New York concretiseert plannen voor autovrij Times Square

Auteur: , 32 Reacties

Een autovrij Time Square kunnen maar weinig mensen zich voorstellen, maar toch is het niet de eerste keer dat hierover gesproken wordt. Twee jaar geleden werd de Deense architect en urban design consultant Jan Gehl reeds gevraagd om plannen uit te werken voor een autoluw centrum. Hij dacht toen ook aan een autovrij Times Square. Het lijkt er nu op dat de gemeente New York haar stoute schoenen heeft aangetrokken en dat het er echt van gaat komen.

Tussen 42nd en 47th streets en tussen 33rd en 35th streets bij Herald Square zullen auto’s geweerd worden. De straten zullen worden omgeturnd tot voetgangersgebied. De gemeente is ervan overtuigd dat dit een goede maatregel is voor zowel het verkeer, als voor de bedrijvigheid. Bovendien beperkt het de vervuiling en het aantal ongelukken met voetgangers in het gebied. Het zal even wennen zijn, maar het publiek zal de maatregel uiteindelijk omarmen, aldus de gemeente. Het is nog niet duidelijk wanneer de maatregelen zullen ingaan. (via: motorauthority)32 reacties

Damn.. wat een nieuws hoop dat het niet gauw komt wil graag NY nog zien zoals die nu is!
aldus de gemeente… volgens mij is NY nog steeds een stad.

En heb op Times Square gestaan, overdag en een keer snachts, en het is net datgene dat het speciaal maakt, die auto’s die ALTIJD passeren en druk doen, sirene’s, claxons, V8 sounds en gewone sounds. Zou spijtig zijn moest dit verdwijnen en je daar tussen een massa mensen loopt en je fotocamera stevig moet vasthouden
Dat zou zonde zijn, die drukte is juist een van de charmes van Times Square…
Neem aan dat dit niet binnen 4 weken ingevoerd is.
Ga namelijk 26 juni voor 5 dagen naar New York:) Hoop wat leuke auto’s tegen te komen.
@pordon

ik hoop dat je als volbloed autoblogger wel je camera meeneemt;-)
Lijkt me goed plan; broadway, de enige diagonale straat, van auto’s af te sluiten. Zeker als je en 42 en 34 afsluit; de enige beetje brede ‘streets’ rond die hoogte. Goed plan; zullen alle bewoners in de kleinere streets daartussen ook leuk vinden.
‘omgeturnd’? Kom op Dennis, niet letterlijk overnemen.

-edit: omturnen is gewoon een Nederlands woord hoor!-
Net zo iets als een heel stratenblok in Mexico-Stad afsluiten.
Ook een beetje nutteloos dus. Ongelukken, met voetgangers of niet, gebeuren overal.
En wat RA999 zegt, drukte is de charme van de Times Square.
Mwa ik kan er wel inkomen, het was daar toch wel redelijk gevaarlijk. Iedereen zit namelijk om zich heen te kijken en let niet meer op het verkeer.

Op een maandag nacht om 2 uur s’nachts is het er heerlijk rustig….wij waren er bijna alleen!! Was wel een speciaal gevoel.
Ben benieuwd of het straatbeeld niet volledig veranderd nu…

maar zonder grappen… omgeturnd??

-edit: omturnen is gewoon een Nederlands woord hoor!-
gemeente New York? de staat New York of de stad New York was beter gepast :P
en wat waren die aan het roken toen ze met dit plan afkwamen, die drukke straat geeft Times Square net hun charme, dan kan je even goed de Eifel toren afbreken, een gokverbod beginnen op de Vegas Strip, Lowriders bannen uit Crenshaw/Watts/inglewood…
@Jan: een stad is ook een gemeente.

ge·meen·te de; v -n, -s 1 kleinste eenheid van openbaar bestuur, bestuurd door een gemeenteraad en B en W 2 vereniging of gemeenschap van gelovigen

‘kleinste eenheid’ slaat niet op de grote van het gebied of aantal inwoners, maar op het bestuurniveau: Federaal > Gewest > Provincies > Gemeenten.
Gemeenten leggen verantwoording af en onderwerpen zich aan regelgeving van de hogerliggende bestuursniveaus, omgekeerd is dit niet het geval. Vandaar ‘kleinste eenheid’. Maar dat wil niet zeggen dat die ‘kleinste’ geen miljoenenstad als NYC kan zijn.
Oja, het voorbeeld Federaal > Gewest > Provincies > Gemeenten slaat natuurlijk op de Belgischen Situatie. Hoe zit dat eigenlijk in ‘Olland?
“omgeturnd”
Natuurlijk, standaard management taal. Komt van turnen, waarbij ze aan een rekstok slingeren en daarbij telkens een ander viewpoint hebben ;)
@ Jorn, cool stukje, superfilm!

En die Ferrari is masterlijk…
Maar zelfs die mag dan niet op TS he!
:D
zo in het zwart lijkt de ferrari net op een muscle car ….sorry voor het vloeken

Maar wel een super mooie auto!
Toen ik in de binnenstad van Utrecht woonde en samen met de andere binnenstadbewoners wel eens klaagde over het verkeer of toegenomen uitgaansoverlast kreeg je als antwoord van uitgaansvolk ‘Dan moet je maar niet in de binnenstad gaan wonen’. Maar ja, ik woonde er al toen het uitgaansleven pas op donderdagavond op gang kwam en zaterdagnacht om twee uur ophield, i.p.v. 24/7 doorging. En dat uitgaansvolk gaat na het schreeuwen en tegen mijn voordeur piesen gewoon naar de eigen rustige buitenwijk terug. Ik beschouwde het toch meer alsof ik de gastheer was die kon verwachten dat de gasten netjes parkeerden, i.p.v. recht voor mijn voordeur zodat ik over de motorkap naar buiten moest klimmen en rustig converseerden en keurig in de wc plasten. Ik kan me voorstellen dat je als New-Yorker op een gegeven moment ook klaar bent met het schilderachtige buurtje uithangen en 24/7 sirenes en claxons moeten aanhoren. Ik vind Times Square inderdaad een fenomeen, maar ik ben blij dat ik er niet woon.
DafMaf @

weet niet hoor maar als je 1 in new york gaat wonennen weetje waar je aan begint zelfde als in amsterdam of utrecht.

en 2 er zijn geen woningen op times sqaure er zijn alleen maar winkels en kantoorren voor alle duidelijkheid.

en die sirenes worden der niet zachter van hoor. dan moet je die dingen gewoon aan passen.

je moet het probleem oplossen bij het probleem en niet ergens anders. wat een wijze worden voor een jongetje van 12 uuu…. 21 bedoel ik
Ik was er vorige week, en een taxi chauffeur vertelde mij dat het afgelopen weekend in zou gaan. Verbaasde me al dat het nog niet op autoblog stond.
Er is wel een tekort aan leuke terrasjes in hartje New York. En de stad is prima te belopen. Waarom niet derhalve.

Maar die harde sirenes, dat is mij ook altijd weer een raadsel.
@ A6’er. Inderdaad, gister zijn de hekken geplaatst en vandaag is de feestelijke opening.
Maar best ook! Times Square is echt levensgevaarlijk, 24 op 24. Ben er ook geweest.
@ Masterjen ik ben er regelmatig… kan nou niet echt zeggen dat ik het er gevaarlijk vind en al helemaal niet levensgevaarlijk!

Ik denk dat je eens in Instanbul, cairo of buitenwijken in bejing moet gaan kijken, dan piep je wel anders!
Geloof het of niet:

http://www.vandale.nl:

 om·tur·nen turnde -, h -geturnd van mening laten veranderen
Goedzo! Nu wordt het een stuk aangenamer, die auto’s voegen niets toe, de drukte zal heus wel blijven.
@ Edit

“De straten zullen worden omgeturnd tot voetgangersgebied.”
Van Dale vertelt mij dat omturnen het volgende betekent:


U hebt gezocht op het woord: omturnen.
RESULTAAT
 om·tur·nen turnde -, h -geturnd van mening laten veranderen

Ik wil het niet zeggen maar…

dus toch het verkeerde woord he;)
@Dennis .. om-turnen !! is dat niet dubbel op ??

anyway .. openbaar vervoer rules ..
niet in dat achterlijke gehucht wat men nederland noemt ..

maar in new York wel ..
Yep hun metro dekt gewoon alles! Beter dan de huidige of nog de komende lijnen in Nederland
Howww kerel, die Amerikanen hebben lef :D !
Dat lijkt me niet eens een slecht idee.
Wel voor asocialen in Camaro’s en ander speelgoed die eens een fijn geluidje ten gehore willen brengen, maar dat kunnen ze opzich ook wel ergens anders doen, toch?
@ oly, inderdaad als ge daar gaat wonen weet je wat je aan je been hebt. Dat is hier bij ons in België hetzelfde met die sjarels die klagen van de geluidsoverlast in Zavemtem.. Vliegtuigen kunnen nu éénmaal niet stiller.

@ 911GT2, ben een vijftal dagen in Bejing geweest, nouw euhm heerlijke taxiritten meegemaakt. Ze rijden daar niet echt hard, maar daar is het wel zo van ik gebruik mijn pinker dus ik draai af en achteraf zal ik eens zien of er iemand kwam.. :) Grappig vond ik ook van ja ze hebben daar de taxichauffeurs wat Engels geleerd voor de Olympische Spelen. YES & NO noemen ze daar wat Engels.. al bij al allemaal vriendelijk. En het kost daar echt niks, wou dat het in België ook zo goedkoop was ;)

Over New York kan ik niks zeggen ben er nog niet geweest. Qua auto’s spotten moet je in elk continent geweest zijn, die hebben zowat hun eigen materiaal.. Dus op naar daar zou ik zeggen!

grtn

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).