Porsche museum in Stuttgart is vanaf dit weekend geopend

Auteur: , 32 Reacties

Porsche heeft een geschatte 100 miljoen euro stukgeslagen op een nieuw museum in Stuttgart. We schreven reeds in 2005 over deze Porscheplatz, maar het is nu eindelijk klaar. Vandaag mochten de leden van de Porsche en Piëch families zich verzamelen bij het nieuwe museum, vanaf aanstaande zaterdag is het gewone volk ook welkom.

Dit uit meerdere verdiepingen bestaande gebouw biedt plaats aan tachtig auto’s. Het Oostenrijkse ontwerpbureau Delugan Meissl is verantwoordelijk voor het design, dat bureau is overigens ook in Nederland bezig met het nieuwe Filmmuseum in Amsterdam. De inrichting van het museum is verzorgt door architectenbureau HG Merz.

Naast het museum zijn er uiteraard ook vergaderzalen en een exclusief restaurant. Porsche hoopt minstens 200.000 bezoekers per jaar te verwelkomen. Ze zullen de historische vloot van 400 auto’s rouleren om het aanbod een beetje te variëren, dit is tevens nodig omdat bijna alle expositie-voertuigen nog deelnemen aan races over de hele wereld.

Het nieuwe Porschemuseum is van negen tot zes geopend, op alle dagen van de week behalve maandag. De toegang kost acht euro. Kinderen tot 14 jaar mogen gratis naar binnen, onder begeleiding van een volwassene. Meer info op porsche.com/museum.

This Wednesday at the headquarters of Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG in Stuttgart-Zuffenhausen the new Porsche-Museum was officially declared open. On the occasion of the ceremonial act in the spectacular new building on the Porscheplatz Dr. Wendelin Wiedeking, Chairman of the Board of Porsche AG, welcomed State Parliament President Peter Straub, the Prime Minister of Baden-Württemberg Günther Oettinger, Interior Minister Heribert Rech, the Lord Mayor of Stuttgart Dr. Wolfgang Schuster, members of the Porsche and Piëch families as well as a further 200 invited guests. On Saturday 31st January the museum will for the first time be opened to the public.

In his speech Wiedeking emphasized the particular significance of the Porsche- Museum on the site of the headquarters of the Company: “This is our new business card on the Porscheplatz. At this meeting point, we welcome our international customers as well as numerous people from all over the world who themselves may not drive a Porsche but are nonetheless fascinated by our sportscars. While the bold architecture of the building reflects the individuality, self-confidence, and orientation towards the future of Porsche itself, the exhibition with the turn-key sportscars from the Museum on Wheels, which are always ready to spring into action, breathes plenty of life into the Company’s history.” The head of the Board also announced: “We will not only use the museum as an exhibition, but also as a communication platform – as a permanent, integral part of the ongoing dialogue which Porsche conducts with the public.”

On its 5,600 square meters of exhibition space, the modern building provides space for approximately 80 historic vehicles and more than 200 carefully arranged small exhibits from the Company’s history. Spacious conference areas are available for events, including access to an impressive roof terrace. The exclusive restaurant “Christophorus” integrated into the exhibition, adds to the assortment of haute cuisine in Stuttgart. Furthermore, the museum bundles the entire historical spectrum of the sportscar manufacturer with its Historical Archive in one central location. And the experts in the glazed museum workshop will ensure that the exhibition vehicles not to mention the historic vehicles of customers are kept in impeccable condition.

Dr. Wolfgang Porsche, Chairman of the Supervisory Board of Porsche AG, emphasized the task of the sportscar manufacturer: to remember the founding personalities of the Company and to keep the spirit of their work alive: “My grandfather and my father were passionate automobile pioneers, engineers, and entrepreneurs. Their life’s work and everything that their successors successfully made of this and further developed from it, is documented here”, said Porsche. With the opening of the new museum, the Stuttgart Company has fulfilled its obligation of preserving the dream of sports driving and to pass it on to future generations.

For Uwe Hück, Chairman of the Company Works Council of Porsche AG, the new building not only represents part of its identity, but also the motivation and commitment for all its employees: “This museum should become a part of Porsche culture – a culture of esteem amongst employees, a culture of humanity, a culture of employer and employee alike working together as well as a culture of honest and open contact with one anotherr”, said the Head of the Works Council.

Prime Minister Oettinger particularly praised the special charismatic radiance of the Porsche-Museum which would shine far beyond regional boundaries: “The history of Baden-Württemberg as the cradle of automotive engineering is closely entwined with the biography of the designer Ferdinand Porsche. All of the things which had their origin in his fountain of creativity, and which were continued by his son Ferry, are shown in this unique collection of sportscars which can be displayed to the public in its full extent for the first time. This exhibition is a reflection of the Swabian art of engineering that has given the region a worldwide reputation.”

After a walk through the new building on the Porscheplatz Lord Mayor Dr. Schuster’s verdict was: “This is a big hit for Zuffenhausen. The state capital has gained, in the form of the new Porsche-Museum, an additional, magical magnet for automobile fans from all over the world. At the same time the region can also add another attractive address for a wide variety of events. In this way Stuttgart becomes a metropolis of the automobile – and one that everyone can enjoy.”

The museum, designed entirely in white with its exhibition area resting on only three single supports that as a result, appears to be hovering, was regarded as a sensation in professional circles during its three-year construction period due to its bold architecture. Roman Delugan from the Viennese Architects’ Practice Delugan Meissl Associated Architects, whose design won the competition in January 2005, was determined from the very start to put the museum’s visitor at the very centre of things: “Architecture should not just be seen as another building, but should have an effect on the mind and body of human beings. This museum should make the Porsche cosmos a palpable reality for each person.”

The exhibition concept of the Stuttgart museum designer Professor HG Merz deliberately dispenses with the idea of a staged theme world with show effects and instead lets the sportscars speak for themselves. “Exhibits of this quality need no elaborate packaging”, stresses Professor Merz. “In Zuffenhausen they stand like sculptures in a white gallery. Against these reduced surroundings, the visitor can be alone with the vehicles and with his or her own personal feelings.”

Porsche is expecting at least 200,000 visitors per year. Even in the previous museum on the works site, which could barely accommodate 20 exhibits, 80,000 guests a year would turn up. Altogether the historic collection of Porsche AG encompasses a fleet of 400 racing and sportscars. Since almost all exhibition vehicles still take part in historic racing events, the rare items on show in the “Museum on Wheels” are constantly being changed. Apart from anything else, this make repeated visits all the more fascinating for regular guests.

The new Porsche-Museum is open daily as from the 31st January, except on Mondays, from 9 to 6 p.m.. Adults pay 8 euros admission (discount: four Euros). Children up to the age of 14 get free admission when accompanied by an adult.32 reacties

Dat ziet er interessant uit.
Met een toegang van slechts 8euro is dat toch zeker eens de moeite waard om naar Stuttgart te rijden :)
jippie jippie jee, ik ga daar binnen twee weken naar toe!!!!
de blauwe Gulf 917 is toch mooier als dat ding van Aston Martin komend jaar
moet ook zowat het enige merk zijn waarvan de museumstukken nog in races meerijden…. wunderbar :-)
en dat in tijden van crisis
@Jonas

Bij Porsche is het geen crisis ;)
Leuk weetje: het museum heeft uiteindelijk 2x meer gekocht dan vooraf was begroot. Blijkbaar had het bouwbedrijf gezien hoeveel winst Porsche per jaar maakt…
Mooi gebouw met grote vrije overhang. Daarom ga ik er wellicht toch heen ondanks dat ik niets met Porsche heb.
Wat een héérlijke foto boven dit item!
Daar ben ik nog niet geweest. Wel in Gmund in Oostenrijk.
Moet zeggen dat ze totaal niet op elkaar lijken. ;) :P
Mijn god wat is die roze 917 toch MODDERVET!
Ik vind dat het museum enzo er allemaal wel leuk/mooi/cool/modern uitziet, maar om zo’n oude Lemans racers te presenteren vind ik dat super koele witte licht misplaatst.
@dekster, een iets warmere kleur was beter geweest ja, wel mooi gebouw! ga ik zeker eens heen
Spectaculair mooi gebouw. Prachtig dat ze zo zorgvuldig met hun verleden omgaan. Vertegenwoordigt de ziel van zo’n bedrijf. Diep respect voor de manier waarop Porsche dit allemaal doet.
D’r staat zelfs de groene prototype van een 911 uit (meen ik) 1989 welke Harm Lagaay ooit heeft ontworpen. (zie foto 18). Hulde.

Zo aan de foto’s te zien, zeker een bezoek waard.
vraagje, wat voor (concept) porsche staat er op nr 21? Kan em egt niet thuisbrengen.. En idd, die gulf porsche is ietsje vetter dan de AM, maar toch, ’t hoort bij de sponsor, niet t merk ;-)
Even langs op de terugweg van de wintersport!
Soms wens ik dat ik een ander vak had gekozen en architect was geworden. Dit is zo’n moment..
lekker gezellig en knus hok .. warmte straalt er vanaf ..
en als je er toch bent kan je er meteen een hartoperatie laten doen ..

verschrikkelijk dus ..
@ lincoln het is een museum, geen kroeg.
Goed dat het hier wordt vermeld! Kan ik er uit de buurt blijven… :twisted:
@Jorden .. nee jorden .. dit is een parkeer garage/gemeente huis ..

de Hermitage .. dat is een museum ..
Ontzettend mooi gebouw!
ik ga er zeker heeen!!
@ Chris :

De eerste is gewoon een productiemodel van de Carerra GT.
De 2de is een 911 GT1. Heerlijk zeldaam.
@arco, die tweede bedoelde ik, thnx ;-)
Dit is toch wat anders dan die schuur in Gmünd. Nu was dat ook de moeite waard, staat nog best wat kapitaal bij elkaar daar, maar hier zou ik ook zeker eens heen willen.
@lincoln

De Hermitage is van zichzelf al een museum, het gaat dus niet om de inhoud maar om het gehele plaatje.
Bij Porsche is de nadruk gelegd op de auto’s “de inhoud dus”.

Hoe strakker het interieur, hoe meer de auto’s eruit zullen springen.

1 + 1 = 2 toch?
als ik een keer een middagje niks te doen heb, ga ik die 80 porsches wel ff bekijken!
In Augustus ben ik nog in Stuttgart geweest bij het “oude” Porsche museum. Dat was dat kleine zaaltje waar zo’n 20 prachtige auto’s stonden. Heel klein maar zeker de moeite (en nog gratis ook). Het nieuwe museum was toen nog in aanbouw maar zag er al indrukwekkend uit. Kortom, snel maar weer eens een tripje Stuttgart doen :) Overigens, het Mercedes Benz museum, ook in Stuttgart, is eveneens een aanrader. Kortom: leuk weekendje weg (mits je vrouw/vriendin van auto’s houdt ;))
Eindelijk want dat vorige museum (vlakbij) trok op niks, stonden ocharm 20 auto’s. Nu wordt het meer zoals het Mercedes museum !!
Nu heb ik één ding meer waar ik héél héél héél graag heen wil!!!! WOOOOOOOOWWW!! hier moet ik een keer naartoe! ik ben nl een groot porsche fan en dan is dit zeg maar het paradijs!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).