Boetes omhoog door hogere administratiekosten?!

Auteur: , 43 Reacties

Nou wordt ie mooi. De afgelopen jaren werden ons allerlei 'efficiëntere' Big Brother-systemen door de strot geduwd. Trajectcontroles die informatie volautomatisch doorsturen naar een centrale. Kleinere (mobiele) flitsers met digitale camera's waarbij de kentekens zo uitgelezen kunnen worden. Traditionele flitskasten verdwijnen, waardoor oom agent niet langer met filmrolletjes hoeft te klooien, het CJIB het niet meer zo druk heeft in de doka en we ook bij koud weer gewoon op de bon geslingerd kunnen worden. En wat gebeurt er? Vanaf 1 januari zijn de verkeersboetes met maximaal 7 euro omhoog gegaan, vanwege hogere administratiekosten!

Of zou de echte reden zijn dat er door de economische malaise vorig jaar een miljoen minder boetes werden uitgedeeld? Hoe dan ook, de VVD is nogal boos en eist nu van minister Hirsch Ballin (Justitie) dat ze zware criminelen voortaan ook de kosten van hun eigen veroordeling in rekening brengen. Kamerlid Fred Teeven:

“Dit is natuurlijk de omgekeerde wereld. Een boef mag kosteloos procederen, maar een burger die een keer zeven kilometer te hard rijdt moet wel extra betalen.”

Vinden wij ook Fred! Aan de andere kant, als we je opmerking zo teruglezen, wat is er dan eigenlijk precies veranderd…? (via telegraaf)43 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Robertovicioro
10 miljoen overtredingen in 2007 (ongeveer) dat maakt dus 70 miljoen extra euri totaal… Das wel heel gemakkelijk verdiend
The Stig's Dutch Cousin
Boetes worden hoger, niet duurder
Puure geld klopperij.. zelfde als met sigaretten, die prijzen blijven alleen maar omhoog gaan. Echter ben je verplicht een boete te betalen dus je bent genootzaakt ze te betalen. Dusja, easy money toch?
tis gewoon weer es poep!
Inderdaad Ruben!
‘Duurdere boetes’ is een beetje jammer!!
Je valt zo weer van je VW Pheaton-voetstuk…

:D
Pheaton/Phaeton/Phoetan/Pheoton/Phoaten…

:?
@The Stig’s Dutch Cousin: lech mij dat even uit??? als de bedragen van de boetes hoger worden dan moeten wij meer betalen, dan zijn ze toch ok DUURDER??

vind het wel belachelijk:O alleen om die kut kast bij te kunnenn spekken :O lijtk wel als met die k*t sigarette, hoe minder mensen roken hoe duurder die pakjes worden :O word eens tijd dat wij burgers in actie komen:P

trouwens heb nog 2 boetes open staan van vorig jaar, euhm worden die nou ok automatisch 7 euro duurder?? en na hoeveeltijd zijn die dingen verlopen(dat ze ze niet meer kunnen/mogen opsturen)
Dus we rijden eindelijk “veiliger” (in hun redenatie namelijk flitsen is voor veiligheid, dus minder boetes we zijn veiliger) moet je meer gaan betalen :S

Lekker overheidsdenken weer.
@Dutch Cousin, SAAB: Nu staat er twee keer ‘hoog’ in de titel, nu jullie zin?! ;-)
Kunnen we het CJIB niet om opheldering vragen?
Ach ja, Nederlandse overheid… ze proberen ons elke keer weer te ‘verrassen’. :s

Doen die Belgen een stuk leuker! ;)
Bij elke bon die ik krijg stuur ik een factuur mee voor administratiekosten.
Die zijn bij mij altijd 100% van de hoogte van de boete.
Het is toch al pure winst!!???

Dus laat hun zelf die adm.kosten betalen!!!
sturlinkespur
Dus de bekeuring voor overschrijdingen van 4 km/u wordt bijna 50% hoger.
Dat wordt een flinke inkomstenstijging zeker omdat de meeste bekeuringen vallen in de categorie overschrijdingen tussen de 4 en de 10 km/u.
Het zal wel weer een begrotingstekort zijn waar de regering het gat van moet dichten…
@WithGold

Boetes verlopen ‘dat ze ze niet meer kunnen/mogen opsturen’ ??? Op welke planeet leef jij? Boetes moet je betalen, betaal je niet, worden ze eerst 2x zo hoog, daarna wordt je voor het gerecht gedaagd, daarna wordt je door de politie opgepakt en mag je alsnog betalen of gezellig een paar maanden de cel in.

Tenzij je een zwerver bent zonder geldig adres, kom je er misschien mee weg ;) En maar hopen dat je geen fuik tegenkomt he ;)
Niet minder dan terecht. Fred Teeven’s redenatie is de omgekeerde wereld. Het feit dat criminelen niet hoeven te betalen, betekent niet automatisch dat snelheidsovertreders niet hoeven te betalen. In principe staan deze zaken los van elkaar, maar er mag ook best gekeken worden naar mogelijkheden om criminelen op te laten draaien voor gemaakte kosten.

En dan dat eeuwige gezeik over het spekken van de staatskas. Enig idee waar die zoal voor gebruikt wordt? Ik zal een voorbeeld geven; stel je wordt slachtoffer van een misdrijf en wint een civiele zaak tegen de dader. De schadevergoeding kan echter niet worden opgehoest door de armlastige crimineel. Weet je waar het geld dan vandaan komt, juist ja, de staatskas (en de overheid probeert vervolgens het geld te verkrijgen van de crimineel, wat vaak lastig is aangezien die zonder inkomen vast zit). Toch goed geregeld van de hoge heren in Den Haag, niet?
peer, ga ergens anders de hippie uithangen man
appels met peren vergelijken
@ Peer

Ik vraag mij af in hoeveel gevallen jouw voorbeeld klopt, feit is gewoon dat we teveel betalen voor vanalles en nog wat, en dan gebrainwashed worden door dergelijke lulkoek, dat we er allemaal baat bij hebben, met meer belastingen onze samenleving wordt er alleen maar beter van

Hoeveel % van het hele taksen-inkomstenbudget zou besteed worden aan dergelijke schadevergoedingen?! mss 2%???
Wanneer de politie mij betrapt op het plegen van een strafbaar feit (bijv. snelheidsovertreding) dan hoor je daarvoor een boete opgelegd te krijgen. Het zou natuurlijk van de zotte zijn als je een overtreding begaat, en omdat jouw overtreding geconstateerd is moet je daarvoor administratiekosten gaan betalen?

Het gaat dus als volgt: Meneer de agent meet met zn radarapparatuur dat jij te hard rijdt. Er wordt een foto gemaakt. Een procesverbaal wordt opgesteld, en je krijgt een boete thuis. Maar Meneer de Agent vraagt wel eventjes 7 euro aan kosten als vergoeding voor het feit dat hij een foto heeft gemaakt en een procesverbaal heeft opgesteld!

Echt, waar gaat dit heen… de Wet Mulder zorgde al voor een omgekeerde bewijslast, en nu ook nog eens “administratiekosten” ? Kom op zeg…
Gekkenwerk :o ik heb vanochtend nog een boete op de brommer geïncasseerd, 10 km/h te hard 40(!!) euro dat is toch niet normaal meer!
@Bxl,

Ik hoop toch significant minder dan 2%. Ik gaf het alleen aan dat het spekken van die staatskas ook weleens zeer positief voor individuele burgers kan uitpakken. De overheids is niet altijd de boeman.
ja hoeisut?

40 euries..is nog weinig..240 euro voor in halen voor een zebrapad (waar niemand op liep) is pas veel en nutteloos hoog…daar kom nog bij dat die agent ruim 1km achter me zat en dus nooit gezien kan hebben dat ik er vlak voor tussen ging..

ken je wel in beroep gaan maar daar schiet je ook niks mee op..

ik spaug een beetje van die regels en en vooral die handhavers in dit land.

groetjes
:-? Zeg, ik wil niet zeuren :oops: , want ik vind die boetes in elk geval te hoog- Maarrrr 7 euri verhoging van de administratiekosten is nog steeds niks als je dat afzet tegen de uurkosten van de Dienders die zich met jouw boete bezighouden: Als je persoonlijk door een agent wordt aangehouden, dan zijn ze waak met 2 personen, die dus op dat moment al hun toegewijde tijd aan jou besteden. Zij zijn vaak bijna een half uurtje met jou zoet in het jou aanhouden, de overtreding met jou bespreken, de boete uitschrijven of het proces verbaal opmaken en achteraf later op de dag nog de administratieve rapportage. Soms vragen ze dan ook nog info aan iemand op een kantoor ergens, dus dat is dan ook weer iemand die een paar minuten van zijn beslist niet schaal 3 van de ambtenaren-cao aan jou besteedt. Vervolgens moet -stel ik mij zo voor- de boete of het proces verbaal door een administratief medewerker worden verwerkt, moeten er brieven in envelopes worden gestopt en moet er een pakket post naar de posterijen worden gebracht………………. :shock:

Als ik dat zo eens terug lees, dan mogen we geloof ik blij zijn met die lage boetes hier…..! ;-) En nee nu niet met z’n allen gaan meppen!!! :lol:
Onder andere mijn schuld…………

Ik betaal al dik een jaar mijn bekeuringen welliswaar op tijd, maar ALTIJD 6 cent teveel.

Alle bekeuringen komen compleet ge-automatiseert en doordat (o.a. ik) teveel betaald wordt, klopt hun boekhouding niet meer….

Nu MOET er een mens aan te pas komen om de verschillen eruit te halen…. Daarbij krijg ik mijn 6 teveel betaalde centen netjes terug….

Nu weet ik zeker dat ik mensen aan het werk hou (eigenlijk zou ik beloond moeten worden…..)

http://www.youtube.com/watch?v=xGpWc7mKtXs

En nog een kampioen: http://www.youtube.com/watch?v=WiN4kXa5D04
@ Jandepandaman

Lage boetes? Ik vind ze hier extreem hoog. Voor klein overtredingen zoals die van Jaapschaap voor 10km 40 euro is hoog. Nu is dit wel op een brommer maar voor een auto is het niet anders. Als ik naar ’t gaspedaal kijk rij ik al 10km harder.

Laatst per ongeluk 80 gereden waar je 60 mocht, echt niet gezien hup gelijk 91 euro. Auto helaas niet zien staan en terugweg was ik weer t haasje alleen toen met 100 330 euro dat is 421 euro in een half uur. Nu is 100 ook wel te hard daar en was ik me er ook wel van bewust maar toch zijn het belachelijke bedragen. nu zou dat dan + 2x 7 435 euro worden. Dat maakt dan ook niet zoveel meer uit.. maar op die kleine boetes is veel.

Duitsland bijvoorbeeld is een stuk schappelijker alleen bij baustelle moet je je inhouden. Boetes zijn echt een stuk lager daar.
@ Peter

haha lol! nooit aan gedacht! laat ze maar wat doen voor hun geld.

en wat een boetes heeft ie kampioen zeg haha.. arme hond krijgt nu waarschijnlijk niks meer te vreten…
je kan natuurlijk ook standaard een bezwaarschrift indienen, dat kost sowieso meer dan 7 euro om te behandelen… heb je tenminste toch nog waar voor je geld ;-)

de inhoud van het bezwaarschift: de administratiekosten natuurlijk..

zodra je antwoord krijgt dien je desnoods een bezwaar tegen de reactie in…

als iedereen dit doet, loopt het hele apparaat bij justitie vast… :D
@Jandepandaman

Leuk verhaal, des te meer reden dat oom agent zich een keer bezig moet houden waar die wel wat aan heeft. ipv lompe snelheid boetes uit te schrijven die (vaak) kansloos zijn.
Ik vind trouwens ook dat ze de boetes moeten aanpassen aan leeftijd/inkomen want ik heb laatst ook nog een boete gehad voor ong. 40 te hard, dat was bijna 300 Euro!! en scholieren kunnen zoiets niet zomaar betalen :o
En aan IQ. Hoe kon jij nou weten dat je niet 40 te hard mocht rijden?
@Jaapschaap & ri_ck- In Engelstalige landen zeggen ze in dit soort gevallen:
If you can’t do the time, don’t do the crime… Iedereen in ons landje weet intussen wel hoeveel het boetesysteem hier veel te veel kost. En dat is nou eenmaal zo. Maar dan kun je dus wel zelf besluiten dat risico wel of niet te lopen. En als je dan gepakt wordt, dan moet je vind ik ook verder niet zeycken ook. En geloof me, ik rij zowel motor als auto en ik ben ook niet geheel (eerder geheel niet) onschuldig als het gaat om vooral snelheidsovertredingen. Sommige maanden loopt het echt te pittig op en lijkt het een beetje alsof ik geld verdien rechtstreeks voor de staatsschatkist. Maar dat zie ik dus op dat moment dan gewoon maar als een soort snelheidbelasting die soms achteraf op de mat valt. Jammer, pech, risico gelopen en verloren- verder niet over zeuren of klagen want dat helpt toch niks behalve een klote-negatieve-sfeer over je biertje of je baco’tje- Vind je het te duur worden, ga je gewoon netter rijden en houd je je beter aan de regeltjes want dan hoef je ook niet te dokken. En dat geld kun je dan gewoon weer beter besteden aan meiden, drank of benzine voor je vervoermiddel. :-P
@ Peer

mss kan het wel positief uitpakken, maar wanneer ik zie hoeveel we de staatskas niet spekken, elke dag opnieuw, en dan even mijn raam uitkijk vraag ik mij serieus af naar waar al dat geld gaat!!

niet normaal wat voor een bedragen jaarlijks passeren bij de overgeid en hoe weinig welvaart die met zich meebrengen!!! naar waar gaat dat geld???
@ Peer
See your point, Ik weet ook wel dat ik fout zat, maar de brommerwet is maximaal 45 en dat is erg langzaam op een rechte weg met bijna geen auto’s en daarbij ook nog dat je brommer een stuk sneller kan…

@ Jandepandaman
Ik weet dat ik schuldig ben en ben ook wel bereid er voor te betalen,
maar wat ik bedoelde is dat het bij mij meer dan een maandinkomen is en bij voltijdbaan werkende mensen is het in verhouding een stuk minder…
(En ik kan niet zonder de snelheid) :P
Wat je aan verstand tekort komt in deze maatschappij zul je met geld moeten bijleggen…
Toen er werd gemeld dat er minder bekeuringen waren geschreven, voorspelde ik al dat de bedragen omhoog zouden gaan. De opbrengsten waren immers al uitgegeven.

@Peer
Wanneer je een overtreding begaat, pleeg je een strafbaar feit. Het verschil met de crimineel is dat je als overtreder een schikking krijgt aangeboden (de boete). Dit doet men omdat dit goedkoper is dan iedere keer de rechter er naar te laten kijken (zoals dat eigenlijk hoort in een rechtsstaat. De opleidingseisen voor rechter zijn niet voor niets hoger dan die van een politieagent). Het is belachelijk dat je dan extra administratiekosten moet betalen, aangezien ze zelf goedkoper uit zijn door dit systeem. Dus Teeven maakt wel degelijk een goede vergelijking. Verder is het onzin dat wanneer je van een crimineel een schadevergieding moet krijgen en hij niet betaalt, dat de overheid het dan voorschiet. Ik weet niet waar je het vandaan haalt, maar dit klopt absoluut niet. Ben je soms ambtenaar?
@topless

Lijkt me duidelijk ;)
@Peer: het is niet omdat de overheid geld nodig heeft voor de organisatie van onze welvaartstaat (en er dus belastingen geheven moeten worden), dat er op eender welke manier en volgens eender welke maatstaf geld uit de zakken van bepaalde categorieën mag gehaald worden. Als onze welvaartstaat in de problemen zit, verhoog dan voor iedereen de belastingen. Geld uit boetes moet geïnvesteerd worden in verkeersveiligheid en infrastructuur en in niks anders.
Opnieuw een stompzinnige maatregel van onze links calvinistische betuttelende regering. Ik heb tot nu toe alleen bezwaar gemaakt tegen in mijn ogen onterechte bekeuringen. Die gaan bij mij tot de rechter (bezwaren worden zoiezo standaard afgewezen door de OvJ) en tot nu toe met succes. Ik ben nu zo kwaad dat ik vanaf heden op elke bekeuring bezwaar ga aantekenen met een WOB verzoek van alle gegevens.
In principe is het aanvullen van de belastingpot met bekeuringen verwerpelijk en gedoemd te mislukken. Let op mijn woorden, dit jaar 2 miljoen minder bekeuringen. Dan zal de struikroversmentaliteit van de overheid echt zichtbaar worden, want de begroting klopt niet meer. En een kat in het nauw maakt vreemde sprongen. Opvallend dat er nog steeds politiemensen te vinden zijn die zich voor dit soort machtsmisbruik lenen. Waarschijnlijk de sociaal zwakkeren uit onze samenleving. Zelfs in gesprek met politiemensen (de goeden, ja ze bestaan nog) wordt er over BOA’s geringschattend gesproken.
Tuurlijk gaat het weer omhoog 1 of andere snuggere ambtenaar bedenkt dat weer is gewoon weer te bespottelijk! en wij Nederlanders maar blijven betalen nou genoeg is genoeg! gewoon staken die troep! niet meer over ons heen laten lopen
Opeens worden adminstratiekosten extra berekend, waren er eerder geen administratiekosten?

Ik ben zelf wel in om massaal die 6 cent teveel te gaan betalen…
Het is gewoon voor de zotte.
Word ik geflitst, na correctie 5 km. te hard gereden, een boete van €24,- + €6,- administratiekosten. Dat is maar liefst 25% van de hele boete aan administratiekosten, terwijl er geen administratieve handeling bij komt kijken, alles geautomatiseerd.
T’is gewoon weer een eenvoudige manier om de staatskast te spekken……

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).