Vanaf 2010 kun je met 17 jaar je rijbewijs halen

Auteur: , 85 Reacties

Onze verkeersminister Camiel Eurlings zit vol interessante ideeën. Zo heeft hij in Duitsland gezien dat jongeren al hun rijbewijs mogen halen als ze 17 zijn, onder voorwaarde dat ze tot hun 18e onder begeleiding van een veteraan (meer dan 10 jaar wegervaring) achter het stuur zitten. Dat dit er in Nederland ook aan zat te komen wisten we al (heel lang zelfs), maar nu is de kogel door de kerk: vanaf 2010 kun je ook hier de fout aangeleerde verkeersgewoontes van je ouders in de praktijk brengen.

Bij onze oosterburen veroorzaken jongeren die beginnen met ‘begeleid rijden’ maar liefst 30% minder ongelukken dan mensen die direct alleen achter het stuur stappen. Als de maatregel in ons land hetzelfde effect teweeg brengt, scheelt dat jaarlijks zo’n 16 verkeersdoden.

Het brommertuig mag echter niet zomaar met een 28-jarige zwakzinnige naast hen achter het stuur kruipen. Hun ouders moeten toestemming verlenen, en bij het aanvragen van het rijbewijs moet het grut aangeven wie de begeleider is; vervolgens wordt gecontroleerd of deze geen zware verkeersmisdrijven op zijn/haar naam heeft staan. Begeleiders krijgen ook een speciale pas, die bij aanhouding getoond moet worden. Als dat niet kan, of een 17-jarige zit in z’n eentje achter het stuur, volgt er een flinke boete van een nog onbekend bedrag.

De maatregel heeft tot gevolg dat je straks dus met 16,5 jaar al mag beginnen met lessen. Haal je je roze papiertje pasje pas op je 18e, dan mag je net als nu gewoon meteen in je eentje rijden.

Met dank aan RA999 voor de tip!85 reacties

Wie wordt er Vakantieauto van het jaar in de FUN categorie, bekijk het HIER!
Chlll, precies op tijd, ik ben dan net 17!
ik denk dat veel mensen hier een groot probleem van gaan maken, zelf ben ik van mening dat dit wel eens heel goed kan werken vanwege de begeleider die er verplicht naast zit (en kritisch kan zijn).
De leeftijd van de beginnend bestuurder is met 17 niet extreem gevaarlijker dan een 18-jarige, het gevaar is de onervarenheid van de beginnend bestuurder.
Maar dat gevaar blijft er altijd, ook voor ouderen die net hun rijbewijs gehaald hebben. dus dan is zo’n begeleider beter vanwege ingrijpen of aanwijzingen kunnen geven.
in belgie is het ook zo. Op je 17 kan je je theoretisch rijbewijs halen en op je 18 je volledig rijbewijs. De begeleider moet hier 8 jaar zijn rijbewijs hebben en 3 jaar ongeval vrij denk ik. ik zelf heb het zo een paar maanden gelede gehaald op mijn 18de verjaardag:D vind dit systeem beter omdat als ik pas op 18jaar en 9 maanden mijn rijbewijs kon halen moest ik gaan werken zonder rijbewijs het gaat ook enkel zou beetje minder leuk zijn voor mij :D
Als die speciale pas niet getoond kan worden, dan moet er precies dezelfde straf komen voor de bestuurder die je nu ook al krijgt voor rijden zonder rijbewijs…
‘k zit even door te redeneren: zou dit nou ook kunnen leiden tot een afname in het aantal brommerrijbewijzen en dús een afname van het aantal slachtoffers betrokken bij brommerongelukken?
Ik kan me namelijk voorstellen dat jongeren op hun 16e liever even wachten en gelijk opgaan voor het autorijbewijs, dan eerst voor het brommerrijbewijs gaan en een een half jaar later voor het autorijbewijs… Zou imho een goeie zaak zijn !
In België is er volgend jaar nog een nieuwe regel. Iedereen die vanaf januari 2009 zijn theoretisch examen doet, moet dit elke tien jaar herhalen. Je kan maar beter die laatste week 2008 nuttig invullen dus, mocht dat nog nodig zijn.
Ach, uit eigen ervaring is gebleken dat je het echte autorijden pas leert nadat je het rijbewijs hebt gehaald en veel kilometers gaat maken.
de praktijk heeft laten zien dat dat niet helemaal opgaat , althans met minimaal heel veel leergeld .
De huidige rijopleidingen komen zwaar te kort . We leren enigszins het verkeer door te komen en niet meer dan dat. Het verhaal ”inzicht” is nog maar kort in de praktijk gebracht .
Enige autobeheersing wordt niet geleerd in de rijopleiding ( die volgens de cursisten al veel te duur is) , alhoewel dat veelal ontkent wordt want men kijkt immers gregeld de Formule 1 als voorbeeld.
Daarbij is rijden vooral mentaliteit (en daden kunnen overzien) en dat is op die leeftijd een wat moeilijk begrip …( aldus de ex -instructeur)
pfff… laat ik nu net in 2010 18 worden…. kan het niet een jaartje eerder? (A)
lijkt me geen handige regeling. Straks rijden er dus klootzakjes van 16 rond? En die begeleider, dat is ook onzin want die kan niet ingrijpen tenzij hij dubbele bediening heeft. Tijdens mijn rijlessen heb ik natuurlijk een aantal dikke fouten gemaakt en als er geen dubbele bediening in die auto had gezeten had er zeker een ongeluk geweest. En wat te denken van alle sjonnies die lessen te duur vinden en het wel effe leren van de buurman zodat ze goed voorbereid zijn. Het idee alleen al dat je straks achter een 16jarige zit…
Nee echt geen goed idee om iets van belgie over te nemen. Toch zullen de reacties hier positief zijn omdat 75% geen rijbewijs heeft…
@ Autofans.be

dat meen je nu toch niet? :(
Heeft die klote belgische regering (we hebben niet eens meer een regering ) nu echt het lef om mense die al zoveel jaar ervaring hebben hun rijbewijs te ontzeggen? hooo dit begin al op NL te lijken, ik wil niet in een regeltjes land wonen! leve de vrije staat

wat een apenland
@t-jet
Ex rij-instructeur?

Ik vind niet dat de huidige opleiding te kort is. Voor minder dan 1000? euro heb geen rijbewijs maar dat stelt ook meteen een grens. Echt autorijden leren ze je niet, maar de basis waar je op terug valt wel. Als die basis gelegd is door een leek wordt dat in de toekomst alleen maar erger. Punt blijft dat het mij niet echt veilig lijkt om een 16 jarige met zweterige handjes zonder dubbele bediening op pad te sturen. En wat dan nog, al zit Schumi zelf naast hem, als hij niet kan ingrijpen kan hij net zo goed niet meerijden.
Denk je nou echt dat veteranen met meer dan 10 jaar ervaring naast dit soort figuurtjes gaat zitten ? Daarnaast is Eurlings niet de slimste man, want alle 16 jarigen zullen niet meer voor hun brommer certificaat gaan, maar willen meteen doorgaan voor hun rijbewijs. Als je het mij vraagt is dit een inkomstenbron verlies.
De geestelijke en fysieke toestand van iemand van 17 verschilt weinig van iemand van 18, dus waarom niet. Sowieso denk ik dat het goed is om nadat je je papiertje hebt gekregen dat je nog een half jaar bij pa en ma in de auto zit. Kun je toch in een veilige omgeving oefenen, zoveel als je wilt.
Dus niet gelijk in een Corsa “GSI” springen met petje 90 graden op je hoofd en slecht gerold sjekkie in je bek.

Goed plan, dan ben ik 17 :D
En zo wordt het duidelijk dat velen hier 15 of 16 jaar zijn (soms jonger)
Verklaart veel…!
FlorisFerrari
Het wordt alleen maar beter, dus ik kan als ik 17 ben mijn rijbewijs al gaan halen :D en volgend jaar waarschijnlijk ook nog mijn brommercertifitaat op de oude manier :D
jaa lekker hoor ben voirge maand 18 geworden waarom deden ze dit nou niet veel eerder, maar jaa gun het de mense wel die er nog op moeten wachten want k weet hoe vervelend lang het duurt als je 16 bent
Al die moeite om die paar jongeren die we nog hebben koste wat het kost in leven te houden………. de echte oplossing is duidelijk, maar dan wordt het op termijn nog drukker op de weg ;-)
De bezwaren lijken echt uit de lucht te vallen. Je mag volgens mij vanaf 17 jaar je rijbewijs halen, dus petjes van 16 vind je nog niet echt achter het stuur. Vervolgens wordt gemeld dat in dit voorstel in Duitsland als succesvol kan worden beschouwd, want in die leeftijdsgroep (onervaren 18 jarigen) blijkt men beter te gaan rijden, iig minder dodelijke ongelukken te veroorzaken. Waarom dan dat gezanik over 16 jarigen?
ik denk dat velen het misschien verkeerd begrijpen want je kan nog steeds niet je rijbewijs hebben als je 17 bent je kan enkel je voorlopig rijbewijs halen en dan moet je nog met een begeleider die voldoet aan de eisen rijden. In belgie was het vorigjaar verandert ipv 18de voorlopig en 18 en 9 maand je voledig rijbewijs naar 17 voorlopig (verplicht met begeleider rijde) en 18 je volledig dus die 9 maand tussen 18 of bijna 19 gaat echt neit veel verschil maken.
Het komt er dus op neer dat de 17-jarige alleen met één van zijn ouders de weg op mag, want ik neem aan dat die 9 van de 10 keer als begeleider opgegeven gaan worden. Hiermee beperk je de vrijheid van deze jongeren in de auto, en zullen ze (net als zonder rijbewijs) alleen maar ergens heen kunnen rijden als ouder(s) meegaan. Echt veel ervaring zullen ze daarmee niet opdoen gok ik, aan de andere kant is wat extra contole na het behalen van het rijbewijs niet verkeerd.

Het ontbreken van de echte vrijheid zal er toch nog wel voor zorgen dat er veel jongeren tussen de 16 en de 18 een brommer zullen rijden, dat mag immers onbegeleid. Ik denk uiteindelijk dat het een goed idee is, al moeten ouders en nieuwe bestuurder wel samen de verantwoordelijkheid nemen om na het behalen van dit rijbewijs ook regelmatig te rijden, anders is het effect nul.
Dit bericht laat wel zien dat de gemiddelde leeftijd op Autoblog niet hoog is en de helft nog altijd geilt op pappa’s leaseauto.
@007

Ik vrees ervoor man. 2 kennissen van me zijn het deze week nog snel gaan afleggen om eraan te ontsnappen. Of de regel lullig is? ja tuurlijk, discriminatie alom, want wat kan jij er aan doen dat je van ’91 of later bent ?
Nu ja, de regel dat jongeren minder alcohol in het bloed mogen hebben dan volwassenen vind ik nog absurder. Zat is zat, teveel is teveel – jong of oud, dat doet er niet toe…
@Ben

De geestelijke gesteldheid van iemand van 18 en iemand van 17 verschilt enorm. Je zit dan gewoon nog in je pubertijd. Je zult het zelf wel zien als je 18 wordt ;)

Valt me trouwens op hoeveel kinderen die nog okselhaar moeten krijgen hier over autos spreken alsof ze al een miljoen kilometer achter de kiezen hebben. Het publiek hier op dit blog begint zeer ongeloofwaardig te worden, mij dunkt.
zo heb ik het ook geleerd vanaf mijn zestiende… Na een paar jaar boodschappen in het dorp te hebben gedaan met mijn ouders, heb ik een paar jaar geleden in anderhalve week het rijbewijs gehaald. Ik heb nog nooit een boete gehad en ben nog nooit aangehouden. Weet iemand wat de straf is als je op je zestiende achter het stuur zit zonder rijbewijs?
@Benjamin , ik kan natuurlijk ingaan op jouw commentaar maar als je de voorgstelde feiten niet eens kent doe ik dat maar niet .
Ik heb er te veel gekend die mij meenden te vertellen dat ze perfect konden rijden en 2 daarvan na een half jaar het rijbewijs totaal verbrijzeld waren .
Nooit meer een normaal lven dus.
Jouw beeld op mij komt er in de buurt.
Zal het deze keer dan egt wat worden ?of wordt het dan in ene weer afgehaakt
Dat is een jaar te laat! Maar ik vind het alsnog een goed idee
Vervroeg dat alstublieft naar 2009, dan heb ik er ook nog wat aan.
Achja, alsnog maar een jaar wachten dan. Kan ik eindelijk lessen en dan zelfstandig met de auto weg zonder dat er een begeleider bij moet zitten.
In belgië hebben wse dit al lang. Ben nu net zelf bezig met begeleid rijden op die manier. (ben deze ochtend mijn rijbewijs gaan afhalen :p)
Proficiat ;)
in België is het trouwens al vanaf 16j & 9 maanden
In Belgie is dit al langer..

Theorie voor je rijbewijs kan je halen vanaf je 17de verjaardag.
Dan kan je een voorlopig rijbewijs halen, hiermee mag je met een begeleider rijden. Deze moet 8jaar zijn rijbewijs hebben.. Je mag ook niet in de weekends na 22uur rijden en max 1 passagier meenemen.
Heb je zo minstens 3 maanden rondgereden, en ben je 18 jaar? Dan mag je je rijexamen doen!
Echter, ben je al 18 al je hebt je theorie gehaald, dan mag je kiezen. Of je doet zoals hierboven, min 3 maanden rondrijden met een begeleider die je leert rijden. Of je neemt 20 uur rijles, na de 20 uur, moet je min 3 maanden alleen rijden. je mag niemand vervoeren, niet in het weekend na 22ur rijden ed..

Natuurlijk zijn er vele die met de ouders leren rijden, en enkele uurtjes rijles nemen..
ZwerverRoodbaard
Feest………. nog een reden om beter op te letten in het verkeer :)

Zie af en toe op de autobahn ook wat “kinders” in de auto zitten en vraag me toch af hoe sommige het rijbewijs hebben gehaald, onder die categorie vallen ook mensen die al wat ouder zijn.

Het maakt me trouwens niet uit of ze het in België, Duitsland, Frankrijk of in Timboektoe ook doen, het huidige systeem is toch toerijkend? Waarom dan zoveel gedram en onnodig papierwerk er extra bij doen terwijl je er toch niks van leert?

Tevens kan die veteraan (met meer dan 10 jaar wegervaring) niet ingrijpen in een situatie als het echt verkeerd gaat.
Het systeem is dus toereikend met een ruim hoger dodental in de leeftijd 18-14 ……ok
18-24 dus.
Ik vraag me wel af of je dan meerdere begeleiders mag opgeven, hoe vaker je kan rijden hoe beter lijkt me…

@ missbarium
Hier ook, je mag vanaf 2010 gaan lessen vanaf 16,5…

@ ZwerverRoodbaard
Ze hebben ook al gewoon lessen gehad en examen gedaan dus in theorie zijn ze net zo goed voorbereid als mensen die ‘m op hun 18e halen. Ingrepen door de begeleider zouden dus eigenlijk niet meer nodig moeten zijn…
Laat ik het nou net zo zijn dat ik net 17 ben geworden
@ autofans.be

idd, dat is echt discriminatie.. mijn zus ik van 91 en die moet dit dus niet, en ik moet het wél terwijl ik van 92 ben.. is dicriminatie dan niet verboden bij wet? Natuurlijk is het motief duidelijk, waarschijnlijk moet je bij elk examen betalen, dus lekker veel extra inkomsten die je kan verstoppen als ‘verbeteren van de verkeersveiligheid’. Als ze die regel willen invoeren, moet die gewoon voor IEDEREEN gelden!

dit is echt lullig ja. en dat van die alcohol wist ik nog niet eens, dat is pas écht discriminatie en serieuze veralgemening. Zo van: alle jongeren zijn zatlappen en oudere mensen drinken niet. Slaagt op niks en is discriminerend en kleinerend. In plaats van de mensen die al vaak betrapt zijn (zowel jong als oud) minder alcohol toe te staan, denkt de staat blijkbaar dat oude mensen niet meer dronken achter het stuur kruipen, yeah right. En wie is er weer de pineut? De brave, jonge mensen die niet zat achter het stuur kruipen.

Nu ja, druk zullen ze zich hier in de wetstraat niet over maken, want al die regels zijn niet voor hun en zelf kunnen ze misschien hun theorie zelf van geen kant meer! En als ze dronken zijn, bellen ze gewoon hun chauffeur..

schandalig gewoon
Het systeem in België zuigt, zonder ook maar ooit in een les-auto gezeten te hebben met je ouders de weg op om je rijbewijs te halen…. in een auto zonder dubbel bediening. Als ze zoiets hier in Nederland invoeren dan zie ik het vrij donker in. Het zou beter zijn dat de rijopleidingen wat worden uitgebreid met rem- en uitwijklessen bij een antislipschool op Zandvoort, Almere en Assen (meer locatie’s?). Toen in in 1996 mijn rijbewijs haalde vond ik niet dat ik kon rijden, ja ik kon de auto de goede kant oploodsen, ik wist de regeltjes, maar rijden leer je pas zodra je veel kilometers hebt afgelegd. Toen ik mij rijbewijs haalde werd ik direct alleen los gelaten in Amsterdam (liep daar stage) met de auto, dan weet je in ene wat er allemaal ontbreekt bij de rijopleidingen.
Een soort van opfris examen/cursus voor meer ervaren rijders zou ook geen kwaad kunnen, wat een psychopaten kom je soms tegen op de weg…. ja die 30/40/50/60-plussers, het zijn niet altijd de tieners en twintigers die er een potje van maken op de weg.
In België is dat ook al. ‘k Rijd al 9 maanden met een tijdelijk rijbewijs B, er moet dan iemand die minstens 8 jaar een rijbewijs heeft meerijden, en ‘k mag maar 1 passagier meenemen.
Ik vind dit best een goed idee van Eurlings (goede limbo), heb vroeger in 1991 m’n rijbewijs in amerika gehaald toen ik daar woonde. Ik was toen 16,5 jaar. Toen ik terugkwam was ik 18 en kon ik het meteen overschrijven. Ik heb daar wel veeel ervaring opgedaan, en dat heeft me juist goed gedaan. Alleen ben ik iets huiverig met de toekomstige jonge rijder die met veelste snelle auto’s rond rijden. Misschien moeten ze gewoon een maximale vermogen op het rijbewijs vermelden tot 21 / 24 jaar. Dan hebben ze wel wat ervaring, en kunnen ze eindelijk een scheurijzer aanschaffen :)
ZwerverRoodbaard
@johnnyt-jet
Denk je nou echt dat de cijfers drastisch omlaag zouden gaan ?

@RA999
Dus wat is dan de toegevoegde waarde? Ik zelf heb vanaf mijn 16de gewoon met de brommer gereden in het verkeer en heb daardoor ook extra inzicht gekregen voordat ik met de rijlessen voor de auto begon.

Kan iemand de cijfers dan eens vergelijken met die uit België, Duitsland, Frankrijk? Want alleen de cijfers van de verkeersdoden is (sorry dat ik het zeg) kort door de bocht. Zijn daar dan ook de “sjonnies” bijberekend die zich zelf doorrijden nadat ze 2 jaar een rijbewijs hebben?

Persoonlijk zou ik gewoon op m’n 18de gaan lessen als dit doorgaat, alleen al door het feit dat als je ergens heen wil rijden er altijd iemand bereid moet zijn om met jou mee te kunnen gaan. Terwijl je met de brommer gewoon zelf kan gaan.

Op de brommer besef je je zelf namelijk hoe kwetsbaar jezelf in het verkeer bent, al helemaal aangezien de enigste bescherming die je hebt een helm is en je eigen ogen.
dan word ik dus net 18 :|
marja wat heb je eraan? wil je naar een vriend toe moet je je moeder(/vader of weet ik wie) meenemen?!
ZwerverRoodbaard
@clijde

Ik kan je zo een aantal jongens hier in de buurt aanwijzen die ook na een paar jaar een leuk “scheurijzer” hadden gekocht. Die lagen echter wel na een paar maand onder 2 meter grond.

Afgelopen maand nog, een jongen in de buurt van Zwartebroek. Had 2 weken een nieuwe auto en had zich vervolgens netjes om de boom heen gevouwen.

Sorry dat ik het zo formuleer, maar het is nou eenmaal zo :shock:
@ 007
Discriminatie? Hoe kom je daar nou weer bij? Wetten en regels worden nou eenmaal niet met terugwerkende kracht ingevoerd. Als ze later wellicht auto’s met een hoge uitstoot verbieden wil je toch ook niet dat alle auto’s voor dat tijdperk in de shredder moeten?
Ik vind ook dat er wat te zeggen is voor die alcoholregeling, ik zie veel vaker jongeren zich bezatten dan ouderen en als die jongeren ook nog eens gaan rijden wordt het helemaal gevaarlijk. Als je die regeling discriminatie vindt, wat vind jij dan van het feit dat je pas mag drinken vanaf je 16? Vind je dan ook dat kinderarbeid moet worden toegestaan en dat oude, vieze mannetjes zich mogen vergrijpen aan meisjes van 12? Dat is namelijk hetzelfde principe…

@ ZwerverRoodbaard
Ik heb het ook niet over de toegevoegde waarde, ik zeg alleen dat de 17-jarigen net zo goed zouden moeten kunnen rijden als 18-jarigen. Niet iedereen die gaat lessen heeft trouwens brommer gereden dus ik denk niet dat dat zo’n cruciale stap is in het krijgen van inzicht…
Waren ze hier nou maar wat eerder mee gekomen. Weet iemand toevallig of je nu al mag lessen voor je 18e?
@ RA

Waarom zou een jongere zich meer bezatten dan een volwassenen? Ik ken meer volwassenen die tegengehouden werden dan jongeren, simpel weg omdat ouderen denken het zich te kunnen permitteren. Receptie hier, receptie daar en hup, daar gaat de alcohol…

Het is een k*tregel die bitterweinig vertrouwen stelt in de jongeren, en de volwassenen ophemelt alsof ze engelen zijn.

De enkele jongeren die slachtoffers maken & zo op het nieuws verschijnen mag niet de kam zijn waar we allemaal over geschuurd worden… persoon per persoon… en dan is er maar 1 regel.

Trouwens, ben je bij wet niet volwassen vanaf je 18…? Wanneer ben je dan volgens deze regel volwassen? 25?? Slaat op niets
Ik woon in belgie en ik heb leren rijden met men ouders. Ik heb 5maanden rondgereden met de mama als begeleidster en toen ik 18 was redelijk rap mijn praktijk gedaan met succes. Rij nu 1,5jaar rond zonder ongelukken en boetes. Ik hoop da ook voort te zetten.
Nu je moet geen zware scheurijzer hebben om door te rijden. Ik zie hier geregeld (snotapen) die hun rijbewijs nog nie lang hebben rondrijden als de koning van de baan. Ze hebben juist hun rijbewijs en ze denke da ze kunne rijden? Zo’n gaste mogen van mijn part hun rijbewijs opnieuw doen op hun 30ste ofzo.
Noorwegen is het langer zo(meer dan 20jaar?).
Van af 16 jaar.
Altijd iemand die de rijbewijs 4jaar en langer heb
hebt.
ZwerverRoodbaard
@stefaan

Ik rij nu al 5 jaar schadevrij en dat op de normale manier.

Zag het net op Een Vandaag ook een berichtje hierover en ik moet toch echt concluderen dat het complete onzin is.

Stel je gaat lessen op je 17de neem het gemiddelde van 25 lessen spreid dat uit over het jaar je zult als je alle tijd hebt snel uitkomen op een tijd dat je 4-5 maand aan het lessen bent. Dan moet je nog een het praktijkexamen doen (paar weekjes wachten) vervolgens mag je eindelijk op, haal je je rijbewijs in 1 keer en haal je het op.

Vraag me niet naar de prijzen natuurlijk want dat veranderd nogal.

Nu moet dus ook 1 van de ouders een “cursus” doen om jouw begeleider te mogen zijn (bron: Een Vandaag, de rijschoolhouders zijn voor deze regeling mits de ouders een cursus krijgen $$$$$$$$$$$$ )

Dus voor een periode van 6 maanden moet je dus je vader of moeder meeslepen die ook maar tijd moeten hebben om zo’n cursus te doen en iedere keer weer mee moeten om jouw te begeleiden?

Vind het op dit moment niet echt een veel belovend plan. Het zal ongetwijfeld op den duur wel iets bewerken of dat nou minder verkeersdoden is of een om genade smekende portemonnee is weet ik natuurlijk niet.

Één ding weet ik wel zeker, als dit doorgaat dan gaat mijn zoon/dochter later fijn op hun 18de der rijles halen en dan laat ik ze ondertussen fijn op een brommert/scooter rijden zodat ze al ZELF 2!! jaar inzicht hebben in het verkeer.
En dan krijgen ze begeleiding van die streskippen die we dagelijks op de weg zien!?!?!?
ik vind dat dus echt slecht, levensgevaarlijk is dat.

Toen ik net op mijn 18e mijn rijbewijs had dacht ik dat ik goed kon rijden; nou ik kan je zeggen dat ik er een aantal keer goed vanaf ben gekomen met bijna ongelukken.

ze hadden t beter naar 19 of 20 kunnen verhogen
Hoezo verhogen naar 19 of 20, Patrick T.? Wat voor jou geldt, geldt toch niet voor iedereen of in ieder geval het meerendeel van de bevolking? Door het rijbewijs alleen maar uit te stellen, zal er heus niet beter worden gereden.

Allereerst kan iemand van 17 jaar net zo verstandig zijn als iemand van 20 jaar of kan iemand van 20 jaar juist net zo roekeloos zijn als iemand van 17 jaar. Hier in de straat woont een jongen van 21 met een Fordje Ka (heeft net een jaar zijn rijbewijs) die totáál niet kan autorijden. Mijn neefje van 18 daarentegen manoeuvreert overal prima tussendoor met die tank van een X5 (uiteraard van papa) in de grote randstad. Dat zie ik mijn overbuurjongen echt niet doen!

Daarnaast kan iemand van 17 met een ouder/verzorger naast zich prima ervaring opdoen. Uiteraard alleen als de ouder/verzorger het goede voorbeeld geeft, maar aangezien de begeleider speciaal wordt gecontroleerd zoals in het bovenstaande stukje wordt beschreven, zal dat wel snor zitten.

Het lijkt mij persoonlijk althans sterk dat een ouder/verzorger zijn/haar puber achter het stuur laat kruipen bij een wildvreemde met totaal geen gevoel voor verantwoordelijkheid.
@Autofans.be
Er wordt inderdaad weinig vertrouwen gesteld in de jongeren maar dat is ook begrijpelijk, jongeren zijn een stuk losbandiger dan ouderen vooral onder invloed drank en vrienden. Ik snap dus wel dat ze dat willen tegengaan door te zorgen dat ze minder mogen drinken als ze nog willen rijden. Natuurlijk, een kleine groep ‘verpest’ het voor de rest maar als de regel een paar verkeersdoden scheelt, waarom niet? Of was je van plan met alcohol achter het stuur te gaan zitten? Doe dat maar gewoon niet, alcohol hoort gewoon niet in het verkeer…
En sinds wanneer is volwassenheid gerelateerd aan de leeftijd waarop je meer mag drinken? Dat je voor de wet volwassen bent wil niet zeggen dat je dat fysiek en geestelijk ook bent.

Gaat 007 nog reageren eigenlijk? Eerst zit ie vol stoere praat over discriminatie en nu is ie er ineens niet meer?
16.5??? je mag nu “pas” vanaf je 18e lessen (geen dag eerder)!!!
@RA

“En sinds wanneer is volwassenheid gerelateerd aan de leeftijd waarop je meer mag drinken?”

Dat is zo hier in België. Jongeren mogen minder alcohol in hun bloed hebben dan ouderen… dus moet er toch een grens zijn tussen jongeren en volwassenen? Bij wet ben je volwassen vanaf 18… volgens deze wet blijkbaar niet :)
Belachelijk idee. Zet er een begleider naast van 18-19
Alsof er al niet genoeg files staan door domme ongelukken.
@ harry,
ik heb zo’n idee dat jij de tekst niet echt leest:

onder voorwaarde dat ze tot hun 18e onder begeleiding van een veteraan (meer dan 10 jaar wegervaring)
@Autofans.be
Ik heb even opgezocht wat die beperking bij jullie inhoudt en het blijkt dat het alleen gaat om onervaren bestuurders en niet om leeftijd. De beperking is voor mensen die hun rijbewijs minder dat 2 jaar hebben, het gaat dus helemaal niet om leeftijd maar om rijervaring. Alles wat je hiervoor hebt gezegd is dus eigenlijk nutteloos, dus de volgende keer als je je ergens over opwindt mag je best even research doen ;)
Deze regeling hebben we in Nederland trouwens ook al zo’n 3 jaar…

Toch nog even een reactie hierop:
“dus moet er toch een grens zijn tussen jongeren en volwassenen?
Dat verzin je helemaal zelf. Zelfs als er leeftijdsonderscheid werd gemaakt werd er nog met geen woord gerept over wel en niet volwassen zijn, alleen over onder en boven een bepaalde leeftijd zijn…
Dan zwijg ik :) Verkeerde bronnen. Toch leuke discussie ;)
@Autofans.be
Gelukkig bleef je reageren, soms gebeurt het ook dat er gewoon niet meer wordt geantwoord.
Dus idd, leuke discussie ;)
Hè bah, laat dit nu net een paar jaartjes te laat komen.

Zo’n gek idee is het denk ik nog niet. De jongeren die op hun 17de hun rijbewijs halen, zullen juist minder ongelukken veroorzaken dan jongeren die dat op/na hun 18e doen, door het begeleid rijden. Dus je haalt de kans op ongelukken gemiddeld genomen naar beneden, is mijn voorspelling. Míts er natuurlijk jongeren zijn die op hun 17e hun rijbewijs halen, maar dat zal wel lukken.
@RA999

het was niet de bedoeling om je te negeren hoor, ik ben gewoon niet meer op de site geweest op dit artikel (vergeten).. maar over was ik zei van discriminatie, blijf ik achterstaan. Want ik spreek me dan niet uit over dat van alcohol, maar dat we vanaf nu ineens ons theoretisch altijd opnieuw zouden moeten doen, vind ik toch wel niet kunnen, dan moet dit voor iedereen gelden!

@ autofans.be

Bedankt om even mn advocaat te spelen ;)
ik moet nog steeds effe wachten, maar daar zijn wel 365 dagen vanaf gehaald, Jipiee :D
@ 007
Het is ook discriminatie, maar alleen in de letterlijke en niet slechte of strafbare zin van het woord namelijk; onderscheid maken.
Het is echter niet de strafbare vorm discriminatie, dat wil namelijk zeggen dat er onrechtmatig onderscheid is maar dat is er niet. Wetten worden (en kunnen) niet met terugwerkende kracht worden ingevoerd, dus misschien wil de regering de regels wel voor iedereen laten gelden maar dat kan gewoon niet…
@ ra999

wat dacht je van gewoon niet invoeren? (: deze regel lijkt me toch ook redelijk idioot, als je om de 10 jaar opnieuw moet gaan studeren voor dat theoretisch pff.. Het is in zeker zin wel ‘nuttig’, maar ik vind dat enkel de mensen die al meerdere boetes en/of ongevallen (die hun schuld waren) hebben dit moeten doen! Als iemand nu nauwelijks of geen boetes of zelf veroorzaakte ongevallen heeft, is het toch een teken dat hij he de regels kent en goed rijdt, lijkt me..

akkoord? ;)
@ 007
Omdat jij mij liet wachten laat ik jou lekker ook wachten (nee hoor, ik ben ook vergeetachtig ;) ).
En ik ben het met je eens, ik zou deze regel ook alleen toepassen op mensen die bewezen hebben dat ze niet of niet volgens de regels kunnen rijden. Maar dat wil niet zeggen het direct discriminerend is. Weet je trouwens zeker dat dit voor iedereen geldt, want het klinkt redelijk absurd…
Ik vindt het een goede maatregel je kunt dan alvast leren om te rijden.
Want nu is het nog zo dat na je 18e alle poorten opengaan en je direct na het halen van je rijbewijs in een auto kunt rijden.
Maar dat wil dan nog niet zeggen dat je dan al rijden kan.
Dan kun je het nog een beetje leren van je ouders en kunnen die je wijzen op de fouten die je maakt.
Kortom een hele verbetering, ik hoop dat deze maatregel ingevoerd wordt.
idd het is gewoon een goede maatregel. wanneer je 18 bent en je definitieve rijbewijs krijgt heb je dus meer ervaring en gebeuren er minder ongelukken. of je nou 17 of 18 bent maakt echt niets uit. mensen van 18 zijn echt niet veel meer ontwikkelt en volwassener dan mensen van 17.
goed idee dus!
kan het niet dit jaar mei
ik vind het echt niet kunnen dat iemand naast je moet zitten die 10 jaar een rybwijs heeft of hij dat iets voor je kan betekenen of hij dan als een ongeluk komt dat hij het ongeluk weg kan toveren
gaat dit zeker in in 2010 ????
ik denk als het in Amerika (16 jaar!!) en in Duitsland(17 jaar) kan waarom zou het in Nederland niet kunnen
De eneige reden waarom je vanaf je 16e je rijbewijs mag halen in amerika is om de economie te stimuleren.
Als mensen 2 jaar eerder een auto mogen hebben krijgen die apenflikkers van de belasting ook weer meer geld.
Het zou me niks verbazen dat dit ook de achterliggende gedachte is van de nederlandse overheid.. het is hier tenslotte ook crisis. En het verschil tussen een 17 en 18 jarige scheelt niet zoveel, maar om nou een 16,5 te laten lessen is inderdaad overdreven. Ze kunnen net de remmen op hun fiets vinden, laat staan dat ze weten hoe ze moeten inparkeren.

Nouwja ikzeg vanaf 17,5 mag je lessen.
dan moeten ze net als in italie bv, ook de leeftijdsgrens van brommerrijden maar verlagen, zodat ze er wel nog werk in blijven houden met opleidingen geven
ha kan ik lekker zuipen en mijn 17 jarige zoontje mij naar huis laten rijden…
mooie regel nederland

wat een bout regel
is dit nu al ingegaan dan?
Wat een k*t stukje, diegene die dit getypt heeft was ook niet intelligent
Dit is nog niet in gegaan pas eind van het jaar 2010!!
het is al ingegaan!!!
Lekker hoor op je 17de rijbewijs halen ga ik doen..
hehe.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).