar dat hij geen Ferrari bezit en wel enkele Lambo’s. Een Daytona of GTO (288 of 250) zou niet misstaan in zijn garage!
@Rob USA

Jij snapt het ook niet echt hé?!?!!
Ferrari’s hebben een dermate grote kwaliteit dat als ze een grote beurt nodig hebben je natuurlijk veel duurder uit bent met een Ferrari!!! De ZR1 met alle respect is gewoon een getunede C6 ofniet dan… je mag zeggen als ik het fout heb hoor maar zo denk ik er nou eenmaal over!! ;)
www.1001webshops.nl
Hyper gearhead quote of the year; Jay Leno: “We’re here … in the Corvette section of my garage.”

Een garage vol met supercars is misschien leuk voor de nouveau riche om mee te koop te lopen, maar een CORVETTE SECTION in je eigen garage vol met supercars ……
Dat is niet een treetje hoger, maar dat is het ISS Spacestation level.
@www.1001webshops.nlNou echt ISS Spacestation level hoor…  :lol:Heb liever een Ferrari of Mercedes Section.. heeft veel meer waarde en is tenminste pure klasse!!!!!!!
@ Brabus S: Haha, nou wordt ‘ie mooi! Kwaliteit staat gelijk aan dure reparaties?

Het punt is dat de kosten die er bij komen kijken als een Ferrari geserviced moet worden excessief hoog zijn. Dit en de onvriendelijkheid van Amerikaanse Ferrari dealers zou er de reden van zijn dat Jay geen Ferrarii heeft…
Jay is gewoon the man.

En Jay maakt middels grappen andere mensen belachelijk die vreemde uitspraken hebben gedaan of vreemde dingen hebben gedaan.

Maar hier dan weer niet. Hier geeft hij aan dat de “bong” bij het openen van de deur zo “mooi” is.

Maar Jay, het probleem is niet het geluid van de “bong”. Het probleem is dat een Amerikaan überhaupt een “bong” nodig heeft om een auto in of uit te stappen!

JC heeft daar ooit eens fijntjes op gewezen. En hij heeft gelijk!

Why the f*cking hell heb je zo’n “bong” nodig? Een Amerikaan is toch niet zo dom dat hij/zij niet weet of de deur openstaat of niet? Toch? Toch?!
Kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen een overdrive gear en de top speed gear? Als hij over het feit praat dat ie nu ook een 6e versnelling heeft?
brabus sorry maar je zit echt fout , oke de kwaliteit is van sommige dingen hoger en uitgebreider, bij een ferrari, maar dat zit hem in de dingen die een zr1 niet heeft , en ook niet nodig heeft , want ze willen het een basic sports car houden. maar ga de ontwikkeling maar eens onderzoeken van een zr1 dan zal je versteld staan . zelfs ferrari ontkend dat niet .
Een overdrive is een hogere versnelling waar je niet harder in kan, maar met lagere toeren dezelfde snelheid kan houden, als ik me niet vergis… Handig voor lange afstanden ivm verbruik en herrie :P
De reden waarom Jay meer geïnteresseerd is in Lambo’s dan Ferrari:
I like Lamborghinis, especially Miuras, more than Ferraris because of the reason the company started in the first place. Mr. Lamborghini manufactured tractors in Italy and was very wealthy. He went to Ferrari to buy a car, and he wanted it the way he wanted it. Mr. Ferrari said no, you’ll take the car the way we build it. Mr. Lamborghini was so insulted he went off and started the Lamborghini car company just so he could build sports cars the way he wanted them–and hopefully put a dent in Ferrari sales.

het betoog gaat verder, maar is te lang om te posten.
bron: http://www.popularmechanics.com/automotive/jay_leno_garage/1302826.html?page=2
@Rick Dos ..
er zijn zelfs luitjes die denken een ZR1 “nodig” te hebben ..
dus die verzekeringmaatschappij/overheids verplichting nemen ze dan maar op de koop toe ..
Toch wel een hele dikke bak, maar dat plexiglas in de motorkap vind ik echt zo fout en over the top. Als er niets te zien is aan een motor moet je het gewoon afdekken.
@lincoln

Dan had Jay maar de verzekeringsmaatschappij/overheidsverplichting op de hak moeten nemen!

Of is een verzekeringsmaatschappij of de overheid op de hak nemen gewoon té makkelijk?

Maar goed, dan denk je dat Nederland aan het vertrutten is. Amerika doet er nog wat scheepsladingen bovenop!
@Brabus S:Ik mag dus zeggen als je het fout hebt,nou bij deze je hebt het fout!
ZR1 is een géén opgevoerde C6, het is een op vele punten verbeterde C6, met dikkere motor en Enzo remmen!! (over kwaliteit gesproken!)
Ik zie hier trouwens meer foto’s van uitgebrandde Ferrari’s als Vettes,om het nog even over kwaliteit te hebben!! Het leer van de stoelen zal wel beter zijn dat betwijfel ik niet maar dat voor 3x de prijs van een Vette, nee dank u!
Oftewel hoeveel fouten kan je maken in 1 post van jou!
@Rick Dos: We zijn het toch weer is eens dat Jay echt the man is! :)
Ben een paar x bij de opnames (In L.A) van zijn show geweest en de man is in real life ook heeel funny.
@Rob USA

Oké, dan nu de gewetensvraag…

Leno of Letterman?
@Rick Dos ..
what,s better then 1 lawyer on the bodom of the ocean ??
a 100 lawyer,s at the bodom of the ocean ..

ordinary hill billy common sense ..

een uit welvaart gegroeide kwaadaardige tumor die niet uit te roeien is zolang parasieten zich er te goed aan doen ..
@lincoln

Het is een sociale verzorgingsstaat maar dan self-service.

Heeft ook wel wat…
@ Rick Dos: 100% Jay maar dat is mijn mening, ik vind Letterman altijd beetje te flauw en te voorgeprogrameerd.Die top 10 is altijd zo not funny en Jay walking (ken je die?anders snel opzoeken) is zo goed/adrem en funny.
Jay lacht ook leuker en echter en dan natuurlijk die KInnnnn.
wat kunnen julie een stukje zanikken zeg,
in een ferrari mag je eens in de maand mee rjiden en dan is ie moe,
met mijn corvette ga ik ieder dag werken hij verbruikt minder dan veel golfjes ik heb ooit eens een vw golf gehad nou nou wat zoop dat kreng,
geef mij maar mijn vette’ke . ik hou nou eenmaal niet van die duidsers.
ik zou wel eens willen weten wat jullie rijden omdat jullie alles zo goed weten?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).