Magna gaat er met Opel vandoor [updated]

Auteur: , 32 Reacties

Het begint er nu toch echt op te lijken dat er een nieuwe eigenaar voor Opel is gevonden. Fiat en de Chinezen worden vriendelijk, doch dringend verzocht aan de kant te stappen. Auto-onderdelenproducent Magna staat nu vooraan in de rij om de Duitse fabrikant nieuw leven in te blazen. Aangezien de vingers in Amerika al op de rode knop staan om GM uit te zetten, is dit geen heel verkeerd tijdstip voor een akkoordje over Opel.

Bij de overname krijgt het Canadese Magna steun van de Russische Sberbank en de autofabrikant GAZ, deze laatste wil in Rusland Opels gaan fabriceren. Maar Magna zal ze waarschijnlijk ook zelf ion Canada willen produceren, dus dat is nog even onduidelijk. Spannende tijden breken nu dan ook aan over de verdere details van de overname. Vauxhall en SAAB zouden namelijk ook het liefst een lift naar Magna krijgen en alleen van de Duitse fabrieken staat vast dat deze blijven draaien. Wel zal zo’n 10% van de werknemers (2500 man) in Duitsland ontslagen worden. Daarnaast investeert de Duitse overheid 1,5 miljard euro in Opel. In totaal zal Magna tegen 500 tot 700 miljoen gaan spenderen aan de deal. (via nu.nl)

UPDATE: Opel en Magna hebben officieel een akkoord bereikt over overname van het automerk, dat heeft de Duitse minister van Financiën Steinbeck rond 2 uur vannacht gemeld. Een woordvoerder van Magna heeft gezegd dat er nog wel verschillende details moeten worden besproken. “We verwachten binnen vijf weken een contract te tekenen”, zo heeft hij laten weten.32 reacties

er gaat heeeeeel wat gebeuren.
dus na de indiers en Chinezen gaan we nu Canadezen doodwensen ??

of zijn ze daar te blank voor ??
hm beter wel zo het is niet goed als een fiat opel had gekregen dan groeien ze straks nog veel te snel en krijg je een kroymans herhaling. en wat die chap choi etters ja daar zullen we het maar niet over hebben (behalve dat ze lkkr met in rotzooi lkkr in china moeten blijven).

en ik vind eerlijk gezegd helemaal geen slecht idee dat een canadees bedrijf het over neemt denk dat het beter is dan de opties die der waren. o wacht die heb ik net al afgekraakt dus der blijft niks over. behalve dan de Arabieren maarja dat is ook weer in een ander verhaal.
Duitsers en GAZ. Of nee, dat is té makkelijk.
Amerikanen en atoombommen. Of nee, dat is te makkelijk.

Alsjeblieft zeg, antisemitisme was ook sterk aanwezig in Rusland (1883), om het maar even bij hetzelfde onderwerp te krijgen. Gaan we eens kijken wat NL vorige eeuw in Indonesie heeft uitgespookt, gaan we dat ook ´´niet lief´´ vinden. Ik weet niet of jij iets dat 64 jaar geleden gebeurt is, een reden vindt om een volk bestaande uit 83 miljoen mensen even te beledigen. Eigenlijk racistisch. Net als Duitsland dat 64 jaar geleden was, net als Amerika 50 jaar geleden en net als Iran nu.

En nu terug naar Opel. Ik vraag me eigenlijk af hoe dat gaat, zo te lezen wordt Opel een los merk dat alleen gebruik gemaakt van eigen technieken? Als zij niet gaan samenwerken, gaan ze op deze manier 99% zeker alsnog failliet…
@Turbogek

Rustig man, Wollie maakt gewoon een goeie grap. Als hij het niet was, dan horen we het nog wel van iedere cabaretier de komende maanden, en zeker op een van de oudejaarsconferences….
@ lincoln,

wat is er mis met Canadezen? Dat zijn gewoon Engelsen en Fransen ;) …
Magna zal straks wel anderhalf miljard aan de Duitse overheid terug moeten betalen, hebben ze ook niet zomaar in de binnenzak zitten. En Angela gaat geen vrienden maken als ze er voor zorgt dat de fabrieken in Duitsland open blijven ten koste van de fabrieken in de andere landen.
En zols men op het journaal al zei, enkele maanden terug had ze flinke kritiek op Frankrijk toen men daar geld in de auto industrie stak want dat was protectionisme. Nu doet ze hetzelfde.
Opel hoeft voor mij niet failiet, maar als er toch fabrieken gesloten gaan worden doe dan als eerste (en snel een beetje) de fabrieken dicht waar de bedrijfsauto’s gemaakt worden. Hoef ik straks in november mijn peugeotje niet in te ruilen voor een combo of vivaro.
@Turbogek .. atoombommen !!
is dat om de grap van @Wollie met duitse-joden af te sluiten ??
(effe doordenken a.u.b) ..

wat trouwens een van de slechtste grappen ooit was ..
@ autoblog; “de Russische Sberbank de autofabrikant GAZ”

Welke van de twee is het nu? Of beide? In dat geval zou ik er ‘en’ tussen zetten. ;)
Hebben zulke constructies ooit weleens goed uitgepakt?

Ik schat dat we in afzienbare tijd wel weer te horen krijgen dat Opel doorverkocht wordt omdat Magna het niet bol kan werken…
Ik heb respect voor Machionne van Fiat, want je laat een zo goed als failliete onderneming (GM) toch niet eisen stellen?
Een beetje mekkeren dat ze nog meer geld willen. Fiat kan dat geld ook wel beter gebruiken en net wat Oly zegt: Fiat moet ook niet teveel willen, want anders worden ze straks nog topzwaar en zijn ze alsnog de klos, terwijl het nu onder het bewind van Machionne juist zo goed gaat.

Ja, ze hebben nog wel schulden, maar vaak blijven bedrijven schulden houden om via via de belasting wat te omzeilen. Heb daar eens een interessant artikel over gelezen. Bedrijven geven bv aan dat ze het komende jaar bv €10 miljoen winst verwachten, maar dat blijkt later bv maar de helft en krijgen ze geld terug, wat blijkbaar voordeliger is met de rente e.d.

Maar goed, Fiat kan het zinkende schip beter verlaten, want als iedereen aan boord gaat, is er geen houden meer aan en de Duitse regering lacht zich rot om die gekken die alle hogere eisen slikken.
Dan blijft Fiat vanzelf over (dan is de rest failliet) en heeft het ze niets gekost.
Lekker Chrysler op rails helpen en Amerika veroveren. Europa komt vanzelf ;)
weer amerikanen
Opel was net zo goed opweg met de Insignia en Astra
en nu zullen de amerikanen weer alles verkloten
kan niet gewoon de EU ofzo Opel kopen, blijft het tenminste europees
en kunnen de chinezen en amerikanen het niet verkloten
opelsintrafreak
de brug is vrij dus nu moeten ze nog over de brug komren i hope so
opel kopen? f*ck die amerikanen en hun patenten, flikker ze gewoon aan de deur en begin als duits merk opel te produceren, nationaliseren die handel…ik ben die k*tamerikanen zo beu hé…isoleer die moterherf*ckers en ze gaan komen janken om hulp…ja, knal hun satelieten ook maar uit de lucht en start dat europees systeem…lang leve de VLE (verenigde landen v.Europa) we zijn met enklele miljoenen meer, wat gaan die k*tamerikanen hier nog komen janken, ff dealtje met de arabieren om olie in euros te betalen want daar hebben ze meer aan dan die loze dollars en heel dat immigrantenlandje wat de vsa voorstelt ligt op z’n reet…er is enkel wat moed en ‘haar op de tanden’ nodig …
:lol: @ wollie!
Goe gevonden.
die russen zijn ook eigenaar van Lada. Dus Opel wordt Lopel en na 4 weken gebruik een Slopel
tijd voor spijkers met koppen ..

wie heeft er laatst nog een Opel gekocht ??
niemand !!

en dan toch nog Amerika de schuld geven !!
typisch nederlands heldengedrag ..
Nou, zo te horen maakt Magna er wel meteen werk van.
En ze kunnen zich in ieder geval bijna volledig op Opel richten.
Fiat heeft ondertussen ook nog heel wat anderen om op te letten.
@Rick-dos
ja, idd, opel had beter verkocht kunnen worden aan een andere producent. Kleine producenten overleven tegenwoordig simpelweg niet meer omdat ze geen gebruik van schaalvoordelen kunnen maken. Ik denk niet dat magna dit lang vol kan houden, helemaal al niet als het toegezegd heeft geen arbeidsplaatsen verloren te laten gaan. Fiat was een veel betere keus geweest imo, maar goed, kennelijk gaat de europese GM net als de amerikaanse ten onder aan de vakbonden.
@lincoln
is dat een soort samenzweringstheorie ofzo? denk je niet dat als opel gewoon goede in de smaak vallende autos had gebouwd nederlanders ze gewoon als altijd hadden gekocht? beetje raar om nederlanders te verwijten dat ze geen spul kopen dat ze niet willen.
@super ..
nederlanders en smaak ??
nederlanders en kopen ??

in Ikea lease-land met om de 10km een Mc Donalds gaat dat niet op ..
@lincoln
eh, dus je wijt de ondergang van opel aan het smaakgebrek van nederlanders?
@super .. nee hoor .. die 2 passen prima bij elkaar ..

maar de schuld geven aan Amerika (wie dat dan ook is) is zo goedkoop en apatisch .. wederom typisch nederlands ..

ik hoor niemand zeggen .. “leuk hoor .. maar ik heb al een auto .. die kan gerust nog wel een jaartje mee” ..

op een gegeven moment is er verzadiging .. easy peasy ..
en Opel en haar werknemers hebben daar altijd goed aan kunnen verdienen ..
Moet even een kudo geven aan Lincoln voor het tegen beter weten in toch uit proberen te leggen….

Opel heeft het gewoon niet heel erg slim aangepakt de laatste jaren en nubetalen ze de rekening…. Het lijkt wel of Duitsland FIAT niet kan verteren want die hadden toch wel veel betere plannen voor Opel als Magna…

Beetje op gevoel gekozen lijkt wel…denk dat we snel Opel naast Pontiac kunnen zetten.
@Bert: Machionne is exact om die reden weggelopen, want hij gaf eerder al dat het een politiek spelletje was en het niets te maken had met het redden van Opel.
Toen kwam GM nog met meer eisen en dat was de bekende druppel. Heb net gehoord dat Magna Opel mag zien te redden, samen met die Russische bank.
Ik denk dat Opel het heel goed gaat redden !! Zo heel veel schaal voordelen had Opel niet met USA. Opel is groot zat om gunstig in te kunnen kopen voor hun eigen productie.
De samenwerking was vooral met de koreaanse tak van gm, dus kia en voormalig deawoo. En dat zal ws blijven. Deze auto’s zijn nl ontworpen door de gm design afdeling in russelheim, ja dus feitelijk bij opel.
Nou, ik vraag me af of Opel en Magna een goede combi is. Opel verkoopt alleen auto’s in Europa en die markt is krimpende. Alle andere fabrikanten halen hun groei vooral uit landen als Brazilie en China, dus dan zou Magna klauwen met geld moeten uitgeven om in dat soort landen Opel te introduceren. Ben benieuwd hoe de toekomst voor Opel gaat uitpakken…
De Amerikaanse regering is blij met de overname van Opel door het Canadese bedrijf Magna. Dat heeft een woordvoerder van de regering Obama laten weten.

De verkoop van Opel was nodig omdat het Amerikaanse moederbedrijf General Motors in grote financiële moeilijkheden zit. Waarschijnlijk wordt morgen het faillissement aangevraagd.
Damn, je mist wat als je moet voetballen zeg…
Naja, weet ik at ook weer.
Leuk. Is Opel iig niet failliet, daar ging het mij om. Morgen mooi naar Concorso Italiano, Lambo’s kijken.
@Soulmaster:
Kansloze opmerking die laat zien dat je de feiten niet kent. Lada = AvtoVaz. GAZ is tweede producent van auto’s in Rusland en heeft niets met Lada te maken

@Realhustler
“De samenwerking was vooral met de koreaanse tak van gm, dus kia en voormalig deawoo”

Sinds wanneer is Kia onderdeel van GM ? Kia is koreaans maar onderdeel van Hyundai. Ook deawoo heeft nooit bestaan. Daewoo is de naam die GM in Korea voert voor de auto’s die onder GMDAT gemaakt worden en deze zijn Chevrolets in Europa

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).