Brabus ML 63 Biturbo

Auteur: , 36 Reacties

Brabus toont in Genève een M-klasse Biturbo op basis van de ML63 AMG. De Biturbo-variant heeft 650 pk en dat zorgt ervoor dat de SUV in 4,2 seconden de 100 km/u kan aantikken!

Het max koppel is 850 Nm en de topsnelheid is 310 km/u. Dat zijn nog eens specs voor een SUV, met dank aan de 6,3 liter V8 en twee turbo’s.

Aan de buitenkant zien we een Widestar-pakket met 23-inch velgen, side skirts, dikke dubbele uitlaten en meer van dat alles. In het interieur zien we vooral alcantara, carbon en leder, plus de verplichte LCD-schermpjes met DVD-speler.


BRABUS ML 63 Biturbo with 310-km/h Top Speed

650 hp / 478 kW Twin-Turbo Power for the Mercedes AMG ML 63

Innovative engine technology has been the mainstay of BRABUS (Brabus-Allee, D-46240 Bottrop, phone + 49 / (0) 2041 / 777-0, fax + 49 / (0) 2041 / 777 111, Internet www.brabus.com) product portfolio for more than three decades. The new BRABUS ML 63 Biturbo, based on the Mercedes AMG ML 63, celebrates its world debut at the Geneva Motor Show 2009. It sets new standards for SUV performance and styling. The new BRABUS B63 Biturbo 6.3-liter V8 engine produces 650 hp (641 bhp) / 478 kW and propels the 4×4 to a top speed of 310 km/h (194 mph). In addition to a superior engine the new BRABUS ML 63 sets itself apart from the rest with the sporty yet elegant WIDESTAR package, forged 23-inch wheels and an exclusive interior trimmed out with leather, Alcantara and carbon fiber. The BRABUS ML 63 Biturbo starts at 190,602 Euros MSRP.

The BRABUS engineers spent some two years on the development and testing of the fast-revving engine with twin turbochargers. The newly developed turbocharger system of the eight-cylinder engine represents high-tech par excellence. Custom exhaust manifolds were developed for both cylinder banks. These OEM-quality-cast manifolds feature integrated turbine housings and bypass valves. For maximum response at low engine speeds the chargers are comparatively small. To avoid negative effects on the system from excessive exhaust-gas pressures the manifolds are designed to utilize the exhaust from only three of the four cylinders on each side of the engine V for driving the turbochargers.

Even the choice of turbochargers was unconventional: Normally two right-turning turbochargers are used in twin-turbo V-engines. Because the inlet port of right-turning turbocharger is located on the right side, engineers would have to compromise on the optimal exhaust-gas routing on the right side of the engine. To avoid any compromises the BRABUS developers equip the B63 Biturbo system with left-turning turbocharger on the right side. This turbocharger was custom-developed for this engine and ensures optimal gas flow and perfect exhaust dynamics.

The twin-turbo system further includes a large intercooler, a dual-flow intake manifold with cast-in BRABUS Biturbo logo, and high-performance free-flow metal catalysts for efficient exhaust-gas purification.

Forged BRABUS pistons provide a charger-friendly compression ratio of 9.0:1. The engine is controlled by custom-tailored engine electronics with precision-matched mapping for ignition, injection and the electronic BRABUS boost-pressure control. That guarantees not just optimal power yield but also exemplary low emissions in accordance with the EURO IV norm. Like all BRABUS engines the B63 Biturbo is lubricated exclusively with ARAL high-performance motor oil.

The high-end B63 Biturbo engine costs 69,800 Euros and offers power on a level previously unknown in the SUV world. With a rated power output of 650 hp (641 bhp) / 478 kW at just 6,200 rpm the BRABUS engine surpasses its production counterpart by 140 hp (138 bhp) / 103 kW. Peak torque of the ML 63 Biturbo is 850 Nm (626 lb-ft), up from standard 630 Nm (464 lb-ft). It is available on a wide plateau between 3,000 and 5,500 rpm.

Just as unique in this vehicle category is the performance this engine delivers in concert with a modified seven-speed SPEEDSHIFT 7G-TRONIC automatic gearbox and permanent four-wheel drive: The sprint from rest to 100 km/h (62 mph) is shortened by 0.8 seconds to 4.2 seconds. Top speed increases from 250 to 310 km/h (155 to 194 mph).

That type of performance potential places especially high demands on aerodynamics, tires, suspension and brakes. The BRABUS WIDESTAR version with its elegantly shaped fender flares on front and rear axle is five centimeters (two inches) wider than the production car.

The front spoiler bumper with its three strikingly styled air inlets, four auxiliary headlights and daytime running lights lends the M-Class more passing clout and minimizes lift on the front axle. The BRABUS WIDESTAR body conversion further includes door trim components and rocker panels that create a perfect transition between front and rear fender flares. The rear apron features an integrated diffuser and cutouts for the chrome-plated tailpipes of the BRABUS stainless-steel quad sport exhaust system. In combination with the rear spoiler it creates an optimal aerodynamic balance.

The wider stance not only benefits the appearance of the M-Class, it also improves handling. Three-piece BRABUS Monoblock E PLATINUM EDITION wheels are specially designed for the WIDESTAR model. They come in size 11Jx23 and feature forged wells, creating an optimal symbiosis of light-weight design and maximum mechanical strength. The new nine-spoke wheels are fitted with high-performance tires in size 315/25 R 23 front and back.

The BRABUS control module for the standard AIRMATIC air suspension lowers the ride height by some 30 millimeters (1.2 inches) which also benefits sporty on-road handling.

To further optimize active safety the BRABUS ML 63 is equipped with a high-performance brake system. 12-piston aluminum fixed calipers grip front discs measuring 380 x 36 mm (15.0 x 1.4 inches). The rear axle features six-piston fixed calipers and 360 x 28 mm (14.2 x 1.1 inches) discs. Together these components provide stopping power normally reserved for purebred sports cars.

The most powerful M-Class ever also features numerous exclusive interior highlights. Stainless-steel scuff plates with illuminated BRABUS logo and an ergonomically shaped sport steering wheel are part of the package as is an exclusive BRABUS fully leather interior made from a perfectly finished combination of the finest Mastik and Alcantara leathers.

Sporty BRABUS ‘Checkered Flag’ carbon-fiber components for the interior are another BRABUS innovation. They have a carbon-fiber surface structure made to look like a checkered flag used as the finish flag in motorsports. The front seats can be fitted with custom rear consoles that encompass the headrests. They each house a seven-inch LCD screen with 16:9 aspect ratio and integrated DVD player. These consoles are also available in a version that features a power-folding precious-wood table.36 reacties

Bah, wat een walgelijk ding. De proporties kloppen voor geen meter…
Rolls-Royce Motorcars
Mwah, doe mij maar een Rocket. Die grijze sideskirts lijken nergens op, en ik dacht toch dat Brabus zo graag hun V12 overal in stopte?
Wat een lelijk hok, ze hadden nog minsten 5 lampjes extra in de bumper kunnen stoppen. of nog een laag bumpers in weer een andere kleur kunnen toevoegen. maargoed het helpt ook niet dat de ML zoiezo niet moeders mooiste is.
Een “normale” ML 63 AMG vind ik al een auto voor mensen met een bepaalde compensatiedrang, maar dit slaat echt alles.

Als je dan toch al voor een snelle SUV gaat, waarom dan geen gepimpte G 55 AMG? Die heeft tenminste nog pedigree, historische waarde ;)
beetje matig in vergelijking met hun normale producten..
stonden er 2 van die dingen?? of hebben ze verschillende velgen onder 1 bolide gezet?
Leuk speelgoed :)
die motor lijkt wel alsof het zo uit de fabriek komt rollen. erg goed/mooi gedaan. alleen die aanbouwdelen zoals spoilers en andere opsmuk vindt ik maar niks. wel geweldige prestaties voor zo’n container op wielen.
Ik wordt kotsmisselijk van al die overdreven getunede auto’s. De standaard AMG is inderdaad al bijna “over the top”, maar dit is gewoon een kermismobiel.
Zet die biturbo kit op een C63 AMG en ik ben een blij man.
@ Onzin: dat laatste. Dat gebeurt eigenlijk heel vaak, omdat je maar 1 kant tegelijkertijd kan zien. En dan is het gemakkelijk vergelijken.
@ Rolls-Royce Motorcars: De V8 klinkt beter dan de V12. Ook scheelt dit aanzienlijk in de kosten. Ik denk dat een V12 ombouw je ruim 5 keer zoveel kost als deze turbokit.
Leuk, maar die stickers met ML63 BI-TURBO ga ik echt niet mee rijden..
Techniek: graag
Plastic: nee dank u…
Nu in 1 kleur en dan heb je volgens mij wel wat moois.
Dit is echt 3x niks…
Maar gisteren in Utrecht zag ik een TechArt Magnum a.k.a. Cayenne rijden, man wat is dat ding gaaf in het echt! Ik was alleen te laat met me camera…
http://www.autoblog.nl/archive/2007/09/19/porsche-cayenne-techart-suv
Omg, érg gaaf!!! :mrgreen:
@jochempie
Wat dacht je van een Brabus Bullit?
C klasse met een V12 biturbo, 730PK en 1100 Nm koppel

OT: Beetje over de top, echter bij het stoplicht:
Wat kom je doen met je ferrari :D
Wat hebben ze nou met de binnenkant van die motorkap gedaan? Het lijkt wel een gebit :P

Die letters die zijn afschuwelijk!!!

Als ik zo’n Brabus zou willen kopen, dan wil ik alleen dat ze de motor aanpakken en niet de buitenkant. Waarschijnlijk gaan ze dan zeuren over dat het gevaarlijk is een geen downforce, maar het maakt het er niet mooier op!
Als je echt zo snel over de autoweg wil rijden dan kies je toch iets anders dan een SUV. Deze illustreert wel duidelijk dat je complexen hebt.
@ RDS: ik wil geen V12, ik wil de V8 :)
Ziet er weer lekker bruut uit, zoals het een Brabus betaamt!
En ja, hij is niet moeders mooiste, maar wat geeft dat als je op de sprint gewoon sneller bent dan bijvoorbeeld een M5, CTS-V of een R8.

Het enige puntje van kritiek is in mijn ogen de grijze bumperkit. Die hadden ze ook zwart moeten spuiten. Voor de rest ziet hij er goed uit!
Die grijze onderkant lijkt op die van de sorento! :P
Rolls-Royce Motorcars
Tja, ik blijf er toch bij dat de V12 een betere motor is!
Een betere ontwerper
Wow, die 5spaaks velgen zijn nice :)
Misschien is de V12 beter (ik ben toch meer van de sound van de V8) maar die is veel te duur voor wat je ervoor krijgt. Dat is met de V8 met biturbo minder het geval, denk ik.
Met die lichtere onderkant doet hij me vooral denken aan de Kia Sorento. :mrgreen: En die belachelijke stickers… :roll:
Wat een onzin kramen jullie weer uit !!
Als je hier in mag rijden, klink je wel anders !!

Hou op met al dat “foute” commentaar en doe eens normaal !! :x
Wauwie.
Dat is nog eens een leuk karretje.
Mooi gedaan, maar die stickers mogen inderdaad wel weg.
Toch jammer van die duotone color…
Hoeveel gaat zoiets kosten?
@jobdebink
ik denk een 4 á 5 ton?
maar die kleur vind ik niks !
1 kleur make en dan is ie af:)
@ Jobdebink

Ik denk zo´n 55.000 tot 85.000 euri ;) kwaliteit mag dan wel z´n prijs hebben, maar dan zou ik liever een CLS 63 of een C 63 met dit motorblok zien.

Een beetje schizofreen is ´ie, en niet alleen door de kleur…
@ [email protected]

Een AMG over the top?!
Dat zijn jouw woorden. In mijn ogen zijn de huidige AMG-modellen niet echt overdreven, ik vind de M-modellen van BMW meer over the top, door de diepe bumpers en skirts. maar je ziet het verschil wel degelijk tussen bijvoorbeeld een ML 63 AMG en een ML 320 CDI, dat dan weer wel ja! :D
Quicknick1987
haha indd net een Kia Sorento :-)
@ CrazyHenkie

alleen de motor kost al 68.900 + basis ml ben je zo een paar flinke centen kwijt maar dan heb je wel een leuke ml

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).