Dakar 2010 opnieuw in Argentinië en Chili

Auteur: , 24 Reacties

Dit jaar was niet Afrika, maar Zuid-Amerika het toneel voor de Dakar rally. Terroristen hadden gedreigd om de legandarische rally te saboteren, waarop de organisatie besloot het evenement te verkassen naar Argentinië en Chili. In Afrika zijn de omstandigheden nog niet wezenlijk veranderd en dus heeft de organisatie besloten om de rally volgend jaar opnieuw in de Zuid-Amerikaanse landen te rijden.

In Parijs heeft men de route voor volgend jaar in grote lijnen gepresenteerd. Op nieuwjaarsdag start de 8.600 km lange zanderige tocht vanuit het centrum van Buenos Aires. Daar worden ze op 16 januari weer terug verwacht. Anders dan dit jaar, zal route niet eerst naar het zuiden, maar direct naar het noorden trekken. Via het Andes-gebergte richting de zware Atacama-woestijn. Hier zullen de rijders na 4 dagen aankomen en er zullen vijf pittige etappes worden afgelegd. Op 7 januari komt men aan op het meest noordelijke punt van de rally, de stad Iquique, waarna de route zuidwaarts richting Santiago wordt vervolgd. Via Santa Rosa zullen de deelnemers weer in Buenos Aires aan te komen.

De organisatie laat weten dat de rally beter georganiseerd zal zijn dan dit jaar. Doordat men toen vrij laat moest uitwijken naar een andere locatie was er te weinig tijd om alles even goed voor te bereiden en ontstonden er de nodige problemen. Grote delen van het parcours bleken onbegaanbaar of levensgevaarlijk en verschillende etappes werden geneutraliseerd.

The organisers unveiled this morning the stage cities of the 2010 Dakar that will be welcomed for the second consecutive year by Argentina and by Chile. The two countries have decided to start the year of the festivities of the bicentennial of their independence with the Dakar that will precisely take off from Buenos Aires on the 1st of January for an 8600km journey (around 5200kms of specials).

The 2010 course, designed in an anti clockwise loop, will rapidly set to the north: the first act will value the competitors more suited to hard soil. After crossing the Andes, the stay of the rally in Chile will be mainly focused on a wide discovery of the Atacama Desert, with five sand stages, almost no liaisons and a journey all the way to the city of Iquique. The return trip towards the Argentinean capital will allow appreciating the diversity of mountains and territories of the continent: in this third act, the terrains offered will finish off testing the resistance of the competitors and the vehicles.

On this ideal theatre for an eventful confrontation, the new regulations set up will contribute in putting talent forward. In the car race, the augmentation of the air intake flange for the petrol vehicles will normally give the best amateurs the means to compete with the diesel technology that has had better results these last few years. On two wheels the measure was expected by many for a long time, indeed only bikes with engines of under 450cc will be accepted on the race for 2011. For 2010, an adjustment is kept for the amateurs owning 660cc allowing them to compete with a bridle. The professionals will compete on 450cc as soon as the next Dakar.

The registration period and selection of dossiers, started last 15th of May, will carry on until the end of the month of July. The teams of the Dakar have wished to maintain the tariffs at the same level as for the 2009 and 2008, despite the maritime liaisons that are financially a lot heavier for the organisation.24 reacties

Leuke keus, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Beide 2 grote zandbakken.
Goede keus, maar evengoed jammer dat het weer niet in Afrika is, daar moet de dakar wezen maar door die klote terroristen is het helaas verknald. Hopelijk weer veel teams aan de start.
@Laue: De ene heeft rotsjes en de andere heeft duinen van zand.. Toch best wel jammer dat het niet de duinen zijn geworden dit jaar :(
parijs-dakar begint en eindigt in….Buenos Aires.
en ik maar denken dat ik mijn navigatie niet begrijp….
noem dat ding gewoon de Buenos-Aires rally.

Zo, en nu op naar mijn spruitjes met gehaktbal, bestaande uit rijst met kip
Weet iemand wat de reden is dat terroristen het evenement wilden saboteren? Eigen belang of zat er een nationalistische of geloofsovertuigende gedachte achter?
dakar moet terug naar AFRICA!!!
@ JPM, de terroristen hebben tegenwoordig geen godsdienstige reden meer. De leiders van die groeperingen zijn gewoon anti Westerse wereld. Die leiders laten de trouwe volgelingen geloven dat het een godsdienstige reden heeft. Het is gewoon een simpele machtskwestie; zo van “kijk is hoe sterk wij zijn, de westerlingen durven niet eens meer te komen”. Zoals Karl Marx zei: “Religion ist das opium des Volks” .

OT: Het is jammer dat het niet in Afrika is, maar de afgelopen editie was wel een van de spannendste van de afgelopen jaren!
@ Stefan-Venema

Ik wist dat er groeperingen zijn in het midden-oosten die zo denken maar ik wist niet dat in noord en centraal afrika ook zulke sterke groeperingen bestonden.
LOL @ Simpson.

Begreep ik vorig jaar al niet.

Overigens……Als terroristen in Afrika dreigen toe te slaan, hopen we dan nu dat ze niet weten waar Zuid-Amerika ligt ofzo ???
@Gnermo, Dan heb jij de afgelopen Dakar maar slecht gevolgd, wil je tot een uitspraak als gegeven komen.
Misschien moeten ze die naam dan maar veranderen…

Off-Topic: Wie stemt wat?
@gnermo

in zuid amerika zijn de duinen zelfs hoger dan in afrika dus ze zijn er wel degelijk.
@ cardesignerUSA

Liberaal/democratisch
@JPM, D66 dus.
@ cardesignerUSA

Nee de Liberaal Democratische Partij. En u?
Interessant dan. Mitsubishi is eruit, dus VW gaat toch wel winnen. Nou ja, ik zal wel weer kijken voor de trucks. Landgenoten steunen. ;)

@ cardesigner; VVD hier.
Partij voor de kanslozen. ;)
Hoewel ik het niet eens ben met de naam, vond ik de Dakar van dit jaar wel een van de spannendste ooit. Die gasten moeten niet meteen gaan mekkeren als er een dingetje niet in ’t roadbook staat – *kuche* Jacky Ickx *kuche*.

PVV hierzo, tijd voor iets anders dan de gevestigde orde!
(En weg met al die Poolse kentekenplaten in mijn wijk natuurlijk :twisted: )
In Argentinië en Chili ? Ik was net aan het trainen voor Afrika
Als ze dan toch wat beroering missen, kunnen ze Bolivia nog aandoen. wellicht dat ze nog worden tegen gehouden door de asfalt mafia…
De bakermat blijft natuurlijk Africa, he waarom heet het anders parijs Dakar.
@ arjens

Parijs dakar….? ehhmm……kuch… volgens mij heet het al een tijdje Le dakar omdat het al een paar jaar lang niet meer start in Parijs.
@rallydriver, moet je nagaan hoe ik van de oude stempel ben….
Grote kans dat de grote nederlandse truckteams niet meedoen aan deze rally, maar meedoen aan de Africarace.
Gábor Margés | Explore Beyond
Neem deel aan de Dakar in 2010! Rij mee met onze Follow the Dakar Expeditie – http://www.explorebeyond.travel/atacama-expeditions/follow-the-dakar-expedition/

Tijdens deze Follow the Dakar expeditie volgen we de 32e editie van Dakar die dit jaar wederom plaatsvindt in Argentinië en Chili. Je maakt het meest prestigieuze off-road evenement in de wereld van dichtbij mee, dat alles in een Toyota Hilux. Het programma is een combinatie van off-road rijden en het verkennen van de meest fantastische highlights die beide landen te bieden hebben, van de Atlantische naar de Stille Oceaan en weer terug naar de Atlantische. Deze Follow the Dakar Expeditie duurt 19 dagen/18 nachten.

edit: rustig aan met spammen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).