Surseance van betaling voor Kroymans

Auteur: , 76 Reacties

Het hing al een tijdje in de lucht, maar vandaag is dan eindelijk bekend geworden dat er vanochtend surceance van betaling is aangevraagd (en gekregen) voor Kroymans Corporation, Kroymans Import Europe, Kroymans Retail Groep en Kroymans Car Import. De leasing- en financieringsdivisie van Kroymans hebben (nog) geen surseance aangevraagd. Het concern is in ernstige acute liquiditeitsproblemen gekomen als gevolg van de dramatisch dalende autoverkopen.

Voor de mensen die niet precies weten wat surseance van betaling (of uitstel van betaling) is zal ik het even kort uitleggen. Als een bedrijf in surseance van betaling verkeert hoeven ze voor een bepaalde periode schuldeisers niet te betalen en hebben ze dus tijd om te onderhandelen met de diverse schuldeisers.

In die periode moeten ze proberen om tot een gezamelijk oplossing te komen. Lukt dat niet dan zal uiteindelijk een faillissement worden aangevraagd. In Nederland eindigt een surseance van betaling in 98% van de gevallen in een faillissement.

De komende dagen zullen we je uiteraard op de hoogte houden van alle nieuwe ontwikkelingen.

CEO Pieter Cornelis van de Kroymans Corporation kwam nog met de volgende verklaring:

“Het is zwaar teleurstellend dat wij niet de tijd en de ruimte hebben gekregen om ons herstelplan uit te voeren. Als onderneming kunnen we niet anders dan uitstel van betaling aanvragen, om op die manier te kijken hoe we nu voor onze verschillende werkmaatschappijen en voor onze mensen de best denkbare oplossing kunnen creëren.”

Boze tongen beweren overigens dat Kroymans surseance heeft aangevraagd om op die manier onder die manier torenhoge boetes van GM en Alfa Romeo te ontlopen. Het importcontract van GM is al opgelost en Alfa Romeo zou het contract op willen zeggen. Dit omdat Kroymans gemaakte afspraken niet na zou komen.

Met dank aan iedereen voor de tip!

PS Binnenkort Ferrari’s voor een prikkie?76 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Even 1 ding niet vergeten: voor Saab Nederland is GEEN surseance van betaling aangevraagd!! Alle Saab-activiteiten gaan dus gewoon door…
aardig gek.. ik wist wel dat t niet echt super met Kroymans ging, maar dat ze nu zover zijn gekomen.. Hoe is t trouwens dan met Hessing en Munsterhuis daarin tegen in deze tijd?? Iemand suggesties?
@Svenska Aeroplan AB, weet je dat heel zeker? Want ik neem aan dat Saab Nederland gewoon valt onder Kroymans Car Import B.V.
de geruchten zouden gaan dat Hessing weer weg wil uit hun nieuwe pand langs de A2 omdat het bijna niet op te brengen is in deze tijd. Zou erg jammer zijn.

ik denk dat Kroymans ferrari aprt zal houden, waar ze overigens al geen importeur meer van zijn.

Kroymans is gewoon veel te hard gegroeid en hebben teveel zaken gekocht die niet hun core business raken. op deze manier kunnen ze schoonschip maken. Erg spijtig voor alle hardwerkende mensen bij Kroymans en slecht voor de naam al die legen panden….
Ik ga morgen met mn pa naar de kroymans jaguar dealer. Benieuwd hoeveel korting ze op een nieuwe xj geven… Wat gebeurt er met de dealers in geval van faillisement?
@Frits Zou even wachten met een aanbetaling.
De shit hits the fan. Ben benieuwd welke tricky games hier gespeeld zijn, wordt vervolgd.
Frits, wat denk je zelf?
De dealers zullen hun deuren sluiten als de boel failliet is, en er wordt op alles beslag gelegd wat er in het pand en op het terrein van Kroymans staat.
Dit is voor de curator handig om er nog geld uit te peuren.
Ik ken dit traject omdat ik werkte bij een dealer in Haarlem die afgelopen januari op de fles ging.
Gr
@ Robbie: ‘Vandaag heeft Kroymans Corporation, de holding waartoe Saab Nederland behoort, surséance van betaling aangevraagd. Meer in het bijzonder gaat het om een aantal holdings die deel uitmaken van Kroymans Corporation en níet om de individuele werkmaatschappijen. Voor Saab Nederland is dus géén surséance van betaling aangevraagd.’
@ Frits: en de overige dealers zullen waarschijnlijk een inkoopcombinatie gaan vormen en de Saabs rechstreeks bij de fabriek kopen. Er is de laatste tijd toch al sprake van ‘de overbodigheid van importeurs’ dus wellicht is Saab hier dan 1 van de eersten mee!
@Frits

Verwacht geen kortingen van 25% ofzo. Ik kreeg 11% op een voorraad model 207 zonder inruil.
Tjonge jonge, had dit niet zomaar verwacht.

Kroymans heeft nu bijvoorbeeld twee gebruikte AM Vanquis S’en staan, worden deze in beslag genomen en geveild als de boel failliet gaat ofzo?
@Svenska Aeroplan AB, waar lees je dat? Ben wel benieuwd, vraag me namelijk af wat er allemaal wel en niet onder de surseance valt.
Voor welke divisies heeft dit allemaal betrekking dan? Ook oa. Ferrari, Kia etc ?
uhm.. wat heeft dit met een brandende ferrari te maken? :P
Aj. Als ze failliet gaan wel.

Goed de site http://www.bva-auctions.com in de gaten gaan houden!
@ Saab:

Even niet uit je nek lullen, en afwachten hoe het precies zit. Uit het persbericht kun je jouw conclusies absoluut niet trekken.
@ Robbie: Daar kan ik helaas niets over loslaten…
Ja Kees, ‘laat ik eerst eens even afwachten hoe het precies zit’…
De witte DBS van kennissen van mij staat te wachten in de showroom .. ik heb ze maar geadviseerd dat ding snel op te halen .. !

Erg zuur dit.
@Svenska Aeroplan AB, tsja dan hecht ik er ook geen waarde aan :D
Ik hoop dat ik vandaag wel mijn auto meekrijg als ik die op ga halen :(
Behoorlijk balen mocht je net de aanbetaling van je nieuwe supercar overgemaakt hebben..
waarschijnlijk vallen de importmaatschappijen er niet onder, alleen de holding en het losse grut
@ Robbie: mijn bronnen zitten iets dichter bij het vuur en weten nog iets meer dan dit standaard persberichtje. Maar zoals je begrijpt, kan ik niet alles hier maar neerzetten…

PS: Nee, ik werkt niet bij Kroymans…
@saab

interessanter is dan je informatie hoe het met Alfa verder gaat, dat Saab Chinese EV’s gaat bouwen is toch niet te vermijden :-)
LOL @ Laurens: tja, als dat zo is… Je moet niet vergeten dat het met Alfa minstens net zo slecht gaat als met Saab! Dus wie weet, zal afhangen van het succes van de nieuwe modellen denk ik. Misschien redden ze het dan net!

Best balen trouwens, al ‘mijn’ 3 merken Alfa, Saab en Jag zitten bij Kroymans!
:(
geeft helemaal nix, weg met die overbodige schakels, waarom kunnen we niet gewoon rechtstreeks bij een fabriek bestellen, wat is de meerwaarde van een dealer of een importeur?
Victor Muller vindt het trouwens wel een goed plan:

Spykerbaas Victor Muller, getrouwd met de zus van Frits’ vrouw Marijke, en een zeer goede vriend van Kroymans, vindt surseance van betaling een verstandige keuze. ‘In mijn tijd als advocaat heb ik heel veel met surseance van betaling te maken gehad. Het is een zeer goed middel om het proces met banken en crediteuren beheersbaar te maken. In dit geval is het de beste optie. Frits had er ook voor kunnen kiezen om er geld bij te blijven gooien of de stekker eruit te trekken. Het middel is in Europa wat minder bekend, maar in Amerika is Chapter 11 heel normaal. Er is geen vliegtuigmaatschappij die daar op dit moment geen gebruik van heeft gemaakt.’


Via: http://www.quotenet.nl/quoto/surseance_van_betaling_voor_frits_kroymans.php
@ Robbie: Tja, logisch verhaal…

Alleen hoe rijm je dit met de 98% van de Surséances leidt tot een faillissement??

Was dat een feit of een ermmm, eigen gok?
Ik denk dat die 98% wel goed kan kloppen, het is gewoon een standaard proces bij een faillisement van een bedrijf.
Wat SAAB al zegt, kan ik daaruit opmaken dat binnen nu en heel snel 98% van de vliegmaatschappijen (KLM, Boeing, wat bedoel je?) op de fles gaat?

Verder zagen we dit natuurlijk al van kilometers ver aankomen, maar het blijft rottig. Then again, moet je je maar niet met Corvette’s, Caddi’s en Hummers bemoeien :twisted:
Erg jammer van deze ‘exclusievere dealer’! Ik snap nog steeds niet waarom men geen auto wil kopen: de prijzen zijn lager en je kan het gebruiken als een investering; de waarde van je geld daalt op de bank alleen maar, bij een Ferrari is dat (meestal) niet het geval!
@Jesper, grote vriend Victor Muller vergeet er even bij te vertellen dat er een groot verschil is tussen het Amerikaanse Chapter 11 en het Nederlandse uitstel van betaling. In Amerika worden bedrijven er idd vaak beter van. Helemaal omdat ze zeer lange tijd die status kunnen behouden.

In Nederland zijn ze minder geduldig en moet je het op kortere termijn oplossen. En vaak is dat moeilijk omdat de meeste klanten verwachten dat je ook daadwerkelijk failliet gaat en je dus in een vicieuze circel terecht komt.
@Svenska Aeroplan AB, die 98% heb ik van het alwetende Wikipedia gehaald en heeft betrekking op Nederland. Voor de Amerikaanse situatie zie hierboven en de link hieronder:
http://en.wikipedia.org/wiki/Chapter_11
Een mooi stel, Victor Mueller, Frits Kroymans, Bernhard van Lippe-Biesterfeld, Enzo Ferrari.

Ieder op zijn manier bezig te streven naar persoonlijke excellentie :-)

Had Ferruccio Lamborghini het misschien toch bij het rechte eind…….

Met Alfa gaat het idd ook niet zo best, gelukkig kan moeder Fiat wel auto’s maken!
Gaat die Kroymans dan ook zijn privé Ferrari verzameling verpatsen? Daar zitten een paar hele fraaie tussen! Niet dat ik het geld heb. Maar dromen kan altijd. Toch wel een beetje een natte droom. Zo van na het eten even naar de parkeergarage onder het huis, wat leer en benzine snuiven, een mooie uitzoeken en dan een rondje in de buurt.
Midas, maak je geen zorgen. Frits gaat hier geen enkele Ferrari door verpatsen en geen enkele boterham minder door eten. Voor veel anderen zal dat laatste helaas wel gelden…
Mja en zo’n AR Mito is ook maar een gedrocht dus zal het met Alfa in de toekomst wellicht niet veel beter gaan. Toch jammer van een merk dat in het verleden zo’n leuke wagens geleverd heeft.
Grappig dat de persoon die zich voor doet als “meneer/mevrouw Saab” niet weet dat Saab in Nederland een eigen import heeft. B.V. Auto Import Maatschappij A.I.M. welteverstaan. De Kroymans Groep importeert ook Saab, maar ze zijn niet de enigen. Voor de Saabliefhebbers onder ons; maakt u zich geen zorgen. Fluitend naar uw werk met een Saab Turbo blijft ook ten tijde van de crisis mogelijk
Jasper, doe niet zo snugger. AIM is van Kroymans, er is slechts 1 Saab importeur. Meer zou een fabrikant ook nooit toestaan. Meer nieuws mbt Alfa:

Aan de leveranciers van Alfa Romeo Nederland
T.a.v. de directie
Amsterdam, 20 maart 2009

Geachte heer, mevrouw,

Middels deze brief willen wij u informeren over het volgende:
Vandaag heeft Kroymans Corporation, de holding waartoe Alfa Romeo Nederland behoort, surseance van betaling aangevraagd. Meer in het bijzonder gaat het om de holding, en niet om de individuele werkmaatschappijen. Voor Alfa Romeo Nederland is geen surseance aangevraagd. De verslechterde marktomstandigheden en de kredietcrisis hebben de Corporation belet om het herstelplan, dat reeds maanden geleden is ingezet, te kunnen voltooien. Het liquiditeitstekort kon niet op eigen kracht worden aangezuiverd. De banken hebben nu ook een punt bereikt waarop zij niet zonder deze bijzondere beschermingsmaatregel (de surseance van betaling) verder willen gaan in hun financiering.

Er zal nu een bewindvoerder worden aangesteld die zich samen met de Raad van Bestuur en de directies van de individuele maatschappijen zal buigen over de toekomst van de verschillende werkmaatschappijen. Wanneer dit proces zal worden voltooid is nu moeilijk te voorspellen. Het is evident dat alle partijen er belang bij hebben dat de bedrijfsvoering van vitale onderdelen gedurende dit proces doorgang kan vinden.

Ondergetekende zal met de Raad van Bestuur en de bewindvoerder alles in het werk stellen om de bedrijfsvoering en het betalingsverkeer te continueren. Ofschoon ook Alfa Romeo de effecten voelt van de crisis, is onze bedrijfsvoering gezond en flexibel.

Wij hopen u volgende week verder te kunnen berichten. Het spijt ons u dit nieuws te moeten brengen. Hoewel wij ons realiseren dat u wellicht een aantal vragen heeft, kunnen wij op de meeste vragen helaas nog geen concreet antwoord geven, behalve dat Alfa Romeo Nederland operationeel blijft.

Tot slot verwijzen wij u naar het door Kroymans Corporation op 20 maart verstuurde persbericht.

Met vriendelijke groet,

Alfa Romeo Nederland B.V.
Jan Wouter Kleinjan
Managing Director
@Jesper, jammer dat jij niet weet dat Kroymans eigenaar is van A.I.M. BV ;)
@Kees, thnx voor de brief. Ik gok dat wat voor Alfa Romeo Nederland geldt ook van toepassing is op de andere importeursvestigingen en dealerbedrijven van Kroymans.
Robbie: Ongetwijfeld, maar het blijft een raar verhaal. De werkmaatschapppijen zijn de partijen die niet verder kunnen omdat er een liquiditeitstekort is. De holding hebben een beheersfunctie, verder niet. Daar gaan geen grote geldstromen in en uit. Het onroerend goed zit ingetwijfeld inandere BV’s, die uiteraard veiliggesteld zijn. De geldverstrekking voor de werkmaatschappijen gaat via Kroymans Financial services, die ook buiten de surseance valt. Wat ik me dus afvraag, wat gaat er nu eigenlijk failliet? Het lijkt er m.i op dat het een truc is om onder de contracten met GM en andere fabrikanten uit te komen. De importactiviteiten zijn (over het algemeen) zwaar verliesgevend, maar kunnen niet zomaar beeindigd worden. Dan komen de fabrikanten met forse schadeclaims vanwege omzetderving etc. Ik heb de indruk dat er een vies spelletje is gespeeld, temeer omdat enkele weken geleden is bekendgemaakt dat de Sator Holding (de onderdelenpoot van Kroymans die nog grof geld verdiende) uit de Kroymans corporation is gehaald en nu onder de Citadel groep (de industriele holding van Frits) valt. Kortom, it stinks!
@ Kees: ah, je hebt er dus toch verstand van… Nu snap ik je eerste reactie helemaal niet meer! Maar ja.

Je denkt er hetzelfde over als ik.

Inderdaad is het laatste nieuws dat de werkmaatschappijen compleet geen geldstromen meer te verwerken krijgen, dat loopt ook via de financieringstak. Dus niet alleen ‘de geldverstrekking van de werkmaatschappijen’ maar alles. Op deze manier worden ook deze geldstromen dus vakkundig ‘buiten schot’ gehouden…

Dit is gewoon een zet waar een aantal hele slimme heren erg lang over hebben nagedacht!
Kortom: hou binnenkort een oogje in het zeil bij de Nederlandse veiligsites…rode bolide: eenmaal andermaal…
afgezien van autootjes doet Kroymans ook in vastgoed….ik hoop dat een bepaald project in Breukelen aan de Vecht er geen hinder door ondervindt….. zou zonde zijn… ook voor de mannen die het project doen
Ik kan iedereen melden uit zeer betrouwbare bron (dicht bij het kampvuur) dat het doel is om alles failliet te laten verklaren. Zo kom je goedkoop van alle lopende contracten af. En er verdwijnen over de hele breedte ongeveer 450 arbeidsplaatsen. Een aantal slimme mensen in Hilversum zijn al ongeveer 2 á 3 maanden bezig met deze vieze/goedkope constructie. Hou de komende week goed het nieuws in de gaten, want de beerput gaat helemaal leeg.
Ah, Frits K. komt het zelf even uitleggen!
Tof man!

;)
Aston Martin en Ferrari blijven buiten schot…..
Ook Kia Nederland valt in de holding van de in surseance van betaling verkerende importgroep. Hoewel Kia NL niet in staat van surseance verkeerd melden ingewijde bronnen dat Kia Motors europe bijzondere belangstelling heeft voor de importactiviteiten van Kia NL.
Blijft even afwachten, waarschijnlijk op zeer korte termijn een vervolg voor dit deel van Kroymans.
@Jan de L, hou ons op de hoogte!
@Vive la FRANCE
Jij snapt niet waarom mensen nu geen auto kopen ? gewoon omdat ze geen geld krijgen bij de bank om een auto te kopen… Het merendeel van de auto’s wordt betaald met geleend geld… Dat is waarom mensen nu een stuk minder auto’s kopen !
LOL! @foto

Crash and burn.
misschien helpt het wanneer kroymans iets minder grote privé uitgaven had…
http://www.petrolhead.nl/2008/06/video_ferraripaul_ricard.php
@ Robbie: het laatste nieuws:

‘Alfa, Saab, Jaguar en Kia niet onder surseance’
20-03-2009 20:09

De importschappen van Alfa Romeo, Saab, Jaguar en Kia vallen niet onder de surseance van Kroymans. Dat melden bronnen binnen het bedrijf. De autoholding vroeg vanmiddag surseance van betaling aan voor de bv’s Kroymans Corporation, Kroymans Import Europe, Kroymans Retail Groep en Kroymans Car import.

Cadillac, Corvette en Hummer zouden wel onder de surseance vallen, zo melden betrokkenen. Over de overige werkmaatschappijen is nog niets bekend.

Woordvoerder noch bewindvoerders zijn momenteel bereikbaar voor commentaar.

Wat kunnen we hieruit opmaken?
Het lijkt er dus ernstig op dat het met de claims van GM te maken heeft.
De GM merken houden ze ‘in de gevarenzone’.

Misschien duidt dit toch ook op een plan voor een doorstart met de merken die buiten de surséance vallen.

Time will tell!
Ik snap het niet.
Jarenlang heeft hij goed gevreten van de autohandel.
En nu het minder is, stopt hij niet zijn verdiende geld erin om de boel weer op poten te krijgen. (op een luizige 6 miljoen na)
Hij blijkt dus eigenlijk toch geen ondernemer, maar een graaier die probeert z’n geld veilig te stellen door een faillisement.
Leuk voor z’n personeel. Zij op straat en de baas ontspringt de dans.
Dacht dat de opel bedrijven overgenomen werden door pauw .Hoor je ook niks meer van.
Erg interessant allemaal…

Wat mij nog helemaal helder is; wat houdt precies die claim van GM in? Dit moet vrij heavy zijn om daarvoor zoveel moeite te doen en de helft failliet te laten gaan.

Had hij niet met die 6 miljoen deze claim kunnen afkopen? Was dat niet makkelijekr geweest?

Wie kan het mij uitleggen?
@Quintijn, ik gok dat die claim van GM wel iets groter zal zijn. Kroymans had een contract met GM waarin stond dat ze tot eind 2011 de Europese import zouden regelen voor de merken Cadillac, Corvette en HUMMER. Daarbij zijn salestargets afgesproken doe Kroymans moest halen (minimale hoeveelheid auto’s die verkocht werd). Die aantalen zijn bij lange na niet gehaald (niet eens de helft). GM rekende uiteraard op die inkomsten en dus kunnen ze Kroymans daar verantwoordelijk voor stellen (in bepaalde mate). Daarnaast moet GM Europe nu zelf de import gaan doen wat natuurlijk ook weer kosten met zich mee brengt. Ook zie kostten zullen ze graag terug zien lijkt mij zo.
@ robbie: precies, en vandaar dat dus juist deze merken wel in de surséance zitten. Die claim van Alfa valt wel mee, kun je hieruit opmaken.

@ hubert: yup, it’s a dog-eat-dog world!
Ten eerste wil ik het personeel sterkte wensen helemaal voor de mensen die bij goed lopende bedrijven werkten en daarna werden opgeslokt kroymans.

Helaas kon je het al van ver zien aankomen. Geldverspillende mislukte projecten en slechte managers die de grote van hun auto van de zaak belangrijker vonden dan het bedrijf. Kroymans was een puinbak van te grote echo’s geworden die een schitterend bedrijf om zeep hebben geholpen. Helaas zijn de mensen op de werkvloer daar de dupe van geworden zoals dat zo vaak gaat.
FF over Kroymans Import Europe, Cadillac Corvette en Hummer Europe,

Kroymans heeft het importeurschap tot half 2011. van uit bronnen heb ik begrepen dat GM deze merken naar GM Europe wilde hebben per 1 jan 09 alleen ze hadden daar geen geld voor
@ Frits K.

Vies en goedkope constructie? Is toch vrij normale gang van procedure om niet alles langzaam leeg te laten bloeden, maar in één grote pijnscheut ellende achter je laten en verdergaan. En als iedereen het zich nog kan herinneren; alle grote importeurs in Europa gingen naar GM in Detroit(?) om te pitchen waarom zij importeur in land X, Y en Z moesten worden. Kroymans pitchte het “dood of de gladiolen” scenario waar ze zo’n beetje heel West-Europa wilden voor distributie van GM producten zoals Hummer, Cadillac, Corvette, etc. Het begint nu ’n beetje het “dood” scenario te worden.
@A.r: Je bent niet goed op de hoogte. Er zijn grote importeurs in Europa die (achteraf is makkelijk lullen) afgezien hebben van de Amerikaanse GM merken. O.a. Emil Frey en Evert Louwman, misschien nog wel meer, hebben aangegeven dat er volgens hun geen eer te behalen viel voor Cadillac/Corvette/Hummer in Europa. En dat zijn niet de twee minsten. Kroymans zag er wel brood in. Ondernemersschap betekent risico’s nemen, maar van start gaan met een prognose van 10.000 van die dingen in Europa is niet reeel. Men heeft wel de organisatie neergezet (met de bijbehorende kostenstructuur) op die niet realistische aantallen. Met bovendien veel managers, erg veel managers, die heel erg druk waren met reizen, vergaderen en vooral veel naar elkaar mailden. De conclusie is dat er geen voldoende grote markt voor de genoemde merken is in Europa. Daarnaast was de door de USA opgelegde pricing verkeerd gekozen. Een Amerikaan kan een BLS heel erg premium vinden, en deze daardoor op het niveau C-klasse-3 serie prijzen, maar dat werkt hier in Europa dus even anders. Feit is dat Kroymans veel te laat de bakens heeft verzet bij de import van de US GM merken, en hetzelfde geldt voor veel van hun andere merken. Men is wel altijd erg hoog van de toren blijven blazen, met als gevolg dat er nogal wat smalende reacties zijn over de problemen bij Kroymans. Het blijft een triest verhaal, vooral voor de mensen die gewoon hard gewerkt hebben om het beleid uit te voeren. Die zijn de dupe, zoals altijd.
Het probleem bij Cadillac en Corvette en Hummer is geweest dat GM zich niet wilde richten naar de Europesche markt. ze wilde een premium brand zijn maar leverde daar voor veel te weinig. Geen Diesels geen kleinnere modellen. Dit is iets wat vanaf moment 1 door Kroymans bij GM gemeld en geëist is maar ze wilde er bij GM niet aan. En natuurlijk is het erg sneu voor de mensen die bij Car Import en bij Import Europe werken/werkte.
Ik denk wel dat Cadillac in europa een mogelijk had/heeft alleen zijn ze gewoon veel te traag. het is ook niets voor niets dat GM op de rand van de afgrond staat. Men wil schonere auto’s en GM had ze nog niet en zijn net pas begonnen
Even tussendoor.. Verkoopt Kroymans ook Aston Martin-modellen? Zag er gistermiddag een witte DB9 bij de Vereeniging staan in Nijmegen met Kroymans achterop.. Of is ie van hemzelf?
Kroymans verkoopt ook Aston Martins, ik weet een dealer in H’sum
Hmmm eens even kijken of we niet nog een of andere XFR op de kop kunnen tikken :D
zou mijn nieuwe Kia soul kunnen halen. Maar door dit hele gedoe worden er geen kentekens geleverd. De auto ja die staat klaar. Kenteken tja. hoe lang nog Geen idee kan dagen kan weken. Misschien nooit.
en nu
Heb een nieuwe Opel besteld. Staat klaar bij de dealer. Waarom worden het kenteken niet afgegeven? Hoe lang gaat dit duren?
Aan de ene kant verbaasd me dit niks. Frits heeft iets teveel gegokt op patserbakken (Hummer en ander Amerikaanse bezinesluipers) en heeft de afgelopen jaren vooral geleefd op de stormachtige groei van Kia (wat een contrast.. een Hummer versus een Kia). Aan de andere kant schrik ik van dit nieuws. Ik heb ruim een jaar rondgelopen bij Alfa en ben van dit merk gaan houden. Ook heb ik geleerd dat de autobusiness draait om 1 ding: AANTALLEN. De menselijke kant van de dealers en de medewerkers wordt vaak over het hoofd gezien. “Go with this train or fuck off” waren de letterlijke woorden van de nieuwe directeur. Aparte stijl van motiveren. Een complete opschoning van het personeel en de dealers waren het gevolg. Aan de hand van een kleurenpatroon (Groen, oranje, rood) kregen de dealers een stempel. Groen was de leidraad en was je rood (gevaarlijk) of geel (oppassen) dan betekende dit dat je aan het einde van het jaar grote aantallen moest bestellen om de sticker niet op 1 januari van je raam te moeten krabben. Grote voorraden hebben vele dealers genekt de afgelopen tijd want een merk als Alfa merkt snel iets van financieel slechtere tijden. Over de huidige crisis maar niet te spreken. Jammer dus maar voorspelbaar en zeker een kwestie van erg jammer als de import van Alfa uit ons landje zou verdwijnen. Die arrogante Italiaantjes laten helaas niet met zich sollen.
@ Erik, een kenteken heeft niks te maken met een eventuele crisis. De auto is min of meer al betaald door de dealer en de afgifte is alleen maar een kwestie van een afrekening van de BPM en de leges. Of de dealer moet er slecht voor staan. Is het een Kroymans dealer (Van Zijm?)
Ik heb 12 maart een nieuwe Kia Soul gekocht, koopovereenkomst getekend en niets aan de hand.
Vorige week woensdag 25 maart kreeg ik een telefoontje van Kroymans Kia Utrecht, dat mijn auto 27 maart niet kon worden afgeleverd omdat importeur/dealer tevens in surseance van betaling verkeren.
Ik heb gelukkig geen aanbetaling gedaan!
Helaas kan er geen kenteken afgegeven worden, dus heb ik geen nieuwe auto!
Wat ik dan weer niet begrijp is dat ze wel op de RAI staan.
Ik hoop binnenkort wel iets te horen van de Kia dealer.
Ook wij hebbeb een probleem, overmorgen zou de nieuwe Kia afgeleverd worden, het kenteken is er al aangehangen maar nog niet gergistreerd. Het kenteken ligt dus nog bij de importeur. Alles daar is geblokkeerd, dus ook alle kentekenbewijzen van verkochte auto’s waar het kenteken al aanhangt.

Ik begreep dat Kia Nederland bezeig is om zelfstandig door te starten, maar hoe lang dit gaat duren is niet bekend. Vooralsnog wordt er niets geleverd, geen auto’s en geen onderdelen, er kunnen dus ook geen nieuwe auto’s verkocht worden alleen occasions die al op naam gezet zijn.
Probleem: wij hebben al sinds begin maart jl. een Kia Sorento bij de dealer staan waarvan 2 schroefjes waarmee de klep vast zit zijn afgebroken/losgelaten of wat dan ook, dus stonden in Duitsland met een kapotte auto. Probleem werd gelokaliseerd, geluidsoverlast werd veroorzaakt doordat 1 schroefje in de cylinder lag en andere schroefje samen met de klep op het inlaatspruitstuk. Na veel problemen hebben wij dit met een klein cameraatje dat de motor ingaat zelf moeten laten zien aan de dealer en toen zou er een coulanceregeling worden aangevraagd. Wat wij horen zeggen is dat hier sprake is van een ondeugdelijk product en derhalve de dealer aansprakelijk is, die dit dan weer bij de importeur/fabrikant verder moet verhalen.

Dus 2 maart contact gehad met Kia-dealer, vertelde ons dat Kia Nederland hiervoor geen coulanceregeling zou treffen. Derhalve 3 maart jl. zelf Kia Nederland gebeld waarom niet, blijkt er geen coulance te zijn aangevraagd…?? Weer dealer gebeld, uiteindelijk wilden zij hier dan wel serieus naar gaan kijken. Vervolgens 11 maart kregen wij een belletje: olie was vervangen, probleem opgelost…?? Dat kan dus niet!! 12 maart er naartoe gegaan (afspraak gemaakt), directeur en monteur in spoedbespreking…?? 13 maart opnieuw op afspraak langsgegaan, camera meegenomen en laten zien: klep lag inderdaad nog steeds los op het inlaatspruitstuk, de schroefjes waren…?? Verdwenen! Vandaar dat er geen ratelend geluid meer uit de motor kwam, maar probleem was dus nog steeds niet opgelost. Dus… dealer zou Kia Nederland contacten en coulance aanvragen. Na herhaaldelijk zelf bellen (terugbellen gebeurde nooit;-( uiteindelijk op 25 maart jl. te horen gekregen dat coulanceregeling nog niet bekend was, wel was het onderdeel besteld, moest uit Korea komen, zou 2 weken duren plus nog 1 week montage = 3 weken. Tja, daar was ik wederom behoorlijk ziek van.

Had toch het gevoel weer met een kluitje in het riet gestuurd te zijn… Uiteindelijk 27 maart Kia Nederland gebeld om te horen of er dit keer wel echt coulance was aangevraagd en of het onderdeel echt besteld is en zo lang onderweg zou zijn.
1: coulance-aanvraag?? Wederom niet bekend…
2: besteld?? Er wordt nog geen schroefje van 10 cent uitgeleverd, alles ligt stil… kreeg ik te horen en toen werd dus het Croijmans verhaal aan mij uit de doeken gedaan.

Balen, weer dealer gebeld en hem gevraagd hoe of wat. Coulance-aanvraag volgens hem wel gedaan, begreep niet waarom bij Kia Nederland niet bekend. En idd gezien de Croijmans-affaire had hij het al een beetje ruim ingeschat en dus maar ff verhaaltje verzonnen over bestelling die zo lang zou duren enzo.

Hij zou vooralsnog achter de coulance-aanvraag aangaan waarom die niet bekend was, maar ook daar heb ik m’n twijfels over.

Feit is dat ik nu al sinds eind februari m’n Kia Sorento kwijt ben, mezelf ondertussen wel blauw betaal aan wegenbelasting (schorsen kan wel, maar dan voor 3 maanden en we hadden van tevoren ook niet kunnen inschatten dat dit geintje zo lang zou duren) en dus nog steeds niet weet.

Ik ben verzekerd voor rechtsbijstand. Moet ik die nu al / pas erbij halen? Heeft dat nog nut nu Croijmans misschien wel failliet wordt verklaard? En wat dan?? Ik weet het echt ff niet meer, rij me rot op de fiets, passen en meten om voor verre afstanden van iemand een auto te mogen lenen en dat terwijl ik eigenlijk een auto voor de deur zou moeten hebben. Wordt er een beetje moedeloos van.

Wie kan mij adviseren wat ik nu toch moet doen??

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).