ANWB wil nog meer snelheidsborden

Auteur: , 65 Reacties

Noem het horizonvervuiling, maar de bejaarden van de ANWB willen blijkbaar nog meer borden langs de weg. De seniorenclub heeft aan maar liefst 116 leden gevraagd om in koppels een route over provinciale wegen te rijden en deze van commentaar te voorzien. Uiteraard was er genoeg commentaar, zo moeten er meer herhalingstekens komen, meer wegmarkeringen, meer snelheidsborden, etc...

Tja, ik erger me ook wel eens dat er niet om de 10 meter matrixborden staan waarop ik kan lezen wat ik moet doen. Daarnaast is er nog ruimte voor variatie in de toegestane snelheden, er zijn nu slechts zeven opties: 30, 50, 60, 70, 80, 100 en 120 km/u. Als we daar nog een paar snelheden tussen proppen wordt het allemaal wat duidelijker.

ANWB Bestuurders hebben bovendien nogal wat commentaar op de onoverzichtelijkheid van de grote turborotondes. De omvang van deze knooppunten is aanleiding voor aarzeling in het rijgedrag van de bestuurders… Zelf zat ik te denken aan een maximumsnelheid van 10 km/u bij rotondes? Dan heeft iedereen wat meer tijd om de situatie in te schatten.65 reacties

ANWB… Waar zij gijle mee bezig???
Of je blijft met 50 km/u rondjes rijden totdat je zeker weet welke afslag je moet hebben. Verder mag van mij het bordje 140 km/u erbij toegevoegd worden.

:twisted:
betutteling betutteling. ff vragen of ze me handje willen vasthouden nexttime ik een rotonde neem. (al dan niet driftend)
Als ze er nou een paar maken waar 150 op staat vind ik het best een leuk idee >:]
Als we nu met z’n allen álle borden zouden lezen + reclame + digitale matrixborden komen we in één grote kettingbotsing !!
Vanmorgen een bekeuring voor snelheidovertreding gekregen op de a4 (a’dam -> den haag). Net voor de schipholtunnel hielden ze me aan. Bleek dat je er maar 100 mag rijden in plaats van 120. Hoe had ik dat moeten weten? “Staat op de miniatuurbordjes op de vangrail ….(nu komt het) …. aan de linkerkant van de weg”. Dus als je op deze 4 baansweg niet links rijdt, kun je het nauwelijks zien. Welke briljante verkeersminister was ook weer de initiator van deze prachtige kabouterbordjes om de 100 meter?
Algemene Nederlandse Wielrijdende Bejaarden. Schei toch uit, als dementie het onthouden van de maximaal toegestane snelheid in de weg staat moet men gewoon het rijbewijs inleveren.
SjaakydeSjaaky
Ik vind ook dat er meer snelheidsborden moeten komen. Bijvoorbeeld op de A4 om 23:00 dat het bord 180 naar boven komt. Dat soort snelheden moeten tegenwoordig, rond bepaalde tijdstippen en weerscondities makkelijk kunnen.
Laten we niet vergeten dat het de laatste jaren op de weg een heel stuk drukker is geworden. Het gaat mij af en toe veel te snel. Soms ben ik ineens ergens zonder dat ik een idee heb hoe ik er gekomen ben. Je wordt gewoon meegezogen met de massa. Heel eng allemaal. Het mag van mij wel wat rustiger en duidelijker. 80 km/u op de snelweg is bijvoorbeeld hard zat en ook nog beter voor het milieu. En hoe meer borden, hoe beter, want het kan maar beter duidelijk zijn! Go ANWB!
Waar blijft dat bord: ‘Geen Flitsers komende 10 Km.’
Bord: BEJAARDEN OPSCHIETEN!
Dennis, je wordt gewoon te oud.
Of jij bent gewoon wat ouder geworden Dennis :)
Dennis hoe oud ben jij ? 85 ?
Graag minimum snelheidsborden!
Ik, 22 jaar, lid van de ANWB, herkende het een en ander in dat bericht. Ik vraag mijzelf ook vaak af, inderdaad voornamelijk op provenciale wegen, hoe hard ik daar nu mag. Iets meer borden met daarop de snelheid zou ik niet verkeerd vinden.

Horizonvervuiling?? Wil je erg graag van de natuur genieten anders? Moet je vooral blijven autorijden…
Drie keer raden wie de meeste borden in NL beheert.
anwb mag mijn grote *** ******. Slaat nergens op.
Alsof er te weinig borden staan.
Des te meer borden des te meer we afgeleid worden des te meer ongelukken er plaats vinden. –> Meer ongelukken zijn meer files. –> Meer files is meer kosten –> meer kosten is meer gezeik –> meer gezeik is niet leuk –> niet leuk is niet leuk.
@ Casey, als het goed is heb je geleerd hoe hard je daar mag. Als je 22 en bent en het dus binnen 4 jaar al niet meer kan onthouden hoe de regels werken moet je je misschien zorgen gaan maken.
Maar alsjeblieft geen Spaanse toestanden:

Binnen een recht stuk van 100 meter presteren ze het om borden met 70, 30, 40 en 50 neer te zetten.

Terwijl tegemoetkomend verkeer borden met 70, 40, 70, 40 en 60 (ja één meer en net andersom!) te verwelkomen.

Effectief rijdt iedereen de snelheid die hij/zij zelf veilig vindt. Het rijdt relaxed en goed door. De politie kan het echt niet boeien.

Opmerkelijk genoeg wonen er veel Nederlandse bejaarden en daar rijden ze WEL goed door!!!
Dennis is een trol zeker?

80 op de snelweg? Ik vind 140 al te langzaam als de weg lekker leeg is. Bij mooi weer, lege snelweg (en geen flitsers) rijd ik graag 180-200…
“–> niet leuk is niet leuk.” :)

@Dennis: 80 op de snelweg?? Das gewoonweg levensgevaarlijk. Zelfs als iedereen 80 rijdt, zullen er veel meer doden vallen op de snelweg. Bestuurders die wèl kunnen rijden zullen zich namelijk zo druk maken over het tergend langzaam tempo dat ze spontaan een hartinfarct zullen krijgen.
Dat die turbo-rotondes wat beangstigd over kan komen, kan ik wel begrijpen. Bij een turbo-rotonde moet al van tevoren kiezen welke kant je op moet. Als je dus onbekend bent ben je toch meer bezig met welke baan je moet hebben dan met het verkeer.
Lol @ DTR! M!LF POWER!

Om eerlijk te zijn, meer verkeersborden is nooit slecht imo. Op sommige stukken weg is hier in Belgie de snelheid zo slecht aangeduid dat ik geen idee heb hoe snel ik mag.

En die matrixborden dienen hier voor geen kl*ten (bvb aan de Craeybeckxtunnel), want als ik mij daar voor de leut eens aan houd, word ik door iedereen ingehaald met knipperende lichten, tot zelfs vrachtwagens toe. Wegenwerken: juist hetzelfde.

Dus, boodschap aan iedereen die zich daar niet aan houdt: ik hoop dat jullie asap eens goed geflitst worden liefst met intrekking van het rijbewijs, en zo niet, hoop ik dat ze u ooit castreren met een botte lepel.
Dennis bedoelde het sarcastisch jongens, valt duidelijk uit zijn toon op te maken.
On topic: Nog meer borden? Nee dat zal helpen… Zucht.
En hoe vaak gebeurt het nou dat je NIET achter een andere auto rijdt op een enkelbaans N-weg (en dus zelf je tempo kan bepalen)?
Een goed begin zou zijn om alle 60km zones af te schaffen, dan hoeft er ook geen misverstand meer te zijn over de toegestane snelheid buiten de bebouwde kom. Verder op de snelwegen alle limieten afschaffen behalve rond steden. Nederlanders willen toch niet hard rijden ivm brandstofkosten dus een snelheidslimiet is overbodig. De paar hardrijders die overblijven zorgen ervoor dat de overige weggebruikers ertoe worden gedwongen om zich eens wat beter bewust te zijn van hun omgeving.
ik moest meteen denken aan dat stukje van Urbanus:

“kom ik in jullie land, zie ik op iedere 100m een bordje in de berm: 100.
iedere 100 meter weer bovenop zo’n groen bordje, 100. 100. 100.

kunnen jullie dat zo slecht onthouden? ” :mrgreen:
toch hebben ze wel gelijk als ik naar emmen toe ga dan kom ik ook over een weg waar het heel onduidelijk is of je er nu 80 of 100 mag.
@ CasperH

Er bestaan, vooral in Nederland, heel veel uitzonderingen op regels. Dit geldt bijvoorbeeld voor de maximum snelheid. Nu worden die uitzonderingen vaak aangeduid met een bepaalde lijn tussen de 2 weghelften (die heb ik tijdens mijn theorie-examen in ieder geval niet voorbij zien komen..). In plaats van zo’n lijn is een bord toch veel makkelijker?

Onthoud jij trouwens alles wat je voorgeschoteld krijgt? Knap…
@Opelsintrafreak: Is het onduidelijk of ken jij de regels niet? Als er een bord autoweg staat mag je max 100 tenzij anders staat aangegeven. Als het autoweg-bord er niet staat bij het oprijden van de weg: 80. How hard can it be?
@ Casey: ik onthoud niet alles wat ik voorgeschoteld krijg, maar wel dat wat belangrijk is. Ik heb ook wel eens een boete gehad omdat ik dacht dat ik 120 mocht waar ik eigenlijk 100 mocht. Ik ga alleen niet een tekort aan borden de schuld geven, ik had gewoon beter op moeten letten.
De turborotondes zijn ideaaal!

Kunt soms op een legale manier, via de linker (binnenste) baan een groot aantal twijfelaars voorbijrijden!

Nieuwe borden langs de weg. “130 maakt de buurt weer prettig”
En die lijn is ter herinnering, het begint altijd met een bord…
@ Sjappoo: in de juiste auto lukt het buitenom ook :evil:
Als ze dan toch bezig zijn… Er kunnen vast nog wel een paar onzinnige verkeersregels bij met nog meer hagelnieuwe verkeersborden.
@ dennis
die 80 is eigenlijk nog te snel, op de snelweg 60 lijkt me beter vlaflip
Elke 100m een bordje op de vangrail is nog niet genoeg?
@Cas: misschien moeten we naast die bordjes ook nog een bordje hebben waarop staat dat je niet op de snelweg mag fietsen. Of lopen. Of picknicken met een rieten mand en een rood kleedje.
@CasperH: goed plan! anders moeten we de overheid weer aanklagen omdat we dat niet wisten enzo, schadeclaims yada yada.
het gemiddelde ANWB-lid is ook gebaat bij een voorruit op sterkte
Het komt op 100 km-stukken op N-wegen vaak zat voor dat mensen daar 80 rijden omdat ze:
a) nog niet de nieuwe belijning kennen (doorgetrokken kantstrepen 100, onderbroken kantstrepen 80)
b) het enige bordje aan het begin van de weg niet gezien hebben en het ook helemaal nergens herhaald wordt)
Daar sukkel je dan (meestal ook nog eens op een ‘verboden in te halen’ stuk) met 80 achter iemand waar je 100 mag……grrr.
Dus wat mij betreft, doen!
meer snelheids borden of borden met meer snelheid er op?
Meer (soms is er 1 genoeg, hangt van de lengte van betreffende weg af) borden op zo’n stuk of die kleine herhalingsbordjes op de reflectorpaaltjes ……..
@CasperH oké dus als er helemaal geen bord staat met de aangegeven snelheid dan mag je er maar 80? de weg die voor de rotonde komt mag je wel 100 dus daarom is het zo onduidelijk
A moet 140 worden
B moet 100 worden
Die speciale rotondes zijn wel degelijk een plek waar men twijfelt (als men onbekend is). Men kan dat wellicht voorkomen door goede bebording. Er zijn vast wel wegen waar het onduidelijk is hoe snel je er mag rijden. Vooral de regel dat na een kruispunt de snelheidsaanduiding van het voorgaande wegvak niet meer geld is vaak onbekend.

@ E’tje: Rijkswaterstaat.
Lekker kortzichtig geschreven. Het ging erom dat vaak niet duidelijk is welke snelheid je moet rijden (maar er tuurlijk wel lekker gelaserd en geflitst wordt)…

En daar hebben ze gelijk in. Van die 60-borden die er ineens staan, daarna wel nog een aantal kruispunten en geen flauw idee of je later ineens wel 80 mag rijden…

Wat betreft opties zijn er natuurlijk nog veel meer snelheidsopties. 5, 15, 40 en 90 heeft ook iedereen wel eens gezien lijkt me… hoewel die 1e 2 niet op de openbare weg (15 trouwens wel in een woonerf, als de politie daar flitst dan moeten ze de flitser op 19 instellen en 3 km/h correctie doen).
Eindelijk, het is mij ook al lang opgevallen dat de informatie op de weg betreft snelheids limieten zéér onduidelijk is! Soms rijd je ergens en je kunt nergens erop uit halen hoe snel je eigenlijk wel mag rijden…
Helemaal akkoord met de ANWB: er moeten minder verschillende snelheidszones zijn en meer aanduidingen. Ook al vinden de stoere jongens en meisjes dat je alles zelf maar moet weten, ons verkeer is zo complex geworden, dat een extra aanduiding nooit kwaad kan. De overheid zou misschien ook haar verantwoordelijkheid kunnen nemen door de GPS-fabrikanten te helpen bij het toevoegen van *correcte* snelheidslimieten aan de wegenkaarten.
ze moeten gewoon anders aangeven.

hoeft niet perse meer. maar duidelijker. zoals damster al zegt. heel leuk die kleine dingen langs de weg. maar lezen kun je ze niet. zet gewoon op logische plekken een duidelijk bord neer.

en voor provinciale wegen zijn ze al een tijdje bezig met kleuren toevoegen aan de belijning.
groen = 100km/h
niks = 80
alleen weet men dit vaak niet. dan kun je leuk alles gaan schilderen. maar dan schiet je er niks mee op.


gewoon simpel houden. snelweg is 120. tenzij de matrixborden aanstaan of er wegwerkzaamheden zijn. niet gaan kloten met 100km delen. dat zorgt alleen maar voor verwarring. hetzelfde voor provinciale wegen. hou het gewoon duidelijk op 1 snelheid. niet 100 meter 80kmh en dan ineens weer honderd. en weer 80… dat maakt het onoverzichtelijk en daarmee ook gevaarlijk
Ach, zo lang duurt het niet meer dat de auto zelf bepaalt hoe hard het mag. Kan dat niet eens zo erg vinden, want het scheelt een hoop verkeersdrempels en andere “snelheidsremmende” maatregelen.

Nog een paar jaar later, en we hoeven ook niet meer te sturen, lekker de hele tijd autobloggen in de auto! Weet alleen geen onderwerp meer te verzinnen in die situatie, tunen van je rijdende leunstoel :lol:
@ laurens

ik hoop toch wel dat ik me eigen auto mag blijven besturen. wat is anders de leut van autorijden ;-)
@ CasperH

Ik heb nog nooit een boete gehad voor te snel rijden. Heb ik dat ooit als argument aangevoerd in deze dicussie?

Ik weet trouwens wel hoe hard je normaal gesproken mag op de snelweg, in en buiten de bebouwde kom. Maar hier zijn zo veel uitzonderingen (naast de ‘normale’ snelheden van 50, 80 en 120 zijn er 30, 60, 70 en 100 km/u zones) dat ik vind dat extra borden ter herrinering wel zo handig zijn. En niet alleen aan het begin van zo’n zone.
@Diesel®
“Het komt op 100 km-stukken op N-wegen vaak zat voor dat mensen daar 80 rijden omdat ze”
Je bent optie c vergeten: omdat ze achter een vrachtwagen zitten. Dat is echt de meest voorkomende variant. En dan is het inderdaad vaak erg storend dat de er met die strepenwaanzin ook steeds overal een inhaalverbod wordt ingevoerd.
@mashell
Klopt, al maak ik het vaak zat zonder vrachtverkeer mee (vanwege het gebrek aan die ‘100’-borden.
Mocht er een vrachtwagen voor mij rijden berust ik meestal in mijn ‘lot’ omdat ik ook weet waarom er een inhaalverbod geldt (ernstige ongevallen door gevaarlijk inhalen).
Rijbewijs invorderen als men niet meer weet wat de bedoeling is in het verkeer!
@ opelsintrafreak: in principe is het zo dat na elke zijweg of invoegstrook de snelheidsbepaling wordt herhaald mits deze afwijkend is van wat je logischerwijs zou mogen rijden. Wat betreft die rotonde: ik zal eens kijken, ik moet zondag naar Emmen. Je bedoelt die rotondes in het laatste stuk provinciale weg voor je bij die bioscoop Emmen in komt neem ik aan? Die dubbele als het ware?
@ Casey: nee, dat deed je niet, ik bedoelde alleen maar aan te geven dat ik reden zou hebben om er moeilijk over te doen, maar dat ik dat niet doe omdat ik zelf niet op zat te letten. Had ik dat wel gedaan, dan was ik 75 euro rijker geweest.

Wat betreft die zones: ik ken er weinig die zo uitgestrekt zijn dat het niet te onthouden valt. Ik ben wel met je eens dat de begin en eindpunten daarvan soms wat duidelijker zouden mogen worden aangegeven. Wel zitten er vaak extra drempels e.d. in die zones…
Sinds de campagne “Rij met je hart” neem ik toch een snelheid aan die ik zélf goed vind?
Waarom dan nog meer borden?
Als ze dan gelijk de 100 km borden vervangen voor de 120 km borden :D
Ze hadden toch die mooie strepen op de weg die aangaven hoe hard je mocht? Nóg meer duidelijk maken hoe die werken (want sommige mensen zijn wat traag van begrip blijkbaar) en alle wegen daar eens van voorzien werkt beter.
@ Majinstar

Of gewoon alle bordjes weg.
Nog beter, nog sneller, betere doorstroming, minder files etc.
Ja volkomen gelijk hebben ze!!!
Ik bedoel- Een stel kinderen in een klas moest laatst als opdracht eens tellen hoeveel verkeersborden ze tussen school en huis tegenkwamen.

Op een fiets-afstand van ongeveer 1500 meter telden sommigen er 57.

Om de pakweg 26 meter een bord- Dat is toch echt véél te weinig…
Zolang de belijning tegenstrijdig is t.o.v. de bebording, maakt het plaatsen van extra borden de boel nog meer onoverzichtelijk.
Zoals de naam het al zegt: De ANWB is en blijft een fietsersclubje. Doe eens modern, reorganiseer en richt je weer volledig op je core business.

Heb al een paar jaar geleden, tot volle tevredenheid, m’n lidmaatschap opgezegd. Dit kun je echt niet zien als een belangenvereniging voor automobilisten. Die is er eigenlijk volgens mij niet eens in dit overgereguleerde van clubjes en verenigingen verzadigde land

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).