Rijtest & video: Ford Kuga 2.5T

Auteur: , 59 Reacties

Er komt een moment in je leven dat je partner verwacht dat je in een ruime, praktische en veilige auto gaat rijden. Blijkt dat je getunede Focus RS, waar je ziel en zaligheid in is gaan zitten, toch niet aan die criteria voldoen. Hoewel je goede dingen over sommige MPV’s hebt gehoord, kun je er niet enthousiast van worden. Herken je in dit profiel? Of niet en heb je toch interesse in de Kuga? Klikkerdeklik dan om verder te lezen en te kijken.

[Eerst kijken dan lezen? Klik hier voor de video!]

Om maar met de deur in huis te vallen: de Kuga 2.5T is erg vermakelijk. Zo vermakelijk zelfs, dat ik hem bijna de best sturende SUV zou willen noemen. In zijn klasse natuurlijk, want de Cayenne’s en X6-en van deze wereld zijn ook niet te versmaden.

Ford Kuga 2.5T

Het is een combinatie van ingrediënten die de Kuga zo leuk maakt. Ford heeft de auto nadrukkelijk als smaakmaker in het gamma gepositioneerd. Er komen dan ook geen basisversies van de Kuga. De geteste 2.5T en de 2.0 TDCI diesel zijn de enige beschikbare motoren. De dieselversie was er al sinds vorig jaar, maar eigenwijs als we zijn hebben we die maar overgeslagen. Voor de 2.5T waren we wel bereid om de kou in te trekken. Ford had beter een T5 of ST badge op de kont kunnen plakken, want dan weten liefhebbers genoeg. Onder de fraaie motorkap is de oorspronkelijk van Volvo afkomstige vijfcilinder turbo te vinden. In de Kuga levert dit blok 200 pk (bij 6000 tpm) en een koppel van 320 nm bij slechts 1600 tpm.

Ford Kuga 2.5T

Zoals je met deze cijfers mag verwachten, hoef je geen toeren te maken om op te schieten. De topsnelheid van 210 km/u is niet indrukwekkend, maar ruim voldoende om je rijbewijs naar de eeuwige jachtvelden te helpen. In 8,2 seconden sprint de Kuga 2.5T naar de 100, maar dat vertelt niet het complete verhaal. Dat het koppel vanaf een zo laag toerental al zo prettig hoog is, betekent dat het niet zo heel veel uitmaakt welke versnelling je kiest voor je tussensprint. En anders dan bij een diesel lijken boven de 4500 toeren niet de pompverstuiver, injectoren en andere motordelen zich een weg naar buiten te vechten onder de motorkap. In plaats daarvan wordt de bestuurder getrakteerd op een mooie vijfcilinder roffel. Toch is het ook weer geen toerenblok, boven de 5500 toeren sleurt de vijfpitter er nog wel aan, maar maakt ook duidelijk dat het optimale bereik lager in de toeren ligt.

Ford Kuga 2.5T

Nu ik toch aan het klagen ben: de versnellingsbak schakelt een beetje hakerig. Ook blijkt het verbazingwekkend moeilijk om helemaal soepel van één naar twee te schakelen. De samenspel tussen bak, gasrespons, koppeling en mijn motoriek bleek ook na een week nog niet optimaal. Het zou best kunnen dat het mijn schuld is, maar in andere auto’s heb ik het dan weer niet.

Ford Kuga 2.5T

Gelukkig is er ook veel positiefs te melden. Over het weggedrag bijvoorbeeld: Ford claimt dat de Kuga een goed sturende crossover-suv-dinges is. Door de hogere zit verwacht je in eerste instantie een hoop bodyroll en bij te hoge snelheid een omvallende Kuga. Dat laatst gebeurt natuurlijk niet, maar het eerste ook niet. De Kuga gaat verbazingwekkend vlak en daarmee strak de hoek om. En het onderstel is niet eens plankhard, maar zelfs relatief comfortabel. Grote of kleine hobbels middenin bochten lijken dan ook totaal geen invloed te kunnen hebben op de ingezette koers. Ondertussen communiceren onderstel en besturing luid en duidelijk over wat er gaande is. Meestal is dat de boodschap dat het best nog een beetje harder had gekund.

Ford Kuga 2.5T

Tractie is met dank aan de vierwielaandrijving ook geen enkel probleem (zolang je op de weg blijft). De vierwielaandrijving is overigens niet van het permanente type. Normaal gesproken worden alleen de voorwielen aangedreven, pas bij tractieverlies wordt er kracht naar de achterwielen geleid. Onder gladde omstandigheden in krappere bochten is het bijschakelen van de achterwielen wel voelbaar, maar heel storend is dat verder niet.

Ford Kuga 2.5T

Binnenin is het functionaliteit troef. Er is genoeg ruimte voor alle passagiers en bagage. Overal in het interieur zijn handige vakjes en andere slimmigheden verzonnen. In de testauto zat een optionele 220v stroomaansluiting en iedere Kuga krijgt een in delen te openen achterklep. Hoef je alleen maar iets kleins in of uit de bak te halen, dan volstaat het openen van alleen de achterruit. Het optionele DVD-navigatiesysteem met touchscreen en achteruitrij camera werkt intuïtief genoeg. Helaas staan de verwarmbare en voor de bestuurder elektrisch verstelbare stoelen wat hoog in het interieur. Ietsje dieper en verder naar achter zitten, zou mijn voorkeur hebben. De verdere afwerking is prima met slechts één dissonant. De sierstrip op het dashboard lijkt verder nergens bij te passen en is tevens van niet echt mooi materiaal gemaakt.

Ford Kuga 2.5T

Als ik over dit soort kleine dingen moet gaan zeuren, dan is dit indirect een groot compliment. Voeg daarbij dat de Kuga er dik uit ziet, al helemaal met het onder de testauto gemonteerde 19” lichtmetaal, Die velgen zijn een optie, maar kosten slechts 600 euro. Het DVD-navigatiesysteem: dat zit in het “Business Pack” met de achteruitrijcamera, bluetooth / voicecontrol, parkeersensoren en verwarmbare voorstoelen en dat geheel kost 2250 euro. Kom daar maar eens om bij de premium merken.

Ford Kuga 2.5T

Voor de Kuga 2.5T vraagt de Ford dealer 40.085 euro, de geteste Titanium uitvoering is 42.585 en had nog voor ongeveer 7 mille aan opties. Nu zal ik de laatste zijn die zegt dat deze bedragen niets voorstellen, maar wat krijg je er veel lol, ruimte, praktische bruikbaarheid en snelheid voor terug. Alleen de offroad capaciteit is niet de beste in de wereld, maar dat past dan weer prima bij mijn talent voor terreinrijden. Filmpje!

Ford Kuga video59 reacties

Leuk gedaan!
Smakelijke auto en rijtest!
“Er komt een moment in je leven dat je [[[je]]] partner van je verwacht […]Blijkt [[[dat]]] je getunede Focus RS […] toch niet aan die criteria te voldoen.”
Bitte even twee woorden schrappen in de eerste twee zinnen, verder is dit weer een mooie aanvulling op de beste rijtestenreeks van de lage landen :)
Mooi geschreven, complimenten!
Sinds wanneer is de Kuga een MPV? Ik dacht dat we dit een SUV (en Ford zelf een SAV) noemden?
‘Dit is hem’ BOEM kofferbak dicht hahaha :P . Leuke test, maar ik houd persoonlijk niet van Ford.
leuke wagen en een echt goed filmpje!
‘Wat willen jullie nog meer in een auto?’ Antw: Aimee?

OT: Goede rijtest, tijdens deze creditcrunch gewoon doorgaan met rijtesten;)
Afstandsbediening
Wat wil je nog meer? Een spannende rijtest in een Porsche Cayenne Turbo S :D
Grappig dat je de Urquattro noemt. Daar komt deze motor namelijk ook vandaan. Ford heeft deze gejat van Volvo, en Volvo heeft deze in het verleden gekocht van Audi (en daarna doorontwikkeld). Deze 2.5T levert in de V50/S60/C70/V70/S80 210 of 220pk. Het is een opgeboorde versie van de low pressure 2.4-motoren van Volvo.

Een aangepaste versie van deze motor (vooral veel versterkingen + dikke turbo(‘s) en intercooler(s)) komt ook in de Focus RS straks, en dát blok lijkt weer een versie die vroegah in de S60R/V70R van Volvo heeft gezeten (ofja, vroegah, ook nu wel).

Blijft lekkere sound – de roffel doet je heel soms zelfs denken dat het een 6 of misschien zelfs zelfs 8-cilinder is, en dankzij het hoge koppel voelt dat ook zo… maar zodra die diepe roffel (en dus het toerental) hoger wordt herken je gelijk de mooie symfonische klanken van de 5-cilinder. Ik weet niet of dat ook zo is bij de lagedrukturbo die in deze Kuga zit, maar bij de R-versies van Volvo is het in ieder geval wel zo.

Overigens is deze motor (mits hij is opgebouwd uit dezelfde onderdelen) vrij veilig te chiptunen naar een slordige 250pk met nóg meer koppel over het hele toerenbereik (50 Nm extra geloof ik).

En wat je nog meer wilt? Tja, in ieder geval die chiptuning (vermogen dus), want die duw in je rug is toch wel lekker.

Inderdaad, dit is geen sportauto, maar de meeste autobloggers zullen die helaas niet kunnen betalen, en dan heb je toch een alternatief nodig. Vandaar ook mooi dat jullie ook tests van “niet supersnelle auto’s” doen: als jullie maar altijd de sterkste motorisering uitkiezen en ons laten weten of het een beetje door de beugel kan :)
Leuke VAG achterkant
Deze auto vind ik niet mooi, maar goed smaken verschillen. Verder een leuke rijtest. En op jou vraag terug te komen Wouter: “wat willen we nog meer?” Een cabrio natuurlijk! Open rijden is heerlijk.
Wat ik meer zou willen in een auto: is dat alle auto’s de klasse van een Audi S8 krijgen..
Want dat is toch wel 1 van de mooiste auto’s!
Misschien leuk om die eens te testen? (a)
Vive la FRANCE!
Leuke test! Alleen ik schrok wel toen ik dit filmpje keek: 40000 € voor de Kuga!! Voor dat geld koop je een C-Crosser, die er een stuk duurder uitziet! Voor de rest is het wel een prima autootje, goed ontwerp, goed weggedrag, etc.
Verkapte “Ik-heb-een-iPhone-en-jullie-niet”-film. :roll:
Die achterkant is me te taiwanees, doe mij maar de q5 kont.
@thom, leuk ook dat de iosis X concept er een miljoen jaar eerder was dan de tiguan, dus je kunt eerder zeggen leuke ford achterkant by een tiguan ;)
Dennis-maar-niet-de-auteur
mooie auto, betrouwbaar, betaalbaar, kortom de ultieme SUV voor een doordaags gezin ;-)

btw heb een dik uur geleden een exoot zien crashen, een lichtblauwe Ferrari 360 Spyder in Wijnegem, kwam volgens mij net van de Ferrari-garage 200m verderop, want een nogal triestigkijkende jongeman (niet ouder dan 25) was in rode werkkledij en was aan het bellen. Hopelijk heeft iemand foto’s kunnen trekken want ik had geen tijd :-D
is het niet een leuk ideaa om is een audi s4 nieuw model aan de tand te voelen? iets meer pk’s!
edit: leuk idee idd, wellicht binnenkort, we hebben nog meer leuke ideeen
ik pas.
voor het geld van deze full option Kuga koop ik wel een ST.
kijk, dit ziet er grappig uit.. maar offroad kan amper. ( en 99% doet het er ook niet mee )
dus voor mij een Focus ST, zwart, met chiptuning.
bedankt!
mooie rijtest en ook machtig stukje met die kofferbak, only @autoblog :P
Is denk ik de beste als je ook de prijs meeneemt. Ziet er niet onaardig uit, behalve de binnenkant en nog vlot ook.

Goede test!
Van mij hoeven jullie niet zo vaak te zeggen dat deze auto er zo mooi uitziet. Hij is in mijn ogen namelijk afschuwelijk. Een SUV is een asociale auto, dan moet je hem ook wel van een (jawel daar komt hij) “premium” merk hebben. Deze auto past toch beter in het rijtje bij de nissans honda’s en toyota’s. Een SUV moet uit Europa komen. Het interieur van deze auto is het allemaal net niet voor mij, veel hard kunststof en een erg simpel stuurtje.

Heb je toch besloten deze auto te kopen? Bestel hem dan in een iets meer bescheiden kleur!
Oei nu lijk ik wel heel negatief. Dat jullie weer een rijtest online hebben vind ik namelijk super!
Heeee, vet. Getest bij stellendam! :D
Tja, ik heb dus niets met die kuga. Of eigenlijk al die kleine softroaders….

Hey heeft iemand ooit een pic gezien van een matzwarte Arnage?!
ik vind em dus echt niet 1 van de mooiste suv’s over alle klassen!

testmodel waar jullie in reden, eurotje of 48.000??

met dat geld ga ik niet naar een ford dealer! ( ook met 40.000 niet )
Wat zoeken jullie in een auto? Hmm. Ehh, een commercial van Bassie maakt het beeld compleet.

1 klachtje over deze rijtest.

Ik weet dat deze auto niet heel de straat wakker hoeft te maken, dus het uitlaatgeluid is bescheiden.
Toch hoor je wel heel erg weinig in de test.

Was er geen goede mogelijkheid om het geluid op te nemen of klinkt dit ding verschrikkelijk zacht?
Zie voor 40000 Euro maar eens iets te krijgen wat vergelijkbaar is, dat gaat je bij BMW, Mercedes, Audi, Volkswagen of Volvo in ieder geval niet lukken! Ik denk dat veel mensen die merken nog onderschatten qua prijs. De vanafprijs ligt bij die merken een stuk hoger, en de optielijst wil je al helemaal niet zien. Schrikbarend wat er allemaal ontbreekt aan de “standaarduitrusting”.
“Er komt een moment in je leven dat je partner verwacht dat je in een ruime, praktische en veilige auto gaat rijden”
Dan zeg je: “Schat, mijn wagen is ruim, praktisch en veilig zat!” 8)
@mx5/rx8owner: Een beetje stilstaand revven had gekund, maar op het natte wegdek hoorde je de banden inderdaad ver boven de motor uit.
Het enige wat ik nog mis is het fraaie geroffel van bv. een V8.
geweldig fillimpie ..

de kijkers enthousiastmeren moet het doel zijn ..
onderwerp/voorwerp maakt dan niet uit ..
energie overbrengen .. daar gaat het om ..

thumbs up dudes ..
@Ruben Baeten.

Bedankt, ik snap hem.

Nu zal ik jullie maar moeten geloven op je woord. ;)

Leg uit, waar lijkt het motorgeluid een beetje op?

Dan kan ik even zoeken naar een passend filmpje.
Hou niet zo van suv modellen maar ik moet toegeven dit is eigenlijk wel een leuke auto en veel minder lomp dan veel concurenten zoals bv BMW x3
@Sorcerer .. dat was ik eigenlijk helemaal vergeten. Volvo inderdaad had VAG motoren onder de kap (inclusief de TDi) vroeger. Ik denk niet dat ze het blok van de urquattro hadden, maar de gewone 5 cylinder 2.3 liter die audi jaren gebruikte en onverwoestbaar was.
leuke auto maar geef mij dan toch maar de tiguan (hopelijk met de nieuwe 211 pk tsi motor)………… maar daarvanaf gezien ‘ford mooi autootje gebouwd’;)
Wat is dit nou, wel de kofferbak laten zien en niet de achterbank ;-)
Wat ik zoek in een auto…

1) Ik wil me ermee kunnen identificeren.
Voorbeeldje; een Mini is stoer en lief tegelijk, een echte vrouwenmagneet, prima wil ik. Een LaRo Defender is stoer en kan dit ook nog in het terrein waarmaken, prima wil ik. Een Kuga, wil wel maar kan niet, prima maar wil ik dus ook niet.
2) Hij moet ergens in uitblinken zodat je niet hoeft uit te leggen waarom je hem hebt gekocht.
Voorbeeldje: Een Mitsubishi Evo is lelijk maar kan genadeloos hard hoeken, hoef je niet uit te leggen op een verjaardag. Een Toyota is wat saai maar degelijk en betrouwbaar, hoef je niet uit te leggen. Een Kuga is van alles net niet maar dat wil ik niet uitleggen.
3) Ik wil een auto die een onbedwingbare glimlach op mijn gezicht tovert.
Voorbeeldje, een CV eend rijd en schakelt zo apart dat je bij 30 km/uur al vlinders in je buik krijgt als bij je eerste vriendinnetje, na 10 meter weet je het; doemijdiemaar. Een Caterham rijdt zo lichtvoetig dat je je afvraagt waarom alle andere auto’s zo obees zijn, na 10 bochten weet je het; doemijdiemaar. Een Kuga heeft een body-mass-index waar Jabba de Hut nog jaloers, na het woorde SUV weetje het; laatmaarstaandaar.
4) Ik wil een auto die goed betaalbaar is, of volledig onbereikbaar.
voorbeeldje: een twingo RS is met een modaal salaris nog betaalbaar en rijdt ook nog eens leuk, super! Een Ferrari is voor 99,99% van de NL onbetaalbaar, heerlijk over dromen, super! Een Kuga is met 2x modaal goed te doen… dwz de meeste mensen kunnen em wel betalen, mits ze er veel voor laten, super loodvrij.
5) De hoofdsteun moet op fatsoenlijke hoofd hoogte gezet kunnen worden (ehm Wouter of kan dat toch?)
schakelt hakerig? ford heeft opzich wel 1 de soepelste versnellingsbakken en in iedere test word ford daar ook op aangesproken in een positieve richting en ik ben het er volkomen mee eens.
Janjaapkarelkees
Hmm vind dit toch echt geen mooie auto. En dat rare zilveren plastic op t dashboard.. Waarom vraag ik me dan af.
En waarom alleen dikke motoren, om de smaakmaker te zijn?
Slim in een veelverkopende klasse, waarbij de prestaties niet het belangrijkste zijn…
Wat ik zoek in een auto is iets exotisch. Het is altijd een beetje de rijtesten van normale wagentjes etc. Niets mis mee, jullie rijtesten zijn top en een C63 kan je uiteraard geen normale wagen noemen enzo, maar ik bedoel iets meer richting Maserati/Ferrari/Lambo. ^^
hmmm eindelijk de juiste motor in deze ford. om hem meer met de concurrentie mee te kunnen laten dingen was het ook wel wenselijk geweest als er als instapversie de 2 liter zou komen. die is meer betaalbaar en volstaat voor de meeste landen (met name nederland) ruimschoots! niet dat dit model van Ford nou zo duur is maar echt heel erg voordelig is ie ook niet. wel erg compleet uitgerust en voorzien van een mooi jasje (design).
Ik vind het toch wel frapant dat hier zo ellendig kinderachtige uitingen worden gedaan, doe mij maar een test met dit, doe mij maar een test met dat… en dat terwijl ofwel ze hier nog geen rijbewijs hebben ofwel zo’n auto nog niet eens kunnen betalen. Wat heb je dan aan zo een test? Een beetje geilen voor je pc? Sorry maar dan ga ik wel een beetje in mijn auto rondrijden. En jawel, een mondeo 2.5T ;-)

@Janjanssen;
hoe kun je nog slechtere vergelijkingen maken???

Kuga vs Mini
Kuga vs LaRo Defender
Kuga vs Mitsubishi Evo
Kuga vs CV eend
Kuga vs Caterham
Kuga vs twingo RS

mja… als je van zo een veronderstelling uitgaat… beetje goedkoop! Enneuh, veel plezier bij het maken van je keuze!
Kwam bij dit exemplaar de spiegel ook los? Zoals hier ;)
Zouden julllie eens geen stoere trio test met een Mercedes ML500 Audi Q7 4.2 en Bmw 4.8i Of gewoon de Mercedes belichten!!
Inderdaad! Leuk zo’n Kuga, maar doe mij maar een Phantom Drophead Coupé!

:roll:
voor de kapper die nog geen tt-rs kan betalen :)

Maar wederom een leuke test. Wanneer ga je de Kia Soul testen?
@ [email protected], jouw wereld draait dus allemaal om betaalbare dingen?
Dan ziet jouw wereld er wel heel saai uit.
Geilen doe je op vrouwen, van autos geniet je slechts. Is het dan zo erg om een Ferrari op je beeldscherm te zien? Dan kijk jij zeker ook geen top gear, vind je vast niks aan enzo. Wouter vroeg zelf of we suggesties hadden (of dat op deze manier is weet ik niet). Maar dat was slechts een wens. En dat men geen rijbewijs heeft betekent niet dat ze niet naar autos mogen kijken ;)
Wat ik nog mis…?
Een auto waarvan je weet dat iedereen er gek van wordt.
Een auto die de monden opent.

Lamborghini Murciélago LP640!
Wat zoek ik in een auto?!?

The fun factor! De lol die je kunt beleven met je auto.

Voor mij is dat een strakke wegligging en een goede acceleratie.
VB. 100HP kost geen drol fun factor 9, oude ford Ka super wegligging 8, Hyundai Getz geweldige handrem en dan heb ik het nog niet eens over de duurdere modellen.
@redactie

Goed stuk.

Binnenin is het functionaliteit troef.

Moet zijn:

Binnenin is functionalitet troef.
hm, zit net de video te bekijken en ik ben toch niet zo onder de indruk,
doe toch maar de 100pk 4×4 panda :)
net een mito maar dan iets groter.. :-x
@ [email protected]
Kan je mij ook uitleggen waarom de vergelijkingen “slecht” en “goedkoop” zijn? Wat zoek jij dan in een auto? Afkraken is zo simpel. Als je dan pretendeert wat niveau te hebben, moet je jezelf er ook aan conformeren; dus laat maar horen!
Daarnaast; als je jezelf afvraagt wat aan zo een test hebt en wie er loopt te geilen voor de PC, wat doe jij dan in hemelsnaam met je PC op AB?
Geniet je nog van het leven of zal ik de Prozac vast bestellen?
Het blijft jammer dat jullie bijna nooit iets anders testen dan ”Duits”. Wat is er mis met een mooie Renault Laguna coupe met zo’n heerlijke 3.5 V6 onder de kap? Of een keer een Alfa Romeo 166 bijvoorbeeld. Kortom: ik zou graag wat meer variatie zien en wat minder Duits. Overigens vind ik wel dat de testen professioneel en goed in elkaar zijn gezet!

Jan Wieters
viola robbemondt
Als mijn partner dat soort dingen van mij ‘verwacht’ dan gaat niet de auto eruit, maar hij ;-)
Als het tijd zou worden voor iets ruims en praktisch dan zou ik opzoek gaan naar een nieuwe partner. :D
Weet iemand waar dit is opgenomen? Met name het stukje bij 2:00

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).