Rijtest & video: Mercedes S400 HYBRID en S500 facelift

Auteur: , 67 Reacties

Hoewel de S-klasse nog heel fris oogt, vond Das Haus het toch nodig om de S-klasse even weer wat strakker in zijn vel te trekken. Leuk, maar het belangrijkste nieuws is de komst van de S400 HYBRID. Bij hoge uitzondering stapten we maar weer eens in een hybride.

Eerst kijken en dan pas weer lezen? Dat kan, klikkerdeklik dan naar de video van de Mercedes S400 HYBRID.

Mercedes S 400 BlueHybrid

Aan het uiterlijk van de S-klasse veranderde overigens niet heel veel, maar wel weer genoeg om meteen te kunnen zien dat het een 2e generatie W221 S-klasse betreft. Tot teleurstelling van sommigen verloren de achterlichten de kenmerkende meegespoten stukjes, maar daarvoor in de plaats kwamen prachtige LED’s in de vorm van twee C’s. Verder zijn de uitlaten voortaan geïntegreerd in de achterbumper. Aan de voorzijde zijn de wijzigingen nog subtieler: de grille werd iets scherper van snit en er werden “subtiele” chroomlijsten onder de koelopeningen van de voorbumper geplaatst. Gelukkig monteert Mercedes ook LED’s, die eventueel aangevuld met nog meer LED’s uit het optionele LED lichtpakket meteen duidelijk maken dat het de vernieuwde S-klasse is. Ik gok dat er voor de zomer al conversiekits zullen zijn om je “oude” S-klasse ook deze nieuwe look mee te geven.

Mercedes S400 HYBRID

Tot zover de uiterlijkheden van de facelift, want het echte grote nieuws zit onder de motorkap. En nog specifieker: weggestopt in een hoekje rechtsachter de motor en vlakbij de voorpassagier. Daar zit een lithium-ion batterij, de eerste keer dat deze techniek aan boord van een productieauto zit. In mobieltjes en laptops zijn deze krachtige batterijen al jaren te vinden, maar voor auto’s heeft het even geduurd. De batterij zit op de plek van de normale accu van de S-klasse en dus houdt de S400 HYBRID net zo veel bagageruimte als andere S-klasses. Lexus gebruikt nog conventionele accu’s voor zijn hybride GS450H en LS600H en die snoepen behoorlijk wat bagageruimte weg. De accu van de S400 heeft weliswaar minder capaciteit, maar een voordeel van lithium-ion is dat er sneller opgeladen kan worden. In de praktijk blijkt de door Mercedes gekozen constructie dan ook prima te voldoen. Alleen tijdens een lange afdaling haalden we 99% acculading en minder dan 30% accu capaciteit liet het display niet zien.

Mercedes S400 HYBRID

De elektromotor zelf kreeg een plaatsje tussen de V6 benzine motor en de 7G automatische versnellingsbak. Het laatste onderdeel van het hybride pakket is een besturingsmodule die ook het start-stopsysteem bedient. Als tijdens afremmen de snelheid beneden de 15 km/u komt, dan wordt de benzinemotor automatisch uitgeschakeld. Geef je weer gas, dan springt de V6 onmiddellijk weer aan.

Mercedes S400 HYBRID

De V6 uit de S400 is gebaseerd op een bekend blok, namelijk de 3.5 V6 uit de S350. Voor de S400 werden een aantal kleine aanpassingen verricht, waardoor het vermogen nu op 279 pk komt. Tel daarbij de 20 pk van de elektromotor op en het totaal vermogen komt op 299 pk. Nog belangrijker is dat de elektromotor vanaf toerental nul een koppel van 160 nm levert en dus maximale hulp kan bieden bij het wegrijden vanuit stilstand. Dankzij de hybride techniek verbruikt de S400 Hybrid slechts 1 liter op 12,2 km en de CO2 uitstoot is slechts 186 gram per km. De verlengde versie is iets minder lief voor het milieu, maar heeft dankzij zijn grotere oppervlakte toch een A-label. En daarmee is Mercedes de eerste fabrikant die dat in dit segment voor elkaar krijgt.

Mercedes S400 HYBRID

Gelukkig betekent groen rijden niet (bij Lexus was dat ook al zo) dat je op prestaties hoeft in te leveren. De S400 haalt gewoon 250 km/u (net als bijna alle andere S-klasses) en de sprinttijd naar de 100 van 7,2 seconden is prima. Toch zijn er wat nadeeltje te noemen. Allereerst reageert de bak zelf traag op het veranderen van D naar R en vice versa. Dat probleem komt vaker voor bij automatische versnellingsbak die niet meer met een traditionele pook maar met een elektronisch schakelmechanisme worden bediend. Toch leken de reacties in de S400 HYBRID nog iets lomer dan die van de aandrijflijn van andere S-klasses. Wel iets om rekening mee te houden als je snel straatje wil keren (en dat doe je vaak als je een video opneemt). Een tweede issue is de snelheidsbeleving: de S400 HYBRID voelt minder rap aan dan je naar aanleiding van de specificaties zou verwachten.

Mercedes S400 HYBRID

Reden te over om nog even van de andere gefacelifte S-klasse te proberen. De S500 was tot nu toe altijd de bestseller van de range en dat leek ons voldoende reden om die ook nog even aan de tand te voelen. De V8 is dan ook een snoepje met “voldoende” vermogen en lekker veel koppel bij lage toerentallen. De 388 pk sterke V8 is dan ook 5,5 liter groot en biedt een maximum koppel van 530 nm tussen 2800 en 4800 tpm. Rijd er een middagje in en het is meteen duidelijk waarom het gros van de kopers een S500 kiest. Alles meer is overkill, hoewel we de laatsten zullen zijn die dat als zonde zouden bestempelen.

Mercedes S400 HYBRID

Verder doet de S-klasse als zoals je dat zou verwachten. De kwaliteit van het interieur is onovertroffen en ziet er uit, voelt en functioneert alsof het tientallen jaren mee kan gaan. Het ruimte aanbod is ook al fenomenaal. De S-klasse is de eerste auto waarbij ik met de stoel in de achterste stand niet meer goed bij de pedalen kan, dat had ik werkelijk nog nooit in een andere auto meegemaakt. Dat er heel veel opties beschikbaar zijn ofwel standaard zijn, mag niet verbazen. Natuurlijk heeft de S alle laatste veiligheidssnufjes aan boord, maar ook over entertainment voor de inzittenden is nagedacht. Normaal viel de voorpassagier buiten de boot: immers tijdens het rijden is het niet verstandig dat de bestuurder ook mee kan genieten van de actie-DVD die is opgezet. Mercedes lost dit elegant op met Splitview, waarmee de bestuurder en voorpassagier andere informatie op het navigatiescherm kunnen zien.

Mercedes S400 HYBRID

Mocht je niets zien in een benzine V8 of een benzine-hybride V6 dan heeft Mercedes nog een alleraardigst aanbod aan motoren voor de S-klasse. Totaal zijn er nog zeven additionele motoren beschikbaar. Diesel liefhebbers kunnen kiezen uit een S350 CDI (BlueEfficiency) of voor de 320 pk en 730 nm sterke V8 diesel van de S 450 CDI. Benzine-varianten zijn er te over: de S 350 is een V6, de S450, S63 AMG achtcilinders en S600 & S65 AMG mogen het doen met respectievelijk een 5.5 liter grote biturbo V12 of een monsterlijke 6.0 biturbo. Heel mooi allemaal, maar de klapper van de range wordt de S400 HYBRID. Behalve innovatief is deze ook nog eens prettig geprijsd. Met een prijs van 109.265 euro is de S400 slechts 4000 euro duurder dan de S350, waarbij de S400 ook nog eens dikker in zijn standaarduitrusting zit.67 reacties

vette rijtest alweer :D
Ja, die 500 voor mij bitte…
Het verbaast me telkens weer hoe hard hij op de Maybach lijkt op de eerste foto! Mooie combi met dat zwarte dak.
Mooi ding, wit met da zwart dak :)
Wit zuigt sowieso als kleur voor zo’n auto, had je die bmw’s moeten zien op de rai. Ugly hoor, maar op ’n M oke.
Ligt het nou aan mij of is de codec van de ABHD filmpjes sinds de coupé-test compleet gal? Ik zie echt veel meer pixels en glitches dan anders.
Leuke test verder.
Mwa toch maar een nieuwe 760 Li, net iets sneller op de ring….
Knap in het wit!

Vind het wel vreemd dat een batterij die maar 20 pk levert (ok, ook veel Nm), ervoor kan zorgen dat je 25 % minder verbruikt dan zonder…
Heeerlijke rijtest weer ;D dat wit staat em toch wel errug lekker, is die S500 ook een totaal andere auto eigk? Veel strakker enzo?
egt weer super filmpje jongens!!!!:D
Leuk filmpje :D ,LOL @die burnout
Die s400 hybrid is zuinig maar toch vrij snel maar hij heeft echt een lelijk geluid die s500 daareentegen :D
Doe mij toch maar die s500 en wat zijn ze duur man.
super alweer!
Voor mij ook de 500 AUB!

Waarom kan de 400 geen wielspin maken dan? Je zou toch zeggen met het direct beschikbare koppel dat dat juist goed moet lukken?

De aandrijf as is “lomer” maar dan moet het toch alsnog lukken of ben ik zo gek ?
geef mij maar de s65 wat een beest ;)
Moet er overigens bij zeggen dat ik de S klasse nog steeds een auto vind voor de gemaakte bedrijfsmannen van rond de 60…. Totaal geen beleving van snelheid en rust is het belangrijkste wat telt…
@RDS

Dan neem je toch de S65 AMG?
De auto krijgt dacht ik dezelfde B-label subsidie als zeg een A-segment auto? Iets van 700 Euro? En dan nog 5000 Euro voor A-label/2500 voor B-label hybride?

Dacht even dat dit een hybride was die milieurendement oplevert voor de overheid in de zin van 30 Euro/ton CO2 besparing terugverdienen, maar helaas.

De klant zal de 4000 Euro meerprijs ook wel betalen omdat er wat betere prestaties voor geleverd worden? En zijn bijdrage wordt over zo’n 300.000 km wel terugverdiend in de variabele kosten, als de accu tenminste prestaties blijft leveren. Maar geldt dat ook voor de overheidsbonus?

Het systeem is een gezamenlijke ontwikkeling van MB/BMW/Audi (?), zal dan wel in meer modellen verschijnen. Groene CEO’s zouden ook een Euro6 diesel versie kunnen nemen, met een nog lagere CO2 uitstoot, maar wel een NL overheid die anti diesel is.
@ R8 en RDS

Dus jullie kopen een limo om snel de ring over te jagen. Ik denk dat je met een clio williams uit 91 veel meer fun hebt dan zo’n grote tank.

Leuke rijtest maar helaas zijn de typerende achterlichten gewijzicht.
Maar met het filmpje van gisteren, het blijft een kampwagen. (ga ik zeker reacties op krijgen? )
onbegrijpelijk dat ze dit hybride mogen noemen:s
Dit tuinhuis met opgewaardeerde ruitenwissermotor kan niet eens geheel elektrisch rijden

Daarnaast past Lexus nog steeds normale accu’s toe om te kunnen garanderen dat de accu’s een autoleven lang mee gaan!
De 25% besparing wordt gerealiseerd door de elektro motor te laten helpen tijdens het accelereren. Dat is waar de interne verbrandingsmotor het hoogste (relatief) verbruik noteert. Al die massa in beweging zetten. De verbrandingsmotor moet eerst een bepaald toerental halen voordat er genoeg momentum beschikbaar is voor het versnellen van het volledige voertuig. Een elektro motor kan tijdens die periode het gebrek aan koppel van de verbrandingsmotor compenseren. Dus lager verbruik.
Tijdens een constante snelheid doet die elektro motor niets. Op een helling kan het wel helpen.
En dat was ook meteen het grootste nadeel van de eerste Prius. Op een stevige helling trekt dat hok de accu leeg en dan moet je het doen met de verbrandingsmotor die toch wel wat afhankelijk is van de elektromotor.
Mogelijk is dat opgelost met de wat meer vermogende versies nu.
Idd vreemd dat een burnout niet kan, misschien dat de wagen gewoon veel grip heeft? Want met die S500 (oké, daar zitten wel bredere banden onder, die van het AMG-pakket) lijkt het ook wat te ´stroef´ te zijn. Kan natuurlijk aan het asfalt liggen, maar toch.

Wel een lekker geluidje van die V6 (V8 ook natuurlijk :P), gorgelt een beetje als je wegrijdt, erg lekker. Niet zo ´beschaafd´ als een BMW, je hoort dat dit een vrij grote cilinderinhoud heeft, maar het klinkt wel prettig.

Mooie video ook weer! Vooral dat met die S500 zag er grappig uit :P
Prachtige auto’s, en heerlijk muziek

Bedankt heren, dat had ik even nodig


Voor de geïntereseerde: Miles Davis met Freddy Freeloader
eindelijk nog eens een deftige rijtest, de vorige 2 had ik halverwege afgezet. ZO verder blijven doen
Van deze auto ben ik op de AutoRai écht fan geworden! Heel vet dat jullie er nu een rijtest van laten zien!
En hebbie die accu nou nog leeg gekregen of niet???
Haha super leuke test ;) en is de accu nog leeg gegaan?? :P
Geweldige rijtest weer en mooi camerawerk. Jullie zijn helden. Volgende keer weer een sportieve auto of waarom niet een keer een leuke klassieker/youngtimer :)?
Die Hybride-V6 klinkt ook lekker zeg! Laat die motor maar werken :-)
S500: De 388 pk / 530 nm
S450CDI: 302 pk / 730 nm

noem me een dieselhead, maar doe mij die(sel) maar en laat de gemeente maar wat nieuwe klinkers bestellen….
Nu de S63 & S65!
p.s Wouter weet wél hoe hij met een Mercedes moet omgaan Sascha :O
Alhoewel, het stukje met de Carlsson C63 deed je dan wel weer helemaal goed ;)
heerlijke wagen
men vader heeft nu de “oude” s420
heb hem nu net dit filmpje laten zien en is wel geinteresseerd

verder top video
doe zo verder
Excuus, de S320 Diesel stoot iets van 10 gram/km meer uit dan de S400. Dat is dan 3000 kg CO2 over zeg 300.000 km, dat de belastingbetaler in totaal een milieurendement van 90 Euro oplevert.

Wow! Dat is misschien de slechtste score in de historie van de hybride subsidie. Kopen die bak. Alhoewel de bijtelling bij dit soort auto’s wel hoger is vanwege de aanschafprijs. Maar dan rij je wel hybride!
ik wist het wouter kan niet een hele rijtestlang langzaam rijden!!
Vraagje aan autoblog, of iemand anders die het weet:

wat voor interieur (leer en stoelen etc.) zitten er in die s400 hybride. ik heb er namelijk ook even in gezeten tijdens de Rai, en toen ik eenmaal zat wilde ik niks anders dan blijven zitten!
Zeer goede rijtest. Proficiat Autoblog.
ik besef nu pas hoe saai en lelijk het design van buiten is van de S-klasse
Mooie auto’s.
Trouwens: Hoe kan je een burnout maken met een automaat??
Wouter deed dat ook al met de mercedes e-klasse in spanje, tegelijk je rem en gas indrukken ofzo?
GEWELDIG filmpje met mooi geluid
Heerlijke auto…. heeft niet eens een face-lift nodig naar mijn mening!
Vooral de S500 is in mijn ogen super! :D
Waarom zou je nou weer ’n burnout willen kunnen maken in ’n limousine…? :?
Leuke review!!

De auto is ook niet misselijk. Ik zou mijzelf daar best in zien, dan wel op de achterbank. Met chauffeur wel te verstaan :D
eindelijk weer een zalige rijtest!!!
@Emile_Benz: waarom? Omdat het kan :P Duh

Mooi filmpje weer, maar wanneer geven jullie em nou terug? Ik heb em weer nodig he…
Witte Mercedes S-klasse met zwarte panaromadak, ik wordt er emotioneel van. Toppunt van klasse!
Mooie test + auto, vraag me wel af wat Mercedes van de driftacties vond…

Trouwens, doe mij maar de S 450: 12.000 euro duurder dan de S 400 Hybrid, maar die S 450 gaat in maar 5,9 sec. naar de 100, een stuk sneller dan de S 400 Hybrid. Wel een feit dat de meeste kopers van deze auto achterin zitten, dan is de S 400 Hybrid natuurlijk net zo goed.
Hybride kan de pot op, maar het accu-leeg-rij-spel krijgt van mij alle lof! 100 punten voor Wouter;)

(En ja, die 500 is veel leuker:P)
1 op 12,2 op papier…

en in de praktijk? je sleept wel steeds de 75kg extra mee voor de accu en de electromotor
De geschreven test vind ik veel beter dan het filmpje. Vroeger waren de filmpjes wel goed, maar het wordt steeds meer een verzameling van flauwe grapjes ipv dat er serieus naar de auto gekeken wordt. Als ik wil lachen kijk ik wel naar Topgear.
Top filmpje! Echt gaaf dat er met zo’n limousine gewoon weer kei hard de bochten mee door wordt gegaan. En 1 op 12.2 gemiddeld…. dat kan denk ik wel zuiniger. Dit soort auto’s horen niet sportief bereden te worden, dus 1 op 14 zal wel haalbaar moeten zijn…als het moet.
dragonforce europe
het was voor mij nogal schrikken toen ik achterkwam dat het om de nieuwe s klasse ging en niet om de maybach.

Ik vind dat de maybach en de s-klasse nu wel wat meer op elkaar lijken. Niet dat het iets slechts is. Maar ze moeten wel de maybach wel wat veranderen kwa uiterlijk, anders halen de uber rijken ook liever een s klasse.
Geweldige test! Leuk om te zien, leuk om te lezen en natuurlijk een prachtige auto. De facelift is nu alweer geslaagd in mijn optiek :-D (eerste keer bewegende beelden gezien nu)
Wouter, Ruben puik werk geleverd heren ;) Wederom genoten van het filmpje.

Leuk berg weggetjes trouwens, daar kan je vast lekker sturen.
Hoe kan je een burnout maken met een automaat??
Super test, echt geweldig!!
Super filmpje!!
met afstand het beste nederlandse auto programma!
alweer een zeer vermakelijke rijtest, wat precies laat zien wat iedereen wil zien!
top ga zo door!
leuke rijtest weer ,valt wel op dat de s400 ook een roffeltje heeft, maar natuurlijk niet zo brut als de s500

wel leuke ontwikkelingen bij mercedes en die ledjes staan hem wel :D
OOOw ja

sinds wanneer mag wouter weer mercedes testen ,mocht hij toch niet meer sinds zen c amg driftje :P
@Tombnolz

waarom is dat nouweer vreemd?
met 2ton aan kg voertuig gewicht en een constante snelheid van 120km/h heb je maar 70pk nodig, en als er van die 70 nou 20 uit de elktro komt. dan kan de verbrandingsmotor toch een pitje lager?
Deinende vering… Heerlijk! ;) Leuk filmpje weer jongens.
Sorry maar dat hybrid is een lachertje. Alleen een benaming voor aan de borreltafel of je arm wat dieper in de linkse mensen te stoppen.
1 op 12, te triest.
@Danny: Maar wel mooi een A-Label en lagere bijtelling.

Don’t hate the player, hate the game.
Ik ben er nou nog niet helemaal uit of ik deze of de “oude” S het mooist vind.
(vooral de achterlichten vond ik voorheen mooier)
Van binnen zijn ze wel prachtig trouwens.

Iedereen kiest voor de S500 zie ik al. Doe mij de S400H maar een Hybrid doet het leuk in de wandelgangen.
Leuke limo, en deze keer is het ook nog echt een keertje goed aangepakt.
Niet te veel extra gewicht, helemaal geen last van te weinig prestaties of snelheid en toch een A-label.
Dat heeft Mercedes toch eventjes mooi gedaan.

En natuurlijk de LEDjes.
Ja, een echte premium überluxe dikzak past er niet meer tussen zonder LED-dagrijverlichting.
Maar het stoort me helemaal niet, ziet er nog altijd schattig uit.
Van de buitenkant is deze S-Klasse natuurlijk nog steeds op en top S-Klasse; groot, breed en lang zonder meteen heel erg lomp te lijken.
Daar is de G voor ;) .

Over het interieur valt niet zo heel veel te zeggen.
Gewoon verschrikkelijk luxe, mooi afgewerkt, dure materialen, alles wat je wilt zit binnenin de S.
Behalve een grote zonnebrilhouder, maar dat is ook weer geen ramp.
Ik had eigenlijk ook wel graag een leuke burnout gezien met de HYBRID.
Maar het laatste stukje S500 maakt dat wel weer goed.

Het viel mij inderdaad ook op dat de V6 met elektrobullshit heel erg stil is.
Zo hoort het ook, voor echte hardcore luxe doe je maar een S65 AMG.

Goede review, alleen de beelden waren een beetje schokkerig en niet echt vloeiend.
@ Dinges

Eindelijk iemand die ook naar dat soort muziek luistert. :D

OT:
Hele goede rijtest AB! idd weer eens wat anders dan al die burnouts en autobahnshit. Ook leuk, maar het is leuk om weer iets nieuws te zien.

En trouwens, stond deze ook niet op de autoRAI??
Derby schrijft:
20 May 2009 om 13:51

Je zegt dat bij de eerste Prius, de batterij leeg gaat bij berg op.
Is niks van waar, ik heb met mijn Prius 1 in de bergen gereden.
Heerlijk die extra power van de elektromotor en die power blijft ook wanneer je urenlang omhoog gaat.
Mooie rijtest, mooie auto, maar geef mij maar die Lexus LS600h heeft dan wel een kleinere koffer (maar in deze klasse who cares men stuurt de bagage wel op voorhand).
Lexus biedt een traploze versnelling zonder lome reacties, een krachtige electromotor, een sprint in 6,3 sec, een weergaloos comfort en geluidloosheid en bovendien is al twee jaar op de markt. Mercedes en de andere duitsers lopen hier wel achter.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).