Ferrari weer een stukje groener met mega zonnedak

Auteur: , 43 Reacties

De hele discussie rond de mate waarin auto's ons leefmilieu verontreinigen concentreert zich doorgaans op dat wat er feitelijk uit de uitlaat van de auto komt. Dat is lekker concreet en meetbaar, maar tegelijkertijd blijft hierbij een minstens net zo belangrijk aspect buiten beschouwing: hoeveel vervuiling is vrijgekomen bij de productie van de auto. In theorie kan de meest schone auto ter wereld in de meest vervuilende fabriek zijn gebouwd.

Ferrari is de laatste tijd druk bezig om het imago te vergroenen. Onlangs riepen ze studenten op mee te zoeken naar groenere oplossingen. Verder doet Ferrari onder andere hard zijn best om het gewicht van de auto’s te reduceren, past men directe brandstof inspuiting toe en onderzoekt men de toepasbaarheid van hybride technologie. Alles met het doel om de uitstoot te beperken.

Ferrari zit in een behoorlijke spagaat. Aan de ene kant wil men vergroenen, maar aan de andere kant moet het imago van brute sportwagens hoog gehouden worden. Daarom zoekt men in Maranello creatief naar alternatieve manieren om het groene imago op te poetsen.

Het laatste wapenfeit in de groene strijd is een enorm zonnedak op het fabriekspand in Maranello. Op het dak zijn 1.075 Mitsubishi zonnepanelen aangebracht. Die zijn bij elkaar goed voor 213.985 kWh elektriciteit. Daarnaast heeft Ferrari de laatste jaren geïnvesteerd 165.000 vierkante meter “green areas” in hun gebouwen (wat dat ook mag betekenen?) en heeft het afgelopen jaar al meer dan 200 bomen geplant.

De mate waarin een auto vervuilt, zou niet enkel moeten worden gebaseerd op wat er uit de uitlaat komt. Deze methode is concreet, maar veel te kortzichtig. Het zou mooi zijn wanneer er naar de gehele levenscyclus wordt gekeken. Dat wil zeggen vanaf het eerste schroefje, tot aan ontmanteling (en recycling) van de auto. Een dergelijke manier van meten zal er niet zo snel komen, want het is vrijwel niet te doen om echt alle parameters eenduidig mee te nemen in de berekening. Je moet dan namelijk ook kijken naar de vervuiling die de diverse toeleveranciers van onderdelen veroorzaken, etc. Lijkt me niet te doen dus.

New Photovoltaic System For Ferrari

MARANELLO, Italy – January 20, 2009 – The new photovoltaic system, installed on the roof of Ferrari’s Engine Mechanical Machining facility, was officially unveiled to the world today.

The installation comes as part of Ferrari’s ongoing environmental sustainability and renewable resources investment programme.

The photovoltaic panels will reduce the amount of power Ferrari takes from the national grid by over 210,000 kWh annually. The system is the work of EnerRay, a Maccaferri Group company.

Ferrari’s plan to reduce the environmental impact of its production activities also includes the installation of a trigeneration plant which will be operational by the middle of this year. The new plant will cover virtually all of the company’s electricity requirements, which will in turn cut its CO2 emissions in 2009 by 25-30% compared to the present levels.

Ferrari’s commitment to environmental sustainability dates all the way back to 2001 when it was awarded ISO 14001 certification; the Prancing Horse also obtained Integrated Environmental Authorisation in 2007.

Over the last few years, Ferrari has also made numerous investments to increase the size and number of green areas both inside and outside its various industrial pavilions. The complex now boasts around 165,000 square metres of green areas with more than 200 trees planted there in the last six months alone.

Our environmental protection investments are also part of the overall Formula Uomo programme launched in the early 1990s by President Luca di Montezemolo to put the individual workers, their needs and skills at the centre of the Company’s activities.

TECHNICAL SPECIFICATIONS OF THE PHOTOVOLTAIC SYSTEM

* Installed by: EnerRay
* Type of system: not integrated – installed on flat roof
* Orientation: SOUTH-FACING
* Number of modules: 1075
* Module type: 185 Wp Mitsubishi Electric
* Peak power: 198.85 kWp
* Annual electrical output: 213,985 kWh
* Number of inverters: 2
* Inverter type: Siemens Sinvert Solar 100, master/slave configuration.43 reacties

Al meer dan 200 bomen? Wauw da’s bijna een half hectare! Wordt dat niet ong. per seconde weggekapt?
Mooi dat autoblog hier is tijd aanbesteed ik hoop dat er ook een label van wat er in de fabriek gebeurt wordt uitgebracht of iets dergelijks
@jochempie wat maakt dat uit gaat toch om het idee :)
wat hier staat is precies waarom een Hummer minder vervuilend is dan een Prius, het maken van de accu’s voor dit mileubewuste auto’tje stoot zoveel co2 uit dat je levenslang met je Hummer kan rondrijden, zonder meer dan de bouw van een Prius uit te stoten.. wat is nou de groene auto??
Sowieso verdwijnt er niet veel op de schroothoop bij Ferrari’s. Auto’s worden lang in stand gehouden en onderdelen hergebruikt. Ook best groen dus!
@ Autojunkje: nee sommige dingen werken gewoon niet op principieel niveau. Dat moet je gewoon goed doen of niet.
Brokkenpiloot
Die bomen staan, meen ik, binnen in de fabriek. Ik kan het zo gauw niet vinden maar daar heb ik recent iets over gelezen.
@Dennis,

Die laatste alinea, is die zelf bedacht? Zo’n levenscyclus analyse wordt natuurlijk allang gedaan, autofabrikanten weten precies wat voor milieuimpact hun producten hebben. Tot op het verpakkings-kartonnetje van het laatste schroefje.
Voor een normale auto is de impact van de productie relatief klein. Het telt wel mee natuurlijk, maar de impact tijdens de gebruiksfase is vele malen groter. Die onzin over de vervuiling van de hybrideaccu’s gaat dus ook niet op.
Google maar eens op LCA, kun je vast wel iets vinden.

Bij Ferrari’s is het niet zo’n gek idee dit, want ik neem aan dat die gemiddeld weinig km’s rijden dus dan zou het aandeel van de productie in de totale impact wel eens relatief groot kunnen zijn. Verder is het natuurlijk gewoon marketing en imago-building.
@brokkenpiloot: op autoblog (ik denk toch dat ik het hier had gelezen) is er een tijd terug een artikel geweest over de ‘green areas’ in de fabrieken van ferrari.
In de nieuwe fabrieken wordt met beplanting en vijvertjes gezorgd voor een natuurlijke klimaatregeling van de gebouwen. Hierdoor hebben ze geen freonairco’s en zijn de gebouwen heel milieuwbewust opgetrokken. Op Googleearth kan je de fabrieken van bovenaf zien en vind je veel tuintjes. Ook de werkhallen van McLaren zijn in dit principe opgebouwd.
Wauwie da’s wel 1 boom per 25 geproduceerde auto’s!
@Juppe: “Die laatste alinea, is die zelf bedacht?”

Jazeker. Bij de fabricage van een auto spelen zo ongelooflijk veel factoren direct en indirect een rol wanneer je kijkt naar het aspect vervuiling. De directe en indirecte vervuiling van de fabrikant zelf, maar ook de directe en indirecte vervuiling van de toeleveranciers (en de toeleveranciers van de toeleveranciers, enz.). Je kunt daar heel ver in gaan.

Ik kan mij heel moeilijk voorstellen -maar misschien heb ik het mis- dat er een eenduidig meetsysteem is dat rekening houdt met alle factoren en dat bovendien cijfers oplevert die kunnen worden vergeleken tussen de verschillende autobouwers onderling.

Maar nogmaals, corrigeer me als ik het verkeerd heb en post dan eens een interessante link in de reacties. Daarbij zul je toch met mij eens zijn dat enkel meten wat er uit de uitlaat komt, veel te kort door de bocht is?
eigenlijk kan je dit nog verder trekken.

Hoe doen hun toeleveranciers en die hun leveranciers op hun beurt het qua milieubewustheid, hebben zij ook allemaal zonnepanelen op hun dak? Waar bevinden zij zich, ver van de fabriek om te bevoorraden ivm transport CO2??

200 extra bomen is leuk, betekend wel het opruimen van de bladeren van die extra bomen (=extra tuinman nodig). De tractor van de tuinmannen draait niet op Euro4-norm. Volstaan die 200 bomen om de extra CO2 hiervan te overtreffen…

Ik word zo stilaan echt Eco-beu.
Brokkenpiloot
Ik ben slecht in knippen-en-plakken van plaatsjes dus hierbij maar een linkje: http://tinyurl.com/b7k7rg. Let op de vijfde foto van boven.
Verder vond ik veel verwijzingen naar de grote vijver en prachtige anthuriums… Ja, net of je daarvoor naar De Ferrari fabriek gaat!
Franse autofabrieken werken grotendeels op kernenergie. Japanse ook, maar die auto’s moeten op fors vervuilende autocarriers de halve wereld over. Duitsland….vooral zwaar vervuilende bruinkoolcentrales.
Dus zuinig Frans ding = minst milieu-onvriendelijk.
Die hele CO2 onzin is enkel in het leven geroepen om regeringen wereldwijd meer belasting te kunnen laten heffen. Stel dat straks iedereen electrisch rijdt en groene stroom gebruikt, dan gaan ze milieubelasting heffen op de zwaar vervuilende accu’s. Ze verzinnen toch steeds weer wat nieuws om de burger te onderdrukken, ze een schuldgevoel te geven en ze geld uit de zak te kloppen.
in de grote mensen wereld hebben ze hier een woord voor ..

subsidie ..
Erg grappig, ik weet even niet meer waar ik het gelezen heb, maar er is de afgelopen jaren veel minder mist geweest -> oorzaak? juist minder uitstoot van o.a. auto’s, minder co2 bijvoorbeeld. -> gevolg? door minder mist heeft de aardkloot meer tijd zich op te warmen en zo draag je dus met hybride bij aan de global warming.

Wat ik hier mee wil zeggen? je kunt dit linksom of rechtsom lullen, de ene keer moet je meer vervuilen (zie bovenstaand voorbeeld) en de andere keer moet je juist minder vervuilen (hybrides) om de global warming te voorkomen.

Moeten we alleen niet vergeten dat er tien duizenden jaren “noordpool ijs” in de noordelijke helft van NL lag in de ijs tijd. De wereld warmt zich nu eenmaal op en koelt na tien duizenden jaren weer af. En dan warmt hij zich weer op.

Laat er nu eerst maar eens iemand op staan die echt een helder verhaal kan vertellen, een verhaal wat je dus niet zo 123 kunt afschieten, zelfs niet als je 30 jaar hebt doorgeleerd op universitair niveau. Met dat verhaal moet dan maar duidelijk blijken dat wat wij hier allemaal met de auto uitstoten (% of 5 geloof ik?) maar een moleculair kleine druppel is op een gloeiende plaat zo groot als de zonnecellen bij Ferrari ;)
Toch een treurig rendement, die zonnepanelen. Het lijken wel grote getallen, maar als je gaat terugrekenen levert een zo’n paneel gemiddeld maar 23 W vermogen…
Natuurlijk is dat in pieken en dalen, ’s nachts komt er niets uit, en in de volle zon misschien wel 100 W, maar de gemiddelde opbrengst is met 2 TL-buizen wel weer opgebruikt. Het zou best eens kunnen dat de verlichting van de fabriekshal alleen al net zo veel stroom verbruikt als die 1000 panelen opleveren.
Evengoed, alle beetjes helpen, al kan je je afvragen wat er allemaal voor energie en materiaal gebruikt is bij de productie, en vrijkomt als ze over 20 jaar weer afgeschreven zijn.
ze moeten die milieubelasting gaan heffen over gereden km’s en niet bij de aanschaf, dat gaat nergens over een ferrari stoot weliswaar meer uit maar rijdt geen 300.000 en uiteindelijk kaka doedoe
Brokkenpiloot
Natuurlijk ben ik het een groot deel met milieu-moeie commentaren eens. Ik durf er echter ook wel een kanttekening bij te plaatsen. Vervuilen kan NOOIT goed zijn. En hoe groot het effect is of wat voor voor effect het precies heeft, waarschijnlijk duurt het nog decennia voordat we daar achter zijn. Alleen als mijn kinderen nu een propje op de grond gooien, moeten ze het ook nu opruimen van ons als ouders. Worden de lasten naar rato eerlijk verdeeld op dit moment? Nee, maar voorlopig huldig ik toch het aloude adagio: alle kleine beetjes helpen.
Bij de productie vervuilen alle auto’s ongeveer evenveel denk ik. Ik vraag me af hoeveel de vervuiling van het gebruik dan bedraagt ten opzichte van die van de productie. 10%? 20%? 100%?
Tja, ik koop zelf ook niks voor het planten van bomen om daarmee te compenseren dat ik aan de andere kant misschien zwaar chemisch blijf vervuilen… Dat is volgens mij een rekensom die gewoon niet opgaat. Het blijft namelijk vervuilen wat je doet. En dan is het planten van 200 bomen een leuk gebaartje, maar verder nog niet eens een druppel op een gloeiende plaat.

Maar die zonnecellen op dat dak daar zijn een leuke zet in de goede richting van het groen beginnen te werken.

…Grappig overigens om te zien dat FERRARI zonnepanelen van “concurrent” MITSUBISHI nodig heeft. :-)
@Mairsil
Ik geloof dat er iets fout is gegaan in je berekening.
Ik kom uit op 199 W vermogen.
Nog niet veel, Maar een stuk meer als jij doet voorkomen.
@Brokkenpiloot ..
die dingen staan niet op het dak omdat ze rendabel zijn hoor ..
beetje net als windmolens ..

subsidie werk en symbool politiek .. een leugen dus ..
Brokkenpiloot
@lincoln: Je hebt het waarschijnlijk niet helemaal mis. Het is een stapje in de richting om het denken van mensen te veranderen. Altijd naar een ander wijzen en te zeggen dat het anders en beter moet, werkt niet. Eerlijk, ik ben ook niet Roomser dan de Paus! Op dit moment ben ik mij echter al wel veel meer bewust van de gevolgen van mijn eigen handelen dan pakweg een jaar of tien, vijftien geleden.
@Dennis,

Ben het helemaal met je eens met je laatste opmerking. Maar mijn punt is dat die analyses die je noemt wel degelijk gedaan worden. Helaas kun je de volledige rapporten niet vinden op het internet (vertrouwelijke informatie), maar vind je alleen een erg beknopte omschrijving zoals:
http://www.nissan-global.com/EN/ENVIRONMENT/CAR/LCA/index.html

Verschillende rapporten vergelijken is erg lastig, omdat er per land of regio met verschillende standaarden gewerkt wordt. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van elektrische energie in Duitsland (kolen) veel schadelijker dan het gebruik van elektrische energie in Scandinavie (waterkracht). Hierdoor zal dit verbruik dan ook minder zwaar aangerekend worden. Voor al deze componenten zijn verrekenfactoren ingesteld, en die verschillen per meet-standaard. Het is ook maar net wat je als land als schadelijk betiteld hebt, en in welke mate (bv of je onder het Kyoto protocol valt, om maar wat te noemen. Het ene protocol rekent co2 uitstoot zwaar aan, de ander vind Nox schadelijker)

Ben het verder met je gedachtengang eens, maar die gegevens hebben autofabrikanten wel degelijk, ze weten precies wat ze doen. En dat wordt ze natuurlijk ook opgedrongen door milieunormeringen, certificeringen etc etc.
Als ze dan toch iets willen doen dan kunnen ze beter de hele sahara vollzetten met zon thermische systemen en aan de kust van marokko, algerije, etc. windmolens en de energie dan met hochspanningskabels naar Europa transporteren en dat alles met ontwikkelingsgeld betalen ;)
@Brokkenpiloot .. tja ..
een zonnepanelen + windmolen fabriek erbij ..ik weet het niet ..
door tal van valse geldstromen is het moeilijk om door de bomen het bos te zien ..
consumenten consumeren nu eenmaal .. eigenlijk altijd teveel ..

maar je hebt gelijk dat je om de massale “bewustwoording” niet meer heen kan ..
@JH .. zijn ze al 30 jaar lang mee bezig .. nog steeds een onvruchtbaar plan ..
als ze echt zuinig en groen willen doen moeten ze iets doen aan de energie die wordt uit gestoten. minimaal 50% van de energie die vrijkomt ga er direct weer uit via de uitlaat klep. als je hierop een wkk OF EEN STIRLINGMOTOR koppelt win je al gouw 20 % terug ,jammer alleen dat zoon ding zo zwaar is
Het moet toch mogelijk zijn te berekenen hoeveel CO2 dit scheelt per geproduceerde Ferrari? Doe eens, iemand. ;)
@ JH: juist wat je zegt, indien er 300 000km² zonnepanelen in de sahara zouden worden geplaatst (7,5 keer Nederland, 10 keer België), zou dit genoeg zijn om de gehele planeet!! van energie te voorzien. Zie niet in waarom het een onvruchtbaar plan zou zijn eigenlijk als alle landen hieraan zouden meewerken
@zonnepaneel ..
300.000 km2 ?? zonnepanelen groeien niet aan bomen ..
en waarom zou je een energie-bron op andermans grondgebied willen plaatsen ??
gaat een beetje tegen alle logica in ..
@ lincoln
ik geef enkel aan dat hij mogelijk is om met hernieuwbare energie te voorzien in alle energienoden, staatsbelangen enz.. buiten beschouwing gelaten!
Toch een mooi initiatief van ferrari, ook al is het volgens mij vooral bedoeld om het milieu-imago van het bedrijf op te blinken..
@zonnepaneel .. dit is geen Ferrari initiatief .. dit is een overheids initiatief ..
onder het mom van “hebbie nog een brokkie plat dak over” ?? dan haal ik wel effe centjes in Brussel ..
goed voor je imago voor 30% van de kostprijs .. (fictief) ..
@zonnepaneel
We moet niet proberen om 300.000 km2 zonnepanelen te plaatsen, maar we moeten ze proberen efficiënter te maken. Zo’n zonnepaneel neemt slechts een heel klein gedeelte van de zonne-energie in zich op.

ik zou toch niet zo snel de sahara vol met zonnepanelen zetten, kijk maar eens naar Rusland dat veel te veel gas heeft :)
Daarom zeg ik ook: zon thermische systemen, niet zonnepanelen. Spanje heeft enkele zulke zon thermische systemen (zijn spiegels die de zon op een plaats concentreren, water verdampt en drijft turbine aan). We geven weet ik hoeveel ontwikkelingsgeld uit. Als je zulke systemen daar plaatst creeer je werk en welvaart en tegelijk voldoe je in onze behoefte aan stroom en knikkert olie eruit…wat wil je nog meer? Logisch dat ze er al dertig jaar over praten want de macht van de energieleveranten is veel te groot…
@JH .. nix over praten .. ze doen het al 30 jaar .. europees initiatief ..
terplekke .. roven stelen .. zogenaamde verguningen ..

kortom .. veel geld kwijt .. en heel veel nutteloze energie verspeelt ..
Groen doen zonder van de 430 Scuderia een Pruis te maken.

Iedereen tevreden, toch?
Overigens Audi heeft de laser-MIG las combinatie voor zowel ULSAB als ASF chassisen.
Ik had ergens gelezen dat ze de rest hitte van het warme plaatwerk wilden gebruiken om stoom op te wekken voor een turbine om zo de efficientie te verhogen.
En op deze manier mogen autobedrijven van mij CO2 uitstotende auto’s blijven maken!

Dit helpt daadwerkelijk tegen het milieu, dat kun je niet zeggen van 10gr. minder CO2 uitstoot per km!
Bij discovery was laatst een docu over Ferrari. Ze hebben in de fabrieken stukjes groen van ongeveer 2×8 meter met bomen en struiken: Green-area’s

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).