Jaguar: geen supercar, wel een budgetcar?

Auteur: , 18 Reacties

Het lijkt er op dat er nooit plannen zijn geweest van Jaguar om een nieuwe supercar met middenmotor te maken. Een paar uitspraken van een 'voorlichter' in Detroit zouden verkeerd geïnterpreteerd zijn en zich uiteindelijk als een sneeuwbal van een helling gestort hebben. Zeker bij dergelijke tot de verbeelding sprekende nieuwtjes werkt het internet altijd extreem snel. Slecht nieuws dus, maar volgens insiders gaat Jaguar wel met een 'betaalbare' XE sportwagen komen.

Het nieuwe sportwagentje moet duidelijk onder de XK gepositioneerd worden. Het moet een sportieve auto worden en de motor komt gewoon te liggen waar die hoort, in het vooronder. Denk nu echter niet meteen aan een Jaguar MX-5 of 350z, het blijft immers wel een luxemerk. Als belangrijkste concurrenten worden de BMW Z4, Mercedes SLK en Porsche Boxter genoemd. Dit betekent zeer waarschijnlijk dat de auto om te beginnen als cabrio geïntroduceerd zal worden. Bij de XK lijkt juist de coupe het belangrijker model. Het project zit echter nog wel in de luiers. Het idee is aanwezig maar er is nog toestemming nodig om de auto daadwerkelijk te ontwikkelen. Een productiemodel zouden we niet eerder dan 2012 of 2013 moeten verwachten.

De XE moet Jaguar door de credit-crunch heen trekken, een meer betaalbare instap zou het merk een sterkere positie geven. Echter omdat het model nog ontwikkeld moet worden is de introductie misschien wat (te) ver in de toekomst. Een kleiner model biedt alleen ook de kans aan voor kleinere motoren. Met de steeds scherpere milieumaatregelen en de eis om CO2 uitstoot te drukken kan dit model milieutechnisch goede uitkomst bieden. Stiekem hoop ik op een E-type revival, dit was immers ook een relatief betaalbaar model in een tijd van dure auto’s. Meer roofkatten op de weg is altijd mooi!

Een eerste stap in de richting van ‘het milieu’ zal Jaguar binnenkort al zetten. Gevoelige autoblog-lezers kunnen het beste meteen door naar de comments in verband met de gevoelige inhoud. Jaguar zal binnenkort een diesel voor de XK introduceren. De 270pk zelfontbrander zal moeten gaan concurreren met de BMW 635D. De Jag wint het zonder meer als het om uiterlijk vertoon gaat. Echter als de knapste blondine opeens een flinke bos haar onder de oksels blijkt te hebben knap je er wel op af. (bron: autoweek.com)18 reacties

er zouden meer budgetsportwagens moeten gemaakt worden :)
Hopelijk maken ze er geen Retro-E van. Na de S-type zouden ze wel moeten geleerd zijn denk ik. En dat ze er maar vaart achter steken. Go Tata!
@ Esprit de Flandre: Waarom geen retro-E? Als ze de retro-elementen op ’n juiste manier toepassen, zie ik ’t probleem niet…
Op BNR was een meneer van Jaguar Nederland uitgebreid de geruchten aan het bevestigen. Oeps.
Dit kan goed worden, deze week eindelijk nog eens een XF gezien, lekker :-)
-edit: dank u, de fout is er uit-
Ik denk niet dat het bijzonder veel gaat helpen.
Er is al wel een aantal leuke auto’s te koop in dat segment, dus ik vraag me af hoeveel Jaguar hier kan toevoegen.
Maak dan een veel kleinere sportwagen.
@ Jan Rap

Als ze de auto op een gelijke wijze positioneren zoals vroeger de E, dan wordt deze net zo leuk of beter… maar goedkoper dan de concurrentie.
Lijkt mij een financieel interessanter project dan een nieuwe supercar. Zeker in deze tijden en wanneer zoiets niet tot de core business behoort.

Benieuwd naar de looks, al kan de E-type nooit overtroffen worden.
“Het project zit echter nog wel in de luiers. Het idee is aanwezig maar er is nog toestemming nodig om de auto daadwerkelijk te ontwikkelen. Een productiemodel zouden we niet eerder dan 2012 of 2013 moeten verwachten.

De XE moet Jaguar door de credit-crunch heen trekken, een meer betaalbare instap zou het merk een sterkere positie geven.”

En hoelang denken we dat die crisis aanhoud? 3-4 jaar?
Tegen die tijd is de wereldsituatie wel weer compleet veranderd denk ik zo

OT
Van dat soort roadsters kunnen er niet genoeg zijn, maar wel even hopen dat het een moderne auto wordt en geen knock-off van de vroegere E-type. Die auto moet je in zijn waarde laten.
En zo maken de media hun eigen nieuws.

“Er komt een nieuwe supersportwagen van Jaguar!”

En een paar dagen later…

“Oh nee, hij komt er toch niet”

Weer wat ruimte gevuld. :) Het toont wel aan trouwens dat iedereen alles maar klakkeloos van elkaar overneemt. Zelf onderzoek doen is er niet meer bij tegenwoordig.

-edit: daarom is “speculatie” zo’n fijn woord. het fantaseren over een nieuwe Jag is op zichzelf al leuk.-
Ja, dat gaat hm wel worden dan!!
Jammer dat er geen nieuwe X-Type gaat komen voorlopig. Een soort ‘volume-model’ kan het merk wel gebruiken denk ik.

En LOL @ de blondines met haren onder hun oksels!!
:D

My thoughts exactly m.b.t. diesel…
Ik zou een retro versie van de E-type juist wel leuk vinden, dat is een van de mooiste auto’s ooit gemaakt, als je die goed maakt, kan dat best een heel erg interessante auto worden. Zeker als ze ‘m idd net zo kunnen positioneren als de oude E-type! Als mensen denken dat retro auto’s altijd moeten mislukken, een goed voorbeeld van een andere retro auto die aardig geslaagd is is bijvoorbeeld de GT40 van Ford.
Neeee!!! Alsjeblieft geen retro E… Die is echt te lelijk. En net wat Esprit de Flandre al suggereert: Ze moeten modern worden. Niet dat geleur met het verleden, alstublieft. Ze mogen hem wel in de markt zetten als een moderne E, hoor. Maar baseer het uiterlijk er niet op, please.
Vernieuwende sportwagens vermomd als stijlvolle en chique auto’s. Dat is mijns inziens waar Jaguar van oudsher voor staat. Kijk maar naar de D-type en de XK120 t/m 150.
het leek me ook al te mooi om waar te zijn. zeker in deze economisch slechte tijden om dan met een supersportwagen te komen. het gaat jaguar al niet voor de wind, financieel niet en dan is zo’n sportwagen niet gepast. wel jammer maar wel te verwachten. het zou wel heel fijn zijn als ze een concurrent voor de Z4/SLK zouden brengen.
Vive la FRANCE!
Meten de Jaguar’s zich niet al met een Z4 of een Boxter, ze zijn toch juist beter (en volgens mij ook niet veel duurder)?
@ Vive la France; Nee, dat is niet waar. Zoals in het artikel staat, concurreert de XK met de 6-serie, een heel ander model dan een Z4. Prijzen:
XK 3.5 voor €113.000
630i voor €91.000
Z4 3.0si voor €59.000
Boxter voor €62.000
Duidelijke verschillen, lijkt me. Misschien niet precies vergeleken qua motoren, maar als de goedkoopste XK al zover boven de een-na duurste (na de Z4 M) Z4 ligt, dan is het duidelijk geen concurrent.
De motor hoort bij een sportwagen in het vooronder? niet voor de achteras?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).