Irritatie om de brokkenpiloten van Top Gear Australië

Auteur: , 29 Reacties

Of de Australische versie van Top Gear daar net zo'n succes is als in Europa, dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat de autoleveranciers die de wagens voor het programma beschikbaar stellen alles behalve in hun nopjes zijn.

Het trio dat in Australië het allereerste Top Gear seizoen op de buis brengt, heeft al voor ongeveer 200.000 Australische dollars aan schade toegebracht aan de verschillende auto’s terwijl ze met hun stunts Clarkson, Hammond en May proberen te imiteren. Met een schadebedrag van 25.000 Australische dollars raakte een Lamborghini daarbij het meest beschadigd.

“We have no appetite for automotive Jackass”, zei een woordvoerder van één van de merken. “When they revisit series two, they will encounter a lot of shut doors”, aldus een andere woordvoerder.

Het Britse trio Clarkson, Hammond en May slopen ook nog weleens uiteraard volledig onbedoeld, maar desondanks uiterst vakkundig een nieuwe auto. En ach, 200.000 Australische dollars komt overeen met ongeveer 100.000 euro. Zet dat af tegen de totale productiekosten van een seizoen Top Gear en het valt waarschijnlijk geheel in het niet. Als de schade dus gewoon netjes betaald wordt, snap ik niet waar men zich druk over maakt. Om een ander voorbeeld te noemen: Aston Martin gaat ook niet zeuren dat 007 steeds weer zijn auto aan gort rijdt. Wellicht heeft het er mee te maken dat het voor de Australische heren het allereerste seizoen is en ze nog nauwelijks een reputatie hebben opgebouwd. (via: egmcartech)29 reacties

Stelletje wanna-be’s…
Ik vind de humor een stuk minder leuk (lees: Brits). Ookal heb ik het hele seizoen op m’n pc staan :)
@Ralph: Je bedoelt dan waarschijnlijk: Stelletje wallabies.
Als ik Aston Martin was zou ik wél zeuren. Die auto bleef precies 10 seconden heel.
LOL @ Dennis! :)

Wannabe-wallabies wellicht?

Heb nog niks van de australische serie gezien maar het lijkt me een beetje jammer als ze het origineel na gaan proberen te doen.
Beter afraggen dan saaie testritjes met die auto’s!
it’s a part of the job
Moet eerlijk zeggen dat ik het bijeen rijden van die gloednieuwe Holden Astra’s over the top vond.
Mmh, tegenwoordig wordt in elke TG aflevering wel een auto gespiest, geplet, uitgebrand, aan barrels geschoten of demolition-derby style in elkaar geramd.

Hoe rijm je dat nog met ‘autoliefhebbers’. Het begint er meer op te lijken dat het autohaters zijn.
Wat een gezeur… zolang de schade gewoon betaald wordt, en ze dit niet met “onvervangbare” auto’s (klassiekers, echte exclusievelingen etc) is er wat mij betreft niets aan de hand…

Oh nee… een paar kapotte astra’s… nou boehoe.

En och, een Lambo met wat schade.. als Lambo daar een probleem mee heeft, mogen ze hun clientele uberhaupt wel wat beter screenen (of, gewoon geen nutteloos snelle auto’s maken… wat verwacht je dat mensen daarmee gaan doen dan?)

Het lijkt me duidelijk dat deze reacties komen van automerken die afgekraakt zijn, dat zijn ze niet gewend (autoprogramma’s en bladen zijn tenslotte traditioneel gesponsorde reclame-uitingen, niet daadwerkelijk journalistiek…)

In de UK zijn ze hier inmiddels wel overheen denk ik (geweldig voorbeeld in TGUK vind ik de roadtest van de “city rover”, rover weigerde er een beschikbaar te stellen uit vrees voor het commentaar :P), Australië zal nog even moeten wennen.

Zoals iemand al aangaf, AM zeurt ook niet als ze een auto crashen in een bond-film. TG is ook gewoon entertainment, net als films.

Wel kan ik me voorstellen dat dit niet zo gecommuniceerd is naar de auto-fabrikanten, die wellicht gewoon een “normale” test verwachtten.
What were the thinking…
Wat een slechte vergelijking zeg met de Aston Martin van James Bond, ongelooflijk.
“Als de schade dus gewoon netjes betaald wordt, snap ik niet waar men zich druk over maakt.”

En dat is de moraal van NL tegenwoordig.
Als ik iets sloop en je erna voor betaal moet jij vooral niet gaan zeiken!!
@Toms: Wat wil je nu precies zeggen?
@ Toms: hij heeft wel gelijk hoor… er zijn van mij meerdere spullen gesloopt (weliswaar andere dingen als ipods enzo dan lambo-bedragen) maar als je het terugbetaald, wat is het verdere probleem dan nog?
Ja, als Clarkson die Ford Fiesta terug aflevert bij de Ford-dealer, kan die ook niet zomaar terug de vitrine in, maar de hoeveelheid reclame je ervoor terugkrijgt kan natuurlijk wel tellen.

Daar draait het gewoon om. In die optiek is €100.000 gespreid over een compleet seizoen een peulschil.

@ Toms: Dit is gewoon economie. We hebben het hier niet over een museum binnenvallen en schilderijen tegen de grond keilen.
@Dennis @E320
Het probleem is dat je een signaal geeft dat stukmaken wel okee is.
Dat is het niet. Dat betalen achteraf is een doekje voor het bloeden.
Zou er betaald worden als er niet om wordt gevraagd? Denk het niet. Dus is dan de boodschap : maak maar kapot en met wat geluk hoef je nog niet te betalen, als het maar van een ander is. Of is het dan : maak maar kapot en loop hard weg, dan hoeft betalen ook niet.. Dat is dus wat men noemt, een slippery slope.
Er hoeft helemaal niets kapot te worden gemaakt. En al helemaal geen auto.
Want ten slotte, wie beslist of een auto een klassieker is of niet?
heidekonijn heeft gelijk, al heb ik wat minder moeite met een paar gedeukte Astra’s die waarschijnlijk voor dat doen beschikbaar waren gesteld.

Ik krijg ineens ideeën voor een kerstmaal, I wonder why.
Aston Martin hoeft James Bonds auto dan ook niet terug te hebben achteraf.
Een betere ontwerper
@alle programma’s: moeilijk he, auto’s heel houden…

Hou het maar weer bij 1:18tjes of zo.
Ik denk dat het grote verschil zit in het feit of het afgesproken is of niet.
Als Aston Martin levert voor Bond, dan weten ze dat de wagens vernield worden. Als Top Gear op voorhand aan Ford zegt dat ze de Fiesta in het water zullen rijden is er volgens mij ook geen probleem. Als je de wagen zelf aankoopt en dan sloopt is het ook geen probleem (zolang het maar geen exclusieve wagen is).

Als je een wagen in bruikleen krijgt voor een testrit en hem dan gesloopt terug aflevert, dan is dat natuurlijk een ander verhaal. Dit laatste vind ik ook niet kunnen (tenzij het echt om een ongeval gaat natuurlijk).
In het geval van een sportauto/supercar neem ik aan dat de auto tot het uiterste werd getest, en dat de schade niet doelbewust is gemaakt. Dat zou ik afkeuren, en dat zou zonde zijn.
In het geval van massaproductieauto’s als een Astra ligt het anders. Daar zijn er zoveel van, dat die kapotte lampjes/bumpertjes er niet echt toe doen. Daar zou schade moeten kunnen.

Een vergelijking dan:
Een bijzonder en duur schilderij wil je niet kapot, ook al krijg je terugbetaald. Voor een foto die zo opnieuw geprint kan worden zou het niet uit moeten maken.
Alleen al de schade op de Koenninniininninininisegg (waar de STIG mee door de bandenmuur vloog namens Top Gear) is groter dan wat deze Aussies in 1 seizoen presteren… :)
Ooh ik dank god op mijn blote knieën dat ik eindelijk hier een keer mijn gal kan spugen over dat belachelijke programma.

Uiteraard download ik als petrolhead zon beetje alles wat ik aan automotive-torrents kan vinden dus ook Topgear Australia.
De eerste paar afleveringen heb ik me vooral geërgerd aan die schreeuwlelijk die Jeremy moet voorstellen. Zijn grapjes bestaan uit het vertellen van een normale zin, alleen dan scheeuwt hij de laatste paar woorden met een rood hoofd en dan lachen al die Aussies de ballen uit de broek, what-ever you like denk ik dan.

Maar toen kwam die bewuste episode dat een of ander mokkel daar aankwam voor : a star in a reasonably priced car.
Op de vraag in welke auto ze nu reed durfde ze bijna niet te antwoorden, toen de presentator aandrong kwam het er toch uit:
‘A Volvo 850 R’, waarop de schreeuwlelijk-presentator heel hard BOE begon te roepen en zo ook het COMPLETE publiek.

Toen was voor mij de kous af, als je beweert zelf een liefhebber te zijn en je snapt een 850R niet dan praat aub nooit meer tegen mij en tegen de rest van autoliefhebbend NL.

Een auto niet mooi vinden : à là.
Een Icoon niet cool vinden en boe roepen: Numbnuts.

Just my 2 cents.
@ DRU
waarom zouden ze zeuren ?
als ze die auto aan die gasten verkocht hebben interreseert het hun niet wat er met die auto gebeurd.
ze moeten juist blij zijn , want zo verkopen ze nog een auto als die andere aan gort gereden word.

On topic:
Het Britse trio kan niemand na doen , maar dan ook echt niemand.
Zelfs Wouter met zijn rijtesten niet :P
bijzonder te vernemen dat iedereen zo begaan is met het lot der Australiers ..

want mij kan het echt niet verossen ..
@Lincoln,

Ach, sommigen zijn begaan met Aussies, anderen weer met Yankies!
En een andere prefereert de Chinees… :mrgreen:
@Franco .. en dat voor een bevolking met de slechtste autoprogamma,s ooit ..

echt trots op mijn medelanders ..
Volgens mij gewoon een geslaagde publiciteitsstunt. Denk je nou echt dat autofabrikanten verbijsterd kijken als ze zien dat er schade is aan de auto die ze hebben uitgeleend? Daar maak je van tevoren afspraken over als en wie er gaat betalen!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).