Saab wordt speeltje van Sheik en/of Chinezen?

Auteur: , 41 Reacties

Sheik Maktoum Hasher Maktoum Al Maktoum schijnt zijn financiële dienstverlening te hebben aangeboden aan het Chinese Geely. Geely is al wekenlang het onderwerp van discussie als potentiële koper van het Zweedse Volvo, maar lijkt nu ook interesse te hebben in Saab...

De Zweedse krant GT wist te melden dat Geely de investeringsbank Rothschild en de voormalige Volvo-chefs Per Gyllenhammar en Hans-Olov Olsson in de arm heeft genomen voor adviesdiensten. Nu is er in diezelfde krant een nieuw artikel verschenen over de rol van de Sheik, het is echter niet helemaal duidelijk of deze zal fungeren als partner of dat hij het merk zelf wil kopen. Is er hier iemand goed in Zweeds?

Sheikh Maktoum is overigens niet bang voor risicovolle projectjes, toen hij begon met de A1GP raceserie werden er ook veel vraagtekens bij gezet. Maktoum verloor meer dan een miljard euro in het eerste seizoen, maar heeft inmiddels wat aandelen verkocht aan Tony Teixeira.41 reacties

GT is de Telegraaf van Zweden…
Onzin-verhaaltje dit!

Ten tweede is jullie interpretatie ook niet briljant: ‘Geely is al wekenlang het onderwerp van discussie als potentiële koper van het Zweedse Saab…’

Moet Volvo zijn!
Vanaf het begin dat Volvo te koop staat is Geely 1 van de roddels.
Bij Saab is dat vanaf nu een roddel, met nadruk op RODDEL! ;)
Een miljard Euro verliezen? Lijk me overdreven. Voor dit geld had hij beter een luxe-jacht gekocht en naar de F1 van Monaco gegaan dan de A1GP op te richten.
Martijn Nijsten
@ eric.

Waarom zou dat overdreven zijn? enig idee hoeveel geld daarmee gemoeid gaat? enig idee hoeveel geld er met die sheik gemoeid gaat?
@Svenska: bedankt voor de toevoegingen!
Je hebt gelijk mbt Volvo, Foutje;) Heb het inmiddels aangepast.
Ik heb ook nog wel ergen in een laatje een paar eurootjes liggen. Als nu alle autobloggers hun eurootje bij elkaar brengen kunnen we als investeringsgroep SAAB vast overnemen.
Ik wordt wel de CEO.
Dat kan nooit slechter zijn dan in handen van GM.
@Robert
Goed plan….autoliefhebbers een merk laten overnemen.
Dat is beter dan die patjakkers (zie hierboven) die alleen maar voor het geld gaan.

Probleem is alleen dat zij (individueel) ietsje meer punika hebben dan elke Saab liefhebber ter wereld bij elkaar kan leggen….

M.a.w.: Ik denk, HELAAS, niet dat je een kans zult krijgen.
Lekker speculatief artikel gebaseerd op vermoedens maar niet onderbouwd door enige feiten.. Maktoum 1 miljard verloren met A1GP? Beter je huiswerk door volgende keer voordat je een stukje schrijft.
Jongens, even los van de vraag of het waar is, die kop in het Zweeds kan elke Nederlands sprekende persoon toch gewoon lezen?

Shejk köper in sig i Saab
betekent
Sheik koopt in zich in Saab
en dus wanneer gecorrigeerd voor taal-devaluatie:
Sheik koopt zich in in Saab
oh ja, voor de uitspraak in het Zweeds
fonetisch ongeveer:

Sjeik sjeuper in sei ie Sob
@Gert: de bron staat er toch gewoon bij?
@doewap: ja, leuke kop, maar wij mogen toch een eigen titel verzinnen hoop ik?

LOL @ fonetische uitspraak ;)
@Svenska A. AB : Klopt! Ik heb meer voorkeur voor DN :) Krant die ik dagelijkslees!
@Doewap : Je kan hem begrijpen, lezen is toch meestal iets anders. Het is gewoon hilarisch als iemand Zweeds probeert te lezen zonder voorkennis ;)
@Robert! Leuk idee van jouw. Al zal je je toekomstige mede-aandeelhouders meer vertrouwen moeten schenken dan het vertrouwen dat ik in je grammatica heb… ;)

Waar kan ik storten?
enig idee hoeveel een miljard is?
@Robert: indien je ‘ik word’ met ‘dt’ blijft schrijven lijkt het me beter dat ik CEO word eigenlijk… ;-)
Lustigson’s link volgende lees ik: GT kan vandaag onthullen de naam van een zeer waarschijnlijk mede: Sheikh Maktoum Hashar Maktoum Al Maktoum

Zeer waarschijnlijk… Ik geloof Svenska A.AB hierin; Telegraaf van Zweden, er zal wel helemaal niets zeker en waarschijnlijk zijn.
“kanske så lågt som en symbolisk krona, dollar eller yen.” Er is volgens experts een kans dat Saab wordt doorverkocht voor een symbolische Kroon (maar Geely zal dan wel nog wat schulden moeten afschrijven).

“För ett drygt år sedan träffade PG Gyllenhammar prinsessan Haya Bint Al Hussein i Göteborg.” Een van de Saab-experts heeft vorige jaar de schoonzus van de Sjeik ontmoet en zo is de sjeik geïnteresseerd geraakt in Saab.

“Kinesiska Geely behöver pengar för att klara att köpa Saab. ”
“Det är Londonbaserade banken Rothschilds uppgift att sköta budgivningen och också att hitta medfinansiärer till Geely.” Geely heeft medefinanciers nodig en Rothschild onderhandelt met de verschillende partijen (met de twee zweden die voor hen werken). De sjeik is een van de partijen. Het artikel zegt niets over de constructie die zal gebruikt worden.
@Xantos @aeokh

Iek nie goed gesgrijft hep die sinnen. Iek wik wel hooft deesein wordun in plaatz fan CEO.
ben zelf ook sheik
Dubai verliest momenteel handen vol geld. Erg stom om dit soort risicioprojecten op te pakken. Het geld daar is op, de vastgoedmarkt is ingestort en het toerisme wil maar niet op gang komen. Dubai goes down.
Heb je het al gehoord???
Richard Branson gaat Saab kopen!!!!!

Van Virgin Airlines etc.!!
Dit was nog DE overnamekandidaat vorige week…
@Svenska Aeroplan AB.

Niet waar. Ik heb net een goed bod gedaan. Richard vond dat een beetje te veel van het goede. Hij was bang dat hij er op leeg zou lopen. ;)
@ SAAB: nja, nog altijd beter dan de Chinezen, nietwaar… :wink:
@ Emile: tja, dat weet je nooit. Het is algemeen bekend dat de Chinezen toegang zoeken tot de Europese markt. En daar zit nog geld! Dus dat hoeft zeeeeeeeker niet verkeerd te zijn…

Kijk bijvoorbeeld eens naar de relatie tussen Tata en Jaguar, prima toch?

Zo’n sjeik is minder, die kijken er vaak veel minder professioneel naar, en ‘als ze hun nieuwe speeltje zat zijn’…
1 miljard kronen=ca. 95 miljoen euri
lol @ mx5/rx8!

P.S. Ik haat sjeikies.
@ Lustigson: leuk project ben je mee bezig!
Afschuwelijk! Moeten we al onze Europese trots doorverkopen aan de ‘nouveau riche’ ?!? Ik dacht het niet!
zou mooi zijn, kunnen ze de mooie toekomst verwezelijken
The honda spirit
Ali SAABABBA
@ SAAB, ik heb die link op jouw naam even gevolgd, maar de duitser die dit bedacht heeft heeft clearly een (slechte) vertaal machine nodig om een engelse tekst op zn site/blog te zetten. Neem je dit initiatief serieus?
@Tripple,

1 miljard is ongeveer 1,5% van het bedrag wat Madoff in de US achterover heeft gedrukt.

Helaas is tegenwoordig 1 miljard peanuts in de financiële wereld.
Lol kijk al die haters hier. Ben blij dat er mensen op deze wereld bereid zijn risico’s te nemen. Kan je niet zeggen van anderen die continu haat lopen spreiden zonder reden.
@ autoblogger: Dat is nou altijd het probleem van ‘nieuws’ op internet. Als 1 iemand het schrijft is het schijnbaar waarheid en wordt het klakkeloos overgenomen door anderen. Wellicht is Geely inderdaad een serieuze gegadigde maar dan had er vast wel meer over op het net gestaan.
En nogmaals wbt Maktoum, huiswerk doen volgende keer. 10 sec Google + Wikipedia geeft het antwoord al:
“CEO Pete da Silva reported a USD 240 million loss for the initial season, and yet RAB Capital paid USD 200 million to the exiting Dubai founder for his 80% stake”
Ok, Wikipedia is ook zeker niet enorm betrouwbaar maar bedragen in deze orde heb ik vaker voorbij zien komen op andere toonaangevende sites.
Niet hypocriet doen, hé: iedereen koopt duitsers en dan nog liefst modellen die niet ouder zijn dan een jaar of drie, en dan is men verbaasd dat een merk als Saab niet meer mee kan en opgekocht wordt door mensen die geen iota van de Europese autogeschiedenis kennen…
Zolang ze dan maar opschieten. Het modellen programma is bij mij al behoorlijk aan het vervelen! Alles is goed, van mijn part.
@ Guan: nee, valt meer in de catagorie: ‘I’m not alone’ ;)

@ Gert: precies, ik had het volledige artikel in mn 1e post ook al onderuit. En dat is gewoon jammer! Dit soort speculaties doen een merk geen goed…

@ AMG Powerrr: als het goed is is het in een maandje of 3 gefixt en is er een nieuwe koper. Dan wordt in Zweden de prodcutieband van de nieuwe 9-5 gebouwd, waarvan de prodcutie dan eind van het jaar start. Dus komt goed!
Saabria de one and only muslim car. Met bid alert en halal afwerking:)
Mmm relatie Tata-Jaguar zorgt ondertussen voor problemen:
http://www.autonews.com/article/20090316/COPY01/303169945/1204
Tata heeft liquiditeitsproblemen vanwege de aankoop van Jaguar en Land Rover…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).