Rijtest & video: Mitsubishi Lancer Evolution X MR

Auteur: , 55 Reacties

Een volbloed rally-kanon. Leuk, maar wat heb je eraan in het dagelijks gebruik? Tijd om dat eens uit te gaan vinden.

[ Eerst kijken en dan lezen? Klik dan hier voor de video! ]

Lancer Evo-X video

De Mitsubishi Lancer Evolution X is al weer de 10e generatie Evolution, hoewel er verwarrend genoeg onder andere ook een Evolution 8,5 is geweest. De roepnaam is overigens Evo, inderdaad vernoemd naar één van onze leukste bloggers. In al die jaren dat Mitsubishi Evo’s bouwt hebben we deze Lancers leren kennen als gefocuste rallymachines. Ook de Evo X is geen uitzondering, maar de scherpere randjes zijn er wel af. Kijk bijvoorbeeld eens naar de achterkant: welke rallyauto zie je met twee verchroomde uitlaatpijpjes rondrijden? Toch tonen andere details juist wel weer dat het Mitsubishi menens is met de Evo X. Zo is de kentekenplaat vooraan juist niet in het midden geplaatst om er zo voor te zorgen dat de motor genoeg verse lucht aan kan zuigen.

Mitsubishi Lancer Evolution X MR

De motor is natuurlijk een heel belangrijke component voor een auto als deze. Vergeleken met het blok uit de Evo IX (4G63) werd het nieuwe blok (4B11) 12 kg lichter en kreeg meer koppel onderin. Het maximum koppel van 366 nm wordt behaald bij 3500 tpm, maar is al vanaf stationair lekker bij de les. Het maximum vermogen is 295 pk bij 6500 tpm. Dat klinkt allemaal goed en dat is het ook wel, maar heel opzwepend of fel is het blok niet te noemen. Niet dat er qua prestaties verder iets te klagen is: de topsnelheid ligt op 242 km/u en de sprint naar de 100 is in 5,4 seconden gepiept. Alleen de echte supercars moet de Evo laten lopen, maar de rest van de wereld moet serieus oppassen voor de Japanner.

Mitsubishi Lancer Evolution X MR

Bovendien is de Evo veel meer bedoeld om te excelleren in bochten. Een rally is tenslotte geen dragrace. De Evo is natuurlijk uitgerust met vierwielaandrijving en niet zo maar één. Allereerst is het centrale differentieel instelbaar met drie standen: asfalt, gravel en sneeuw. Naarmate het wegdek gladder wordt, wordt er meer koppel naar de vooras gestuurd voor meer stabiliteit. En daar houdt de trukendoos niet op, de Evo is ook nog uitgerust met Active Yaw Control. Daarbij kan het draaimoment dat naar de verschillende achterwielen wordt gestuurd worden gevarieerd met een maximale verhouding 70/30. Daardoor kan de Evo als het ware als een tank om zijn “yaw punt” draaien. Op asfalt zul je in eerste instantie niet direct merken hoe dit werkt, maar zodra de ondergrond gladder wordt is duidelijk te merken dat de Evo veel scherper een bocht kan draaien dan verwacht.

Mitsubishi Lancer Evolution X MR

Op asfalt valt op hoe makkelijk de Evo naar de limiet (of beter 90% daarvan) te rijden is. De auto geeft enorm veel vertrouwen en lijkt op bochtige weggetjes ook veel meer in zijn element dan op saaie lange rechte stukken snelweg. De Evo is lekker precies te plaatsen en houdt de koers ook over oneven wegdek goed vast. Dankzij de geavanceerde vierwielaandrijving kun je bovendien akelig vroeg op het gas zonder dat je onderstuurd de sloot induikt of overstuurd en alle tuinhekjes van de buren plat maait.

Mitsubishi Lancer Evolution X MR

De geteste Evo was uitgerust met de Twin Clutch Sport Shift Transmission (TC-SST): een gerobotiseerde handbak met twee koppelingen dus. Deze schakelt razendsnel, maar vreemd genoeg niet geheel schokvrij wat nu juist mogelijk is met twee koppelingen. Geheel zoals het hoort, laat de bak je keihard in de toerenbegrenzer knallen. Lullig dat me dat onbedoeld overkwam, maar fijn om meer controle te houden op het moment dat het echt nodig is.

Mitsubishi Lancer Evolution X MR

Een misser is dat het stuurwiel niet axiaal te verstellen is, waardoor je voor een goede grip aan het stuur genoodzaakt wordt de stoel dichtbij te zetten. Dat is jammer, want de Recaro kuipstoelen zitten verder erg fijn. Een ander punt van kritiek: de turbo motor lust wel een slokje. Om zeven kilometer ver te komen op een litertje Super (het blok heeft Euro98 nodig) bleek al enige voorzichtigheid geboden. Bovendien is de benzinetank met 55 liter niet echt ruim bemeten, zodat de effectieve reikwijdte erg klein uitvalt.

Mitsubishi Lancer Evolution X MR

Al dit bijzonders komt wel met een prijs: de prijslijst van de Lancer Evolution X begint bij 59.990 euro voor de handgeschakelde GSR. Voor 2000 euro krijg je de TC-SST bak, maar de echte diehards gaan meteen voor de MR versie. Dit is de “non-plus-ultra” uitvoering van de Evo en deze heeft ook de TC-SST bak aan boord. Dat is zeker nog niet alles, de Evo X MR heeft bovendien speciale lichtere Brembo remschijven. Deze geven een gewichtsbesparing van 1,3 kg per wiel. De gesmede BBS wielen hebben lekker zacht Dunlop rubber voor extra grip. Als laatste heeft de MR nog Eibach veren met Bilstein dempers. Voor dit pretpakket moet wel dik 8 mille extra worden afgetikt: de totaalprijs van de Lancer Evolution X MR komt daarmee op 68.190 euro.

Mitsubishi Lancer Evolution X MR

Veel geld? Ja, in absolute zin natuurlijk wel. Toch krijg je er een heus rally-apparaat voor terug waarvan liefhebbers watertanden. De grote concurrent is de Subaru Impreza WRX STI die ietsjes (maar ook weer niet heel veel) goedkoper is. Twijfel je tussen een “verstandigere” Audi S3, BMW of de Lancer dan lijkt het beter om de Mitsubishi dealer voorbij te lopen. Wil je jezelf echter eens verwennen en heb je een paar mooie bochtige routes in de buurt, dan is de Evo de beste keus. We zouden je het dan zelfs vergeven als je een vlaggetje met je naam op het achterzijraam plakt. Voor deze keer mag het.55 reacties

-edit: doe voortaan eerst even lezen-
ben je blij met je first post?
Lees eerst het artikel voordat je commentaar geeft.
Ik heb nog heel wat rijtests in te halen, bedenk ik me opeens… De laatste vijf ofzo heb ik niet gelezen/gekeken. :|

Ligt het trouwens aan mij of zijn die velgen klein? Ik had dunnere bandjes verwacht op zo’n monster… Overigens vind ik BBS niet staan onder deze auto (onder vrij weinig auto’s eigenlijk).
Aaaah gaaf !

Zo’n bruut geluid zag laatst deze in zwart racen tegen nieuwe impreza wrx sti WIT + zwarte velgen geil !:P
Als je hele grote wielen op zo’n auto zet dan zijn ze bij de eerste afgesneden bocht kapot.
Vind hem lang niet zo spectaculair als zijn voorgangers. En die kleur moeten ze verbieden op deze auto!
Wouter, wat is bij jou links en rechts??

als je het over hard right hebt wijs je met je arm naar links, en bij easy left gaat je armpje naar rechts haha.

en dat het geen auto is om honderden kilometers achter elkaar mee te rijden komt misschien omdat er Recaro stoelen inzitten?
AB moet met de video tests eens een tweede auto mee nemen om de boel rijdend te filmen.
Vorige week heb ik nog naar deze auto gekeken, Voor als ik de oudejaars loterij win haha :) eigenlijk heb je best wel heel veel auto voor buk met dit monstertje hoor!

Daarnaast heeft deze auto een audiosysteem van 650 watt, geen 650 watt sub. (Rockfort) maarja, dat is niet zo belangrijk :)
De EVO IX vind ik toch wel het mooist hoor. Zo in het rood.

Velgen lijken inderdaad vrij klein.
En ik meen te hebben gehoord dat Wouter zei dat deze versie ‘kaal’ rond de 60k zit, en met de Brembo remmen, Eibach dit, BBS dat etc etc zal dat toch meer zijn dan 68k?
Volvo_440_turbo
Ik heb tijdje geleden mogen meerijden met een nieuwe lancer evo X, de dealer, zelf aan het stuur is ooit rallychauffeur geweest, dat heb ik tijdens dat testritje wel geweten :p

Qua power was ik niet echt heel erg onder de indruk, wegens eerdere ervaringen in snelle wagens, qua wegligging, soepelheid van de motor en interieurgeluid dan weer wel!

Als ie iets discreter was, helaas niet mogelijk, spaarde ik voor eentje… Elke spoiler heeft zijn bewezen nut bij die auto, dat was de uitleg van de dealer.

Dit was mijn testverslag ;)
Gaaf filmpje! Toch lijkt me een Autoblog-dubbeltest (a la C350 & A4 3.2) tussen de STi en de Lancer Evolution handig om te weten te komen wat het beste is, en bovendien kunnen jullie dan ook direct even een ritje in de Impreza maken :P
Mitsubishi he Wouter i.p.v. MitsubiTSi :D
Leuke wagen om mee rond te crossen maar het design van buiten is ouderwets. De achterpartij trekt op niks.
“Zo is de kentekenplaat vooraan juist niet in het midden geplaatst om er zo voor te zorgen dat de motor genoeg verse lucht aan kan zuigen.”
Natuurlijk al die andere gaten in de grille en motorkap kunnen het niet aan. Alfa heeft al eens wat blunders gemaakt met buiten het midden geplaatste voorste kentekenplaten maar Mitsu mist hier helemaal de boot, dit ziet er toch echt niet uit. Uit het flimpje viel me 1 ding positief op, het interieur ziet er niet eens goedkoop uit!
“Bovendien is de Evo veel meer bedoelD om te excelleren”
edit: dank u, is gefixt!
@ Citrofiel ik weet niet of je hem al in het echt hebt gezien, zo niet moet je het toch doen bij mij stond hij nog in de showroom op me werk was in het donkergrijs en ziet er toch heel goed uit helaas wou een klant de auto meteen mee hebben en is hij nu verkocht. En ik dacht dat het 18 inch 245 bandjes als ik het goed heb.
geen sideways action dit maal Wouter?
Netjes..
Alleen.. echt hard gaat ie niet in ’t filmpje ;)
Ik bedoel maar, met een M3 onder zijn kont ging wouter meer spele dan met een Evo. Of het komt zo over ^^
Vette bak, maar valt me wel tegen van Autoblog dat ik deze bak niet VOLKOMEN dwars zie ga of iets in die richting. Uit de M3 kwam veel meer actie, en die is geeneens voor rally bedoeld!:P
Wow ik dacht dat ik een M3 met een grote spoiler net zag.
@Cantago; dat bedoel ik
@ Mashell

Wat doe je nou moeilijk over een kentekenplaat? dat ding zit er gewoon, accepteer het en kijk er overheen, zou ik zeggen. Dat zeg ik trouwens ook.
“Wat doe je nou moeilijk over een kentekenplaat? dat ding zit er gewoon”
Nee, hij zit helemaal verkeerd. Rechts steekt ie buiten de bumper en links zit ie voor de luchtinlaat. Natuurlijk is esthetica bij dit soort auto’s geen thema maar nu de spoiler, wielen en luchtinlaten er eindelijk netjes uitzien is de kentekenplaat gewoon een misser.
Ik heb er inmiddels mee gereden en gaat gruwelijk hard!!
Wel redelijk ongemerkt inderdaad, alhoewel het (top!) geluid wel altijd aanwezig is.

Ik heb hiermee een doordraaiende bocht een keer of 30 genomen, en dan steeds sneller en sneller. BIZAR hoe je dan na 17 a 18 keer toch nog steeds sneller kan!

En leuk, dat ook…
:D
@ mashell, de auto is ook ontworpen om geen kentekenplaat voor te hebben. Helaas moeten wij die in nederland wel voorop voeren.

Verder wel een hele dikke auto! alleen geef mij toch maar achterwielaandrijving, dan maar af en toe een tuinhekje eruit rijden. Je hebt er wel meer lol aan.
@ Suprazz; Ik had het dus alleen over de velgen he, voor de duidelijkheid. Die vind ik wat klein, en persoonlijk houd ik niet van BBS-velgen. Maar daarmee zeg ik niet dat ik de Evo X geen brute bak vind.

@ Majinstar; Je weet wel dat je nu doodgegooid gaat worden met scheldkanonnades van BMW-lovers? ;)
Vreselijk respect voor alle techniek in deze auto, maar doet u mij maar een 135i. Of een tweedehands 911. :)

Met zo’n klein kentekenplaatje voorop ziet het er, net als bij Alfa Romeo’s, al een stuk beter uit.

Weet je trouwens wat dat weegt, zo’n subwoefert? :P
Saab heeft trouwens ook ‘Active Yaw control’, heet alleen E-LSD daar…
Net even gecheckt, werkt exact hetzelfde!
Ruben, filmcursus gevolgd? Bij elke rijtest wordt het beter en beter! Nóg beter! ;) :P
De Evo X: van alle Japanse auto’s heb ik aan deze nog het meeste, alles klopt gewoon. Het is een toonbeeld dat meer mogelijk is met minder, en dat je geen Lamborghini of McLaren nodig hebt voor al het werk!
Volvo_440_turbo
ps, ik bedoelde ivm geluid, dat ie lekker discreet is…

@ Svenska Aeroplan AB, over welk geluid heb jij het dan, over de piepende banden?
De prestaties zijn meer dan ok, maar dit is toch wel echt één van de lelijkste auto’s die er de laatste tijd zijn gefabriceerd.
Lekkere muziek bij de filmpjes de laatste tijd. Lelijk vind ik deze auto niet. Vind hem wel wat hebben. Maar als ik zou moeten kiezen tussen de Subaru WRX STI en deze? Zou ik toch liever voor de Subaru gaan
Gave wagen en leuke rijtest :)
jammer dat je shirt 90% van de tijd overbelicht is ;)
wanneer komt de echte rally rijtest?
Feitenlijk gezien niet het meest geniale roadtest
Telling van evo’s zit gewoon een goede logica in, je moet alleen ff weten wat de verschillen zijn.
AYC doet je verdeling (in basis) niet, dat regelt het ACD als het om de vierwielaandrijving gaat.

Verder heb ik zelf liever de 9, rijdt explosiever, de 10 is wat “gematigder” (sneller, maar subtieler)
ik hoor hem wat klapperen kan door de versleten banden komen maar lijkt met of er iets in zit, maar voor de verderest een hele leuke auto een stuk agressiever als de impreza ;)
Peter - Italia
2 weken geleden bij de passo del tonale een witte voorbij zien rijden, die zag er wel goed uit… deze daarintegen kan mij niet bekoren…

maar wat doen die vergroomde uitlaatpijpjes eronder?!… actie van de marketing jongens daar bij rallyart?

Maar qua looks vind ik persoonlijk de 5 nog het mooist.
Ondanks het foute voorkomen altijd fan geweest van dit soort auto’s. Als je rijdt in een Impreza of Lancer weet je meteen waarom, je verbaasd je iedere keer waar de auto toe instaat is. Persoonlijk vindt ik de Evo 6 het mooist/ bruutst, maar het gaat toch om de ervaring en die zal ongetwijfeld goed zijn.
@ Volvo 440 turbo: neeee, de motor!
Ligt misschien ook aan wat ik gewend ben hoor…

Referentie is everything!
Is al lang niet meer nodig om je druk te maken, wie er de beste racewagen is, Subaru heeft immers de handdoek in de ring geworpen.

http://www.autoblog.nl/archive/2008/12/16/officieel-ook-subaru-stapt-uit-het-wrc

De STi is dus niet langer een racewagen…
Evo voor Allen! Allen voor Evo!
@ Scorso: yep, zal dan zeker moeilijker en moeilijker worden voor Subaru…
Meerendeel van de verkochte Impreza’s is toch de WRC/STi etc.
En daar wordt in tegenstelling tot de meer basic modellen nog wat op verdient.
de toerenteller gaat aardig ver door. wanneer begint het blokje dan in de begrenzer te hikken ?¿
Volvo_440_turbo
@ Svenska, de motor klinkt nogal normaaltjes, maja, zoals je zegt, wat je gewend ben, want mijn nieuwe bosal uitlaat op mijn volvo klinkt wel redelijk sportief…

Als ik zou vergelijken met mijn vroegere diesel, jah, dan klinkt de EVO 10 wel sportief ;)

Anyway, een dijk van een auto, maar voor ik ie zou kopen zou ik eerst toch wat rijlessen pakken om het maximum er uit te kunnen halen… want zo goed kan ik niet rijden, geef ik eerlijk toe alhoewel ik een ervaren chauffeur ben…
Goed, maar kort filmpje. Hele leuke auto. Alleen voor dat geld heb je een hele sneller 135i met M pakket die hem echt wel zoek rijdt!!
Vette auto. Wat ik alleen niet begrijp is die dikke subwoofer. Gaan ze een beetje gewicht besparen en dan gooien ze er zo iets nutteloos in. Geloof me als ik zo’n auto zou hebben, dan zou die subwoofer nooit gebruikt worden. Ik wil dan van het motorgeluid kunnen genieten en me kunnen concentreren tijdens het rallyen ;)
@ Volvo_440_turrrrrrrrrrrrrrrbo:

‘want zo goed kan ik niet rijden’
Volgens mij heb je met deze opmerking een primeur op Autoblog!!!!

:D
-edit: je hoeft die comment niet bij elke rijtest te posten-
ik dacht dat de MR 6.3 seconden nam voor het standaardsprintje 0-100
en niet 5.4 zoals de GSR
hahaha erg voorspelbaar de BMWfans die hun auto’s proberen op te vrolijken door te stellen dat die “echt wel hem er uit rijd” Ik rij prive een lancer wagon 2.0 en rij er een normale 3 serie er mee uit dusse die evo X kan die m & m tjes wel aan hoor. Trouwens jammer dat de reporter niet weet dat er geen 8,5 bestaat. Hij zal wel de unofficial 6,5 bedoelen die door kenners de tommi makinen edition genoemd word. Maar zo heb je wel meer lichtpuntjes met commentaar hier ook over de 2 chromen uitlaatjes en dat dat niet slim was van de jongens bij Ralli art. Ja echt een kenner hahaha laten die jongens van Ralli art helemaal nou niks te maken hebben gehad met het uiterlijk van de auto! Waarom is het noyu elke keer zo als er een leuke of mooie of zuinige of noenm het maar op wat voor een auto er altijd mensen zijn die hem afkraken? en wat rijden ze vaak zelf, ondanks hun stoere namen hier op de BLOG? maar ach als je wat kan neer kalken hiero voel je je meteen een autojournalist natuurlijk hahaha
leluk
is toch een prachtige wagen gewoon, als ik het kon kocht ik er één.
maar heb dan zijn broertje gekocht. de 2008 instyle en heb er geen moment spijt van. op de meeste forums breken ze de lancer zo hard af terwijl hij ondergewaardeerd is. ligt echt goed in de bochten, iedereen draait zijn kopje
is gewoon een beest. heb de mijne nog wat unieker gemaakt en een kit van japan opgezet en is gewoon een beest zoals sommige hem noemen. heb nu iets van een 180 pk onder zitten en kunnen er maar weinig bijhouden.
wil gewoon zeggen dat de lancers goede wagens zijn. ik had voor 30.000 iets anders kunnen kopen maar heb waar voor mijn geld. opel, bmw, porshe enzo zie je overal maar de kans dat je een evo tegen komt is heel klein. heb al meer ferarri gezien dan evo”s
Mijn vader heeft precies deze een keer een week meegekregen voor een testrit.
grappig dat je precies dezelfde dan tegenkomt.
Ik kan dus niet geloven dat iemand deze auto zou kopen.
60k zonder opties voor zo’n hok als dit. Doelgroep lijken mij mensen van mijn leeftijd (18 jarigen) die van rally houden… en niemand heeft dan toch zo’n vermogen.

En als je later ouder bent.. dan koop je voor die 60k toch iets dat luxe en stijl heeft. Mercedes, Audi, BMW, Volkswagen maar niet dit :\
Ben zelf 20 en dol op rally en ga binnenkort deze auto kopen. Gewoon lekker sparen als je thuis woont + full time werkt. ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).