Bentley aan de biobrandstof: Continental Supersports

Auteur: , 24 Reacties

Na ons de duidelijkste teaser ooit te geven is het nu officieel: Bentley neemt de Continental Supersports mee naar Genève, vernoemd naar de eerste auto van het merk die in 1925 de 100 mph wist aan te tikken. Met 630 pk is dit hun snelste, krachtigste auto ooit. Oh, en natuurlijk loopt ie ook op E85 biobrandstof.

Omdat Bentley nog altijd poept op diesel zijn ze aangewezen op deze geweldig politiek-correcte brandstof; met enkel benzineslurpende V12’s in je modellengamma red je het immers niet meer in deze wereld. Tegen 2012 willen de Britten al hun modellen van deze technologie hebben voorzien. Om het ook voor mensen als ons nog interessant te houden hebben ze goed hun best gedaan om deze Continental uit te rusten met ‘supercar performance’: zo is hij 110 kg lichter dan de GT Speed en is hij uitgerust met een Quickshift-transmissie die twee keer zo snel schakelt. De Supersports doet 0-100 in 3,9 seconden en bereikt een topsnelheid van 329 km/h. En dat allemaal op een paar maïskolven, dat liegt er natuurlijk niet om. Uiteraard kun je ook nog steeds gewone benzine in de tank gieten, handig in landen waar men landbouwproducten liever opeet.

De auto is op vele fronten aangepast; zo bleven de besturing, het onderstel, het AWD-systeem (40:60 verdeling), de spoorbreedte achter (+50 mm) en het ESP niet ongemoeid. 20″ lichtmetaaltjes omringen de standaard keramische remmen. Aan de voorzijde zien we grotere luchtinlaten in bumper en motorkap, nodig om de turbo’s en intercoolers beter te laten ademen. Maar de Supersports kent ook genoeg minder functionele aanpassingen: zo is al het chroom verdonkerd en het RVS voorzien van ‘Physical Vapour Desposition’, wat een duurzaam laagje is dat ook op horloges en kunstheupen wordt gebruikt. Ook is de achterbank verwijderd, waardoor je nog maar met twee mensen in deze gigant kunt plaatsnemen.

Vanaf de herfst is de Supersports wereldwijd te krijgen; al is de auto in Amerika nog niet goedgekeurd om op E85 te lopen en zal hij daar dus eerst met louter een benzinemotor geleverd worden. De prijzen zijn nog niet bekend.

Nog even in de rebound: een filmpje.

Bentley Flexfuel video

BENTLEY CONTINENTAL SUPERSPORTS

• The Continental Supersports is the fastest, most powerful Bentley ever with 630PS (621 bhp) 0-60 mph in 3.7 seconds (0-100 km/h in 3.9 seconds) and a 204 mph (329 km/h) top speed.
• The Supersports reaffirms Bentley’s environmental commitment with the launch of its first FlexFuel performance car.
• The Supersports combines the looks of the iconic GT with a distinctive style that reflects its supercar character.
• The Supersports is the extreme Bentley delivering a highly focused driving experience – a muscular two-seater that is 110 kg lighter than the Continental GT Speed.

(Bentley Motors, Crewe. 25 February 2009) The Continental Supersports is the fastest and most powerful Bentley ever. It is the extreme Bentley, a muscular two-seater that delivers supercar performance and a highly focused driving experience.
The Supersports is also the first Bentley capable of running on both petrol (gasoline) and biofuel, pioneering the use of FlexFuel technology in the luxury sector. This represents stage one of the company’s commitment to make its complete model range compatible with renewable fuels by 2012.

Available worldwide from autumn 2009, the Continental Supersports will be FlexFuel compatible in the majority of markets from launch with North American cars offering the capability by summer 2010, following regulatory approval.

The Continental Supersports began as an ‘under the radar’ project exploring the possibilities of weight reduction on the Continental GT but with more power and torque. A largely experimental process crystallised over a period of 24 months into an official new car programme, driven by the passion and enthusiasm of a small group of Bentley engineers and designers.

The results are dramatic. With 630PS (621 bhp) and new ‘Quickshift’ transmission that halves shift times, the Supersports sets new performance benchmarks for Bentley. It accelerates from 0-60 mph in 3.7 seconds (0-100 km/h in 3.9 seconds) onto a top speed of 204 mph (329 km/h).

Supercar performance is complemented by an array of chassis enhancements including retuned steering and suspension, utilising lighter weight components, retuned dampers and anti-roll bars.

Agility is further sharpened by the 40:60 rear-biased torque split for the all-wheel drive system, a wider rear track, bespoke lightweight 20-inch alloy wheels and a unique electronic stability programme.

Carbon ceramic brakes are standard fitment, benefiting steering response, grip and ride comfort, while saving weight. Overall, the engineering team have achieved a weight reduction of 110 kg (243 lb) compared with the Continental GT Speed.

The evolution of the Supersports’ design is very much a case of ‘form following function’ with new purposeful sculptural forms signalling the engineering changes beneath the skin.

For example, the increased power and torque of the W12 engine necessitated additional airflow to the twin turbocharger intercoolers and cooling system. Bentley’s designers responded with a purposeful and dramatic style that features large vertical intake apertures and twin bonnet vents.

Similarly, new flared rear wings that accommodate the 50 mm (2 inches) wider rear track are designed to emphasise the powerful stance of this ultra-high performance coupe. The resultant Supersports style combines the looks of the iconic Continental GT with a new and distinctive appearance that reflects its more extreme character.

The Supersports is further distinguished from its Continental coupe stable mates by a unique dark-smoked steel finish to all exterior ‘brightware’, including front grilles, lamp bezels, window surrounds and wheels. A complex ‘Physical Vapour Deposition’ process is applied to all stainless steel components to give a lustrous and highly durable finish. A car industry first, this process is normally used as a coating on industrial tools, watches and even hip replacement joints.

Fully embracing the extreme spirit of the Supersports, Bentley’s interior designers have created a unique ambience. The cockpit represents a dramatic re-interpretation of Bentley interior design in which carbon fibre and AlcantaraTM not only convey a sporting and contemporary style but also reduce weight.

The Supersports is a strict two-seater featuring all-new lightweight sports seats with carbon fibre clamshell rear panels. In the rear compartment, the seats are replaced by a stowage deck with a carbon fibre luggage retaining beam.

The new interior also provides a showcase for the skills of Bentley’s craftsmen and women at the company’s factory in Crewe, England. Signature premium grade leather and brightware are complemented by carbon fibre panels, replacing traditional wood veneers.

The Continental Supersports is capable of running on either petrol and E85 biofuel or any combination of the two. E85 biofuel can offer a reduction of up to 70 per cent in CO2 emissions on a ‘well-to-wheel’ basis.

Well-to-wheel is a measurement of a fuel’s net CO2 contribution to the atmosphere, not just tailpipe emissions. It is a way of quantifying how much CO2 a fuel emits from its growth or extraction (well) to its combustion or deployment (wheel). It includes refinement, distillation and transport of the fuel.

The fuel supply system detects the blending ratio of the fuel in the tank and ensures that power and torque remain constant regardless of the ratio of petrol to biofuel. The result is seamless power delivery in the Bentley tradition.

The ‘Supersports’ name is inspired by the original two-seater 3-litre Supersports model introduced in 1925, itself an evolution of the 3-litre Speed. The lightweight, 85 bhp Supersports was the first production Bentley to reach 100 mph and was also renowned for the application of Le Mans-winning race technology.

Commenting on the new Supersports model, Dr. Franz-Josef Paefgen, Bentley’s Chairman and Chief Executive said: “The Continental Supersports reflects the passion and enthusiasm of Bentley’s engineers and designers. This is the fastest, most extreme Bentley ever, dramatically styled to underline its supercar character. Importantly, it also pioneers the use of FlexFuel technology in the luxury sector.”24 reacties

Zo politiek-correct is biobrandstof nou ook weer niet, toch?
Ook lekker handig zo zonder achterbank….
Poeh ziet er goed uit hoor. En Geneve is dit jaar weer helemaal volgepakt met primeurs. Het blijft de enige echte autoshow.
Arne - De Autofinanciering
Zeker een erg gave bak.
Lijkt me echt iets voor The Queen of England, of prins Charles natuurlijk…
alberto de piento
Ziet er nu beter en stoerder uit dan zijn voorgangers.
Maar mijn vraag blijft dan ook, waarom konden ze die niet in de eerste plaats maken?
Is een flinke vooruitgang op de GT Speed, maar ik zou er nooit een kopen. Het blijft een voetballersauto en je kan voor die prijzen wel wat leukere 2 zitters vinden. En bij ons in de buurt kan je geen bio-brandstof tanken.

*Maar de Supersports kent ook genoeg minder functionele aanpassingen:
*Moet dat niet kent ook … gek genoeg minder …
Bentley heeft voor zover ik weet geen enkele V12 in het gamma. Alleen de W12 en de 6,75l V8 toch?
Eigenlijk is dit dus een speciaal inleidend model voor de biobrandstofrevolutie in het Bentleygamma… Jippie.

O ja, E85 zorgt toch voor hogere prestaties? Dus op benzine zal hij minder krachtig zijn, en minder snel. Jammer, aangezien er nog vaak geen biobrandstof beschikbaar is in de omgeving, en de USA is al helemaal genept dan…
@ moritzh
jep, ik denk het ook.. ben het 99.99% zeker
bio ethanol geeft idd 30% meer vermogen. je kan het ook zo afstellen dat je zuiniger rijd.
@ niels; 30%?! Dus eigenlijk is deze auto veel minder krachtig dan zelfs de standaard CGT, maar door de E85 is hij opeens sterker…? :?
Wat ik niet begrijp is dat ze biobrandstof willen toepassen op al hun auto’s terwijl er eerst een complete infrastructuur moet aangelegd gaan worden door heel Europa voor deze brandstof… Raar! Nu even over de auto: in 1 woord, DIK!!!
Kijk nou eens Bugatti stoelen!!! als ze op deze manier het interieur sportiever willen maken halen ze hun niveau wel erg om laag zeg.
@Citrofiel E85 heeft een hoger octaan getal, en verbrand koeler.
Vooral het hogere octaan getal geeft de bentley voordeel omdat die met de turbo`s de druk op kan voeren. Bij NA zou de compressie verhoogt moeten worden wat iets meer werk is. Zit alleen wel stuk minder energie in dus verbruik je meer om even ver te komen. Wanneer je de voordelen goed benut heb je meer vermogen en verlies je aan verbruik max 5%.
“met enkel benzineslurpende V12’s in je modellengamma”
werkt Bentley niet met de W12 van VW?
@naamgenoot: Gewoon een 6.0 W12, 630 pk, 800 Nm waarmee dit monster in 3,9 seconden op de 100 zit (even snel als de R8 V10!) en een nog hogere topsnelheid heeft dan diezelfde R8! Dusss.. De GT Speed is al verotte snel laat staan dit ding!
Hoeveel gewicht hebben ze gespaard door de gordels achterwege te laten?
Ook is de achterbank verwijderd, waardoor je nog maar met twee mensen in deze gigant kunt plaatsnemen.

kon dat met achterbank wel dan???
Whehehe die voorkant lijkt wel op die hondslelijke bodykit die in de accessoirelijst staat van een Seat Leon. :D
Als die 630 pk’s gehaald worden met E85 ben ik benieuwd wat ‘ie eigenlijk doet op gewone peut. Volgens mij haalt ‘ie dan de 600 pk van de Speed niet eens…
Grappig trouwens dat Bentley zelf ‘Quickshift’ tussen aanhalingstekens zet en het persbericht, worden we geacht dat ‘quick’ met een korreltje zout te nemen? ;)
@autoblogger
Hmm, misschien de Queen Mother? :)
@Klassiekerrally

Ligt eraan welke gen het is. 1ste gen is bv. van producten die
direct of indirect te maken hebben met de voedingsmiddelen
industrie. Dus iets oneetbaars verbouwen op een plaats waar
normaal eetbare producten zouden verbouwd kunnen worden
is al 1ste gen. Of producten die als bv. voer voor varkens gelden
tellen ook als 1ste gen. zoals afgewerkte frituurvet.
Pas wanneer er echt geen invloed meer is dan is het 2de gen. bv. een bak
plaatsen op een bodem waar niets verbouwd kan worden met
water voor algen groei en die voeden met mestafval en daar dan olie uit produceren. Shell is hier al enige tijd mee begonnen op Hawai,
algen zorgen trouwens ook voor de grootste CO2 opname in de wereld,
dus het zijn erg handige plantjes opzich.

@Niels 30%? Daar heb ik erg mijn twijfels bij, stel dat de verbrandings
enthalpie 30% hoger is dan word er van die 30% nog 45% omgezet in
warmte waar je niets aan hebt en dan zit je nog met de zuurstof aanvoer.
Ik denk dat als de enthalpie echt 30% hoger je mag rekenen op een
vermogens toename van 8~12% maar dat zou je dan moeten uitrekenen.
WAT een interieur zeg!! kwalitiet ten top!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).