Oud-ministers: Kilometerheffing werkt niet!

Auteur: , 31 Reacties

Van je voorgangers moet je het maar hebben! Dat moet minister Eurlings vanochtend gedacht hebben toen hij onder ogen kreeg dat al zijn voorgangers vanaf 1982 (met uitzondering van Roelf de Boer) stelden dat de invoering van een kilometerheffing wederom zal falen door gebrek aan politieke steun en acties van de autolobby. Dat moet pijn doen! Het Nederlands Dagblad heeft de reacties van vijf voorgangsters (idd allemaal vrouwen) op een rijtje gezet. En die zijn niet mals. Annemarie Jorritsma (VVD) voorspelt dat Eurlings zal falen en pleit voor een een vast bedrag per kilometer. "Zet eerst de kerstboom neer en hang dan de ballen erin. Anders mislukt het."

Ook haar opvolgster Tineke Tolpoort Netelenbos (PvdA) gelooft niet in het complexe systeem dat Eurlings voor ogen heeft. Overigens faalde deze minister zelf ook falikant met de introductie van een dergelijk systeem, vandaar de liefkozende bijnaam Tineke Tolpoort.

En ook ‘Nikkelen’ Neelie Koes (VVD) laat vanuit Brussel weten dat een echt draagvlak voor het plan ontbreekt. Haar opvolgster Hanja Maij-Weggen (CDA) (je weet wel, van die mislukte carpoolstrook) is ook van mening dat het voorgestelde systeem te ingewikkeld is en dat er teveel in zit. Dat lijkt haar niet verstandig.

Ook de voorgangster van Camiel Eurlings, Karla Peijs heeft weinig vertrouwen in de plannen van onze vrolijke Limbo. Zij is vooral niet te spreken over het feit dat het systeem in 2011 eerst alleen voor vrachtwagens wordt ingevoerd en in 2012 ook voor automobilisten.

Als ik Camiel was zou ik maar goed luisteren naar dit advies van zijn voorgangsters. Het zijn namelijk allemaal ervaringsdeskundigen die het ook niet voor elkaar hebben gekregen om een dergelijk systeem in te voeren. (via: Nederlands Dagblad)31 reacties

Goh, wat een verassing…
-edit: idd een beetje Freudiaans ;) –

Over op het onderwerp:

Het kan natuurlijk zo zijn dat ze het ‘m niet gunnen. Het zou immers toch wat zijn…wat zij niet hebben kunnen bereiken dat doet Cameltoe gewoon ff…
Ik vind het ook een beetje kinnesinne van de oud-gangsters. Laat Eurlings eerst goed op zijn bek gaan voordat ze hun “lekker pûh” roepen.
Gewoon niet door laten gaan, we betalen meer als voldoende belasting bij de aankoop van een auto (BPM+BTW), houderschapsbelasting (wegenbelasting) en accijnzen aan de pomp.
Zodra BPM af wordt geschaft, schapbelasting wordt afgeschaft en de accijnzen aan de pomp drastisch verminderd worden, dan pas mogen ze een soort kilometerheffing gaan invoeren, maar niet nog zo’n bloedzuigersmaatregel naast de reeds bestaande maatregelen invoeren.
jullie regeringen lijken eerder circussen met verschillende clowns :p
allemaal van die onozele bijnamen en geen enkele die blijkbaar goed kan doen, enkel slapsticks
voor die voorgangers was een verkeerslicht al een complex systeem ..

wat kan er complex zijn aan een systeem dat al 100X is uitgevonden en op minimaal 10 locaties al met succes word toegepast ??

moeten we weer moeilijk doen ..
en denken dat wij ook maar met iets voorlopen op de rest van de wereld ??

er zijn een hoop zakkevullers (mede ambtenaren) gebaat bij de onkunde van camieliepielie iig ..
De beste stuurlui…staan aan wal…

Over die Netelenbos ken ik nog een geintje :twisted:

Als je in het bos ergens gaat pissen groeit daar een brandnetel. Wat krijg je als daar maar lang/vaak genoeg blijft pissen?

…Juist ja, Netelenbos :twisted:

…Wat niet grappig?…
Een betere ontwerper
Zat er al aan te komen, in dit land gebeurt dat met zowat alle grote projecten.

Tis altijd hetzelfde: pomp die miljarde erin, en op 60% van het plannen (lees: uitgeven) blijkt dat het minstens 2x zo lang zal duren, minstens 2x zoveel zal kosten, minstens 100x zoveel onvrede schept, en geen ene ruk zal veranderen”. Dus nóg meer hinder, weer extra files en gedoe, weer verhogingen van allerlei prijzen en dan ben je weer waar je begonnen was….

Waarom zoeken ze nou eerst eens iets niet uit ipv achteloos iets uit te voeren? Natuurlijk gaat het toch geen reet uitmaken omdat het altijd zo zal blijven gaan, maar het hoeft niet zo. Als die mensen nou meer inzicht hebben dan alleen waar de koffiemachines in Binnenhof staan, zouden ze beter kunnen inschatten wat er gebeurt.
@Waxweazel, zullen we over de Belgische politiek maar helemaal niet beginnen? In Nederland zijn we op zijn minst in staat om een regering te vormen…
lekkere opbouwende kritiek ook van zijn voorgangers ..
jaaa ze hebben echt het beste met hem voor ..
leuke collega,s .. echt fijne lui ..
lekker betrokken ook ..
kan die nog een hoop van leren ..
Eurlings legt tenminste eerst flink wat asfalt aan voordat hij ergens mee komt. Ik heb toevallig een jaar of 12 aan parlementaire publicaties doorgelezen mbt wegbeprijzing en ik werd er niet vrolijk van. Eurlings trouwens ook niet, toen hij nog gewoon kamerlid was. Daarom doet hij wel iets.
@ robbie

met harry potter als premier ;)
laat die Eurlings eerst maar eens de “regenboog-route” op orde krijgen ..
weet soms niet eens in welk landschap ik vertoef ..
@lincoln, weet je dat Camiel ook een regenboog vlag aan zijn huis heeft hangen ;)
@ Waxweazel

Belgen zijn de laatste personen die mogen zeuren over onze regering ;) Jullie zijn niet eens in staat een regering te vormen. Laat staan goede beslissingen nemen ;)

Het uiterlijk van een president heeft er niks mee te maken. Als niemand Harry Potter kende, had hij de bijnaam nooit gehad. Het zit gewoon tussen de oren bij het domme volk ;)

@kyanite

Zodra de kilometerheffing er komt, verdwijnen alle andere belastingen. BPM wordt langzaam minder tot 2018 en de wegenbelasting verdwijnt. Wat wil je nog meer? De kilometerheffing is een veel eerlijker systeem. Wie veel rijd, mag lekker veel betalen. Wie weinig rijd, hoeft ook weinig te betalen.
Als het systeem voor niet een niet te grote investering ingevoerd kan worden, is het extra betalen voor het gebruik van wegen op momenten dat deze het zwaarst belast worden mijns inziens het meest eerlijke systeem.

Maar als het afrekensysteem erg veel gaat kosten zie ik liever dat men het geld rechtstreeks in asfalt stopt.

Op zich is de technologie intussen wel zover gevorderd dat de manier van berekenen van de prijs per kilometer afhankelijk van plaats, milieubelasting en tijd, wel mogelijk is.

Het Jorritsma idee van een vast bedrag per kilometer heet brandstofaccijns en hebben we al. Ze zou eens een keer een tankje brandstof moeten afvullen en betalen ;-)
Ik denk dat het uiteindelijk wel zal slagen. Kop op, Camiel! Alleen moeten ze het misschien iets minder overhaast doen. Het zou leuk voor Camiel zijn als hij het snel voor elkaar krijgt, maar ik heb liever dat het in één keer goed gaat, en die kans wordt kleiner als je het te snel invoert. Wat mij betreft nemen ze nog een paar jaar om het goed te overdenken en voor te bereiden, en dan in één keer erin hakken. In allerlei overgangsregelingen, zoals Jorritsma voorstelt, heb ik geen zin.

@ lincoln; Het sarcasme druipt er vanaf. Zoals we van jou gewend zijn! :D

@ kyanite; Uit welke grot kom jij gekropen? Het is juist de bedoeling dat alle auto-gerelateerde belastingen vervangen worden voor de kilometerheffing. Ze zijn al bezig met het afbouwen van de BPM bijvoorbeeld…
Laten we hopen dat ze allemaal geen gelijk gaan krijgen, hoe hard ze ook zullen proberen om in het oude loggen conservatieve lijf te behouden.
Ik kan zoveel redenen verzinnen waarom ik hoop dat het rekeningrijden niet doorgaat, dat ik er maar niet aan begin om ze allemaal op te noemen. Maar indien het wel doorgaat, zal het erop uitdraaien dat we allemaal veel meer geld kwijt zijn om te mogen rijden (wie de geschiedenis kent, kan de toekomst redelijk goed voorspellen). De enige manier waarop je een dergelijk systeem goed kan invoeren, is alle belastingen in de benzineprijs stoppen. En aangezien ze bang zijn dat er tanktoerisme plaats zal vinden, moet je het dan Europees regelen (daarom zitten we toch in de EU).

@appieflappie
Goede beslissingen nemen kan onze regering ook niet en de enige reden dat er bij ons wel een regering is, is het feit dat de partijen zo graag in het kabinet willen zitten dat ze bereid zijn hun principes overboord te gooien (bijvoorbeeld PvdA over een onderzoek naar het debacle Irak). Wanneer er eens een minister een afwijkende mening heeft, moet hij de volgende dag van Balkenende zeggen dat hij verkeerd is begrepen en het zo niet had bedoeld.
Ik begrijp niet dat die kilometerverrekening niet op de eenvoudigste manier kan…

Via de brandstof.. daar valt niet mee e frauderen en de verbruiker betaald. Alle vaste lasten schrappen. Iedereen die in je landje rijdt betaalt. Probleem? Het moet op Europese schaal ingevoerd anders tankt iedereen bij de buren.
@ appieflappie & Citrofiel

Jullie hebben erg veel vertrouwen in het kabinet, beloftes om bij de invoer van een nieuwe belasting(en) de oude belasting(en) te laten vervallen…. uit eindelijk betaal je alleen maar meer belasting ipv minder. Maar goed dat staat niet in het Grote Sprookjeboek.

De teruggave van BPM is overigens ook een sigaar uit eigen doos (nee niet de doos van Monica L.). Duitsland en België hebben precies dezelfde auto’s in de showroom staan die hier in Nederland staan, maar zijn wel vele (tientallen) procenten goedkoper. De houderschapbelasting is in beide landen ook veel lager of niet aanwezig. Dus ook al zouden genoemde belastingen vervangen worden door kilometerheffing dan nog worden we gefopt door Den Haag.
Het gaat de overheid er ook niet om dat het gaat werken. Er zijn maar twee doelen:
– meer belasting heffen
– tracking & tracing: big brother; daar gaat je privacy

Er is geen enkel voordeel voor de automobilist.
@Citrofiel,

Jij bent zeker de slurptax en fijnstoftax als vervanger van de BPM alweer vergeten??? Sinds dat ze de BPM aan het afbouwen zijn zijn 80% van de auto’s alleen maar duurder geworden. Hoe verklaar je dat dan?!

Met zo’n selectief geheugen lust ik er nog wel een paar..
Maak verdomme die benziene / diesel 30 euro de liter, dan heb je je kilometerheffing.. for god sake…
“Als ik Camiel was zou ik maar goed luisteren naar dit advies van zijn voorgangsters. Het zijn namelijk allemaal ervaringsdeskundigen die het ook niet voor elkaar hebben gekregen om een dergelijk systeem in te voeren.”

Maar we weten ook allemaal dat vrouwen bij Verkeer en Waterstaat GEEN succes zijn gebleken ;)
Is het niet Neelie KRRRRRRoes?
@ Esprit; Grappig. Ik schat dat 90% het hier wel weet, maar iedereen leest er overheen…

@ eMiz0r; Die zouden volgens mij tijdelijk zijn, en ook verdwijnen bij invoering van de kmheffing. Daarbij is 80% verschrikkelijk overdreven…

@ kyanite; Veel succes met emigreren. Als je niets kan dan klagen, waarom dan nog blijven?
Kudo’s dat de Boer ook genoemd wordt. Dat laten de kranten namelijk allen na!
@Citrofiel
Emigreren? Ja dat staat wel op de middel lange termijn planning, maar goed om nou te zeggen dat Noorwegen zo lekker goedkoop is…. maar goed daar liggen de lonen wel een heel stuk hoger als dat ze hier zijn. Maar goed dat ik geen alcoholist ben want dan ben je goed de pineut in Noorwegen.

Even heel kort: De nederlands overheid is gewoon een stel geldzuigers… pakken ze je niet op de ene manier dan wel op de andere.
De vijf vrouwelijke voorgangers van CDA-minister Eurlings (Verkeer) moeten hun mond houden met hun ‘goedkope negatieve gegrauw’ over de kilometerheffing. Dat zeggen ANWB-voorzitter Guido van Woerkom en draagvlakarchitect Paul Nouwen. “Onbegrijpelijk om zo uit de coulissen nog even wat te roepen”, zegt Van Woerkom, die liever ziet dat zij Eurlings niet voor de voeten lopen.

Paul Nouwen, die onder Peijs het huidige draagvlak smeedde van milieuclub tot Bovag, vindt juist dat Eurlings lekker op stoom is. “Het wetsontwerp is door het kabinet, ligt bij de Raad van State en komt begin volgend jaar in de Kamer. Verder is het bedrijfsleven benaderd om in te schrijven voor de bouw van het systeem. Waarom dan toch deze Hollandse neiging om alles af te kraken?” De ANWB erkent dat de invoering “lastig” wordt. Niet alle vragen over privacy en het kastje zijn beantwoord. Maar de vrouwelijke politica denken onterecht dat men vasthoudt aan 2011 als invoerdatum. Van Woerkom: “2012 is al veel realistischer.”

Dat Netelenbos (1998-2002) de milieucomponent in de kilometerprijs als ‘te ingewikkeld’ kritiseert, gaat er bij Nouwen niet in. “Het zou juist raar zijn als we in deze tijd niet de mensen gaan belonen die kiezen voor een zuiniger en milieuvriendelijker auto”, zegt Nouwen. Van tegenwerking door de autolobby, wat Tineke ‘Tolpoort’ nog dwarszit, is dit keer “geen sprake”, zegt Bovag-woordvoerder Paul de Waal. “ANWB, Bovag en RAI zijn warme voorstanders. Omdat het dit keer niet, zoals bij het rekeningrijden van Netelenbos, om een extra heffing gaat.”

De ANWB verwacht dat het kabinet volgend jaar een grote publiciteitscampagne start om meer uitleg te geven over de kilometerheffing. Overigens zijn de ex-ministers, die zelf allen de tanden stukbeten op dit dossier, het onderling ook oneens. Terwijl Peijs het een slecht idee vindt om met vrachtwagens te beginnen, had Netelenbos dat achteraf al in haar tijd willen doen.

Via http://www.telegraaf.nl/2890016/___Mondje_dicht_over_km-heffing___.html?p=17,1
Fijn van Draat
Waarom niet koppelen aan de APK en de RDW, dat systeem werkt perfect en er zijn geen kastjes of andere systemen nodig.
Gewoon de km-stand doorgeven en afrekenen.En geen gezeur over buitenland en binnenland nu wordt daar ook geen rekening mee gehouden.km=km.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).