Het leven is goed! Reistijd OV is 2x zo lang als met auto

Auteur: , 66 Reacties

Schokkend! Wie had dat kunnen denken? Bij 90% van de autoreizen duurt de trip met het Openbaar Vervoer van deur tot deur meer dan twee keer zo lang, ook in de spits...

Goed nieuws, want autorijden is veel leuker toch? De conclusie over de reistijds is afkomstig van het Centraal Planbureau (CPB) en het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), die een rapport hebben geschreven over de kosten en baten van het Openbaar Vervoer. De onderzoekers stellen dat het OV dagelijks gebruikt wordt voor 5 procent van de reizen en 10 procent van de gereisde kilometers in ons land, zo schreef nu.nl onlangs.

En dan te bedenken dat het OV ook nog eens een stuk duurder is dan het rijden in je eigen leasesletje. Waarom zou je in hemelsnaam de trein of bus gebruiken als je een auto hebt?

Met dank aan Benjamin voor de tip!66 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Jammer om weten, zeker nu ik geen auto meer heb.

Maar dit geldt zeker niet voor mijn trajecten. Ik woon op Nieuwmarkt in Amsterdam en ben in en rond Amsterdam overal VEEL sneller met het OV. En naar Arnhem en Utrecht ook. Zelfde geldt voor Schiphol.

Dus het gaat zeker niet altijd op, maar gemiddeld wil ik het wel geloven.
Ik gebruik de trein alleen als ik het leven niet meer zie zitten, of als ik in het centrum van Amsterdam moet zijn, maar dat is eigenlijk het zelfde….
Ja alleen als je midden in een stad werkt en je de parkeer kosten niet krijgt vergoed ben je toch verplicht met de trein te gaan.
Als student kan ik beide situaties vaak vergelijken en kom tot precies de zelfde conclusie! Ik beschik over een auto, maar reis meestal met het OV, vanwege de kosten (OV-studentenkaart).

Op vrijwel ieder traject en tijdstip is reizen met de auto sneller en comfortabeler en niet te vergeten veel leuker!
En het OV is gratis, plus nooit gezeik met parkeerruimte, wie is er dan gek.
@ F430Rijder

dat heet zwartrijden
schoonhoven-vierhouten

auto= 1,15 uur
ov= 2,5 uur
Een betere ontwerper
Hangt ervan af jonges of het in de spits of niet is. Ik weet zeker dat je met OV sneller van Nijmegen in Arnhem Presikhaaf bent als je om half 9 daar moet zijn. Moet dit stuk dagelijks afleggen dus ik weet hoe vast het er staat.
@F430Rijder..
als je een F430 hebt met het ov gaan? dan ben je idd gek!
Dan hoor ik bij de “happy few” waarbij het OV wel sneller is dan de auto in de spits (Rotterdam-Haarlem).
Rotterdam – Utrecht, altijd heerlijk met m’n krantje of m’n studieboeken rustig in de trein zitten, beetje uitslapen en naar de files kijken! Autorijden is zeker leuker, maar elke dag hetzelfde traject en met gegarandeerde files? Nee dankje!
Heb het ook vaak genoeg ervaren…

Asten – Apeldoorn, OV = 3,5 uur. Auto 1,25 uur…
Asten Veldhoven, OV 2 uur, auto 25 min…

Heeft idd alleen echt voordeel als je een hele rechtstreekse trein hebt, of midden in een stad moet zijn.
Alle ritjes zijn meegenomen in dit onderzoek, uiteraard duurt het met de bus naar de supermarkt gaan langer dan met de auto. Zoals heel veel ritjes binnen een stad.
In de spits duurt het reizen met de trein over langere afstanden vrijwel altijd korter dan met de auto. Vooral richting de randstad.
@ r2p2: dat heet ov-studentenkaart
dat is effe lekker op de vrijdag middag!
Dit is echt geen nieuws, dat heb ik al jaren consistent kunnen klokken. Vooral die door to door tijd is nakkend met de trein.
Oud ‘nieuws’?

Iedereen wist het al, maar het was op 2 maart een nieuwsitem…
@ Rik3

dan is het niet gratis maar betalen wij het :)
Klopt, maar mij kost het niets.
Bergen op Zoom > Gouda. Met auto vlak voor de spits een uur. Met het OV meer als 2 uur. Kansloos dat ik met de trein ga.
Ondanks dat het OV voor mij niks kost, ga ik naar mijn ouders toch echt lekker met de auto. 4.5 uur (deur tot deur) tegen een 1 uur en 15 minuten met de auto/motor

OV is alleen makkelijk in de grote steden. Niet in de kleine dorpjes.
De reistijd is dan misschien wel langer met het OV, maar als je in de trein zit kun je tenminste iets doen. In de auto ben je alleen bezig met het verkeer, mits je verantwoord rijdt.
Zutphen – Nijmegen met de trein is 35 minuten. Met de auto duurt dit altijd langer. Van en naar het station kost mij in totaal 25 minuten. Tijdens de spits zal de trein waarschijnlijk sneller zijn en kun je ook nog een halfuur extra slapen ;)
*zeurkous mode aan*

moet het niet zijn:

…dan met de auto.

i.p.v.

…als met de auto.

*zeurkous mode uit*
@rik3 pauper met tijd over?
@ autoblogger OV duurder dan lease auto? Wanneer je een lease auto hebt wordt je gekort op je salaris, het moet immers ergens van betaald worden, en heb je nog zoiets als bijtelling. Het openbaar vervoer is veeeel goedkoper dan een auto. Een OV-jaarkaart waarmee je alle vormen van openbaar vervoer 365 dagen per jaar kunt gebruiken kost: 3876.50 euro!!!!!!!!!!!!!
Delft–>Heerenveen
Trein: 2uur 45 minuten
Auto: 1:45 uur (Zonder files)
Ik vind dat ik niet te klagen heb..
@ creative

dat heet student :p

ik vind het zo nu en dan wel prettig om met het ov te gaan, ontmoet je nog eens mensen, best gezellig meestal, en ik woon midden in utrecht, dus een auto is niet altijd even handig.
Rotterdam Centraal – Nijlen (Belgie)

OV: +-2uur (Als de trein geen vertraging heeft… en dat is zeer zelden)
Auto: +-1uur (zonder file)

Als ik mijn rijbewijs heb weet ik het wel…
Delft Heerenveen, dan noem je ook een traject…. dan ga je trouwens wel met de intercity van het plaatje, ook al gaat die vanaf Zwolle verder als stoptrein, maargoed..

@autoblogger:
Ehh, is dit bericht niet al een weekje of 2-3 oud?
Leuk dit nieuws, maar nu iedereen dit weer leest, gaat iedereen gewoon weer met de auto –> files!! net op het nieuws gehoord dat er minder files zijn/waren en nu met dit nieuws is dat weer verpest.. :(

PS. Waar blijft de Video & Rijtest van de Z4?? komt ie vanavond?
edit: u vraagt, wij draaien: http://www.autoblog.nl/archive/2009/03/27/rijtest-video-bmw-z4-sdrive35i
OV is sneller, als je een vliegtuig OV noemt :-)
Oud nieuws?
Yep, is oud nieuws
Ik reis graag met de auto i.v.m. de vrijheid maar dat neemt niet weg dat de treinverbinding vaak een uur sneller is dan met de auto.

Enkele malen per week, hartje Amsterdam => TU Eindhoven 1 uur 30 minuten deur tot deur, en dan uitgerust aankomen.

In de spits met de auto de A2 afrijden… doorgaans >2.5 uur
Buiten de spits 1 uur en 20 minuten.
De reis met de trein van A naar B is misschien niet zo lang, maar het verplaatsen van en naar een station kost veel tijd, net zoals het overstappen. Met een auto kan je tenminste linea recta naar je bestemming toe. Naar mijn mening kan het OV echter stérk verbeterd worden, en móet het gewoon veel comfortabeler en sneller gaan. Gebeurt dat niet, dan zullen de files blijven en zal men alleen maar met de auto gaan.
niks nieuws dus
@Vive la FRANCE!

hoeveel heb je over voor sneller openbaar vervoer?

En hoeveel capaciteit wil je toevoegen, om het aandeel van dat vervoer in de totaal gereisde kilometers te verhogen.

OT: laten we het houden zoals het is, dan is het al duur genoeg voor diegenen die het gebruiken als vervanger van de auto, en de belastingbetaler.
Hmm, in Belgïe valt dat toch wel redelijk mee heb ik zo de indruk. Ik neem toch regelmatig de trein (lekker wat laptoppen ondertussen enzo, kan je in de wagen niet) en ik heb niet echt de indruk dat ik met de wagen sneller zou zijn. Al hangt het inderdaad maar af van of je ver van’t station moet zijn of niet.

Antwerpen – Oostende is qua reistijd van deur tot deur ongeveer gelijk, Antwerpen – Brussel is ook ongeveer gelijk, al moet ik er wel een half uur bijtellen voor OV buiten het station in dit geval, maar goed, met de wagen in Brussel moet je ook een kwartier rondtoeren om nog maar een parkeerplaats te vinden, dus dat compenseert wel vind ik. Richting Luik heb ik ook niet de indruk langer onderweg te zijn. Ook nooit echt vertragingen gehad ofzo. Soms ‘ns 5 of kom, 10 minuten hier en daar, niet noemenswaardig in mijn ogen. Ja, de trein in Belgïe is blijkbaar een stuk leuker dan die in NL.
Kudos ;)
“En dan te bedenken dat het OV ook nog eens een stuk duurder is dan het rijden in je eigen leasesletje. Waarom zou je in hemelsnaam de trein of bus gebruiken als je een auto hebt?”

Omdat ik met bus of tram geen bezopen parkeertarieven in Amsterdam hoef te betalen.
Omdat niet iedereen een leaseslet heeft en dat parkeerkaartje en alle andere variabele autokosten gewoon zelf moet betalen.
Omdat mijn vrouw de auto ook wel eens nodig heeft.
Omdat mijn kinderen in de trein gewoon rond kunnen lopen, en niet ingesnoerd zitten in een 4-punts gordel zodat ze het meteen op een brullen zetten als hun speeltje per ongeluk naast hun op de bank is gevallen.
Omdat je in de trein onderweg nog wel eens een ‘lekker’ bakkie koffie kunt drinken (als je mazzel hebt).
Omdat je niet op je gemakje een boek kunt lezen als je een auto bestuurt.

Kortom, beste Autoblogger, er is meer tussen hemel en aarde…
Dit hebben we toch altijd al geweten…? Is toch geen onderzoekje voor nodig…?
Ik ben zelf student in Amsterdam, en binnen Amsterdam werkt het OV inderdaad beter, maar zodra ik ergens heen moet buiten de stad is de auto bijna altijd sneller. Als ik bijv. mijn ouders ga opzoeken ben ik met het OV ruim 1,5u bezig, terwijl het met de auto 25 minuutjes is, en dat terwijl mijn ouders ook gewoon in de Randstad wonen. Als je naar een plek buiten de randstad moet is het helemaal een drama met het OV.
LOL, ik heb deze tip al een tijdje geleden gemaild maar ik vind het wel prachtig dat er een artikeltje over geschreven wordt!

Dordrecht-Tilburg:

Auto: 25 minuten
trein: 60 minuten

Need i say more?
Leuk om te weten. Hier wordt mijn OV-aversie nog groter van. En dat terwijl ik aankomende donderdag weer gedwongen zal zijn om om 4:30 op te staan om om 8:10 in Enschede te staan… Nou ja, nu lijkt het wat extremer, de reistijd zelf is zo’n 2 uur, geen idee hoe lang ik er anders over zou doen eigenlijk. Utrecht-Enschede met de auto, anyone?
@ Casey
Ja het gaat beter ALS je denkt ;-)
Als ik op vrijdagavond vanuit Utrecht naar Breda moet, kan ik met de auto beter voor 15.00 uur vertrekken, anders doe ik er 2,5 uur over.

Dat je met het OV er langer over doet betekent gewoon dat er nog een hoop geoptimaliseerd kan worden. Met de trein ben je in vijf kwartier in Breda vanuit Utrecht 67 km). Als je dan naar Rijsbergen moet (8 km) moet je soms een uur op de bus wachten!
Definitie van openbaar vervoer:

“Vervoer van een plaats waar je niet bent naar een plaats waar je niet heen moet, op een tijd die je niet hebt uitgekozen en vergezeld van mensen die je daartoe niet hebt uitgenodigd”

Desondanks blijft wat ik hierboven schreef nog onverkort van kracht. Geen enkel vervoermiddel is perfect, ook de auto niet.
OV is zoiezo kut, zoveel haltes te gek voor worden. Metro is soms chill maar van deur tot deur (huis – school) is 50min met de auto 15min dat is een heel groot verschil.
Mja het is gratis en de auto is bijna altijd in gebruik :L
@ JanJansen
Als je denkt gaat het inderdaad beter dan je denkt…. ;)

On topic:
Ik ben trouwens blij dat ik niet meer met het OV hoef. Moest een tijd lang met de bus van Eindhoven naar Veghel en weer terug…met Arriva bussen die toen nog van die tig-jaar oude dingen gebruikte. Gescheurde wangen van banden, scheuren in de daken, ranzige interieurs… Fijn hoor. Eentje was er toen ook uitgebrand.
ALS die bus aankwam, was het overigens wel op tijd. Maar ik prefereer de auto :)
Bestaat er ook een OV-blog…?
Auto 40min
Bus 2.20
Naar mijn school kan ik met de auto in ongeveer 15 minuten, mits er geen file staat. Wil ik met de bus, dan ben ik 30 tot 50 minuten onderweg, en dan is het nog maar de vraag hoe lang ik moet wachten voordat hij me eens ophaalt bij de halte! Nadeel is wel dat alles bij elkaar de auto net iets duurder is dan de bus…
@ Citrofiel
Volgens Google duurt het met de auto ongeveer een half uur korter.
Met de auto 25min.
Met de bus 60min.
En dan zijn de meeste buschauffeurs nog onbeleefd.
Het is ook altijd zo dat als jij op tijd bent de bus te laat is, maar als jij dan een keer 1 minuutje te laat bent is die stomme bus op tijd.
Het moet eigenlijk:”Het leven is goed! Reistijd OV is 2x zo lang dan met auto” zijn/
vandaag ook weer gezeik op het spoor tussen Rotterdam en Delft. Via Gouda om kon ook niet, daar is de hele week al gedonder.
Als je met de auto in de file staat ben je iets later, als er op het spoor weer een mongool voor de trein is gesprongen weet je dat je die dag niet meer zal komen waar je wil zijn.
Ik kan het er niet mee eens zijn dat het OV duurder is. Misschien als je elke dag een nieuw treinkaartje koopt. Maar met een traject jaarkaart en na een flink belastingvoordeel denk ik dat het OV zelfs goedkoper is.
90% van de studenten zou ook liever ’t geld hebben dan de OV-kaart… :arrow: Hebben ze meer geld te besteden…
Oei, misschien toch maar die treintickets weggooien en gewoon met de auto naar de RAI…

Maar wat hier niet is genoemd is het gemak dat je via OV niet hoeft te parkeren, aangezien de NS en zo hun eigen parkeerplaatsjes hebben!
Lemmer – Maastricht, OV: 5 a 6,5 uur.
Enkeltje: €40,-
Aantal keren overstappen: 3

Lemmer – Maastricht, auto: 2,5 a 3,5 uur.
Enkeltje: €27,50 (excl. afschrijvingen en verzekering).
Aantal keren overstappen: –

En dan blijft Femke Halsema maar volhouden dat we met zijn allen vooral met het OV-moeten gaan. Domme doos, kom eens weg uit de grachtengordel.
Volvo_440_turbo
Hier in België is het zelfs zo dat als ik met mijn koersfiets naar mijn ouders rij, en ik hoef zelfs de kortste weg niet te nemen, er sneller ben dan met de trein en bus.
Ik spreek hier met de fiets over een afstand van 50 a 70 km afhankelijk van mijn fietsparcours…
In weekend raak ik er gewoon NIET, dit heeft mij overhaald om een maand na mijn ongeval niet meer door te sparen maar toch direct terug een auto te kopen…

Hier in België is het openbaar vervoer ook een gigantische ramp, op tijd raak je bijna nergens, als ik in mijn stad wild raken toen ik geen auto had miste ik regelmatig een overstap met gevolg een uur extra wachten…
Omdat ik achter het stuur geen boek kan lezen. Als ik de tijd die ik in de trein nuttig/aangenaam aan andere zaken besteed aftrek van mijn reistijd, want anders had ik die tijd thuis toch ook opgemaakt, is de trein helemaal niet tijdrovender!
Ik zit net de reacties te lezen maar volgens mij is het traject Breda -> Tilburg nog niet voorbij gekomen.

Vanuit mijn huis naar school in Tilburg:
Van huis naar bushalte (5 min) – Bushalte naar station Breda CS (20 min) – wachten op trein (10 min) – trein Breda CS naar Tilburg-West (20 min) – lopen naar school (10 min) -> TOTAAL: 65 minuten/24 km = +/- 24 km/h gemiddeld (wow! wel flitsend! :-p )

Versus de auto:
voordeur uit en auto in (15 sec) – wegrijden van huis tot aan school (20 min zonder file of 30 min mét file) – parkeerplaats zoeken bij school (2 min) – parkeren (15 sec) – auto uitstappen en school binnen lopen (30 sec.) -> TOTAAL: 23 min (of 33 met file), dus reken maar uit. :-D

Moet wel zeggen dat OV voor mij gratis is (wordt betaald door mijn fijne medemens) en de auto niet. Klasgenoot van mij moet elke dag vanuit Bladel naar Tilburg en dat is een uur met de bus versus 15 a 20 minuten met de motor. Toch pakt hij liever de bus, want dat is gratis. Als je het mij vraagt? liever de auto! tenzij ik krap zit… Tja, blijf student hè ;-)
En dan te bedenken dat een zeer groot gedeelte van de houderschapsbelasting zo terugvloeit naar het openbaar vervoer. In de nederlandse wet staat dat als je een artikel koopt dat niet voldoet, dit binnen 8 dagen geruild mag worden. Misschien dat ik mijn houderschapsbelasting maar eens terug moet halen omdat het openbaar vervoer niet voldoet.

En dat gedeelte dat naar wegenonderhoud gaat mogen ze voor mij persoonlijk ook wel afschaffen. Ik betaal me krom voor een stel mooie snelwegen die wij hier in het noordoosten niet eens hebben. En de snelheden op N-wegen worden hier ook teruggeschroefd.
hahahahahahahahaha met de motor is het goedkoopst EN verreweg t snelst.. Parkeren?? hehe
Daarnaast weet iedereen dat het autorijden t snelst is, behalve..als die zelfde iedereen met de auto gaan.. want dat kunnen de wegen niet aan :P Wat heb je aan een snelle auto, als je max 120 mag rijden??
ALS laatst is mijn mening dat het heen en weer gereis je eigen keus is. Ga werken waar je woont, of andersom. Neem de fiets?? Sterkte met alle ‘lastige’ keuzes in jullie levens. Groeten motorrijder Michel met alle rijbewijzen en neemt zelden de trein, noch auto. Liever Motor, of Vrachtwagen, en neem een relax we komen er wel mentaliteit. Dan zal alles stuk sneller gaan. CIAO
Het is waar dat sommige trajecten 2x zo lang duren met het OV, en sommigen juist wel weer sneller zijn.

Betreft mijn traject is het helemaal belachelijk.
Afhankelijk van de wegsituatie ben ik 4 tot jawel, 6 (zes) keer zo snel met de auto als met de bus!
Met de bus doe ik er 1:30 over, en met de auto 15 minuten.

Het OV verpest je humeur, verspilt je tijd, en je staat ook vaak nutteloos te wachten. Kachels in de bus die in de zomer zo hard staan, dat ik al vercrackt was nog voor ik op school aankwam. Om op school te komen kostte me ook meer dan een uur en ellende.

Ik besloot vorig jaar zomer om maar eens een auto te halen. Ik reed toen elke dag naar school met de auto (10 minuten) en nu naar mn stage (15 minuten), wat me per week zo’n dikke 7 uur aan tijd bespaart. Tijd is geld, en moet je eens nagaan dat ik gratis met het OV kan reizen.
Het is 160 euro duurder, maar de tijd die ik bespaar, maakt autorijden eigenlijk goedkoper. Daarbij ook nog eens veel leuker, comfortabeler, en praktischer.

Kost me anders 80 per maand, maar met die 30 uur die ik per maand bespaar, moet je wel onder het minimum loon verdienen om het te compenseren.
@ Bikerider

Voor sommigen is de motor niet boeiend omdat ze bij een bedrijf werken dat wel een parkeerplaats heeft, en niet zo veel in de spits hoeven te rijden.

Misschien compenseer je het feit dat je geen dikke bak mag hebben met je motor. Je komt een beetje jaloers over.

Daarbij is een auto veel veiliger, en de meeste mensen hebben wel een gezin/vriendin, die ze nog moeten vervoeren. En we wachten liever op de politie dan op de ambu en brandweer als we voor onze kloten worden gereden ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).