Finse miljonair krijgt snelheidsboete van €111.888

Auteur: , 118 Reacties

Ja, je leest het goed: honderdelfduizend achthonderd achtentachtig euro. Waarom? Omdat hij 82 km/h reed waar 60 was toegestaan. Huh?!

Dank Koos Peter maar op je blote knietjes, want wat hebben we het eigenlijk goed in Nederland. In Finland worden je verkeersboetes namelijk berekend aan de hand van je inkomen! Meneer Jari Bär, een succesvol zakenman die in 2007 zo’n €9.300 per dag verdiende, moest aan de hand van zijn snelheidsovertreding twaalf dagen salaris aan boete betalen.

Bär, die de overtreding afgelopen januari in Siilijärvi beging, is er niet bepaald gelukkig mee. Zijn hoge inkomen in 2007 kwam mede door de verkoop van een groot aandeel in zijn bedrijf; vandaag de dag verdient hij een stuk minder. En weet je wat nu het mooie is? Deze regeling geldt alleen bij meer dan 20 km/h te hard. Had hij 80 km/h gereden, dan was de boete €115 geweest. Excuseer mij even terwijl mijn hoofd ontploft. (via globalmotors)118 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Prima regeling imo. Zo krijg je op de weg ook dat de grootste schouders de grootste lasten dragen.

Mag dan wel eventjes a.d.h.v. zijn gemiddelde salaris ofzo, en niet zoals hier dus met zulke uitspattingen!
Wat een verschrikkelijke onzin zeg!

Wil de wereld dan niemand meer stimuleren om hard te werken.

Alle mensen die veel verdienen moeten ook veel betalen, wat een verschrikkelijke onzin.

Deze man heeft waarschijnlijk hard gewerkt voor zijn centen en dan krijg je van deze achterlijke regelingen!

Waar gaat het toch heen met deze wereld?
ik vind het onzin!!

dat betekent dat de rijke rustig moeten rijden en sjonnie en anita in hun golf vr6 kunnen lekker vlammen. Die betalen naar verhouding toch veel minder!

waardeloze regeling vind ik het!
de grootste schouders dragen zowiso meestal de grootste last op financieel vlak en je wil er niet aan denken voor wat een gedelegeerd bestuurder allemaal verantwoordelijk kan worden gesteld, plafonneren die handel
hmm, niet helemaal mee eens. Boetes moeten naar mate overtreding worden uitgegeven. nu word sjonnie in zijn golf GTI minder gestraft omdat hij minder verdient? klopt niet helemaal.
Hier nog wat meer van die Finse onzin:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/1759791.stm

Moet zeggen toen ik destijds dat artikel zag, vond ik het systeem nog niet zo slecht, ik was toen nog student met een jaarlijks inkomen van 0,00€ :D
Yep, bekend dit soort verhalen…
Zijn al aaaaaaaaaaaardig wat ‘Finse boetes’ de revue gepasseerd op het net!!

Maar dit is wel een heftige.

Wat ik ervan vind?
Grote onzin! Gelijke monikken, gelijke kappen…
Hard werkende mensen die veel geld verdienen en dus al veel belastinggeld binnenbrengen, moeten beloond worden, niet betraft!
@ Onzin: dat is onzin natuurlijk, die betalen naar verhouding hetzelfde, namelijk een bedrag dat gelijk is aan twaalf dagen salaris…

Vind het wel een idee eigenlijk, voor de meeste mensen is een flinke boete toch wel afschrikwekkend, maar miljonairs lachen om een boete van enkele honderden euro’s…
Dat is toch juist super eerlijk!

Nu betaalt iedereen in verhouding juist evenveel?!! dat is toch het beste? natuurlijk zijn al die boetes vervelend! Maar het is toch niet eerlijk dat de man die een dikke CL65 kan betalen ook standaard 40km te hard mag rijden omdat hij het zich kan veroorloven? zijn boete is evenhoog als die van mij, terwijl ik daar een hele week voor zou moeten werken.. en hij daarom lacht? Dat hebben ze in finland wel goed opgelost.

OT: die vent is met deze boete wel heel erg aan de verkeerde kant van de grens van snelheden gevallen. wat een pech.
Dan ben je blij met de correctie op je snelheid, is zomaar 15000!

Ik ben voorstander van het inkomensafhankelijk CORRIGEREN van mensen want ieder word naar eigen draagkracht verhoudingsgewijs gelijk getroffen hup Finland!!
dit is wel een beetje excessief, maar het principe deugt wel, vind ik. Bij Wegmisbruikers en dergelijke programma’s zie je maar al te vaak van die patsers die lachend een bekeuring van een paar honderd euro in de binnenzak steken; het doet ze niets. Tja, dan is het effect van een financiele sanctie natuurlijk nihil.
Beste oplossing: boetehoogte afhankelijk maken van salaris en aantal overtredingen. Dan pak je die Sjonnies met hun golfje ook direct waar het zeer doet.
En een werkloze dan? Geen werk, geen inkomen, geen boete?
Meestal dan ook geen auto, dat scheelt….
12 dagen salaris is fors voor 22 kmh te fors.
Uitgaande van €1800 p/m kom je dan op een prentje van €1080!
Hebben we met onze Peter toch nog niet echt te klagen, lijkt me.
Dit gaat iedere vorm van redelijkheid te buiten.. Dit heeft niets te maken met grote schouders of zware lasten. Dit gaat om een redelijke manier van beboeten. Ik denk dat deze meneer ook wel geschrokken zou zijn door een boete van 5000 of 10000 Euro.

Moeten miljonairs daar bij een tolpoortje op de snelweg straks ook 20000 euro aftikken om door te mogen rijden?
Snelheidsboetes moet je zien als hardrijderstoeslag. Als je bereid bent te betalen, kun je prima harder rijden dan voorgeschreven. Rijke mensen kunnen zich nu eenmaal veel meer permiteren dan arme mensen. Dat geldt voor heel veel zaken in het leven en niet alleen in het verkeer, such is life.

Juist daarom is de Finse handelswijze niet eens zo gek. Voor iemand die miljoenen verdient zal het bij ons aan z’n reet roesten als hij iedere week een paar keer geflitst wordt en een paar honderd euro moet aftikken. In Finland heeft men dat dus anders geregeld, waardoor het naar verhouding voor iedereen evenveel pijn doet om te hard te rijden.
@ Dennis: Maar ze zijn niet bedoeld als hardijderstoeslag, maar als afschrikking om gevaarlijk gedrag te ontmoedigen. Het gaat er dus niet om dat rijke mensen zich meer kunnen veroorloven maar dat ook rijke mensen geacht worden zich aan de wet te houden.
Dat je al in verhouding meer belasting betaalt schijnt niemand uit te maken..
Gaan we straks ook onderscheid maken in de supermarkt? Wordt het potje pindakaas dan 80 euro voor de rijkeren?
Dit is ronduit belachelijk. De mensen die hier roepen dat het goed is zijn over het algemeen mensen die gefrustreerd zijn met hun eigen prestaties in het leven en jaloers zijn op de rijken omdat zij hebben bereikt wat een ander niet heeft.

Dan vindt men het gek dat iemand met een beetje geld tegenwoordig over de grens gaat wonen. Dit soort maatregelen zouden erg goed zijn voor de economie, alle mensen met geld trekken weg en de lagere inkomens en de vele mensen die niet werken blijven over. Bravo!
In Zwitserland betaal je ook naar hoogte van je inkomen..
@C6.R: Dat hoef je me natuurlijk niet uit te leggen. Het is alleen zo dat de moraal en de praktijk soms mijlen ver uit elkaar liggen.
Lijkt me een prima afschrikboete voor als iemand binnen de bebouwde kom of stadslimieten te hard rijdt. MAAR! het is nog maar de vraag of het wel terecht was in een dunbevolkt land als fuckin’ Finland. Grootste risico daar is om een eland tegen te komen.

Op de snelweg moet IMO alles naar 160.
Wat een bull. Zullen we meteen ook maar invoeren dat iemand die nog nooit belasting heeft betaald ook geen recht heeft op een uitkering? DAT zou pas eerlijk zijn. Nu draai ik op voor ontelbare uitvreters die zonder geldige reden nooit iets hebben bijgedragen aan de samenleving. Als we nu ook nog deze mensen gaan bevoordelen bij het uitdelen van straffen, is het einde helemaal zoek. Als je hieraan begint, moet je ook mensen met een hoog inkomen bijvoorbeeld lagere gevangenisstraffen geven. Immers, heb je een hoog inkomen verlies je veel meer geld als je vastzit…
Dit soort linksige maatregelen zorgen er alleen maar voor dat werken en geld verdienen wordt afgestraft. Bah.
alberto de piento
Zit het hier echt zo vol van de jaloerse mensen?
Ik dacht van niet maar moet mijn mening toch grondig beginnen herzien…
@ Martincb: een potje pindakaas kopen is toch wat anders als een snelheidsovertreding waar een financiële sanctie op staat? Een boete is niet iets dat je aanschaft. (Of een hardrijderstoeslag)
waarom zou je rijke mensen extra moeten “straffen” wat is dan het leuke van veel geld verdienen als het je toch op 1001 manieren wordt afgenomen.

dat ze meer inkomensbelasting betalen is logisch, ze verdienen meer.

Maar om ze op elke actie meer geld afhandig te maken dan een arme sloeber is gewoon triest.

Rijken mensen hebben (in de meeste gevallen) hard gewerkt voor hun centen, en als je daardoor kan lachen om een boete van een paar honderd euro. So be it, daar hebben ze hard voor gewerkt. Als ze iemand doodrijden gaan ze net ze hard de cel in een arme sjonnie hoor.
@Peter: Je gaat voorbij aan waar het bij deze maatregel in de kern om draait. Met snelheidsboetes wil men voorkomen dat mensen te hard rijden, dus een gedragsverandering teweeg brengen. Voor een 18-jarige met een weekendbaandje in de supermarkt komt een boete van 100 euro ontzettend veel harder aan dan voor iemand die miljoenen verdient. Wie zal de volgende keer eerder geneigd zijn om zijn gedrag aan te passen denk je?
Waarom rijke mensen extra straffen?

Het is een percentage van je inkomen dat gelijk is of je nou veel of weinig verdient. Dus van extra is geen sprake…

Straffen doe je omdat ze een overtreding hebben begaan waar een boete op staat. NIET en ik herhaal NIET omdat ze veel verdienen.

En iemand doodrijden is (in theorie) precies wat je probeert te voorkomen met boetes. Zou een beetje jammer zijn als het voorkomen van dodelijke ongevallen bij rijke mensen niet mogelijk blijkt…
Anders gezegd: voor mij is een boete van 100 euro een straf. Voor Bill Gates niet. Moet Bill Gates dan maar een strafbaar feit kunnen begaan zonder straf (100 euro is voor hem niets)?
Met deze methode word iedereen evenveel gestraft, het komt namelijk voor iedereen even hard aan. Waar dan de grens getrokken word en hoeveel dagen boete je voor welke overtreding krijgt kun je het vervolgens over hebben, maar het principe is prima.

Dan iedereen die zegt “o, ze pakken de hardwerkende (m/v)”. Dat is natuurlijk kul. Rijke mensen werken niet per definitie harder, en zeer rijke mensen hun inkomen (zoals de ontvanger van deze boete) hun inkomsten staan nooit in verhouding tot hoeveel ze er voor werken. Er zijn ook zat mensen die hard werken en modaal niveau verdienen. We moeten maar eens af van de gedachte dat miljoenen een verdienste is, niet meer dan eens is het gewoon het roven van geld ten koste van een bedrijf of anderen.
Is dat eigenlijk geen discriminatie. Het is toch niet omdat je meer geld hebt dat ze je anders moeten behandelen.

En niemand houdt u tegen om ook rijk te worden of zijn, maar op de weg is iedereen gelijk.
Het gelijkheidsbeginsel is hier in het geding. Zoals ik eerder al zei, als je dit consequent gaat doorvoeren, moet je ook erkennen dat een gevangenisstraf voor een werkloze veel langer moet zijn dan voor een werkende, omdat voor hem/haar het begrip “vrije tijd” een heel andere betekenis heeft. Of in het geval van uitkeren van een schadevergoeding moet de “rijke” een hogere vergoeding toegekend krijgen.. immers, als je arm bent is een schadevergoeding van 100 Euro al erg prettig, terwijl het voor een Bill Gates niks voorstelt.
Om maar te zwijgen van het feit dat er heel veel mensen rondrijden die “op papier” een minimum inkomen hebben, maar in werkelijkheid heel wat meer verdienen. Dus zwartwerken wordt op deze manier nog aantrekkelijker…

Waar ik absoluut VOOR ben is het beoordelen van de aard of ernst van een overtreding en daarop de strafmaat aanpassen. In het huidige stelsel maakt het geen bal uit of ik gepakt word voor 150km op een lege snelweg ’s nachts, of 100km in de bebouwde kom. DAT vind ik krom en toont in mijn ogen aan dat het de instanties helemaal niet gaat om de veiligheid, maar om het incasseren. Maar dat is een andere discussie ;)
@Jelmer, je hebt gelijk, in dit “sociale” belastingstelsel zul je door hard werken nooit echt rijk worden. Dat gunnen we elkaar niet he.. dat is oneerlijk.
Tuurlijk zijn er mensen die meer geluk hebben in het leven als anderen, maar het getuigd van een bijzondere onaangename kleinzieligheid om iedereen die rijk is te betichten van “het roven van geld ten koste van een bedrijf of anderen”. Net zoals het ook een feit is dat niet alle werklozen/uitkeringsgerechtigden uitvreters zijn.
dat hij 12 (!) dagen loon moet afgeven is natuurlijk wel sterk overdreven. Ze kunnen ook gewoon het rijbewijs afnemen. Maar dan verdient de staat niets.

Over het principe zelf: rijke mensen voelen “gewone” boetes inderdaad niet, dus voor hen is het als een ticketje kopen voor de Nurburgring. Dat rijken harder zouden werken is zo’n lekkere liberale illusie. Natuurlijk werken zij niet harder, ze hebben allerlei andere kenmerken waardoor ze zo rijk zijn geworden. Een chinees in een fabriek van HP, die werkt hard. Een zelfstandige beenhouwer of garagist, die werkt hard. Mijn collega werkt zelfs hard :-)
Walgelijk dit! Hoeveel je verdient is privé, wat je ermee doet is privé dat dit gebruikt wordt om een staatskas te spekken is te triest voor woorden. Wat heeft het nog voor zin? Wat heeft het voor zin om 6 jaar op de middelbare school te zitten? En daarna nog eens 6 jaar te studeren? Wat heeft het voor zin als je ook gewoon na 4 jaar niets doen evengoed af bent? Het is buitenproportioneel, de rijken betalen in verhouding al meer belasting, ze dragen nog eens vermogensbelasting af en misschien zelfs nog belasting in box 2. Maar een snelheidsovertreding koppelen aan je salaris is te gek voor woorden!

@ Dennis

Je doet alsof elke rijke bestuurder na een overtreding precies hetzelfde weer doet. Wat is de volgende stap? Iemand 480.000 euro laten betalen voor een treinkaartje? Of 9 miljoen euro als hij door rood rijdt? Waarom hebben dit soort communistische SP ideeen toch altijd zoveel steun? Heeft men enig idee hoeveel profijt een economie en een maatschappij heeft van rijke mensen? Waaorm worden ze weggejaagd, belaagd uitgemaakt voor graaiers? Terwijl 80% van dit land lui op hun reet zit te zeuren over het aantal uren dat ze maken werken de rijken van dit land zich helemaal kapot en voor wat?
Churchill heeft het ooit mooi verwoord: ‘The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter.’
Dat zeg genoeg lijkt me.
Als je als overheid serieus genomen wilt worden moet je zelf ook maat weten te houden. Ik denk dat 15.000 euro ook wel aan zou zijn gekomen.
Er is wel wat voor te zeggen, maar inderdaad zaken als verkoop van een bedrijf en tijdelijke hoge inkomsten kunnen voor bijvoorbeeld ondernemers (nota bene de motor van de samenleving) erg lastig zijn…
@JPM: Je trekt de discussie veel breder dan hij in deze context zou moeten zijn. Wanneer je als overheid een sanctie bedenkt, dan zie je het liefst dat deze het effect sorteert waarvoor de scanctie bedacht is. Het doel van verkeersboetes is het teweeg brengen van een gedragsverandering.

Je ziet bij ons dat er grote ongelijkheid is in de mate van effect die een snelheidsovertreding heeft op verschillende groepen mensen. Dat kan niet de bedoeling zijn van de maatregel.

Door vooraf duidelijk te stellen dat verkeersboetes afhankelijk zijn van het inkomen, benadeel je niemand op voorhand. Je zorgt er enkel voor dat iedereen naar verhouding even veel pijn voelt van een overtreding. Op die manier heeft de maatregel een zo breed mogelijk effect.

Dit staat mijn inziens redelijk los van de veel ruimere rijk-vs-arm discussie, want daarin zou ik het ongetwijfeld op veel punten met je eens zijn.
Dat een bekeuring in Finland tot zoveel kortzichtigheid kan leiden had ik niet verwacht. Of toch wel…. Dat geleuter over jaloezie op een rijk (geld) iemand alsof geld het enige is wat je rijkdom verschaft?
@ Dennis, ik ben het helemaal met je eens. Het is een gedrags corrigerende handeling. Welgestelde mensen mensen voelen nou eenmaal niet een boete van 120 euro voor te hard rijden. Ik zag het aan mijn oude baas, die verdiende een paar ton in het jaar, calculeerde een paar flitsen per week in, en als hij een halt gehouden werd dan kwam hij voor, betaalde de boete, huurde een bestuurder en ging na zijn sanctie weer vrolijk verder. Dus Finland en Zweden een goed iedee, dat zouden we hier ook moeten hebben.
@IS MUSIC,
Dat is de grootste kolder die er is. Grote lasten en grote schouders.
Die grote schouders komen omdat deze meneer een bedrijf heeft opgericht dat blijkbaar veel geld heeft opgeleverd. Dat betekent dat er behoefte aan zijn dienst/product bestond waar mensen geld voor over hebben.

Hij is slim geweest, heeft werk verschaft en geld de maatschappij ingepompt.
Wat heb jij gedaan? Behalve verongelijkt roepen dat iemand met geld nogmaals meer dan gemiddeld aan de maatschappij moet bijdragen.

Als het andersom gebeurt dan hebben we met ons allen de bek vol over rechtsongelijkheid. Links gelul.
Wow, heftige discussie hiero!

Alles in NL wordt ook belast na inkomen, waarom dan geen boetes? (gelukkig maar!)

12 dagen loon is wel debiel veel natuurlijk. 1 dag loon komt ook wel aan (ga maar es bij jezelf na, 1 dag voor niets werken!)
Jaaah en dan met een zuinig mondje klagen dat al het geld het land uit vlucht ! Dit is je reinste communisme !
Ik ben benieuwd of de voorstemmers voor het “Finse systeem” nog zo enthousiast zijn als de jackpot gewonnen hebben :)
Top, is het daar dan ook zo dat gevangenisstraffen in procenten van het aantal vrije dagen per jaar wordt gerekend? Dus een captain of industry die officiëel een week per jaar vakantie heeft hoeft voor een drievoudige moord een jaar te zitten, terwijl een dakloze junk voor zakkenrollen levenslang krijgt. Dat is net zo eerlijk.
Als alles duurder wordt naarmate je meer verdient, heeft het weinig zin om meer te verdienen… Niet erg handig van Finland, lijkt mij. Er zit wel wat in, maar €2.000,- boete is voor financieel onafhankelijke mensen ook nog HEEL erg veel. Dit slaat natuurlijk nergens op -> 21 km/h te hard! Alsof hij een moord gepleegd heeft…
Is niks nieuws, in Zwiterland al jaren zo.
Gewoon vast aantal procenten inleveren, geld voor iedereen.
Ja logisch dan als je meer verdiend dat je meer af moet staan.
Blijf geloven in het money debt systeem, mijn vader betaalde in de 70r jaren 80% belasing en was trots dat hij een bijdrage kon leveren aan een eerlijkere maatschappij, zelf betalen we maar 52% en financieren mensen met kinderen hun onderwijs en kinderbijslag enz. heerlijk om een ander mens te helpen.!
Belachelijk.
Iedereen moet dezelfde boetes betalen, zo simpel is het en niet afkomen met zo’n ‘inkomenssysteem’.
@C6.R

“Onzin: dat is onzin natuurlijk, die betalen naar verhouding hetzelfde, namelijk een bedrag dat gelijk is aan twaalf dagen salaris…”

Jij bent degene die hier onzin aan het praten is. In het artikel kwam al naar voren kwam dat het hier voor de man een eenmalige cashflow is die zijn gemiddelde salaris omhoog krikte, dus als status quo is het voor de man helemaal geen 12 dagen salaris.

Daarnaast: Miljonairs lachen om een boete van een paar honderd euro?
Dan ken jij zeker randstad miljonairs die een verlengde executive moeten rijden omdat hun ego anders niet naast ze op de achterbank past.
Hoewel je misschien wel gelijk hebt voor een groot deel van de welgestelde mensen laat het me eens anders stellen: Denk je dat voor een overtreding van 20 km/h de miljonair eenzelfde reactie heeft op een boete van 100.000 euro dan sjonnie op zijn boete van +- 100 euro?

Los van dat er misschien wel een kleine kern van waarheid in je verhaal zit is het echt belachelijk hoe zwart-wit je dit onderscheid stelt.

Daarnaast is het misschien wel rechtvaardig dat er een element van basering op jaarinkomen inzit maar dat dit daadwerkelijk evenredig verwerkt wordt is echt te gek voor woorden. Alleen al als het argument erbij wordt gehaald dat de beste man jaarlijks al meerdere infrastructurele projecten weet te financieren met zijn belastingafdracht.
@ SJ: Systeem werkt al zo.
mvr gr O.J S te USA
deze regel is onzin en onrechtvaardig!
het kan misschien zijn dat de superrijken hun geld geërfd hebben, dat laat ik nu buiten beschouwing. Maar deze regel houdt ook in dat een eenvoudige zelfstandige die 90 uur per week werkt om zijn zaak draaiende te houden en drie keer meer verdient ook een drie keer zo hoge boete krijgt, alhoewel hij veel meer belastingen betaalt om de sociale zekerheid in stand te houden.
verder is er het rechtvaardigheidsgevoel. zo’n boete voor een handeling dat misschien niet een een reëel gevaar betekent werkt contraproductief.
en dan vragen ze zich af hoe het komt dat mensen niet al hun inkomsten aangeven…
@ Peter

Ik lees het net pas maar ik vind je argument over vrije tijd behoorlijk op zijn plaats in deze discussie.

Alle mensen die hier argumenten geven op basis van een socialistische utopie zijn zelf hypocriet bezig door in de helft van de argumenten te stellen dat het enige onderscheid wat tussen welgesteldere mensen en ‘normale’ mensen te maken is enkel en alleen van financiële orde is, en ja voor de bijdehandjes hier ik realiseer me dat het vanuit eerste oogpunt tegenstrijdig klinkt.

@ BMW

Alsjeblieft wat zijn dit voor kleuterklas argumenten. Een chinees in een fabriek in HP werkt hard.. oh helemaal gelijk en tijdens iedere minuut van zijn dagelijkse baan zal hij echt moeten terugvallen op alles wat hij geleerd heeft tijdens zijn opleiding tot raketgeleerde. En iedere avond als de beste man gaat slapen loopt hij technisch gezien het risico om volgende dag op werk te komen en een enorme puinhoop aan te treffen waar zijn kop voor zal rollen indien het niet meteen opgelost wordt. Ja dat is echt te vergelijken met de ochtend van de HP-chinees aan de lopende band.
@JPM
Je zou ook kunnen argumenteren dat iemand die het geluk heeft gehad om 12 jaar te mogen studeren, in die 12 jaar ook het verschil tussen de cijfertjes 50, 60, 70, enz. had kunnen instuderen. In vergelijking met iemand die nooit naar de school is geweest is zijn gebrek aan schoolse inzet dus extra verwerpelijk en dus extra beboet.
@Dennis: punt!
Hardstikke goed, voer meteen maar in in Nederland. Ik vind het namelijk hier altijd zo oneerlijk dat rijke mensen veel harder mogen rijden dan arme mensen.
@ Dennis

“Je zorgt er enkel voor dat iedereen naar verhouding even veel pijn voelt van een overtreding”

Kijk en daar ben ik het dus niet met je eens. Als je dat stelt dan meen je dat geld van iemand die rijk is minder waard is. Voor 200 euro koopt een arm iemand net zoveel als een rijk iemand. Ook rijke mensen hechten waarde aan geld. 1,50 is voor zowel een arm als een rijk iemand een casino wit in de supermarkt. Iemand die rijk is voelt de pijn dus erger bij een hogere boete, alleen omdat hij meer geld heeft om op terug te vallen wil niet zeggen dat hij geen waarde hecht aan geld. Niet alle rijke mensen zijn BMW rijdende eikels.

Het is moeilijk uit te leggen wat ik bedoel maar ik probeer het aan de hand van een voorbeeld. Ikzelf verdien goed. Geen miljonair materiaal maar ver boven modaal. Toch is mijn levensstijl normaal, sterker nog die is simpel en goedkoop. Ik ben iemand die geld spaart en die verder weinig extra geld uitgeeft. Een boete voor mij zou 5x zo hoog uitvallen dan voor iemand met een modaal inkomen maar aangezien mijn levensstijl niet veel verschilt van iemand die modaal verdient komt de boete dus 5x harder aan. En niet zoals jij zegt naar verhouding evenveel pijn.

Het punt dat ik probeer te maken is dat je niet voor iemand die veel geld heeft kunt vaststellen hoeveel waarde hij eraan hecht. Ja er is een groep die makkelijk 800 euro aftikt en het de volgende keer weer doet maar dat geldt lang niet voor iedereen.
@JPM Niet lullen maar de schatkist vullen.
Er zal geen discriminatie moeten zijn tussen “arm” en “rijk”, dat betekent dezelfde tarieven voor een ieder persoon. Gelijkheidsbeginsel.

Tevens dient het nemen van risico, hard werk en innovatie beloond te worden in plaats van “afgestraft” met hogere belastingen. Anders leven wij in een semi-Cuba. Ja daar leven wij helaas in, in dit land.

En nog meer conservatief olie op het vuur; Ronald Reagan zei een keer heel mooi “The government is not the solution to our problems, the government is the problem”.

Finland is een prachtig land, met prachtig natuur en vriendelijke mensen. Het enige wat mij niet bevalt is het semi-communisme (socialisme) zoals wij dat hier in Nederland ook hebben. Alleen hebben zij het daar in een nog wat heftigere vorm.
“Niet alle rijke mensen zijn BMW rijdende eikels.” Daar gaat het ook helemaal niet om. Het gaat erom dat financieel straffen enkel kan, wanneer het ook een straf is. Over het algemeen (leuk dat jij niet zo bent) is het voor een rijke mens een lachertje om 50 EUR te moeten leggen. Versta me niet verkeerd, ik vind het hele boetesysteem overdreven en ongeloofwaardig. Maar het principe van verschillende bedragen voor verschillende categorieën is wel correct, vind ik.

@Robin: dat ondernemers “de motor van de samenleving zijn” en dat “de baas met al zijn verantwoordelijkheden meer verdient dan de arbeider” is volgens mij een denkfout. Je kan evengoed stellen dat de arbeider de “motor” is. Hij staat namelijk zijn lichaam te vernielen in onergonomische activiteiten aan een ranzig tempo, zodat de X5 van de baas kan betaald worden en jij die laptop aan bodemprijs kan “halen”. Iedereen levert zijn bijdrage, iedereen is even noodzakelijk. Ik wil jou wel eens zien als straks de technische dienst van jouw bedrijf geen zin heeft om de elektriciteitspanne te herstellen. Ik wil velen wel eens ontmoeten na een dagje klinkers leggen op straat, huilend van de kou en de knie- en rugpijn. Ik geloof inderdaad in een samenleving die de waarde van elke mens inziet (voor je “communisme!” gaat roepen, de democratische mogelijkheden zijn veel uitgebreider en genuanceerder dan dat). Ik geloof niet in de ultieme intermenselijke competitie en het graaien tot eigen meerdere eer en glorie. De huidige financiële crisis steunt me in dat standpunt.
Was ik maar multimiljonair. Als ik bovenstaande mag geloven stond iedereen dan te juichen als ik met 200 km/h over de vluchtstrook voorbij kwam aan hun file. Die boete van een paar honderd euro haal ik zo uit mijn zak. Doe er een fooi bij voor de ijverige diener en ga weer verder over de vluchtstrook.

Wat zou Nederland toch mooi zijn als iedereen altijd alle regels zou overtreden en de boete kon afkopen als ware het een ijsje.

Wachten voor rode verkeerslichten is voor mietjes!!
En als je iemand doodrijdt kun je dat afkopen voor 1000 euro per dag celstraf.
Want de “rijken” (vermogenden) hebben toch al een goede bijdrage geleverd aan dit land!!
Een boetesysteem moet kort gezegd er zorg voor dragen dat de straf gelijk of is aan de drijfveer om de overtreding te begaan. Dit wordt opgesteld in een ratio. Dit houdt dus NIET in dat de meervermogende meer moeten betalen. Relatief gezien kom je uit op dezelfde ratio.

Stel dat 10 inwoners van een fictief land 50,000 euro verdienen per jaar, de boete voor de overtreding zal 500 euro bedragen. Stel dat er iemand is die het wat beter heeft gedaan in het (geld)leven en 100,000 euro per jaar verdient, dan zal de boete 2 maal zo hoog zijn. Zodat de ratio inkomen – boete, hetzelfde blijft. Een simpel en rechtvaardig systeem!
Ik vind het hele idee belachelijk. Als je hard werkt, dan is het toch ook logisch dat sommige dingen verhoudingsgewijs minder kosten/een aanslag op je inkomen plegen? Je hoeft toch ook niet 600,- euro voor een marsreep bij het tankstation te betalen omdat je meer verdient? Wat is dan het nut nog van meer verdienen?

Bovendien, meer verdienen is niet alleen rozengeur en maneschijn. Het betekent vaak ook grotere uitgaven doen: een tandarts mag bijvoorbeeld voor een nieuwe tandartsstoel mooi wel even 25000,- euro aftikken.
@Jorrit: je gooit vanalles door elkaar:

een boete is niet hetzelfde als de aankoop van een marsreep. Een boete is een straf ten gevolge van een overtreding (van regels die je kende). Een mars kopen is nou niet echt een straf. Hem moeten opeten daarentegen. :-)

De tandartsstoel is geen persoonlijke uitgave van de tandarts, het is een investering in zijn zaak. De kostprijs van die stoel en de lichten, sterilisatie, apparatuur, computer, verwarming, tv in de wachtzaal, enz.) rekent hij door in zijn tarief.
Ik zeg cash afleveren bij het plaatselijke politiebureau in zakken 1 en 2 centjes.
Kleine toevoeging wat betreft “Ondernemers zijn de Motor van de samenleving”

Het zijn de kleine zelfstandige (groentenboer/bakker op de hoek) die de motor vormen van de samenleving. Niet degene die in de Quote 500 staan. Dat zijn vaak internationale bedrijven die enkel voor imago zich in Nederland bevinden, en belastingtechnisch gezien relatief weinig bijdragen als ‘benzine’ voor de ‘motor van de samenleving’…
@bmw

Het verschil tussen de arbeider en de baas is dat elke arbeider vervangen kan worden. Voor 1 arbeider miljoenen anderen. Een goede baas vinden is echter een stuk lastiger vandaar het verschil in inkomen. Simpel vraag-aanbod prinicipe. Hetzelfde is momenteel in de bankenwereld aan de hand. De overheid denkt dat ze een probleem oplossen door alle bonussen af te pakken. Echter banken weten hoe waardevol sommige managers zijn en dus verhogen ze hun basissalaris gewoon met 80%. Overheidsinterventie is altijd een onbalans creeren tussen vraag en aanbod.
Stel, je hebt geen inkomen…
kansloos! om dit soort politieke regelingen kan ik mij erg opwinden!

het is iderdaad zo dat de mensen in finland nu in verhouding even veel betalen. maar het is niet zo dat deze mensen even veel/hard werken. een hoog salaris hangt meestal samen met een hoop verantwoordelijkheid en risico’s durven nemen.
jan met de pet die een suf kantoorbaantje heeft, heeft dit niet. succesvolle ondernemers nemen zoals gezegt vaak grote risico’s, soms loopt dit goed af, en soms niet goed. je inkomen verschilt daarom nogal. het is dus helemaal belachelijk dat, zoals in dit voorbeeld, aan de hand van een inkomen van 2 jaar terug. deze boete wordt gegeven.

de enige oplossing in mijn ogen voor succesvolle mensen is een chauffeur nemen die tegen een miezerig loontje je snel van hot naar her brengt. de bekeuringen die je dan krijgt staan dan natuurlijk op naam van de chauffeur, maar jij betaald ze.
Je vraagt je af waarom we die hard werkende belastingbetalende mensen uberhaupt nog een boete geven..

Iedereen die geen 52% betaald moet een twee keer zo hoge boete krijgen en iedereen die braaf zijn 52% betaald krijgt de eerste 12 boetes gratis en als reminder een bloemetje bij de eerste boete. Dat zou pas rechtvaardig zijn!!
@JPM: veel geluk met het even snel snel vinden van een vervanger voor jouw uurwerkenarbeider. Of arbeider in de pleisterwerken. Of wat dacht je van het even snel vervangen van de door jouw bedrijf opgeleide arbeider die jouw lasersnijder type GUB-7943 reinigt en onderhoudt? Managers en andere werknemers zijn even inwisselbaar. Je mag ze alleen nooit allemaal tegelijk vervangen.
gave regeling, direct invoeren hier. want over het algemeen zijn het de goed verdienende die zich flink te buiten gaan aan overtredingen. gewoon naar inkomen beboeten is een mooi instrument, maar niet helemaal zaligmakend.
ZwerverRoodbaard
Hahaha 115 tegenover 111888 :P Ik dacht dat die Romeinen gekke jongens waren :shock:
Ik vind het niet zo’n hele slechte regeling. We hebben het hier over een boete, ofterwijl straf. Dus dan moet iemand maar gewoon niet te hard rijden. En geloof me een boete van €100,- voor iemand die €1.500,- per maand verdient doet net zo’n pijn als een boete van €1000,- voor iemand die €15.000 per maand verdient. Maar ik vind wel dat hier een minimum en maximum aan moet worden gekoppeld want €111.888 is wel erg veel.
@JPM: “Als je dat stelt dan meen je dat geld van iemand die rijk is minder waard is. Voor 200 euro koopt een arm iemand net zoveel als een rijk iemand.”

Voor een boete van 200 euro moet een vakkenvuller een week werken en een dure advocaat slechts een kwartiertje. Dan kun je toch onmogelijk vol blijven houden dat zo’n boete voor de vakkenvuller even hard aankomt als voor de advocaat?
Een betere ontwerper
En zo moet het. Een Veyron bezitter kijkt echt niet op van een boete van 200 euro, dus zorg ervoor dat ie het voelt en het uit z’n hoofd laat.
@ bmw:

Tja, ik zie het als volgt: een boete is een straf, een mars een vorm van behoeftebevrediging. Vanuit jouw optiek zou je dan ook kunnen stellen dat iemand die meer inkomen heeft, verhoudingsgewijs net zoveel geld mag neerleggen, als iemand die een lager inkomen heeft, om zijn/haar behoeften te bevredigen. Dat zou anders toch ook niet eerlijk zijn?

Terugkomend op het tandartsverhaal: een stoel is inderdaad een investering in zijn zaak. Maar een tandarts heeft zich te houden aan de tarieven gesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Hij/zij mag niet ‘even’ het tarief verhogen, omdat er extra investeringen zijn gedaan.

En dan nog iets: ik zou mensen ook wel eens in het lichaam van een bijna gepensioneerde tandarts willlen plaatsen. Kijken hoe ze dan reageren, met een versleten rug/hernia.
Vaaaaaag gedoe.
Opzich goed concept, maar dan moeten ze het wel op basis van je huidige inkomen berekenen…
En dan moeten ze ook consequent zijn, niet alleen bij 20 te snel.
Ik snap de pijn als je net 2 kilometer boven die 20 grens uitkomt. 115 euro tegenover 111.888 euro is wel een aardig verschilletje. Die grens is wel erg strikt gehandhaafd. :?

Het boetesysteem op basis van inkomen is niet geheel verkeerd te noemen als het om straffen gaat.

Eerlijk is eerlijk. 115 euro doet meer pijn bij de gemiddelde burger dan bij een miljonair.

Er was toen een onderzoek gedaan door Direct lease. De automerken die de meeste boetes krijgen.

1-Land Rover.
2-Jaguar.
3-Lancia.
4-Chrysler.
5-Saab.
6-BMW.
7-Audi.
8-Alfa.
9-Volvo.
10-Lexus.

Susuki, Ford, Honda en Nissan scoorden het laagst.

Als ik veel geld heb maak ik mij ook minder druk om verkeersboetes. Ik kan het immers makkelijker permiteren. ;)
@jorrit: behoeftebevrediging mag jij als rijke zo vaak doen als je wil (en als arme ook, als je je er maar niet voor in de schulden werkt :-) Te hard rijden dat mag je niet doen en met de boete wil men zeggen “laat het maar uit je hoofd de volgende keer als je nog eens te snel wil rijden”.
Ik heb medelijden met iedereen met rugproblemen (ik ken ze héél goed, helaas), maar wat is je punt?
@ Dennis

Onzin. Dat hoeft helemaal niet. Hoeveel geld je achter de hand hebt doet er niet toe. Het gaat erom hoeveel waarde je aan geld hecht. Geld is geld en evenveel waard in de winkel. Om dan als overheid te beslissen wie er veel of weinig waarde aan hecht is volstrekt oneerlijk.

Ik denk dat dit een kwestie van jaloezie is. Het overgrote gedeelte van het volk is jaloers op wat rijke mensen die arrogant zijn en de politieke partijen praten hun na om zo stemmen te winnen. Zo gaat het helaas al jaren.
Wat een gel.l over gelijkheidsbeginsel en brede schouders.

Een boete is een straf en volg voort uit de wet. De wet is voor iedereen gelijk!

Of moet iemand die meer geld verdient dan ook minder lang in de cel bij bijvoorbeeld een gepleegde moord?
Als je het eens bent met bepaling van de hoogte van boetes naar aanleiding van de inkomensverdeling zou je het met bovenstaande ook eens moeten zijn. Immers wordt iemand die 2.000 euro per dag verdient zwaarder gestraft voor elke dag in de gevangenis dan iemand die 2.000 euro per maand verdient!.

Dit is dus een belachelijk beginsel om boetes te bepalen.
@JPM: Kom op zeg! Wie wil je voor de gek houden. Iemand met 10 miljoen euro spaargeld op de bank hecht met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, minder waarde aan 100 euro dan iemand met een negatief banksaldo.

We gaan het niet eens worden denk ik, maar gelukkig hoeft dat ook niet altijd.
@ JPM: Zoals je hier redeneert dan kan ik me voorstellen dat Churchill zoiets zou zeggen na een conversatie met jou. Had dan zn quote over the vices en virtues of capitalism en socialism gebruikt, die had hier nog enige relevantie…

@ Dennis om 10 March 2009 om 12:04:
Goed gezien en verwoord!

@ SJ: Altijd leuk om het in het belachelijke te trekken natuurlijk, maar je ziet zelf toch hopelijk ook wel in dat een sanctie in geld iets anders werkt dan een sanctie in vrijheidsontmening?

@ Robin: dat het voor die man gebaseerd is op een eenmalige meevaller is erg jammer. Soms pakt het in je voordeel uit en soms in je nadeel. Maar het doet niets af aan het principe wat ik wel correct vind! Ik denk dat zowel de miljonair als de sjonnie er niet blij mee zullen zijn, maar dat is ook de bedoeling, zodat ze het hopelijk niet meer zullen doen. Dat het nogal bout gesteld is geef ik je absoluut gelijk in, maar dat zijn wel meer reacties hier…

@ 572: Als Ronald Reagan nog had geleefd vraag ik me af of hij het totale gebrek aan overheidsbemoeienis met de Amerikaanse hypotheekmarkt een goed idee vond.Ten slotte nog wat algemene opmerkingen:
-Het valt me op dat volgens mij veel mensen het verschil tussen absoluut en relatief niet kennen.

-Een boete is niet iets wat je aanschaft of je je(beter dan anderen) kan veroorloven. Een boete is bedoeld om een bepaald gedrag af te leren en daarom moet het gevoeld worden.

-Een vrijheidsstraf wordt gemeten in dagen en niet in inkomstenderving. Een financiele sanctie (boete) daarentegen wel, dat is toch niet vreemd of oneerlijk?

-Dit alles staat helemaal los over de vraag of mensen rijk mogen zijn of veel geld mogen verdienen. Tuurlijk, alsjeblieft wel!
@ bmw:

Het ‘rugprobleemverhaal’ was een reactie op jouw idee dat je bepaalde mensen wel eens graag in andermans schoenen zou willen plaatsen (stratenmaker etc.), omdat die tenminste echte, fysiek zware arbeid verrichten. Rijk zijn en hard werken rijmt (klaarblijkelijjk) niet met elkaar: “Dat rijken harder zouden werken is zo’n lekkere liberale illusie. Natuurlijk werken zij niet harder…” Wel dus! Ik vind die opmerking pure onzin.
Belachelijk! Dat krijg je met een (semi)-socialistisch regime!
@ Dennis

Jij noemt nu een extreem geval van iemand met 10 miljoen euro. Ik heb het over modaal en laten we zeggen 3x modaal. Het verschil in waarde dat deze mensen aan geld hechten is minimaal doch het verschil in boete factor 3. Daar gaat het om.
Het zou pas echt slecht met het land gesteld worden als we het met elkaar eens zouden moeten zijn :P
Werk dan met een puntenrijbewijs, dat is tenminste eerlijk voor iedereen. Inkomensafhankelijke boetes vind ik gewoon onzin. Overdreven socialistisch gedoe altijd, de mensen die succesvol zijn straffen en de uitvreters maar belonen. Ben bang dat een kwestie van tijd is dat Nederland dit ook gaat invoeren.
Ik heb begrepen dat een paar jaar gelden de grote baas van nokia aan de beurt was ?
iemand idee? of mot ik zelf ff googlen
Nokia boss gets record speeding fine

Mr Vanjoki: Appealing against fine of 14 days’ income
A director of the Finnish telecommunications giant, Nokia, has received what is believed to be the most expensive speeding ticket ever.
Anssi Vanjoki, 44, has been ordered to pay a fine of 116,000 euros ($103,600) after being caught breaking the speed limit on his Harley Davidson motorbike in the capital, Helsinki, in October last year.
Police say he was driving at 75 km/h (47 mph) in a 50km/h (31 mph) zone.
Nog meer voorbeelden: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=g7v855bj . €170.000 voor 40km/h te hard. :o
Dan stel ik voor dat ze ook bij de mensen die 1900€ per maand verdienen het maandsalaris nemen en dat delen om op een salaris per dag uit te komen. Vervolgens bij deze overtreding vermenigvuldigen maal 12. en we hebben een boeteformule bij deze overtreding die voor iedereen gelijk is.

Ben benieuwd of dan iedereen nog zo positief tegen dit incident aankijkt. Het is nu niet enkel de rijke mens die hier de dupe van is.

Dus Sjonnie’s; Rijden maar! Met dit systeem moeten jullie ook 12 dagen loon betalen! (Of is dit systeem niet leuk als het voor iedereen telt??)
“de mensen die succesvol zijn straffen en de uitvreters maar belonen”

Blauw-blauwer-blauwst, leve de slogans. Wat is dat, succesvol zijn? Een halftijdse 9to5 kantoorbaan nemen om voor je zieke moeder en autistische kind te zorgen? Elke zaterdagochtend vrijwilligerswerk doen in de lokale wereldwinkel? Iets doen in de zaak van een goede vriend, omdat hij opendeurdag houdt en het niet kan bolwerken? Op vrijdagavond je meisje lekker verwennen en haar meenemen op weekend? Elke dag een bedrijf leiden? Stenen op straat leggen zodat jij er met je auto over kan?
Sommige mensen hier definiëren succes in termen van Euro’s scheppen. Wat is dat, een “uitvreter”? Hetgeen uit zo’n slogans blijkt, is dat we erop uit zijn om de samenleving te verdelen en mensen die anders leven de grond in willen stampen. “ze” mogen blij zijn dat “ze” hier mogen wonen bij gratie van de “succesvolle” ondernemers. Ik dacht dat dergelijke visies aan het einde van de 19de een stille dood waren gestorven. Blijkbaar niet.

Ik heb nog geen enkel deftig argument tegen de inkomensafhankelijke boetes gelezen (los van de hoogte ervan).
BE-LACH-E-LIJK!!! Dit is zo’n onzin! Als mensen te hard rijden begaan ze een fout en krijgen ze een straf. Moeten ze dan ook meer worden gestraft omdat ze rijker zijn?!? Dat zou namelijk echt de druppel zijn en PURE discriminatie!

Stel; men past dit toe bij het plegen van een moord. Degene met meer geld moet dan langer in de gevangenis zitten dan iemand die straatarm is?? Of beter gezegd “degene met de meeste vrije tijd moet langer zitten, want dan komt het minder hard aan”, jaja!

Een straf is een straf, een wet een wet. Deze zijn op elke persoon van toepassing en worden op een GELIJKE manier uitgevoerd.

Als je gaat denken via dit Finse strafsysteem, kan je ook het volgende stellen:
Persoon A rijdt in Trabant met een max. snelheid van 70 km/h. Persoon B rijdt in een Bugatti Veyron met een topsnelheid van 425 km/h. Moeten de snelheidslimieten op de snelweg dan ook worden aangepast per persoon? Dat de snelheidslimiet van B veel hoger ligt dan A? Anders zou het natuurlijk “onrechtvaardig” zijn omdat het “effect” niet hetzelfde zou zijn. Zodra ze dit invoeren is het al wat rechtvaardiger, maar op dit moment moet persoon B zich inhouden met zijn Bugatti, terwijl persoon A volgas mag. Oneerlijk toch ;) !
@ bmw:

Ik bega wel een vergissing @ vorige post: rijkere mensen hoeven i.d.d. niet hardER te werken. Dat ze meestal even hard, dan wel op een andere manier werken lijkt me wel. En begrijp me niet verkeerd; succès meet ik niet in hoeveelheden van geld. Dat hoeft althans niet.
@JPM: “Jij noemt nu een extreem geval van iemand met 10 miljoen euro. Ik heb het over modaal en laten we zeggen 3x modaal. Het verschil in waarde dat deze mensen aan geld hechten is minimaal doch het verschil in boete factor 3.”

Dit artikel gaat toch ook over een miljonair.

Daarbij durf ik ook de stelling wel aan dat een boete van 100 of 200 euro bij iemand met 3x modaal, gemiddeld minder hard zal aankomen dan bij iemand met 1x modaal.
zouden ze hier ook moeten doen ..

ken er wel een paar die liever het dubbele uit zouden geven aan een doods-eskader dan de boete afdragen aan de overheid ..
Onnozelheid: wie geen boete wil betalen moet de plaatsen met idiote beperkingen maar mijden. Ik rijd ook maar zo veel te snel als dat ik de boete nog acceptabel vind… Spijtig genoeg worden de beperkingen alsmaar absurder :(
Dit is echt pure nonsens!
Omdat hij toevallig steenrijk is zou hij bijv. het tienvoudige moeten dokken waarbij iemand van de middenstand die dezelfde overtreding maakt het normale bedrag aftikt.. Echt belachelijk, het is eigenlijk een vorm van discriminatie, dit!! :?
@ bmw: ” dat ondernemers “de motor van de samenleving zijn” en dat “de baas met al zijn verantwoordelijkheden meer verdient dan de arbeider” is volgens mij een denkfout. Je kan evengoed stellen dat de arbeider de “motor” is. Hij staat namelijk zijn lichaam te vernielen in onergonomische activiteiten aan een ranzig tempo, zodat de X5 van de baas kan betaald worden en jij die laptop aan bodemprijs kan “halen”. Iedereen levert zijn bijdrage, iedereen is even noodzakelijk. Ik wil jou wel eens zien als straks de technische dienst van jouw bedrijf geen zin heeft om de elektriciteitspanne te herstellen”

Als je het mij vraagt maak jij een denkfout, en jou alternatieve denkwijze is geen excuus voor het niet erkennen van iets wat simpelweg de marktfunctie wordt genoemd. Als de arbeider meer wilt verdienen moet hij maar lekker de functie van de baas proberen in te nemen. En als hem dat lukt, dan had die plek in eerste instantie ook aan hem toe moeten komen. Maar dat hij zijn lichaam staat te vernielen in onergonomische omstandigheden dat kan je de baas niet kwalijk nemen, als hij het niet doet zijn er zat mensen die zijn plaats innemen. En daarom gaan stellen dat hij op basis van zijn arbeid uitgedrukt in uren hij net zoveel recht heeft op het salaris als zijn baas is echt de grootste onzin die ik heb gehoord simpelweg door je belachelijke achterliggende redenatie dat arbeidsuren van eenzelfde orde zouden zijn als intelligentie en/of het lopen van risico. Daarnaast is de arbeidsdag voor de werknemer afgelopen als de bel gaat, niet voor meeste bazen. En dan nog eens een bijkomend iets, als mijn technische dienst geen zin heeft om te werken dan is het aan mij als baas om die luie flikkers te ontslaan en een nieuwe technische dienst in te huren, en het feit dat het zou kunnen gebeuren is een van de componenten die samen het begrip RISICO op maken en daarnaast is dat precies de situatie waar een baas mee om moet kunnen gaan indien werknemers net als jij gaan denken dat zij de motor zijn. Dat neemt niet weg dat hier in het westen de baas een prettige werkomgeving wilt creëren, maar ook hier zullen arrogante werknemers zoals jij er eentje zou kunnen opmaken gewoon worden ontslagen als ze zichzelf allemaal als het grootste en belangrijkste tandwiel in de machine zien. Jij bent (als simpele lopende band medewerker) niet onmisbaar, en een goede baas wel en dat is waarom hij meer verdient dan jij.

sorry voor dit lange verhaal maar als je fundamenteel wilt kan je het krijgen. Maar verschil tussen rijk en arm is hier net zo gerechtvaardigd in veel gevallen als dat het ook in andere landen is. En dan kom je hier wel met een of ander communistisch gedachtegoed dat het voor hem ook niet verdient is, maar zonder armoe aan de ene kant was er geen rijkdom aan de andere kant. Daarnaast koop jij die laptop net zo goed voor een bodemprijs.. hypocriet.
ik wist niet dat Finland communistisch was maar zo te zien…
Wat een onzin.
Dus omdat een mens levenslang hard gewerkt heeft en een hoop risico’s genomen heeft om tot zo een hoog loon te komen, moet men hem gaan behandelen als iemand dat niet gewerkt heeft?
Komaan, zo een boetes moeten ze uitdelen aan drugdealers.

Wat een onzin daar.
Kloteregering, nu onze kaboutertje dit zal gelezen hebben, zal het niet meer lang duren voor dat wij het hier ook hebben!
Aan alle luierikken die aan de dop zitten of de mutualiteit. Ga lekker sjeezen met je golf GTI tegen een bmw 7 serie.
Maar als je allebei geflitst wordt, kom jij er het goedkoopst vanaf.
Kutregering daar!
Hier ook invoeren!
Waarom net zoveel betalen als een miljonair die het niet eens voelt?
Hier staat geld boven de wet, waar een arbeider een jaar mag voor sparen zal zijn CEO het met een tuinfeest minder moeten doen.

Maar ben eigenlijk voor passende dwangarbeid; een gelijke maatstaf waar men iets uit kan leren. (Zonder dat de overheid belangtrekkende partij is.)
Ik maar denken dat alle linksjes tegen klassejustitie waren.
Ik vind het onzin dat de rijken dan maar moeten gaan betalen. de rijker in nederland betalen al veel meer dan de mensen met een mindere port… als nederland zo door gaat met bijvoorbeeld van het invoeren van de 60procent belasting regeling (als je inkomen meer dan 170000per jaar is) voor rijken dan heeft het bijna geen zin meer om hard te gaan werken.
Ik ben het niet eens met de hoogte van de boete die de man heeft gekregen.
Maar een dergelijk systeem zou met een aantal aanpassingen wel degelijk toegepast moeten worden in heel de EU.

Veel mensen hier schijnen niet het principe te snappen dat we allemaal beter op ons doen en laten moeten letten.
Ik vind het dan ook niet meer dan terecht dat bij iedereen een[zelfde] percentage van zijn/haar inkomen ingehouden moet worden bij een dergelijke overtreding.

En we weten allemaal DONDERS GOED wanneer we in overtreding zijn.
Ik rijd nu 4 jaar auto [300000km schadevrij] en ben 1x geflitst omdat ik 10km/h te hard reed. Ik heb die bekeuring zonder moeite betaald, waarom?
Omdat ik zelf namelijk altijd structureel 10km/h te hard rijd.

En dat die percentages in verhouding nu niet kloppen is niet aan mij, de mensen die zulke regels opstellen behoren namelijk zelf vaak tot de “Elite”.
En daaruit kan ik concluderen dat die zogenaamde “succesvolle mensen” op niets anders uit zijn dan hun eigen portemonnee te spekken ten koste van anderen.

Ik geef bmw [de man/vrouw die hier nagels met koppen slaat] groot gelijk.
Het is tijd dat we ons weer als mensen gaan gedragen en niet als geldwolven.
Als iedereen eens zijn ogen open zouden doen, en ons afvragen waar het leven werkelijk om draait?
Ik zie alleen maar hebzucht,
Ik ben 21 jaar, en verdien 1100 euro per MAAND. Waarom?
Omdat ik door niemand in mijn jeugd ben gestimuleerd om mijn hart te volgen en bewuste keuzes voor mezelf te maken.
Daarbij komen ook nog de nodige problemen zoals een slechte thuissituatie, geen geld voor een vervolgopleiding. En in een omgeving opgroeien waar mensen met een “andere denkwijze” als zwarte schapen behandeld worden.
En zo zie je maar dat het niet iedereen zomaar voor de wind gaat.

En bij mij was dit zeker het geval, maar ben ik daardoor een ondergeschikt mens? Een “makkelijk vervangbare arbeidskracht”?
Velen hebben geen idee hoe het werkelijk is om je eigen kop boven water te moeten houden, om überhaupt te kunnen voldoen aan een fractie van het perfecte leven dat iedereen na probeert te streven.

Het enige dat ik weet is dat ik straks genoeg heb gespaard, om vervolgens op eigen houtje de schoolbanken te kunnen betreden. En uiteindelijk al die elitaire blaaskaken en zwart-wit denkers de feiten op de neus te drukken.
Ik vind het een prachtig idee,

Als je zo graag meer dan 20km/h wil gaan rijden dan moet je het kunnen betalen
Ik vraag me dan wél af hoe het zit met werklozen in Finland…
Mogen die dan gratis overal te snel rijden ofzo?? :O

Belachelijkste idee OOIT om boetes evenredig met je kadastraal inkomen te maken.
(hoewel ik me herinner dat één of andere socialist – wie anders? – ooit eens een gelijkaardig voorstel heeft ingediend bij ons in België)
Wel weer eens goed, dat de “miljonairs” en de “armoedzaaiers” elkaar weer eens in de haren vliegen op autoblog. Kan er tenminste weer eens uiting gegeven worden aan een aantal diepgaande frustraties op politiek en sociaal vlak.
En diegenen, die mij een beetje kennen, weten, dat ik me daar graag mee bemoei. ;)
Het is niet mijn stijl om mensen hier persoonlijk aan te vallen en op hun mening te kwalificeren. Dat laat ik graag over aan de “intellectuelen”, die zich daartoe geroepen voelen.
€ 111.888,- boete? Voor 22 km te hard? Allemachtig zeg, da’s veul! Maar veel voor wie? Het is gerelateerd aan het inkomen en dat betekent, dat die betreffende mijnheer op jaarbasis zo’n slordige € 3.400.000,- had verdiend. Dan nog is het veel, maar het betekent wel, dat iemand, die maar éénhonderdste van dat inkomen verdient, een boete van € 1.119,- zou hebben gekregen. En ik geloof, dat dat bij een dagloon van € 93,- toch een tikkeltje harder aankomt.
Ik vind, dat het wel een rechtvaardig strafsysteem is voor te-hard rijders. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat ik van mening ben, dat meer mensen zich dan ook aan de regels zullen houden, wanneer zo’n wetgeving wordt toegepast.
En wanneer het besef zou gaan groeien, dat die verkeersregels er nou eenmaal niet zijn om je te pesten, maar (in hoofdzaak), om anderen te beschermen, dan zouden er ook minder draconische maatregelen nodig zijn.
Mijn mening te links? Ik vind hem alleen maar rechtsvaardig. :twisted:
Die Finnen zijn echt knettergek. Ik zou lekker voor dat geld een paar dagen in de bak gaan zitten.
@Robin ben je wel helemaal lekker?
Ik vindt dit ook belachelijk. Mensen die zeggen dat een boete van bijv. €200 niks is voor een rijk iemand snappen het volgens mij niet helemaal.
Een sjonnie heb waarschijnlijk gewoon een dood normaal baantje, ja en dan verdien je minder en dan kan je je minder permitteren. Een rijk iemand heeft vaak een hele verantwoordelijke baan die veel verantwoordelijkheid en waarschijnlijk ook stress met zich mee brengt. Hij werkt er dus even hard voor, waarom zou de rijke dan harder moeten worden gestraft?

Tuurlijk zijn er uitzonderingen, er zijn rijke mensen die geen flikker uitvoeren, en er zijn ook mensen met minder geld die er keihard voor werken, maar daar houdt de wet toch ook geen rekening mee.
ben ik de enige die het nix kan vertieften dat er iemand in Finland 22 km te hard heeft gereden ??

als ik dat in nederland doe is er toch ook geen enkele Fin die daar een mening over heeft ..
LOL.

Maar als jij een lading scholieren neermaait, weten ze het daar ook ;-)

Het ging om nog wat geld, dat zal de nieuwswaarde zijn.
ja en dan zou ik nauwelijks iets moeten betalen als ik met mijn moeders wagen scheur, want ik werk niet en mijn moeder ook niet, en dat zou niet eerlijk zijn. en daarbij zit het principe van wat geld nu juist waard is voor iemand er totaal niet in vervat. bv een kennis van ons zit in het topmanagement van 3M maar hij leeft bijzonder zuinig en zou zich heel slecht voelen moest hij zijn centjes verkwisten aan een domme boete. En hiermee ben ik het helemaal eens met wat iemand hierboven al postte (vind zijn post niet meer :-))

Maar ik vind eigenlijk het idee van de ‘marsreep kopen’ nog niet zo gek: beschouw een snelheidsboete ook eens theoretisch als een goed op een markt waarvoor men een prijs vraagt. dan kan je ook spreken van de ‘betalingsbereidheid’ van dat goed. Ik heb nog nooit een boete gehad en ik neem dus geen deel aan deze markt aangezien de prijs voor mij te hoog is. Ik kan me dit moeilijk veroorloven, daarom rijd ik gewoon NIET te hard. Kan je dit geen bal schelen dan betaal jij maar gewoon de prijs voor te hard te ‘mogen’ rijden, als jij die prijs er voor over hebt. Ja en dan kan je wel terecht zeggen dat boetes geen goederen zijn maar straffen om verkeersveiligheid terug te dringen en orde te scheppen en blablabla… dat ontken ik niet maar tot slot is de overheid (en ook dat is kort door de bocht :-)) ook maar een bedrijf, die dus zijn opbrengsten moet binnenhalen. Nu zeg ik er ook gelijk bij dat deze ultraliberale visie ook niet de juiste visie is, maar ik vind het toch belangrijk om het eens even te vermelden. En daarmee weet ik ook niet zeker of dit wel een goede zet is van de finse overheid want als ik fins milionair zou zijn dan zou ik er alles aan doen om bv te emigreren of gewoon zeer aandachtig om mijn snelheid letten, waardoor ze me niet meer kunnen pakken en de overheidinkomsten dalen natuurlijk. Eigenlijk is het toch veel simpeler dan we denken, waarom rijden mensen eigenlijk te hard? omdat het leuk is ;-) omdat we stoer willen doen, omdat we haast hebben, omdat… maar vooral omdat het gemiddelde verlies, mede door de kleine kans op gepakt worden, relatief klein is voor de meesten en voor de rijken is dit verlies minder erg dan voor de armen, daarom zullen er meer rijken gepakt worden dan armen.
Voila, dat is mijn visie hierop, je mag het gerust oneens zijn want ik geef ook wel toe heel abstract geredeneerd is :-)
only in Finland ..

o,ja .. en nog effe over percentages ..

Bill Gates / Warren Buffett hebben inmiddels al meer dan 60% van hun eigen vermogen weggeven aan liefdadigheid ..

doen jullie armoe zaaiers dat ook eens effe ..
Wat een onzin, omdat anderen te lam zijn om te werken moeten diegenen die het beter doen maar meer betalen. Waarom zou je als je 80 uur per week werkt meer moeten afdragen? Je werkt toch ook extra? Dat anderen niet die ambitie hebben is hun probleem.. dan houden ze ook maar minder over
Ik snap niet wat iedereen hier zit te janken.
Of is iedereen rijk en baalt dat je in Finland duizenden euro’s betaalt als je 30km/h te hard rijdt?

Je kunt zelf ook wel bedenken dat voor een vakkenvuller 100 euro een klap is en voor de bedrijfsbaas weer 100 euro een lachertje is. Als ik 9000 euro per maand verdien dan rij ik lekker door en flits me maar.

Ze voorkomen dus dat de rijken vrij spel hebben op de snelweg, en aangezien ze dan geneigd zijn om constant te hard te rijden, hebben ze deze maatregel maar ingevoerd.

En ik geloof dat het gebaseerd is op je fulltime loon. Of je nou 32, 40, of zelfs 70 uur werkt, het blijft net zo hoog. Dus gebaseerd op je uurloon, net als de minimumloon regeling in nederland.

Gewoon stoppen met huilen, het is rechtvaardig, veiliger, de staat heeft er ook nog eens een centje bijverdient en zelf zal je ook nooit naar Finland toe rijden om lekker te scheuren. Dan ga je maar naar de Autobahn.

Een leuk land om te scheuren is Bosnie, daar ga je 40 te hard en dokt 70 euro aan de agent. En weer weg..
Dit is juist eerlijk. Dit moeten ze in Nederland ook invoeren.

Als je 1200 euro in de maand verdient en je krijgt dan een boete van 200 euro dan is dat ECHT een serieus flinke hap uit je per week te besteden bedrag.

Als je echter, zoals deze meneer, het totaal belachelijk bedrag van 9.000 euro per dag binnenkrijgt dan lach je toch om een boete van 200 euro.

Hieraan kun je juist zien dat het NIET om geld gaat. Maar dat men echt straft. En om iedereen gelijk te straffen moet je de straffen aanpassen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).