Fiat bevestigt plan 35% belang in Chrysler

Auteur: , 27 Reacties

Fiat S.p.A., Chrysler LLC en investeringsmaatschappij Cerberus hebben bevestigd dat Fiat voornemens is om een 35% belang te nemen in Chrysler. Dat hebben de bedrijven zojuist in een gezamenlijke verklaring laten weten.

Voor Chrysler is dit van levensbelang om kleinere auto’s te kunnen gaan leveren voor de Amerikaanse markt. Fiat zou daarvoor platformen, powertrains en andere componenten gaan leveren. Hiermee kan Chrysler eindelijk tegenwicht gaan bieden aan GM en Ford die via Europese divisies de beschikking hebben over kleinere auto’s zoals de Ford Fiesta en Chevrolet Cruze.

Bovendien krijgt Chrysler via het Zuid-Amerikaanse dealernetwerk toegang tot de markt daar. Omgekeerd zou met name Alfa Romeo kunnen profiteren van het Noord-Amerikaanse dealernetwerk van Chrysler. De afzet van onderdelen aan Chrysler levert uiteraard ook een leuke omzet op. Bovendien is Fiat topman Sergio Marchionne van mening dat alleen autofabrikanten kunnen overleven die minimaal 6 miljoen auto’s op jaarbasis verkopen. Fiat doet er 2,5 miljoen, dus de “extra” jaarproductie van 2 miljoen Chryslers is meer dan welkom.

Toch hopen we dat Fiat zijn hand niet overspeelt, want Chrysler heeft het erg zwaar. En als de Amerikaanse autofabrikant niet overleeft, dan staat Fiat met lege handen.

JOINT PRESS RELEASE
FIAT GROUP, CHRYSLER LLC and CERBERUS CAPITAL MANAGEMENT L.P. ANNOUNCE

PLANS FOR A GLOBAL STRATEGIC ALLIANCE

Fiat S.p.A., Chrysler LLC (Chrysler) and Cerberus Capital Management L.P., the private investment majority owner of Chrysler LLC, announced today they have signed a non-binding term sheet to establish a global strategic alliance.

The alliance, to be a key element of Chrysler’s viability plan, would provide Chrysler with access to competitive, fuel-efficient vehicle platforms, powertrain, and components to be produced at Chrysler manufacturing sites. Fiat would also provide distribution capabilities in key growth markets, as well as substantial cost savings opportunities. In addition, Fiat would provide management services supporting Chrysler’s submission of a viability plan to the U.S. Treasury as required. Fiat has been very successful in executing its own restructuring over the past several years. The alliance would also allow Fiat Group and Chrysler to take advantage of each other’s distribution networks and to optimize fully their respective manufacturing footprint and global supplier base.

The proposed alliance would be consistent with the terms and conditions of the U.S. Treasury financing to Chrysler. Per the U.S. Treasury loan agreement, each constituent will be asked to contribute to Chrysler’s restructuring effort including: lenders, employees, the UAW, dealers, suppliers and Chrysler Financial. Such steps would greatly contribute to Chrysler’s long term viability plan. Completion of the alliance is subject to due diligence and regulatory approvals, including the U.S. Treasury.

As a consideration for Fiat Group’s contribution to the alliance of strategic assets, to include: product and platform sharing, including city and compact segment vehicles, to expand Chrysler’s current product portfolio; technology sharing, including fuel efficient and environmentally friendly powertrain technologies; and access to additional markets, including distribution for Chrysler vehicles in markets outside of North America, Fiat would receive an initial 35 percent equity interest in Chrysler. The alliance does not contemplate that Fiat would make a cash investment in Chrysler or commit to funding Chrysler in the future.

“This initiative represents a key milestone in the rapidly changing landscape of the automotive sector and confirms Fiat and Chrysler commitment and determination to continue to play a significant role in this global process. The agreement will offer both companies opportunities to gain access to most relevant automotive markets with innovative and environmentally friendly product offering, a field in which Fiat is a recognized world leader while benefitting from additional cost synergies. The deal follows a number of targeted alliances and partnerships signed by the Fiat Group with leading carmakers and automotive suppliers over the last five years aimed at supporting the growth and volume aspirations of the partners involved,” the CEO of Fiat Group, Sergio Marchionne said.

“A Chrysler/Fiat partnership is a great fit as it creates the potential for a powerful, new global competitor, offering Chrysler a number of strategic benefits, including access to products that compliment our current portfolio; a distribution network outside North America; and cost savings in design, engineering, manufacturing, purchasing and sales and marketing,” said Bob Nardelli, Chairman and CEO of Chrysler LLC. “This transaction will enable Chrysler to offer a broader competitive line-up of vehicles for our dealers and customers that meet emissions and fuel efficiency standards, while adhering to conditions of the Government Loan. The partnership would also provide a return on investment for the American taxpayer by securing the long-term viability of Chrysler brands in
the marketplace, sustaining future product and technology development for our country and building renewed consumer confidence, while preserving American jobs.”

“This is great news for the UAW Chrysler team and we look forward to supporting and working with them to ensure Chrysler’s long term viability,” said Ron Gettelfinger, President United Auto Workers (UAW). “We’re on board with this important strategic initiative as it will help preserve the long-term viability of our great company, its brands and of course UAW-Chrysler jobs,” said General Holiefield, Vice President, United Auto Workers (UAW).

Torino – Auburn Hills, MI, January 20, 200927 reacties

Oppassen geblazen voor Fiat lijkt me. Aan de andere kant als Chrysler potten weet te breken dan heeft Fiat voor relatief weinig geld een groot aandeel in Chrysler weten te bemachtigen. Aangezien Cerberus Chrysler na 6 tot 9 jaar alweer van de hand wil doen is dit misschien het perfecte moment om een belang te nemen. Maar als ik kijk naar de modellen van Chrysler in verhouding met die van GM en Ford zou ik juist Chrysler het zwakste noemen.
De blinde die de dove helpt? ;)
Fiat would receive an initial 35 percent equity interest in Chrysler. The alliance does not contemplate that Fiat would make a cash investment in Chrysler or commit to funding Chrysler in the future.

Fiat hoeft dus geen geld te betalen aan Chrysler/Cerberus voor het aandeel van 35%. En wat misschien nog wel belangrijker is, ze hoeven geen geld in de bodemloze put te storten!

De aandeelhouders van Fiat zijn in elk geval zeer blij met de deal! De normale aandelen Fiat staan momenteel op +3,63%!
http://www.fiatgroup.com/en-us/Pages/default.aspx
Fiat is weer lekker bezig.

Als je het voor elkaar krijgt dat GM 1 miljard afhandig gemaakt om Fiat niet te kopen dan ben je gehaaid en dat is Sergio zeker.

Volgens mij is dit gewoon geniaal. Vergeet niet dat Fiat niets betaald aan Chryslar voor meer dan een derde van het bedrijf en dat ze geen verplichtingen hebben om er later geld in te stoppen. Tegenlijkertijd gaar MaximumBob geld halen in Washington en Fiat lekker profiteren van de US tax payer. Brilliant!!!!

Niet alleen dat, let maar op dat ze alfa’s in US fabrieken gaan bouwen!!!! Die gaan er zeker verkopen.

Dan hebben we nog Daimler die een belang heeft in Chrysler van X procent en dus nu fiat voor een boel. cerberus heeft nog maar weinig en alleen toegelegt!
sorry voor de schrijftaal, maar ik was zo opgewonden tijdens het typen
Mooie deal!

Alle fabrikanten zullen elkaar moeten helpen. Toegang tot Zuid-Amerika heeft Fiat al aangezien de Grande Punto daar goed verkoopt icm bio ethanol motoren. Las toen dat het mogelijk was om met een Grande Punto heel Zuid Amerika door te rijden wat nogal eens problemen op kan leveren aangezien ze in ieder land een andere biobrandstof gebruiken.

En deze samenwerking levert voor de fabrieken van Fiat weer behoorlijk wat werk op, samen met de terugkeer van Alfa in de VS.
@3-Serie, Daimler heeft 19,9%, Fiat zou nu 35% krijgen en Cerberus is met 45,1% nog steeds de grootste aandeelhouder. Mercedes heeft inmiddels laten weten dat ze ook wel blij zijn met de deal omdat Chrysler op deze manier in iets rustiger vaarwater terecht is gekomen.

De synergievoordelen van deze deal wordt door analisten geschat op $3-$4 miljard. Niet slecht lijkt mij zo!
Goed bezig fiat, alleen maar voordelen voor fiat lijkt me. Ze moeten geen geld geven aan Chrysler. Ze krijgen aandelen voor techniek die ze al ontwikkeld hebben, die ze zelf gebruiken en anders niets meer mee zijn. Ze krijgen geld voor de producten die ze zelf maken voor chrysler. Ze krijgen toegang tot de Noord Amerikaanse markt, hebben dealers, showrooms productiefaciliteiten tot hun beschikking.
Moeten ze in ruil niet zo veel voor terug geven dunkt me!!
Jaaaaaaaaaaaaahaaaaaaaaaaaaaaaa!!

Maar wanneer kan ik nou eindelijk mijn Dodge Hornet bestellen?
Fiat en Chrysler. Ik weet dat het qua verkopen zeker niet geldt, maar ik krijg toch een David en Goliath-gevoel, door de gemiddelde maat van de verkochte auto’s, zullen we maar zeggen. ;)
@ Robbie,

Klopt Cerberus is nog steeds de grootste aandeelhouder, maar als Daimler & Fiat de handen op een buik leggen – en er waren geruchten dat ze praten over samenwerking op het gebied van de volgende A/B klasse – dan hebben ze het voor het zeggen.

Verder gaar Fiat hier gewoon weer lekker van profiteren zoals ze dat ook al met GM hebben gedaan. Het ging toen niet goed met Fiat, maar we herrinneren ons:

– GM betaalde een hoop (mee) voor het premiumplatform dat voor Alsfa (159, Brera, Spider) gebruikt wordt en dat ook voor Saab bedoeld was. Maar Saab krijgt het nu niet meer. Alfa zegt bedankt.

– GM betaalde een hoop (mee) voor het kleine platform voor de Corsa & Grande Punto

– Opel en Saab gebruiken en betalen voor Fiat’s diesel motoren

– en natuurlijk die 1 miljard die GM overmaakte om Fiat niet te kopen…

Nu bij Chrysler zien we:

– Fiat wil terug met Alfa naar de US, maar vanwege USD/EURO koers is importeren niet winstgevend, maar als je “gratis” productiefaciliteit in de US krijgt….Over een logistiek en dealernetwerk maar niet te zwijgen

– Fiat betaald dus niks, maar krijgt wel toegang tot de hybride techniek uit de cooperatie van GM, Chrysler, BMW en Daimler…..Dat geldt overigens voor alle milieu techniek die Chrysler met US TAX money gaat/moet ontwikkelen. We hadden namelijk nog niks hybrideachtigs van Fiat gezien, niet eens in Conceptvorm. nice one Sergio!

– Fiat krijgt 35% van Chrysler om er zijn techniek te gaan verkopen! Stel je eens voor dat je leverancier naar je toekomt en zegt ik ga je een rekening sturen en voor dat privelege wil ik 35% van je bedrijf…..

– Fiat houdt dus de fabrieken van zijn powertrain devisie lekker bezig in een markt die het moeilijk heeft.

– En nogmaals Fiat heeft zich niet gecommiteerd om geld in Chrysler te pompen. Dus als Chrysler op de fles gaat, dan tja het het Fiat feitelijk niks gekost….
Mercedes gaat niet met Fiat samenwerken; denk niet dat een Mercedes klant het leuk vindt als iedereen roept “ha je rijdt in een Fiat” hoe goed Fiat’s tegenwoordig ook zijn…
@ JH; Wat heeft Mercedes nu weer met dit verhaal te maken? Oke, Daimler is ook aandeelhouder, maar beide aandeelhouders zijn van een bedrijf hoeft nog niet te betekenen dat techniek van de aandeelhouders door de aandeelhouders gedeeld wordt… Er komt Fiattechniek in Chryslers, en er zit al wat Mercedestechniek in Chryslers, maar er komt geen Fiattechniek in Mercedes hoor… :?
@Citrofiel: lees even wat 3-Serie schrijft ;)
@ JH; Ah, het gaat over de mogelijke samenwerking bij de A/B-klasse. Dat heeft dus eigenlijk niets met dit bericht te maken. ;) Reacties die daarover gaan kunnen beter hier terecht. Overigens is dat gerucht ook al weer ontkracht.
Vive la FRANCE!
Slim idee! Fiat’s in Amerika! Eindelijk eens normale auto’s in de US…
Denk dat 3-serie het mooi samenvat . Oppperhoofd Marchione heeft al veel bereikt bij Fiat en dit kan , wederom, wel eens een hele mooie zet zijn.
Een big-smile bij mij in ieder geval.
Een gemiddelde Amerikaan past toch niet in een Panda/Punto of Chryslerkloon daarvan?
@johnny t-jet : graag zou ik jouw mening delen, maar Marchionne heeft gewoon veel geluk gehad om op het juiste moment bij Fiat te komen, toen we aan het begin stonden van een economische heropleving. Daarna heeft Marchionne zich vooral laten opmerken door onvoorzichtige, paniekzaaiende uitspraken die het Fiat-aandeel volledig hebben doen kelderen. We komen van 22 en staan nu op 4,5. Dat is misschien niet de weerspiegeling van de gezondheidtoestand van Fiat, maar geeft wel weer hoe Marchionne al meer dan anderhalf jaar het vertrouwen van zijn investeerders kwijt is, en gedeeltelijk door zijn eigen lompheid. Uit goede Fiat-bron kan ik je vertellen dat Marchionne in zijn directe omgeving geen respect afdwingt, men voelt er vooral plaatsvervangende schaamte.
Als de deal met Chrysler effectief centen gaat opleveren voor Fiat, dan heeft Marchionne misschien nog een beetje van z’n krediet teruggewonnen. Maar om hem een held te noemen … neen, dat is hij echt niet. Ook zijn inschatting van Luca De Meo was verkeerd. Hij plaatste zijn ‘wonderboy’ op een voetstuk, maar de jongen kon de roem niet aan, liet Alfa in de afgrond glijden, om vervolgens als een laffe verrader over te lopen. Marchionne bewees hiermee zijn gebrek aan mensenkennis.
Ik hoop van harte dat het de Fiat-groep alsnog voor de wind begint te gaan, want dat verdienen ze wel.
Dat zijn sterke woorden die niet de praktijk weerspiegeld, toch ? Fiat heeft er nog nooit zo goed voorgestaan onder leiding van deze man. Die een enorme reorganisatie heeft doorgevoerd in het korte verleden waar niemand voorheen voor was te vinden .
Verder heb ik hem geen held genoemd zoals jij meldt.
Alfa Romeo in de afgrond. Ik zie het niet . Een persoon die zo kort in dienst was heeft daar niet eens de mogelijkheid toe gehad. Walter de Silva is ook op een zeker moment naar Seat gegaan . Mensenkennis ? We weten nooit wat een mens op een zeker moment gaat doen (en dat is maar goed ook ..) , de werkelijke reden zal zijn…geld. En dat zal met Luca niet anders zijn geweest.
De deal die nu beklonken is een wederom een goede , zoals menigeen nu kan inschatten . En dat is knap hoor.
Stellen dat het niet bepaalt goed gaat met het merk nu geloof ik best maar noem me een merk nu waar het wel goed mee gaat.
Laten we de toekomst afwachten , die heeft altijd gelijk.
Eindelijk! Fiat heeft een achterwielaangedreven platform in handen voor de Alfa 169. Weliswaar een ouwe Benz, maar daar kunnen ze vast wel iets fatsoenlijks van bakken. Is ze met het Vectra onderstel ook gelukt, getuige het prima 159-weggedrag.
@ moltie
De 159 heeft een Alfa eigen onderstel. Dit wordt door geen enkele andere fabrikant gebruikt.

@Wollie,
Voor zijn fiat tijdperk heeft marchionne al flink wat laten zien bij een zwiterse verzekeringsmaatschappij. En bij fiat is het hem tot nu toe inderdaad voor de wind gegaan.
Een paar jaar geleden waren ze op sterven na dood.
Dit lijkt weer een deal te zijn waarbij fiat zelfs in het worst case scenario weinig te verliezen heeft.
Die man heeft echt wel capaciteiten.
@ Hape

De 159 heeft maakt wel degelijk gebruik van een GM bodemplaat, het is geen zuiver Alfa- of Fiat-onderstel. Het is niet voor niets dat de wielbasis van een 159 exact dezelfde is als van een Vectra (2,70 m). Aan het onderstel is echter het nodige versleuteld, o.a. gewijzigde voor- en achterwielophanging. Van dit onderstel zou Saab ook gebruik gaan maken maar daar is later van afgezien.
@Moltie

Wat jij schrijft is een wijd verspreid misverstand dus kwalijk nemen kan ik het je niet, maar ik vind het wel storend dat je dit zo schrijft als zijnde de waarheid.

1) Het premium platform zou een gezamelijke ontwikkeling worden dus van een GM onderstel is GEEN sprake.
2) GM ZOU gebruik maken van het onderstel maar is tijdens de ontwikkeling ervan afgehaakt. Alfa heeft het verder zelf uitontwikkeld en maakt dus exclusief gebruik van het onderstel.
3) Het vectra onderstel heeft NIKS te maken met het onderstel van de 159.

Zie anders ook http://en.wikipedia.org/wiki/GM/Fiat_Premium_platform
@ hape

Juist ja, maar niet heus.

Het premium platform is niet uit de lucht komen vallen, is niet volslagen nieuw ontwikkeld. Dat beweert het artikel op Wikipedia overigens ook niet. Als basis voor dit premium platform is het bestaande platform van de Vectra genomen. Getuige onder andere de wielbasis (die op de milimeter nauwkeurig hetzelfde is), dezelfde scheve zit achter het stuur en een groot aantal componenten die de 159 deelt met de Vectra. De basis is hetzelfde, de uitwerking een stuk geavanceerder (passend bij een premium-auto). Praat anders eens met een monteur bij Kroymans in Nijmegen (hoe verschrikkelijk ook: een gedeelde Opel/Alfa dealer), daar staan de auto’s gebroedelijk naast elkaar op de bruggen. Als je onder de auto’s kijkt kun je niet anders dan concluderen dat het hier wel degelijk letterlijk om dezelfde plaat gaat.

Beweren dat de onderstellen niks met elkaar te maken hebben is hetzelfde als proberen aan te tonen dat bijvoorbeeld de 407 en de C5 niks met elkaar te maken hebben: het zijn niet exact dezelfde bodemplaten, maar feitelijk doorontwikkelingen met gebruikmaking van deels dezelfde componenten.
En zo kun je net zo lang blijven draaien om je gelijk aan te tonen.

Het premium onderstel is ontwikkeld om voorwiel, vierwiel en achterwiel aandrijving mogelijk te maken.
In de basis heeft GM mee ontwikkeld en dat geeft wel aan dat het niet om het exacte vectra onderstel gaat. Waarom zou GM meehelpen ontwikkelen aan platform terwijl ze het al hebben en dit vervolgens staken en nalaten aan fiat??

Verder is en blijft het dus een feit dat dit specifieke platform enkel en alleen door Alfa wordt toegepast.
Er is dus heel veel meer dan alleen maar “gewijzigde voor- en achterwielophanging”. Dat schrijf je dus nu zelf ook in je laatste bericht.

In mijn berichtgeving ben en blijf ik consequent, jij dus niet.

Voor mij einde discussie.
Idd, slim bekeken van FIAT. Ikzelf heb 22 jaar FIAT/LANCIA gereden en heb intussen reeds 3 jaar een PT Cruiser. Nog geen moment spijt van mijn overstap. Ik was eigenlijk wel blij van mijn “Italiaanse ellende” verlost te zijn. Chrysler is kwalitatief en betrouwbaarder (tot nu toe,53000km zonder enig defekt) dan FIAT/LANCIA. Zoals eerder vermeld heeft Chrysler de laatste tijd met z’n EV (electric vehicle) techniek een grotere voorsprong op dit vlak dan de Italianen. De Chrysler mechaniek is misschien eenvoudig maar oerdegelijk. Maar laten we eerlijk blijven, elk merk/model heeft zijn specifieke mankementjes op termijn. De ene al wat sneller dan de ander, als je begrijpt wat ik bedoel. Deze laatste hebben dan weer betere dieselmotoren dan de door VW geleverde TDI’s en hun T-jet motoren. Men kan dus niet ontkennen dat ze op motorisch vlak beter voorzien zijn dan Chrysler. En zo hebben ze dus beide iets aan elkaar. Chrysler heeft op design gebied ook al apparte, opvallende modellen. Ook al iets wat ze dus met elkaar gemeen hebben. Misschien dan toch het beste van 2 werelden? De toekomst zal het wel uitwijzen zeker?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).