Video: Heuveltje op, IJsland-stijl!

Auteur: , 34 Reacties

Hillclimbs hebben ze in de woestijn, in Amerika maar ook in Engeland. Iedere cultuur heeft een eigen stijl. IJsland heeft veruit de meest extreme stijl. Met gevaar voor eigen leven wordt één persoon door duizend peekaa de berg op gestuwd. De meeste 'climbs' zijn zo moeilijk dat het grootste deel van de rijders al moeite heeft halverwege te komen.

Waar Amerikanen graag heel lang over een klimmetje doen, een écht hoge berg op, gaat het in IJsland snel. Als de klim slaagt dan ben je ook in een minuutje boven, soms zelfs in seconden. Blijf je halverwege steken, dan zit er een ‘NOS’ knop in de auto om hem met extra spektakel de lucht in te laten springen.

Verkapte zelfmoordpoging of gewoon bruut-geweld-omdat-het-kan, wie zal het zeggen? In ieder geval is de sport in Scandinavië mateloos populair. Het levert leuk beeld en geluid op, en eindelijk weer een beetje promotie voor IJsland. De V8 motoren grommen agressiever dan de meeste dragsters en de fontein van modder zodra je het gas in drukt maken iedere vorm van special effects overbodig. Waar zijn te tijden dat dit nog rijkelijk over de kijkbuis vloeide? Moet de nieuwe generatie autoliefhebbers dan echt groot worden met alleen ‘zachte mannen’ Formule-1?34 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Dat gaat er heftig aan toe, best vet!
check de fotograaf op 3.57
cool, volgens mij heb je ook van die dingen maar dan met speciale banden waardoor ze over het water rijden maar dan wel zo dat als ze niet hard genoeg gaan dat ze zinken.
no Red Bull involved .. staat altijd garant voor mannendingen ..
sommige jongens sponsorloos .. staat garant voor passie ..
“vrienden” met dopsleutels .. staat garant voor vakmanschap ..
Jep, ik mis het wel, vroeger kwam het nog weleens op tv^^
Alternatieve bestemming voor oude open groeves. ;) In plaats van zoals nu doorgaans vol te storten met afval of te laten vollopen met water.
Maar ja, niet groen, maar dat is afval ook niet. En dit is minstens even recreatief als watersport.
Wat zegt u? Lawaai? Had u toch ook bij het uitgraven van de groeve.

*Keep on dreaming…
Die Nesquick auto in het tweede filmpje die een achterwiel verliest en gewoon door blijft rijden, wat een held die bestuurder.

Ik zou best graag eens zo’n evenement mee willen maken zeg. En ik zou ook wel een ritje in zo’n apparaat willen maken, alleen op een wat rustiger parcours. :P
FlorisFerrari
@vincent

Dat was inderdaad een keer bij topgear,
Ja.. Daar gaat ie, gaat ie goed.. ja, bijna.. Ja! Ja! … Ow.. nee, toch niet.
@ Alwood: volgens jou gaat dit in Ijsland door. Maar als je de aftiteling bekijkt, dan zie je dit als naam: “formula offroad world cup – Finland 2006 DVD teaser”. Ook het e-mailadres in de aftiteling is Fins. Van land vergist?
Dit is echte sport!
Die met die Jeep-tekening op z’n neus is die waar Hammond in zat!
Waarom moet er zoals bij filmpje no 1 altijd van die graf muziek op de achtergrond….
@BaRa

De sport is naar Finland over gewaaid vanuit IJsland. Het is een IJslandse sport, zoals genoemd staat in het artikel.
Is inderdaad geweldig, je kunt er gewoon heen, betaal entre (meestal 12,50) en je kunt een middag genieten !!! Ik ben twee maal geweest (1 x IJsLand en 1 x Noorwegen).

Check http://www.4×4.is voor een IJslandse rijder met links naar iedereen die mee doet in de diverse (IJslandse en Wereld) kampioenschap.
Geef zo´n apparaat een extra grote tank. Dan rij je zo naar de volgende Hillclimb in Engeland. Over het water uiteraard. :D
Wat een ongelooflijke teringherrie zeg, of is dat nou die “muziek”?
Gave filmpjes, maar liever hoorde ik het geluid van die wagens ipv die k*t muziek, je zou haast zeggen dat het om de muziek zou gaan.
Verder cool. :D
Rekenen ze bij die dingen (net als met schepen) ook met aantal kuubs “zandverplaatsing” oid?

:o
Over hillclimb gesproken. :lol:
Heel gaaf om te zien die formula off road. Ga er ook regelmatig naar op zoek op streetfire.
Het enige wat ik afvraag. Gebruiken ze een jeep of iets dergelijks als basis? Daar dan een dikke amerikaanse V8 in die wat steroids gevoed krijgt van de lachgas kit. Of is het echt een eigen buisenframe met daar dan alles in gestoken om het zo goed mogelijk te overleven en dan “plastieken” body derover voor het “zicht”.
Wat zou dat zoal kosten? Aangezien er ongesponserde rondrijden. Want alleen aan lachgas, naft en/of alcohol kost het al een aardige duit. Of vergis ik me daar in?
coole muziek :)
Oke, daar zou ik wel in willen zitten… (graag zonder naar beneden te vallen)
Prachtig om te zien. Dit zou ik nog wel eens kijken op tv, in tegenstelling tot F1.
wat is de naam van het liedje van het tweede clipje ?
@ timmy

vrachtwagen assen, en tussenbak, speciale veren en shocks, USA- v8+nos, buizenframe, scoop banden, plastic of plaatmateriaal, soms jeep body’s.
voor 10000 euro kun je een beginners modelletje bouwen met 500pk als jeje handen een beetje uit de mouwen steekt.
@BoB; mmm valt 100% mee dan eigenlijk. Oke kan je nog niet mee met deze halve gares maar dan heb je toch een leuk speelgoedje.
Ow en een tanker benzine. Anders kom je niet ver. :) En nog een extra vrachtwagen reserve onderdelen. Veronderstel dat je daar zowat om de haverklap stukken mee rijdt. Maar toch, voor een ding dat trouwse vertikaal omhoog gaat en als je genoeg snelheid kunt behouden eens je het water raakt, over water rijdt valt dat echt wel mee.
Zal je ook wel weer zo ver in kunnen gaan als je zelf wilt natuurlijk. Die top jongens zullen daar wel een tikkeltje meer geld tegenaan gooien. Maar leuk om te weten.
Bedankt
@Timmy .. en in scandinavie wonen ..
hebben de regelgeving mee ..
de ruimte mee ..
donkere winterdagen knutselen ..

en je bent met een zwikkie slooptroep en 2 rechterhanden al snel op weg ..
Boys of summer van Don Henley, klassieker…maar dan niet in deze sjaitversie
@Alwood eerste filmpje is zeker en vast niet Ijsland, daar heb je zulke grote en talrijke dennebomen niet…

Tweede filmpje is met zekerheid wel Ijsland.

Ijslanders zijn gewoon stoer en doen zaken waar wij voor terugdeinzen, omdat ze gewoon durven en zich geen reet van de rest aantrekken. I love ‘m.
@Licoln: details details, hier is het nu ook koud en donker en niks om handen. Tot morgen dan toch, want dan begint het over daken glibberen weer.
Is inderdaad zo. Hier hebben ze wel zandputten, maar die zijn er niet zo erg voor geschikt schat ik. Witzandwanden en stevig naar boven vlammen gaat niet zo goed samen. En de groentjes niet te vergeten. Die zullen snel aan je duur staan als je tijdens de winter thuis even je ragbakje start om te zien of alles terug naar behoren werkt. Is de hele buurt aan het “meegenieten” van een rauwe v8 zonder dempers.
Maar vroeg het me even af wat het kostplaatje daar van was. Autosport wordt al snel heel duur, maar dit is redelijk.
@Timmy ..
zelfs als zzp rietdekker kan je daar een leuk stukje erf kopen ..
zonder naaste buren ..
en de mensen die daar ken zijn daar ook niet moeilijk in ..

tja .. en voor morgen kloteweer voor je ..
toch heb ik nog altijd spijt dat ik indertijd niet voor jouw vak heb gekozen ..
echt een charmant en edel beroep ..
@Licoln. Alleen vervelend dat die formula race daar in het licht wordt gereden, dus van de lente tot de herfst. Is net de drukste periode voor ons. Dus om dan daar te gaan zitten … lastig.
Jep laat ons hopen dat het dan niet te veel gaat sneeuwen, anders wordt het weer redelijk kl*te. Alle ja, die sneeuw op zich valt nog mee, maar als ie aankoekt door de vries, no thank you. En voor dinsdag geven ze overdag in de Kempen -4 overdag snachts -12. Het gaat weer interessant worden in het verkeer.
Dat jij dat nog weet. Is toch weer ff geleden dat we het daar over hadden :) Nog niet te laat om te veranderen e. Hoewel met die crisis, wacht nog maar even met overschakelen. Mensen houden de vinger nu even op de knip. Als het weer over gewaaid is, werk genoeg :)
@ vincent

De ijslandse racers rijden gewoon met die banden over het water, door de hoge wielsnelheid is dat idd mogelijk

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).