Rijtest & video: Opel Insignia Sports Tourer

Auteur: , 98 Reacties

De naam Caravan wil Opel niet meer gebruiken. Klinkt als marketingprietpraat, maar wie de erg dikke stationvariant van de Insignia ziet snapt dat daar best een nieuwe naam voor mag worden gebruikt.

[Eerst kijken en dan pas lezen: klik dan hier voor de video!]

Video Opel Insignia ST

Zo saai en spruitjesachtig als zijn voorganger was, zo stijlvol is de Insignia Sports Tourer geworden. De reguliere Insignia is al niet bepaald een muurbloempje, maar met de Sports Tourer zet Opel een nog opvallendere auto neer. De achterzijde wordt gedomineerd door de enorme achterklep die doorloopt tot in de flanken van de auto en waarin de achterlichten zijn opgenomen Hierdoor werd het noodzakelijk om extra lichten op te nemen, de wet vereist namelijk dat achterlichten zichtbaar zijn als de klep geopend is. De klep opent vrij hoog, wat een probleem kan zijn in lagere parkeergarages. Als je kiest voor de optionele elektrische achterklep, dan heeft Opel dat probleem voor je getackled. Hoe ver de klep opent kan worden ingesteld, praktisch voor diegenen die een regelmatig in een lage garage parkeren.

Opel Insignia Sports Tourer

Met 540 liter inhoud is de bagageruimte niet de allergrootste ooit, maar ruim genoeg om vervelend te zijn. Mijn lieve cameraman Ruben mocht na iedere bochtensessie al zijn tassen, accu’s, statieven en andere losse spullen weer bij elkaar harken. Normaal gesproken levert Opel een Flex Organiser mee om losse spullen vast te kunnen zetten, maar blijkbaar vond één van de voorgaande journalisten die handig voor thuis. En onder de dubbele bodem passen alleen de wat kleinere spullen.

Opel Insignia Sports Tourer

Het weggedrag van de Insignia was mij niet onbekend, vorig jaar reed ik al met de 2.8 V6 Turbo met vierwielaandrijving. Aangezien het gros van de Insignia’s met voorwielaandrijving geleverd zal worden, was ik benieuwd of er met een FWD Insignia te leven valt. De testauto was uitgerust met het optionele adaptieve onderstel Flexride (standaard op de geteste Sport) dat de keus biedt uit drie standen: Sport, normaal en Tour. Gasrespons, demping en besturing worden merkbaar giftiger als de stand Sport wordt gekozen. Niersteenvergruizend hard wordt het onderstel nog steeds niet, maar de verlichting van de tellers wordt wel van wit naar rood licht omgezet. Dat staat zo lekker sportief ’s-avonds.

Opel Insignia Sports Tourer

Vergeleken met de 4×4 Insignia liggen de dynamische eigenschappen van de voorwielaangedreven Insignia op een iets lager niveau. We waren op pad met de 220 pk sterke 2.0 Turbo die optioneel met vierwielaandrijving kan worden uitgerust. Tijdens volle acceleratie zijn op droog wegdek zo nu en dan aandrijfreacties te voelen, toch blijft de Insignia behoorlijk koersvast. De Insignia is als voorwielaandrijver speelser dan de 4×4. Door het gas te lossen in een bocht, kan met de achterkant worden bijgestuurd, vermakelijk voor de gevorderde bestuurder.

Opel Insignia Sports Tourer

Met de komst van de Insignia ST lanceert Opel meteen twee nieuwe motoren: een 1.6 Turbo benzine met 180 pk en een 2.0 CDTI Biturbo diesel met 190 pk. Beide motoren zijn prima in staat om de Insignia tot redelijk aansprekende prestaties te helpen en tegelijkertijd zuinig om te gaan met de brandstof. De geteste 2.0 Turbo zou gemiddeld ook maar 1 op 11,2 moeten rijden. Dat hebben wij echter niet gehaald, maar een ander prestatiecijfer wist ik wel te verbeteren. De opgegeven topsnelheid is 236 km/u, maar onze Insignia Sports Tourer tikte op de autobahn al 242 km/u aan. De sprint naar de 100 duurt 7,9 seconden en ook in dagelijks gebruik voelt de 2.0 Turbo potent genoeg aan. Wel is de krachtbron helemaal dood onder de 1500 toeren. In de tweede versnelling een krappe hoek in de stad omrollen en vlotjes wegtrekken is er dan niet bij. Je zult dan moeten bijkoppelen of terug naar de eerste versnelling moeten. En juist dat schakelen van één naar twee gaat niet zo lekker als zou moeten. Toch zijn dat maar kleine minpuntjes, de 2.0 Turbo is verder een fijne metgezel voor de Insignia ST.

Opel Insignia Sports Tourer

Opel Insignia Sports Tourer

De goede en slechte punten van het interieur zijn dezelfde als die van de sedan. Nog steeds bedien ik per ongeluk het navigatiesysteem via de draaiknop bij de versnellingspook, maar werkt het systeem verder prettig. Wel hadden we deze keer een “Sport” uitvoering en dus waren de kleuren in het interieur voornamelijk zwart. De “houten” sierstrips zijn ook gedumpt, de “Sport” heeft zwarte exemplaren. Verder is vooral het uitzicht door de achteruitkijkspiegel fundamenteel anders. Het deed me vooral denken aan een tunnel: lang en met een gebogen “dak”. Ook bekend van de Insignia sedan en hatchback zijn de vele opties zoals Adaptive Lighting, Opel Eye verkeersbordenherkenning met behulp van een camera of stoelen die zijn goedgekeurd door de Duits rugpatiëntenvereniging.

Opel Insignia Sports Tourer

Een mooi uiterlijk, fraaie motoren (nu 9 stuks), aansprekende opties, een auto van het jaar titel en genoeg groene labels lijken een recept voor succes. Dat blijkt ook uit de verkoopcijfers van de Insignia sedan, die in Europa in januari en februari leider in zijn segment is. Naar verwachting zullen de verkopen van de Sports Tourer 60% uitmaken van het totaal, dus de verkopen krijgen straks nòg een boost. Niet onterecht, want de Insignia is een prima auto en de Sports Tourer een goede aanwinst in het segment.98 reacties

Ja zekerrr, mooi auto!
Allen spijtig van die achterkant, ik kan er maar niet aan wennen.
komt zeker in aanmerking voor mn volgende leasebak i.p.v de huidige A6.
Ik heb gen kruisboog gezien :D
Leuke rijtest, vindt de Opel Insignia ST mooier dan de “normale” Insignia.
dit is zeker een nette wagen. Wel jammer van de voorwielaandrijving, een fourwheeldrive zal zeker een betere optie zijn i.c.m. deze turbo?
zeer fraaie auto, zeker voor een break
gigantische laadbak lijkt me, beetje zoals de omega break
Henk Spermatank
@Rubyn:

Zoiets noemt men een Sedan uitvoering.

Goede test, mooie auto, keep up the good work!
220pk. -1
4 cilinders. -1
Fwd. -1
Opel. -1
Geluid. -1
Uiterlijk. -1
Dood onder de 1500 toeren. -1
Achterlijke lampjes bij geopende kofferklep. -1
Uiterlijk. +1
Voldoende ruimte voor de sweat love. +1
Interieur. +1

Conclusie=> Ik laat hem staan.
Achterkant heeft iets te veel weg van een A6 Avant. Verder ziet het er wel leuk uit.
Lol @ mx5/rx8owner :lol:
leuke test!

Maar is het nou een 2.0 of een 2.2 (zoals in de beschrijving staat op abhd?)
-edit: een 2.0 inderdaad, foutje!-
Die foto waar die koffer helemaal opengezwaaid is… Wat een vreemd zicht zeg!!! Ik denk dat ik nog nooit een kofferklep gezien heb die zooover krult over de flanken!
Deurstiftjes -1 (of hoe je die dingen noemt)
@ MX5/RX8
220 pk niet genoeg?
we hebben niet allemaal een wankel
4×4 is een optie
opel? ieder zijn smaak
geluid? beschaafd zoals de meeste leasebakken
uiterlijk..ook smaak
dood onder 1500 toeren…klassieke benzine auto
extra lampen? noodzakeljk kwaad.
uiterlijk? kwestie van smaak.
bla
bla
bla
Mooiste Opel in lange tijd, absoluut een schoonheid – mits de klep dicht is.
Want God o God wat is dat gapende gat lelijk als ie zn klep open heeft, dat verpest serieus de auto. En je zal je auto toch maar graag in je garage zetten, dan gaat ie óf aan je neus voorbij, of je moet verplicht voor een elektrische kofferklep (en dus een duurdere uitvoering) opteren… :?

En verder, ik weet dat het maar gezichtsbedrog is, maar wat lijkt het interieur toch krap voorin doordat die sierstrip doorgetrokken is in de deur. In de Avensis heb je een veel betere ruimtebeleving. En die vind ik qua interieur ook mooier eigelijk. Uiterlijk wint de Insignia dan weer. Maarja, het interieur is voor jezelf, en de koets voor de anderen om naar te kijken, wat is nou belangrijker…, ik wist het wel.

Al met al een goede auto, en het feit dat je keuze hebt uit 9 (!) motoren is natuurlijk ook geweldig te noemen. Opelverkopers krijgen het makkelijk :)
Als die achterklep open staat lijkt hij een beetje op een mercedes c klasse station…. en WTF zijn die lichten als de achterklep open staan?:S
@Laue.

220pk is tegenwoordig zelfs te weinig in een Fiat Panda. -1
Gelukkig heeft niet iedereen een wankel. +10
4×4 is voor offroaders. -1
Opel is dus duidelijk. Smaak heb ik niet, maar Opel rijders nog minder. -1
Geluid beschaafd. Ook al is het maar 220pk, je mag het best horen. -1
Opel is gewoon per definitie lelijk. -1
Dood onder de 1500 toeren? Met hedendaagse turbotechniek is dat bijna belachelijk te noemen. -1
Noodzakelijk kwaad of niet. Het ziet er niet uit. Dat noodzakelijk kwaad hadden ze van te voren kunnen bedenken. -1
Voor een Opel valt het uiterlijk eigenlijk reuze mee. +1
Bla. -1
Bla. -1
Bla. -1
van op zij is het net een auwdie!!!!!
Mooie wagen inderdaad, al is die achterklep toch wel vreemd te noemen.
Ja, hoop echt voor Opel dat deze wagen het tij kan doen keren voor hen, zou zonde zijn om Opel te zien verdwijnen.
En profil vind ik hem niet echt mooi, door die kier bij de achterklep oogt het niet harmonieus. Hij mist het ranke van zijn sedanbroertje.
Reacties in Geenstijltaal -1
Nou, voor de rijtesten hoeven we hier ook niet meer te kijken. Een focking station wagon? De kofferklep? Schril contrast met de C63 van PowNed.

Waarom niet iets exotischer zoals de supertest met de Focus RS, of de AMGtjes?
Ik vind het nu ‘m een paar keer in het wild heb gezien erg mooie auto’s, ook de 4/5-deurs. Een verademing tussen al die confectiepassats die zo’n beetje de standaardkeuze lijken te zijn voor de leaserijder. Want tja, als iedereen er één kiest dan moet het wel een goede auto zijn nietwaar? Marco Borsato maakt tenslotte ook van die goede muziek… :twisted:
Nu snap ik de GeenStijl connectie: de Flex Organiser pikken. Tuig :-)
Bestaat dat dan nog opel ?
@G. de Groot. -1
Nee het is echt een me too tokkie hok
Kijk opel denkt na.
Nu hoef ik net elke keer naar de dokter om weer een hoofd wond dicht te hechten. :P

Zal het dan toch een mooie vervanger zijn voor een omega station.
Die eerste zin kwam een beetje misvormd het toetsenbord uit, moet zijn:

Ik vind het nu ik hem een paar keer in het wild heb gezien een erg mooie auto, etc
@ MX5/RX8: sweat love of sweet love…? Of allebei :)

Ik heb het nog niet helemaal gelezen, maar ik zag dat je de klep op hoogte in kunt stellen… en daarbij, als ik dan het dashboard zie, dan denk ik: goed bezig Opel!
Waarom moet deze tourer nou zo lelijk zijn:S
@ SpeedfreakR: bedankt voor de belediging… :?
@Markus.

Laten we maar voor allebei gaan. ;)
Stel mijn oordeel over het uiterlijk van de auto uit tot ik hem in werkelijkheid heb zien rijden met de kleppen open.

OT: eindelijk een nieuw setje achterlichten gevonden voor mijn Mini.
Die achterkant heeft wel een klein beetje wat weg van een C5 break. Ik moet er nog wel een beetje aan wennen. De voorkant is erg mooi maar de achterkant weet ik zo net nog niet.

Toch denk ik dat het een geduchte concurrent zal zijn voor de C5, Mondeo, Mazda 6, Passat en ga zo maar door.
@ Laue schrijft: 23 March 2009 om 16:07
komt zeker in aanmerking voor mn volgende leasebak i.p.v de huidige A6.

Zeven minuten te laat. Het is 16:00 Cup-a-soup ;-)


@ micheloo0 schrijft: 23 March 2009 om 16:07

Ik ook niet! :-D
hebde insignia al een paar keer in het echt gezien en snap de hele hype niet.
ik vind er echt niks speciaals aan ofzo
@ Alex

Je bedoelt de Q7?
@ GOD: idd; What’s the fuzz all about…
Gewoon omdat het kan!
de scheidingslijn tussen dik & lomp is vrij dun. Toch geen slechte auto om te zien. Als je een vrachtwagen nodig hebt, dan is dit toch wel een van de aantrekkelijkste :)

Erg leuk filmpje trouwens :D Toch goed dat jullie ff wat praktische dingen behandelen, alhoewel jullie dat natuurlijk nooit serieus moeten gaan doen ;)
Hahah heerlijk weer!
Dit was weer echt een goede en leuke test, AB blijft zich zelf, hip zeg!
Alleen jammer dat er weer gezegd werd: omdat het kan, typische GS tekst. maargoed, dat moet dan maar ^^

Trouwens weer mooie foto’s gemaakt Wouter
Er zijn mensen die me kennen en weten dat ik liever vandaag sterf dan dat ik morgen een Opel krijg/koop.

Maar euh…

Niet dat ik de Opel Insignia iets vind…maar…

Die kont van deze stationwagen, die vind ik geil.
Ik kan er niks aan doen…deze station vind ik de meest geslaagde Opel ever.
Qua uiterlijk dan heh.
De kwaliteit van Opels (en andere GM produkten) … daar wil ik nog wel over in discussie (ik zie hier Opels van deze eeuw al roesten!).
Ook leuk dat je op de een of andere manier toch weer merkt dat het door ruben gefilmt en geedit is, in zeer positieve zin!
Echt een super auto.
Over de kofferbak, de audi Q7 heeft precies hetzelfde.
@Bas: de speedster wel eens gezien?
maar daar zitten dan weer geen achterlichten ín de kofferbak :-)

wel handig als je wat lange dingen te vervoeren hebt, van die rode daklichten :)
Kofferbak deed mij ook aan Q7 denken ja.

Over de auto: Als ST toch wel heel mooi, terwijl ik over de eveneens gehypete sedan niet zo te spreken ben.
@Vinny_93

Zo komt de opc er niet uit te zien.
Leuke rijtest jongens! En dan eindelijk zien we de kofferbak eens :) Wat een groot ding! Opel Insignia Sports Tourer Lijkwagen, anyone? :mrgreen:

Maar ruben, wat zit er allemaal in die tassen man. Een statiefje, camera en fototoestelletje, meer kan ik niet bedenken?? :p
@SCscreamGT: We waren op reis he, dus we hadden ook onze onderbroeken en knuffels mee.
Ah, dat verklaart een hoop. Waarheen eigenlijk?
Spanje?
Is die dashboard indeling met twee grote en twee kleine klokken ertussen gekopieerd van de Mito ..?
cardesigner@USA
@Vinny93, leuke photoshop :)
Wat is het nou? Een 2.0 of een 2.2?
Boven het filmpje staat 2.0 en op het eind in de aftiteling een 2.2
Mensen bekijk de auto in het echt , op plaatjes ziet hij er zo anders uit !
Ik zie hem dagelijks op mijn stage en moet eerlijk zeggen de sedan versie vind ik mooier maar Tourer versie heeft ook wel wat ! Een detail is de lampen in kofferbak , super veilig nachts als je je koffer klep open staat zien mensen je toch nog door de verlichting !
dat soort foutjes mogen jullie straks niet meer maken op TV… 2.0 is geen 2.2…
Patrick Createmedia.nl
Die naad achter is vrij irritant aanwezig evenals de velgen.
Stoere en mooie auto maar de naad vna de achterklep is veelste grof en die lampen in de kofferruimte vindn ik eng :S Jammer dat ook de kont van de sedan/hatchback niet erg fraai is
De stationwagen ziet er in dat segment altijd beter uit dan de sedan.
je had wouter zyn kont wel even kunnen censuren hoor ruben is egt g1 zicht :p
@Wouter (op 2:12)

Wil wel eens weten waar er ‘oneven wegdek’ te vinden is.. ;)
Leuke rijtest weer! Grappig van dat achterbak verhaal!
die achterklep..
heeft opel bij antonoc+v gekeken?

http://k41.pbase.com/g6/36/640536/2/69138636.gGlh8qVS.jpg

@mx5/rx8owner

220pk; 0, meer dan zat voor een gezinsauto (anders gaan je kinderen klagen weet ik uit ervaring )
4 cilinders; -1
Fwd; 0, ook met 4wd te krijgen
Opel; -100
Geluid; +1, een auto hoort stil te zijn
Uiterlijk. 1
Dood onder de 1500 toeren; 0, daar hebben ze versnellingsbakken voor uitgevonden
Achterlijke lampjes bij geopende kofferklep; 00 laat hem dan dicht..
Voldoende ruimte voor de sweat love. +1
Interieur. +1
idioot grote velgen met elastiek ipv banden. -3

Conclusie=> Ik laat hem ook staan.

als ze nou eens wat aan het logo doen (alles rebadgen naar vauxhall of zo)
@wimbers:

als ze nou eens wat aan het logo doen (alles rebadgen naar vauxhall of zo)

Het grappige is dat Vauxhall in GB hetzelfde imagoprobleem heeft en men daar al opperde de Insignia als Opel in te voeren… Ruilen dus maar? ;)
whaha briljante video, altijd weer leuk met wouter.
met zn achterklep:P

erg mooie auto verder, de achterkant is idd nog even wennen, maar de voorkant is erg mooi.
Mooie wagen, zeker voor een slopel. En die kofferklep is best geniaal. Alleen dan met AWD en minstens een 6 pitter…
Sorry, maar ik vind hem érg lelijk! Dan heb ik véél liever de C5 Tourer, en als het toch een Duitser moet zijn, dan koop je toch gewoon de A4?
Achterkant, praktisch? ja

mooi? Nee.

De scheidingslijn met de achterbumper ziet er daardoor erg goedkoop uit.

Maar overall een mooie wagen. En dat voor een Opel.
jammer dat die achterkant zo lelijk is, veder wel een leuk filmpje ;)
@mx5/rx8owner
“sweat love”? wat moet ik me daar ongeveer bij voorstellen? jerrycans met zweet ofzo?
Dat filmpje is erg grappig.
Matig filmpje van een opel station wagon? Waren er echt geen andere bakken te vinden?

Ik zie liever wat spannendere auto’s en wat minder onzin
er is een stukje in het filmpje waar deze auto sprekend op een rs6/a6 lijkt!
bij 2::42
En nu hopen dat de kwaliteit nog wat is.

Nog niet zo heel lang geleden roesten de (sl)Opels onder je reet vandaan.

Op de foto’s dacht ik van de Insignia ….een mooie auto.

In het echt vind ik hem eerlijk gezegd tegenvallen. Op de foto’s lijkt de auto veel gezetter.

Maar goed ik ben blij dat ik smaak heb en niet gek ben op (sl)Opels
‘Dood onder 1.500 toeren’- da’s niks. Een RX8 is dood onder de 5.500 toeren. :D
Afgelopen weekend deze stationwagon bij de dealer bewonderd, na een aantal weken geleden ook in de sedan te hebben mogen rijden. In het echt nog mooier dan op de foto’s. Alles voelt zeer degelijk aan en ziet er goed uit, mooi design en een opvallende verschijning (maar ook weer niet té opvallend). Ja, ik vind hem prachtig en zeker in de juiste uitvoering met nette velgen is het een schitterende auto. Helaas heb ik er het geld niet voor, maar als ik in deze klasse zou mogen winkelen, zou de Insignia in ieder geval bovenaan mijn lijstje staan. En dat er ‘Opel’ op staat? Ach, wat maakt het uit, de kwaliteit heeft me nu al overtuigd. Opel heeft een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Leuk filmpje ook, trouwens.
Grappig gemonteerd. En tja, wat moet je als je ‘maar 220pk’ hebt, tja, dan ga je vanzelf de achterbank behandelen :+

En dood onder de 1500rpm, tja, dat krijg je met die motorinhoud.

Verder ben ik volgens mij de enige in Nederland die de Insignia écht niet mooi vindt… Doe mij maar een Passat CC ofzo dan, als ik moet kiezen tussen de Insignia en de gedoodverfde concurrent…
@900T-R.

Haha, je hebt helemaal gelijk. Daar staat echter wel een extreem hoog toerental tegenover. :twisted:
Daarbij ging het over een turbomotor. ;)
Die achterklep doet mij denken aan een mooie vrouw die haar bek opentrekt, en dan weet je genoeg..
Ga maar eens in de stoelen zitten en je bent verkocht.
By far de beste stoelen in zijn klasse en een lekker dash om naar te kijken.

Maar inderdaad doe mij ook maar een 911 rijdt vast een stuk lekkerder.
LOL @ 900T-R

Precies!

Da’s maar iets boven stationair…
Peter Hoekstra
Sinds wanneer kun je een 911 met een Insignia stationcar ST vergelijken?
Moooiiii

alleen jammer dat het een opel is !!!!!
@peter hoekstra: dat is precies mijn punt voor iedereen die vindt dat het vermogen te laag is of de geopende kofferklep zo’n lelijk beeld geeft.

220 pk voor een station is meer dan voldoende voor datgene dat deze auto moet kunnen. (de hierboven beschreven wankele “sportwagen” heeft amper meer pk’s)
En de lelijke kofferklep zorgt er wel voor dat je de volle kofferbak kunt benutten. Ik heb meer dan eens iets niet door de smalle opening van mijn kofferbak gekregen.

Het valt mij op dat steeds meer automagazines het rijgedrag afmeten aan de prestaties op een circuit. Laat ik daar nu net nooit komen met mijn auto.
Wat een ontzettend lelijke achterkant….hij doet me denken aan een Honda Accord….ik heb liever een Honda Accord…minder burgerlijk imago, waarom kopen niet meer mensen een Honda?
@Jasper:

Omdat er zoveel CRX-sjonnies rondrijden misschien?
Ik moet er ook niet aan denken in een Honda te moeten rijden.

Motorfietsen kunnen ze wél bouwen!
@ Benjamin: niet zo vreemd dat je in de spamfilters raakt als je twee keer hetzelfde gaat zeggen.
Best wel een heel klein beetje sexy hoor.
Leuk voor een sportieve vader met 16 kinderen.
Passen allemaal toch wel achterin.
dat opel embleem verneukt de hele neus
Peter Hoekstra
@arjontje

Dit is de vervanger van Vectra niet van de Omega station
Peter Hoekstra
@mx5/rx8owner

Liever een 2.0 turbo die dood is onder de 1500 toeren, dan een auto met een wankelmotor
@Peter Hoekstra.

Ik ben blij dat verschillende meningen bestaan. ;)
Ik vind het écht een mooie bak. Die voorkant had geïnspireerder gekund, maar die achterkant is top! En ach, die lampjes die onder de achterklep zitten, wanneer zie je die nou? Het is verplicht dat je een deel van de lichten kunt zien als de achterklep open is, en met zo’n grote opening was dit de enige mogelijkheid. Maar goed, ik vind het niet storend.

@ Jasper; Omdat ze denken dat ze er een ‘premium-prijs’ voor kunnen vragen, terwijl hij niet ‘premium’ wordt gevonden, oftewel, het imago van Honda is niet ‘stoer’ en duur genoeg.
veel te zwaar en lompe achterklep

lelijke auto trouwens

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).