Rijtest & video: Volkswagen Golf VI GTI

Auteur: , 152 Reacties

Onder Golf-rijders is de Golf GTI de droomauto. Liever nog dan een R8 of een 911 zouden ze zo’n uber-Golf bezitten. Leuk, maar dat betekent nog niet dat alle andere automobilisten meteen Golf GTI fan zijn.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video op ABHD!]

Video VW Golf VI GTI

Eén ding moet ik Volkswagen nageven, ze hebben altijd heel trouw de naam GTI in ere gehouden. Daarmee wordt de naam sterker en sterker. Nadat de Golf V GTI werd gelanceerd waren de prestaties en rijeigenschappen ook weer zoals het hoort. Ook voor de Golf VI (GTI) waren de verwachtingen hooggespannen. Toch gingen de Golf GTI en ik niet echt lekker van start. VW vond het nodig (zoals veel fabrikanten overigens) om het marketingspelletje lekker te rekken en eerst een Golf GTI concept neer te zetten. Die zag er te productierijp en rationeel uit, dus dat was duidelijk eigenlijk een productievariant.

Volkswagen Golf VI GTI

Nu we het toch over het uiterlijk hebben. Ik ben niet helemaal overtuigd van de nieuwe GTI, waar de Golf V lekker stevig en degelijk oogde lijkt het alsof VW met de Golf VI een wat slankere auto heeft neer willen zetten. Dezelfde lijn wordt met de GTI doorgezet: kijk eens naar de sideskirts. Die zitten er echt op, maar zijn dusdanig slank dat ze niet meer opvallen. De dubbele uitlaatpijpen zijn te veel van het formaat waterleiding, maar daar zullen de tuners VW vast heel dankbaar voor zijn. Niet nieuw, maar nog wel helemaal goed zijn de lichtmetalen velgen.

Volkswagen Golf VI GTI

Dwars voorin ligt de 1984 cc grote TSI motor, die schijnbaar anders is dan de 1984 cc grote TFSI motor. Dat is hetzelfde blok als ook in de Scirocco ligt, maar dan met 10 hele pk’s extra. Ook ten opzichte van de Golf V GTI is er precies dezelfde vermogenswinst. Voor diegenen die geen specificaties uit hun hoofd kennen: de Golf VI GTI heeft 210 pk, precies 100 meer dan zijn oervader. Het koppel van 280 nm is beschikbaar tussen 1750 en 5200 tpm, dus het blok is lekker smeuiig. Qua prestaties zit het dan ook helemaal snor: de top met handbak is 240 km/u en met optionele DSG-bak (met dubbele koppeling) 238 km/u. De sprint naar de 100 is voor beide in 6,9 seconden gepiept, hoewel met handbak er dan wel iets meer van de bestuurder wordt gevraagd.

Volkswagen Golf VI GTI

Dag 2 van mijn kleine weekje Golf GTI leidde mij dwars door mijn stadje en op die route liggen een aantal tunnels. Daar weten we altijd wel raad mee. Nu is het geluid van de TSI en TFSI viercilinders redelijk kenmerkend. Niet iedereen vindt het fantastisch, maar voor een vierpittertje vind ik het niet onaardig. De plofjes in de uitlaat tijdens het op of neer schakelen zijn niet van Maserati niveau, maar dat mag je ook niet verwachten. Vol verwachting reed ik dus op de tunneltjes af. Het recept is altijd hetzelfde: open ramen, schuifdak of beiden. Schakel in het begin van de tunnel terug en jas er even vol gas doorheen. Aan het eind weer even remmen en dan verder glimlachen. Alleen dat laatste ontbrak, want in een tunnel klinkt de Golf GTI nergens naar. Niet lelijk, maar gewoon heel stil en anoniem. Daar hoef je de Golf GTI dus niet voor te kopen.

Volkswagen Golf VI GTI

Het geinige is: de meeste tijd rij je niet in tunnels en dan klinkt de Golf GTI al weer wat leuker, dus heel rouwig hoef je er niet om te zijn. Na het tunnelincident gaat de GTI-experience verder en die blijkt steeds meer een playstation ervaring te worden. Schakelen kost dankzij de DSG-bak niet meer moeite dan het bewegen van één vinger. De elektronica regelt de rest inclusief dotjes tussengas bij terugschakelen. De rode lijn opzoeken gaat helaas niet, want zelfs in de handmatige stand schakelt de bak zelf al op bij het naderen van de toerenbegrenzer. Heel af en toe doet de bak eigenwijs en schakelt liever op een tijdstip dat het hem uitkomt. Hij probeert je dan wel op het verkeerde been te zetten door vast de gekozen versnelling op het display te tonen, maar uit de abrupte verandering in toerental op een later moment blijkt dat de schakelactie echt toen pas is uitgevoerd. Dat vormt een klein smetje op een bak die verder naadloos en perfect schakelt.

Volkswagen Golf VI GTI

Net als bij de Scirocco is er meer elektronica aan boord om het de bestuurder (en in mindere mate de passagiers) naar zijn of haar zin te maken. Op de testauto was het Adaptive Chassis Control gemonteerd die drie standen heeft: Comfort, Normal en Sport. De wijzigingen zijn vrij subtiel, maar toch koos ik elke keer de Sport stand voor net dat extra beetje scherpte. De knop voor ACC zit naast die van het ESP systeem, zodat ik in één moeite door de favoriete instelling kon kiezen. ESP uit is overigens niet echt ESP uit, maar zorgt er (net als in de Scirocco) wel voor dat er een oranje lampje gaat knipperen op het dashboard. VW lijkt het er niet mee eens te zijn dat de elektronica gedeeltelijk buiten spel wordt gezet. Ze hebben in op de thuisbasis in Wolfsburg dan ook iets nieuws uitgedokterd: het elektronische sperdifferentieel XDS dat er voor moet zorgen dat de tractie zo lang mogelijk behouden blijft.

Volkswagen Golf VI GTI

Had ik het woord Playstation al genoemd? Het interessante is namelijk dat die opmerking natuurlijk eenvoudig te maken is als het over de elektronische hulpmiddelen gaat, maar de vergelijking gaat verder. Ik, maar jij straks ook, kan heel hard door bochten. De GTI geeft daarbij geen krimp en dat is in deze niet altijd een positieve kwalificatie. De auto verrast niet, de grip op de vooras lijkt eindeloos en de achterzijde volgt de voorzijde blindelings. Pas toen de weg en met name de bochten uitdagender worden, leerde ik dat waarderen. Juist als de omstandigheden moeilijker worden, heb je een vertrouwde kameraad nodig die doet wat jij hem opdraagt en dat doet de Golf GTI.

Volkswagen Golf VI GTI

Volkswagen Golf VI GTI

Met een vanafprijs van 31.650 euro is de Golf VI GTI nog redelijk bereikbaar. En het is een Golf, dus de auto is praktisch bruikbaar, ruim genoeg zolang je geen acht kinderen hebt en is goed in elkaar geschroefd. VW is er bovendien trots op dat de Golf GTI de enige auto in zijn klasse is met een groen energielabel (C), wat sommige lease-rijders zou kunnen helpen om het contract voor hun GTI’tje goedgekeurd te krijgen. Het totaalplaatje van de Golf GTI stelt dan ook niet teleur, maar er blijft wel een knagend gevoel dat het allemaal spannender kan. Met de positionering van deze Golf GTI blijft er ruimte voor een heftigere variant met meer pk’s, een iets dikker uiterlijk en speelser weggedrag. Als de tekenen ons niet bedriegen, dan komt die er ook als Golf R, maar tot die tijd kunnen we ons vermaken met de Golf GTI.152 reacties

mooie wagen, goed bezig autoblog !
heb nog niet het filmpje gezien maar wil wel even melden dat VW de naam GTI niet altijd in ere heeft gehouden.

hiermee wil ik aangeven dat de golf 3 en 4 niet de naam GTI waardig zijn/waren.

oeh, ga nu het filmpje kijken ;)
heheheheh geniaal ‘volume knop’ echt LOL

Weer super filmpje, maar ik wordt nog steeds niet warm van een golf.
ik denk dat ik toch voor de scirocco ga!
want die golfjes zie je toch al overal en nergens
Hier heb ik op gewacht op deze rijtest. Wel stom dat het esp niet volledig uit te schakelen is het geluid valt ook wat tegen .En ik zou deze kiezen inplaats vn de scirocco want de gti heeft toch wel zen status mee en hij is nog eens praktischer ook.
‘Nou hoor ik juh denkuh, waarom schakelt heij niet!?
Nah, deze auto heeft een DSG-bák!’

Zeer mooie rijtest, ik heb de auto in deze kleur ook al gespot.
En ik heb liever deze dan een Scirocco.
2 deuren (of 3 deurs natuurlijk) meer, en ziet er in het geheel wat leuker uit.
sirocco
Doe mij de Scirocco maar! veel mooier.
als je toch een auto moet kiezen die meer op een facelift lijkt en met het zelfde blok als de vorige dan toch liever een mps
Het is jammer voor de consument dat zoveel hetzelfde gebleven is, wel weer tactisch van volkswagen. De nieuwe Golf V(I)… En di velgen was leuk bij de V maar nu ben ik ze wel zat… dat doet de auto ook weer expres veel aan de V denken. Wit is wel de beste kleur, ik heb em al in het zwart zien staan en dan merk je niet eens los van de uitlaten en de rode omlijning in de grille dat het een gti is.

Scirocco R zou mijn voorkeur heben
Voor dat geld neem ik de superieure Ford Focus RS :D
@Mardec

Voor dat geld en 20000,- meer?
“Dat hadden we ten tijde van de oer-golf ook niet nodig, lekker laten zitten” Haha Prachtig:P Ook mooie rijtest!
Ranzig wit :(

Verder een zeer mooie wagen!!
ja de vorige gti vond ik wel wat hebben maar dit zegt me gewoon niets , alles is te veel hetzelfde gebleven. De achterkant en dan vooral de achterlichten zijn veel te braaf en maken de golf lelijk. Inderdaad zoals hierboven gezegd , de concurrentie heeft veel spannender materiaal in huis om het tegen deze golf op te nemen.
@ Mardec: Dan mag je nog eventjes doorspraren. Een Focus RS op die mooie gele plaatjes kost namelijk exact €50.000 en met wat opties zomaar 60.
Hé, is dat niet ook de prijs van 2 Golf GTI’s? Ik wist het wel hoor :D
Daarbij, voor een ruggetje of 5 heb je dr op je Golf VI GTI ook weer 50pk bij ;)
Vond het een fijne test om te lezen. Niet alleen maar lofgezang. De GTI is net als een normale Golf; goed maar meer ook niet. Ben meer benieuwd naar de Mazda3 MPS. Ook een uitgebreide facelift met dezelfde motor maar wel een tik sneller
Trouwens, het uiterlijk vind ik wel oke. Maar de vorige GTI neus vond ik echt heel mooi. Deze doet me wat minder. Achterlampen blijf ik lelijk vinden op de Golf maar achterbumper is er wel op vooruit gegaan! Die halfgespoten bumper van de vorige kon écht niet
De klank in een tunnel is onder niveau, de sideskirts zijn niet zichtbaar genoeg, er is niet genoeg vermogen… Jullie associeren een GTI steeds als een bijna rasechte sportwagen, wat ie dus niet is. Een GTI is trouwens nog steeds een Golf, dus het moet allemaal nog wat discreet blijven (zeker om nog een gat te hebben met een eventuele Golf R). Ik snap deze detailkritieken dus niet.
Ik vindt dit echt de mooiste Golf die er is en vooral de GTI versie is zeker dik. Volkswagen heeft weer top werk afgeleverd:P
Goed gepresenteerd Wouter!!
Ik heb trouwens “De beste beelden van 2008” binnen gehad, in verband met Powned, terwijl mij die in die tijd nog niet beloofd waren(H).
Én: ik heb liever de Scirocco.
Prutsers!

ESP gaat zeker uit. Starten –> Rem –> ESP-knop 5 sec. inhouden –> Voila!
De Scirocco graag :P !

en het was weer is een leuke rijtest :D
Ik vind hem niet zo lekker eigelijk, geef mij inderdaad die sirocco maar die kom je veel minder tegen en ziet er veel beter uit.
Leuke rijtest.

Voor mij de Golf overigens. Scirocco is van buiten een pareltje, maar het interieur is echt veel slechter dan de nieuwe Golf.
leuke auto
maar toch liever de scirocco net mat mooier
en een stuk exclusiever..
Erg leuke rijtest! Kunnen we vanaf nu alleen nog maar rijtesten verwachten met maximaal energie label C?

Ik zou toch voor de Scirocco gaan denk ik.. dit ding zie je over een half jaar letterlijk op elke hoek van de straat
-edit: nutteloze bijdrage-
Trouwens, ouderwets heerlijk leuk filmpje van autoblog!! Jullie kunnen het wel ;) Nu nog minder tuning-berichtjes en aparte kleur-berichtjes en autoblog wordt weer leuk…
Uhh Wouter, is ESP off niet gewoon de knop langdurig (3-5 sec) indrukken??? ipv 1 keertje? dat is wel zo bij de Audi TT, Tiff Needell ging daar ook al een keer de fout mee in…
Komt er van de golf VI ook nog een R32 ofzo?
Dit gaat weer de slechte kant op net als de golf 3. Deze auto is niets meer dan een normale golf met een sportpakket. Hoe durft VW nou met een 210 pk motor in een Golf GTI te komen :S? Andere merken hebben kleine boodschappen auto’s met ( bijna ) meer pk’s. Schande!
Onder Golf-rijders is de Golf GTI de droomauto. Liever nog dan een R8 of een 911 zouden ze zo’n uber-Golf bezitten. Leuk, maar dat betekent nog niet dat alle andere automobilisten meteen Golf GTI fan zijn.

Sorry maar ik als Golf rijder (niet zelf gekozen) heb toch echt liever een r8 of 911 dan een GTI. Een Golf GTI komt op mijn wishlist niet voor.

Bovendien vind ik die R20T maar niks, de r32 was toch wat bijzonderder met die VR motor.
Mooie test AB, enkel is het echt wel een saaie bak die Golg GTI…
@ 1:16 , die rode Punto. Echt lache joh! Die vrouw zit je echt raar aan te staren!
En verder een heel gaaf filmpje met echte Wouter-humor. Top! En Scirocco of Golf….mmm. Moeilijk. De Scirocco R gaat voor, maar als je ze allebei met de 2.0 TSI uitrust, ga ik toch voor de Golf.
Leuk, weer omgeving Driebergen. Net als met de 7 serie:-)
Wouter in optima forma! Lekker kritisch. :)

Ik zie een GTI toch het liefste in 3-deurs, o.w.v. het sportievere karakter daarvan. En kijk eens, de Scirocco is ook een 3-deurs! Ik zou dus zeker voor die laatste gaan… en me jarenlang ergeren aan het Golf V-interieur… Je kan niet alles hebben, toch?
Leuke test !
Deze, definately.
deze en de scirocco
Nee sorry, doe mij maar een Megane RS, en als dat niet kan een Focus ST of RS. Maar niet dit.
mooie auto wel hoor
Leuke test weer!
Over die ESP: is niet zo dat je na langer op “ESP OFF” duwen idd ook ESP “uit” gaat, maar dat hij dan gewoon later ingrijpt? Maar volledig uit gaat hij idd ook niet dacht ik.
Wouter was weer geniaal bezig met z’n handgebaren!
Maar ik zou ook voor de Scirocco gaan.
Kortom, hij is weer zo goed dat het saai begint te worden. Dat betekent dus tunen en een sportief uitlaatje eronder ;)
Ten eerste vind ik dat “autospotter” eens op Nederlandse les mag.

Ten tweede doet de nieuwe GTI mij minder dan de oude GTI V.

En die electronische diff is helemaal om te janken. Je wilt toch zelf rijden, en niet gereden worden.

Hopelijk is de Golf R beter.

http://static.blogo.it/autoblog/volkswagen-scirocco-r/big_volkswagen_scirocco_r_07.jpg
sowieso scirocco!!!!!!!
Gatverdamme! Foute auto, fout merk, hele foute mensen!
Eelco van Vliet
Het blijft gewoon de auto die m’n Opa ook rijdt, alleen dan een snellere versie.

Ik kan er niet warm of koud van worden. Bovendien blijkt uit diverse duurtesten (autoweek duurtest Passat) de DSG bak niet helemaal foutloos te zijn. Wel een premium prijs betalen maar in de praktijk geen premium betrouwbaarheid krijgen.

Nee dank u..
Eh ja… Scirocco? Duh! Ben je ook meteen gratis van die cirkelzagendinggevallen af. Ik vind het he-le-maal niks.
Ik vind alleen die uitlaten een beetje misplaatst…dubbele uitlaat past wel bij de golf maar dan liever 2 uitlaten naast elkaar aan de linkerkant. Een uitlaat aan elke kant vind ik meer voor een V6 of V8.
Het voordeel van dat milieu gedoe is dat auto’s weer simpeler en lichter zullen worden. Gelukkig kunnen fabrikanten als VW dat prima verkopen onder de noemer sportief, het lijkt erop dat daar wel behoefte aan is :lol:
Twee uitlaten alleen links heeft een Leon 2.0 ook al.. dat is niet meer zo bijzonder
Dat brulletje uit de uitlaat (op het einde) is toch best lekker voor een milieuvriendelijke 4 pitter!
Uhm, toch de Focus ST, puur voor de 5cilinder roffel

Verder wel een vermakelijke rijtest!
Uitlaten.. tja
Beetje like de EVO X, eentje aan elke kant.. maar één dikke pot, of 2 pijpjes aan 1 kant was wel beter!

Geef me toch maar ’n scirocco!
mooie rijtest zoals altijd :D
toch vind ik de Scirocco wel mooier :)
Alleen nog milieuvriendelijke auto’s testen? Ik hoop dat dat een grapje is.. :D
Inderdaad, het ESP moet wel gewoon uit kunnen zoals hier boven al gezegd is. :P

Verder blijft het een leuke auto, sportief maar niet te, want daar schijnt de Golf R voor te zijn.
Super test AB!
Leest ook prima weg ^^
Zeker de beste van de laatste tijd, ook lekker dat het 7 min. duurt geen lullig snel filmpje. Top!
LOL @ ‘Wouter-humor’

hmmm GTI of Scirocco? Is deze vraag met of zonder gelimiteerd budget?
Anders wil ik wel de Scirocco R met alle mogelijke optie’s. Wel een stukkie duurder dan de GTI, maargoed dat moet dan maar.
ik wil de golf gti en niet de sirocco
Doe mij maar de golf want met de scirocco zit ik met me hasses tegen het dak, en das zo lekker bij de drempeltjes ;^)

Maar als hij nu 2 cm hoger was geweest vanbinnen dan veel liever de scirocco
GTI? Parkeersensoren, 4 deurs, middenarmsteun, DSG Bak en open dak! Nee laat maar…
nou porno kan ik het niet noemen.

hij is wel leuk. maar de vorige vond ik zowiezo mooier.

maar aj ik ben zowiezo geen golf fan
De Sirocco! Daar trek je natuurlijk veel meer aandacht mee. Maar de Golf is weer praktischer, hmmm…
muziek gaat er wel op achteruit.

leuk filmpje, toch kan het wel iets positiever,
Zo das weer een lekkere saaie auto!!!

achja, moet eigenlijk ook niet zeiken want dat zijn alle VW’s behalve scirocco
Erg mooi. Vind de Scirocco zéker mooier maar is met mijn lengte niet te doen helaas, dan is dit een heel aardig alternatief, en in het wit ook gewoon heel mooi. Die velgen waren inderdaad op de V al een beetje lullig, en snap niet dat ze niet een paar uit het rek van BBS hebben getrokken als standaardvelgen voor de VI.

http://i33.photobucket.com/albums/d77/ibiz_boy/P8030064.jpg
Je moet idd het knopje gewoon 5 seconden inhouden als je je rem inhebt! mn ma dr audi tt heeft dat ook! ;)

verder weer super test!! enne geef my maar scirocco….
Nice, maar ze hadden wel andere velgen kunnen nemen. Dit overdreven ronde design van de velgen past niet echt bij de rest van de auto, als je het mij vraagt.

Golf GTI vs Scirocco…. Lastige keuze. Ik denk dat ik toch voor de Scirocco ga.
Toekomstige petjes auto!

En ik kan het niet porno noemen. Verre van dat!

Maar goed je moet het er maar voor over hebben.
@ autoblog

dat kon je van te voren weten dat het een gefacelifte golf 5 zou zijn.
de golf word elke 2 modellen vernieuwd.

– golf 1 nieuw
– golf 2 een gefacelifte golf 1
– golf 3 nieuw
– golf 4 een gefacelifte golf 3
– golf 5 nieuw
– golf 6 een gefacelifte golf 5

de golf 7 word dus weer een nieuwe, snappie?
Ben het inderdaad met jullie eens over de velgen. Echt een gemiste kans van ze. Deze wielen passen namelijk niet bij de rest van het design. Bij de Scirocco R is dat ook zo. Weet niet wie ze op de afdeling “wielen” hebben zitten, maar ik vind hem/haar best lui.
Je hebt er wel zin in, Wouter. Erg leuk filmpje met veel vaart en humor. Perfect.
Nu nog alleen deze voor Ruben. http://www.ultimatearm.com/
leuke rijtest
kan niet wagten tot er een of andere tunnert hier goed werk meey levert
edit: omg, waar heb jij leren schrijven
@ Dennis,

Snij de discussie maar weer eens lekker aan :P

Ik vind het ook een beetje een gemaakt labeltje tegenwoordig. Wat niet wegneemt dat het een fijna rijders auto zal zijn en zeker snel genoeg. Jammer dan dat je niet alle software uit kan zetten die je uit wil hebben. Ook zoiets met dat regelbaar geluid, dat mocht er wel af van mij. Gellukig is de GTI deze keer lichter ipv zwaarder.
die wil ik wel eens zien rijden!
Haha leuke test en die mensen bij 1:16min denken, wat een maffe super grover zit daar achter het stuur naast ons :lol:
Maar Wouter neem toch maar de Scirocco R mee zodra die er is!
scirocco

goeie rijtest mooi
Vind hem toch iets meer klasse uitstralen dan een scirocco!
Alleen…. die velgen zijn toch wat voorbijgestreefd
LOL @ Guido
Die “volume-knop” is gewoon het op en terug schakelen met de flippers achter het stuur. :lol:
GOLF!

Scirocco is voor petjes en mannen met een midlife-crisis.
hmm, scirocco voor het uiterlijk, dat waarschijnlijk niet over 1.5 jaar zal veranderen itt de golf, die wel praktischer is en mijn voorkeur zou hebben.

leuke rijtest verder! :)
Wouter in topvorm ;)

BTW: Krijgt de Golf R nou dezelfde motor als de Scirocco R? Dus 265 pk viercilinder en geen V(R)6 meer? Zou gezien de o zo belangrijke milieulabels wel logisch zijn natuurlijk maar toch ook wel een beetje jammer.. Ik schijn geloof ik ook de enige te zijn die deze wielen maar niet mooi kan vinden, hoewel dat probleem met bijv. een setje mooie BBS CH-wielen simpel op te lossen is. :)
Kga voor de Scirocco..
10 x mooier dan een golf en zeg nou zelf, wie heeft er geen golf ?
@ Wouter:
Niemand heeft nog iets gezegd over jullie foto’s, maar ik vind ze prachtig!
Mooie lokatie gekozen ook, met een goed weertje erbij.

Jij maakt zeg toch altijd?
Wat voor cam + lens + (eventuele pol. filter?) gebruik je?
Hmm, beetje over de top filmpje. Vooral veel duffe grapjes, en weinig mooie shots.
Maargoed, dat wil natuurlijk niet zeggen dat het ook een duffe auto is, ik vind de voorkant (met name de licht units) erg geslaagd en ook het interieur is er erg op vooruit gegaan. Alleen de achterkant, mja…. ik moet nog steeds wennen aan de achterlichten.

En doe mij ook maar een Scirocco. Die is tenminste écht nieuw en écht mooi.
@AMGJunk: ik gok een 450D, voor de rest is er echt teveel mogelijk :P
Het is een 7-Traps Dsg bak
@jesper: “Daarbij, voor een ruggetje of 5 heb je dr op je Golf VI GTI ook weer 50pk bij”

rug=1000 euro, beetje duur voor chiptuning, je bedoelt 500 euro?!
Scirocco please!
Niet dat ik tegen een Golf ben hoor, maar de scirocco, het is toch net Dat beetje wat de golf niet heeft… LOOKS, alhoewel ik de Golf niet héél lelijk vindt, maar als je genoeg geld hebt voor een Scirocco, zou ik toch de Scirocco pakke…
Wat zijn dat idioot rare velgen onder die witte Golf, dat is een mispeer van jewelste.
Mooie rijtest ik zou zeker voor de Golf gaan. Wel erg jammer dat in de R line maar een 4 cilinder komt. Die V6 klinkt waarschijnlijk veel bruter!!
Voor mij geen Scirocco sorry fans het is geen GTI…
Weer een erg vermakelijke rijtest. Knap dat het is gelukt om van een saaie auto toch iets leuks te maken. Complimenten! Enfin, ik zou toch voor geen van beide gaan, maar voor de Ford Focus RS. :)
persoonlijk de scirocco..
maar als het zo’n ”lease” bak is..is een golf iets representatiever maar of je dan nog voor een GTI moet kiezen..

scirocco toch mooiere lijnen..
Zonder twijfel liever de Scirocco.
Leuke achtergrond (1ste foto) ;p
Wahaha PORNO!
@Tomazz
was ik dus niet de enigste die de omgeving herkende!
Mooie rijtest! De 6de generatie van de Golf is zo geperfectioneerd dat het haast niet beter kan zou je zeggen. Het is niet de meest spannende auto maar daar heeft Volkswagen al de Scirocco voor! Zelf zou ik niet weten of ik voor de Golf 6 GTI of de Scirocco zou gaan.
@Ronny Gti: Niet, de 6-traps… de 7-traps kan niet eens op het tweeliterblok, dan wordt die volledig kapot gedraaid. ;)
in dat geval kies ik voor de Golf Gti. vind ik toch net iets mooier.
leuke rijtest weer !
Sirocco mooier maar deze wel handiger.. Niets is leuker dan met 5 in de auto zitten en er nog vandoor gaan als een pijl uit een boog:)
Soon on every street corner near you! Net zoals met de Golf V worden er waarschijnlijk meer GTI’s verkocht dan TDI’s. Niet dat er iets mis mee is, maar exclusieve is er wel beetje vanaf helaas…
@ DeeBee

Je kan ook te sarcastisch wezen ;)
@ GOD… Brilletje nodig ? Dat lijstje van jou klopt van géén kant tot de Golf V.

Maar goed, Ik vind de VI, persoonlijk, wél mooier als de ‘Golf V’ die hadden ze wat mij betreft over mogen slaan. Door zijn nieuwe neus lijkt hij lager (en agressiever) Verder inderdaad saai (goed gebouwd, niets om over te zeuren)
En dat de auto niet zo uitbundig uiterlijk heeft als b.v. De Focus ST/RS of een Mazda 3 MPS vind ik alleen maar een ‘plus’. Alle badges eraf en gaan met die banaan. De kenner ziet het tóch wel, en die het niet ziet merkt het wel.
Alle waarde naar zijn geld. Één ding weten we zeker, deze verkoopt. En dat valt over de Focus RS nog maar te bezien met z’n 50K + opties.
Iedereen op de diverse site steek de lof trompet over die tuut, maar ik moet nog maar zien hoeveel (die ook het geld hebben) daadwerkelijk deze auto kopen. Als het nét zo’n succes word als de vorige Focus RS zal het wel een zeldzaamheid blijven dat je een RS kan spotten buiten de showroom of autoshow. Hetzelfde geld eigenlijk voor een 3MPS. Maar of dat nou goed of slechts is, kunnen jullie zelf vast wel uitmaken.
ik twijfel niet zo lang,
doe mij maar een Scirocco R!
Scirocco.. nee vind ik zo vreeselijk lelijk. Doe dan deze leuke Golf maar.

Voor een jaartje, anders zie je hem door elke binnenstad 20x in een uur
En hij is lichter dan de golf 5 gti?Goed werk Volkswagen !
Zo, lekker aan’t scheuren geweest rond Woudenberg / Driebergen?.

maaruh, lekkere bak, die VI GTI
De Scirocco is veel mooier van buiten maar zoveel lelijker van binnen dat ik toch voor de Golf VI GTI zou gaan.

Weer erg leuk gemaakt dit filmpje!
inmiddels ziet de golf er toch gewoon weer net zo uit als de scirocco? Wat voor een keus is dat dan… wil je liever appeltaart of appelgebak?
Even opmerking over milieu vriendelijk.,
Wat bedoel je daar nu mee ? Want ik heb de indruk je het per wagen apart bekijkt.

Maar zo draait de wereld niet hè jongens… Want er rijden veel wagens van dat type rond.
Als je het nu eens globaler zou gaan bekijken ( als wereld burger, die statistieken maakt)
Dus men neme milieu vriendelijke auto’s, bv Golf 6 of Polo bleu tek dinges of alles waar green op plakt,. Men meet hoeveel ze vervuilen,… Allemaal SAMEN ( dus niet per stuk hè, want dat is niet eerlijk), want ja hoor ze vervuilen allemaal samen.

Dan zal men opmerken dat de optelling van de vervuiling van de GREEN cars, veel groter is dan de vervuiling van de pak weg Bughatti veyrons, of van de Zonda’s, of van de Koeningsegg’s,

Dus als je nu ECHT een groene site wil worden, bewijzen de cijfers, het veel milieu vriendelijker is voor de WERELD om een Veyron te testen dan een GOLF…

maar verder prima site !! :d heel leuk
Een antwoord op die vraag in het filmpie is niet zo moeilijk. Dan zou ik zeker voor de Scirocco gaan. Niks in nadele van de Golf VI GTI maar een Scirocco is net ff iets specialer en geeft een exclusiever gevoel dat zo’n zesde generatie golf.
De Scirocco natuurlijk! De Golf blijft toch een standaard saaie auto.
Als je de witte lak kiest, krijg je er bij vw dan ook een pasje bij voor minimaal 52 wasbeurten. Voor elke week minimaal 1. Zou wel handig zijn.
Mooi stuur!

En ermmmm, ja dat is het dan wel…
Heb nog geprobeerd wat anders bijzonders aan dit ding te ontdekken, maar helaasss…
;)
Mooie test en prachtige auto. ik ben zelf net zelf over gestapt van een golf v gti naar een nieuwe scirocco. niet alleen omdat de scirocco qua uiterlijk prachtig en vernieuwend vind, maar ook omdat je de golf zo vaak ziet. toch krijg ik wél een beetje kriebels als deze nieuwe gti zie. Prachtige bak!
Gaaf ding!!
Ben ’t wel met je eens, Wouter. Looks zijn wat minder spectaculair, minder stoer. De sound is nog wel leuk. Maar uiteindelijk wordt ie keihard gepwned door de Scirocco, die heeft in standaardtrim al de stoerste looks en met dezelfde motor is de rijervaring een stuk sportiever dan in een Golf VI GTI (denk ik ;-))

Maarja, alsof dat Volkswagen’s bedoeling niet is :P
@ AMG

“Flater aan” :P
Doe mij dan toch maar een Scirocco. Ik vind een golf wel zo ultiem saai/petjesauto… Daarnaast, zou ik voor een VW gaan (uitgezonderd verwante merken), dan moet er op z’n minst een 3.2 liter blokje in liggen.
TodayTomorrow
Haha super gepresenteerd.
en ook mooie auto.
maar toch liever sirocco toch net iets sportiever uiterlijk.
lager dikkere kont.
Mooie golf 5, euh 6, moet wel 2 keer kijken. Als ik moets kiezen dan werd het dus een Scirocco.
Scirocco!!!! :D
de hete versie komt nog die zal wel rond de 270/300 pk (2.0T) gaan hebben want in de nieuwe komt helaas geen 6-pitter meer. maar als ik mocht kiezen toch liever de Scirocco R .
SCIROCCO
De scirocco R!
golf VI GTI is niks bijzonders. en ik vind hem te lomp
die auto’s van tegenwoordig zijn allemaal van die halve mpv’s .
de golf IV ziet er bijvoorbeeld veel lager uit en dat vind ik ook veel mooier.
maar de scirocco R is niet zo een halve mpv. en dat is de golf wel
wat weer een geweldige auto van volkswagen!!!
deze GTI is een klasse wagen.het is als vanouds
deutse kwaliteit. ga zo door VW.
Mooie wagen, leuke rijtest!
Als ik mag kiezen, ga ik voor de Scirocco hoor :)
pipo de clown
Beetje onnodig om in een zogenaamde review het te hebben over het geluid en/of rijden in een tunnel voor het geluid. Kom op nou zeg…
Die jongetjes met petjes in oude Golf willen lawaai, rijden in tunneltjes en schakelen terug voor het lawaai. Zielig juist.
Een wolf in schaapskleren in toch prachtig ! Ik hoef geen luid gebrom of lawaai, hij moet goed vooruit komen en dat doet ie !!
Lekker genieten van de Golf VI GTI met een andere chip van een goede chipboer (260 pk en 350 NM) en in stilte gaaaaaaaaaaaaaaaaann!
Zal ik maar beginnen m’n ongezouten mening online te droppen?
Komt ie:

Als eerste maar even over de uiterlijke prestaties van dit beestje.
Dat ziet er goed uit. Gewoon goed.
Ik vind vooral de rode accenten in de grille erg mooi, en de stiksels in het interieur sluiten daar mooi op aan.
Deze generatie Golf vind ik sowieso al erg leuk, de nieuwe designrichting van Volkswagen bevalt mij wel. En de GTI doet daar natuurlijk nog eens een fijn schepje bij. Prima dus, qua bodywork.
De mistpitjes zijn ook mooi geplaatst trouwens!
Nog even over de velgen: ja, de velgen.
Ik heb ze nooit zo verschrikkelijk mooi gevonden, maar het is wel echt kenmerkend voor de Golf, dus laat ze maar lekker zitten.
En nog even over het feit dat Wouter dit niet meer dan een facelift vindt:
Dat vind ik toch wel.
Er zijn niet veel uiterlijke aanpassingen aan gedaan, maar toch heeft nummer 6 een heel ander karakter en uitstraling gekregen.
Slim toch, van VW ;) .

Van binnen ziet het er ook erg goed uit, fijne stoeltjes en zoals al vermeld leuke rode stiksels die overal terugkomen.
Jammer van het ESP, want een GTI is natuurlijk een stuk leuker om te berijden als je ook echt wat te doen hebt in je auto.
En een (gecontroleerde) glijpartij op z’n tijd is ook niet verkeerd.
Verder ziet het er gewoon goed, Duits uit.

Over het motorblok kan ik niet zo heel veel zeggen, maar ik denk dat het een fijn ding is met genoeg vermogen en een fijne turbo.
210 pk uit een geblazen tweeliter lijkt me een prima combinatie.
De DSG-bak is overigens ook goed, niks mis mee, maar wel jammer dat ie in manueel echt zelf gaat schakelen. Daar hou ik niet zo van.
Sprinttijd van nul naar honderd is ook in orde, 6,9 klinkt goed.

Dan nu het grote moment van de keuze tussen de Golf GTI en de Scirocco.

Ik vind de Scirocco verschrikkelijk mooi en goed gelukt, en dat vind ik ook wel van de Golf GTI. Maar toch in iets mindere mate.
En aangezien ze qua prijs niet veel van elkaar verschillen, zou ik toch eerder geneigd zijn de Scirocco boven de zesde GTI te verkiezen.
Vooral omdat de Scirocco toch een stuk mooier en spannender is.

http://www.cars-bikes.info/d/3432-2/volkswagen-scirocco-002.jpg

Kijk nou toch…

Nog eventjes over de rijtest:
Leuk gedaan, het had weer genoeg inhoud maar wel op een autoblog-manier.
Camerawerk zag er ook goed uit, dus ik zeg het nog maar een keertje;
Keep up the good work!
Overigens een werkelijk geniale headerfoto!
pipo de clown
Voor degene die lekker zijn gemaakt voor deze GTI een teleurstellende mededeling; dit jaar is de GTI niet leverbaar in NL……dusssss
Mag je ook geen van beide kiezen?
ESP kan wél helemaal uit. Toch voortaan eerst het boekje lezen, voor iets te roepen..
@ mezelf: eerst de eerdere reacties lezen, voor iets te roepen..;)
Zelfs nadat ze de moeite hebben genomen om het apparaat spannend te laten klinken is het geluid een zware teleurstelling. :(
mooie auto !!
+ Super auto!

– Alleen mis Aimee in de test…. :(
De auto mag niet bijzonder heten, maar Wouter heeft er wel weer een leuk filmpje van weten te maken!
WieAndersDasAuto
@ Citrofiel

Leg eens uit? Waarom mag hij niet bijzonder heten?
kvint t maar niks eigenlijk… te zacht, mocht wel wat stoerder. Golf V vond ik tog wel mooier, cker r32>>mooi geluid komt er ook uit die v6

Kheb eigenlijk tog echt liever een r8, k denk dat zij dat ook hebben als ze een keuze hadden.

Die velgen vint ik ook maar niks eigenlijk, ook zo lomp.
Ook die rode lijn hebben ze weer in die grill verwerkt, ook zo kut

maarjah, we moeten ff hopen dat die Golf 7 echt iets diks wordt
SCIRROCO !!! Natuurlijk veel mooier zonder die lelijke GTI velgen
Golf 6:
+ Ruimer en mooier interieur
+ De nieuwere 2.0 TSI motor; sneller & zuiniger; max vermogen is 11 pk meer bij 1000rpm minder en max. koppel is ook eerder beschikbaar
+ 5 deurs uitvoering mogelijk
+ Betere geluidsisolatie
– Uiterlijk redelijk saai, doch kan ook een voordeel zijn

Scirocco:
+ Exterieur design is prachtig
+ Door de bredere wielbasis een betere wegligging in bochten
+ Exclusiever (?)
– Het (oudere) interieur is imho stukken minder mooi en iets krapper
– De minder zuinige, oudere 2.0 TFSI motor
– Grote dode hoek
– Enorme tildrempel in de kofferbak met minder inhoud

Het is dus maar wat je belangrijker vind ;)

En beiden zijn zo te chippen naar de 240~265pk.
ik zou voor de golf gaan, puur omdat ik de naam van die andere VW waar ik uit kan kiezen toch altijd fout schrijf.
en daarnaast vind ik de 6 er in GTI uitvoering heel erg oké uitzien. deze vijfdeurs iets minder. maar in driedeurs, in het wit en met dikke velgen heeft ie veel weg van de Golf W12 concept.
Scirocco. Precies dezelfde techniek, vrijwel dezelfde prijs, alleen dan mooi ipv spuuglelijk. Lijkt me niet zo moeilijk.
effe off-topic :
hoe heet het liedje int begin en eind van de rijtest
d van summeren
ooit gehoord van seat leon cupra met 241 pk en maar 2400 euro duurder dan deze gti die op iedere hoek van de straat staat als je je wil onderscheiden zou ik zeker geen golf kopen ook de accesoires op de leon zijn veel goedkoper dan van de golf ik zou zeker voor de cupra gaan ook voor de focus en renault
Op zich natuurlijk weer een prima kar van Das Auto. Wel vind ik de Golf V GTI een stuk spannender doordat die een wat agressiever smoeltje heeft.
Laat deze Golf GTI tunen door ABT…en hij wordt serieus een stuk sneller!
0-100 is zeker wel sneller dan 6,9 met ABT tuning!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).