Dacia Duster concept

Auteur: , 37 Reacties

De typenaam Croma was voor Nederland niet zo handig, maar Dacia denkt dat Duster wel een mooi naampje is voor hun nieuwe concept.

In Nederland is de associatie met een ver op het hoogtepunt lijkende huisvrouw snel gelegd, maar ook in de Engelse taal lijkt de naam niet helemaal de juiste. Tenzij Dacia deze hippe SUV-achtige concept-car graag met het afstoffen van meubeltjes associeert. Volgens Dacia is het een crossover tussen een MPV en een SUV, maar geen mens begrijpt natuurlijk wat ze daar mee bedoelen. Wel is het een voorbode van een SUV die het productaanbod van Dacia moet komen versterken.

En we hebben twee uber-geile video’s van een Duster in actie: video 1 en video 2.

DACIA, DE NIEUWE MANIER VAN RIJDEN

• Dacia blijft zijn eigen waarden trouw en komt op de Salon van Genève met een primeur. Het merk onthult daar de Duster, een futuristische crossover die de vaandeldrager van Dacia gaat worden.
 De Duster is het resultaat van de nauwe samenwerking tussen Renault Design Central Europe (Boekarest, Roemenië) en Renault Design Technocentre (Guyancourt, Frankrijk). Het is de eerste conceptcar van Dacia.
 De Duster heeft een ‘gespierde’ carrosserie die de robuuste reputatie van het merk weerspiegelt en waar een flinke dosis sportiviteit aan toegevoegd is.
 In het royaal bemeten interieur is met kleuren gespeeld en zijn allerlei indelingsoplossingen gebruikt die het de inzittenden zo aangenaam mogelijk maken.

• Sinds de introductie van de Logan in 2004 is Dacia toonaangevend voor wat het ‘nieuwe rijden’ heet. De klanten kunnen kiezen voor:
 basisnormen op autogebied voor een redelijke prijs
 betrouwbare, duurzame, ruime, zuinige en milieubewuste auto’s
 vijf modellen: de Sandero, Logan, Logan MCV, Logan Van en de Logan Pick-up.

DACIA, EEN BELANGRIJKE SPELER IN DE
AUTOMOBIELSECTOR

Dacia deed in 2005 zijn intrede in West-Europa en de Noord-Afrikaanse landen. Het merk was op de meeste markten een nieuwkomer, behalve in Oost-Europa waar Dacia vandaan komt. Het assortiment bestaat momenteel uit vijf modellen:
– drie personenauto’s: de Dacia Sandero als compacte hatchback, de Dacia Logan als gezinssedan (niet leverbaar in NL) en de Dacia Logan MCV als break
– twee bedrijfswagens (niet leverbaar in NL): de Dacia Logan Van, een kleine bestelwagen, en
de Dacia Logan Pick-up, een compacte pick-up.

Sinds de overname van het Roemeense merk door Renault in 1999 en de introductie van de Logan in 2004, ziet Dacia zijn verkoopvolumes constant stijgen. De verkoop is toegenomen van 96.300 stuks in twaalf landen in 2004 tot maar liefst 257.000 stuks in bijna vijftig landen in 2008.

In de huidige financiële en economische crisis biedt Dacia de klant, die meer dan ooit op zoek is naar een rendabele aankoop, de mogelijkheid om precies te kopen wat hij nodig heeft voor een aantrekkelijke prijs.

In West-Europa verovert Dacia twee typen nieuwe klanten:
– grotendeels traditionele kopers van tweedehands auto’s, waarvan de meerderheid van de voertuigen ouder dan vijf jaar oud is,
– maar ook, hoewel in mindere mate, pragmatische kopers van nieuwe auto’s voor wie de aankoop van een Dacia een logische keuze is. Voor deze klanten is de aankoopprijs het belangrijkste criterium.

DACIA, DE MOGELIJKHEID OM TE KIEZEN

Dacia staat bekend om zijn uitstekende verhouding tussen prijs, prestaties, ruimte, comfort, kwaliteit en betrouwbaarheid, waardoor het merk als een royale en vindingrijke aanbieder wordt gezien. Dacia maakt het mogelijk om terug te gaan naar de essentie van de auto, zonder af te doen aan de daarbij behorende basisnormen duurzamheid en kwaliteit.

Ecologische en economische auto’s
Met het eco2-label dat Dacia op de Salon van Parijs 2008 introduceerde en dat vanaf begin 2009 is verspreid binnen de dealerorganisatie, laat Dacia zien dat goedkopere auto’s zeker ook milieuvriendelijk kunnen zijn.
Dacia eco2-auto’s voldoen aan dezelfde criteria als de Renault eco²-auto’s:
– UITSTOOT: de CO2-uitstoot is lager dan of gelijk aan 140 g/km of de auto rijdt op biobrandstoffen
– PRODUCTIE: de auto is geproduceerd in een ISO 14001 gecertificeerde fabriek
– RECYCLING: 95% van het gewicht van de auto is herbruikbaar aan het einde van de levensduur en er is minimaal 5% gerecycled kunststof in de auto toegepast.

Alle Dacia-modellen zijn leverbaar met ten minste twee eco²-versies met motoren die minder dan 140 g CO2/km uitstoten. De Somaca-fabriek in Casablanca (Marokko) en de Dacia-fabriek in Pitesti (Roemenië) zijn ISO 14001 gecertificeerd sinds respectievelijk februari 2008 en mei 2005.37 reacties

Leuk! Uitdagend en fris design.

Alleen die koplampen wil ik er meteen vanaf trappen, afschuwelijk.. lijken wel uitgesmeerde mascara-ogen!
Binnen 4 jaar de weg kwijt, knap!
Lekker fris, altijd lekker als mensen nadenken voor ze gaan tekenen.
Blijft de vraag naar het nut van weer een nieuw soort cross-over.
Video 1 en video 2 geven hetzelfde weer…
Wel leuk hoe de (Reanault) designers zich hebben uitgeleefd. Zelfs goed naar Ferrari gekeken met die doorkijk van de achterlichten.
En toch… Toch is het best een geinig wagentje.
cool, dacia gaat een paar stapjes omhoog in mijn cool-book,…
Wat een kreng zeg. Lijkt wel een bedroefde Chinees met die koplampen. En waar gaan ze de onderdelen vandaan halen? Het lijken me geen afgedankte Renault dingen.
ik hoop dat als hij in productie gaat, dat het nogsteeds een Dacia prijsje heeft :D
Een tweede leven voor de Avantime?
Budget-X6’je denk ik. Zo ziet t er wel uit. Alleen dan minder mooi. Maar ook minder geld. Nou ja, het zal wel.
Misschien een goedkoop(?) alternatief voor de MINI Crossover? Die heeft ook al van die gekke deuren…
Emerald Green Jag
Een duster is ook een ochtend/badkamerjas voor vrouwen. Misschien de doelgroep voor deze auto? een goed alternatief voor de duurdere SUVs en terreinwagens… ;-)
Dit concept vind ik niet erg fraai, de Steppe zag er veel beter uit.
wel leuk ontwerp. Maar waar heeft Dacia het geld vandaan om zo’n mooi filmpje te genereren???
Vive la FRANCE!
Beetje raar: een low-budgetmerk ontwerpt zo’n auto? Snap niet helemaal wat Dacia hiermee wil. Ik denk eerlijk gezegd niet dat we hier ooit wat van terug zien op de weg. Enfin, het ziet er op zich prima uit.
@Laurens; idd! Helemaal met je eens. Ik kan dit soort concepten ook niet helemaal rijmen met het ‘basic’merk dat Dacia is en in mijn ogen ook moet zijn!
Ik ga d’r maar even snel vanuit dat hij dan ook rijd als een Swiffer Duster? :P

@ Robbert: Die koplampen moeten doen denken aan de vermoeide ogen van afstoffende huisvrouwen. ;)
Zolang het een auto met een goede prijs-grootte-verhouding wordt (of prijs-kwaliteit, wat je wilt), zoals de andere Dacia’s, zou het nog wel kunnen. De concept ziet er daarvoor alleen veel te flashy uit. Maar te weten: Concepts zeggen niets (behalve bij BMW).
Je zult dit concept niet als zodanig in de showroom aan gaan treffen. Het is een soort ‘stijlboek’ voor alle toekomstige Dacia modellen, waaronder de Dacia 4×4 SUV en een Dacia MPV/monospace die repectievelijk in 2010 en 2011 uitgebracht zullen gaan worden.
james: great news…
Hier is niet veel over te zeggen het ziet er allemaal goeie reklame om het merk dacia te promoten als een hip en niet saai merk. Het is eigenlijk een goedkope manier van reklame op autoblogs.
@Prisma: Kijk uit conceptbouwers, Prisma heeft jullie door!
Way to go!

OT: Renault X6:D
Had ik al gezegd…
Die krijgen een dikke schadeclaim van Swiffer! Wel durf van Dacia b.t.w.
gaat er nog iemand nu zeggen dat hij op een audi r8 lijkt of is dat een te grote belediging voor audi
Ziet er goed uit, maar is idd gewoon een imago-projectje.
@thomas
omdat jij het wil; hij lijkt op een R8 XD

Nu ff serieus; ze zijn goed bezig!
Dit word dus de langverwachte vervanger van de ARO (Roemeense Jeep)…
Vroeger was er al een Dacia Duster…hint.
Die Dacia Duster ziet er echt waanzinnig cool uit. Het wordt echt een auto die je of heel erg strak vindt of helemaal niets. Ik hoor dus bij de eerste :-)
Ik hoor bij de tweede.
Ik vind dacia wel ok.
Vind het meer een offroad concept, leuk voor parijs /dakar maar ,that’s it.
Tof bakkie, ‘k wil er wel in rijden als proef.

Lever de Duster maar af bij m’n adres, k geef de ervaringen wel door.
:)
:shock: Als de prijs een Dacia prijsje is, bestel ik hem direct.

Wat een mooie auto,
Wat mij betreft: hoe gekker het model/ontwerp hoe beter,
Wat hard rijden mag niet meer…. dus dan maar opvallen door anders te zijn.

De Dacia Duster wordt een topper!
Dit waren de eerste beelden van de Dacia Duster, maar het is inderdaad een promotie filmpje van Dacia. Er zijn nu hele andere beelden van dee Dacia Duster.. die er voor dit tijdperk veel normaler uitzien. Die lijke namelijk veel meer op een hedendagse SUV.

Wel jammer want als deze auto wel op de weg had gekomen (rond 2011, zoals de eerste verwachtingen waren) voor een Dacia-prijsje dan had ik er al 1 besteld!
Wat een auto!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).