Nederlander Adrian van Hooydonk wordt hoofd design BMW-groep

Auteur: , 63 Reacties

De Nederlander Adrian van Hooydonk is met onmiddellijke ingang benoemd tot hoofddesigner van de BMW Group. Daarmee volgt hij de illustere Chris Bangle op, onder wiens verantwoordelijkheid nogal wat controversiële modellen werden gelanceerd.

De kontjes van de 6-serie en vorige generatie 7-serie konden niet iedereen bekoren en de bijnaam Bangle Butt was dan ook niet altijd vriendelijk bedoeld. Grappig genoeg was Van Hooydonk in die periode verantwoordelijk voor het design van de BMW automobielen, dus helemaal vrijuit gaat hij ook niet.

Vanaf nu mag Adrian zich ook gaan bemoeien met het design van Rolls-Royce en MINI, maar gezien de lange ontwikkeltijden van auto’s zal het nog wel even duren voordat we daar Van Hooydonks invloed zullen zien. Wil je meer weten over deze Nederlandse topdesigner, bekijk dan eens wat video’s met uitleg over het design diverse BMW’s op autojunk.

UPDATE: persbericht

Nederlander Adrian van Hooydonk volgt Chris Bangle op als directeur BMW Group Design.
03.02.2009

München/Rijswijk. Adrian van Hooydonk (44) is benoemd tot de nieuwe directeur van de designafdeling bij de BMW Group. Daarmee neemt hij het takenpakket over van de Amerikaan Christopher E. Bangle (52), met wie de Nederlander bijna zeventien jaar samenwerkte bij de BMW Group. Van Hooydonk blijft overigens ook zijn huidige functie van directeur BMW Design bekleden.
De Raad van Bestuur van BMW AG kijkt volgens dr. Klaus Draeger, bestuurslid voor Research & Development, uit naar de samenwerking met Van Hooydonk aan het roer van de designafdeling. ‘Adrian van Hooydonk deelt de fascinatie voor techniek, schoonheid, traditie en innovatie met Christopher Bangle’, meent Draeger.

Topprofessional
De toekomst van Christopher Bangle ligt in ontwerpgerelateerde activiteiten buiten de auto-industrie. Desondanks behoudt hij zijn sterke band met de BMW Group. Bangle en zijn ontwerpteam waren onder meer verantwoordelijk voor de wedergeboorte van de BMW roadster met de BMW Z3, Z4 en de nu al legendarisch BMW Z8. Daarnaast ontstonden onder Bangle’s leiding de Sport Activity Vehicles (SAV’s) BMW X3 en X5 en de huidige MINI-modellen.
Tijdens zijn carrière bij de BMW Group was Adrian van Hooydonk al langer Christopher Bangles rechterhand. De Amerikaan beschrijft Van Hooydonk als ‘een echte topprofessional binnen de designwereld’. Bangle: ‘Ik weet zeker dat hij de vele sterke designstrategieën die we samen voor de BMW Group bedachten uitdiept en doorontwikkelt.’ Adrian van Hooydonk is in zijn nieuwe functie verantwoordelijk voor de designontwikkeling van de merken BMW, Rolls-Royce en MINI.

Na onder meer een studie aan de TU Delft en het Art Center Europ in Vevey, Zwitserland begon de in Limburg geboren Van Hooydonk in 1992 als ontwerper bij de BMW Group. Van 2001 tot 2004 was hij directeur van het internationaal vermaarde designbureau Designworks USA in Californië, dat een dochteronderneming is van de BMW Group. Vervolgens werd hij hoofd van de ontwerpafdeling van BMW autodesign. Adrian van Hooydonk drukte zijn stempel onder andere op het ontwerp van de BMW 6 Serie, de BMW 3 Serie Coupé en Z4 Coupé, het studiemodel BMW Z9, de in 2007 onthulde BMW Concept CS en de BMW M1 Hommage. In 1997 ontwierp Van Hooydonk voor MINI een showauto, de ACV 30. Onlangs zetten de Nederlander en zijn designteam hun handtekening onder het ontwerp van de nieuwe BMW 7 Serie, de BMW Z4 en de Progressive Activity Sedan (PAS) die begin maart 2009 als concept car zijn wereldpremière beleeft op de Autosalon van Genève.

Uitdagingen
‘Ik voel me vereerd en ben bijzonder gelukkig met deze nieuwe verantwoordelijkheid’, zegt Van Hooydonk over zijn nieuwe functie. ‘BMW, MINI en Rolls-Royce produceren de beste auto’s in hun segment. Voor BMW geldt dat ook wat betreft de motorfietsen. Ik verheug me erop een bijdrage te kunnen leveren aan de toekomstige ontwikkeling van die merken.’
Wat betreft de toekomst geeft Adrian van Hooydonk aan: ‘Er wachten ons uitdagingen, maar BMW’s bouwkwaliteiten en de passie van zijn getalenteerde ontwerpafdeling zijn sterker dan ooit. Ik weet zeker dat we enkele bijzonder verfijnde en aantrekkelijke ontwerpen kunnen creëren.’63 reacties

Oeps…dat kan wel eens wat moois gaan worden. Succes Adrian !
Lelijker dan Bangle zijn creaties is bijna niet mogelijk, dus go Adrian, go!
SjaakydeSjaaky
Ik vind de 6 en de vorige 7 serie (deze trouwens ook) enorm geslaagd hoor. Beter dan de eenheidsworst van Audi (wie ziet het verschil tussen een A4 en een A8 vanaf achter +100 meter). De S-Klasse is echter wel het meest geslaagde limo van de 3.
Een Audi is idd een goed product, maar ze lijken toch allemaal wel iets teveel op elkaar.

Van de vorige 7-serie was het faceliftmodel toch wel een heuse verbetering.

Over het algemeen beleef ik persoonlijk toch meer plezier aan het stuur van een BMW.
wordt geen schande voor ons land haha :P je zal het wel goed doen denk ik
Wat gebeurt er met Bangle dan?
Misschien is het handig om de titel te veranderen in
“Nederlander Adrian van Hooydonk wordt hoofd design BMW-Groep”

Hij was namelijk al hoofd design van BMW. Daar komt nu nog het restje van de BMW groep bij.
@Philip
Die Bangle gaat zich nu in de hoek schamen voor die lelijke kontjes.
De 6 is een mooie auto en is momenteel de enige echt mooie BMW.
De huidige drie doet me steeds denken aan een Carisma en de 1 serie is werkelijk de lelijkste auto in zijn segment. de rijeigenschappen zijn maar matig als je hem vergelijkt met bv een Ford Focus of Peugeot 308.
Als er geen nieuw bloed aangetrokken zal worden zullen de volgende BMW’s even lelijk of even saai zijn als de huidige en onlangs verschenen 7.
@MDA: goed punt.
Oranje boven!
@Robin

moehahaha wat een gek
@Robin

Zeker nog nooit een bmw gereden?
Gerard Bowling
@Robin,

Ga eens even snel met je opgevoerde brommertje spelen, mafkees.
Neerlandsch trots!

Zo zijn er meer natuurlijk, Fedde Talsma van Volvo schiet me even te binnen…

Dutch Design wordt zo weer (iets…) groter op de kaart gezet!
Hulde!
Ik vind de modellen van Bangle anders niet verkeerd, hoor. Dankzij hem heeft iedereen het weer over BMW. Zo nu en dan moet je je merk flink in de kijker zetten. Dat heeft Bangle toen uitstekend gedaan. En met name de E60 5-serie is echt wonderlijk goed geslaagd. De 1-serie is ook super om te zien. Vele malen mooier dan elke Golf of 308.
Wat ik wel hoop is dat Van Hooydonk zijn verantwoordelijkheid neemt en zowel de X5 als de X6 terugroept naar de tekentafel want dat zijn gewoon gedrochten.
Robin, op de Playstation rijden ze iets anders dan in het echie hoor.
Bangle is duidelijk een borsten man :p. Ik vind de 1 serie ook te lelijk voor worden, maar Sjaaky… zie jij wel verschil tussen de 3- en 5 serie van BMW op meer dan 100 m afstand?
@ Sjaaky: je hebt het over de voorkant van een A4 en een A8 hoop ik? Als je de achterkant niet kunt onderscheiden dan heb je str*nt in je ogen… zelfs op 100 meter afstand.
@Philip, Bangle gaat het volgende doen:

Chris Bangle is quitting “to pursue his own design-related endeavors beyond the auto industry,”
PS Ik zit me plotseling af te vragen wie eigenlijk de designers zijn bij Audi en Mercedes. Daar hoor je volgens mij nooit iets over.

Zou dat misschien komen omdat het kopieerapparaten zijn?
@ robbie

Ken je die niet!?

Dhr. Xerox!!!
@ SAAB:
En wat dacht je van Harm Lagaay? Jarenlang hoofd design bij Porsche geweest. En onze Michiel van den Brink natuurlijk. Nederlandse designers zitten regelmatig in de top, hoor.
Verder sluit ik me volledig aan bij Sjaaky. BMW’s zijn onderscheidender dan Audi’s. Je moet zeker van voren echt verrekt goed kijken om te kunnen zien of er een A3, A4, A5 of A6 aan komt. En zelfs de A8 lijkt mijns insziens veel te veel op de mindere broeders. 1 ding hebben alle Audi’s gemeen: Ze zijn veel te smooth en anoniem. Beetje zoals de easy-listening muziek van Sy-radio (zonder -k).
om eerlijk te zijn vind ik de 3-serie nog de mooiste BMW… zowel coupé als sedan vindk ik em zalig… om nog maar te zwijgen over de M3
Een betere ontwerper
@robbie:

kopieer apparaten.. heel grappig…

Zoek maar op op google, er is niet zo heel lang geleden nog een wissel geweest bij MB voor de hoogste designfunctie. Ook autoblog had er een artikel over. Waarschijnlijk onthoudt je het sneller als het om een Nederlander gaat, wat bij MB niet het geval is. Ik weet verder niet hoe het met de Nederlander bij Audi gaat, laatste wat ik weet van hem was dat hij mede-verantwoordelijk was voor het R8 design, binnenkant dan wel de buitenkant.
Volgens mij zijn de BMW lovers weer op hun geslachtsdeeltje getrapt door de opmerking van Robin. Robin, ik geef je trouwens gelijk. De 1 serie rijdt niet bepaald beter dan een Focus en het autootje is daadwerkelijk de lelijkste van zijn klasse.
Grappig genoeg is van Hooydonk verantwoordelijk geweest voor het concept waaruit de 6-serie ontstaan (Z9 uit 1999) is en die had als eerste de “Bangle-Butt”. De 7-series kreeg hem dan in 2001
http://www.marshu.com/images-website/cars-concepts-future-supercars/1999-bmw-z9-car.jpg
En als we toch Nederlands noemen vergeet Laurens van den Acker niet (Mazda)
@markieanta , dan heb je weinig kijk op hoe een auto moet rijden …
Dat ie lelijk is , dat klopt , brrrrrrrrr
De nieuwe chef van Mercedes Design, Gordon Wagener, is een groot fan van het BMW design en hij heeft toen het mogelijk was een aantal designers van BMW naar Mercedes gehaald…is normaal in de auto design wereld.
@ robbie: In de laatste GTO staat een uitgebreid interview met de hoofd designer bij Mercedes.

OT: Mooi dat een Nederlander het zo ver heeft weten te schoppen. En nu hopen dat hij de positie weet te behouden.
Dat weet ik niet Johnny, laten we het er maar op houden dat ieder zijn voorkeur heeft qua rijgedrag. Wat mij betreft is er maar 1 in zijn klasse en dat is de Focus. Maar dat er anderen het hier niet mee eens zijn dat is hun mening, laat ik zo zeggen dat ook met tests nou niet bepaald bewezen is dat de BMW beter rijdt dan de Ford. Dus dat is dan niet alleen mijn eigen voorkeur maar ook die van bijvoorbeeld de autovisie.
Laat ze na 40 jaar het interieur eens onderhanden nemen.
De buitenkant is onovertroffen. Maar van binnen is het om te huilen. Totaal niets om blij van te worden als je het dashboard ziet.
@ Arnoud
Volgens mij is de X5 qua design toch wel geslaagd, X6 zal men denk ik of super vinden of helemaal niks, ik vind het in ieder geval een brute bak om te zien. Smaken verschillen gelukkig.
Vive la FRANCE!
Hoop dat hij het beter doet dan de huidige BMW’s; er mag veel aan gedaan worden!
@ cochise en alle andere dromers.
Dromen zijn bedrog.
Blijf maar dromen van jullie favoriete merk maar aanvaard ook eens de kritiek.
Mocht ik het me kunnen permiteren dan reed ik waarschijnlijk in een prachtige 645 cabrio.
Momenteel rij ik met een Mondeo en daarvoor had ik een 320 d en daarvoor had ik een 407 en neem het van mij aan de BMW was op alle vlakken de minste auto zonder BMW daarvoor te willen afbreken.
Als je een topversie als de M3 kunt veroorloven dan zou ik zeggen DOEN maar als je zo als de meeste mensen het moet doen met een 1 of 3 serie met maximum een 2 liter erin dan ben je met het zelfde geld beter af bij de concurentie.
En begin nu weer niet te zeuren over het verschil tussen awd en fwd en de ideale gewichtsverdeling. op gebied van wegligging was mijn 407 de best rijdende auto.
ER wordt hierboven wel wat afgeklaagd over Chris Bangle, maar vergeten we even niet dat de goede man wel auto’s op de kaart heeft gezet die opvallend zijn en ik denk niet echt snel zullen verouderen…..waaarschijnlijk omdat ze nog nooit in de mode geweest zijn.

Denk hierbij niet alleen aan BMW maar ook aan eerder werk, zoals de bloedmooie en karaktervolle Coupe Fiat.

Ik las een interview met Bangle en van Hooydonk in het Duitse motor-und-sport en daarin was een opmerkelijke zin te lezen, waarover ik zo niet eerder had nagedacht.

Waarom vinden we klassieks zo veel mooier en meer bijzonder als moderne auto’s? Omdat ze meer sculptureel zijn vormgegeven. Er zit meer vorm in het plaatswerk. Dat is nou precies wat Bangle met zijn conclave en convexe vormgeving heeft geprobeerd te doen…..

en overigens daarna door iedereen -zei het in mildere vorm- is gekopierd.
van Hooydonk is toch Limburger !
Ben absoluut geen grote fan van hem. Ben zeer benieuwd hoe zijn ontwerp zal uitpakken!!
@alfablog: Was het ontwerp van de auto op eerste foto niet eerst bedoeld voor Alfa Romeo en door laatste te licht bevonden..Kenners?
@ Gusto

Durf ik niet te zeggen… Het is iedergeval wel een Bertone.
Zijn grootste verdienste is denk ik toch wel dat hij de autoindustrie heeft wakkergeschud. I-Drive, Bangle-butt, flame surfaces, ze hebben allemaal wel in meer of mindere mate het design van ‘de andere merken’ bepaald (misschien zelfs wel gestuurd) de afgelopen jaren.
@Een betere ontwerper:

Ivo van Hulten
Van Hulten is toch interieur ontwerper?
Overigens is Bangle ook een kunstenaar; hij schildert, beelhoud, etc. Een lopende energiebron die van s’morgens 05.00 tot s’avonds 24.00 aan het werk is…(toevallig heb ik een collega die onder bangle gewerkt heeft ;)
Een betere ontwerper
@Juppe: tnx, die bedoelde ik idd.
waarom valt het mij op dat erg veel merken tegenwoordig een nederlandse ontwerper hebben?! je zou toch zeggen dat we dan meer smaak hebben dan de oostenrijkers en italianen? overigens vind ik het niet erg, ik vind het juist wel iets om trots op te zijn als nederlander!
maakt ie mooie dingen .. is het een echte hollander ..
als ie het verklooit .. is het een limbo ..

deal ??

lijkt me een serieus slimme kerel .. in het verlengde van Bangle ..
En de Belgen niet vergeten natuurlijk…. Luc Donckerwolcke (Gallardo en Mucielago o.a.) en Pierre Leclerq, hoewel die hier niet zoveel fans zal hebben als designer van de BMW X5 en BMW X6 die ik trouwens wel heel geslaagd vind en nog altijd goed verkopen, trust me.
Respect. Echt heel vet om Nederland zo te reppen. Ik zal vanavond een borrel op je drinken, Adrian. Zou hij ook Autoblog lezen?
Typisch dat ze niet in het persbericht durven te zetten dat van Hooydonk hoogstpersoonlijk de vorige 7 serie heeft getekend. Bangle was alleen maar de eindverantwoordelijke…
Wacht eens even…zo het persbericht lezende…..

“en de Progressive Activity Sedan (PAS) die begin maart 2009 als concept car zijn wereldpremière beleeft op de Autosalon van Genève.”

Hebben we hier niet een bevestiging van een gerucht?
Vergeet ook Laurens van den Acker, Mazda’s chief designer niet :)
Goed bezig!

Mocht Chris toevallig tijd hebben (of zn secretaresse) en het nieuws over zichzelf via autoblog volgen:

Gefeliciteerd!
Ik ben biased want ik rijd er zelf in maar ik vind de 6-serie juist prachtig!

En iedereen die klaagt over de kont, die is binnen een paar seconden alweer uit het zicht :)
@Robin

Ik rij een 330I dus denk dat die veel beter is dan een peugot of een ford qua prestaties en en interieur dus en anders zou ik eens een naar een dealer gaan en vragen of je eens in een 330 mag rijden;)
robin vergist zich met matchbox variant, negeren
@ cochise
In uw dromen?
@Peter
Als je zo oud en wijs zal zijn als mij en evenveel kilometers zal afgelegd hebben dan zal je weten wat belangrijk is aan een auto.
@Robin

op een site als dit kom je wel vaak kinderen tegen, but you top them all. Ik zou niet mogen antwoorden maar..

In uw dromen ? Wat een ridicule reactie is dat wat weet jij nu waar cochise van droomt of mee rijdt?

en oud en wijs. Wat weet jij nu van een ander zen leeftijd of aantal afgelegde kilometers. De enige persoon in deze thread waar men veronderstelling van kan maken op dat vlak ben jij. Of is het dan toeval dat zoveel reacties op jou zoveel op elkaar lijken ?

Een 308 vergelijken met een 1 serie zie ik zelfs een Peugeot verkoper nog niet doen zonder blozen, dat is belachelijk.
denk dat dromen geen bedrog zijn vriend!
Wel van papa maar tog heb de auto anders kom je maar eens kijken
ben heel vaak in hasselt te vinden dus
@ peter
Waarom zou een 308 niet vergelijkbaar zijn met een 1 serie.
In de autogids wordt de 308 als referentie gebruikt als het op afwerking en gebruikte materialen voor het interieur aankomt.
Rijeigenschappen zijn bij Peugeot altijd het ideale compromis tussen comfort en sportiviteit en op gebied van motoren hoeven ze ook van niemand iets te leren waarom zou BMW voor zijn 1.6 anders te leen gaan bij Peugeot.
De boordplank van een 308 is klassevol terwijl de boordplank van een 1 serie eerder een depressie opwekt.
Verder is het me niet te doen om BMW af te kraken of een Peugeot op te hemelen maar de realiteit is de realiteit.
Ik ben niet merkgebonden en heb al veel verschillende auto’s gehad waaronder een BMW 320d en ik sluit niet uit als BMW in de toekomst een leuke auto zou op de markt brengen dat ik die zou aanschaffen.
Land of merk speelt geen rol als het maar leuk en prijs kwaliteit ok is.
mijn allereerste “vervangwagen” ooit was een 206 wat een walgelijk interieur was dat..

onlangs een 308 als vervangwagen gehad en ik moet zeggen dat ik verbaast was over kwaliteit van de plastics, zeker tov 206.

Wat ik aan beide irritant vond was de te lange pook. De 308 rijdt niet slecht, maar ik merk toch direkt dat het een FWD is , daar heb je heus geen 300pk voor nodig. De hoogte speelt natuurlijk ook parten.

Dat neemt echter niet weg dat een 308 in een ander marktsegment zit dan een 1 serie.

Dat bmw 1 interieus saai is is een feit, maar heeft neits met klasse te maken…
@
Robin,

BMW gaat niet te leen voor een 1.6 motor bij Peugeot. Die hebben ze nl. samen ontwikkeld.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).