Waarom zijn er geen goede autofilms?

Auteur: , 132 Reacties

Ja, ik ben een groot filmliefhebber. Heerlijk onderuit met een biertje, een goeie thriller of actiefilm kijken. Eerder deze week kon je op autoblog de nieuwe trailer bekijken van The Fast and The Furious 4. Nieuw model, originele onderdelen. Wat een slogan, maar dat terzijde. Hoewel vol van tupperware en achterlijke stunts kijk ik toch uit naar deze film, gewoon omdat het 90 minuten vol van actie en auto's zal zijn. Nee, we hoeven geen greintje realisme te verwachten. En ja, de stunts zullen waarschijnlijk nóg absurder zijn dan een muscle car die in een jacht springt, of auto's die 2 centimeter voor een trein langs schieten. Maar dat doet er niet toe, het ziet er geinig uit, het klinkt vaak lekker en dus moet ik het zien.

Ik ben dol op autofilms en de meeste heb ik gezien. Inclusief de films waarin het niet direct om de auto’s gaat, maar waar wel geweldige achtervolgingen in zitten. Toch is het jammer dat de toppers in het genre vaak niet de meest geweldige films zijn qua verhaal. Laat staan dat je een film met diepgang zult treffen. Waarom is er geen fatsoenlijke combinatie te maken tussen spectaculaire auto’s en achtervolgingen enerzijds, en een geweldig verhaal anderzijds? Een uitzondering buiten beschouwing gelaten bestaat dat gewoon niet.

Neem Gone in Sixty Seconds. Geweldige film, wat de auto’s betreft. Maar mijn elektrische tandenborstel klinkt nog interessanter dan het totaal onrealistische verhaal van het broertje van de meesterdief dat zijn afspraken niet nakomt met een geharde crimineel. Daar komt bij dat de ontknoping met de sprong op de brug té hilarisch is. Zeker als je eenmaal de special features hebt bekeken waarin Eleanor als een dik, onhandig zwijn op haar neus gaat, anderhalve meter na de schans. Het origineel is iets beter, maar de achtervolgingen doen al snel aan The Dukes of Hazzard denken. The Italian Job dan? Het origineel is best ok. De remake van 2003 was een marketingtool van BMW volgens mij. De duurste commercial ooit. Ik heb er smakelijk om gelachen, maar niet omdat het zo goed in elkaar zat allemaal. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik hem heb afgekeken. Maar daar was maar één reden voor.

Taxi 2

Een andere film met auto’s in de hoofdrol: Taxi. Kies zelf maar tussen deel 1 t/m 34. Allemaal is het lekker kijkvoer, maar het realisme is nog verder te zoeken dan winstgevendheid bij de grote automerken tijdens een financiële crisis. Een Peugeot 406 met vleugels, kom op zeg. Daar komt ook nog eens bij dat het Franse gebrabbel na een paar minuten vreselijk begint te irriteren. Ik ken zat Franse films die de moeite waard zijn, maar dit is zo hysterisch, je kan beter het geluid uitzetten en een cd luisteren totdat er een achtervolging komt, en dan even wisselen van geluidsbron. Geen succes dus.

Er zijn meer dan genoeg actiefilms waarin gave achtervolgingen zitten, maar daarin zijn de auto’s weer absoluut geen hoofdrolspelers. Neem bijvoorbeeld de films uit de Lethal Weapon serie, of Bad Boys I & II. Ook The Transporter is helemaal niet onaardig, daarin word oa flink doorgereden met een dikke BMW 7. De delen twee en drie uit die serie heb ik nog niet gezien, maar ze hebben volgens mij niet bepaald Oscars in de wacht gesleept. De films die écht rond auto’s worden geschreven zijn vaak nog het allerslechtst. Ik noem: Herbie (the love bug…), The Dukes of Hazzard (geluid uit en naar Jessica Simpson kijken) en het toppertje Driven (Sylvester Stallone die niet Rambo of Rocky speelt, need I say more?). Die films heb ik niet eens uitgekeken, ondanks de auto’s die erin voorkwamen.

Ronin

Nee, een film waarin gave achtervolgingen voorkomen én waar het verhaal redelijk is? Ik ken er eigenlijk maar één en dat is Ronin. En daar zitten veel te weinig achtervolgingen in naar mijn zin, al is die ene wel héél erg gaaf.

Nee, er is heel veel kaf en erg weinig koren. En dat is jammer. Maar wellicht kunnen we de filmmakers wat op weg helpen door ze wat suggesties aan te reiken. Wat zou er volgens jullie in de ultieme autofilm moeten zitten? Welke auto’s? Welke acteur of actrice? En heb je ideeën voor het verhaal? De locatie? Ik zal later mijn ideeën in de reacties mikken, maar ik wil jullie nog niet op ideeën brengen. De meest originele inzendingen zullen waarschijnlijk ontstaan als je het bedenkt voordat je de reacties van anderen leest. Ter inspiratie nog de link naar deze post. Ik ben benieuwd!132 reacties

Je Moet de film Red Line is kijken.. Speelt een heeeeeel mooi vrouwtje (+1) en gaan ze tegen elkaar racen in een o.a Ferrari Enzo, Carrera GT, SLR Mclaren en nog een aantal.. Wel een vette film, al zijn t wel een beetje B-acteurs. Maar dat vrouwtje in combinatie met die auto’s.. HOT!!
auto’s zijn niet gemaakt voor films denk ik zo, ik hou toch meer van een goede actiefilm dan een hurby ofzo, oke the dukes of hazzard was goed maar verder tja..
en waarom geen strijkijzer of vaatwasser film ??

misschien omdat auto,s nogal dood zijn ..

behalve Christine .. zombies frikkin rule ..
Is transporter 3 al uit anders moet ik ff naar de videotheek
Jaaaaa, zat je verhaal te lezen en dacht direct: en Ronin dan????
Maarrrr, gelukkig was je die niet vergeten…

Tja, af en toe kijk je een goede film ‘voor het verhaal’ en af en toe naar actie, schieten, ontploffingen en achtervolgingen.

Niks mis mee toch?
De Wonderslof
Je bent “Cars” vergeten!
@Roberto: die Enzo uit die film is ook gecrasht, dankzij Eddie Griffin…
http://www.autoblog.nl/archive/2007/03/27/en-daar-gaat-weer-een-enzo-incl-video
MadMax…wel 1 en miscchien 2.
3 zuigt.
en Herbie rules btw.
redline was echt afschuwelijk, maar ja, lekker chickie
Le Mans uit 1971 met Steve McQueen. Hoezo ultieme autofilm? De hele film heeft nauwelijks tekst, maar een auto’s. Om uren naar te kijken.
Voor de kleintjes, Cars wat ik zelf ook leuk vind om te kijken.
En natuurlijk Ronin, heerlijk gooi en smijten met die S8..
Hoezo is Herbie slecht? Herbie is gewoon cool!

Herbie kicks KITT’s ass! Vooral omdat ie z’n mond houdt!

Maar goed, waarom zijn er geen goede autofilms? Zijn er tegenwoordig dan überhaupt goede films? Is het je niet opgevallen bij het schrijven van je stukje dat je vaak té vaak de woorden beter c.q slechter dan het origineel hebt gebruikt?

Tegenwoordig is recyclen niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de film- of entertainmentindustrie.

En ik HAAT recyclen.

Als je originaliteit wilt in een film dan moet je een film baseren op een populaire game…..I mean, come on…
TAXI 1 2 3 4 zijn best goede films, onrealistisch dat wel, maar dat is James Bond ook..

Transporter 1 2 3 vind ik dan weer best sterke autofilm
@ autojunkje

Ik heb transporter 3 al in december in Londen in de bioscoop gezien, ik weet niet of hij al in Nederland uit is.
Army of One – met Dolph Lundgren met een mooie (replika-) F40

http://images.blockbuster.com/is/amg/dvd/cov150/drt100/t172/t17293pcvoo.jpg
Elke keer als ik een S8 zie, moet ik aan Ronin denken. Dat zal toch wel de vetste achtervolging zijn in een film.
Ik moet zeggen dat in de Bourne-films ook fijne achtervolging-scenes zitten, redelijk ‘realistisch’.
Zijn jullie Death Match vergeten!!! :D Geweldige film!!
In de Bourne Identity zit een leuke achtervolging met een mini in Parijs. Verder is die film nog aardig goed te bekijken.
the transporter (numero uno) was wel aardig.
nummer 2 hoef je echt niet te kijken…. ik heb de film afgezet toen hij met zn audi over een schans sprong, een roll in de lucht maakte en zo de bom onder zn auto vandaan haalde door langs de haak van een kraan te “schrapen” met de onderkant… belachelijk, het idee alleen al.

Cars is sjiek!!!! verstand op 0 en kijken
Eén van de beste autofilms ,vind ik persoonlijk, is Days of thundermet Tom Cruise en Nicole Kidmann.
De film kreeg vooral kritiek als zijnde een “topgun met auto’s”, maar is verre van slecht.
Het Frans van taxi irritant ik vind het juist lekker plat en juist reden te meer om er naar te kijken.

Maar het zal wel iets te maken hebben dat ik Frans versta :)
The Gumball Rally heb ik destijds van genoten.

Franco: And now my friend, the first-a rule of Italian driving.
[Franco rips off his rear-view mirror and throws it out of the car]
Franco: What’s-a behind me is not important.

http://www.imdb.com/title/tt0074597/
Ik wacht op een film waarin het rijden wordt gedaan door Tiff Needel. Namelijk moddervette drifts! En niet van die laffe handrembochtjes.

Oh en (hoewel een kort filmpje) mijn favoriet is Star met Clive Owen van Guy Ritchie. http://www.youtube.com/watch?v=srrbvNNUKrA
Transporter is toch met jason statham? Hoe kan het dan een goede film zijn?

Ik raad iedereen aan Vantage Piont te kijken. Er zit maar één achtervolging in, maar die is net als de rest van de film erg goed.
De James Bond-films hebben meestal niet-onaardige achtervolgingen met auto’s, zeker als het met een Aston is :)
Vergeten we The Driver ( http://www.imdb.com/title/tt0077474/ ) niet ? Heb hem net binnen op DVD, ga hem dit weekend kijken :)
Ik ben de enige die vind dat james bond films ook wel aardige achtervolgingen zitten? In die laatste film een achtervolging in het zand? Hell yeah!
Vergeten we Driving Miss Daisy ff niet?

http://www.lovefilm.com/lovefilm/images/products/5/34785-large.jpg

Toch wel ff 4 Oscars gewonnen. Waaronder voor beste film!
achtervolgingen uit de dukes waren leuk om te kijken!! ok misschien een beetje overdreven maar toch. Ik denk niet dat er iemand is die the dukes gewoon niet heeft gezien! remake vond ik dan weer niet zo goed
Achtervolging uit The Rock, met die gele F355 en een Hummer is ook best wel gaaf, niet helemaal realistisch, maar toch…vermakelijk.
Cars is eigenlijk een briljante film. Helemaal niet zo voor kinderen als wel wordt gedacht. Er zitten leuke grappen voor volwassenen in en fantastische verwijzingen naar NASCAR.

Dé autofilm bij uitstek is echter ‘Grand Prix’ uit 1966. Zeer goed tijdsdocument van Formule 1 uit die periode met tot dan toe ongeziene camerastandpunten en beeldeffecten. Een waardevolle toevoeging aan mijn collectie.
Vanaf maart weer om de 14 dagen een drie uur durende autofilm op TV. Noemen we F1.
Hmmm Tha A-team, of tellen series niet mee.
Moet je de speciale dubbel DVD eens zoeken van ‘Ronin’, daar krijg je meer uitleg hoe dit alles werd opgenomen.
Het mooiste stukje is met de BMW 540i (of was het een 530?) in de tunnel, daarvoor werd de cammera vooraan op een porsche geplaatst.
De tunnel werd voor één nacht afgelosten en het filmen gebeurde aan snelheden van 100 tot 160 km/h om alles lekker echt te doen overkomen.

Daarnaast is ‘The Fast and Furious’ of ‘Taxi’ klein bier, ik rij verdorie vlugger met m’n M3 op de snelweg.
Initial D?
”Je Moet de film Red Line is kijken.. Speelt een heeeeeel mooi vrouwtje (+1) en gaan ze tegen elkaar racen in een o.a Ferrari Enzo, Carrera GT, SLR Mclaren en nog een aantal.. Wel een vette film, al zijn t wel een beetje B-acteurs. Maar dat vrouwtje in combinatie met die auto’s.. HOT!!”

Gast, dat is nog geeneens een C film. Ten eerste als je een lekker wijf wil zien heb je dat binnen 5 minuten ook wel met google gevonden en wie wil er nou in hemelsnaam naar een totaal onrealistische film kijken waarbij al het beeldmateriaal weer 3x versneld word afgespeeld en de auto’s eigenlijk nog geeneens 50 rijden?
Thelma and Louise!
Zoals eerder al gezegd, The Bourne Identity maar ook The Bourne Supremacy hebben hele leuke achtervolgingen, in The Bourne Ultimatum zitten er ook maar die zijn niet zo lang.
The Bourne Supremacy met de Q7 vs Lada taxi, gemixed met de Russische snelwegmaffia kon ik ook wel waarderen.
Wat dacht je van “C’etait un rendevouz” . 18 Minuten volgas door Parijs.
Smokey and the Bandit
Transporter 2 en 3 worden heerlijk vertegenwoordigd door een Audi a8 w12
Le Mans is ook voor mij de ultieme autofilm. Alles ademt auto en race in die film en dan niet op een Hollywoodmanier, maar zo authentiek mogelijk. Als het aan McQueen had gelegen, was het flinterdunne verhaaltje eromheen achterwege gebleven en zou het alleen maar over de race gaan. Geen succes in de bioscoop, maar een regelrechte klassieker voor de liefhebber. Leuk detail in dit verband: Rob Slotemaker was er ook bij de opnames; hij reed een camera-auto, een Ford GT40 als ik het mij goed herinner. Hij had ook een klein kereltje bij zich die zich in de paddock uitsloof met slipdemonstraties. Kleine Jan won later Le Mans in een Jaguar, in 1988.
kijk naar deze achtervolging van transporter 3, een mercedes E tegen audi A8

http://www.youtube.com/watch?v=HLxuTaS4u6U
Waarom vergeet iedereen Cannonball Run 1 & 2???? Geniale autofilms!

http://www.autoblog.nl/archive/2009/01/02/video-cannonball-run-special
‘Initial D’ is inderdaad een goede autofilm. Daar wordt echt geracet/gedrift met echte auto’s. Leuk verhaaltje erom heen, helemaal goed.

De meest lelijke filmauto ooit is die auto uit ‘The Car’.

Er is nog een film zoals ‘The Car’ waar een auto met een onbekende bestuurder dood en verderf zaait. Alleen dit is een donkere sportauto en heeft een superlange eind scene met een schoolbus.
Beste autofilms: er schieten mij drie te binnen:

Vanishing Point: de beste jaren ’70 road movie
The French Connection: een fantastische achtervolging onder de metrobaan
Rendez Vous: 9 minuten V12-gebrul in een race door Parijs, een klassieker!
@Bender: TRUE! Onlangs hadden we nog een flashback:
http://www.autoblog.nl/archive/2009/01/02/video-cannonball-run-special

Een hedendaagse versie van Cannonball zou fantastisch zijn… Denk aan Gumperts en Koenigseggs (en de verplcihte Lambo’s en Ferrari’s) in combinatie met een aantal topacteurs+actrices van dit moment.
Auto Bahn Racer spijtig alleen in het duits ,Corrados ,M3s,Golf 3s, vsvs
http://www.youtube.com/watch?v=B3AJGLkbTAA
Initial D is inderdaad een goede autofilm. Daar doen echte auto’s in mee, waar echt mee geracet en gedrift wordt. Het verhaal is wel leuk.
Deze veel beter dan die Fast and Furious films.
@ Os: Ja, Rendez Vous!

Geweldig stuk is dat!
Pure kunst…
Er bestaat ook nog een website zoals imdb, maar dan voor auto’s in films.

Internet Movie Cars DataBase
http://www.imcdb.org/
Idioten, bijna alle films die jullie hebben op genoemd zijn bagger. Transporter? kom op, dat is een van de slechtste films die ik ooit heb gezien.

Goed auto films: Bullit, Vanishing Point, The French Connection, The Road Warrior en natuurlijk de geweldige serie van Back To The Future. Dat waren nog eens films.
Volgens mij wordt de beste autofilm vergeten, of hij is niet bekend genoeg: “Grand Prix” uit 1966, geregiseerd door John Frankenheimer. Drie oscars gewonnnen en vier andere nominaties. Frankenheimer was ook verantwoordelijk voor de achtervolgingen in “Ronin”.

Mijn absolute nr1, na LeMans van McQueen.
100% mee eens: Ronin bevat dé beste achtervolging omwille van zijn realisme

En het verhaal is allesbehalve slecht!
Op zich zouden alle andere vernoemde achtervolgingen in films ook cool zijn, moesten ze niet (deels) versneld zijn. Vooral die oude films hebben dat dikwijls. Leuk voor kinderen, maar mij irriteert het mateloos.
Tja ik kan het niet met je eens zijn. Wat ik terug zie komen in dit stukje proza is vooral het gebrek aan realisme, maar let’s face it; 9/10 hollywood producties zijn niet realistisch. Daarnaast, is realisme de benchmark voor een goede film? Ik dacht het niet.

Je zegt, Taxi is niet realistich. Ik ben de laatste die je geen gelijk zal geven. Maar in mijn opinie heb je de film dan niet begrepen. In Taxi draait het om de geniale humor, meest absurde achtervolgen en de vetste stunts. Niet om realisme. Voor realisme kun je beter een docu van David Attenbrough gaan kijken oid.

Gone in sixty seconds net zo, kan mij het schelen dat het verhaal wat vergezocht is. Daar draait het niet om, waar het om gaat is de vette wagens enz. enz.

Resumerend, als je het gebrek aan realisme voor lief neemt met deze films zijn ze best leuk. Vette actie, mooie wagens, humor enz. Al met al kijken ze dus prima weg. En tuurlijk, een film als Transporter zal nooit van het zelfde niveau zijn als bv. The Dark Knight, maar dat hoeft ook niet.

Vergeet realisme en geniet gewoon van deze makkelijk weg kijkende films.
En de film Ferrari Enzo uit 2003

http://www.moviemeter.nl/film/14101

Komen veel auto’s invoer.

Maar het valt niet echt in het genre dat hierboven allemaal al genoemd is.
Zeer spannende film uit 1971 The Duel, over een vrachtwagen welke een auto met Dennis Weaver van de weg probeert te drukken.

http://en.wikipedia.org/wiki/Duel_(film)
corrado vr6 slc/BMWe30
Tja wat zijn goede en slechte auto-films… Ligt aan jezelf wat je goed of slecht vind denk ik.

The Dukes of Hazzard
Starsky & Hutch
Death proof
Fast and Furious
Gone in 60sec
Christine
Transporter
Driven
Vanishing point
Herbie
Mad Max
Knightrider
Taxi
Bullit
Zelfs misschien Transformers
En natuurlijk nog véél meer.
Ik kan ze wel kijken maar of ze allemaal nou écht goed zijn, mwa..
Ik heb laatst een poging gewaagd om Transporter 3 te bekijken. Ik heb nog nooit zo’n slechte auto gerelateerde film gezien. De achtervolgingen waren allemaal versneld afgespeeld en zo ontzettend onrealistisch. Hij is zelfs het downloaden niet waard !!
Grand Prix en LeMans, de enige echte auto-films imo.
@ Dekster, idd Days Of Thunder is ook een redelijk goeie film.

eigeljik zouden ze een keer een nederlandse film moeten maken die zich ook in nederland en op de autobahn afspeelt, maar dan ook met motoren(geeft altijd leuke crashes). met Tygo Gernandt, Egbert Jan Weeber, nog een paar leuke vrouwen en natuurlijk… onze eigen Wouter Karssen :P
En het laatste deel van Death Proof, van Quentin tarantino? Zit ook een meesterlijke car chase in! Echt lekker spectaculair in beeld gebracht!
The italian job
@MrWest

Gezien het gigantische aantal geproduceerde films op jaarbasis is het toch niet teveel gevraagd om eindelijk eens een film te zien met realistische autoachtervolgingen én een sterk scenario?

Ik ben het met je eens als je zegt dat bij Taxi enkel de fun factor telt en niet het realisme, dat is vanzelfsprekend. Maar als je ziet dat Top Gear er bijvoorbeeld wél in slaagt om fantastische dingen te doen met wagens zonder enige trucage, puur op basis van goed camerawerk, dan mag dat toch ook geen probleem zijn voor een miljoenenproductie?

Met realistisch bedoel ik trouwens niet dat er geen aanvaardbare overdrijvingen mogen zijn qua inhoud om de film spannend te houden, maar het gaat er mij vooral om dat de wetten van de fysica niet teveel met de voeten worden getreden. Wat is er spannend aan een versneld beeld? Ik kan straks in mijn 300 meter lange straat aan 20km/u voorbijrijden en het beeld versnellen zodat het lijkt alsof ik 120 rijd, maar daar heb je toch helemaal niks aan als je ziet dat de mensen op het voetpad ook aan 40km/u voorbijstappen? Hetzelfde geldt voor die immense jumps altijd; denk aan de bus in Speed die over een ontbrekend stuk brug springt of Eleanor in Gone in 60s.. in werkelijkheid is een auto al naar de haaien als je te snel over een vluchtheuvel knalt.

Ronin bv. slaagt erin om een heel spannende achtervolging te implementeren zonder alteveel te overdrijven en een zeker realisme te behouden. Dát is de kunst van filmmaken imho.

Ten slotte, wat betreft je opmerking “Is realisme de benchmark voor een goede film? Ik dacht het niet.” Uiteraard niet, Herbie of Taxi staan met opzet bol van de overdrijvingen, daar gaat mijn kritiek ook niet over. Ik hoop gewoon op autofilms met méér inhoud en méér realisme, die ik kan zien zonder me een idioot te voelen.
Een verdere aanbeveling voor de ideale film: realistisch motorgeluid!

Hoe vaak er niet een volledig ander geluid onder wordt gemonteerd waar een auto maar op blijft schakelen naar een denkbeeldige 9e versnelling. Heel irritant.
Autofilms zijn voor de echte liefhebber gewoon horrible. Trucage, andere geluiden erop gezet, versneld. Precies of we zien niet dat een auto eigenaardig danst in een versnelde weergave. En als je het aantal versnellingen telt in the fast and the furious, dan kom je aan 27 per wagen. Vooruit! Zelfs de schakelbewegingen en het voetenwerk lijkt nergens op.

Nee, geen autofilms voor mij. Doe dan maar onboard racebeelden, die zijn tenminste echt.
Waarom kom ik Bullit (1969) van Steve McQueen niet tegen?

Mustang vs Charger

http://www.imdb.com/title/tt0062765/
wat dachten jullie van de films van Mr. Clarkson, die zijn behoorlijk realistisch en het zijn nog mooie beelden en geluiden ook. en er zit ook altijd wel wat spaning en humor in. (of tellen dvd’s niet mee?)


een dvd over de racecarrière van Schumi! maar dan met een REALISTISCH verhaal eromheen.
Van alle huidige 73 reacties slaat alleen Pieter de spijker op z’n kop:

“Le Mans is ook voor mij de ultieme autofilm. Alles ademt auto en race in die film en dan niet op een Hollywoodmanier, maar zo authentiek mogelijk. Als het aan McQueen had gelegen, was het flinterdunne verhaaltje eromheen achterwege gebleven en zou het alleen maar over de race gaan. Geen succes in de bioscoop, maar een regelrechte klassieker voor de liefhebber.”

Amen!

Verder is de speelfilm Initial D van belachelijk laag niveau vergeleken bij de Japanse animatieserie waarop deze gebaseerd is (die weer afgeleid is van de manga comics). Maar als Japanse auto’s te ding zijn (en Casper, ik meen dat je ooit bijna een 200SX gekocht had?), dan is de animatieserie absoluut een poging waard.

Je moet bij het eerste seizoen (First Stage) alleen wel even door de gedateerde beeldkwaliteit heen kijken, en een beetje tegen hyperactieve eurobeat-muziek kunnen (die overigens wel perfect bij de vele touge battles passen).
Grand Prix en Le Mans zijn inderdaad de beste. Simpelweg omdat ze qua filmtechniek nu nog steeds absolute top zijn en het verhaal niet overdreven is. Maar vooral omdat ze net op het juiste moment opgenomen zijn. Grand Prix in 1966, het laatste jaar voor de introductie van reclame. Toen de wagens nog in de strijdkleuren van hun land reden, enkel de eerste echt geld verdiende en toen men nog vrienden naast het circuit was (gezellig samen drinken en wat barbecuen) en aardsrivalen op de baan. En Le Mans in 1970, het duel tussen Ferrari met de 512 (dat de blamage die 4 jaar lang werd opgelopen tegen Ford wou rechtzetten) en Porsche met de 917 (dat na zovele klasseoverwinningen en nipt verlies in ’69 eindelijk eens een prototype voor de hoogste raceklasse klaarmaakte) dat waarschijnlijk het mooiste is dat de autosport heeft voortgebracht. In beide gevallen zijn de verhalen gebaseerd op echte personages en gebeurtenissen. In Grand Prix de vrees voor het circuit van Spa. En bij Le Mans de weduwe (in 1969 stief John Wolfe inderdaad bij het begin van de race in een vroege 917) en het slot dat zijn inspiratie haalt bij het einde van de race in 1969 toen de beslissing in de laatste ronde (rechte lijn van Mulsanne) viel en Ickx met amper 50 meter voorsprong toch de 24 Uren pakte.

Bij het maken van beide films boden de toenmalige topcoureurs trouwens hun assistentie. Steve McQueen was naast acteur ook een groot coureur (2de tijdens de 12 uur van Sebring) en David Piper verloor zijn been in een crash met een 917 tijdens het filmen van Le Mans…
Starsky & Hutch waren geweldig!

En trouwens The Italian Job (2003) vindt ik helemaal niet zo slecht. Actie is prima en niet te dom.
dat stukje in ronin met die achtervolging met die mercedes door die smalle straatjes, heerlijk!
@autoblogger.

Helaas doet het filmpje het niet meer in je doorgegeven linkje.
The deathrace 2000, The car, Highwaymen, de remake van Death race.

Allemaal Leuke films om een keer te bekijken, welke film ik echter afraad is de film Speed Demon, wellicht nooit van gehoord en dat is maar goed ook…wat een bagger is dat zeg…

Ennuh, transformers heeft toch ook een hoop leuke wagentjes erin zitten, niet zozeer super achtervolgingen, maar toch leuk om te zien…

Een goeie auto film zo wellicht wat kunnen wezen in een realistische toekomst, waar auto’s gebruikt worden en nodig zijn om diverse zaken op orde te krijgen….afwisselend met wat lekkere achtervolgingen en wat on-foot binnendeurs actie klinkt dat best lekker :)
Vive la FRANCE!
De Taxi-reeks is sowieso fantastisch, hoewel het daar niet specifiek om de auto’s gaat, maar meer het verhaal daaromheen. Het is natuurlijk prachtig dat ze in Taxi 1 een Peugeot prijzen boven die Duitsers (die trouwens flink worden uitgelachen).

Verder zijn de achtervolgingen bij James Bond altijd wel in orde, vooral die van Quantum of Solace was erg goed.
Vive la FRANCE!
Misschien kunnen de drie van Top Gear een autofilm maken, dat zou pas écht fantastisch zijn!
@Fortuna

Onboard racebeelden? Misschien moet je dan even kijken naar het filmpje op mijn website ;)

http://www.endlezz.com

’t is wel slecht camerawerk en niet echt spannend, ’t zijn geen racebeelden maar ze zijn wel echt (met uitzondering van de politiecombi die ik er achteraan heb tussengemixt) ;)
Linkje van mij is fout overgenomen moet zijn:
‘http://en.wikipedia.org/wiki/Duel_(1971_film)’
Dus inclusief haakjes
Ik ken ook nog wat filmtoppertjes met èn een knap script èn legendarische auto(achtervolgings)scenes:

– The French Connection (1973) met Gene Hackman – briljante chase door S.F.
– The Bourne Supremacy (deel 2 uit de Jason Bourne trilogy) – Moskou op stelten.
meest ongeloofwaardig, maar geweldige pulp:
– Death Race 2000 (met Sly Stallone en David Caradine)

Taxi deel 1 blijft overigens toch ook wel één van mijn favorieten, vooral de slotachtervolging (twee Mecredessen vs. een Peugeot 405) is en blijft geweldig weergegeven. Daarnaast is de film kwa verhaal misschien niet bijster interessant, maar dat doet hier helemaal niet eens ter zake; de producer Luc Besson koesterde al jaren voordien de diepe wens ooit eens een film te mogen maken waarbij het zwaartepunt kwam te liggen op het racen op en rond de périferie van zijn thuisstad Marseille. En daar is-tie m.i. uitstekend in geslaagd.
Hier de juiste link naar rendez-vous.
http://www.youtube.com/watch?v=Cu50fZMXmO0

Aardig gek. :shock:
De Film met verhaal en vette actie is DEATH RACE, net uit de bioscoop. Er zitten super vette autoscenes in met een mooi verhaal. Dan de oude serie Knight Rider, die is vernieuwd. Nu met een Ford Mustang…, supervet. Dit is een film en een serie die zeker niet gemist mag worden. Knight Rider 2008, is persoonlijk mijn favorieten serie op moment.
Michel Vaillant anyone?
Beetje kinderachtig, maar geen film waar het zo om de auto’s draait als bij deze film. En alle soorten races zijn erin vertegenwoordigd.
En natuurlijk RPM met Famke Janssen. Lekker wijf, leuke auto’s en veel gejat en met veel klassiekers erin.
Blijft leuk en actueel.
Gevaar op de weg dan? geen film wel allemaal echt.
”Wat dacht je van “C’etait un rendevouz” . 18 Minuten volgas door Parijs.”

Dat is een fake. Hebben ze met een mercedes geflimt en Ferrari geluidje op de achtergrond (als je luistert hoor je ook dat het geluid voor geen meter klopt met wat er gebeurd) en versnelt afgespeeld.
Manta – Der Film
http://www.imdb.com/title/tt0102396/

Zo fout dat het weer vermakelijk is!
en kent iemand deze? Jeugdsentiment ten top, een van de eerste films die ik ooit in een cinema zag!

GO TRABI GO!
http://www.imdb.com/title/tt0101960/

:)
@ Casper ooit “Gone in 60 seconds” gezien ? Dat is anders wel een hele hele hele hele goede autofilm.
Manta manta!
Oja en natuurlijk: Herbie !!!!!!!!
Een poging tot een persoonlijke top10:

1. Le Mans (1971) http://www.imdb.com/title/tt0067334/
In één woord: fan-tas-tisch
2. Grand Prix (1966) http://www.imdb.com/title/tt0060472/
Garner was de enige competitieve coureur onder de acteurs. Brian Bedford had niet voor niks een dikke brandwerende bivakmuts: dat was Jacky Stewart
3. Ronin (1998) http://www.imdb.com/title/tt0122690/
Het gaat niet om de kwantiteit hier, maar om de kwaliteit
4. Gone in sixty seconds (1974) http://www.imdb.com/title/tt0071571/
Nog minder verhaal dan de remake, maar toch twintig keer zo goed als die suffe remake
5. The Driver (1978) http://www.imdb.com/title/tt0077474/
De scene waarin Ryan O’Neill een Mercedes in een parkeergarage sloopt is niet alleen mijn favoriet; Reflections gebruikte die ook als inspiratie voor hun videogame uit 1999
6. Vanishing Point (1971) http://www.imdb.com/title/tt0067927/
Beste serieuze roadmovie. Voor het slot werd trouwens geen Dodge, maar een Camaro gebruikt
7. Smokey and the Bandit (1977) http://www.imdb.com/title/tt0076729/
Beste komische roadmovie. Jerry Reed als Snowman en de Trans-Am van Bandit hielpen me een beetje over mijn afkeer van Reynolds heen
8. Cannonball Run (1981) http://www.imdb.com/title/tt0082136/
Fantastische opener met die Countach LP5000
9. French Connection http://www.imdb.com/title/tt0067116/trivia
Die achtervolging door New York is complete waanzin. Regisseur Friedkin lag achterin in een matras gewikkeld en schreeuwde aanwijzingen naar de chauffeur. De crash was trouwens niet gepland. Het slachtoffer werd door de crew schadeloos gesteld. Chauffeur Bill Hickman bestuurde ook de Charger in de nummer 10 op mijn lijst
10. Bullitt http://www.imdb.com/title/tt0062765/
Geen woorden nodig lijkt me: http://www.youtube.com/watch?v=lcW-T-thdoE
En RatRace !!!!!
En ok als laatste: The cannonball run
Koop gewoon onderstaand pakketje (tot maandag in de aanbieding) en je kan er weer een paar uur tegen!
http://www.spiritlevelfilm.com/shop/product.php?productid=16157&cat=251
Iemand vergeet de laatste 2 James Bond films met de aston Martin DBS! Wat zag dat er vet uit;) wel jammer dat de auto het er af legt…
Dat is in The Dark Knight helemaal verschrikkelijk, een mooie LP-640 binnen 10 seconden naar de klote:(
Het bewijs dat de slechtste films de beste achtervolgingen hebben: Bad Boys II
http://nl.youtube.com/watch?v=cPmLmRbxNVA
Topfilm met dito achtervolging door de Parijse metro: Diva (Frankrijk 1982, Jean Jacques Benet)
http://nl.youtube.com/watch?v=4oQQBtXr6YQ
bullitt
vanishing point
fanst and furiuos 1,2,3(4)
le mans
allemaal waar steve mq queen inkomt
Ik heb twee van mijn favoriete autofilms eigenlijk nog helemaal niet voorbij zien komen: Two-lane Blacktop en American Graffiti. Niet geheel ontoevallig beiden met dezelfde fantastische ’55 Chevy erin. :)
Le Mans met Steve McQueen is de ultieme autofilm
En ‘The car’? Een auto als medogenloze serie moordenaar.. Ongelooflijk ver gezocht maar het gaat wel over een auto.
http://www.imdb.com/find?s=all&q=the+car
Ik wil even iets reageren op Taxi.
Hier liggen alle delen van de Franse Taxi. En daar zitten ook special features bij. Dan zie je duidelijk dat Luc Beson (regiseur) geen computers gebruikt, maar bijna alle stunts echt zijn! Het Franse gebrabbel is juist fantastisch! Het zwetst lekker weg :)

En dan, The Matrix. In deel 2 heb je geloof ik een waanzinigge achtervolging met een Caddilac CTS-V, en een Caddilac Escalade EXT. Waanzinnig vet gemaakt, en duurt ook erg lang.

Dan verder vind ik Bullit, ‘Gone in Sixty Seconds’ (de oude versie), Cétait un Rendezvous, en ook de filmpjes van Getaway in Stockholm toch erg vet!
En om de redactie te vreden te stellen, een van de leukste en vermakelijkste films is natuurlijk onze Vlamfilm!

Need I say more?
binnenkort komt 32 hours 7 minutes uit, hier verwacht ik veel van. Combinatie van oude roadrallye beelden met de recordpoging van Alex Roy. Zie http://www.32hours7minutes.com.
Iedereen die van dit soort films houdt zal hier ook van smullen: Duel , de eerste film van Steven Spielberg! ( http://www.imdb.com/title/tt0067023/ )

Geweldige actie en suspense :)
zondagsrijder
Ronin natuurlijk!
Voor mij vanwege het rauwe geluid van die motoren en de sobere uitstraling.

En, mijn stokpaardje, nostalgie: Ik vraag me serieus af of de Ronin dezelfde charme had gehad als de achtervolging (en het straatbeeld) gemaakt waren met hedendaagse auto’s. (Toen ik de film, alweer wat jaren terug, voor het eerst zag ergerde ik me overigens niet aan de auto’s).
Ronin is zeker een van de betere, maar het is geen echte autofilm.

Ik vind dat Miami Vice (de Michael Mann versie) ook wel een vermelding verdient. De film zelf vind ik niet heel erg briljant, hij is net wat te traag / langgerekt. Maar hoe de Ferrari F430 en een BMW 6 serie en wat andere auto’s in beeld (en geluid) worden gebracht, dat is toch bijzonder.
@ Casper ok, ga er maar effe voor zitten, van een oude man en uit de oude doos, dit is allemaal op you tube te vinden en allemaal echt !
The French connection – Buick
The seven ups – Buick – veruit de beste, zeker het einde is de moeite waard!
@ Alex – zeker naar deze twee kijken !
La polizia incriminala legge assolve 7:48 DS ambulance tegen een Alfa Giulia
l’emmerdeur – Renault R12 Gordini
The mechanic – Peugeot 404 Fiat 130
Tony Arzenta – car chase – Citroen DS en Fiat 130
Le Coup (JP Belmondo ) – Fiat 124 Special T – Opel Rekord 6 cilinder
Le Marginal (JP Belmondo) Ford Mustang – Plymouth
Le Professionel – Fiat 131 Mirafiori – Peugeot 504
Poliziotto Sprint – Citroen Ds – Alfa Giulia’s
Italia a mano armate – Fiat 124 Sport BMW 2000 en de Carabinieri in…hun Alfaatjes !
Het zjn allemaal ouwetjes met veel Italiaans- Franse produkties, maar afgeschreven auto’s die als stuntvoertuigen werden gebruikt, je kunt je dan ook voorstellen dat menig stuntrijder, met meer dan lichte hoofdpijn uit zo’n wrak gekropen moet zijn !
Trouwens, de meeste stunts in Europese films met auto’s werden uitgevoerd door het Franse stuntteam van Remi Julienne, in de achtervolging in ‘La polizia incrimina, la legge assolve’ zie je de vrachtwagen, een Unic autotransporter die de stuntwagens vervoerde naar hun laatse moment van glorie.
Deze filml, la Polizia incrimina is een film die in een adem genoemd mag en kan worden met de Amerikaanse French Connection, ik ben al jaren op zoek naar een goed ondertiteld exemplaar voorde DVD speler.
@ de sjonnies:

Le Coup (JP Belmondo ) – Fiat 124 Special T – Opel Rekord 6 cilinder
Le Marginal (JP Belmondo) Ford Mustang – Plymouth
Le Professionel – Fiat 131 Mirafiori – Peugeot 504

Deze drie kende ik ook. Hoe ik Le Marginal vergeten?
Hier de link naar Le Marginal op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=cz0ZY0xvGdw

Wat een monster, die Mustang
Vergeet “Manta, Manta!” niet. ;-)

Ook was er een Franse film waar ze een uitschuifbare campertje van Parijs naar Amsterdam RAI reden. Weet de titel niet meer.

Trouwens Louis de Funes had ook wel gave scenes met auto’s.

En verder is Michel Vaillant nog niet gememoreerd (de poging waardeer ik hoger dan het resultaat)

Van Ronin vind ik de scene met Peugeot 406 v6 en de BMW M5 en het stuk met die Merc W116 6.9 erin uber.
Wel in de ultieme auto film mogen hippietuig en hybrides niet ontbreken. Want met wat moet er anders de spot worden gedreven.
@ Endlezz

Nope, dat is het niet. Straight line performance kan bijna iedereen, verantwoordelijke chauffeurs houden twee handen om het stuur (niet eentje ergens op het stuur laten rusten), ik hoor één of ander feestmuziekje ipv autogeluiden… Ik word er niet warm van…
@PloegR, jawel, Michel Vaillant is al genoemd (zie mn eerdere post)

en RPM anyone?
hmm…
The Transporter vond ik wel een goede film.
Deel 2 was ook goed , maar daar ging het meer om dat lelijk wijf dan om die audi.
Deel 3 heb ik wel , maar nog niet gezien.

Wat vinden jullie van de nieuwe Knight Rider ?
Dan heb ik het niet over de film , maar over de serie.
Ik had een aflevering gezien en die echt stoer.
Is dat niet iets voor je Casper ?
gogogomagazine.com
1 tip kijk eens naar dit youtube filmpje van een Griekse film: http://nl.youtube.com/watch?v=C5mOiCen4uA Vraag me niet waar de film overgaat maar de achtervolging met een BMW 2002 is briljant, en neem dan ook nog de bestuurder met een wel erg ‘coole’ snor. Gewoon prachtig dit en dan vooral het geluid van die BMW!
@ gogogomagazine – idd een leuke en die mannen, dat waren de tijden !besnord en be-bakkebaard ! No business for Gilette scheercreme !
er is een Franse korte film die een wilde tocht door Parijs in het ochtendgloren laat zien. Het zou een Ferrari moeten voorstellen, maar de auto die gebruikt werd is een Mercedes.

Le Mans misschien?

Ik ben ff de naam kwijt van die film in San Fransisco, met Steve McQueen (grapje)
Met Transporter 3 niet gezien te hebben mis je niets. het verhaal is nog absurder dan vooraf, en overduidelijk een grote audi-commercial. voor een avondje met vrienden dan weer uitermate geschikt ;)
Ik ben al jaren op zoek naar de titel van een volgens mij Frans/Duitse(?) film die ooit op de duitse tv is vertoond.
In het begin word er gereden in een zilverkleurige sportwagen die de achteruitkijkspiegel op het dak heeft. Verder in de film word een showroom met porches leeggeroofd. Lekker vaag maar heeft iemand een idee welke film ik bedoel?
En ik zoek de titel van de film waar er op een gegeven moment met dragsters door de stad word geracet.
Zat zo eens door die imcdb te bladeren en…… gevonden.
Auto en film.

http://www.imcdb.org/vehicle_14558-Mercedes-Benz-CW311-1979.html

Nu die andere nog
En ’The Persuaders’ dan? Heerlijke onderlinge inhaal-pesterijtjes door Roger Moore in een Aston Martin V8 en Tony Curtis in een Ferrari Dino… Met de goede Aston en Ferrari geluiden dus…

En good old ’Magnum p.i.”? Met een leuke bijrol voor de altijd interessante Ferrari 308 GTS, die steevast door Thomas Magnum misbruikt werd voor wild detective-werk, dit tot groot ongenoegen van Higgins (Oh my god Magnum, NOT the Ferrari)…

Ennne… de eerste serie van Miami Vice? Met Ferrari Daytona Spider en Ford Thunderbird?

En ik heb ooit eens een duitse film uit de jaren 80 gezien met een man die werkte op een reclamebureau en in een Porsche 911 reed (met special paint) en in het geheim lid was van een autodievenbende. Iemand enig idee hoe die film heette?

Overigens ben ik ook een fan van Le Mans met Steve McQueen…
Knight Rider, geen film maar serie. Altijd leuk als auto’s WEL tot leven komen. Knaller van een film…Christine.

Tja….een goede nieuwe autofilm. Er zijn nu natuurlijk hele interessante Amerikaanse auto’s op de markt, die men voor een goede autofilm kan gebruiken. De nieuwe Dodge Challenger, Chevy Camaro, Ford Mustang. Of een Japanse auto, namelijk de nieuwe Nissan GTR gebruikt worden.

Hopelijk komen in de toekomstige James Bond films weer wat meer achtervolgingen, zoals bijvoorbeeld in A View To A Kill. Waarin een Renault 11 helemaal aan gort gereden wordt.

De oude Louis de Funes films zijn er ook auto’s in overvloed.
Brull , jij bedoelt denk ik dezelfde film als ik.

Car-Napping – Bestellt, geklaut, geliefert, Movie, 1980

http://www.imcdb.org/vehicle_14559-Porsche-911-Turbo-930.html
Yesss, Bas dit is de film die ik bedoel…

Car-Napping – Bestellt, geklaut, geliefert, Movie, 1980

Weet iemand of die film nog te koop is?
Leuk om nog eens terug te zien, ik heb inmiddels een hoop van de auto’s uit die film zelf gehad…
Overigens denk ik dat de nieuwe Fiat 500 ook wel voor een filmrolletje in aanmerking komt, of de Bugatti Veyron, hoewel je voor het bedrag van die ’rijdende acteur’ zelfs Jack Nicholson naakt op zijn handen kan laten lopen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).