Gespot: Bentley Arnage: Een paar gelimiteerde oplagen

Auteur: , 19 Reacties

Na een introductie op de Arnage ter grootte van twee afleveringen wilde ik eens uitbreiden over de gelimiteerde oplagen. De RL Mulliner Limousine in een oplage van 20 stuks kwam gisteren al even ter sprake, maar er zijn nog veel meer “speciale” uitvoeringen, op basis van elke serieproductie versie is er wel iets.

Bentley Arnage Le Mans Series

In 2001 vond men het tijd om de overwinningen op Le Mans nog even te benadrukken. Een aantal weken na de onthulling van de EXP Speed 8 werden de Arnage Red Label, Continental R, Continental T, en Azure aangeboden als Le Mans Series. Dit was een gelimiteerde oplage. Van de Arnage zouden er 150 worden gebouwd – werden er 153, van de Continental R zouden er 50 worden uitgevoerd als Le Mans, dit werden er 46. Er zijn ook nog eens 63 Azures en 5 Continental T’s geleverd met dit pakket. Wat hield het eigenlijk in? De Arnage Le Mans Series was een Arnage Red Label met een eigen setje velgen waar rode remklauwen in huisden, een “Le Mans” badge met roostertje op elk zijscherm, en twee dubbele uitlaten zoals ook op veel Arnage T Mulliners. Het instrumentarium in de auto was rijkelijk versierd met de traditionele kleur “Racing Green” en Bentley logo’s, de rest van het interieur had de kleur “English Tan”. Het afgebeelde groene exemplaar is origineel in Nederland door Hessing geleverd.

Bentley Arnage Le Mans Series

Bentley Arnage Le Mans Series

Bentley Arnage Le Mans Series

Bentley Arnage Le Mans Series

Bentley Arnage Le Mans Series

Bentley Arnage Le Mans Series

Bentley Arnage Le Mans Series

Bentley Arnage T-24 Mulliner

Er is al veel over verteld in de categorie “gespot”, het model kan dan ook niet ontbreken in een volledig aan de Arnage gewijde week. In 2004 werd de Arnage T-24 Mulliner aangeboden als speciale uitvoering op basis van de Arnage T. Er prijkte een Britse vlag op elk zijscherm met het getal “24”. Bentley gaat er duidelijk prat op dat ze zo veel successen hebben geboekt op Le Mans, in de jaren ’20 en ‘30. Ditmaal worden er maar 24 gebouwd, hoewel het nooit geheel duidelijk is geworden of dat wereldwijd geldt, of per markt (24 voor Europa, 24 voor Amerika, en 24 voor Azië). Tot dusver zou een totaalproductie van 24 exemplaren best kunnen aangezien er op Autogespot en Autoblog niet meer dan drie verschillende exemplaren te vinden zijn. De auto kenmerkt zich door de vlaggetjes en de roostertjes op de zijschermen. Deze roostertjes zien er iets anders uit dan die op de Le Mans Series. De V8 ademt uit door twee dubbele uitlaten, zoals ook onder de Le Mans Series, waar de Arnage T’s destijds (eerste serie) allemaal de enkele, ovale uitlaten hadden. Verder verschil zit in het interieur, waar veel koolstofvezel te vinden is, en geborsteld aluminium zoals veelal in de Continental T te zien was. Dit concept werd overigens eerder al lovend beoordeeld door de autopers. Aan de achterzijde van de voorstoelen bevinden zich picknicktafeltjes waar weer veel koolstofvezel in terug te vinden is. En oh ja, wie er ook in terug te vinden is, is Tatjana Simic (o.a. Kees Flodder)!

Tatjana Simic

Bentley Arnage T-24 Mulliner

Bentley Arnage T-24 Mulliner

Bentley Arnage T-24 Mulliner

Bentley Arnage T-24 Mulliner

Bentley Arnage T-24 Mulliner

Bentley Arnage T-24 Mulliner

Bentley Arnage T-24 Mulliner

Bentley Arnage T-24 Mulliner

Bentley Arnage T-24 Mulliner

Bentley Arnage Diamond Series

Een niet zo heel grote vooruitgang was de Diamond Series, op basis van de Arnage R. Deze versie is het beste te herkennen aan de nogal smakeloze verchroomde velgen, zoals amateuristische tuners die ook wel voor merken als Mercedes leveren. Wèl heel fraai is de Flying B op de neus, die op geen enkele andere Arnage standaard werd geleverd. Verder liep er een additionele chroomstrip over de voorbumper heen. Aan de zijkant was alweer een Brits vlaggetje te vinden, maar nu met de opdruk “Crewe 60 Years”. Het was een jubileummodel om het 60 jarig bestaan van de fabriek in Crewe te vieren. Ook hier was het interieur weer een belangrijke smaakmaker. Speciaal ingelegd hout en een gestikt diamantpatroon kenmerkte het. Later is er ook een Continental GT verschenen in deze trim, daarvan zijn er 400 gebouwd. Van de Diamond Series maar 60.

Bentley Arnage Diamond Series

Bentley Arnage Diamond Series

Bentley Arnage Diamond Series

Bentley Arnage Diamond Series

Bentley Arnage Diamond Series

Bentley Arnage Diamond Series

Bentley Arnage Diamond Series

Bentley Arnage Diamond Series

Andere bijzondere uitvoeringen:

De eerste bijzondere uitvoering was eigenlijk de Arnage Green Label Birkin Edition, als poging om na de introductie van de Red Label nog de laatste paar Green Labels aan de man te brengen. Het werden naar alle waarschijnlijkheid 5 exemplaren, die van de “gewone”Green Label – waarvan er in wezen maar 59 werden gebouwd inclusief deze versie – verschilden in het opzicht dat er een plaquette van “Brikin Edition” in het interieur zat. Meer is er niet bekend over deze versie, maar ik zou me er ook niet al te druk om maken.

Op basis van de gefacelifte Arnage T kwam in 2005 – een jaar na de T-24 Mulliner – de Blue Train uit. Deze had weer een opmerkelijke set velgen die alleen standaard onder deze versie werd geleverd. Er zat nu een “Blue Train” badge op elk zijscherm, en een roostertje dat veel leek op het roostertje dat ook op de T-24 Mulliner te vinden was. Sommige exemplaren zijn geleverd met de kleine achterruit, zoals ook wel eens op Arnage RL’s en Mulliners te zien is. Van deze versie zijn er maar 30 gebouwd, en ze worden dan ook vrijwel nooit gespot.

De laatste versie van de Arnage is ook een gelimiteerde oplage. Dit is de Arnage Final Series, gebaseerd op de meest recente Arnage T, met 500 pk dus. Meer daarover is hier te vinden.

Dit was de laatste aflevering van de Grote Arnage Triatlon van week 7. Voor wallpapers kun je me een e-mail sturen, het is jim_appelmelk at yahoo.com. Vermeld dan direct je resolutie, dat scheelt tijd. De volgende week is de laatste aflevering van “Aston-Martin door de jaren heen” te lezen. Ditmaal zijn het de V12 modellen.19 reacties

Pff, alweer die Arnage..
mooie wagens hoor lekker sjiek en orgineel
ze blijven ook maar weer allerlei special editions enzo maken om die Arnage te slijten. Vind het niet zo’n speciale wagen eigenlijk
Mooi. Vooral die Bentley Arnage T-24 Mulliner kan mij bekoren.
Die chrome velgen van de Diamond series vindt ik een beetje te bling.

Long live Crewe, long live the Arnage and long live the Queen.
Tatjana is in zo’n bak slechts als b(e/ij)rijdster van Ronny Rosenbaum te vinden.
Serie 1 dan maar, met een setje andere velgen.

Nieuw kenteken erop, en je bent weer het Mensje.
jammer dat het bij de britse meuk blijft vooralsnog. doe mij maar wat duits.
Beetje goedkoop om telkens met een speciaal model te komen die alleen uit velgen en badges bestaan. Maar toch vind ik het wel een mooi model moet ik zeggen!
-edit: iets meer inhoud aub!-
Mijn favoriet zit hier bij! De T-24 Mulliner :)
Wat een heerlijke machine!
@ Breinstein

De Duitse meuk is hier niks mee vergeleken!
Dit is DE klasse! DE perfectie!
“verschilden in het opzicht dat er een plaquette van “Brikin Edition” in het interieur zat.”

Birkin Edition moet dat zijn. :)
Prachtig informatief drieluik. Mijn complimenten!
De Bentleyfabriek weet van gekkigheid ook niet meer wat ze moet verzinnen. Wat voor gelimiteerde, extra dure versie er ook wordt verzonnen, ze worden gelijk uitverkocht… :roll:
@Citrofiel, dat valt wel mee hoor, let maar op het artikel dat straks online komt…
Wist niet dat er zoveel gelimiteerde Arnage’s waren,hoewel ze eigenlijk toch vrij zeldzaam zijn (in NL).
Wel lekker waardevast en een erg chique model.
zo, van deze collage zal sigaar rokend nederland wel enorm opgewonden raken.
@willie.
Nope, opgewonden raak ik van mooie vrouwen. Dat is toch heel wat anders. ;)
Die logo van die Le Mans Series hé, is dat daar boven regen of wat?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).