Big brother is watching you: flitspaal helpt fiscus

Auteur: , 48 Reacties

"In zijn in 1948 geschreven roman 1984 (boek) schetst Orwell een onmenselijke dictatoriale eenpartijstaat die in alle opzichten volledig beheerst wordt door de Partij. De alom aanwezige leider van de Partij en het land wordt Big Brother genoemd. Iedere bewoner van het land wordt continu in de gaten gehouden via camera's die zelfs in de huizen zijn geïnstalleerd. Dit gebeurt onder de slogan Big Brother is watching you."

Flitspalen waren bedoeld voor het controleren op verkeersovertredingen (roodlicht, snelheid, verlopen APK). Toch worden deze camera’s ook ingezet om hele andere overtredingen in kaart te brengen: namelijk die van “boefjes” die stiekem toch privé-kilometers maken in hun leaseauto. Dat de fiscus zelf op pad gaat om overtreders te pakken is al een tikkie overdreven, maar inzetten van camera’s die daar niet voor bedoeld zijn is echt heel erg. Het is het begin van het einde. In veel steden staan ook camera’s om de veiligheid op straat te waarborgen, maar waarom zou die fiscus die ook niet inzetten om “illegale” privé-rijders te pakken? Of laten we de snelheidscontroles ook inzetten om mensen te pakken die zich onterecht ziek melden! Gewoon van voren flitsen, ziekmeldingen matchen met het kentekenregister en hoppa daar vallen best wat mensen door de mand.

Volgens eigen zeggen loopt de fiscus steeds meer bijtelling mis, want steeds meer rijders van een auto van de zaak geven aan niet meer dan 500 km per jaar privé te rijden. Ze hoeven dan geen 25 procent van de nieuwwaarde van de auto bij hun loon op te tellen. Totaal zijn er in 2009 zo’n 240.000 mensen die op die manier geen bijtelling betalen, tegen 200.000 in 2008. Dan zou je met inzet (en misbruik van verkeerscamera’s) verwachten dat er een substantieel bedrag extra binnenkomt. Toch is dat niet zo, in 2008 was dat slechts 16,5 miljoen euro aan naheffingen voor (mogelijk) frauderende leaserijders. Dat zet lekker zoden aan de dijk, maar gelukkig geven we daar wel onze privacy voor op. Leuker kunnen we het niet maken, maar met al die extra camera’s kunnen je wandelgangen wel een stuk beter gecontroleerd worden. (quote Big Brother via wikipedia, nieuwsbericht is van telegraaf)48 reacties

Ben ik benieuwd hoe het College bescherming persoonsgegevens (CBP) zal reageren op de eerste ‘dader’ die op deze wijze tegen de lamp loopt.

Overigens, als het gaat om het aanpakken van deze fraudeurs an sich, ben ik helemaal vóór. Ik bedoel, als je in een modale auto rond rijdt, dan heb je een bijtelling van 300 euro in de maand, waarbij dus vaak alle kosten verder zijn afgedekt. Daar kun je geen fatsoenlijke tweedehands meer voor rijden.
het enige argument tegen vind ik als dit zo makkelijk gaat waar houd het dan op?

Voor de rest vind ik gewoon dat je als leaserijder bijtelling moet betalen als je privékilometers maakt. Doet de rest ook.. niet zeuren!
Ik ga gewoon reageren met te zeggen dat ik hier niet op ga reageren. Ben veel te goed gezind om me hierover te gaan opwinden. Maar ik kijk zeker uit naar de ongetwijfeld leuke reacties die hierop gaan komen. Ik onthoud mezelf van de discussie. :)
Mag dit wel, juridisch gezien? Er is volgens mij namelijk een rechtsbeginsel waarin staat dat een middel als een flitspaal niet zomaar voor een ander doel gebruikt mag worden.

Of gaat dat hier niet op omdat er enkel gebruik wordt gemaakt van de proces-verbalen? Iemand met juridische kennis?

Om die reden mag de kilometerheffing trouwens ook niet (nooit!) worden gebruikt voor snelheidscontrole.
Uit dit artikel lees ik eigenlijk dat we ondanks de hoge belastingdruk op auto’s toch netjes de blauwe enveloppen blijven betalen. Hiervoor worden we beloond met wantrouwen en inlevering van privacy.

Maar dit weten we toch al veel langer? Het hele rekeningrijden is erop gebaseerd dat er geregistreerd gaat worden waar je je op een bepaald moment bevindt. Niemand is zo naïef om te denken dat dit alleen uit oogpunt van wegenbelasting is.
pas op hoor, ze lezen mee!
ps. gaan ze er ook mee kijken of je rookt in je auto?
sebastianchubasco
kunnen we niet gewoon met z’n allen land opkopen, privewegen financieren en dan lekker belastingvrij rondrijden!
Ik vind het wel goed. Ik moet ook gewoon betalen, dus waarom zij niet.
Ik snap niet hoe dit te controleren is… het kan toch maar net zo ozijn dat jij die ene keer dat je geflits wordt precies een ritje maakt wat je boekt op de 500 km.

Ik rij mijn huidige auto ook privé en betaal daarvoor. De vorige echter niet en die heb ik dus 1 keer ingezet om iets op te halen bij de woonbelevard…

De administratie klopt perfect dus hoe gaan ze dan aantonen dat dat niet binnen de 500 KM regel valt?
Gewoon even ter controle; maar is dit GeenStijl / een andere populistische website of AutoBlog, waar ik allerhande nieuwtjes over auto’s lees?
edit: doe eens goed lezen, het gaat over flitsen
De belasting heeft software waar alle bekeuringen van bedrijfsautos worden ingelezen. Zo hadden zij (najaar 2007) een bestand met bekeuringen van 3 jaar.
In datzelfde bestand zitten ook hun eigen foto’s. In 2007 was er al ophef over foto autos die bij de grens stonden (wintersport) en de efteling (weekend).
Sindsdien hebben ze de camera’s nog aangepast. ’s Nachts fotograferen is nu ook mogelijk.
Ik begrijp nooit dat ge( ….) praat over privacy in dit soort gevallen. Het gaat om oppakken van criminelen die hun belasting ontduiken. En ik heb niets te verbergen. Dus vind ik het ook niet erg als ze weten waar ik rij. Dat gezeur over privacy schending elke keer. Het gaat er altijd om criminelen te pakken hoor, niet om te weten of jij aan het shoppen ben. Of hebben jullie zelf ook wat te verbergen?

911gt2: Je moet een dagboek voor je kilometers bijhouden om geen bijtelling te krijgen. Wordt je op een woonboulevard geflitst en staat dat niet in je boekhouding geschreven, dan lieg je in je boekhouding en moet je bijtelling betalen plus boete.
@ sebastianchubasco
Dus jij wilt dat je geld ook echt gebruikt gaat worden voor de aanleg van wegen, whoehahahaha!!
Even een reality-check: Ken je ene F. Halsema al?
Oooh wat erg, dit kan niet! Grijs 3 moet per direct aftreden! Goed zo autoblog dat jullie deze privacyschending aan het daglicht blootstellen! Weauter bos pakt al genoeg van de leasesletjes!
@Benjamin, dit was sarcastisch neem ik aan?
@ Autogek

Als je niets te verbergen hebt, kan je dan ook gelijk even je volle naam, adres, sofinummer, telefoonnummer, kenteken, inkomen en sexuele voorkeur hier posten?

Er is altijd een balans tussen het belang van het oppakken van criminelen, en het belang van onschuldige burgers (toch nog steeds een meerderheid) wiens gegevens te pas en te onpas bekeken kunnen worden.

Dit vind ik nog niet zo’n gek gebruik, maar als je eenmaal oneigenlijk gebruik van die camera’s toestaat, waar ligt dan de grens? Kan de ziektenkostenverzekering je gaan weigeren omdat ze kunnen zien dat je regelmatig naar de mcDrive gaat? Gaat je baas je ontslaan omdat hij ziet dat je bij de concurrent op bezoek bent geweest, misschien wel om te soliciteren?

Redelijk extreme voorbeelden natuurlijk, maar de kern is dat er toen die camera’s geplaatst werden afspraken zijn gemaakt waarvoor ze wel en niet gebruikt mogen worden. Als je die laat vieren, wat houdt dan verder misbruik nog tegen?
Ach, wat zal het ook (ik beloof plechtig het deftig te houden…) :

Autogek : niets te verbergen hebben… Klinkt als een heel saai leven…
Is een drogreden ook eh, laten we wel wezen. “Niets te verbergen”. Dat is niet de kwestie. De kwestie is dat je privacy geschonden wordt (ook die van mensen die niet gecontroleerd hoeven te worden). Of je al dan niet iets te verbergen hebt staat daar los van.

Jij vind het duidelijk niet erg om quasi 24/24 gefilmd te worden met als argument dat je niets te verbergen hebt. Maar er zijn net zo goed hopen mensen die ook niets te verbergen hebben, maar die het gewoon niet zien zitten om continu op tape gezet te worden.

Het probleem met dit soort dingen is dat er drogredenen aangehaald worden om het goedgekeurd te krijgen door de publieke opinie. Waar stopt het? What’s next? Iedere voordeur voorzien van een camera zodat politie kan checken of je geen verdachte individuen huisvest? Alle telefoonlijnen aftappen omdat ze wel ‘ns een criminele conversatie zouden kunnen opvangen? Dat je niets te verbergen hebt is ongetwijfeld heel fijn voor je, maar denk toch alsjeblieft even twee stappen verder.

Dit heeft niets te maken met niets te verbergen hebben, maar echt alles met privacy.
Privacy draait niet om iets te verbergen hebben, privacy draait om jezelf te kunnen zijn. Privacy draait om jezelf kunnen uiten zonder daar meteen voor op de vingers getikt te worden. Denk je echt dat al je pseudo-vrijheden gevrijwaard gaan blijven als ze dit soort systemen er meer en meer gaan doordrukken?

“dat gezeur over privacy schending elke keer. Het gaat er altijd om criminelen te pakken hoor, niet om te weten of jij aan het shoppen ben.”

Da’s een kwestie van perceptie en van hoeveel vertrouwen je hebt in je regering…

Ik heb al meer dan genoeg meegemaakt om te kunnen stellen dat ik nog liever zaken doe met een maffia die ervoor uitkomt maffia te zijn, dan met een bende witteboordcriminelen die te laf zijn om toe te geven dat ze de boel naaien.
Mairsil was me voor… *grrrrr* ;)
@ManicManiac

Ja, ik zag je dat stukje typen op mijn geheime security camera, en heb toen snel iets geschreven voor je klaar was… :)
Maar jongens. Zolang je niks te verbergen hebt is er toch geen reden tot paniek? Laat maar komen. :?
Mairsil : lol, dus dat is dat gezoem in die bloempot hier in de hoek!
Of heb je hem in de etalagepop verstopt rechts van me? Want die bekijkt me inderdaad best wel vreemd…
Tja, waar leg je de grens he…

Op zich is het aanpakken van belastingontdijkers prima natuurlijk, van dat geld kan Camile weer mooie nieuwe weggetjes bouwen.

En als je geflitst word ben je sowieso al in overtreding, dus daar dan ‘een andere overtreding naast leggen’ vind ik prima!
Het wordt door de belastingdienst netjes opgegeven dat ze gebruik maken van dergelijke methoden. Ook kunnen ze bij garage de meterstand bij een beurt opvragen.

Ik schrijf zelf ook kilometers op mijn zakelijke auto, maar houdt dit netjes bij en rij er in de weekeinde dus ook niet mee.

De reden dat ik dit doe is omdat ik er moeite mee heb bijtelling te betalen over de nieuwwaarde van mijn auto.
Ik ben eigen ondernemer en koop mijn auto’s altijd gebruikt, maar blijf toch betalen volgens de nieuwwaarde.
Zo rij ik een XC90 van drie jaar oud op de zaak en heb ik prive een XC70 van vier jaar oud er naast gezet. In de laatste rij ik mijn privé kilometers en mijn vrouw rijdt er door de week mee.
De bijtelling die ik zo ontloop is voldoende om de “duurdere” privé auto te betalen.

Ik weet dat de belastingdienst dit controleerd en heb hier geen moeite mee. Het hoort bij de keuze die ik gemaakt heb om zo te werk te gaan. Ik zorg er wel voor dat ik mijn zaakjes netjes op orde heb en heb dus nergens last van.
Met dit tempo hebben we over 20 jaar een camera in de slaapkamer hangen. Ben je net lekker bezig met je partner, krijg je een schok met daarbij de melding dat je met een illegaal standje bezig bent. :?

Ik krijg het idee dat het huidige kabinet nog even snel een paar puntjes op de i willen zetten.
(boek)? De autoblogbezoeker die niet weet dat “1984” een boek van Orwell is (overigens met gelijksoortige maar veel minder goede film, ook rond dat jaartal gemaakt :P), mag gaan google, en indien hij/zij daar niet toe in staat is ff lekker achter die sleeptruck van de caption contest van gisteren gaan staan.

Dus!

[email protected]: da’s inderdaad ook nog een optie. Gewoon 2 auto’s nemen waarvan 1 op de zaak. Zelf rij ik privé en houd ik m’n kilometers bij. Geen vetpot met € 0,19 per km (af te trekken van je fiscaal inkomen), maar beter dan niets… Bij laten tellen is totaal interessant ivm nieuwwaarde.
@Autogek.

Ik durf te wedden dat je algehele controle niks gaat vinden. Jij denkt dat je niets te verbergen hebt, maar is dat wel zo?
Er bestaan wetten die we helemaal niet kennen. Iedere burger doet weleens iets “crimineels”, zowel bewust als onbewust. ;)
Daarbij kun je op die manier bizarre wetten(ten koste van de burger) invoeren en handhaven.
Vrijheid van meningsuiting kan dan dus ook vervallen. Dat is namelijk het gevolg van een controlestaat. Het gaat vrijwel altijd ten koste van de vrijheid.
@ManicManiac:
Privacy draait niet om iets te verbergen hebben, privacy draait om jezelf te kunnen zijn. Privacy draait om jezelf kunnen uiten zonder daar meteen voor op de vingers getikt te worden.

Jezelf uiten door belasting te ontduiken is een manier van uiten die ik best begrijp, wie betaald er nu belasting omdat hij het leuk vindt, maar tegelijk een manier die de rest van de medespelers benadeelt. Door belasting ontduikers betalen de niet ontduikers meer. Wanneer je er niet mee kan leven dat de ontduikers opgezocht en aangepakt worden kan je bijna niet anders concluderen dan:
1. Je denkt niet na.
2. Je ontduikt zelf de belasting en bent ban voor je eigen hachje.

Wanneer je in dit land wilt leven en gebruik wilt maken van de voorzieningen zal je daar aan mee moeten betalen.

Niet eens met de regels? Helaas, moet je maar niet in een democratie gaan leven.
@Guan.

“Niet eens met de regels? Helaas, moet je maar niet in een democratie gaan leven.”

Ehh, geloof je dit nu echt?
Als we democratisch besluiten een regel te stellen en deze vervolgens niet controleren, heeft het stellen van de regel ook geen zin.

Willen de leaserijders liever hebben dat ze een vast kilometer bedrag voor zakelijk gebruik mogen declareren? Nou, dat kan al :lol:
Wie is hier nou triest, de belastingdienst of degene die een leasebak heeft en heel schraal niet zijn echte kilometers opgeeft?!

Dat deze controle er is, is puur en alleen voor deze groep die tegenover de belastingdienst piept over de 25%. Particulieren betalen zich scheel en jullie proberen wel even de dans te ontspringen, ik hoop dat jullie trots zijn op jezelf.

Wat wij nodig hebben is een vooruitstrevende regering, maar ik geloof niet in een regering, ik geloof in een dictator (hoe gek dat ook klinkt): Snel knopen doorhakken, niet eeuwig vergaderen, niet miljoenen verspillen aan nutteloze ambtenaren, geen politici die in interviews hun eigen onbenul bewijzen, geen Agnes Jongerius die Nederland uit te markt prijst, niet schijnheilig hulp aan derde wereldlanden geven als wij anderzijds keihard aan importheffingen doen.

Nederlandse regering doe nou niet zo heldhaftig en alsof jullie zo goed bezig zijn voor ons. Waarom kunnen jullie een bedrijf als shell en andere olie leveranciers die momenteel de markt domineren niet eens aan?! Even voor de duidelijkheid, ZIJ zijn in het bezit van de octrooi rechten voor de best mogelijke accu’s op het moment en ze moedwillig niet beschikbaar stellen om de ontwikkeling van hybride auto’s of auto’s op stroom tegen te gaan (met als logisch gevolg dat wij afhankelijk blijven van de olie).

Waarom slaan julllie niet eens op de tafel als het gaat om bedrijven als Monsanto die ons als europeanen genetisch gemanipuleerde voedingsstoffen leveren? Bewezen is dat kleine boeren weggejaagd zo niet vermoord worden omdat ze niet de zaden van oa dit bedrijf gebruiken. Bewezen is dat er niet tot nauwelijks nog benodigde vitamines hierin zitten en aanzienlijk de kans verhogen op kanker.

Maar nee, nee hoor waar houden wij ons mee bezig, al weken? Over het salaris van een topman bij ING. Even voor alle duidelijkheid, deze meneer heeft zijn vorige functie opgegeven en heeft hierdoor zijn bezittingen in de vorm van aandelen bij zijn vorige werkgever ALLEMAAL af moeten staan omdat hij niet zijn contract heeft uitgediend. Verwachten wij nou dat hij al die bezittingen afgeeft en ING wel even komt helpen omdat hij dat zo leuk vind?

Balkie, Bos, en eigenlijk de hele kamer, ik zou hier graag een uitspraak aan willen halen van de heer Louis van Gaal, ik denk dat u hem zelf in kunt vullen.
Hm, waarom kijk ik hier niet van op…?
@ autogek:
911gt2: Je moet een dagboek voor je kilometers bijhouden om geen bijtelling te krijgen. Wordt je op een woonboulevard geflitst en staat dat niet in je boekhouding geschreven, dan lieg je in je boekhouding en moet je bijtelling betalen plus boete.

Dat zeg ik toch als je die gewoon boekt al zijnde privé km’s binnen die 500 is het toch klaar? Moet je natuurlijk wel weten dat ze je daar vastgelagd hebben ;)
sebastianchubasco
@janjansen

:) je hebt gelijk… misschien een stukje heuvelachtig eiland opspuiten boven nederland dan… nooit maar dan ook nooit een poldermodel invoeren, leuke steden en dorpen bouwen, minimaal 5 baans wegen met bruggen en tunnels, paspoort vergeven mits een adequate auto toonbaar is. belastingvrij… zoiets…?

p.s. verboden voor femke halsema…
prima als die camera direct de kentekens controleerd of het lease rijders zijn, en alle niet lease-auto’s weer uit het geheugen wist (tenzij die wel een overtreding begaan)
Guan :

1. ik denk wel na, bepaalde dingen hebben voor mij echter aanzienlijk meer waarde dan “wettelijk/legaal”, privacy is er daar eentje van
2. ik ontduik absoluut niks, m’n belastingen worden mooi betaald, alles wordt correct aangegeven en heb eigenlijk ook niet echt iets te verbergen. ER zijn zeker dingen die andere mensen wel zouden verbergen maar voor mij persoonlijk kunnen ze me aan m’n spreekwoordelijke reet roesten.

Ik wil zeker gebruik maken van de voorzieningen van de democratie, maar als het gebruik van die voorzieningen gepaard gaat met inbreuken van dit formaat op mijn privacy, dan kies ik resoluut vor mijn privacy. En met mij (gelukkiglijk) vele anderen.
“Niet eens met de regels? Helaas, moet je maar niet in een democratie gaan leven.”

Volgens mij ben jij iemand die bijvoorbeeld de Spaanse Inquisitie ook afdoet als een “doodnormale zaak” heb ik zo de indruk. Beangstigende uitspraak…

En dan durf jij tegen mij zeggen dat ik niet nadenk? :)
Rick S. : proost! Inderdaad, hoe vreemd het ook moge klinken, een dictator zou niet eens zo’n slecht idee zijn. Maar dan komt weer de vraag : wie? En vooral : wat zijn zijn/haar echte bedoelingen? De staatskas leegtrekken richting Zwitserland of effectief iets doen aan de situatie in het land?

Op zich heb je zeker een punt hoor, met een alleenheerser (of toch iets van die strekking) heb je al dat oeverloos gepalaver niet. “Ik zeg zo om die en die reden, en zo zal het zijn”.
mrB : ja, want dat gaat vooral gebeuren… Zo fair is de regering wel eh? ;)
@autogek
je hebt NOG niks te verbergen.
Maar als de controlemogelijkheden er zijn, worden ze ook gebruikt, en als iets makkelijk te controleren/beboeten valt, wordt het al snel verboden.

Ik verheug me al op avondklokken voor onze eigen veiligheid enzo, want uit onderzoek blijkt dat na 20.00uur de terroristische dreiging het grootst is:)

btw
http://www.kraakpetitie.nl
Flitspalen zouden verboden moeten worden.
@donkeyKONG

klopt, tot de volgende dag 20.00 uur :-)

In ieder geval een goed excuus om in een gepantserde 7 te rijden, behalve precies om 20.00 uur dan :-)
Bijzonder, heel bijzonder dit. Maar ach, ze weten al zoveel van ons zonder dat we het doorhebben in onze dagelijkse beslommeringen.

Over een paar jaar Google Streetview Live. Kan ik op de pc zien wie er bij mijn moeder voor de deur staat. Of meegluren met dat stelletje, die sneaky de bosjes bij Appelscha is ingedoken.

Tsja, ik snap dat hele controlgedoe niet zo. Ga de wereld redden ofzo.
Het SBS6 gehalte viert weer hoogtij in deze reactie’s. Ik snap niet dat men het erg vind als je kenteken gecheckt wordt als je geflitst ben. En “Big Brother” kijkt straks zo ie zo mee. Hoe denk je anders dat de kilometerheffing wordt berekend?

Avondklok: Hoe oud ben je met zo’n reactie? Maak toch eens normaal onderbouwde reactie’s Dames en Heren.
het klopt dus .. lease rijders zijn allemaal mietjes ..

als het echte mensen waren hadden ze geen van al een ritten administratie bijgehouden en geen van al afdracht gedaan ..

stelletje slappelingen .. nog slapper als Bos en Balkie bij elkaar ..
Met dit tempo hebben we over 20 jaar een camera in de slaapkamer hangen. Ben je net lekker bezig met je partner, krijg je een schok met daarbij de melding dat je met een illegaal standje bezig bent.

Nope niet meer nodig.

Daar heb je nu infraroodcamera’s voor

kun nog veel leukere dingen mee doen :(
@mx5/rx8owner

Vorige reactie :)
@ManicManiac

“Inderdaad, hoe vreemd het ook moge klinken, een dictator zou niet eens zo’n slecht idee zijn.”

Zeg kerel, zou jij je nick niet moeten veranderen in “ManicDepressive”?

“wie? En vooral : wat zijn zijn/haar echte bedoelingen? De staatskas leegtrekken richting Zwitserland of effectief iets doen aan de situatie in het land?”

Ooit wel eens van een “hellend vlak” gehoord? Ergens hier op de wereld waar een dictatuur geslaagd is? Ooit wel eens gehoord van “macht corrumpeert”? Dan is het toch niet zo vervelend dat je na vier jaar iemand anders mag kiezen….

“Autogek : niets te verbergen hebben… Klinkt als een heel saai leven…
Is een drogreden ook eh, laten we wel wezen. “Niets te verbergen”. Dat is niet de kwestie. De kwestie is dat je privacy geschonden wordt (ook die van mensen die niet gecontroleerd hoeven te worden). Of je al dan niet iets te verbergen hebt staat daar los van.”

Nee, als je je recht op privacy wil hebben dan hebben we hier een dictatuur nodig, ook al is het een “soort van”…
Sorry hoor maar iemand die, zo onsportief is om geen bijtelling te betalen, te lui is om zijn kilometer administratie met de werkelijk gereden ritten op lijn te brengen en dan ook nog zo dom is om door een flitspaal geflitst te worden, verdient het gewoon om gepakt te worden. Dit soort maatschappelijke “kneusjes” brengt het land alleen maar schade toe. Privacy is belangrijk maar een goed functionerende maatschappij is belangrijker, privacy mag nooit een dekmantel worden om met criminele dingen weg te kunnen komen. 1984 is al 15 jaar geleden, we hebben al te lang gedoogd!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).