Binnenkort je theorie-examen halen op je 16e?

Auteur: , 66 Reacties

De Tweede kamer heeft, naast het bespreken van de Crisis, ook tijd om zich bezig te houden met het rijbewijs. Er zijn namelijk plannen om jongeren vanaf hun 16e het theorie examen te laten halen voor hun autorijbewijs. Dit zou allemaal in het teken staan van het fantastische idee om jongeren vanaf hun 17e achter het stuur te zetten en de weg op te sturen, mits het onder begeleiding is van een verkeersveteraan.

Door het tegelijk aanbieden van het theorie-examen met het bromsnorfiets-examen zouden jongeren eventueel goedkoper uit zijn. Oftewel, er zit ergens een addertje onder het gras aangezien we dat in Nederland niet kennen, iets goedkoper maken vanuit de regering. (via bovagkrant.nl)

Voor de personen die nog moeten beginnen met rijlessen. Kijk en leer.66 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Wat krijgen we hierna? Brommer rijden op je 12e?????
het is wel goed dat ze dat met het theorie examen zo doen, en zeker dat je met je 17e eerst met een ervaren persoon moet rijden. als bijvoorbeeld je vader bij je inzit ga je niet zo gauw (bijv.) te hard rijden. ben zelf 15, dus voor mij is het ook wel gunstig. ;)
‘look there a woman in a car, can we follow here and maybe make the sexy time with her’

wat een gast :P
Jong geleerd oud gedaan toch?
Borat altijd +1

Lessen op je 17e -1
nu gaat iedereen wel zeiken maar als ze zelf 16 waren weet ik zeker dat ze gingen juigen. Ik heb er waarschijnlijk niks meer aan omdat ik dit jaar 18 word.
Lessen op je 17e vind ik best, maar dan wel dat er eerst door een instantie beoordeeld word of je wel volwassen genoeg bent. Ik ken jongens van 17 en die wil je liever nog niet achter het stuur zien zitten (met scooter zijn ze al een wegmisbruiker)
ik vind 18 beter dan ben je volwassen en verantwoordelijk voor je eigen daden, je 16 jaar oude zoon rijd iemand dood jij mag alles betalen en eventueel je huis verkopen… No thanx
RDS (Royal Dutch Shell)
@ Ferdinand
nja gebeurt nu ook niet als je 18 bent, zijn ook genoeg 18 jarige waar dat voor geld.
ik rij nu ook van men 16e ,en ik denk van mezelf dat ik een ervaren bestuurder ben :p
het is wel zo dat wanneer je eerst 2 jaar naast iemand moet zitten die constant je comentarieerd over je rijstijl je het wel leerd :D

(trotse belg)
@ RDS
Ja, maar het is toch dat psychologische verschil van een jaar. Met je 18e ben je veel verantwoordelijker voor je eigen daden.
@ Tom307:

leerd? Dat is in België toch ook gewoon leert? (Sorryyy dat moest even)

Ik vind het op zich zelf wel handiger, want dan zou je de theorie voor de scooter in principe in 1x met je theorie voor autorijden kunnen halen. Ben je van het theoretische gedeelte af!
Ik vind overigens vanaf 17 jaar onder begeleiding rijden gewoon een prima idee, jonger moet het echter niet worden. Helaas heb ik aan al die nieuwe verzinsels van de laatste tijd niks: nog een kleine 2 maanden en dan ben ik 18…
@Tom307

God wat ben ik blij dat ik bijna nooit in belgie kom. Ga eens een stukje rijden met een rijlesinstructeur kijken we ook vindt van jou dat je een ervaren bestuurder bent. Denk dat die man na 2 meter gillend je eruit trapt.


Beloof je me dat je nooit in NL komt?
@Tom307
moet je niet 17 en zo veel maanden zijn hier om te beginnen met rijden? zo was het toch bij mij paar jaar geleden
Meesterlijk filmpje!
Komop zeg. Wacht maar mooi tot je 18e. dat moest ik een jaar geleden ook en er is niets mis mee om gewoon even rustig af te wachten totdat je aan de beurt bent.

Nu is het ook nog eens zo dat dat theorie-examen geen drol kost, dus veel voordeliger is het niet. Ik zou ook mooi het examen tijdens je rijlessen gaan doen en niet ver van tevoren want dan ben je 50% alweer kwijt als het er echt op aankomt. (m.u.v. scooterrijders)

En ja, verantwoordelijkheid…. dat verschilt ook per persoon. Sommigen krijgen dat al als ze 17 jaar zijn, anderen pas al ze 25 zijn. :|
Dit zou allemaal in het teken staan van het fantastische idee om jongeren vanaf hun 17e achter het stuur te zetten en de weg op te sturen
Ik ben er nog niet helemaal achter of dit sarcastisch is of niet…
zo’n certificaat is toch maar 1 jaar geldig wat heb je er dan aan
@Benjamin
dan kan ik men vriendin niet meer ophalen:p
en ik heb men rijbewijs nu toch gehaald dus daar ben ik wel blij om
(oppassen als je en zwarte 307 zietmet 200pk roffel :p)

@six trey
het mag nu sinds 2 jaar vanaf 16 en 9 maanden
@tom

Ik zal erop letten. Staat er “watch out epic fail met 200 pk” op de zijkant? Sinds wanneer heeft een 307 uberhaupt 200 pk?
@Benjamin

ik heb men 307tje laten tunen door ms-design 0:-)
heeft een rc inlaat en uitlaat gekregen,dikke powerchip erin,ms-design 5 star uitlaat,en hij gaf op de testbank 196.2pk.

hij heeft touwens ook de ms-design bumpers,sideskirts,verlagingsset en spoiler.

hier staan enkele foto’tjes

http://www.307forum.nl/viewtopic.php?t=4003

en nee ik ben geen petje :-p ik wou gewoon een spannende auto maken.
test
Ik zeg doen, doe ik nu al examen.
Zo komen er eerder mensen op de weg waardoor het fileprobleem alleen maar groter wordt.
Slecht plan, er zitten al genoeg volk op deze overvolle wegen.
juppiedepoepie, ik mag bijna (over een jaar) gaan beginnen en dan meteen me theorie dinges halen…. en me rijbewijs natuurlijk
@ betweter ik ben nu ook bijna 16 en rij wel is in een auto en als je vader er naast zit doe je inderaad niet zo snel geake dingen

maar lijkt mij wel een goed idee want dan hoef ik geen brommer te kopen als ik op me 17 de al kan rijden
kijk kijk kijk, zo hoort het nou… hoe jonger hoe leuker natuurlijk… zolang ze maar geen regel erbij doen van dat je niet meer dan zoveel PK mag hebben.. want dan is dr geen lol meer aan het rijde…. komt gunstig voor mij.. word binnekort 16 XD
@ Six Trey:
Het mentale “leeftijdsverschil” tussen iemand van 16 en 18 zal echt niet een gigantische stijging in voetgangersaanrijdingen en ongelukken veroorzaken.. een 18 jarige zal net zo snel iemand aan kunnen rijden..
Beginnende bestuurders zijn vaak brokkenpiloten, omdat ze nog weinig ervaring hebben. Dus maakt het echt geen zak uit of je nu op je 16e/17e begint met rijden of met 18. Daarbij word je ook nog eens af en toe door je ouders op je vingers getikt dat je niet zo hard mag rijden of andere tips die zeker nuttig zijn voor je ervaring..
@tom

en de stickers zorgen voor het verschil tussen 190 en 200 pk?

ot:
dit gaat helemaal de verkeerde kant op gezien de verantwoordelijkheid van de huidige jeugd…
Tegen de tijd dat ze zelfstandig mogen rijden zijn ze de theorie weer vergeten.
@tom; als je een spannende auto wil maken had je beter een andere auto kunnen kopen
Peter - Italia
ik reed al auto op mijn 15de… om de paardrijbak te slepen met mijn moeders discovery (handig van een low-range bak, schakel je wat meer… niet dat het nodig was met de V8 voorin)
dus voor mij was het mss wel interessant geweest… was… aangezien ik nu 23 ben :P
Maar ik denk dat het in het algemeen geen goed idee is. *denkt aan mijn auto verzekering… nog hoger??!*
Sjakie Peters
Zo te zien kunnen de mannetjes het nog niet aan want voordat het al vast staat onstaan er weer hevige discussies hier!

“you gotta use 2 hands while driving”
“But it looks like I am holding a gypsy while he is eating my chram”
Misschien een stomme vraag, maar was het niet in eerste instantie de bedoeling van de regering om minder auto’s op de weg te krijgen ( Kijkend naar de klimaat verandering & het broeikas effect ) ? Hoe jonger hoe meer gedreven ze zijn.
Het is gewoon weer een truc om meer geld binnen te halen…….
Houd het maar zo zoals het nu is, krijgen we ook minder patsertjes die denken dat ze hard kunnen rijden en met drank achter het stuur kunnen.
@de mensen die vertellen dat ze bijna 16 zijn.

Sorry maar ik moet jullie heel even met jullie neus op de feiten drukken.
Tegen de tijd dat de overheid dit door heeft gezet zijn jullie hoogstwaarschijnlijk toch al 20 ;)
Prima om op je 17e al te beginnen met lessen, maar afrijden pas op je 18e. En alleen lessen bij een echte rijschool. als het ene petje-met-astra het andere petje-met-civic les gaat geven gaat het helemaal fout op de weg.
KoekjesTwister
Het samenvoegen van de theorie-examens is geen succes. Ik heb driemaal mijn theorie gehaald (A, B, AM), elke keer met een tussenpoos van twee jaar. En elke keer was ik dermate veel vergeten dat ik met leren van voor af aan kon beginnen.

Er is niks mis mee het twee maal te moeten halen, voor bromfiets en auto. Dat frist weer op.

Verder mag je in Amerika in sommige staten al vanaf je 16e rijden, maar daar is de mentaliteit van het verkeer anders, en kan het ook prima. In Nederland is het geen succes!
@mike

ga je toch wel doen. Kan je toch nog een jaar op je scooter rijden ipv. de gebruikelijke 2 jaren.
Leuk idee, alleen een paar jaar te laat… ;)

@ Benjamin; Ik weet dat je sterk tegen het PowNED-idee bent, en dat je bang bent dat Autoblog bevolkt zal worden met GeenStijlers, maar nu ben jíj toch echt degene die erg irritant is met je constante GeenStijl-gebash/na-aperij… :roll:
Best goed idee, dan kan je tenminste al wat meer oefenen en wennen aan de regels, en het bespaart kosten.
Bij dit voorstel zet ik toch een aantal vraagtekens. Ben ook erg benieuwd naar de voor-argumenten.

Een les-auto heeft een aantal essentiële voorzieningen die de veiligheid van het lessen waarborgen. In een gewone auto heeft men geen extra rem en gas pedaal en ook geen extra spiegels waarmee de vader/moeder de weg goed kan observeren.
Dus hoe gaat vader/moeder in hemelsnaam verantwoord les geven?
@ Citrofiel

true true.

@tom307.

Ja maar een sportieve 307 klinkt toch een beetje als een Citroen C8 met bumperkit en spoilers.
Jaa jongens, zo is t nou eenmaal, wat Amerika doet doet Europa een tijdje later :D
@///M ik hoop niet de alcohol boven de 21 regel :P
@ AMG

Ik geloof dat die regel van alcohol boven de 21 een wet is die per staat verschillend is.
@ Benjamin; Je geeft het toe? Dus het is je bedoeling? Dan werkt het goed!
Oh, en een gepimpte C8 zou ik niet kunnen bedenken, is een Xsara Picasso ook goed?
@ citrofiel +1

En die picasso valt wel onder dezelfde categorie als 307 tuning
@Benjamin

dus het mag erdoor?

ik zeg het zo

“I Love My Car”
Als je ziet wat die sjonnies (van net 18) flikken op de weg, dan houd ik mijn hart vast als ze al met 17 mogen rijden.
ik rij nu ook al wat
ben 17

ga af en toe eens een uurtje rijden op een industrieterrein om alvast wat gevoel te krijgen. op zich best handig.

en leuk ;-)
16j 9m ben ik mijn theorie gaan halen, (moest) 20u rijles nemen en met 17 met een begeleider de weg op. Dat waren nog eens tijden, toen moest je bvb nog kunnen parkeren en achteruitrijden!

eerste keer door op rijexamen, met de glimlach. niet per sé slecht dus die 16j! je kan (in belgië) immers als je 18 bent en je theorie haalt gewoon een L op de ruit plakken en rijden… joepi, lang leve de grote speeltuin die we soms ook aanduiden met ‘het verkeer’ of ‘de openbare weg’.

ben ook ten zeerste vorstander van wat @timberleek net zei, ga pas naar een rijschool als je kan rijden!
Niet doen.
Waarom!?
Wordt het alleen maar drukker op de weg en daarnaast
kunnen ze beter het O.V gratis maken vanaf je 16de!
Allemaal van die puistige pubers op de weg (lekker veilig)
@ C. Eurlings

nee het ov is lekker reizen wil je zeggen
lekker vervoert worden als vee.
duur (maar dat vervalt als het gratis wordt)
nooit op de plaats en tijd waar het nodig is.
langzaam
permanent vertraging
@ C. Eurlings: als je dan zo nodig iemands naam wil gebruiken, verwijs dan iig naar de juiste partij als link…
@ Emile; :lol: Scherp!
@ Emile Benz

Ik zou ook geen lid van het CDA willen zijn ;)
Leuk maar dit komt voor de meeste nu wel telaat helaas..
Maar iets goedkoper maken? Maar nu zal toch niemand voor hun scooter certi gaan omdat ze toch al gauw kunnen autorijden.
Scooter tijdperken zullen er niet meer zijn.
@ EnzoR

Vind ik niet erg. Ik irriteer me dood aan die verwaande pubers die 4 breed met scooter en al blijven rijden.
@RenJie

waarschijnlijk wel dat fietsen ben ik nu wel zat na bijna 16 jaar :P hahah
maar denk eerder aan zon brommobiel :P haha lekker warm en droog beetje leuk maken niet te sjoniee :P en lekker zuinig op diesel :P
@ mike

zouden die brommobielen niet verboden worden voor “niet invaliden”
volgens mij heb ik dat ergens een keer gelezen
@timberleek

ik zou het niet weten maar bij mij op school staan er een stuk of 10

en er is ook een ouwe suzuki vitara alleen dan begrenst met een bout onder het gaspedaal en een plaat tussen de versnelingsbak ….

weet iemand of dat mag ????
@mike

dat is een keer op wegmisbruikers geweest geloof ik. het was legaal om zo’n plaat in de versnellingsbak te (laten) maken en een auto dan te begrenzen tot 45. dat mocht met elke auto die je wou geloof ik (al wil je een F430 hebben die 45 gaat).

alleen is het na de bekendmaking (bij wegmisbruikers dus) veranderd en mag het nu niet meer.

maar ik kan het zomaar fout hebben
@timberleek

:P haha nouja ik ga het nog wel effe na zoeken want lijkt mij wel een leuk idee om te doen heb zelf een fiat cinqucento maarja ik mag er nu nog niet meerijden. niet dat ik het niet doe :P

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).