Productie Saab ligt zo goed als stil, slechts 100 auto’s per week

Auteur: , 37 Reacties

We weten al een tijdje dat het niet zo lekker gaat bij Saab, maar toen ik zojuist een artikel las waarin stond dat de Saab fabriek nog maar 2 dagen per week draait en per dag slechts 50(!) auto's inelkaar schroeft begon ik toch wel het ergste te vrezen. Een snelle rekensom leert dat er in dat tempo slechts 5.200 auto's op jaarbasis gebouwd worden.

Eind februari kwam de productie al korte tijd volledig to stilstand om dat de douane geld wilde zien voor geimporteerde onderdelen. Saab is momenteel druk aan het herstructureren en met man en macht wordt er gezocht naar een koper voor het Zweedse merk. Heel even was er een gerucht over Chinezen en een Sjeik, maar ik moet nog maar zien of dat verhaal doorgaat.

In 2007 werden er door Saab nog 125.397 auto’s geproduceerd. Maar vorig jaar was dat al gedaald tot 93.338 stuks. En dit jaar zijn de verkopen in zowel de VS (-58,4%) als Europa (-55,2%) ook al keihard omlaag gegaan. Waarschijnlijk zal de productie in de loop van het jaar wel weer iets aantrekken, want ik kan me niet voorstellen dat de productie in 1 jaar daalt van ongeveer 90.000 stuks naar slechts zo’n 5.000 stuks.

Maar het feit dat de productie bij Saab op dit moment zo goed als stil ligt is natuurlijk wel een teken aan de wand. (via: thetruthaboutcars.com)37 reacties

*doet zwaai zwaai naar Saab*
@ Benjamin

“En we zwaaien met z’n allen naar van Gaal…”
Exclusiviteit is ook wat waard.
Je kunt de fabriek misschien ook wel gebruiken om de voorraadauto’s weer te demonteren?
SAAB? SAAB?! Was dat niet een automerk ofzo?!
ja, maar ze zijn toch ook aan het ”reorganiseren”.


Dan kan je ook niet produceren/failliet gaan vind ik.
is dat weinig? geen wonder dat het slecht gaat in de autoindustrie.
Wie verbruikt er nou 100 auto’s per week?
-edit: check!-

Afgezien van de gemierenneuk, of mierengeneuk…, spijtig natuurlijk als SAAB dr onder door gaat. Zonder 9-3X zal het niet meer hetzelfde zijn… :P
Surseance voor Kroymans

Vandaag is surseance van betaling aangevraagd en verkregen voor de vennootschappen Kroymans Corporation, Kroymans Import Europe, Kroymans Retail Groep en Kroymans Car Import.

De surseance van betaling geldt niet voor de leasing- en financieringsdivisie. Tot bewindvoerders zijn Mr J.L.M. Groenewegen en Mr C. de Jong benoemd.
Tja, onzekerheid alom natuurlijk…

Er moeten gewoon knopen doorgehakt worden, maar daar wordt ook druk aan gewerkt. Er loopt een aanvraag bij de Europese Financieringsbank én er wordt druk gesproken met potentiële investeerders. Ik weet dat het management hier keihard mee aan de slag is.

Dit kost allemaal tijd, maar zelfs ik vind dat de tijd nu toch wel begint te dringen!
Een betere ontwerper
Hoop dat Saab erboven op komt. And the yanks are to blame…
@ DEEF: Belangrijk aspect hier: Voor Saab Nederland is géén surseance aangevraagd!!!!

Dus: koop een van de 50 Saabs die vandaag geproduceert worden, lekker exclusief!
en onderhoud kan later bij de Seat dealer . Ik noem maar wat.
Als de capaciteit 80 miljoen stuks per jaar is, en de vraag slechts zo’n 50 miljoen, waarom dan individuele autofabrikanten steunen?

Dan komt het neer op vestzak-broekzak, en gaat een ander ten onder :-)

Gewoon maken wat de klant wil hebben, en je overleeft iedere crisis.
Ai ai ai! Wat zonde van zo’n goed merk. Ik hoop echt dat Saab gered kan worden, volgens mij komt het namelijk niet door Saab zelf, maar door GM. En nu maar hopen dat de investeerder een Europeaan is (voor de Zweden hoop ik een van hun landgenoten), en GEEN sjeik of Indische tycoon!
@Svenska Aeroplan AB: koop vandaag en krijg hem dan volgend jaar ofzo?
toen ik m’n saabje bestelde kreeg ik te horen dat die binnen 8 weken geleverd zou worden.. 5 maand later wisten ze nog niets.. dan het contract maar verbroken.. spijtig, want de 9-3 is een prachtige wagen!
@ Deefeketje: ‘vandaag besteld, morgen in huis’

Denk dat dat nu wel moet kunnen!
:D

Jouw geval is vast een jaar geleden ofzo, toen waren de Saabs 9-3 nog niet aan te slepen, en kon de productie de vraag niet bijhouden! Kan snel gaan…
@Svenska Aeroplan AB

saab??? Binnenkort maar ff een ferarrietje kopen voor weinig hehe

(dat is natuurlijk een grapje)
Ach, ze waren wat aan het reorganiseren ofzo, dan is het chaotisch en zal de productie wat rustiger aan gaan. Zolang ze er maar overheen komen…
@ Citrofiel: precies, gebruikelijk verhaal bij een reorganisatie…

Maarja, dit soort verhalen helpen natuurlijk weer niet!
Ik heb de pers nog geen één keer ‘het correcte verhaal’ horen vertellen…
Stemmingmakerij, dat verkoopt beter!
kritische saab fan
natuurlijk heeft de crisis invloed op de situatie van Saab, maar als je het als bedrijf moet hebben van slechts twee modellen, waar buiten een enkele cosmetische ingreep al jaren niets aan veranderd is, dan roep je het wel over jezelf af.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben Saab fan. De ge-chiptune’de full-options 9-3 Vector uit 2003 is de fijnste auto die ik ooit heb gehad. Maar ik vind: Saab heeft een paar jaar liggen snurken, terwijl ze al lang met een 9-1, een 9-2 of 9-6 een bredere range hadden kunnen neerzetten en zo een meer soldide basis hadden gehad.
Kop op roeptoeters… aan het eind van het jaar de nieuwe 9-5, volgend jaar de 9-4X …dit liefhebbersmerk gaat niet zomaar op de fles!!!
eigen schuld, dikke bult.
hadden ze maar mooie auto`s moeten maken…
@ kritische Saabfan: Je hebt gelik, en dat is heel jammer. Je moet hierbij vooral even de scheiding maken tussen Saab Automobile en GM (voor het gemak Zweden en USA).

Zweden heeft altijd de wil en de capaciteit gehad om veel meer mooie producten op de markt te zetten. Maar GM zei: eerst centjes verdienen, dan gaan we investeren. Waarop Saab zei: Ja, maar we hebben centjes nodig óm te investeren. Deze discussie heeft zo’n 3 a 4 jaar geduurt, met alle gevolgen van dien… GM investeerde liever in ‘eigen’ US merken als Cadillac en Hummer, en plukken daar nu de zeeer zure vruchten van!
Exclusiever dan Aston Martin…
100 auto,s per week !!

die pleuris zweden mogen wel eens wat harder gaan werken ..
voor dat je het weet trekken ze GM mee de afgrond in ..
@saab

jij ben aardig op de hoogte, in welke jaren van haar bestaan heeft Saab wel winst gemaakt met auto’s, oftewel had GM geen gelijk eerst wel eens een zwart jaar te willen afwachten?
Goed zo weg met dat merk het is gewoon een Opel in een anderen Jasje.
@ Laurens: Natuurlijk had Saab GM nodig als financier. Maar GM heeft een meerderheidsbelang in Saab gekocht, en hier vervolgens veel te weinig in geïnvesteerd! Zoals Bob Lutz zelf eens zei: ‘Saab has allways been a glitch on the budget’. Veel kennis van Saab in andere GM producten gestopt, en er weinig voor teruggegeven. Volgens een Saab-Manager: ‘GM Drained all the knowledge and left a hollow carcass’.

Hetzelfde doen ze nu bij Opel, ze willen hun meerderheidsbelang kwijt, maar hebben wel alle patenten overgeschreven!

Kijk naar VW/ Audi, zo had het ook kunnen lopen. Maar wat denk je: waar zou Audi staan als VW sinds de overname van Auto Union (’64) niks in Audi had geïnvesteerd??
@ Kia: ‘weg met Kia, dat is gewoon een Hyundai in een ander jasje’…

stakker
Over andere jasjes gesproken. Daar in Trollhättan wordt toch ook de Cadillac BLS gebouwd. Een Saab 9-3 in een wat moderner hoekiger jasje met een aanzienlijk lager prijskaartje. Is die nog wel te krijgen?
Vind het altijd zo opvallend dat als het over Saab gaat iedereen er plotseling een mening over heeft en denkt te weten hoe hoe het allemaal in elkaar zit, de azijnpissertjes voorop. En dat terwijl de meesten nog nooit een meter in een Saab hebben gereden. Ik hoor nu het gebral al dat ze dat ook niet willen. Houwen zo zou ik zeggen, ik zou ook niet willen dat jullie in een Saab reden.
Nou met Kia gaat het niet zo snel slecht.
In nederland worden er wel minder Kia’s verkocht maar wereld wijd worden er veel meer van verkocht.
En niet te vergeten een Kia is de oudste koreaanse auto merk ter wereld
Er worden per jaar 5 miljoen Kia’s gebouwd.
@ Kia; Get your facts straight. Als ik even snel zoek, kom ik al gauw dit tegen: “In the first 10 months of fiscal year, Kia Motors sold 1,172,958 vehicles worldwide.” Je gaat me niet vertellen ze in de laatste twee maanden nog even vier miljoen auto’s hebben verkocht, juist toen de crisis het ergst werd.
Trouwens, LoL @ bijschrift foto.
Saab MOET blijven bestaan!!
(I LOVE SAAB)

ze zouden nog eens zo’n pracht model moeten uitbrengen zoals de sonett…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).