Indy 500: Danica derde, Doornbos valt uit

Auteur: , 29 Reacties

Gisteren vonden niet alleen de GP van Monaco en de 24 uur van de Nürburgring plaats, maar ook de fameuze Indy 500. Robert Doornbos verscheen, na een paar ongelukjes in de vrije training, op de 23e positie aan de start. Hij tikte echter na enige tijd de muur nog even aan.

De auto kon gerepareerd worden en Doornbos ging met 40 ronden vertraging weer de baan op, maar viel even later toch uit door lekkage. Het debuut van de Rotterdammer was daarmee niet bepaald rooskleurig.

Danica Patrick schreef ondertussen geschiedenis door als eerste vrouw op het podium van de Indy 500 te belanden. Ze eindigde als derde, achter Dan Wheldon en winnaar Helio Castroneves (Team Penske).

Onze pechvogel èn held van de week is echter Vitor Meira. Voor een kort moment in de pits stond zijn auto volledig in brand, maar nadat dit geblust was reed de geblakerde Meira gewoon verder.

Vitor Meira vuurtje

Even later werd zijn race echter definitief beëindigd toen de Braziliaan met zo’n 340 km/h in aanraking kwam met Raphael Matos. Hij werd in de muur gelanceerd en schoof bijzonder ver door. Hij hield er twee gebroken wervels aan over.

Vitor Meira crash29 reacties

lijkt me of Vitor had een Pech dag :-D
Euhm, Meira heeft iets meer dan alleen last van zijn onderrug:

“Vitor Meira heeft aan de Indy 500 twee gebroken wervels overgehouden. In de honderdvierenzevenstige ronde crashtte de coureur met de neus hard in de muur.”
-edit: check! heb het even veranderd-
Spectaculair =)

en respect voor Danica!
Jammer voor Doornbos dat het zo heeft moeten lopen.
Maar dat hoort er nou eenmaal bij, en de crashes zijn nog steeds het mooist in een race.

En onze racebabe hier heeft goed gepresteerd!
Ook al was het ovaal racen, wat mij niet veel aanspreekt, was dit toch verassend leuk om naar te kijken… best wel spannend :)
Ik volg de indycar series al even maar het is dus een stuk boeiender dan de F1 van tergenwoordig.
Als ze nu eens stoppen met zeiken over regels en gewoon gaan racen
Ik was altijd ferrari fan maar ze zitten meer bij de rechtbank dan dat ze winnen

Jammer dat miss patrick 3de is geworden.
Ik wil geen cultuurbarbaar zijn maar ik snap de spanning hiervan niet. Eindeloos rondjes rijden, volgens mij zit dat publiek alleen maar te wachten op crashes, daar komen ze voor. Ik heb het 1x gekeken omdat de Indy 500 qua naam toch erg bekend is maar mijn god wat is het saai. Tenzij je van vuur, crashes, drama en gewonden houdt.
@ JMP

Deze race is juist vermoeiend voor de coureurs.
Neem bijvoorbeeld de Grote Prijs van Monaco, gisteren.
Daar zitten hartstikke veel bochten in, en de coureurs kijken wel uit dat hun niks overkomt.
Bij de Indy 500 rij je inderdaad ovalen rondjes, maar omdat je er zo’n 200 rijdt wordt je er heel moe van omdat het veel energie kost.
En dan komt pas de actie…
Wat zijn jullie soms toch ook heerlijk actueel….lang leve het internet!
Als de grote constructeurs wegblijven uit de F1 in 2010 en een auto bouwen voor de Indy-cars. Zo wordt de Indy veel populairder dan F1 en kan Bernie en consoorten inpakken.
Indycars minder vermoeiend dan F1? Dat verklaart niet waarom Button gisteren nog even een eindje ging rennen :-)
@ Eric

Je opmerking slaat kant nog wal. Grote constructeurs willen weg uit de F1 omdat ze niet genoeg vrijheid hebben oa op het gebied van financien. Volgens mij is het dan juist geen goed idee om richting de Indy te gaan. Daarbij komt dat niemand in Europa de Indy kent, hooguit de Indy 500 maar de rest kijkt niemand. F1 kijken toch ruim 300 miljoen vaste kijkers. Het is niet te vergelijken.
Mooie race van Danica Patrick. Een godelijkheid om zo’n goede vrouwelijke racer te kunnen bewoneren die overigens er best niet onaardig uitziet!
Die video van Meira is echt cool!

Hij rijdt gewoon een half rondje verticaal!
Ik dacht even, hij gaat gewoon door zo…
:D
Mij viel juist op bij het bekijken van de GP Monaco hoeveel dat circuit lijkt op het gemiddelde Indycar stratencircuit, en hoeveel leuker het racen wordt om naar te kijken als de auto’s lekker dicht op elkaar rijden en niet eens zo hard gaan.

Dat oval racen vind ik om te zien weer helemaal niets, een onboard shot op het rechte “indy eind”, jezus, wat heeft een rijder dan weinig te doen, en zelfs voor het in de gaten houden van achterliggers hebben ze spotters. Maar de hele race je concentratie houden omdat ieder miniem foutje direct afgestraft wordt, dat is wel een prestatie.
echt geen reet aan dit, maargoed.

En als een vrouw 3e kan worden moet er wat veranderen
@ Laurens, die spotters hebben ze omdat coureurs na een paar rondjes ontzettend gedesillusioneerd zijn. Als jij met 350+ rond rijdt zie je op een gegeven moment niks meer. Daarnaast kunnen coureurs hun hoofd nauwelijks draaien en weten dus helemaal niet of er een auto boven of onder hun rijdt.

@Catch22. Ik bespeur jaloezie. De zoveelste vrouw die veel succesvoller is dan jij. Och och, wat zielig…
o dat boeit me niet zo, ik zie vrouwen niet als minderwaardig. Maar als een vrouw in een mannensport mee kan komen, is het niet echt een mannensport meer
Iemand de spin in de pitlane gezien? Ook niet allerdaags tijdens races.
Voor de liefhebbers nog een samenvatting van de race inclusief alle hoogtepunten en crashes:
http://www.autojunk.nl/clips/view/158052
Jammer dat zo weinigen het inlevingsvermogen hebben om te zien dat oval-racen juist heel moeilijk is.
Diegenen het willen weten kan ik aanraden naar Hezemans kartbaan in eindhoven te gaan.
Die heeft ook zo’n leuke stijle kombocht die je arm uit de kom trekt als je er doorheen stuurt.

@JPM,
Je naam staat niet toevallig voor Juan Pablo Montoya?
Mocht je een fan van hem zijn dan weet je natuurlijk dat oval-racing zeer leuk kan zijn.
ik heb het gezien :) gefeliciteerd Danica ;)
Ontzettend gave wedstrijd zeg, ik ben echt wel fan geworden van ovalracen sinds ik een jaar of 5 geleden de Indy500 ben gaan volgen.

Nu Doornbos mee doet kijk ik de andere wedstrijden in de IndyCar ook, en hoewel er soms wat sukkels meerijden is het over het algemeen een zeer mooie competitieve klasse met veel talent.

Jammer dat Doornbos de stunt van Montoya niet kon herhalen door als Rookie de winst te pakken, maar hij heeft in ieder geval weer een mooie ervaring erbij en ik zie hem zeker nog wel een aantal jaren mee doen. Ik hoop alleen dat Doornbos slim genoeg is om een stoeltje bij NHL te verkiezen boven een achterhoede team in de Formule 1.
Ik raak niet gauw verveeld van autoracen, maar de Indy 500 volledig kijken kan ik niet opbrengen. Ik heb de start en finish gekeken en ben tussendoor maar m’n auto gaan poetsen (om tot de ontdekking te komen dat een of andere eikel een kras van 30 cm op mijn deur heeft gemaakt).
Echt een amerikaanse traditie…

Zowieso dat Oval racen (in geval op een Super Speedway) lekker overzichtelijk voor de gemiddelde yank.

Want een ‘echte’ race als in Monaco dat vinden ze maar niks.

Die spotters hebben ze nodig omdat ze zowat géén tijd om in de spiegeles te kijken als ze bochten aansnijden met 300+!!!!

Robert z’n tijd komt nog wel… Go Bobby D.!!!!
Een echte race zoals Monaco vinden ze maar niks? Daarom rijden ze ook op 3 “echte” stratencircuits dit seizoen. Daarnaast is er nog The Glen, Mid-Ohio, en Infineon. Beetje verdiepen in Amerikaanse “tradities” kan echt geen kwaad hoor.
@ J.

NHL?

National Hockey League?


OT: Ovalracing is echt wel wat aan hoor.
Bij NASCAR is het pas een spektakel, 40 autos op de baan, enorme close racing en het nodige duw, trek en crashwerk.
En natuurlijk die wall shots. Daarbij zeggen de presentatoren effe 5min niks en laten ze alleen het geluid van langsbulderende V8en horen (6).
Plus dat ze niet eens zoveel langzamer zij als de Indy’s.

I vote for the broadcasting of NASCAR on RTL7!
@JPM,

In Duitsland en GB liggen wel circuits die geschikt zijn voor de Indy auto’s. Met Eurosport zou deze in Europa wel een groot succes kunnen worden. Zeker als er europese fabrikanten gaan meedoen. Ook Porsche en Mercedes hebben reeds Indy gereden omdat US de grootste afzetmarkt voor hen is/was.
Van mij mogen ze weg uit de F1. Indy bied veel spektakel en op een ovaal rijden (ben er geweest) geeft veel spanning.
I LOVE DANICA!
Dat even terzijde, leuk dagje was dat even.
Drie coole race-events.
Toch jammer voor Doornbos.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).