Rijtest: Volvo S80 D5

Auteur: , 75 Reacties

“De vernieuwde Volvo S80 is het resultaat van een intensieve dialoog tussen de projectgroep van Volvo en de scherpzinnige klanten binnen het premium sedansegment.” Blijkbaar hadden die klanten geen behoefte aan radicale uiterlijke veranderingen, want het is je compleet vergeven als je geen verschil ziet met de vorige S80. Gelukkig zijn er onderhuids wel hele zinnige wijzigingen doorgevoerd.

Laten we in verdediging van Volvo ook meegeven dat de gemiddelde koper de S80 ook niet specificeert in het matzwart met 22” velgen en later nog een bodykit monteert om meer streetcred te krijgen op de parking van de McDonalds. Het zou overigens wel cool zijn als iemand dat eens deed, BMW’s, Porsches en Hummers zien we al genoeg in deze configuratie rondrijden.

Volvo S80 D5

De gemiddelde S80 koper is wat behoudender, vandaar ook dat Volvo de testauto’s in stemmig donkergrijs en donkerblauw had uitgevoerd. Wel hebben de Zweden met de facelift gepoogd om de S80 een wat lager, langer en breder uiterlijk mee te geven. Dit is gedaan door montage van chromen strips aan voor-, zij- en achterkant. De sierstrips moeten lengte en breedte meer accentueren. De wijzigingen zijn subtiel, maar geven de S80 een tikje extra elegantie mee. Aan de voorzijde moeten de aangepaste grille het nieuwe grotere Volvo logo de S80 een strenger gezicht geven. Alsof we niet al bang genoeg zijn van Volvo’s die opeens in onze achteruitkijkspiegel verschijnen.

Volvo S80 D5

Een belangrijke vernieuwing die het uiterlijk een boost geeft èn het rijgedrag verbeterd, is de introductie van het sportonderstel. Deze is optioneel verkrijgbaar en bestaat uit diverse aanpassingen die de sportievere bestuurder moeten plezieren. De 20mm kortere veren voor en de 15 mm kortere veren achter geven de S80 ook een iets gemener uiterlijk. Een buikschuiver wordt het nog steeds niet, maar het staat de S80 ontegenzeggelijk lekker. De stabilisatorstangen werden bovendien dikker, de bushings van de ophanging harder en de besturing directer. Het sportchassis omvat eveneens automatische hoogteregeling zodat de S80 ook met volle bepakking netjes op dezelfde rijhoogte blijft staan. Ondanks alle wijzigingen rijd je de S80 met sportonderstel het beste als comfortabele en snelle GT. Op 80-90% van zijn kunnen communiceert de S80 net voldoende om het sport-verhaal staande te houden. Zoek je het randje op, dan treedt er veilig en voorspelbaar onderstuur op.

Volvo S80 D5

Mocht je geen behoefte hebben aan meer sportiviteit, dan zal het je verheugen dat het standaard (comfort) chassis nog comfortabeler en zachter is geworden. Helaas gaat dat ook samen met duidelijk meer carrosseriebewegingen, dus als je je passagiers te vriend wilt houden, is het het beste om een rustigere rijstijl te kiezen. Behalve het comfort- en sportonderstel kan er ook nog worden gekozen voor het adaptieve 4C chassis. Die zou het beste uit twee werelden moeten verenigen, maar echt fan ben ik nooit van geweest. Het sportchassis lijkt dan ook voor de meeste kopers de beste keus.

Volvo S80 D5

In en rond Monaco reed ik met een combinatie die veel kilometervreters zal aanspreken: de S80 D5 AWD met automatische versnellingsbak en sportonderstel. De D5 type-aanduiding is een oude bekende, maar in dit geval schuilt daar onder de motorkap een vrijwel geheel vernieuwd motorblok. Volvo claimt zelfs dat alleen de D5 badge en de configuratie met vijf cilinders overeen komen. Overigens wordt ook de 2.4D afgelost en voor beide motoren geldt dat ze zowel sterker als “groener”zijn geworden. De 2.4D heeft een enkele turbo en levert 175 pk en 420 nm. Voor de D5 trekt Volvo de door concurrenten beproefde sequentiele twinturbo techniek uit de kast. De kleinere turbo reageert sneller en werkt vooral bij lagere toerentallen. Bij hogere toerentallen neemt de grotere turbo het over. Door de toepassing van twee turbo’s levert de D5 204 pk en 420 nm. Geinig is dat het motorgeluid niet compleet is weggefilted. Als je het potentieel aanspreekt, dan komt er vanuit het vooronder een fraai, grommend diesel vijfcilinder roffeltje. Niet te hard om echt storend te zijn, maar genoeg aanwezig om te laten merken dat er plenty pk’s in het vooronder aanwezig zijn.

Volvo S80 D5

De prestaties zijn dan ook prima, zonder dat je van je stoel valt van verbazing. In 8,5 tel staat 100 op de klok en de topsnelheid is 225 km/u.
De twee nieuwe vijfcilinder dieselmotoren worden leverbaar in de S80, V70, XC70 en XC60. De 2.4D haalt in al deze modellen een verbruik van 6 liter per 100 km of minder en scoort daarmee een voor de leasebranche o zo belangrijk B-label. De S80 D5 (6,2 liter per 100 km) en V70 D5 (6,4L /100km) krijgen ook al een mooi groen B-label. In deze tijden van crisis en dus kostenbesparing is het wel vreemd dat Volvo op eigen houtje deze motoren ontwikkeld en dat deze voorlopig ook niet in modellen van het Ford concern zullen terug te vinden zijn. Nu staat Volvo wel in de etalage, maar het lijkt zonde om deze fijne vijfcilinders niet verder in te zetten.
De automatische versnellingsbak is een hele logische keuze in een op comfort geörienteerde auto als de S80. Houd je een rustige rijstijl aan, dan kan de automaat prima zijn taak aan. Bij iets sportiever rijgedrag heeft de bak het moeilijker om alles bij te benen. Je zult dan snel de neiging hebben om zelf te schakelen, wat alleen met hulp van de pook kan. Flippers achter het stuur biedt Volvo niet en zal dat ook niet binnen afzienbare tijd gaan doen. Persoonlijk vind ik dat jammer, maar het past wel bij het merk.

Volvo S80 D5

Volvo S80 D5

Geen facelift zonder een vernieuwd interieur, maar ook hier zul je een grote kennis van het Volvo portfolio moeten hebben om de veranderingen op te merken. De zwevende middenconsole is tegenwoordig net als in de XC60 afgewerkt met een aluminium kleurige rand. Dezelfde afwerking is te vinden op het vierspaaks stuurwiel, de pookknop en rond de startknop. Acht van de tien S80 kopers specificeert een lederen interieur en zij zullen dan blij verrast worden door mooiere stiksels, als ze tenminste zo veel oog hebben voor detail. Een absolute verbetering zijn de wat sterker vormgegeven stoelen, waardoor je in bochten beter op zijn plek wordt gehouden.

Volvo S80 D5

Op de AutoRAI wordt de facelift van de S80 officieel voor het eerst aan het Nederlandse publiek getoond waarna deze nog voor de zomer bij Volvo dealers zal staan. De prijzen zijn nog niet bekend, maar zullen naar verwachting niet sterk afwijken van het huidige prijspeil.75 reacties

Ik vind het een beetje een saaie bak met zo’n diesel, maar uiteraard een pracht van een interieur!
ander logo is het enige verschil dat ik zie, en het front is wat meer gewijzigd naar die S60 concept van geneve of waar die ook stond…
huh, ik wil het filmpje gaan kijken, is die er niet :(
edit: nee, er staat alleen “rijtest” geen “video”
“Voor e D5 trekt Volvo” – Sorry, kon het niet laten! :D
edit: dank u, is inmiddels gefixt

Ik rijd er trouwens bijna dagelijks in, alleen wel een 2.0 D, want die heeft een A label. Heerlijk comfortabel!!
prachtige omgeving en mooie foto’s, er is idd niet zo veel gewijzigd maar als je hem zo ziet is het toch een zalige wagen om naar te kijken
zo 5 mooie rijtesten achter elkaar aan super
Wat een zalig interieur heeft deze S80 toch!!
Helaas houdt het daar op…

Wel ‘gewoon’ een erg goede auto, prototype nuchtere Zweed zou ik haast zeggen!

PS: mooie foto’s! die 2e en 3e lijken wel persfoto’s!
@svenska, 4,5, en de laatste (7) kunnen oook zomaar persfoto’s zijn hoor, vind ik dan ..
heb de S80 D5 eens vergeleken met de A6 2.7 TDI (enkele pk’s verschil) maar vond de Audi toch overduidelijk fijner om te rijden. Geef mij maar een 6 ipv (karakteristieke?) 5 cilinder.
Mooie rijtest.
Mooi ding vooral met de V8
@ Victortje: ik bedoel die in het artikel he. Zeg maar ‘op het dak’ en ‘voor de bomen’…. ;)

Die vind ik er wel echt uitspringen hoor!
Ik vind hem te traag en het blok heeft te weinig pk en is fiscaal oninterresant in belgië
erg goede test weer, komt er nog een filmpje van, ik hoop het!

Nogmaals, TOP!
rijtest zonder video. niet de moeite waard dus.
Ik durf er haast geld op in te zetten dat het filmpje bij powned getoond word, en dat het daarna pas op autoblog komt.
Specificeren die kopers een lederen interieur of ‘prefereren’ ze dat? En ‘verbeterd’ (onder derde foto) moet ‘verbetert’ zijn.
Ik vind die dunne middenconsole in Volvo’s zo mooi. Echt een tof stukje design.
@ breinstein: comment geplaatst zonder er over na te denken, niet de moeite waard dus
LOL @ Robin
:D
De Volvo S80 heeft wat mij betreft geen grote veranderingen nodig om een mooie auto te zijn, hij is al een pracht om op de weg te zien.

Het interieur is een echte topper, ga zo door Volvo
This topic is useless without movies?
En ik maar zoeken naar de video :D
Wouter is er maar druk mee de afgelopen tijd… Niet dat ik medelijden heb.

“dat Volvo op eigen houtje deze motoren ontwikkeld”

Óf ontwikkeld moet met een t, óf er moet ‘heeft’ tussen.
Ja AB, lijkt me wel mooi als jullie op powned komen, maar het zou heel jammer/slecht zijn als jullie onder powned gaan werken. Blijf wel jezelf.

Ik merk nu al een beetje dat het een beetje commercieel begint te worden, alleen maar positief, lijkt RTL autowereld wel. :(
Bij de focus RS was dat ook al het geval. Wel een leuke goede test en misschien is die auto gewoon ook super goed, maar ik moest wel even aan rtl denken…

Bij de E500 laatst, was het wel zovan: “maar we zijn autoblog en hebben altijd wel iets te zeiken …etc…”
Hou dat er in…is belangrijk.
Anders word het zo saai…

Maar dat je niet denkt dat ik klaag hoor, vind het nog prima, maar het zou jammer zijn als het toch anders zou lopen dan dat het nu doet.
@Wouter: Jij bent de nieuwe JC binnekort.
Als ik ‘m zo zie wordt het waarschijnlijk een goede vervanger van onze “oude” S80 T6. Moet er natuurlijk wel weer een T6 blok in :)
ohja…die volvo….
Best een prima leasebak, voor de rustige cruiser.
Maar niet echt een spannende auto :(
Wel weer een TOP interieur, wat ik wel altijd belangrijk vind :)

ps. jammer dat er geen vid is, maar die zal dan wel bij powned worden geshowt? ;)
het interieur vind ik mooi maar het uiterlijk vind ik wat gewoontjes
micheloo0: heb je hem al eens gereden? Vooral in 80-120-sprints zal hij menig zescilinder de baas zijn. Het vorige D5-blok had in ieder geval een machtig koppel over het hele toerenbereik.

Ok, van 0-100 zul je niet achterover vallen, maar de duw in je rug bij een tussenacceleratie is wel degelijk indrukwekkend (zeker omdat je de motor ná de duw pas goed begint te horen als hij voorbij de 2500 toeren gaat (remember, tis een diesel)).

FourC vind ik trouwens wel echt lekker: advanced is ook écht hard en communicatief. Al lijkt me dat je daar pas echt profijt van hebt bij meer pk’s zoals in de T6 (285 pk is dat), hoewel die bijna 2x zoveel brandstof slurpt als de D5(!) dus 12L/100km ipv 6L/100km: de D5 is enorm zuinig dus (hoewel de automaatversie tegenvalt!) maar toch best rap. Goede keus voor de kilometervreter dus.

Moge duidelijk zijn dat ik toch wel Volvofan ben trouwens hè? :)
Prachtig interieur van de auto, en interieur blijft uiteindelijk belangrijker dan het exterieur. Want waar kijk je tegen aan tijdens het rijden?
*mierenneukerij aan* “Een absolute verbetering zijn de wat sterker vormgegeven stoelen, waardoor je in bochten beter op zijn plek wordt gehouden.”–> moet “je plek’ zijn i.p.v. “zijn plek” *mierenneukerij uit* Mooi stuk en mijn een zwak voor de nieuwe generatie volvo’s is weer aangezwengeld
@masticore: het punt van deze rijtest is dat ie er bijna hetzelfde uitziet, maar dus wel degelijk anders en beter is dan voorheen (‘nieuw’ onderstel, nieuwe motoren, details). Dus je moet je vergelijk opnieuw doen om tot een conclusie te kunnen komen…
Indrukwekkend, blijft een prachtige auto en heeft inderdaad qua design niet veel updates nodig. Ben ook erg benieuwd naar de nieuwe S60.

Goed bezig VOLVO!
@svenska, ik heb het ook over die van in het artikel ;)
Als je de volvo zo iets te zakelijk vindt is er altijd Heico nog.. http://www.egmcartech.com/2007/11/06/video-the-sexy-and-shiny-heico-volvo-s80-t6-hpc/
Persoonlijk vind ik het dan een hele gave bak!!
een rijtest zonder fillempie is GEEN rijtest .. ben ik duidelijk ??
Wat lincoln zegt!!!
@ lincoln
Vind ik ook. Ook mogen er wel eens meer vlammende hoepels met hondjes die erdoor springen aan bod komen, en dansende olifanten, en sexy acrobaten, en vliegende apen enzo. Dàt is pas het niveau dat de meerderheid hier verwacht! :roll:
Voor degene die vinden dat een D5 zuinig.

De d5 is op papier vrij zuinig, maar als ik kijk bij ons pa. Die rijd behoorlijk gecombineerd qua binnen en buiten de bebouwde kom. Ding krijg je echt niet zuiniger als 1 op 12.
Verder wat ik bovenaan ook al las. De automaat schakelt heel laat in, en heel laat over naar de 2e versnelling waardoor de 0-100 sprint tegenvalt. De rest van versnellingen gooit ie daarentegen er wel snel doorheen.


Overigens bij ons is de motor nog de 185pk 400nm versie. (V70)
Wat klinkt hij toch geweldig in het filmpje. Die @wouter kan wel trappen hoor. :?
@de vlaeminck.

Niet waar. De gemiddelde autoblogger wil tieten zien. @Aimee naakt in elk filmpje. :D
volvo’s zijn altijd mooi, deze is super mooi
@ de vlaeminck; “dansende olifanten, en sexy acrobaten, en vliegende apen enzo. Dàt is pas het niveau dat de meerderheid hier verwacht!”
Dat wordt ondersteund door de hoeveelheid Powned-aanmeldingen hier. :|
@de vlaeminck.

Wie weet wat de nieuwe samenwerking allemaal teweeg gaat zetten.

Wij willen tieten zien.. Wij willen tieten zien..

Bij Geenstijl had dat gelukt. :twisted:
Haa, de Volvo S80. Een auto waar ik met veel plezier heel lang over kan praten. :) Aangezien mijn vader (en ’s zomers ik ook) bij Volvo werkt, kan ik geregeld eens een ritje meepikken achter het stuur of in de stoel ernaast. :P Allerlei modellen heb ik al uitgebreid kunnen beleven, dus zeker hun vlaggenschip. Die is fantastisch, accelereert super in de tussenacceleraties, is zo veilig als een auto maar kan (ken iemand die aan 100 km/u op een blok beton is geknald, en hij heeft enkel wat schrammetjes in zijn gezicht van de airbag), en hij rijdt toch o zo lekker! En daar zorgen enkele factoren voor:
– De motor: heerlijk geluidje en hij neemt heerlijk op. Verbazend genoeg erg responsief en zuiniger dan onze 1.9 Golf diesel. Om nog maar wat verder in te gaan op dat optrekken: de turboboost in de oude D5 (enkele variabele turbo) was echt drukje-in-je-stoel fantastisch! Dus met sequentiele twinturbo zal het een genot² worden!
– De zetels: zetels, geen stoelen. Dat zegt genoeg. :) Werken in een S80 is niet werken als je in een zetel ervan zit. Enkel is het wel waar dat je in de snellere bochten wat zijdelingse steun mist. Niet dat je uit je zetel geslingerd wordt, integendeel: door het comfortabele aspect van de zetels voelt het zelfs goed wat in de stoel gewreven te worden. Maar ze hadden het inderdaad nodig.
– De stilte: je hoort de motor enkel bij goed optrekken, anders is het lekker stil en fris in het interieur.
Toen ik met mijn vader naar de autoshow in Brussel ging in februari 2009, was dat met een Volvo S80 D5 AWD uit 2001 als ik me niet vergis. We kwamen aan en we waren kiplekker. Geen enkel gevoel dat aangaf dat we zojuist linea recta 100 kilometer afgelegd hebben. En op de autosnelweg voel je je echt koppelkoning. :twisted: Dus Monaco aandoen in een S80 lijkt me ook hemels. :D
@ Citrofiel
Maar bekijk het van de goede kant: de dagelijkse klanten hier zijn nog wat autoliefhebbend! :D En ja, ik spreek over mezelf ja! :lol:
Deze mannetjes hebben niet zoveel reacties geschreven met daarin ‘Doemijdiemaa!1!!’, of iets dergelijks. Cheer up mate! ;)

@ mx5/rx8owner
Lol!! Die combinatie wil ik niet tegenspreken! :P

Overigens: ocharme de redactie: zoveel schrijf-fotografeer-video werk de laatste tijd! Of zijn Ruben, Patrick en Wouter fulltime gegaan? :)
@ mx5/rx8; Natuurlijk willen we die zien. Maar niet op Autoblog. Laten we de zaken gescheiden houden. ;)

@ de vlaeminck; Ach ja, er is zo’n beperkt groepje dat hoop biedt… :P
jack: dit is de nieuwe D5 die flink is aangepakt. Ik gok echter dat je pa de geartronic rijdt, en die is inderdaad fors onzuiniger dan de geschakelde versie. Op fora lees ik regelmatig dat een D5 handgeschakeld 1:15 rijdt, en met automaat kwam ik zelf ook inderdaad op ongeveer 1:12 uit (wat je ook in een handgeschakelde 5-cilinder benzine haalt!) Volgens de specificaties rijdt de automaat 7.8L/100km. De handgeschakelde 6.9L/100km. Fors verschil, maar 6.9L/100km is best netjes voor een krachtige diesel.

Die dieselroffel (vooral bovenin de toeren) moet je eigenlijk toch even laten horen trouwens! Laag in de toeren (bijv. bij cruisen in de 6 @ 80 km/h) kan hij wat hinderlijk diep brommen vind ik, net te veel herrie. Misschien beter in deze nieuwe versie? (had mij dan ook laten testen wouter! volgende keer mailen!)

de vlaeminck: de sportstoelen houden je prima op je plek in een Volvo hoor :P Overigens na 200 km voel je je ook nog steeds ontzettend fris hoor :D
200 pk en een beetje uit een dubbelbeturbode D5… Dat wordt wachten op de eerste remapping. M’n ouweheer rijdt een D5 uit 2007. We zijn er net 2 dagen geleden mee teruggekomen van wintersport. 1100 kilometer en 6.8 op de 100 kilometer verbruikt met 4 volwassenen en de bak vol met bagage. De snelheid lag meer boven dan onder de 150km/u. Dat is toch redelijk indrukwekkend te noemen voor zo’n grote sedan inclusief belading van een paar honderd kilo.

“onze” D5 is een geremapte met 205pk en 450Nm. (af dealer) De nieuwe variant zal door de vernieuwde hardware tot heel wat meer in staat blijken lijkt me.

Ik hoop overigens wel dat Volvo eindelijk de combinatie van remappen en het behoud van soepel schakelende automaten onder de knie gaat krijgen… Op het moment (moet bijna weer voor een beurt) is de software af en toe de kluts kwijt. Je trapt het gas half in, de automaat maakt een schijnbeweging alsof hij een kickdown gaat doen en schakelt dan toch maar door (op).
Joost Maghetweten
Wanneer komen ze nou eens met een v80? Dat zou pas aardig zijn! Die V70 is net een tikkie te klein.
Fantastische achterlichtblokken, en zeer elegant koetswerk. Persoonlijk zou ik eerder voor een C6 gaan (op vlak van koetswerk, niet op andere vlakken), maar de S80 is zeker een zeer goede tweede.
Joost: volgens mij heeft de V70 de grootste hoeveelheid kofferbakruimte in z’n klasse, correct me if I’m wrong (niet gecheckt @ carbase), maar hoeveel groter hoeft het dan nog?
@ Sorcerer
Kan je sportstoelen krijgen in de vorige generatie S80 dan? Da’s genant genoeg nieuw voor mij… (ik zou het moeten weten, ik weet de verschillen in het interieur wel. :) )

@ Joost Maghetweten
De V70 had vroeger ook een sedanversie, de S70. Na de S70 van 2000 is die sedanversie ‘S80’ gaan noemen.
Ik mis het filmpje wel jongens:P
Poeh, het is nog steeds met afstand de lelijkste achterkant die ooit op een sedan gezeten heeft. Die 80 staat nog steeds voor de minimum leeftijd van de bestuurder zo te zien.
@Mairsil, heb je wel eens een BMW van achteren gezien ;) Kijk eens naar een 6 serie par example. Er gaat een wereld voor je open.
Lekkere rijtest!

@ de vlaeminck: je voelde je na 100 km (!!!!) nog kiplekker? Dat is toch geen prestatie, wat is dat nou voor afstand..? Niet dat het geen fijne auto is hoor. Maar na 1000 km voel je je nog net zo lekker ;)
@Joostmaghetweten, de v70 is een s80 in station uitvoering.
Twee generaties terug had je de S70 en de V70, bij de vorige generatie waren de S60 en de V70 gelinkt aan elkaar en nu de S80 en V70.
Misschien niet zo heel duidelijk maar als je beweert dat een V70 kleiner is dan een S80 dan moet je toch echt eens langs de dealer.

Ik zelf mag binnenkort mijn nieuwe V70 in ontvangst nemen. In eerste instantie zou ik voor de S80 gaan (want net wat sportiever en chiquer), maar vanwege het gebruiksgemak toch maar de station (kleine meid, vakantie enzovoorts).
Al is de Volvo nog zo snel…..De Renault 4 die achterhaalt hem wel !
Mooie bak trouwens die nieuwe S 80, is niks mis mee !
Praaaaaaaaaaaaachtig interieur!
Verder fijn otootje hoor, niks mis mee.
Ook weer lekker veilig natuurlijk…
Zal wel weer tien sterren EuroNCAP hebben…
Prima auto, beetje saai, alleen dat beige-interieur kan echt niet! Houtstrips? Blèh!
“De zwevende middenconsole is tegenwoordig net als in de XC60 afgewerkt met een aluminium kleurige rand.”

Het is geen aluminium kleurige rand, het is een aluminium rand. Niks gelakt gewoon echt.

En de V70 heeft inderdaad ene grotere kofferbak (575) dan de A6 (565 liter) en de 5 serie (500 liter). Bovendien is de achteruit van de V70 redelijk recht waardoor je ook echt meer spullen kwijt kunt.

@micheloo0: het is een diesel he? 0-100 in 8 seconden traag? Als je het vergelijk met een 535d wel ja maar die is fiscaal zeker niet aantrekkelijk in Belgie! Te weinig pk’s? Waarom dan?

Ook ik ben trouwens een groot liefhebber van FOUR-C. Comfort is echt comfort, sport is de ideale mix en advanced is stuiteren maar daarmee kun je zelfs met een V70 snoeihard door de bochten. Met een sportonderstel kun je niet kiezen, met FOUR-C wel.
Marc van der Haak
@ wouter: “Geinig is dat het motorgeluid niet compleet is weggefilted.” Weggefilterd.

Video of niet.. tekstueel komt het ook wel uit de voeten.. Toegegeven dat een video wel meer aanspreekt dan alleen een stuk tekst + foto’s.
Videobewerking kost wat tijd, ach en Ruben heeft vast ook wel eens wat beters te doen ;)
Uit ervaring: Super super super super super
rij zelf in s80 v8, prima auto,
maar die facelift, ik zie er weinig van.
Behoorlijk onderschatte auto. Ik vind deze echt mooi, vriendelijk waar Audi (vroeger ook vriendelijk) voor een agressieve look is gegaan om (met succes) BMW klanten te lokken is Volvo gewoon zichzelf gebleven.
de vlaeminck: geen idee van die sportstoelen, maar in het vorig model V70 en de S60 krijg je ze wel. Sowieso krijg je ze in de V70R/S60R maar da’s logisch.

Met die laatste kun je de auto ook onwaarschijnlijk hard door de bocht smijten trouwens dankzij de combinatie AWD en FourC. Traction control heb ik ook nog niet zien knipperen trouwens, voelt echt alsof de auto oneindig veel grip heeft, wat best eng is eigenlijk omdat je de grenzen zo niet leert kennen.
@ Sorcerer
Grenzen aanvoelen in een Volvo is zowieso onbegonnen werk. Da’s het grote nadeel vind ik: je voelt niet wat je auto aan het doen is via het stuurwiel. Mss dat je het wel voelt nu er onderstellen van Ford worden gebruikt, maar dat weet ik helaas niet. Ik weet wel dat de S40, XC90 en V50 behoorlijk lam zijn qua stuurgevoel. Verder zijn sportstoelen in een R-model niet echt sportstoelen als je het mij vraagt… In de 850 zijn dat gewone zetels maar met alcantara, en in de S60R gript de stoel niet onmiddellijk door het leer, maar dat hoeft eigenlijk niet in een Volvo. ;) Welke zei je weer dat je reed? S80 D5 AWD? Welke versie, en uit welk jaar?

@ R77
Jaja, maar ik merk na 100 km al wel het verschil tussen een luxewagen, een gewone middenklasser en een sportwagen. En oud en nieuw merk je ook vlug (als je in de categorie middenklasser zit).
@ de vlaeminck; Ehm, de S40 en V50 stáán al op een Ford-onderstel (Focus).
@ Citrofiel
Als ik me niet vergis, is het de C30 die het Focus onderstel heeft…
En de V70 op het onderstel van de S-MAX en Mondeo. Overigens ben ik het wel de Vlaeminck dat de stuurinrichting weinig direct aanvoelt…… dat is ook wel het enige negatieve wat ik kan bedenken maar je went er ook wel snel aan.
Prachtige auto.

Een echte volvo “klasse”

die 5 cilinder diesel is ook een knap staaltje techniek.
natuurlijk als we over diesel spreken, denken we niet aan pk’s maar aan koppel. Hiermee is onze D5 toch geen uitblinker.
420Nm is niet super veel

De nieuwe ford mondeo haald dit uit een 2.2 tijdens overboost

en de nieuwe e250CDI haalt zelfs 500Nm uit een 2.2

Als we over verbruik spreken is hij wel een van de beste van de klas.
Ik denk niet dat veel luxeslees dit nadoen.

ik heb mijn best gedaan met mijn e220cdi, maar die zijn meter ging niet onder de 6.8 en dat zelfs met super-bompa-rijgedrag
@ Raf

Die D5 is niet alleen een knap staaltje techniek, hij rijdt ook nog eens heerlijk.
Lekker comfortabel en inderdaad ook heel erg zuinig.

Misschien krijg je toch nog wat streetcred bij de Mac als je zegt dat je een 5-cilinder bi-turbo hebt?
Maar dan moet je niet zeggen dat het een diesel is en niet laten zien in wat voor een auto hij ligt. :D
Volvo for life.
Ik snap niet dat de meeste mensen aan Volvo een hekel hebben, ik vind het hele mooie auto’s die ook nog eens heerlijk rijden. Mijn moeder rijdt in een V70 D5 en mijn vader in een S80 2.0D, jammer dat hij geen D5 heeft, maar hij rijdt meestal alleen lange ritten op de snelweg. De 2.0D vind ik ook een heerlijke motor, lekker rustig, alleen minder snel.

Klopt het dat er alleen nog maar R-Design is wat ik laatst las op een andere site en niet meer dat de motor ook R wordt uitgevoerd met extra PK’tjes?
Idd zoals door velen al opgemerkt is de S80 een ondergewaardeerde auto. De update maakt het uiterlijk van de auto helemaal af en is asl zodanig qua beleving dus groter dan wordt vermeld.

Een kritiek puntje is dat ik de stoelen van de S80/(XC)V70 minder vind dan die in de vorige modellen 80/70/60. Die stoelen waren 4 cm langer en boden overal een betere steun.
Het lijkt er op of de “bean counters” een besparingsmogelijkheid hebben gevonden resulterend in simpeler stoelen en bank.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).