Ferrari verliest rechtszaak tegen FIA

Auteur: , 106 Reacties

Een rechtbank in Parijs heeft uitspraak gedaan in de zaak die Formule 1 renstal Ferrari tegen de internationale autosportfederatie FIA had aangespannen.

Ferrari had de FIA voor het gerecht gedaagd omdat de Italianen het voorstel om maximaal 45 miljoen euro budget aan te houden onacceptabel vindt. Ferrari investeert jaarlijks meer dan 250 miljoen euro in de formule 1. De FIA wil juist de kosten van de F1 gaan beteugelen om de sport zo bereikbaar te houden voor meer merken en teams. Op zich een nobel streven in deze tijden van crisis, maar toch ook weer niet helemaal passend bij de koningsklasse F1.

De rechter vond echter dat de wijziging van het reglement wel correct was en keurde deze dus goed. De motivatie van de rechtbank ontbreekt nog. Nu de uitspraak bekend is, wordt het echt spannend. Diverse renstallen waaronder Ferrari en Renault hebben aangegeven niet meer te willen deelnemen aan de F1 als er een budgetplafond wordt geïntroduceerd. Voor 29 mei moeten deze renstallen aangeven of ze volgend jaar zullen deelnemen aan het F1 wereldkampioenschap. Gelukkig voor de FIA hebben er zich ook al weer acht teams gemeld die juist geïnteresseerd zijn om deel te nemen onder de nieuwe reglement. Daarbij zitten illustere namen zoals Lola, maar ook een heleboel onbekendere zoals GP2-teams Campos Racing en iSport International, Epsilon Euskadi, Formtech, Wirth Research van oud-teambaas Nick Wirth en engineeringbedrijf Ray Mallock Limited. Dus wie zal Ferrari gaan missen….106 reacties

Zou toch jammer zijn als ferrari er daadwerkelijk mee stopt..
Jammer dit …
Ik wist het!

Zie mijn vorige post, de FIA zal niet zwichten, ondanks dat de F1 nooit meer hetzelfde zal zijn, zal het misschien wel leuker worden zonder blaaskaken als Ferrari.
Nou namen als Campos, Isport en Epsilon Euskadi zijn echte publiekstrekkers…
Woow dit kan toch niet?!

Dan volgt Red Bull team ook wel… Toyota dan waarschijnlijk ook denk ik!
F1 moet gewoon F1 blijven en niet hetzelfde worden als de A1GP.
Prima als ze de A1GP willen clonen, maar start dan lekker een nieuwe klasse op, maar ga niet de F1 downsizen.
ik begrijp het echt als Ferrari zou stoppen, maar ik zou het wel heel jammer vinden.
Echt jammer…

Hopelijk stoppen er dan meer mee, zodat ze dit idee wel zullen moeten schappen.

Dit is DE raceklasse, kun je toch geen budgetplafond in maken?
Daarom is het juist die hoogste klasse, is niet voor iedereen toegankelijk.
Heel simpel, Bernie & Max buiten!

Al moet er wel in de budgetten geknipt worden maar van 350milj naar 7x minder gaan is misschien toch wat overdreven? Met dat bedrag kan je in het voetbal geen topper meer kopen…
Alsof Ferrari uit de formule 1 stapt… Ferrari introduceert steeds meer auto’s waarmee je alleen over testparcoursen mag “cruisen” en vervolgens gebruiken ze je auto voor de technologie om deze weer in de formule 1 en later in andere auto’s te stoppen. Kijk maar naar de 599XX en de FXX. Nee, ik denk dat de teams flink aan het bluffen zijn, maar ik ben benieuwd. Het beloofd in ieder geval wat.
Als ik al die kleine teams in goedkopere wagens wil bezig zien kijk ik wel naar andere klassen! Vind het hardstikke leuk hoor, dat we die teams binnenkort aan het werk kunnen gaan zien in plaats van Ferrari et al, maar F1 was toch ooit het neusje van de zalm qua autosport?

Als de Formule Ford teams niet naar de F1 komen, dan komt de F1 wel naar de Formule Ford, zo lijkt het, slechte zaak!
Als Ferrari zou stoppen in de F1, zouden ze dan ook als motorleverancier stoppen?
Zonder Ferrari houdt de Formule 1 het geen 5 jaar meer uit.
Yes, verandering en kansen voor onbekendere merken. Dat rijtje wat net werd opgenoemd in de laatste alinea, ik moet eerlijk bekennen dat ik er geen eén van ken.
Yes !!!!!! Nu is er meer kans voor Tata.
Als Ferrari eruit gaat hoop ik dat er meer teams uitgaan dan erin gaan !
@SHFT

een salarismaximum voor voetballers, dat zou ook wel wat zijn.

ot:
Subaru is ook uit de WRC gestapt, en alsof de WRC daar door ten dode is opgeschreven.
ferrari en f1 zijn toch twee zeer andere woorden dan subaru en wrc
maar ik vond het ook zeer spijtig dat ze stopten, subaru
en ik wil niet dat ferrari er uit gaat, nu heb ik niets meer om voor te supporteren..
Niet getreurd, deze machtsstrijd is nog niet voorbij. Natuurlijk gaat die budget cap er komen maar dat zal geen louzy 45 miljoen zijn. Max “leatherboy” Mosley mag dan wel de baas van de FIA zijn, uiteindelijk zal Bernie wat druk gaan uitoefenen en komt het toch allemaal weer goed.
Prima!
Formule 1 is al jaren aan het aftakelen. Wat ooit is begonnen als het paradepaardje van de automobielindustrie en racen wordt inmiddels aan alle kanten bedreigd. Innovatieve technieken worden slechts mondjesmaat getoond. Erg jammer allemaal.

En het is werkelijk belachelijk dat teams opeens 200 miljoen op hun budget worden gekort. De hoge heren van de FIA hebben blijkbaar weinig realiteitszin. Ik snap dat ze iets voor de sport willen doen, maar dit lijkt me niet de manier. Een elitesport is niet voor iedereen weggelegd. Dat hoeft F1 ook niet te zijn.

Nu maar hopen dat alle merken die opstappen gaan GT racen of zoiets. Le Mans kan wel wat gezonde concurrentie gebruiken in de LMP1 en LMP2 klasses.
maar Subaru is bekent geworden door de WRC (Collin McRae), zo zien mensen Ferrari ook altijd verbonden met F1, terwijl dat eigenlijk niet hoeft.

Maar zoals zovaak, als de ene held valt, staat er een nieuwe op.
De sport moet competitief blijven. De FIA heeft daarom restricties. Op dit moment is dat geen budget restrictie maar veel technische restricties. Ze willen nu naar een budget restrictie en veel minder technische restricties. Dit brengt alleen maar weer het ouderwetse F1 gevoel terug. Creativiteit boven commercie.
Dit vind ik jammer, maar nu moeten al die teams die vorige week zulke stoere uitspraken gedaan hebben ook de daad bij het woord voegen.De FIA maakt er wel een bende van zeg, bijv: wtcc,wrc, en nu dus de F1.Ik zeg: laat de FIA en Ecclestone maar stikken en begin zelf maar wat nieuws. idee voor een naam?
F1 zonder Ferrari is niet (moeilijk iig) voor te stellen.

Er zal wel een compromis komen. Don’t worry.
Ferrari blijft gewoon hoor. Ecclestone heeft allang gezegd dat hij er alles aan zal doen om Ferrari te behouden voor de Formule 1, dus het budgetlimiet zal wel verhoogd gaan worden. Of er komt een regeling dat de grote geldverslindende teams hun budget binnen 5 jaar af moeten bouwen.

Het hele two-tier verhaal wordt al geschrapt (bevestigd door de FIA zelf) en dat was voor Toyota/Red Bull/Renault en Ferrari nog het grootste struikelblok. Probleem is wel dat een definitief compromis binnen 9 dagen bereikt moet zijn, omdat dan de deadline voor inschrijvingen in de Formule 1 is.

De grootste lol is wel weg van de Formule 1, de middelen om de spanning te verhogen lijken voor geen meter te werken, en nu wordt het nog een paupersport ook. Wat dat betreft heeft Ferrari groot gelijk door zich hardop af te vragen of de fans nog wel trek hebben om 400+ euro uit te geven aan een toegangskaart om vervolgens naar relatief goedkope race-auto’s te gaan kijken… ik doe dat in ieder geval niet. Dan liever voor een paar tientjes naar een andere leuke raceklasse.
De FIA is er wel een beetj een zooitje van aan het maken zeg! WTCC, WRC en zelfs de F1 zijn langzaamaan uit elkaar aan het vallen… Zonder alle bekende teams(Ferrari, Renault, Toyota, Red Bull en waarschijnlijk binnenkort nog wel een paar) is het niet echt Formule 1 meer. Ik denk niet dat ik er volgend jaar naar ga kijken als het zo door gaat, en ik kijk er al 15 jaar naar.
Wie zal ferrari missen? Man, m’n kijkt naar formule 1 om de gekende merken te zien hé, niet de sport zelf, want geef toe, deze is meestal wel saai…. Ik keek er vroeger veel naar omdat er nog wel degelijk concurentie was. Nu is dit allemaal weggevallen… Het is niet een kwestie van wie gaat Ferrari missen, maar wie gaat F1 missen….
@ scheurijzer: Elite Cup , Exclusive GP, GP Unlimited, ..
Ferrari heeft gelijk bekendgemaakt met welke auto ze dan volgend seizoen wel mee gaan doen:

http://www.gardengames.co.uk/acatalog/flopt.gif
@Jeroen:

Als je Lola niet kent dan doe je toch wat verkeerd.
Voor mij al een reden om niet meer naar de F1 te kijken… Dit is gewoon schandalig.
Die FIA is niet alleen de formule 1 aan het opbreken..maar ook in de andere klasses is het een rotzooitje door de FIA.. Ik hoop eigelijk gewoon dat al die “top teams” zich niet meer inschrijven.. en daarmee hoop ik dat er gewoon bijna niemand meer gaat kijken naar de Formule 1. En dan hoop ik dat die team zich samen pakken en zelf een wedstrijd klasse oprichten.
Ferrari maakt gehakt van nieuwe F1-teams.

Het team van Ferrari is niet te spreken over de potentiële nieuwe Formule 1-teams. Onder andere de GP2-teams van iSport en Campos, het sportscarteam van Epsilon Euskadi en Lola zitten bij de gegadigden. Afgezien van Lola geen grote namen en Ferrari ziet hun komst dan ook als een devaluatie van het kampioenschap.

“Kan een wereldkampioenschap met dat soort teams -met alle respect- dezelfde waarde hebben als de Formule 1 van heden ten dage, met grote autofabrikanten die de historie van deze sport hebben gecreëerd? Zou het niet toepasselijker zijn om het dan Formule GP3 te noemen?”

http://f1.gpupdate.net/nl/nieuws/2009/05/20/ferrari-maakt-gehakt-van-nieuwe-f1-teams/
laat ferrari haar eigen klasse oprichten ofzo voor arabieren en chinezen dan kan formule 1 welicht ook weer spannend worden en gaat het meer om de coureur en niet alleen om de auto
@Joske

Dat zou inderdaad het mooiste zijn, de FOTA die een eigen race klasse begint (herinnert u zich GPWC nog?). Een klasse waar de teams eigenaar zijn van de sport en zelf gezamelijk de regels kunnen bepalen.

Natuurlijk is er dan nog steeds onenigheid tussen die teams, maar de laatste tijd is de FOTA het ontzettend vaak met elkaar eens dus ik geloof er echt in dat dat een goede basis zou zijn om een klasse mee op te richten.
Er zijn toch geen technische beperkingen meer wanneer je het budget overschrijdt. Dus waar the f*ck zeuren ze over. :?
Zoals ferrari zegt, als ferrari stopt dan stoppen alle autofabrikanten in de F1 (toyota, bmw, renault, etc). Dan heb je alleen nog maar privé teams en op wat kom je dan uit… De GP2/F2/F3 etc.
Vanaf deze teams ook stoppen gaat bijna niemand meer interesse hebben voor de F1 en vanaf dat de kijkcijfers zakken en een paar races geen toeschouwers lokt is de F1 failliet.

Ferrari en de andere constructeurs moeten nu het lef hebben om te stoppen en dan zelf een nieuwe klasse oprichten die de ECHTE koningsklasse is waar alles pushing the envelope is en dat men net niet het probeert slechter en slechter te maken. De FIA is meer en meer hun macht over alles aan het verliezen door absurde regels etc in te voeren. Kijk naar IRC die hebben ook gezegt van laat de FIA met WRC den boom in gaan we maken onze eigen klasse en die is al populairder aan het worden dan WRC!
Wat een hoop aandachttrekkerij
Ferrari zou al hun advocaten eens de laan uit moeten sturen.
Ze hebben in 10 jaar tijd geen rechtszaak meer gewonnen.
Laat ze maar idd een eigen racekampioenschap opzetten samen met Renault, RedBull en Toyota etc. als ze tegen de regelementen zijn. Lijkt mij wel een mooie uithaal naar de FIA :D
van mij mogen ze die sex verslaafde mosley gelijk wegtrappen die is hard bezig de sport te verzieken met die achterlijke regels
dat word anders de doodsteek van de formule 1
als ferrari stopt met formule 1 hoop ik dat ze zich gaan richten op de FIA GT klasse en de Le Mans klasse (ook de ALMS). dan zou het niet zo erg zijn als ze er uit gaan. al is het wel heel raar. formule 1 zonder de rode brigade. formule 1 is bijna Ferrari! geen team zit er al zo lang, en zonder onderbreking bij de formule 1.
het rare van ferrari in de formule 1 is echter dat ze alles hebben, technische kennis, budgetten en de ervaring, maar het ontbreekt de italianen aan doorzettingsvermogen en motivatie als het even slecht gaat. en dat is erg jammer!
Nu krijg je een WK F1 met onbekende namen. Maar je moet je wel inbeelden dat de meeste betalende fans op F1 wedstrijden overwegend Ferrari en Renault fans zijn. Denk je dat de GP van Italië nog veel volk trekt zonder Ferrari. Geen Alonso is geen volk in de GP van Spanje. Bernie zal zijn inkomen nogal zien dalen per grote prijs.
Ook TV-stations zullen minder willen betalen nu de grote renstallen wegblijven. Ook zij zien minder kijkers om dezelfde reden.

Maar ik geloof dat er wel een oplossing voor beide kampen komt zodat niemand gezichtsverlies zal leiden.
Ferrari weg, maar ook een heel aantal van de andere grote teams.
En waaraan gaat er dan geld verdiend worden…? Mosley dacht waarschijnlijk het lijkt me eens leuk om alles te veranderen, maar wat gaat hij doen als de grandstands leeg zijn omdat de Ferrari-aanhang in Italie, de Hamilton-aanhang in Engeland, de Alonso-aanhang in Spanje, en nog veel meer mensen, niet meer komen omdat de namen van de teams nu plots niet half zo aantrekkelijk meer zijn… Televisie-opbrengsten zullen ook dalen en nog veel meer.
Kortom, de teams moeten gewoon hun eigen kampioenschap oprichten, laat de FIA maar met die nieuwe teams rijden, die race z
Ik hoop dat er een aantal grote teams om de tafel gaan zitten en hun eigen raceklasse oprichten. De regelgeving is de laatste jaren ook bijzonder beperkend op gebied van technologische vooruitgang.
Ja laten we wat onbekende teams gaan toevoegen. De hele achterliggende gedachte van de formule 1 (op teams als redbull na dan) is toch altijd geweest om de autmerken in beeld te brengen. Al dan niet voor marketing doeleinden.

Mensen kunnen zich niet identificeren met een team als Campos Racing. Dat is ongeveer hetzelfde als een PSV raceteam. Ik vind dat de teams een link moeten hebben met de productie van auto’s. Zo vindt ik bijvoorbeeld een cosworth team niet erg.

Het is toch ook niet voor niets dat teams als Brawn GP en Red Bull de motorleverancier in beeld brengen.

Dus geen Jip en Janneke teams, maar echte teams met een link met de sport!!
Ferrari en F1 Monaco: dat past gewoon samen in één zin.
Epsilon Euskadi zou ik dan weer eerder associëren met de vogeltjes markt in een of ander gehucht van een of ander klein dorpje. Het excentrieke van de F1 zal er toch onder lijden als teams als Ferrari het laten afweten.
Door alle regeltjes wordt de hele formule 1 verkracht.
hier heb ik de reactie van ferrari:
Formula 1 or Formula GP3?

Maranello, 20th May – They couldn’t almost believe their eyes, the men at women working at Ferrari, when they read the papers this morning and found the names of the teams, declaring that they have the intention to race in Formula 1 in the next year. Looking at the list, which leaked yesterday from Paris, you can’t find a very famous name, one of those one has to spend 400 Euros per person for a place on the grandstand at a GP (plus the expenses for the journey and the stay..). Wirth Research, Lola, USF1, Epsilon Euskadi, RML, Formtech, Campos, iSport: these are the names of the teams, which should compete in the two-tier Formula 1 wanted by Mosley. Can a World Championship with teams like them – with due respect – can have the same value as today’s Formula 1, where Ferrari, the big car manufacturers and teams, who created the history of this sport, compete? Wouldn’t it be more appropriate to call it Formula GP3?
Tim (de Hummergek)
Ik weet bijna zeker dat de FIA gaat zwichten voor Ferrari. Als er andere, redelijk onbekende teams in de Formule 1 komen zijn een groot deel van de sponsors meteen weg. En Formule 1 zonder Ferrari, dat kan niet. Toch?
waar slaat dat op!!!
ferrari is het icoon van de F1.
en wat heb je aan die nieuwe teams.
volgend jaar heb je driekwart nieuwe teams die nog nooit in de formule 1 gereden hebben.
nauw dat word een leuk seizoen?????! :(

ik heb hier geen woorden voor!

ferrariforever
R.I.P Formule 1 1950 – 2009! Start gewoon een eigen klasse op zonder die idioten van de FIA die alleen maar zoveel mogelijk geld willen verdienen.

Mooie reactie ook van Alonso:
“Het is bijzonder zorgwekkend, Ik probeer me in Monaco 100 procent te richten op de race, maar dat was de afgelopen week niet eenvoudig, omdat ik niet weet of dit mijn laatste keer is in Monte Carlo.”

“Als de grote teams de Formule 1 verlaten, heb ik geen zin om met kleine teams te racen. Dat is geen Formule 1 meer en er zijn genoeg andere raceklasses.”

“Ik vind het raar dat niemand lijkt te beseffen hoezeer we de sport in de afgelopen twee maanden beschadigd hebben”, vervolgde hij. “Ik snap niet waarom we een paar nieuwe teams willen, en niet alleen zeven grote teams kwijt raken, maar ook tien van de beste coureurs ter wereld. Op deze manier is de Formule 1 niet langer interessant.” Via f1racing.nl
Winning engines F1

1 Ferrari 210 1e 1951 British Grand Prix 2008 Brazilian Grand Prix
2 Ford 176 1e 1967 Dutch Grand Prix 2003 Brazilian Grand Prix
3 Renault 116 1e 1979 French Grand Prix 2009 Chinese Grand Prix
4 Honda 72 1e 1965 Mexican Grand Prix 2006 Hungarian Grand Prix
5 Mercedes-Benz 1e 71 1954 French Grand Prix 2009 Spanish Grand Prix
6 Climax 40 1958 1e Argentine Grand Prix 1965 German Grand Prix
7 TAG 25 1e 1984 1e Brazilian Grand Prix 1987 Portuguese Grand Prix
8 BMW 20 1e 1982 Canadian Grand Prix 2008 Canadian Grand Prix
9 BRM 18 1e 1959 Dutch Grand Prix 1972 Monaco Grand Prix
10 Alfa Romeo 12 1e 1950 British Grand Prix 1978 Italian Grand Prix

Lola ?
USGP ?
Campos Racing ?
iSport International ?
Epsilon Euskadi ?
Formtech ?
Wirth Research ?
Engineeringbedrijf Ray Mallock Limited ?

Don’t make me laugh pussies, u are not F1 and u never will be

F*ck die kleine stinkt teams, ga AUB karten ofzo als je geen geld hebt, ik heb ook geen geld en ga ook geen F1 doen, simpel.


“er nog wel degelijk concurentie was.Nu is dit allemaal weggevallen”

Wist je al dat Schummi niet meer mee doet want sinds dien is et gewoon weer spannend hoor,de laatste 2 jaar van Schummi ook . Dus ik weet niet onder welke steen je vandaan gekropen komt, maar kijk anders ff naar de winnaars van de afgelopen 5 jaar, komt ie

2004 Schummi ferrari
2005 Alonso renault
2006 Alonso renault
2007 Raikonen renault
2008 Hammilton McLaren Mercedes
2009 Brawn GP (ja dit jaar begint wel saai te worden)


“als het even slecht gaat”

Tijdperk voor schummi gezien of niet ? Prestaties hebben er helemaal niets mee te maken, simpel.


En voor de mensen die et nog niet door hebben, de F1 is er niet voor om te bepalen wie de beste courreur is, daar heb je andere race klassen voor niet de F1 simpel, het gaat om de auto’s mensen, zo is de hele f*cking racerij onstaan, merken die tegen elkaar op boksen. Kennen we de geschiendenis van de Ford GT40, juist mensen die was er om Ferrari een lesje te leren, en hoe :) , niet om de beste courreur er uit te halen, aub ga voetbal kijken of zo.


“volgend jaar heb je driekwart nieuwe teams die nog nooit in de formule 1 gereden hebben.

nauw dat word een leuk seizoen?????! ”


Gelukkig snappen een aantal het wel :)
Alonso is weer in waardering gestegen, hij snapt et :)
Euskadi Euskaltel ?

Ga fietsen in de tour ofzo :)
Euskaltel-Euskadi is een Spaans-Baskische wielerploeg

dus
1 pond lijkt me een mooi budgetplafond :lol:
wowo ik begrijp alonso voor het eerst en hij heeft ook nog eens gelijk!!
OMG da word echt niks. voor de goedkopere teams hebben ze dingen als formule ford enzo….

formule 1 moet iets duurs hebben iets onaatastbaars ofzo :P
F1 = no limitations.. dat zou pas echte fun zijn. Laat ze maar motoren bouwen die slechts 1 race meegaan, en smijt er maar geld tegenaan.. kan mij het wat schelen. als het maar spannend is om naar te kijken.

Formule 1 met een budgetlimiet, hoe hoog/laag die ook is is gewoon niet juist. Ga dan funcup rijden, iedereen de zelfde wagen en daarmee uit. dat is ook wel spannend, maar toch niet F1…
ik heb hier nog een Formule V staan met een 1600 CC motor, mss moet ik me inschrijven voor volgend jaar F1 ? .. Zeveraars…
Okee hoe gek is dan het volgende scenario.

FIA houdt de poot stijf, de grote merken houden de poot stijf. Vanaf 29 mei hebben ze tot half maart 2010 om een volledig nieuwe klasse op te zetten waar Ferrari, Renault, Mercedes-Benz, BMW en waarschijnlijk Red Bull zullen racen in een klasse met minimale restricties, opgesteld volgens hun visie op een succesvolle en aantrekkelijke raceklasse.

Deze raceklasse blijkt succesvoller dan de F1-races-met-budget-plafond, waardoor de nieuwe opgezette raceklasse de nieuwe Formule 1 wordt van de racewereld.

Onhaalbaar? Nee! De raceteams hebben alle sponsorcontracten al staan, TV stations zijn happiger op de raceklasse waar de grote merken in zitten dan op een budgetklasse. Tegen de tijd dat de raceklasse zal starten loopt de kredietcrisis (volgens de laatste analyses) op zijn einde, en zal de weg vrij zijn voor het grote geld smijten.

Kortom, het einde van de FIA, Bernie en Max is in zicht!
Kan Pro-Drive (Aston Martin) het gat van Ferrari niet opvullen? En dan LOLA ipv Renault. Laat teams die wel willen rijden, rijden.

Op dit punt moet ik de FIA nu eens gelijk geven; als je niet wil, dan niet. Even goede vrienden. Genoeg gegadigden.

en BrawnGP, dat is pas een illustere naam….
Epsilon Euskadi zal de Spaanse fan wel trekken ipv Alonso.
laat ze er maar mee ophouden, het wordt tijd dat ze aandacht geven aan de LM series, of anders een team in de US. Dat gezeik met die machtsgeile f1 topmannen…. pffft…. het is mooi geweest.
Als ze zo graag willen dat het goedkoper moet worden dan moeten ze met 3.0L 6 cilinder turbo gaan werken.
dan heb je wat meer inhoud dan nu, waardoor het blok wat luier is en langer meegaat, door de turbo’s heb je heel goedkoop vermogen, en je hebt meer torque waardoor het blok ook minder toeren hoeft te draaien en de boel ook minder hard slijt en daardoor het blok ook weer langer mee kan.
Aan de ene kant, ferarri moet niet verwachten dat ze meer mogen dan een ander. Aan de andere kant is de regel zelf wel wat idioot. Een maximun investeringsbedrag moet kunnen, maar dan niet zo belachelijk laag.

Wel jammer hoe het blijkt dat de hele sport gedragen wordt door een merk of drie.

Als er volgend jaar veel nieuwe teams meedoen, verwacht ik eindeloos veel crashes, t zal eindelijk terug tof worden om te kijken.
Niet het budgetplafond is het belangrijkste bezwaar van Ferrari, maar een F1 met twee verschillende reglementen. Het is hetzelfde alsof het ene voetbalteam met 11 spelers mag meedoen en het andere met 10.
Verder wil Mosley de geschiedenis ingaan als de man die de F1 de nek heeft omgedraaid.
Leuk ja, laten we er een A1-optocht van maken.

M’n neef heeft een Leon met lachgasinjectie, die wordt zeker kampioen.


(Ferrari moet gewoon zelf een F-1 organisatie opzetten, fuck the FIA)
Ik snap niet dat Ferrari 250 miljoen uitgeeft en dan nog niet vooraan rijdt.

Een streng bewaakte budgetcap is wel degelijk een goed idee, het gaat er in de koningsklasse niet om wie het meeste geld heeft maar wie het meest creatief is.

F1 zonder Ferrari kan ik me wel voorstellen, Ferrari zonder F1 helemaal niet. En een afgetakte raceklasse zie ik al helemaal niet zitten, het heeft effectief ook de indy race serie om zeep geholpen.

De F1 schroeft het budget plafond op tot 75 miljoen en daar moeten de teams het maar mee doen. Hoe erg kan het nou zijn om voor Ferrari om 175 miljoen over te houden?
“waardoor het blok wat luier is en langer meegaat”

“minder toeren hoeft te draaien en de boel ook minder hard slijt en daardoor het blok ook weer langer mee kan.”

En dan nu de mooie Mao berekening :)

Auto’s (motor) gaan 3 races mee versnellingsbakken 4. Daar maken we ff 4 van :) Dat wordt dus 4 * training, kwalificatie en de race = 4 * uur “race” tijd ( 2 uur race 2 uur de rest )

Komt ie 4*4 uur is ? juist 16 uur
6*4 uur is ? juist 24 uur

Het scheelt dus niet veel of die dingen kunnen dan de 24 van Le Mans uitrijden. Hebben ze gelijk een nieuw record op Le Mans dat wel :)
Dan gaan ze de FIA ook moeten veranderen
(Ferrari International Aid)

Ja dat die prutsers er veel aan uit geven en dan nog geen punten scoren
en er dan willen uit stappen? ik zou rood van schaamte worden
Ik ga ferrari missen

wrm beginnen die grote teams(ferrari, mclaren,renault, redbull, BMW sauber,… )dan geen aparte wedstrijden?

en laat de FIA stikken !!!
sebastianchubasco
@mao
I get YOUR point!! ferrari volgend jaar op lemans tegen die dieselstoomboten!!!!
als ferrari en renault ermee stoppen stopt mercedes-mclearen er ook mee en wordt het dus een race klasse van niks
sebastianchubasco
@henk
haug heeft aangegeven niet te stoppen…
En dan rijdt iedereen zometeen met een Mclaren motor.
of voor uitzonderingen met die van Renault.
ik zeg: FIA ophoepelen!!

Ze verneuken de hele Formule 1!
Die kleine kut teams kunnen wel in de GP2 blijven.
Introduceer een normale achter en voorvleugel en gaan met die auto`s
net zoals vorig jaar!
Ik snap ook niet helemaal wat het idee was achter zo’n rechtzaak… Als iemand de spelregels van zijn race-klasse wil aanpassen kan een rechter daar sowieso weinig aan doen (hoe de advocaten het ook formuleren).

Ik hoop dat Ferrari en co de poot stijf houden, down with the FIA!
F1 op budget is als een dekhengst met een ballenknijper aan.

het werkt niet.

F1 is om de meest extreme technieken die de automobiel industie heeft te tonen. Avantgarde!

als je een eerlijke race wil die alleen om coureurs draait… kijk dan A1GP… F1 is toch wel een feestje van de merken zou ik zo zeggen
Haha mooi dit, Ferrari houdt zijn poot stijf. Nu de rest van de teams nog en de Fia zal wel moeten buigen willen ze volgend jaar nog een beetje een raceklasse overhouden.

Persbericht na de uitspraak van de rechter. Mocht er geen overeenstemming worden bereikt, zal Ferrari, zoals is besloten op 12 mei, geen auto’s inschrijven voor een competitie die niets te maken heeft met de karakteristieken van de meest belangrijke autosportklasse. Ferrari zal dan racen in een andere klasse, waar innovatie en technologie een belangrijke rol spelen.” bron: gpupdate.nl
De koning is dood, leve de koning, zo kun je het ook zien, de meest volwassen reacties verwijzen naar het ondersteunen van de oude koningsklasse, het endurance racen wat nu LM 1 & LM2 heet.
Mocht de F1 imploderen dan komt er iets anders, hopelijk veel frisser voor terug.
Het gaat dan nog jaren en jaren duren voordat deze klasse dan net zo commercieel doordrenkt van het grote geld is en zichzelf ook zal elimineren.
Vergeet niet dat de oude Enzo destijds louter uit commerciële overwegingen voor F1 heeft gekozen, zijn hart lag bij endurance omdat daar veel meer van mens en machine wordt gevraagd.
Trouwens, waarom denken jullie dat ene di Montezemolo dit jaar op Le Mans de startvlag zal hanteren? Met in zijn kielzog ene Stefano Domenicalli !

Zie http://www.autoblog.com/2009/05/03/montezemolos-revenge-ferrari-chief-to-start-le-mans/ voor het artikel !

Alleen maar beter dit wordt het spannender en moeten teams met minder geld proberen zoveel mogelijk te bereiken. dus wordt alleen maar interessanter en de concurrentie wordt groter.
Het zijn toch wel slechte verliezers die Italianen. Niet gaan klagen, het chauvinisme (en het Italiaanse management) opzij zetten en er gewoon weer goed personeel zoeken lijkt me het devies. Toen Ferrari nog podiums haalde stond er een Fransman aan het roer, een Brit die de strategie bepaalde en een Duitser in het kuipje…

Toch is dit F1-seizoen één van de gaafste (zo niet hét gaafste) van de afgelopen jaren. Het moet ook allemaal niet teveel op rolletjes lopen. ;)
F1 zonder Ferrari… dan blijft eigenlijk alleen nog “1” over… Erg zonde! Maar als Ferrari echt baas is dan doen ze gewoon mee en ownen ze alsnog iedereen;)
f1 = entertainment en geen wereldeconomie, dus geen besparingen vind ik, tenminste: zolang dat niet voor de kijker merkbaar is…

maar F1 zonder ferrari? kan niet, gebeurt ook niet, en wel om 2 redenen:
1. uncle Encle is veel te close met ferrari, hij zal het niet toelaten…
2. Ferrari gaat gewoon meedoen: OOK met budgetplafond, en gaan dan het hele jaar overwinningen behalen.
Kill your idols!
toedels ferrari :(
nouja enige race’s dat me echt boeien in f1 zijn die in monaco & signapore
monaco is zo een uitdaging, vind het eerder een strijd dan een race! door die nauwe straten heen racen!
maar OT: nouja ferrari is “maar” een merk tegen over de FIA dan weten ze toch ook dat fia wint :/
Wellicht is die 45 miljoen wat al te laag maar Ferrari moet niet zeiken. Zelfs met 250 miljoen presteren ze niets dus wat is dan het probleem precies?
Daarnaast tellen boetes. salarissen en nog een aantal andere kostenposten niet mee voor deze 45 miljoen dus als ferrari zonodig met geld wil smijten kan dat altijd nog. Het is niet dat de teams van die 45 miljoen alles moeten betalen.
Als Ferrari die 250 miljoen volledig zou kunnen besparen zou de F450 een kwart minder hoeven te kosten in Nederland. Als Ferrari de helft ervan stopt in de ontwikkeling van straatauto’s, worden ze behalve goedkoper ook nog eens beter. Goedkopere en betere Ferrari’s betekent meer Ferrari’s op de weg, hetgeen een verfraaiing van de omgeving betekent, m.a.w. goed is voor het milieu.

Ik denk dat de FIAT-groep er gezien de huidige expansiedrift alle belang bij heeft dat Ferrari de F1 verlaat, en dat kunnen ze nu op een sjieke manier doen.
Zonder fabrieksteams(grote budgetten om de snelste te zijn) en zonder de grote sponsoren(en dus geen grote namen meer) moet je het zien als WK voetbal zonder Brazilië, Frankrijk, Italië, Dutsland, Portugal en Spanje dat is toch ook niks?
Dit is de hoogste klassen van de autosport en daar horen hoge prijzen bij.
Deze reglement zorgt ervoor dat ” walahala ” teams ook kunnen meedoen aan de F-1.
En dat noemen zich autosportliefhebbers!!!???
Ze kennen Lola niet?
Ze kennen Epsilon?

Lola is onderhand de hofleverancier van chassis aan allerlei formule en sportscars klassen.

Epsilon is dat spaanse team waar US-GP graag de facaliteiten en kennis van wil gebruiken om de F1 mee binnen te komen.
Epsilon is ook dat team want redelijk goed mee presteert in de Le Mans.
Epsilon is ook dat team dat Jos Verstappen graag in hun wagen had willen hebben.

Nee, ik heb het allang in de gaten. Formule 1 is het ideale toevluchtsoord voor de mensen die willen doen alsof ze ook om autosport geven.
Kunnen ze lekker meebabbelen op feesten en partijen….
Verder heeft de Fia gewoon terecht gewonnen.

Ecclestone en de Fia bieden een race-serie aan onder hun regels.
Wil je meedoen onder hun regels? Then go have some fun.
Zijn de regels niet zo leuk voor je? Then move and make room.

Heb een italiaans kloppend hart, maar heb geen roze bril nodig om niet te kunnen zien dat de Fia in z’n gelijk staat.
BLUF!!!! And so What!
Ferrari heeft 25 jaar (bijna) NIETS gewonnen. Dan komen er een handjevol Engelsen, een Fransman (Todt) en een Duitser (Schumacher) en ze winnen!!
Prachtig. Nu zijn ze allemaal weg en het is weer één Italiaanse chaos, en verkwanselen ze alles (zoals de Italianen ook Opel gaan verkwanselen). Maar een Italiaan blijft een Italiaan………….Er klopt niets van de buitenwereld wij hebben altijd gelijk en iedereen is tegen ons.
Nou Jammer dan
To(d)t Ziens in de GP3
opzich een goede ontwikkeling, die budgetten… mag allemaal best wat goedkoper worden gedaan, maar niet in de F1!!!

zoals geschreven moet de koningsklasse gewoon duur, exclusief en elitair blijven. Wil je iets anders, ga dan in een andere klasse racen.
Het kampioenschap van Brawn en Button worden hierdoor toch wel overschaduwd. Vraag me af of iemand het zal herinneren dat Brawn en Button kampioen zijn geworden…

Geldt eigenlijk ook voor het kampioenschap van Kimi.
Het feit dat er een aantal nieuwkomers interesse tonen, wil nog niet zeggen dat ze er ook in slagen om in minder dan een jaar tijd:
-het geld bij elkaar te krijgen om een fabriek te bouwen
-de fabriek bouwen;
-een auto ontwerpen en ontwikkelen (je kunt immers een F1 niet kopen, zoals in veel andere klassen)
-sponsering vinden om een seizoen te racen.

Denk ook eens aan de werknemers. Brawn heeft dit jaar 270 mensen ontslagen, terwijl ze nog steeds een budget hebben van 120 miljoen en de ontwikkeling van de auto door Honda betaald is.

@6C Jordy
Als je zo goed op de hoogte bent, weet je vast ook dat Lola het een aantal keer heeft geprobeerd in F1 en dat het elke keer een flop was.
Bovendien wil het feit dat je een naam kent nog niet zeggen dat het ook publiekstrekkers zijn voor F1. Ik ken b.v. ook de namen van Andrea Moda, Zackspeed en Osella, maar dat wil niet zeggen dat ik op een comeback van hun zit te wachten.
@Topless,

Als jij op de hoogte bent weet je ook dat er toen geen budget-limiet was.
Dan is het inderdaad moeilijk om te kunnen slagen in de hedendaagse Formule 1.

Hoeveel teams die in de huidige Formule 1 starten zijn een succes geworden? Alleen die een bestaand team overkochten. Brawn en Red Bull.
De auto en team van Brawn was al ontwikkeld toen hij het overnam.

Je 4 stappen plan ziet er leuk uit. Maar de teams die interesse tonen hebben de 1e en de 2e stap al lang en breed uitgewerkt. Zoals Pro-drive en US.GP met de kennis van facaliteit van Epsilon.

De huidige merkenteams zitten er maar voor 1 ding en dat is merkpromotie.
De voor jou en mij bekende namen Zackspeed en Epsilon zitten er voor de sport. Ik zit dus wel op die namen te wachten.
lekker voor ze stelletje verwende lijers. “als we niet kunnen winnen doen we ook niet mee” triest hoor
@ Matthis

Bullshit! Dat is het hele punt niet.. Doe eerst eens wat research man.

Eigenlijk verwacht ik stiekem wel dat het allemaal goed gaat komen. Vergeet niet dat de FIA ZELF Ferrari’s handtekening heeft gekocht in de jaren ’90 om de formule 1 uberhaupt te laten bestaan! Dat levert Ferrari nu zo’n 80mln per jaar op. Zou het dan weer wel gaaf vinden als Ferrari ook gewoon echt stopt, en de mannen van Renault, Toyota en de 2 Red Bull teams ook. Laat ze maar lekker fucken met die onbekende, kleine, niemand interesserende $#@teams! Richt lekker je eigen klasse op MET Ferrari, Renault, Toyota en Red Bull!
Gelijk heb je Nick,
Laat die big-spenders als Ferrarie, Renault, Toyota en Red Bull maar oprotten!!
Steek die miljoenen liever in het behoud van productiepersoneel in deze crisis.
Maak van de Formule 1 weer de sport die het hoort te zijn!
Een sport, en geen rijdende rechter.

Laat die kleine voor mij wel bekende teams maar komen.
Want die komen voor …………. De Sport!
“Maak van de Formule 1 weer de sport die het hoort te zijn!”

-Met een standaard motor wat de Fia wil ?

-Met een standaard lola chasis in de toekomst ?

-Zonder al te veel testen en ontwikkellen ?

-Zonder te kunnen tanken in een race, met dus veel minder strategie ?

-Met auto’s die steeds meer op de A1GP gaan lijken en steeds meer op lange afstands auto’s gaan lijken (technisch) , omdat ze steeds langer mee moeten gaan ?

-Met toeren begrensers ? Oh wat haat ik die dingen, zo niet F1

-Met standaard teams, met allemaal het zelfde aantal personeel en dezelfde mogelijkheden, test dagen. Etc. .

-Met standaard elektronica

-Met allemaal kleine teams die, maar die met steeds minder verschillende motoren rijden en met een chassis dat steeds meer op elkaar gaan lijken, todat ze een standaard chassis krijgen.

Heeft weinig met de Formule 1 te maken niet ?

Dus het is leuk voor de Fia dat ze de rechtzaak winnen, maar de sport gaat wel naar de maan, dat dan wel weer. Dat is het hele probleem.

Die kleine teams doen et ook alleen voor de naamsbekendheid en de 800 miljoen kijkers van de F1. Ze zitten al een competatieve sport, dus.
Alleen als zo’n teams prutst, richten ze een nieuw team op. Als BMW prutst, juist geen nieuw team, dat is het mooie aan de F1 de belangen.

Daarom is het nu ook zo mooi als kleine teams winnen, toekomst is dus 1 soort team allemaal even groot, geen david tegen goliath, geen wet van de remmende voorsprong, geen formule 1
sebastianchubasco
fia heeft geldproblemen namelijk een schuld van 1,5 miljard voor het uitkopen van een grote geldschieter, vandaar deze saneringen die ook even de sport naar zijn grootje helpen. maar dat kan die naziebal niets schelen…
@ Mao,

Als je de “sport” van de Formule 1 zou willen verwoorden, hoe zou je dat dan doen?
Een heleboel vage namen, al zou ik het wel leuk vinden als Lola meedoet.
Echter, het is toch een stuk minder leuk zonder de grote, bekende teams.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).