Opvolger Ferrari Enzo krijgt een Twin Turbo V8?

Auteur: , 43 Reacties

We horen al een tijdje geluiden uit Maranello komen dat ze ook bij Ferrari mee gaan doen aan de CO2 heisa en daarom de uitstoot van schadelijke stoffen drastisch willen verlagen. Zo gaat er al een tijdje het gerucht dat de opvolger van de legendarische Enzo wel eens voorzien zal kunnen zijn van een geblazen achtcilinder. En nu is er wederom iets opgedoken dat in die richting wijst.

Het Britse Autocar heeft namelijk een patent gevonden van Ferrari voor een “turbocharged internal combustion engine with V arrangement”. De motor op de technische tekening heeft 8 cilinders, maar Ferrari zou ook werken aan een V6 met dubbele blazers.

Het systeem dat Ferrari heeft bedacht maakt gebruik van 2 turbo’s die even groot zijn. En dus niet een kleine turbo voor de lage toeren en een grotere turbo die helpt bij hogere toerentallen. Maar wanneer kunnen we deze motoren met turbo’s dan verwachten?

Laten we even logisch gaan nadenken. Van de F450 (opvolger van de F430) staat al zo goed al vast dat die ‘gewoon’ een direct ingespoten 4.5 V8 onder de glazen motorkap gaat krijgen. De California is pas net op de markt en ook de twee topmodellen van Ferrari, 599 GTB Fiorano en 612 Scaglietti moeten nog de nodige jaartjes mee voordat ze worden vervangen.

Wat blijft er dan nog over? Inderdaad de opvolger van de Enzo. En aangezien Ferrari in zijn supercars altijd de nieuwste techniek propt die later ook beschikbaar komt voor de ‘mindere’ goden uit de line-up is het niet eens zo’n gekke gedachte. De afgelopen maanden is in elk geval al met grote regelmaat een mule (testauto) gespot met 2 enorme luchthappers die ongetwijfeld voor de turbo’s zijn. Naar verwachting komt de opvolger van de Enzo in 2010/2011 op de markt. Tot die tijd kunnen we lekker speculeren.

PS Als je op de technische tekening klikt krijg je een groter exemplaar te zien. En HIERRR kan je alle details van het patent nalezen.43 reacties

Heldere afbeelding hoor ;) .
Dubbelgeblazen klinkt altijd erg goed, en zo geeft Ferrari de Enzo II en nog lekkerdere sound mee.
Alleen moet Ferrari zich niet gaan bemoeien met het klimaat.
Daar hou ik niet zo van.
-edit: idd-
Zolang ze er nog meer power dan de Enzo uit weten te halen, is alles goed.
De overtreffende trap van het ultieme: F40, F50, F60 (Enzo).
Ferrari heeft toch voor de voorgaande modellen, F40 en F50, ook geblazen 8 cylinders gebruikt? Dan zou het nog niet eens zo gek zijn als de F70 weer een geblazen 8-pitter krijgt;)
Mooi! Ze gaan weer terug naar de basis, de F40 dus. Als ze nou ook weer eens een mooie auto er van maken dan krijgt Ferrari een kusje van me.
@EJS

De F50 had een V12. ;)
@ EJS

In de F40 wel, de F50 had een atmosferische V12.
F50 had een 4,7 liter V12, die afgeleid is uit de SP333 raceauto.
@BananaFlip

Aha, jij weet ’t preciezer als ik:) Maar, dan is het dus nog niet zo gek dat er weer een geblazen V8 komt, en persoonlijk vind ik voor sportwagens v8en vaak mooier dan v12en;)
leuk als er net als de f40 weer een turbo v8 komt. Moet het wel net als de f40 een drivers car worden. Minder software die de auto op de weg moet houden :P
@Rick-Dos

ja, daar was ik me ondertussen al van bewust aangezien je al de derde bent die me dat verteld:P
@EJS

Ik was de eerste! Alleen die stomme spamfilter… ;)
@Rick-dos

aha, kan gebeuren hoor..;) Maar het is zo frustrerend als je 3 x achterelkaar over hetzelfde terecht wordt gewezen;)
mrB,

Weinig kans aangezien Ferrari altijd het maximale eruit wil halen en je kan een auto van nu niet vergelijken met een auto uit 1987.
Misschien een variabele turbo, net als Porsche en BMW. Dat is vergelijkbaar met een kleine en grote turbo.
@stefan-venema:
wat denk je van 2 variabele turbo’s?
erg mooi! :D stop er ook maar KERS in ofzo, houden we groenlinks happy. Beetje aan het design werken, graag wat 288 en F40 details en dan hoppakee naar de redactie sturen.

Damn, dit zou zomaar weer eens een échte ferrari kunnen worden, eentje die snel het Enzo, California en 599 design doet vergeten.

*droomt verder*
waarom luistert iedereen naar die kut milieu hype

damn flikker op met die onzin

als je dan ttoch 2 turbo’s gebruikt. neem dan de v12 met 2 turbo’s ;-)
Wie zaten allemaal ook alweer om de BMW Turbo motoren te huilen!!
@CSL .. iedereen met een BMW gerelateerde nick-name ..
oftewel .. de hoogtoerige emotielijers ..
Turbo’s zijn hartstikke leuk, maar verpesten vaak ook een beetje het geluid van de auto. Ben benieuwd :)
Ben benieuwd hoeveel pk eruit komt :D :D !!

*wil dat het al 2010/2011 is*
Lol @ lincoln :D
Het zou trouwens erg jammer zijn als de V12 bij Ferrari definitief zou verdwijnen.
Ik ben van mening dat een Ferrari V12 vele malen mooier en doordringender klinkt dan een Ferrari V8 met turbo’s!
@Alwood:
Wat is er mis met het 599 design?
@lincoln:
mijn nick heeft ok iets met bmw te maken, en ik ben voorstander van mooie turbosystemen zoals bmw ze gebruiken, met zoveel mogelijk respect voor de koppelcurves van een niet geblazen motor.

wel vind ik het jammer dat op deze manier oa bmw, honda en de natuurlijk supercarproducenten die heerlijke hoogtoerige atmosferische blokjes gemaakt hebben door echte engineering in een slecht daglicht gezet worden door de idiote tuners die een beetje komen bluffen met een turbo…
Turbo= easy horsepower, zolang je de druk maar hoog genoeg durft te zetten.
Moderne systemen, zoals ook dit eentje is, zijn echter door de hedendaagse elektronica en nieuwste turbo’s zo in te stellen dat ze bijna reageren als een atmosferische motor, maar met alle voordelen van een turbo. Dat is dan weer wel mooi.

de hoogtoerige emotielijers willen dus zeggen dat door het turbotijdperk de echte motorenbouwer zich niet meer echt kunnen bewijzen, omdat sommigen nog steeds easy-pk’s maken. Iedereen die van techniek houdt zal dat beamen, maar ook blij zijn met de nieuwste innovaties waaronder moderne turbo’s.
Fijn fijn :)
Als de theorie klopt zal dit ook wel een leuke gewichtsbesparing opleveren want als ze de laatste tijd ergens goed in zijn in autoland dan is het wel het produceren van zware sportauto’s

Licht met veel vermogen moet het worden :)

Gaaf, terug naar f40 style :)
Wat ook wel interessant aan de F70 wordt is de versnellingsbak. Als je kijkt naar de Scuderia die schakelt net zo snel als een F1 wagen uit 2005. Als de F70 dan rond de 2010 dan schakelt die dus net zo snel als een F1 uit 2006 of 2007. Met andere woorden seamless shifting! Volgens mij zou dat dan de eerste productieauto ooit worden met een seamless shifting systeem. Erg benieuwd daarnaar. Verder tjsah die V8, waarom niet, de F40 is er bekend mee geworden, hij weegt minder en met die twee turbo’s komt het helemaal goed. Ik voel wat moois aankomen daar uit Maranello.
16 luchtfilther
17 lucht(e.v massa)meter
10 turbo compressor zijde
26 afblaasklep
20 intercooler
21 gasklephuis
4 inlaat collector
5 inlaatlichaam
2-3 cilinderblok
7 uitlaatbuizen
6 uilaat collector
27 wastegate
9 uitlaat turbine zijde
28-23???
13 uitlaat demper

erg geil, de uitlaten komen blijkbaar weer bovenop, oude F1 style.
whoeiii
*life is short, drive your cabriolet butt naked*
@ernie, thnx voor je input :D Nu de rest nog ff uitvogelen :P
Wat klinkt beter, een atmosferische V12 of geblazen V8?

http://www.youtube.com/watch?v=AsXTS0hDxjE
FlorisFerrari
@ topless,

Dan toch maar de atmoserische V12 !
In Maranello weten ze precies wat ze doen! Dus ik verwacht zuiniger, maar wel snellere motoren die ook nog eens voor een prachtig geluid zorgen!
28 lambda sensor
23-23-26 sluitklepjes zodat er geschakeld kan worden tussen 1 turbo per 4 cilinders (dus gewoon alle uitlaatgas verdeeld over beide turbinecompressors) – en overgeschakeld kan worden naar alle uitlaatgas op 1 turbinecompressor(en 1 turbinecompressor dus uitgeschakeld is)
aan de afstand en de vorm van het pijltje te zien denk ik dat nummer 1 gewoon betekend : motorblok
Een V12 heeft toch een magie over zich die een V8 door zijn veel vakere toepassing ontbeert. Jammer dus. :|
vraag me af wat een geluid dat zal geven!
hopelijk even zwaar gebrul als de enzo!
nu alleen nog 8 jaar wachten met het model en de naam F70 gebruiken, niet weer zoals de Enzo te vroeg. een F40 revival lijkt me wel wat, maar wss krijgt Ferrari de charme van 20 jaar geleden niet meer terug… :)
terug naar de enig echte supercar uit de late jaren 80 begin jaren 90, de F40. wel jammer van de v12 maar een dubbele turbo op een v8 is ook erg lekker.
@M-lover
uitstekende en minder goede turbo motoren zijn ook heel goed te onderscheiden hoor. Dus maak je daar nou geen zorgen over.
Voorlopig is BMW een van de betere. Dat waren ze al met turbodiesel nu zijn de turbo benzine blokken ook erbij en zo meteen waarschijnlijk iets met waterstof.
@ Citrofiel

Ja en hij is zwaarder en ligt hoger. Als ik eerlijk ben dan zou ik teleurgesteld zijn als Ferrari voor een V12 zou gaan. Ze moeten geen supercar a la Veyron willen maken. Ze moeten een lightweight V8-aangedreven auto maken die technisch geniaal is. Kijk naar een GT-R, die rijdt met een 6-cylinder heel veel 8 en 12 cylinders eruit. Ik zit te denken aan een soort Scuderia met wat meer vermogen en seamless shifting en nog wat technische hoogstandjes. Het tijdperk van zoveel mogelijk pk’s uit zo veel mogelijk cylinders is voorbij.
@ JPM; Puur uit sportief opzicht is de V12 dus niet het slimst. Maar Ferrari’s zijn toch vooral om mee over de boulevards te cruisen..? :twisted: Misschien moet ik me gewoon niet bemoeien met keuzes over sportiviteit. Ik zou het namelijk toejuichen als auto’s minder sportief werden, maar ja, dat is mijn afwijking. ;)
sebastianchubasco
@jpm en citrofiel
de v12 opstelling is in principe een ideale opstelling want hierin is een perfecte balans. daardoor kunnen de onderdelen lichter gebouwt worden. de gasrespons is dan ook zeer goed, veel beter als een 6, 8 of 10 in V vorm. dit is de reden waarom ferrari vroeger voor een v12 koos. nu speelt emissie een belangrijkere rol dan loopcultuur en vermogensopbouw.

Since each cylinder bank is essentially a straight-6, this configuration has perfect primary and secondary balance no matter which V angle is used and therefore needs no balance shafts. A V12 with two banks of six cylinders angled at 60°, 120°, or 180° from each other has even firing with power pulses delivered twice as often per revolution as, and is smoother than a straight-6 because there is always even positive net torque output with little variation. This allows for great refinement in a luxury car. In a racing car, the rotating parts can be made much lighter and thus more responsive, since there is no need to use counterweights on the crankshaft as is needed in a 90° V8 and less need for the inertial mass in a flywheel to smooth out the power delivery. In a large displacement, heavy-duty engine, a V12 can run slower than smaller engines, prolonging engine life.
wikipedia

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).