BMW klassiekers bij de 2009 Mille Miglia

Auteur: , 25 Reacties

Dit jaar doet de BMW 328 Mille Miglia Touring Coupé opnieuw mee aan de legendarische rally, de auto won de Mille Miglia in 1940.

De Mille Miglia was een klassieke race die jaarlijks tussen 1927 en 1957 werd gereden. Om de traditie in stand te houden worden er sinds 1977 weer Mille Miglia races gehouden, daarbij mogen alleen de historische automobielen meedoen die destijds ook meereden. In totaal doen er dit jaar acht BMW’s 328 mee aan de rally, plus een BMW 507 uit 1957 (de jongste deelnemer). Dat zijn dus negen ‘fabrieksteams’.

Een klein stukje geschiedenis: In 1931 maakte Rudolf Caracciola een einde aan de overwinningen van de Italianen, hij deed dit in een Supercharged Mercedes SSKL. Toen kwam er een nieuw soort sportauto, de BMW 328. Deze had een 2-liter motor en een bescheiden vermogen van 80 pk. De kleine 2-liter Roadster won de Mille Miglia in 1938, dat was BMW’s doorbraak. De echt triomf volgde in 1940 toen Fritz Huschke von Hanstein en Walter Bäumer een historische overwinning behaalden in de BMW 328 Mille Miglia Touring Coupe, in 2006 maakte BMW zelfs een speciale conceptcar om dat te vieren.

BMW 328 Mille Miglia Touring Coupé en de BMW Concept Coupé Mille Miglia 2006

BMW and the Mille Miglia are united by a shared history that goes back a long way. The triumphs of the BMW 328 are as inseparably linked with this 1,000-mile race as the winning appearance of the BMW 507 in the late 1950s. 2009 sees BMW Classic writing a further chapter of this historic narrative. An icon of BMW racing history, normally only on view at the BMW Museum, has been rendered raceworthy again especially for this year’s Mille Miglia: the BMW 328 Mille Miglia Touring Coupé, overall winner of the 1940 event. “On the one hand we want to express the high regard in which we hold the Mille Miglia,” says Karl Baumer, head of BMW Classic, “and on the other our aim is to show that the BMW Museum is no dead-end street, but that we also put historic vehicles back on the road for special occasions.” Visitors to the Museum need not miss out on the legendary racing coupé: during its absence a faithfully reproduced replica will be standing in for the original.
As well as the Touring Coupé, several BMW 328 production models will be sent out onto the roads between Rome and Brescia, along with a range of BMW 328 Mille Miglia Roadsters and a BMW 328 Berlin-Rome Roadster. The youngest BMW to make the journey from Munich to Italy will be a BMW 507 built in 1957. In all, nine works cars will be lining up at the start of this year’s Mille Miglia, with seven further teams bearing the blue and white logo also expected in Brescia.

The teams:

No. 71 BMW 328 (Prinz Leopold von Bayern / Peter Lovett)

No. 72 BMW 328 (Ulrich Knieps / Dr. Hans Hamer)

No. 73 BMW 328 (Maximilian Schöberl / Jürgen von Kuczkowski)

No. 74 BMW 328 Mille Miglia Coupé ( Andrea Castronovo / Kristian Ghedina)

No. 75 BMW 328 Berlin-Rome Touring Roadster
(Ian Robertson / Charles Lord March)

No.76 BMW 328 (Dr. Friedrich Eichiner / Dieter Pfundt)

No. 77 BMW 328 Mille Miglia Roadster (Heinrich Lingner / Karl Baumer)

No. 78 BMW 328 (Michael Schröder / Daniel Kiess)

No. 365 BMW 507 (Reiner Löslein / Marcel Botterweck)

BMW 328 Berlin-Rome Touring Roadster.

In the hope of competing in the Berlin-Rome race scheduled for 1941, Germany’s National Sports Authority had three existing BMW Roadsters fitted with more advanced aerodynamic roadster bodies by Carrozzeria Touring of Milan. What ultimately emerged were racing cars that boasted an outstandingly good drag coefficient for the time. The events of the Second World War, however, put paid to any further motor racing events with German involvement.

Year of construction 1937 chassis, 1941 body
Engine 6-cylinder in-line
Displacement 1971 cc
Bore x Stroke 66 x 96 mm
Power output 136 bhp at 6000 rpm
Gearbox 4-speed
Brakes Alfin drums, vented brake back plates
Weight 780 kg
Max. speed 200 km/h (125 mph)

BMW 328.
The 328 Roadster, developed in 1935/36, is one of the legends of automobile history. Although only modest facilities were available, the result was a sports car of most attractive appearance that soon dominated the two-litre class. Modified competition versions won their classes at Le Mans and in the Mille Miglia. Of the 464 cars that were built, 403 had the standard roadster body, the remaining chassis being used for racing versions or special bodywork
ordered by customers.

Construction period 1936 – 1940
Quantity 464
Engine Six-cylinder in-line engine
Displacement 1971 cc
Bore x Stroke 66 x 96 mm
Power output 80 bhp at 4500 rpm
Transmission Four-speed, central shift
Front brakes Hydraulic drum brakes
Rear brakes Hydraulic drum brakes
Dimensions 3900 x 1550 x 1400 mm
Unladen weight 780 kg
Max. speed 155 km/h

BMW 328 Touring Coupé.
The company Touring in Milan built a particularly light-weight “superleggera” coupé body on the BMW 328 chassis for use in fast long-distance races. The improved aerodynamics were intended to achieve much higher speeds. The car was first used in June 1939 in the 24-hour race at Le Mans. Max Prinz zu Schaumburg-Lippe and Hans Wencher won the 2-litre sports-car class in a new record time and came 5th in the overall placings. In April 1940, the car driven by Fritz Huschke von Hanstein and Walter Bäumer won a commanding overall victory in the Mille Miglia. Successes and the overall concept make this vehicle a unique racing legend.

Year of construction 1939
Engine Six-cylinder in-line engine
Displacement 1971 cc
Bore x Stroke 66 x 96 mm
Power output 136 bhp at 6000 rpm
Gearbox Four-speed
Brakes Alfin drums, vented brake, back plates
Weight 780 kg
Max. speed 220 km/h (137 mph)

BMW 328 Mille Miglia Roadster.
For lack of time, two of the three BMW 328 Roadster models scheduled to compete in the 1st Gran Premio Brescia delle Mille Miglia of 1940 had their bodywork built not in Munich, but by coachbuilders Touring of Milan on the basis of BMW designs. Like the BMW 328 Coupé, this aerodynamically advanced, ultra-lightweight body consisted of a tubular space frame with an aluminium skin. The team behind the wheel of this car comprised Willy Briem and Uli Richter, who propelled it to an outstanding fifth place overall in the 1940 Mille Miglia and thus played a key role in securing the team prize for BMW.

Year of construction 1940
Engine 6-cylinder in-line
Displacement 1971 cc
Bore x Stroke 66 x 96 mm
Power output 130 bhp at 5750 rpm
Gearbox 4-speed
Brakes Alfin drums, vented brake, back plates
Weight 700 kg
Max. speed 200 km/h (125 mph)

BMW 507.
The BMW 507 roadster was launched at the 1955 Frankfurt Motor Show. BMW had succeeded in creating one of the most beautiful sports cars of all time. The car was based on the technology of the 3.2 litre 502 saloon but with the power output increased to 150 bhp. The 507 was built to a design created by Albrecht Graf Goertz, a colleague of Raymond Loewy. This sports car, available with three different rear-axle transmission ratios and a range of top speeds between 190 and 220 km/h, worked wonders for the image of Bayerische Motoren Werke. Almost all BMW 507s, in many cases bought originally by international celebrities, are still on the road today. Two of them have special bodies.

Year of construction 1957
Quantity 251 (1956 – 1959)
Engine Eight-cylinder V-engine
Displacement 3168 cc
Bore x Stroke 82 x 75 mm
Power output 150 bhp at 5000 rpm
Transmission Four-speed, central shift
Front brakes Hydraulic duplex brakes with servo
Rear brakes Hydraulic simplex brakes with servo
Dimensions 4380 x 1650 x 1260 mm
Unladen weight 1220 kg
Max. speed 205 km/h25 reacties

Vette kar!
Hulde aan de Mille Miglia wat zijn daar toch heel veel mooie modellen en iconen uit voortgevloeit! Hadden we nu nog maar races als deze met nieuwe modellen, hoe zouden de sportwagens van tegenwoordig er dan uitzien? Gelukkig hebben we de 24 van Le mans nog… Ik zou daar trouwens best wel eens heen willen de “Mille Miglia” met al die klassiekers!
Ontopic: Opzich wel stijlvol die Mille Miglia concept, maar aan de foto’s te zien snap ik wel waarom hij destijds niet is gekomen…
Kijk Morgen zo kan het ook!

(Misschien voor sommige misplaatst deze opmerking, maar volgens mij valt dit qua design in dezelfde style, maar een Morgen vind ik een lelijk hok en dit is schitterend!)
Denk dat je MorgAn bedoelt
Psssst Bobel:

Het is Morgan… Met een -a-..
wie ook van de partij is: premier Balkenende…

Balkenende luncht met Berlusconi
Donderdag, 14 mei 2009 / 05:40
ROME (ANP) – Premier Jan Peter Balkenende brengt donderdag een bezoek aan zijn Italiaanse ambtgenoot Silvio Berlusconi in Rome. Tijdens de lunch spreken ze over de financiële en economische crisis en herstelmaatregelen. Berlusconi is nu voorzitter van de G8, de acht grootste industrielanden. Nederland zit daar niet in.

Balkenende geeft ook een gastcollege aan de Sapienza universiteit in Rome, een van de oudste universiteiten van Europa. Daarin zal hij pleiten voor een nieuw moreel perspectief voor een sociaal, duurzaam en welvarend Europa.

’s Middags zal Balkenende deelnemen aan de autorace Mille Miglia, een rally met klassieke auto’s.
@ autoblogger
Bij mijn weten werd de Mille Miglia in 1938 gewonnen door Alfa Romeo met een 8C2900. BMW won slechts één keer, in 1940 met deze 328 die toen 135pk had en met zijn speciale carrosserie slechts 780 kg woog. Misschien niet de mooiste, maar wel een bijzondere auto.
Balkie rijdt mee met Gijs van Lennep in een Porsche van het State of Art-team
Kijk dit is pas een race, alé ja rally om precies te zijn!
Kunst op 4 wielen :)
@Jesper

Idd, mooie auto ^^
@Peter

Bmw won wel de mille miglia in 1938 met een 328 met 80pk maar dan wel wel in zen eigen klasse, die alfa was de algemene winnaar op plaats 1 en 2 dan nog wel met respectievelijk 300pk en 225pk ;)
Alleen spijtig dat zulke wagens onbetaalbaar geworden zijn.
Het klopt inderdaad wat Peter schrijft: in 1938 was het een Alfa Romeo 8C 2900B Spider, gereden door Clemente Biondetti en Aldo Stefani die won.
zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Clemente_Biondetti
Eind jaren ’80 ben ik met m’n Alfa 1750 gtv (bertone ’71) naar Brescia gereden om de start mee te maken en verbleef daar in een hotel centrum en later een week Gardameer eraan vastgeknoopt. Dik 20 jaar kan ik het me nog precies herinneren …..topbelevenis en een ongekend gezellige autosfeer.
Toen ik een maandje later iets bij een Alfadealer ging halen,merkte deze op dat hij me daar en daar had zien staan (dwz m’n kar). Dat waren nog echte dealers met emotie. Op de heenweg werd het trouwens een sliert van autoliefhebbers met allerlei klassiekers. Je wist precies van elkaar dat je ook naar Brescia ging.Nostalgie. Echt aan te raden daar eens bij te zijn.
ik ga elk jaar weer naar het BMW museum in Munchen, ik ga elk jaar omdat ik er geen genoeg van krijg van de mooie auto’s die daar staan
Die concept is ongelofelijk apart.
Echte racers, echte auto’s in een echte rally. Hoe mooi kan het leven zijn!
Die concept past echt bij de visie van BMW, elementen van vroeger en toch altijd gedurft. de eerste indruk is meestal niet zo goed, maar als je de wagens in het echt ziet is het gewoon geweldig, de sfeer alleenal die de achterlichten van de nieuwe 7 in de nacht geven. en bijvoorbeeld de 5serie, volgens mij is die haast niet te overtreffen. Keep up the good work BMW! :D
waar is de tijd, 80pk in een racemonster :D zelfs bmw’s kleinste dieseltje ooit had zoveel vermogen :P
voor de 635 CSI was BMW helemaal nix ..
en daarna ook niet ..
@W115 & lincoln
kom, kom…..niet overdrijven jongens!
Die concept ziet er wel cool uit.
Hoewel ik gewoonlijk errug hou van die gemoderniseerde klassiekers, vind ik in dit geval echter toch de originele kar leuker.
Kijk, tóen waren BMWs nog gewoon echt mooi. Zoals alle auto’s eigenlijk… :|
peter - italia
Ik heb nog nooit zo veel oud metaal in brescia gezien (met alle respect overigens!)
Wat wel minder was dat de stad nu toch wel heel erg vol met auto’s zat, geen verkeerd schouwspel… don’t get me wrong… maar niet echt plezant als je onderweg naar het vliegveld bent :S

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).