Jaguar verkoopt 8% meer auto’s in 2008

Auteur: , 27 Reacties

Het zal je niet ontgaan zijn dat 2008 een rampjaar was voor de autoverkopen. En dan heb ik het niet over een enkel merkje, maar over zo'n beetje de hele industrie. En toch lukt het om Jaguar (dankzij de XF) een wereldwijde plus van 8% te noteren over heel 2008. Niet slecht toch?

Jaguar was zelfs zo blij dat ze een persbericht de wereld ingestuurd hebben omdat ze vorig jaar maar liefst 65.000+ auto’s verkocht hebben. Vooral in nieuwe markten ging de verkoop drastisch omhoog: Rusland (+50%), Midden Oosten (+35%) en China (+25%). Alleen beetje jammer dat het succes voor sommige dealers te laat komt.

Een probeem voor Jaguar is wel dat de verkoopstijging volledig komt komt door de nieuwe XF. De verkopen van de XJ, XK en X-Type staan zwaar onder druk en dat kan natuurlijk nooit lang goed gaan. Op 1 been kan je als merk namelijk niet staan. Maar gelukkig lijkt er hulp onderweg. Volgende week zal Jaguar in de Detroit de gefacelifte XK onthullen (foto’s) met de nieuwe 5.0 V8 motor en de 275 pk sterke XK diesel.

Maar dat is niet alles want in Detroit zullen we ook kennis maken met de 500 pk sterke supercharged XF-R en XKR. En dan hebben we het nog geen eens gehad over de nieuwe XJ die dit jaar onthuld zal worden.

Wellicht dat de $1 miljard die Tata nog eens extra in Jaguar (en Land Rover) moet steken op de lange termijn toch nog iets gaat opleveren?

JAGUAR RECORDS ANNUAL SALES BOOST IN 2008

Jaguar finished 2008 with sales of more than 65,000 cars – an increase of 8% over 2007 and one of only a handful of automotive brands to report a year-on-year sales increase.

Commenting on the company’s performance, Mike O’Driscoll, Jaguar’s Managing Director, said: “Despite the challenging economic conditions, Jaguar made great progress last year. We introduced the all-new, award-winning Jaguar XF – voted ‘Car of the Year’ by two major UK magazines, and winner of more than 30 commendations around the world – which has attracted a huge number of new customers to Jaguar.

“The XF underlines the progress we’ve made in developing exciting sporting cars that capture the hearts of driving enthusiasts the world over. Our cars are sold in more than 60 countries around the world and we’re proud of our success as a major exporter – our sales were up by more than 50% in Russia, 35% higher in the Middle East, and 25% better in China.

“We’ve started 2009 with the introduction of advanced new generation petrol and diesel engines that set new benchmarks in terms of power, economy and efficiency, including a new diesel for the XF that offers a marked improvement in CO2 and fuel economy performance. Our cars meet the challenges of the modern world and the needs of today’s consumers – and they’re also true to the Jaguar philosophy of creating beautiful fast cars.

“Together with Land Rover, Jaguar invests more than £400m on research and development. At a corporate level, we’ve committed more than £800m specifically to the research and development of new environmental technologies. Our investment in recent years has helped us bring cars to market that are bucking the downward trend.”

Mike O’Driscoll concluded: “There’s no doubt that 2009 will be challenging for the entire automotive industry, but we believe the new generation of intelligently designed, technically advanced Jaguars represent the very best sporting cars on the road today.”27 reacties

Ben blij dat het beter gaat met Jaguar, altijd al een zwak voor dat merk gehad:P met over het algemeen erg mooie auto’s met status :)
Goed om te horen. Al zie ik de XF bijzonder weinig.
Tsja Rusland +50% en dan de import vanuit o.a US niet meegerekend, want daar komt ook erg veel vandaan. Jaguar was nooit echt populair in Rusland. In de jaren dat ik Rusland ben geweest(elk jaar) kom je zelden een Jaguar tegen. Een paar Amerikaanse import Jaguars kom je wel tegen, maar daar bleef het bij. Men koopt daar veel liever een Merc.
Heheey, go Jaguar, go Jaguar.
En terecht, vind ik. Ze hebben goed geleerd van de fouten om de auto’s te retrostijl te houden en het in een modern jasje gestopt.
Ik vind Jaguar ook een mooi merk.
Nu al een gefacelifte XF?
sebastianchubasco
als ze de nieuw te komen xtype ook op deze platform douwen dan hebben we een weer een leuke family sports saloon met achterwielaandrijvert! kan alfa ook van profiteren…
De wijzigingen aan de XK zijn te subtiel om de verkopen te boosten, de R-types gaan niet heel veel verkopen natuurlijk, de X-type is gewoon geflopt, niets meer aan te doen, en de XJ is verouderd en alleen voor de harde Jaguar-kern. Hier moet snel wat veranderen inderdaad…

@ dekster; Verkeerd gelezen? Facelift voor de XK, niet XF…
ik heb een vraagje aan wie autoblogger of wie autojunk ook beheerdt?

waarom zit er geen fatsoenlijke zoekfunctie op zodat je op naam van spotter kan zoeken ? je hebt wel dat tag gebeuren maar je en je kan op bij en geuploade foto of filmpje wel op de naam drukken van die persoon maar als iemand weinig upt en je die foto’s wil zien dan kan je die never terug vinden? en ik zoen 1 iemand dusja
Uhuh! Go jaguar !

Ik vind de XF een schitterende auto, op de koplampen na. Agoed.. ik ben ook niet moeders mooiste. ^.^’
65.000+ … Is dat niet nogal weinig voor een merk als Jaguar?
Ik dacht dat Porsche rond de 50.000 911’s per jaar produceerde?
@duif, dat is idd weinig. En je moet bedenken dat toen Jaguar nog een 2 modellen strategie had (XJ en XK/XJ-S) dat ze toen maximaal zo’n 50.000 auto’s per jaar bouwden. Dankzij de S-Type (+50.000) en X-Type (+100.000) hoopte Jaguar op 200.000 auto’s uit te komen. Dat waren voorspellingen van rond het jaar 2000. Maar zover heeft het nooit mogen komen. De S-Type en X-Type bleven ver achter bij de verwachtingen en de nieuwe XJ is ook nooit een groot succes geworden. Toch jammer.
@Jan Aqua, wordt aangewerkt ;) Maar wie zoek je? Via de Google zoekfuntie moet je toch al een heel eind kunnen komen?
Tjaa misschien wel meer verkocht, maar de Jaquar dealer Caspers in Groningen is mooi failliet!
En het gaat o zo goed met Jaquar, beetje tegenstrijdig bericht!
@ Jan Aqua:

Zou jij niet beter eerst je grammatica eens wat opfrissen alvorens je iemand gaat zoenen? En het kan me niet schelen dat je maar 12 ofzo bent, een 12-jarige moet het beter kunnen!
Woooooow wow wow, de XK wordt al gefacelift! Die kar is van 2006 als ik me niet vergis! En dan laten ze de achterlichten zoals ze waren… Domdomdom.

Mooi dat Jaguar meer verkocht heeft, maar het is nog altijd geen cijfer om fier op te zijn. Zelfs zo laag dat ik ervan versteld za. Ik vind dat ik nog vrij geregeld S-types en XF’s zie…
AllAutomotive.nl
Zo goed gaat het niet met Jaguar

Jaguar vraagt overheidssteun

Het Britse automobielbedrijf Jaguar vraagt één miljard pond (1,18 miljard euro) overheidssteun. Het bedrijf is amper 9 maanden geleden overgenomen door het Indischte staalbedrijf Tata voor 2,3 miljard dollar. De aanvraag zou behandeld worden door eerste minister Gordon Brown zelf, aldus het Britse dagblad The Sunday Times.

http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_industrie/Jaguar_vraagt_overheidssteun.8108949-434.art
Brokkenpiloot
Ik vond het erg jammer toen Jaguar verkocht werd door Ford, ik heb voor beide merken een zwak en vond ze wel bij elkaar passen. Maar als deze constructie beter is voor het merk, dan is het wellicht toch een goede zet geweest. Nu maar hopen dat het geen tijdelijke opvlieger s.
Toch mooi dat een merk als Jaguar, wat een hele nare tijd achter de rug heeft gehad, toch weer zo iets kan presteren :)
Ik denk dat ik mijn steentje bij draag en een XF V8 koop ;)
Emerald Green Jag
@Rolf-207

Dus omdat een *dealer* in het Hoge Noorden geen afzet heeft (om verschillende redenen) en daarom het hoofd niet boven water kan houden, is de melding dat het *merk* meer verkoopt tegenstrijdig?
Wil je daarmee bewijzen dat de verkoop van één dealer maatvoerend is voor het merk?
Eenzelfde bewering is: de computerwinkel-om-de-hoek is failliet, dus kan het niet zo zijn dat Intel meer winst boekt…
Goed om te horen!

Ik gun het merk en de XF het allerbeste.
Als dan de nieuwe XJ ook aanslaat, gaat het goedkomen
Als Jaguar zijn klassieke, zakelijke lijn behoudt als bij de vorige/huidige modellen, dan voorspel ik een mooie toekomst voor ze.
foutje in het artikel. Er staat Xk met nieuwe 275pk sterke diesel moet dit niet Xf zijn????
”Een probeem voor Jaguar is wel dat de verkoopstijging volledig komt komt door de nieuwe XF. ”
komt komt?
Hopelijk kunnen ze dit een paar jaar aanhouden zodat ze meer spek op de botten hebben.

De nieuwe XF zie je aardig veel in Rusland…

En ik geef ze geen ongelijk dat ze de XJ vervangen… Het wordt haast niet verkocht omdat het zo achterloopt.

En over de X-type, gooi het a.u.b. eruit. Dat is niet Jaguar waardig.
Of ze moeten de X-type ook in een zeer modern jasje gieten. Voor je ’t weet ademt Jaguar een moderner/meer high-tech sfeertje uit dan Lexus!
@fiat1100R, nee de XK krijgt ook een dieselmotor!
@AllAutomotive.nl, waarom vermeld je iets dat ook al in het artikel staat?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).