Volgend jaar op de markt: Porsche Cayenne S Hybrid

Auteur: , 33 Reacties

Na een diesel kan dit er ook nog wel bij...

Porsche heeft ons in 2007 al een keer laten schrikken met de Cayenne Hybrid. En dat concept is nu verder uitgewerkt en dus presenteren ze de Cayenne S Hybrid (zou die S voor spaarzaam staan?). Onder de motorkap vinden we niet meer de 3.6 V6 die in de vorige Hybrid lag. Porsche heeft nu namelijk het motorblok van de gloednieuwe S4 onder de motorkap weten te frommelen. Oftewel een 3.0 V6 die voorzien is van een supercharger en 333 pk. En dankzij een electromotor komt daar nog eens ruim 50 pk bij.

Oh, hetzelfde systeem zullen we ook terug vinden in de nieuwe Panamera. Slaap lekker vanavond!

Porsche AG, the Stuttgart, Germany-based high-performance car and SUV manufacturer, shared more information about its Cayenne S Hybrid, which will debut next year. Using a parallel full hybrid design with the electric motor between the combustion engine and the transmission, Porsche engineers have been able to drive at speeds up to 86 mph without at all using the combustion engine.

This engineering achievement allows the Cayenne S Hybrid to roll freely – or ‘coast’ — at highway speeds without the combustion engine on, greatly minimizing engine emissions and fossil fuel consumption. This differs from current hybrid concepts that deliver benefits mainly in city traffic. Porsche, in cooperation with Volkswagen, opted for the parallel full hybrid design as it also significantly improves acceleration, a concept that matches the company’s philosophy of offering outstanding performance and efficiency. It also fits in the current Cayenne design with minimal alterations and without affecting interior space or luggage capacity.

When it comes to market in 2010, the Cayenne S Hybrid is expected to emit some 20 percent less C02 than comparable combustion engine vehicles with similar power output. Covering a 0-to-100 km/h sprint in just 6.8 seconds, it earns its ‘S’ designation by delivering V8 performance and four-cylinder efficiency, all while complying with the Ultra Low Emission Vehicle II (ULEVII) emission standards.

The Cayenne S Hybrid uses a supercharged Audi 3.0-liter V6 engine with Direct Fuel Injection (DFI), 333 horsepower and 324 lb-ft of torque from 2,900 to 5,300 rpm. It is mated with 52-horsepower three-phase synchronous electric motor that produces up to 221 lb-ft of torque and also acts as an alternator, and the combined power units are joined to an eight-speed automatic transmission. Also on board is a 154-lb. no-maintenance 38 kW nickel metal hydride (NiMH) battery. Measuring 13.7″ x 24.9″ x 11.5″, it fits in the spare tire well, thus not compromising luggage capacity.

The Hybrid Manager is the Cayenne S Hybrid’s “Heart”

The heart of these technologies is the powerful Hybrid Manager, which requires some 20,000 data
parameters to operate (compared to a conventional engine control unit that operates on less than one-third of the data). Since a parallel full hybrid operates in three classic hybrid modes – power generated by the combustion engine and electric motor, power generated by the combustion engine only, and power generated by the electric motor only – the Hybrid Manager’s main function is to seamlessly coordinate these modes to deliver optimal performance and efficiency.

With a clutch being the key connection between the combustion engine and the electric motor, the Hybrid Manager has the tough job of providing smooth but quick switching among the three hybrid modes without delay or a noticeable transition felt by the driver and passengers. For example, the Cayenne S Hybrid can motor along solely on electric power for up to 1.2 miles with the combustion engine off, and the Hybrid Manager will fire up the engine as soon as the driver presses the accelerator, increase engine speed appropriately and engage the clutch to transfer power to the transmission without the driver or passengers noticing what is happening. And, it does this within just 300 milliseconds.

When driving with just the combustion engine, the Hybrid Manager also will ensure the engine is operating as efficiently as possible in reference to its load. It switches the electric motor to an alternator mode, so the fuel consumed by the combustion engine not only efficiently powers the Cayenne but also generates electricity that can be ‘parked’ in the NiMH battery. Finally, when the driver presses the brake pedal, the Hybrid Manager feeds as much energy as possible from the electric motor (again running as an alternator) to the battery.

The Cayenne S Hybrid also has electrically driven ancillary components such as the air conditioning compressor and the power steering pump.

Unlike conventional Cayenne SUVs, the Cayenne S Hybrid uses an eight-speed automatic unit. Porsche engineers added to the conventional transmission oil pump a new electrical drive pump to shift gears smoothly and efficiently also in electric mode. Top speed comes in sixth gear, and the two higher gears serve to further reduce engine speed to enhance fuel economy. Eighth gear, for example, enables the driver to ‘coast’ along without the combustion engine at speeds up to 86 mph.

Porsche expects the Cayenne S Hybrid to consume less than nine liters of fuel per 100 kilometers in the New European Driving Cycle. EPA fuel economy figures are not yet available.

A similar hybrid system will find its way into the new Porsche Panamera(R) four-door gran turismo sometime following Porsche’s fourth model line debut in late summer 2009.33 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
tsjs waarom maakt porsche in hemelsnaam hybrids
vernieuwing is altijd fout ..
voor mensen die er uiteraard toch nooit 1 kopen ..
gogogomagazine.com
Bedankt Al Gore!
weer een bak nutteloosheid de wereld in.
50 pk meer zo een electro motor wil ik er ook bij zuiniger en sterker :D
Binnekort een 911 Turbo op batterijen, krijg je zo’n cassetje met motor geluiden gratis <3

Nee serieus, dit slaagt nergens op, voor rijken mensen die hun geweten willen sussen maar uiteindelijk toch nog gigantisch vervuilen :s
Ik stel een boycot voor.
Tis 333 pk, niet 344… En jammer dat ze nu net als de Touareg de S4 motor moeten gebruiken met dezelfde specificaties, neem dan het blok uit de A6 met 290 pk. De S4 is zo helemaal niet speciaal meer als jan alleman met deze motor rond rijdt en al helemaal als het icm hybride is! :S
Ik heb er ooit al 1 zien rijden in Duitsland vorig jaar. Heb er helaas geen foto’s van.
SjaakydeSjaaky
Of je plaatst er een SDI moter in….
@SjaakydeSjaaky

MotOr… ff kijken welke site je binnengaat voordat je post ;)
Toch wel knap gedaan: tot 86mph zonder de benzine motor, doe dat maar eens na in je prius.
Volvo_440_turbo
Mja, wss al in andere forums vermeld, dat ding is gewoon om het geweten van rijken te sussen ivm uitstoot…
Veel minder bijtelling in de lease zo’n hybrid. Straks de keuze tussen een golf, astra, A3 ….. en een Cayenne. Dan lach je toch de ballen uit de broek!!
@ Fjc: doe alsjeblieft niet zo dom. Porsche móet wel om aan de strenge milieuwetgeving te kunnen voldoen in de toekomst. Alle conventionele brandstofauto’s worden óf hybrides óf zijn heel licht van gewicht. de rest wordt elektrisch (met of zonder waterstof)
Allemaal marketing, ik wil gewoon een Cayenne op LPG
http://www.autoblog.nl/archive/2006/02/11/porsche_cayenne_op_lpg
@fjc
Omdat de eerste hybride auto door Ferdinand Porsche ontworpen is.
Porsche AG, the Stuttgart, Germany-based high-performance car and SUV manufacturer,

Mooi dat onderscheid! :lol:
ferdinand porsche werkte in het begin al aan een auto met eloctromotor!
dus eigenlijk niks nieuws!
Hoho… Een motor uit de S4? De vermenging van belangen van Porsche en VAG is al snel zeg. Die diesel ook al… :|
He bah, straks bouwt Porsche geen sport auto’s meer maar wel van die zuinige troep wat dus niet Porsche-waardig is…

Maar wat moet je anders als je graag wilt overleven… Misschien hebben we over 10/15 jaar nog alleen maar Porsche over omdat ze destijds zeer verstandige stappen genomen hebben… Ik hoop niet dat het ook daadwerkelijk gebeurd.
Ik ben het wel met citrofiel eens. Dan baal je wel, rijd je in een cayenne, staar er a la gt3 RS ‘hybrid’ op de zijkant…
@Das Auto
Dus een van de beste uitvindingen van de grondlegger van Porsche is ”Porsche” onwaardig?
Ik zie toch liever vernieuwende aandrijvingen zoals hybride dan een standaard dieselmotor. Een goede keuze van Porsche. Iedereen kan wel roepen Porsche onwaardig, maar de motoren moeten gewoon met de tijd mee en geloof maar dat Porsche dat lagere verbruik en gereduceerde uitstoot nog steeds met prestaties weet te combineren.

Waarom hebben veel mensen het idee dat sportwagens veel moeten verbruiken en uitstoten en staan ze niet open voor nieuwe ideeën. Ook een onzin reactie van Das Auto met zijn ‘zuinige troep’. Prestaties gaat het om en daarbij het liefste wel met een sportief geluid.
@ Vla

Wat zou jij dan doen als je Porsche marketeer was?
Auto zonder ballen dus. Dat dat even duidelijk is!
Dit is iig nog beter dan die diesel die ook in deze bak ligt. En Deze is sneller, dus deze is porschewaardiger dan de diesel! En bovendien, tegen snelheid in combinatie met een laag verbruik kan je lastig wat hebben, lijkt mij zo;)
@ Swinkels

Dus jij hebt liever dat Porsche auto’s gaat bouwen die concurreren met de Prius? Nee, het gaat me een stapje te ver. Het past gewoon niet bij Porsche en er zullen geen flitsende prestaties zijn bij de Porsche Cayenne Hybrid. Dat zou waarschijnlijk even flitsend worden als een Q7 of een Touareg, wil je dat?

Een Porsche-rijder wordt echt niet graag bij een stoplicht sprint er uit getrokken door een Audi A4 3.0 TDI…

Een SUV met prestaties, laat me niet lachen…
@ Swinkels

Even correctie, Porsche bouwt eerst een Cayenne, even later een diesel en nu een hybride. What’s next? Misschien een concurrent van de Prius?
@ Das Auto

Daarin geef ik je wel gelijk. Als het aan mij ligt moeten ze het bij de cayman/boxter/911 houden en niet bij die lelijke Cayenne en Panamera. Maar deze volume modellen schijnen nodig te zijn. Gelukkig zitten ze daarmee wel in de hoogste klassen en van mij hoeven ze niet lager te gaan en dus helemaal niet uit te komen met een X3 concurrent of zelfs nog lager als een golf concurrent.

Maar als Porsche meer innovatieve hybride oplossingen of andere aandrijfoplossingen brengt voor bijvoorbeeld een 911 waarbij zoals bij deze cayenne de prestaties vanuit de basismotor alleen maar toenemen en daarbij ook nog eens zuiniger en milieuvriendelijker worden, dan kan je er weinig op tegen hebben lijkt mij. Dat natuurlijk wel met behoud van het sportieve karakter van de motor en bijbehorend uitlaatgeluid, maar dat moet gewoon mogelijk zijn aangezien er nog steeds een benzine motor is. Een standaard 911 met extra power d.m.v. hybride i.p.v. bijvoorbeeld een turbo, waarom niet?
ach jee ..
de autobloggertjes doen er 12 jaar over om diesel in een Porsche mentaal te kunnen verwerken ..
en nu dit ..

niet dat ze ooit een Cayenne kopen hoor ..
12 jaar, alles na de 911 kan men mentaal al niet aan!
top.

porsche gaat tenminste met de tijd mee en begrijpt dat ze heel snel ervaring moeten gaan opdoen met hybrids etc. merken die stilstaan gaan dood. ze begrijpen dat we niet oneindig de zakken van fundementalistische soenieten willen vullen. dat hebben we al veel te veel gedaan.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).