Eerste maandagochtend van 2009: sneeuw en files

Auteur: , 37 Reacties

Het is glad en het is maandagochtend. Resultaat: extra veel files. Lokale leaserijders vinden sneeuw namelijk eng en gaan dan langzaam rijden. De capaciteit van ons wegennet zit sowieso aan z'n max, dus dat helpt ook altijd. Om 08.30 uur vanochtend stond er reeds 650 kilometer file! Trots op Nederland?

Dat zei de ANWB zojuist (135 meldingen), maar de verkeersinformatiedienst heeft het om 8:30 uur over slechts 368 kilometer (60 meldingen)? De oorzaak ligt misschien in de verwachting van de ANWB, die voorspelde gisteren al een ochtendspits met ruim 500 kilometer file. Wel zo handig als je dan gelijk krijgt.

Maar goed, desalniettemin staan er weer lekker veel files in dit nieuwe jaar. Op de A2 staan files van tientallen kilometers lang en ook op A1, A27, A50, A59 en de A76 is het druk. Overigens is het niet alleen glad op de snelwegen, ook op de provinciale en lokale wegen (incl randstad).37 reacties

Ben benieuwd wanneer we het record van 2008 gaan verbreken…
http://www.autoblog.nl/archive/2008/03/25/sneeuwbuitje-880-kilometer-file
Daar sta je dan met je Veyron !
Ben ik blij dat ik naast m’n hogeschool woon..
“Lokale leaserijders vinden sneeuw namelijk eng en gaan dan langzaam rijden.”
Waar slaat dat nu weer op ?
@Raptor,

Dat heeft jaloezie. autoblogger heeft namelijk een kutbaan en heeft geen leasebak. Die frustratie van je eigen mislukt zijn moet je toch op een manier uiten, dus dat doe hij zo.

Maar kop op, autoblogger, misschien is dit jouw jaar wel en krijg je eindelijk je lang verwachte leasecontract!
Tja, vond het qua gladheid wel erg meevallen trouwens…
Helaas had niet iedereen dat idee! :D
alberto de piento
@raptor: al die audi A4-A6, passats en bmw5jes allemaal leasertjes zijn, meestal gedreven door gepensioneerde bazen
Vanochtend samen met mijn vriendin naar het werk gereden in haar MX5, ze durfde niet te rijden. Niks aan de hand, twee keer uitgebroken, tegensturen, alles in orde…
@OELEWAPPERT: die frustratie kan niet zomaar gecompenseerd worden met een leasebak, daar is veel meer voor nodig;)

@Raptor: de drukte op de weg komt doordat alle leaserijders weer naar hun werk mogen, de vakantie is immers afgelopen… in combinatie met een beetje sneeuw en gladheid krijgen we dit soort taferelen.
Even kijken, 650 kilometer, 200 auto’s in een kilometer, dat zijn 130.000 auto’s, Er zijn zo’n 7,2 miljoen auto’s in Nederland (CBS, per 1-1-2007), dus dat is 1,8 procent van alle auto’s. Nounou.
@Dafmaf: volgens mij heb je geen rekening gehouden met meerdere rijbanen… en bij twee banen zou ik zeggen dat je ongeveer op 320 auto’s per km zit…. (6 meter per auto, incl ruimte naar de voorganger*2 banen). Dan hebben we ook nog een aardig aantal wegen in de randstad waar er 3 of meer rijbanen zijn…..

Als er 600km file is dan betekent dat dus idd dat een relatief klein deel van het totale wagenpark stilstaat op de snelweg (b-wegen tellen niet eens mee) maar niet iedereen rijdt iedere dag, laat staan in de spits (goddank). Als de helft van het wagenpark niet gebruikt wordt voor de spits, dan staat opeens 5 tot 10% van alle automobilisten, die onderweg zijn in de spits stil… en da’s dan toch best veel. (250.000 auto’s met meestal 1 gebruiker*50 euro (laag uurloon)=12,5 miljoen euro…….)
ehm laag uurloon moet zijn “laag uurtarief”
@autobloggert: dat is een nadeel van zelfstandige zijn…. wij kunnen onze baas een lul vinden, maar als zelfstandige ben je zelf de lul ;)
Ach mensen moeten ergens kunnen zeiken omdat ze chagrijnig zijn van de eerste keer werken in het nieuwe jaar *wrijft slaap uit zijn ogen*
6 meter per auto= denk ik een beetje weinig. mochten we alleen de korte auto’s (4m) rekenen, dan zou 2 meter een klein gat zijn, want meestal zit er meer tussen. zo dicht staan ze neit op elkaar. maargoed. wat boeit het.
@Ziggy
Liever met een luxe auto in de file dan in een koud hok :)
Mika_hakkinen
Ben maar thuis gebleven van school en niet de moeite genomen om in de file te gaan staan.. Dan maar een dagje slippen op een nieuw industrieterrein hahaha.. tot dat het fout gaat:P
Ik stond van 8 tot 5 voor 9 te wachten op de bus. Heb er nu 3,5 uur over gedaan om 14 kilometer te reizen, maar goed dat ik 7 kilometer naar het station ben gegaan en 7 terug naar huis ;)

Er ligt hier zo’n 15 centimer sneeuw en is gewoon spekglad. De bus schoof alle kanten op, een vrachtwagen slipte maar over de weg, en een lokale sjonnie zat op een leeg parkeerterrein wat rondjes te slippen.

Toch wat kunnen kijken in de tijd dat ik een ijslollie ben geworden.
Wow, ik dacht dat NL zo’n goed georganiseerd land was. Strooien hebben ze ook nog niet van gehoord blijkbaar!
mijn uurtarief is echt wel hoger :-) en in mijn leasert met lease-winterbanden kon ik vandaag op de A50 lekker doorleasen, niks aan het handje. Maar heb wel begrepen dat het beneden de rivieren slipperdag was….
O Wat is naar school gaan toch zalig.
Heb vandaag nog vrij namelijk.

Maar ja, morgen wel weer achteraan sluiten in de file om naar stage te gaan :(
@ Cazz

Hier in het zuiden (midden limburg) was het inderdaad één en al glibberen. Het duurde ook vrij lang voor er hier gestrooit werd!
“Lokale leaserijders vinden sneeuw namelijk eng en gaan dan langzaam rijden.”

En gelijk hebben ze. Ik heb liever dat ze te langzaam gaan en hun remweg halen voor het geval het iets gladder dan gedacht is, dan dat ze gaan lopen jagen en daardoor in geval van nood spontaan besluiten om een bak koffie in MIJN auto te gaan halen.
Nu zal dat laatste meevallen. Ik heb nog vrij en mijn vriendin pakt met gladheid het openbaar vervoer(pekel is slecht voor auto’s).
Eergisteren (of was het gisteren?) was het ook lekker raak, met alle van wintersport terugkerende bruinkoppen. Een file van 75 km lang, daar sta je dan… Veel mensen hebben vrij gehad, lekker feestgevierd, en dan weer (langer) de weg op, dat zorgt voor ongevallen. Even wennen, maar daar is vaak niet genoeg tijd voor…
@Wooody, je hebt gelijk, ik was te snel met rekenen langs de vuist. Maar het blijft gek dat Nederland vast komt te zitten door een minimale hoeveelheid auto’s.
Volgens woordvoerdster Annette Hendricx van TomTom Nederland waren de files van vanmorgen nog veel langer dan gedacht wordt. TomTom schat de lengte op zo’n 1300 kilometer, verspreid over 218 files.

Hiervan zou 1.190,1 kilometer op de snelwegen hebben vast gestaan en was er 114,6 kilometer file op secundaire wegen. Andere verkeersinformatiebronnen registreerden op dit moment slechts 571 kilometer file.

De vertragingen onderweg waren aanzienlijk. Op de A2 moesten automobilisten zelfs rekening houden met een extra reistijd van tweeënhalf uur. Op de A58 betrof de extra reistijd twee uur en twaalf minuten.

TomTom zegt zeer nauwkeurige verkeersinformatie te kunnen brengen aan de hand van meer bronnen die over veel meer wegen rapporteren.
Via http://www.telegraaf.nl/binnenland/2929029/__Monsterfiles_op_Nederlandse_wegen__.html?p=2,1
Ik ben niet naar school geweest door de trein, maar ik heb gehoord dat een leraar 2,5 uur gereden heeft over een stukje van een half uur. Kan dus goed kloppen dat de reistijd echt zoveel langer was.

Maar wie moeten we nu geloven als we drie verschillende meldingen binnen gekregen hebben?
corrado vr6 slc/BMWe30
Oh man, misschien moet ik toch maar eens gaan kijken voor winterbanden…
RWD met zomerbanden is ook niet alles..
Vanochtend scheelde het niet veel of ik ging zijwaarts over een vluchtheuvel met paal!
Maar was wel leuk driften ;)
Ik vond het minder leuk driften :o maar dat was ook met een 2-wieler maar was vrij gevaarlijk op de fietspaden in het oosten hier :?
@corrado vr6 slc/BMWe30.

Daar leer je van rijden. Is alleen maar makkelijk in geval van nood. ;)
Bij ons geen sneeuw, wel heeft het gisteravond een uurtje of 5 achter elkaar geregend en daarna hard gaan vriezen, oftewel vanochtend op de fiets een paar brugklassers (zielig) hard op hun smoel zien gaan.
nou ik zit in Driebergen op school op de IVA, rij elke dag op een neer over de A27, sta elke dag in die klote file’s bij knooppunt everdingen en terug bij Lexmond.. wat denk je, heeft t een keer gesneeuwd en is het wat gladjes, bijna geen hol op de weg:D Laat mij t maar vaker zulk weer zijn hor:D
Volvo_440_turbo
Te voet was ik op 20 minuutjes op mijn werk, met de fiets vond ik het wat gladjes :p

Hier in België ook veel fileleed…

Maja, het is bewezen dat veel mensen die in de file staan hun boodschappen gerust op een ander tijdstip van de dag kunnen doen, ik zwijg dan nog over mijn leerlingen die met de auto gebracht worden waar ik vroeger altijd met fietske moest…
De maatschappij is gewoon soft geworden…
@ Cazz

Er was wel gestrooid, maar er was te veel sneeuw
Hahaha, wonende en werkende in een noordelijk deel van NL ben ik vanochtend lachend de snelheidslimiet overschrijdend naar mijn werk gereden. Sorry jongens :-D
@fout in nederland is het vaak wel beter dan hier bij ons in duitsland vooral voor de fietsers die duitsters strooien nooit op fietspaden :evel:
gogogomagazine.com
Heeft Verdonk hiervoor ook een oplossing? Ik wel voor haar online-participatie-partijtje: Gewoon meer uitkeringstrekkers inzetten om te strooien, het liefst nog met gevaar voor eigen leven op de snelweg :idea:

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).