Porsche leent €700 miljoen van VW

Auteur: , 23 Reacties

Overnames (in beide richtingen), fusies en nu dit weer. Ik snap maar weinig meer van het hele Porsche/VW-verhaal, maar het laatste nieuws is in ieder geval dat de stiekem toch wel in problemen verkerende sportwagenfabrikant een forse lening van de Volkswagen Groep heeft mogen ontvangen. Porsche is momenteel nog steeds voor 51% eigenaar van Volkswagen, en dus lijkt de situatie toch wel een beetje op een vader die z'n zoontje om zakgeld vraagt.

Voor eind september 2009 moet het geheel weer terugbetaald zijn, maar tot die tijd heeft Porsche weer even wat ademruimte. Ze wilden in totaal €12,5 miljard bij elkaar lenen om zichzelf weer een beetje er bovenop te helpen, en komen momenteel nog €1,75 miljard te kort. Ondertussen is het meest waarschijnlijke scenario nog steeds dat Porsche en VW uiteindelijk zullen fuseren. Momenteel zitten de topmannen bij elkaar om de tafel; wanneer ze er precies uit zullen zijn is niet bekend. (via reuters.com)23 reacties

de blinde die de manke helpt??
Zou misschien nog wel is verkeerd kunnen uitpakken voor Porsche met al die schulden en leningen, ze moeten oppassen denk ik.
”Een vader die zijn zoontje om zakgeld vraag.”
Dat is dan wel een flinke zoon. Wel leuke vergelijking trouwens :P
” Ze wilden in totaal €12,5 miljard bij elkaar lenen om zichzelf weer een beetje er bovenop te helpen, en komen momenteel nog €1,75 miljard te kort.”
En wij maar al die berichten lezen in de krant dat het moeilijk lenen voor bedrijven is.. Porsche heeft vast ook wat bankaandelen op zak!
Laatste nieuws: Disney klaagt Porsche aan wegens copyrightschending. De filmproductie-gigant meent dat Porsche een zogeheten ‘Donald Duck-actie’ uitvoert.
Ik hoop toch wel dat Porsche dit overleeft. Zou zonde zijn als ze op de fles gingen.

LOL @ Jochempie, een fan van DD? :P
Lol
@Jochempie .. lol ..
DD is aan het eind van het verhaal stee-vast net zo rijk/arm als dat het verhaal begon ..
Even heel simpel:

Ik vermoed dat de kaspositie van Volkswagen gewoon erg ruim is en bij Porsche wat minder.
Zonde voor VW om dat geld ongebruikt te laten liggen, en eveneens zonde voor Porsche om geld bij de bank te halen. Terwijl je het goedkoop uit eigen gelederen geld kan lenen.

Geen vreemde actie wat mij betreft.
Poor-sche y0!
idd met porche gaat het echt niet zo goed, in verhouding erg slecht
http://www.autoblog.com/2009/05/25/report-porsche-facing-dire-times-actually-skirted-bankruptcy-i/
gogogomagazine.com
@TonB: Precies!
Volkswagen zou toch wel een tegenprestatie vragen hiervoor? Of niet…
*Gaat ook 700 miljoen aan z’n pa vragen*
*Gaat ook 700 miljoen aan AMGJunk’s pa vragen* :P
@TonB: het blijft toch een vreemd verhaal. Gezien de omstandigheden zou dit de perfecte onderhandelingspositie zijn voor VW, het is dus raar als ze geen randvoorwaarden aan deze deal hebben verbonden. Ik denk dat hier meer aan de hand is dan zomaar een lening…
Ik ben het eens met autoblogger. VW wilt helemaal niet overgenomen worden en toch lenen ze Porsche geld… Er zit zeker wat achter…
@autoblogger,

Ik weet niet precies hoe de regels in Duitsland zijn, maar ik kan mij voorstellen dat het een transactie is dat van belang is voor de aandeelhouders van Porsche (en VW). Vandaar dat het waarschijnlijk publiek gemaakt is, aangezien het de Debt/Equity ratio aantast. Het mooie voor VW is dat zij nu interest krijgen (neem ik aan) over geld dat normaal in de kluis zou liggen. Of er extra randvoorwaarden gesteld zijn weet ik niet, dat is té gevoelige informatie omdat publiek te maken natuurlijk.
Momenteel zie ik nog geen beren op de weg, deze transactie kan voorlopig (zoals ik dus stelde) vrij eenvoudig verklaard worden.

Ik zie het vooralsnog als goedkoop kapitaal om wat kosten mee te dekken eventueel wat projecten af te ronden of misschien te starten. Hoewel lange termijn projecten financieren, met een korte termijn lening is niet optimaal natuurlijk.
@ TonB
Juist het feit dat de regelgeving in Duitsland vrij soepel is, is de reden dat Porsche stilletjes zoveel aandelen VW kon kopen zonder dat het bekend werd gemaakt.. Dus de ins-and-outs of de lening zullen wellicht noit helemaal bekend worden…
@ BartT

Het lijkt er gewoon op dat VW Porsche van een faillissement heeft gered JUIST door deze lening te geven. Wellicht is dat beter dan dat 51% van de aandelen gedumpt moeten worden (welke in handen zijn van Porsche) wat de koers van VW beslist doet kelderen!
Bereslim van VW, de aandelen prijzen van VW blijven hierdoor goed (Porsche hoeft niet te dumpen) en VW kan nu heel rustig de touwtjes bij Porsche in handen krijgen zonder dat een of ander gezichtsverlies hoeft te lijden .
Mocht Porsche hierna nog mer geld nodig hebben, dan zal VW wel een en ander aan eisen op tafel gaan leggen en zit er een overname van VW door Porsche dik in !
Captain Chaos
volgens financiele belgische krant heeft porsche de porsche holding als onderpand mogen geven.
dus lening niet terugbetalen: vw owns prosche. reverse take over.
Laat ze maar fijn samensmelten, als er maar geen design/techniek overstroomt naar de andere kant.
Leuke vergelijking trouwens, van dat vader-zoon dinges :D .

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).