In aantocht: zwaardere BMW-diesel voor Mini

Auteur: , 43 Reacties

Stankliefhebbers die een Mini willen moeten zich al enige tijd behelpen met de half Franse, 110 pk 'sterke' 1.6 Cooper D. Maar zoals Wouter ons tegenwoordig in geuren en kleuren kan vertellen heeft papa BMW zelf ook een aardige viercilinder oliemolen in de aanbieding. In de fabriek in Oxford is deze week het eerste testexemplaar van de Mini 2.0 D van de band gerold.

Officieel is het niet naar buiten gekomen, maar het wordt geschat dat deze natte droom voor plastic-handschoenfetisjisten zo’n 150 pk weet te produceren. Dat zou er een behoorlijk rap bakkie van maken, wellicht een echt Cooper S-alternatief voor de leasertjes. Ondertussen zal het verbruik behoorlijk laag uitvallen: in de 123d, waarin het blok 204 pk levert, blijft dit immers al steken op 5,2 l/100 km.

Vanaf 2011 gaat BMW verschillende varianten van hun eigen dieselmotor in de Mini leveren, en dit zou wel eens de topper kunnen worden. Over de naamgeving wordt volop gespeculeerd: Cooper S D, John Cooper Works D, het kan nog allemaal. Onze zondag kan in ieder geval niet meer stuk, die van jou ook niet? (via motoringfile)43 reacties

Als ze er nu een V8 HEMI in proppen krijg je miss nog een leuk karretje…
en waarom zou het blok in de 123d 204 pk leveren, en hier “maar” 150? of is dat gewoon baas boven baas?
@NLBUURMAN: Omdat het waarschijnlijk geen twin-turbo wordt….. anders staan er regelmatig Mini’s zonder voorkant bij het stoplicht omdat het koppel de auto uit elkaar trekt ;)
Waarom de vergelijking met een (twinturbo) 123d? Gezien het vermogen van 150 PK, zal het verbruik meer rond die van de 118d (143 PK) liggen. En die is volgens BMW maar 4,5 liter per 100 km.
2.0 diesel = 200pk.

nog vragen?
Drs. D.R.E. ckers nog nooit in een MINI Cooper S JCW gereden ofwel?
Als ze het 123d blok erin zouden hangen, zou je alleen maar wielspin hebben bij een bocht uitaccelereren. De Cooper S heeft er al behoorlijk moeite mee, en dan nog een bak meer koppel zou funest zijn. Al zou het bij tussenacceleraties wel erg leuk zijn :P.
bekijk de prijs tzt maar eens .
Steviger chassis, gewichtsbesparing en hang er een 3.5L in van BMW.
Dat gaat er aan toe! :D
Voor hetzelfde geld haal je de Cooper S waarschijnlijk (of voor minder), uitgesloten zaak lijkt me. Diesel=bah!
ik denk (omdat mini ipv hip funkarrtetje) vooral een zakenauto is voor jonge mensen een iets dikker dieseltje helemaal niet zo gek is..

en een dikke benzine a la de oude golf vr6 en de golf r32 is qua wegligging toch een probleem. kleine motortjes met turbo/supercharger zijn de toekomst!
Ik vraag me af hoe lang de houdbaarheidsdatum van Mini nog is. Je hebt vrij weinig flexibiliteit in de zin van design. De new Mini is vooral een trendy iets. En trends eindigen op een zeker moment. En dan? Diversiviseren zoals men dat nu doet is een optie, maar is dat ook voor de langere termijn houdbaar? Ik twijfel daaraan gezien het feit dat het afgeleiden zijn van een icoon. Maar goed, Porsche houdt het ook al lang uit. Alleen kun je je afvragen of dezelfde factoren die Porsche hebben geholpen en het succes hebben gebracht ook van toepassing zijn op Mini.
Als ze er nou een 8.3 liter V10 in zouden stoppen…..
@dos

Golf?
BMW is goed bezig, dat doet fiat met hun retro 500 niet na :D
komaan jongens, nu er nog een achtertrekker van maken :D dan ken ik mijn volgend autotje!
België is hét dieselland, zo goed als elke auto in de file is hier een diesel. Heb ik al een recente 3-reeks met een “i” vanachter gezien? C-klasses zijn cdi’s, Corsa’s cdti’s. Maar het blijft me verbazen hoe weinig Cooper D’s ik zie. De mini moet echt een uitzondering op de regel zijn. Dus ik durf zo nog niet beweren dat de 2.0d een schot in de roos zal worden. Met deze motor zal de Mini een stuk duurder zijn dan de 1.6d bijvoorbeeld. Het is ook mogelijk dat de 1.6d gemeden wordt omwille van teleurstellende prestaties, alhoewel 110pk + mooi wat koppel toch echt genoeg moeten zijn in zo’n klein wagentje.

@ Rick dos: Over een jaar of 3-4, als de tweede generatie van de Mini moet vervangen worden, wordt het spannend voor Mini. Kunnen ze weer een generatie maken die er bijna identiek uitziet? Of moeten ze ‘m laten evolueren zoals Land Rover doet met de Range en Discovery? Ik weet het écht niet, maar het is onmogelijk dat we dat autootje nog 15 jaar zo mooi en leuk gaan vinden.
@Ralph,
nee nog nooit :P
Hoeft ook niet, wat heb je aan een kleine auto met grote motor?
een grote auto met grotere motor is toch veel leuker? XD
@Laurens

Ja, maar de Golf is over de jaren heen qua design geëvolueeerd in iets totaal anders. Natuurlijk is het nog een hatchback, maar als je de Golf VI naast de Golf I zet, dan zie je geen gelijkenis meer terug, behalve dan de naam en type.

@Tombnolz

Dat vraag ik me dus ook af. Op dit moment is de Mini de modegril van deze generatie. Een LaRo en 911 zijn volgens mij nooit, of nooit écht in ieder geval, modegrillen geweest.

But, you know, time will tell…
Allemaal mooi op het 1ste gezicht, maar die 2.0 zal ook behoorlijk wat extra kilo’s met zich meebrengen en dus wss net iets minder levendig sturen. No thx, zoals reeds vermeld, kleinere motoren zijn (in dit geval dan toch) handiger…
Hmm… de duidelijk lager gepositioneerde Ibiza Cupra deed 160 pk..
Vernieuwing is nergens voor nodig. 911,golf en mini? ALLEMAAL heel erg veel anders dan het orgineel was.

G-klasse mercedes, loopt al vanaf 1980 dacht ik. Wil je een leuke diesel uit de jaren 80 mag je 10.000 euro meenenen. Wil je een leuke diesel van een paar jaar oud izi ergen tussen de 25000 en 40000.

En als een 2de hands AMG benzine wil hebben mag je nog steeds een ton meenemen.

Eigenlijk is er weinig vernieuwd aan de auto, hij ziet er nog steeds oerachtig uit en de prijzen blijven ook abnormaal hoog van die dingen. Denk alleen dat sommige modellen RUF in de buurt komen van het voorbeeld met de G klasse…
Conclusie is dus dat je je model niet altijd hoeft blijven te update om de vraag erna op peil te houden
@ Rick dos:

Het probleem met de Mini is dat hij bomvol details zit, die je nu niet zomaar kan wegnemen en nog van een Mini spreken. De Range, de Golf & de 911 hebben nog steeds overeenkomsten, eenzelfde herkenbare lijn, maar die is veel vager. En voor vele interpretaties vatbaar. En dat is het verschil met de Mini. Dus volgens mij moet de huidige Mini gewoon verdwijnen… net als het oorspronkelijke minietje… Op = op. BMW moet Mini laten sterven en desnoods een andere icoon gaan hypen.
@Tombnolz

Mini is op dit moment nog een goudmijntje voor BMW. Het zou dan ook vreemd zijn om het te killen.

Op termijn is het denk ik een ander verhaal.

De situatie kan inderdaad ontstaan dat het niet meer rendabel is en met een stille dood verdwijnt.
Een optie kan ook zijn om de Mini volledig opnieuw uit te vinden, maar hoe vaak hebben we iconen wel niet “opnieuw uitgevonden” zien worden die vervolgens uitliepen op een drama. Denk aan 500 en Mustang of zelfs maar de 928.

Ik weet het niet. Ik denk dat het nog een moeilijke weg wordt voor Mini.
Dat is slim van BMW.
Deze blok levert bij BMW zelf 177pk/350nm op.
Daarnaast heb je natuurlijk ook de 23d blok die 204/400nm heeft.
BMW zal al deze varianten moeten aanbieden in de mini. Als ze de prijzen ook een beetje laag zien te houden. Met daarnaast fantastische mini rijeigenschappen. Dan zal dat de verkoop alleen maar sterk doen toenemen.
Nu nog zwijgen over het feit dat je deze motoren zeer makkelijk en goedkoop kunt tunen.
Mijn zondag kan nog wel stuk, Ruben.
@ Rick Dos en @ Tombnolz

De Mini is inderdaad een mode-icoon, en de mode verandert. Maar dat wil nog niet zeggen dat de Mini niet aangepast kan worden aan de mode van dit moment. En dan nog is het de vraag of de Mini niet meer in de mode is. Volgens mij is ‘ie dat nog steeds, en is ‘ie nog steeds bij de tijd. Een auto kan best 30 jaar in productie zijn en toch nog in de mode zijn. Voorbeelden zijn onder andere de 2CV, DS en Kever.
@ W115,

Hoezo? De Fiat 500 is minder lang op de markt, maar is al erg populair. En de Fiat 500 Abarth doet zeker niet onder voor de sportieve versies van de Mini.
@VivelaFrance

Natuurlijk kan dat. Ik bedoel, alles kan.

Ik vraag me alleen af en dat stelde ik al eerder in mijn eerste comment. Zijn de factoren die het toen een icoon maakte nog steeds aanwezig of is de consument een stuk grilliger geworden? Ik denk het laatste en dat dat vooral komt door het overdaad aan aanbod.

Maar goed, zoals ik al een paar keer heb gezegd. Time will tell.
Hehe. BMW is weer achter waar die M ook al weer voor stond. Het was ook van de zotte dat BMW alleen PSA motoren in de mini leverde. Maar ik lach me vierkant in de rondte als blijkt dat BMW gewoon de PSA 2.0 HDI motor in de mini heeft gelepeld.
@ Mashell
Waarom eigelijk niet??
De 2.0 van Psa is zachter, stiller, en levert evenveel rijplezier als de BMW motor.
Fiat 500 Abarth …….foei…..
Als Mini-eigenaar kan ik het alleen maar toejuichen dat BMW het merk nog geen stille dood laat sterven. Al moeten ze dan niet teveel gekke ideeën ala Mini Crossman krijgen, want dat lijkt dus echt nergens op. Een 2.0 liter Diesel-blokje lijkt me wel wat. Die 1.6D op dit moment is me te zwak
Zelf rij ik op dit moment met een 1e generatie Mini uit 2006, Heeft nog steeds de Tritec 1.6, heeft 126.000 kilometer gelopen en slechts twee mechanische defecten gehad: een kapotte airco en een scheur in de rechtervoorband (canvasbreuk noemde de garagist het) De 2e generatie vond ik qua looks niet meer zo mooi als eerst: komt vanwege de motorkap die rechter getrokken werd ivm Europese regelgeving. In mijn optiek kunnen ze de Mini optisch gewoon zo houden als ie is, met een aantal onderhuidse aanpassingen
Ik denk toch dat die jongens er handiger aan zouden doen door die 1.6 verder te tweaken en er eventueel een twinturbo op te schroeven: die 2.0 wordt veels te veel gewicht voorin zo’n minitje, en uit een 1.6 zou je als je er net zoveel pk’s/liter uit kan halen als bij de 2.0 van bmw een nette 160 pk en 320 nm leveren.. Dat zou genoeg zijn om een heus bommetje te maken denk ik zo..
@EJS, maar dat kan BMW niet. De 1.6d is een PSA motor (hoewel Ford ook beweert meegedaan te hebben bij de ontwikkeling) en geen BMW product.
@mashell

Dan ontwikkelen ze toch een nieuwe 1.6d ter vervanging van de huidige 1.6d en de langzaamste uitvoeringen van de 2.0d.. Volgens mij zou dat nog wel winstgevend zijn ook..
Die 2.0d komt enkel in de nieuwe Mini MPV die kortelings op de markt komt.
Die is namelijk te zwaar voor de 1.6d.
Dit lijkt me best een slimme stap. Inmiddels zijn de meeste nieuwe Mini’s die ik voorbij zie/hoor komen ratelende diesels… :|
@ Ruben: volgens mij ben jij geen fan van diesel!

‘Stankliefhebbers’, ‘Oliemolen’, ‘Plastic handschoen-fetisjisten’…

En je hebt he-le-maal gelijk!!!!!
:D
Waarom niet Mini John Cooper Works S PremiumDIESEL hiGhpErforMance superAero EfficientDYNAMICS hundred-and-twenty-miles-to-the-gallon?
Pakkende naam toch…
Of Mini SD Car ;) .
Ik heb nu de 110 pk diese, en die gaat beter dan mijn vroegere BMW E 64 525 diesel. Ik hoop dat ze de 163 pk uitbrengen voor belgie, dan is hij snel zuinig en het blijft een mini.
Man man man ik kan niet meer wachten om hem gaan te bestellen !!!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).